PARIJS, 5 Jnli. JDe, wet waarbij de arbeid in de mijnen ttiot 8 uren wordt beperkt is in haar geheel aangenomen met 427 tegen 123 etemmen.
SEOEL, 5 Juli. Markies Ito heeft cfea Keizer van Korea gevraagd naar de aanwezigheid te 's-Gravenhage van een Koreaaüsche deputatie, die zich aldaar wilde doen, erkennen. Maar de Keizer verklaarde niets van zulk een deputatie of hare handelingen te weten. In een onderhoud met een pereman zei Markies Ito, dat 's Keizers Voliiarden in zulke kuiperijen een daad van vijandsdhap tegen de Japanners is, waaraan ejndj moeti worden gemaakt.
FAJB.IJS, 5 Juli„. De Kamer heeft: een motie aangenomen^ 'waarin wordt goedgekeurd, dat de JRegeeüng bij het eeuwfeest van Garibaldi, die in 1870 zijn degten in dienst van JFiankrijt stelde, JLare instemming met de betoonde, hulde betuigt aan Italië, dat daarin ©cm nieuw blijk van vriendschap zal zien. JPARIJS, 5 Juli. In antwoord op een interpellatie van Cochin heeft Minister Pjchon medegedeeld, dat met het uitvoeren van al de «door Marokko beloofde maatregelen reeds een Legin is gemaakt.
Onder de leden van het diplomatenkorps jte Tanger heerscht een goede verstandhouding en het is een feit, dat de Mogendheden Jhet eens zijn, JDe JFransch-Spaansche overeenkomst heeft ivolstrekt geen betrekking op Marokko; het doel is alleen het statu quo in de Middellandsche Zee te handhaven.
Frankrijk is er alleen op bedacht, alle aan- Beiding tot oorlog uit den weg te ruimen en den kring zijner samenstemming uit te breiden. De Heer JEtienne had in JDuitschland geenerlei pfficieele en officieuze zending, maar de uitmuntende ontvangst, welke daar het Fransche Kamerlid te beurt viel, kan niet anders dan den uitstekende uitwerking hebben op de betrekkingen der beide landen (JLevendige toe'Suicbingen aan de Linkerzijde). ;. MADRID, 5 Juli. De Kamer heeft het ont'cWerp tot herziening van de kieswet aangeftamen.
BERLIJN, 5 Juli. De Keizer heeft heden', (Ba een hartelijk afscheid van den Koning en _Le Koningin van Denemarken, zijn reis naar ihet Noorden aanvaard, aan boord van de ijHohenzollern".
De Keizerin onderneemt aan boord van het Beiljacht „Iduna" een reis langs de kust van JDerüemaxken en Sleeswijk-Holstein.
LUXEMBURG, 5 Julj. De Kamer heeft het wetsontwerp, waarbij aan de familiestatufcen van het Huis Nassau van 16 April (betreffend© de erfopvolging) kracht van wet •wordt verleend, aangenomen met 41 tegen 7 ([socialistische) stemmen en één blanco stem. CHERBOURG 5 Juli. Terwijl men in het &a-senaal proeven nam betreffende de waterdichtheid van Jhefc nieuwe onderzeesche vaartuig „Kubis", ontdekte het personeel dat het rvaartuig gedeeltelijk vol water geloopen was. Er is daarvan kennis gegeven aan de, autoriteiten.
. De schaxj© is groot.
(Zie verder Laatst» Berichten Buitenland.)
"Vijfde Blad. TELEGRAMMEN. (REUTER'S AGENTSCHAP).". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/07/08 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164248:mpeg21:p015
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/07/08 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164248:mpeg21:p015
Assen, Vrijdagmiddag.
( De prachtige stralende zomerdag heeft de %ekur?te!ling van gisteren goed gemaakt. Alle iregenbuien, verregende versieringen en druiploatte kleeren zijn vergeten en we genieten (dankbaar den vroolijken feestdag. In 't kort konden wij nog een en ander vermelden omtrent de fancy-fair ten voordeele .van het ziekenhuis en omtrent de harddravorij.
