, Militairediensten.egenmond-en *lau w z -e sr. — H La n d en "Volk, beantwoordende het Vaüeirland, acht onjuist gesteld de sommatie Van laatstgenoemd blad om te noemen het art. *an de Militiewet, 't welk verbiedt na 28 Juli het blijvend gedeelte onder de wapenen te roe- P** of te houden. Men moet niet vragen: Welk artikel verbiedt? maar: Welk art. *^at toe? Da Regeering moet zich kunnen geroepen op een wetsbepaling, uitdrukkelijk bevoegdheid gevende een bepaalden krijgsdienst te vorderen. Het Vad. tracht dan ook — schrijft Land *a Volk — aan den Minister die wette;*.ke basis te verschaffen, door zich te beroepen op art. 80 yan het Kon. besluit van J -Dcc 1901, houdende voorschriften betreftende de uitvoering der Militieweb: „ ü^oor hot "onder de wapenen te houden of £> roepen gedeelte' kunnen door onzen M. v. O. ~ manschappen groepsgewijze worden aangewezen, en d© oene ploeg na de anderei onder e wapenen worden gehouden en geroepen". Hot aantal ploegen is dus onbeperkt. Aanhankelijk waren er twee. Minister Staal heeft r drie. gemaakt. Waarom mag nu de Min. !~!et> vraagt het Va derl., eerst de eerste P'oeg 4 .maanden laten dienen en vervolgens ~ö tweede en vervolgens de derde? Zoodra Minister gebruik maakt van zijn recht om jj meier kian; 2 te nemen, kan de totale diemst-2x TVarL ko* blijvend gedeelte onmogelijk met v° Juli, d. i. 8 maanden na liet verstrijken an den duur
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 03-08-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 03-08-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11534
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Tweede Blad. PERS-OVERZICHT. De Politiek van den Dag.
BINNENLANDSCH NIEUWS. — 2 Augustus. — UIT DE STAATS-COURANT.
0y - Kon. besluit ismetöAug. aan TT. J. ove" Stuart op zijn verzoek eervol ontslag verleend 8 Minister van Marine, onder dankbetuiging voor fc _T6le en K«w'<*htige diensten door hem in die be? a**-g aan H. M. en aan den lande bewezen. -ot Minister van Marine is benoemd de vicenairaai J. Wentholt, directeur en commandant der arme te Willemsoord, tevens commandant der alf^S van den Helder. ¦a-an j;ir. j R St^ Qp verzoek eervol ontslagen AS raad-adviseur bij het Dep. van Ko oniën met 1 Jj"-.-, is van dien datum af de titel verleend van viseur-honorair bij het Dep. vau Koloniën. rit ?riffier der arrocdissements-rechtbank te Ziesee ia benoemd Mr. H. J. Wervelman, thans subst.- To? ,bij g6meld 001 leSe- aar aan de Rijks hoogere burgerscholen te jl PPel en te Heerenveen is tijdelijk benoemd Mr. J. dè 0 oe,sin3>. griffier bij den raad van beroep voor ,_ ogevallenwet te Hoogeveen. Wi , leeraar aan de Rijks hoogere burgerschool te -9eraersw-k is tijdelijk benoemd L. D. Wolters, tig-""t aan de gem. h. b. s. te Zutfen, met machbetrelk 0t S"1-kt-dige waarneming van laatstgcmelde Met 1 Aug. is benoemd tot opziener 3e kl. van de V sseherijen op de Schelde en Zeeuwsche Stroomen Ph. Iheuns, thans schipper le kl. bij de visscherijpolitie op de Schelde en Zeeuwsche Stroomen. .
Aan den kapitein ter zee W. van Voss en aan den luitenant ter zee le kl. C. M. de Lussanet de la Sablonière is vergunning verleend tot het aannemen en dragen der versierselen respectievelijk van officier en
van ridder der orde van het Legioen van Eer, hun gesohonken door den President van de Fransche
Republiek,
Art. 55 van het reglement der Onderlinge Levens, erzekeringmaatschappij »'s-Gravenbage-, te s-Gravenhage, zooals het in de algemeene vergader ng van 12 Juni 190/ is gewij.igd, is goedgekeurd.
De luitenant ter zee lekl. H. S. Suermondt, geplaatst in de directie der marine te Willemsoord, wordt met 2 Se t. a.s. op nouactiviteit gesteld ca vervangen door den luitenant ter zee le kl. C. T. Steffelaar, thans dieneude aan boord vau het wachtschip in genoemde directie.
Met 1 Aug. ia aan Mej. W. W. Struben, op haar verzoek, eervol ontslag verleend als schrijfster aan het Rijksproefstation voor zaadcontröle te Wageningen.