De fraaie tuin van de Buiten-Sociëteifc was (Ben vreugd der oogen door al die elegante zomertoiletten. Vooral de verkoopsters achter de tentjes hadden veel werk van haar toilet gemaakt en van de keurige tentjes niet minder. Een recht opgewekte en aangename stemming heerschte er; de menschen knikten elkaar eens toe, dat alles nu zoo Ififesliêp en dat het feest onder zulke gunstige vooruitzichten begon.
Met muziek en blij gejuich werd de schitterend© vorstelijke stoet ontvangen en den tuin door naar de ontvangzaal geleid, waar de plechtige begroeting door het bestuur geschiedde, waar de dames en heeren, die ctezc weldadigheidskermis hadden georganiseerd, aan de Hooge Bezoekers werden voorgesteld en waar jongedames ververschingen aanboden. Bij den rondgang langs de verschillende tentjes werd H. M. ]?egeleid door Mevrouw A. van Holthe tot Echten en de Prins dooiden Heer Dozy, die de uniform van majoor bij de landweer droeg. De Koningin droeg tijdens dit middagbezoek een licht zomertoilet van witte voile-stof, d© rok met een bloemenrand; het korte jakje met een rosé onderkleed was met lichtblauw lint afgezet. Het kleine hoedje met witte voile was opgemaakt met mosrozen en een liohte aigrette. Heel mooi voldeed bij dit toilet een ruche van wit ©n blauw en een parasol van licht ros© .tint. Het Vorstelijk gezelschap maakte ©ene wandeling langs de verschillend© .tentjes, welke in een boog langs den rand van den tuin waren geplaatst. Daarlangs was een wandelpad vrijgehouden, terwijl het middengedeelte van den tuin dicht bezet was met de leden en hunne dames.
De Koningin en de Prins .spraken met de verschillende verkoopsters en deden ook hier en daar inkoopen. Hare Majesteit kocht o. a een fraai trekpotje en egn antimacassar, terwijl de Prins het sigajen- en sigarettententje begunstigde, waar twee jongedames in Japansche kleedij als verkoopsters fungeerden. Er werd ook gedraaid aan het rad van avontuur pn ten slotte teekenden de Vorstelijke personen en alle dames en heeren van het gevolg in Jhe* o»a«nkbc-ik_ dai ook later tesen êpa kleine vergoeding ter teekening wordt gelegd voor alle belangstellenden. De Koningin en do Prins waren zeer voldaan over Jhet uitnemend georganiseerde fleurige zomerfeest. JDe stoet vertrok onder salvo' 3 van gejuich, ook van de overtalrijbe menigte, die daar buiten aan den ingang van heb bosch stond. In het prachtige bosch zelf, waardoor d© weg naax de harddraversbaan voerde, was 't ook druk en levendig, zoowel langs de hoofidwegesn als in de zijpaadjes, waar de menschen zoo genoegelijk ïn lange rijen in de greppels onder de denneboomen zaten te kampeeren. Het bezoek aaia de fancy-fair had iets korter geduurd dam aanvankelijk bepaald was en daarom was 't eenigszins onverwacht, toen op het terrein van de harddraverij in de JRoodeheklaan de deuren opeens wijd werden opengeworpen en uit de prachtige beukenlaan de Vorstelijk© stoet kwam aanrijden. Na de verwelkoming van de Vorstelijke Gasten werden de draverijen voortgezet. Van de 16 ingeschreven paarden, onder den man of voor de sulkey gereden, waren er 14 uitgekomen, en had één paard, Oekwa" van G. de Wit, uit Leeuwarden, door het verliezen van een hoefijzer den strijd moeten opgeven. Na den eersten omloop waren afgevallen Polkan, Camelion, Jonker, Phyllis en Nobel, en toen de Koningin en de Prins aankwamen was er een viertal paarden overgebleven, die om prijs en premie moesten draven. Het waren Napoleon 11, van P. Kout, te Edam, Tjibbe, van C. J. Harmeijer, te Beverwijk, Ideaal, van denzelfden eigenaar, en Kruger, van K. G. v. d. Veen, te Hardegarijp. Alvorens de draverijen werden voortgezet, defileerden eerst de tuigpaarden voorbij. Mooie kloeke dieren, glanzend van vel, met strikjes in de manen gevlochten, J&e waren gespannen voor lichte tweewielige wagentjes en reden de baan een paar maal op en neer, eerst ih stap, daarna in draf. Van de tien ingeschrevenen kwamen er zeven uit. Bij de voortgezette draverijen reden eerst Napoleon II tegen Tjibbe, waarbij Napoleon II verloor. JEr moesten twee ritten telkens gedaan worden, een van den wind af en een tegen den wind in, maar aangezien de Koninklijke tribune aan hot begin van de baan stond, wetrd op verzoek van de Hooge Gasten van de andere zijde der korte baan begonnen, opdat, men het spannend einde der ritten beter kon zien.
Nu kwam een rit tusscJhen Ideaal, die voor de sulkey liep, en Kruger, die onder den man gereden werd. De beide kloeke paarden gaven elkander in snelheid niet veel toe; met een zeer klein verschil won Ideaal. JDe volgende rit tusschen Napeleon en Tjibbe was wederom, in het voordeel van Tjibbe, die nu tegen Ideaal om den prijs liep. Tjibbe, uitmuntend gereden door den pikeur JDoeleman, won mooi en had daarmee den ©ereprijs verdiend. Doeleman werd op de Koninklijke tribune ontboden en ontving daar uit Jüanden van de Koningin het fraai bewerkte zilveren inktstel, dat door H. M. als eereprijs was uitgeloofd. Onmiddellijk daarna vertrok het Hooge Gezelschap weer. Onder aan de tribunetrap stonden twee aardige jonge meisjes in 't wit, met bloemen in 't haar. Doordat het bezoek zooveel vroeger gekomen was dan verwacht werd, hadden zo den ruiker en de' programma's niet op tijd kunnen aanbieden. Maar ze mochten het nu doen. Ze waren gauw geroepen en waren zoo zoetjes en netjes over de harddraversbaan koenen aanloopen. Het kleinste van de twee, een dochtertje van den Heer v. d. Ploeg, wuifdo met eon echt kinderlijk gebaar, bij het voorbijwandclen van de Vorstelijke tribune de Koningin toe en doze had den groet met haar zonnigstcn glimlach beantwoord. En nu mocht dat, kleine aardige meiske alsnog haar bouquetjö aanbieden, onder aau de trap, bij het rijtuig. Ze deed het knap en netjes en de Koningin nam de mooie bloemen hsel vriendelijk aan met een hartelijken handdruk. Op dan terugrit naar het Gouvernementshötöl door do statig© bosohlanOn, waar het nu even druk én vol was. als in de straten van do stad, werden Koningin Wilhelmina en de Prins toegejuicht mot een hartelijkheid on een vrcugclegejiikd, die toonden tot welk een toppunt de feest vreugde gestegen is. En kon dit wel anders met zoon schitterend .geslaagd ïeest en zulk een prachtigen, zonnigen dag.
"Koninklijk Bezoek aan Drente.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/07/08 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164248:mpeg21:p015
liet diner in het Statengebouw, aan de Vorstelijke Gasten aangeboden door de Staten der Provincie Drente, was bijzonder luisterrijk. Het werd gegeven in de fraaie, deftige Statenzaal, gebouwd in 1885, eon mooi, hoog vertrek, met een vijftal muurschilderingen, betrekking hebbende op de geschiedenis van het gewest.. Daarboven zijn geschilderd de wapens van Nederland, van Drente, Assen, Meppel en Coevorden en de in lood gevatte ruiten van de hooge ramen dragen de namen der voornaamste Drcntsche dorpen. Boven de deur van eikenhout met ijzeren beslag hangt een fraai geschilderd portret van de Koningin, door Josselin de Jong.' JDe .colonnade van de publieke tribune was met fraaie tapijten behangen en met bloemen gesierd, waarachter de muziek was geplaatst, die den maaltijd opluisterde. JDe tafel, in hoefijzervorm met nog een middenstuk, die voor 73 couverts was gedekt, bood een prachtigen aanblik. Midden op de hoofdtaiel stond ©en reusachtig bloemstuk van roode rozen en prachtige orchideeën. Ook do andere tafels keurig met donkerrood© rozen versierd, JDe hooge koperen candélabteS met kaarsen, heb blinkend kristal en zilverwerk, het fijn damast, het maakte alles eön even voornamen indruk. De fraaie tafelschikking was het werk van de bekende restaurateurs Zomerdijk Bussink, uit Amsterdam, aan wie de levering van de officieele diners gedurende de feesten alhier is opgedragen. Gedurende den maaltijd sprak de Commissaris dar Koningin de volgende rede uit:
Majesteit! Koninklijke Hoogheidl , Dames en Heeren 1 Het is nu ongeveer 12 jaren geleden, dat ik de hooge eer genoot Uwe Majesteit van deze eigen plaats namens de Staten van dit gewe_t wjalkcga, tfc bpetea, jft de gucfce Landschaft
Thans dien welkomstgroet herhalende en daarbij andermaal vertolkende de gevoelens niet alleen der Staten, doch mede die der andere bier aanwezige autoriteiten, ja, van alle ingezetenen van deae provincie, is het tnij aangenaam Uwe Majesteit bij vernieuwing te mogen verzekeren, dat dezelfde gevoelens van aanhankelijkheid en trouw, waarvan wij in 1895 getuigden, oma ook thans nog bezielen.
In 1895 Jkwam Uwe Majesteit Jhaer onder do axtspiciën Uwer Koninklijke Moedei, cte toenmaals zoo hooggeviarde Regentes van het KonönJkrrjk. l*baias hetot U sinds eetcage jaren xelve de teugels van het bewind in handen en komt U andermaal binnen onee landpalen -— èn om opnieuw blijk te geven van Uwe belangstelling in ons gewest en de ontwikkeling van een deel daarvan van nabij te aanschouwen èn mede om ons de gelegenheid te oipenen kennis te maken met U, Koninklijke Hoogheid, wien wij eveneens hartelijk welkom heetan in ons midden. Die kenndsmaJkiTtg is te gemakkelijker, naarmate Uwe Koninklijke Hoogheid de bezwaren, die uit den aard der zaak verbonden waren aan een U vreemde taal en aan andere zeden en gewoonten, op meesterlijke wijze hebt overwonnen, en te aangenamer naarmate de wijze, waa_op U in Uw nieraw vaderland zijt opgetreden, pus aller sympathie heeft gewekt.
Meermalen toch hebben wij mogen opmerfeo, hoe Uwe Koninklijke Hoogheid, gevolg gevende aan een heiligen drang van 't gemoed, zift uitgegaan ondor het volk van ons vaderland, om, waar reden was tot vreugde, U te verheugen met de blijden en waar droefenis wias en smart balsem t* gieten in geslagen wonden, aldus door Uwe Hooge tegenwoordigheid vaak ook anderen bezielende bij de vervulling van eem heilige roeping en plicht.
Zioo heeft het JNederLandsche volk ook Uw hart gezien gelijk het sinds langeren tijd dat zag van Uwe Majesteit, die van den eigen stond van Uwe troonsbestijging af, en niet inde eerste plaats, hebt gevraagd naar den omvang Uwer rechten, maar naar hetgeen Uw plicht gebood, daardoor toonende, dat iets hoogers U bezielt dan de bewustheid van den luister van Uw troon, dat U steun zoekt bij iets Jhoogers dan bij den adel van Uw geslacht; wel wetende, dat do luister van elke troon ook van den Uwen verbleekt bij den helderen glans der deugd en dat boven adel van een geslacht gaat de adel van Jhet gemoed.
Daardoor, Majesteit en Koninklijke Hoogheid, verklaart zich voor een goed deel de meer dan cgewoxte geestdrift, die er spreekt uit de jubeltonen van duizenden in den lande, die U, overal waar Gij U vertoont, omstuwen, ook bier, te midden eener algemeene feestvreugde, voor een goed doel in 't leven geroepen door het 100-jarig geboortefeest onzeer met natuurgToen zoo rijk getooide ietwat coquette hoofdstad, eene feestvreugde, die U door Uwe zoo zeer gewaardeerde tegenwoordigheid wel hebt willen verboogen.
Ontvangt, Majesteit en Koninklijke Hoogheid, beiden, hij en nevens den meest hartelijken welkomstgroet, onzen welgemeenden d:ink voor de eer van Uw bezoek. Dames en Heeren, ik stel voor mot een: JLen'e de Koningin 1 Leve de JPrins I te drinken op de gezondheid onzer Hooge Gasten. ,
Hare Majesteit nam onmiddellijk hierna het woord en hield, te midden van een eerbiedige stilte, de volgende toespraak:
Mijnheer de Commissaris. Mijn eerste woord, van deze plaats gesproken, zij een van hartgrondigen dank voor de hulde, den Prins en Mij tijdens Ons bezoek aan deze Provincie op zoo verschillende en veelsoortige wijzon gebracht, en voor de gevoelens van aanhankelijkheid1, niet het minst voor die van Drento's Staten, waarvan u zooeven do tolk zijt geweest. Da band, welke ook tussohen dit gewest en Mijn stamhuis bestaat, woidt dezer dagen, zoo mogelijk, nog nauwer aangehaald, en als morgen de Jhelaas maar al to ras naderende ure van 'vertrek is geslagen, dan zullen wij Drento verlaten met den indruk, dat zijne bevolkingl dez>o spanne tijds tot schoone, onvergetelijke feestdagen voor Ons heeft gemaakt. Daarnaast ncetn ik de overtuiging mede, een overtuiging, Mij' geschonken door het in oogenschouw nemen van verscheidene van de belangrijkste bronnen van welvaart, dat deze provincie zich verheugt in toenemenden bloei. JDe schoone veenkolonie met hare verveningen, die wij gisteren bezochten, en do industrie, welke aan deze haar bestaan bo danken heeft, alsmede do verdere, steeds in wasdom toenemende takken van nijverheid, zoowel als de landbouw en de veeteelt, die voortdurend grootere vlucht nemen, zij alle geven in zoovele tafereclen een beeld weer van de toenemende ■welvaart vaa dit gewest. Ik behoef u wel niet de verzekering te geven, dat Ik mij oprecht verheug thans van dezen gunstigen toestand de getuige te zijn, waar Ik steeds tciaoht te bevorderen alles wat tot de ontwikkeling van deze provincie Jkan
bijdragen. JDe wenschen samenvattend, welke Ik koester voor den voorspoed en den bloei van JDrente, stel Ik dezen heildromk in op het welzijn van dit 'Gewest. ,
"HET STATEN DINER.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/07/08 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164248:mpeg21:p015
Vrijdagaivfotaid.: i
Een van de schoonste nummers van het feestprogramma was zeker wel de opvoering hedenavond van „Do Heilige van Wittenhillinge", oen romnntisch-historisehe legende, door Y. Zijlstra, en J. Fabricius, in de zaal van het Concerthuis, die smaakvol versierd was en die, gevuld met een talrijk publiek, de dames allen in gala, de heeren in uniform of zwarten rok, een feestelijken aanblik bood. Twlee meisjes, dochtertjes van de beide schrijvers, boden aan heb Koninklijk JBcbtpaar programma's aan en een dochtortje van den Heer P. Pool een bouquet.
Het stuk — een goed in elkander gezet gelegenheidsstuk — werd opgevoerd door dilettanten, alleen was de voornaamste heerenrol toebedeeld aan den bekenden Amsterdamschen tooceejapeler^ dsa Hees £*«__. ö& Vije^ die al eenig© dagen tio voren $*erig met de Auser; dames en heeren gerepeteerd had. Hr treden niet minder dan 49 personen irf) op, de bloem van Assens jofferenachaar enj Assens jongelingschap. * Het stuk speelt omstreeks het jaar 1600.-< Het voorspel, alsmede het eerste en derck*j badrijf speten nabij de heuvels van Witten-; hillingte, waarin, volgens een oude IJtaehtsohert sage, de Witwivon, d. z. de wijze, wetende^ vrouwen wonen. Hot tweed© bedrijf speelt nrl de Vergaderzaal vaa Drost en Gedeputeerden* in het geseculariseerde Klooster to Assen.- j Daarin zijn de voormalige aJbdis benevens som-i ruige kloosterlingen, aan wie een lijfrente is* toegekend, blijven wonen onder den naam:'; Vrouwe JHargareta en Stiftsjuffers. Zij wij-j den zich aan werken van barmhartigheid end ziekenverpleging. JBif traditie wordt de abdi* nog dikwgls zoo genoemd en als Eerwaarde^ Vrouwe aangesproken, de Stiftsjuffers als Zus-r ter, terwijl net gebouw in de wandeling1 nog* Klooster genoemd wordt In dit gebouw worden ook de vergaderingen van .Landdrost en* Gedeputeerden, benevens die van den Landdag gehouden. ;
De romantische feeëniei ïn het derde bedrijft brengt de Witwiven op het tooneel. JD© zie-* neies Holda vertoont zioh evenals de blijmoe^ dige en sombeare JNornen van Verleden, Heden en Toekomst: Berchta, Geada, Hertha — Hela, Ean, Skadi in dit bedrijf sleohts in 't wazig verschiet. JDe feeënrei dor Witwiven met haar; kooraanvoersteirs en harpspeelsters heeft dö strekking deze geheimzinnige Witwiven, welke zich in den loop der eeuwen alleen bij uitaondering aan de menschen vertoonen, in be•ferekking te brengen tot de toeschouwers. JD©> Witwiven zJijn de draagsters der idee, dat, welken invloed de booze machten ook oefenen* door alle tijden heen zich de naastenliefder heeft laten gelden. Holda, die Warner en JLutgaide weer vereenigt — Lutgarde, in den volks-1 mond de Heilige van Wittenhillinge — en tem slotte de stichting btj Assems JBeuwfeest, ondar de JRegeering van Koningin Wilhelmina^ door Holda aan, Mimex's JBron voorspeld, der monsfereeren die idee. "' Met opgewektheid en toewijding werd beü Btuk gespeeld, met een rolvastheid, welke vaa een degelijke voorbereiding getuigde. Zooals reeds gezegd werd, werd de hoofdrol vervuldt door den Heer JDe Vries, die met talent zioh! van zijn taak kweet en wiens spel met aandacht en instemming werd terzijde gestaan^ JDo dames-hoofdrol, Lutgarde van Anc, wardf vervuld door Mejuffrouw M. F. Vigelius, wier, spel deed vergeten, dat hier een dilettante aaa het woord was. Ook de rol van de zieneres* voorgesteld door Mevrouw J. JM. Linthorst Homan—Staal,* vond uitnemende „vertolking. ; Van alle medespelenden kan trouwens «ort-> der overdrijving gezegd worden, dat zq haat rol, hoe klein die ook mocht wezen, met toer* wijding speelden. Het derde bedrijf, Met het fraaie decor vaa? de heuvel 3 van Wittenhillinge, en in de verte» het verschiet van het vrije veld', met de feeënrei der Witwiven en harpspeelsters werd bijgewoond door de Vorstelijke Personen meti, hun gevolg. Vooral de sierlijke dansen vaa' con foeënrei, uitgevoerd' door een sohaar jon-, gedames in kleurige tunica's, maakten eenfl Hoven indruk. { De profetie der „Witwiven", met veel O-ftn drukking door de zieneres Holda uitgesproken,; vormde een schoon slot van de voorstelling.- JDe Koningin en de JPrins waren bij he. binnentreden in de schouwburgtoge begroet! met hot „Wilhelmus". Eerbiedig waren, alla aanwezigen van hun zitplaatsen opgerezen. Dö Koningin was gekleed in een gebloemd! wït-zijden avondtoilet. Een diadeem flonkerde» in het blonde haar en om den hals droeg H. M. een schitterende rivière van diaanantea^ Do Prins was in Generaalsuniform.
Gedurende de voorstelling en ook aan helt slot daarvan gaf de Koningin hetj sein tot het applaus. Bij het vertrek Vatt eten Koninklijken stoet! speelde de muziek andermaal Jhet Wllhelmuß* Alvorens te vertrekken, deed de Vorstin d* schrijvers van het stuk — de heeren IJ. Zijl^ stra on J. Fabricius — bij' z'ch ontbiedeaU om eenige waajdeerende woorden omtrent hunnen letterkundigen arbeid tot hen te richten en. hem te verzekeren met hoeveel belangstelling) Zij van dit stuk had. kennis gwnomen. JEL JSC verzooht ook den Heer JDe Vries, die vooc< deze voorstelling geheel belangeloos sijne ma-i doworking verleend had, en de daan»» en heeh ren, die in het sbuk wapen opgetreden, Haai; dank te betuigen voor het schoone speL i Na afloop van de voorstelling maakten KJö*. ningin WiJLhelmina en JPrins JüendJrik ia een} geslote© gala-ijtuig — Jhet gevolg in open rijtuigen — een rijtoer door de geïUunianeieedHfi stad. ' -.•--•-___ - -.*- --- '
"DE TOONEEL VOORSTELLING.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/07/08 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164248:mpeg21:p015
JEen droomstad uit eea tooversprookje watf Assen op dezen bladstillen zomeravond vaa! den onver^etelijken feestdag. Terwijl het va_Mi etelijk gezelschap de tooneelvoorstelling bfr*> woonde, w«rd overal in de stad defeeetH illuminatie ontstoken. Langs de gevellijneri der huizen beefde het licht der vetpotjea. lat sierlijke slingers gingen d» lichtende lijnen dat straten en boomonrijen langs. Ben stad van wondere glanzende paleizen ca lichtende tocw vertuinen.
Welk eesoi paadhtaga s*fcd! 'i* Assen en IwBÏ leent zij zich met haar fraaien aanleg, haas verrukkelijk zwaar geboomte, haar kloeke ge-r bouwen pn sierlijke villa'a yoor _ulk pea | feest I
Op den Brink maakten de statige gevel van het Provinciehuis, met lichtjes langs allej Vamen en gevellijnen, en die van het Stad» huis een betooverenden indruk tusschen het| lommer van het zware geboomte. $ Schoon was ook de illuminatie van de eer©-' poorten in de .hoofdstraten ma de lichtende kronen in de Nassaulaan, van de villa's in Jhet Van der Feltzpark, waar in de tuinen langs de paden en bloemperken honderden lichtjes in grillige lijnen schitterden. Maar het schoonst was wel het bosoh. Rondom de geheele Hertenkamp waren de rijen lichtjes in( golvende slingers gehangen» Ite groote eere-» boog aan bet begin van de statige* boöchlaan, schitterde in vollen luister té midden van de donkerte ran het diepe bosch. Een ontzaglijke menigte vulde den' geheelen avond, da straten en pleinen der feeststad. Juichende troepen trokken voorbij, zingend de .volksliederen met een geestdrift, die niet verminderde en met een benijdenswaardig© kracht van longen. Zij' juichten en joelden en toeterden op wanluidende toeters, het was nu en dan een leven als een oordeel; maar een prettige, echt feestelijke stemming'heerschte er, die nergens tot baldadigheid oversloeg, en op den Brink, waar do infanterie-muziek een concert gaf, was zelfs een aandachtige stilte rondom de piuziektent, waar de menschen in dichte rijen rustig stonden te luisteren.
■ Te midden' van deae avonddrukto trok de phantastische Koningsstoet door de juichende etraten en door het feeëriek verlichte bosch; overal met geestdrift door de jubelend© scharen begroet. Om elf uur werd aan de vaart op de Markt ieen groot vuurwerk ontstoken. De felle vuurpijlen schoten hunne vurige stralen omhoog en strooiden een regen van kleurige vonken langs den avondhemel. Het JBengaaisch vuur, en nu en dan een fel wit schijnsel, verlichtte de duizendhoofdige opgetogen menigte, üie daar saamgepakt stond. Het slotstuk, met in .vurige letters de woorden „Bloei de gemeente Assen" en de jaartallen 1807—1907, werd luid .toegejuicht.
: JNa afloop van het vuurwerk trokken de menschendrommen weer verder en klonk tot laat Jji den nacht het feestgezang door de straten.
Bocht opgewekt en feestelijk heeft Assen zijn eeuwfeest gevierd. Het is een onvergetelijke dag geweest.
"DE HLOMINATIK.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/07/08 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164248:mpeg21:p015