Mr. T. J. J. van üij e Pieterse, consulgeneraal der Nederlanden te Smyrna, met verlof hier te lande, zal voor belanghebbenden bij den handel op de Levant te spreken zijn op Maandag 5 Augustus e.k., van lü tot 12.3Ü en van 2.3 U tot 4.30 uur, in de afdeeling Handel vaD het Departement van Landbouw, Nijverheid en Handel, Lange Houtstraat 36, te 's-Gravenhage.
Bij Min. resolutie is J. F. Me ij er gesteld ter beschikking van den Gouverneur-Generaal van Nederl -Indië om te worden benoemd tot leeraar bij het middelbaar onderwgs daar te lande eu Mej. ü. H. Lottermg, om te worden benoemd lot verpleegster bij het krankzinnigengesticht te Lawang.
Examen Landmeter.
Zij, die het examen van beëedigd landmeter wenschen af te leggen, moeten zich daartoe vóór Aug. e.k. schriftelijk bij het Departement van Binnenlandsche Zaken aanmelden. - ;
Zij, die in het bezit zijn van de getuigschriften of diploma's, bedoeld in art. 4 van het Kon. besluit vau 2- Juli 18S3, behooren die stukken bij hun verzoekschrift om toelating over te leggen.
Assistent Landbou wproef s tat ion. —
Bij den dienst der Rijkslandbouwproefstations is te vervullen de betrekking van assistent, aanvankelijk met standplaats te Hoorn.
Aanmeldingen vóór 10 Aug. a.s , bij gezegeld adres, onder overlegging hunner sollicitatiestukken en opgave van hunnen leeftijd, aan den directeur van het Rijksland bouwproefstation te Hoorn, bij wien nadere inlichtingen omtrent deze vacature zijn te verkrijgen.
De inspecteur van den arbeid in de 4e inspectie te 's-Gravenhage zal van 1 tot 10 Aug. e. k, en van 25 tot 31 Aug. d. a. v. mede bel voegd zijn in do 3e inspectie.
Veevervoer. — Met 2 Aug. wordt het verbod van het vervoeren of doen vervoeren van herkauwende dieren en varkens uit,' naar of binnen kringen in de gemeente Stompwijk ingetrokken.
Telegraphie en Telephonie.
Met 6 Aug. worden de Rijkstelephoonkantoren te Rijswijk (Z.-H.) en Friezen veen en de hulptelephoonkantoren te Almkerk, Amstelveen Durgerdam, Harmelen, Langeraar, Leidschendam, Nieuwend ij k, Serooskerke (Walcheren), Sleeuwijk, Ter\Aar en Zo et erwou d e opgenomen in het teiephoonverkeer met de Belgische plaatsen, welke tot de telephoon^emeeuschap met Monnikendam zijn toegelaten ; Het l-ijksfcelephooiikaiitoor te Kortg e n e en de hulptelephoonkautoren te Kolijnsplaat en Ossen drecht worden opgenomen in het teiephoonverkeer met de Belgische plaatsen, welke tot de telephoongemeenschap met Ovezande zijn toegelaten. Met 5 Augustus a. s. wordt te Vlijmen de normale diensttijd op werkdagen wederom ingevoerd. Met 6 Aug. zal te Jutfaas een hulptelephoonkantoor voor het algemeen verkeer worden opengesteld. Van 3 Ang. a. s. af wordt op het huiptelegraatkantoor te Leimuiden de normale diensttijd zoowel op werk- als op Zon- eu feestdagen wederom iugevoerd.
Faillissementen.
Failliet verklaard: 30 Juli, J. G. de Zeeuw, kleermaker te Nieuw- Helvoei,; — rechter-commissaris Mr. O. VV'. Baron van der 1?eltz; curator Mr. A. J. Fortuin, beiden te Kotterdarn. 31 J vii, A. de Besle, houthandelaar te Goes, firma A. de Beste of Co.; — reohter-commis-aris Mr. S. Gratama llzn.; curator Mr. J. F. van Deinse, beiden te Middelburg. 31 Juli, S. L. Ptso, suikerbakker te Gorinchem; — rechter-commissaris Mr. J. A. E. van Rhede van der Kloot, te Dordrecht; curator Mr. D. Pieck, Gasthuisstraat 541, te Gorinchem. 25 Juli, E. van de Rhoer, te Oosterbeek, fabrikant vau chemicaliën; — rechter-commissaris Mr. H. J. v. d. Poel Hiddingh; curator Jhr. Mr. 11. C. M. van Nispeu tot Pannerden, Eusebius-Buitensingel 46, beiden te Arnhem. 31 Juli, W. J Otte, winkelier in kruidenierswaren. Rozengracht 239, te Amsterdam; — rechter-commissaris Mr. P. J. J. van den Biesen ; curator Mr. A. Grünebaum, Kloveniersburgwal 60, beiden te Amsterdam. 31 Juli, J- J- Herrebrugh, schoenmaker, Linnaeuskade 18, te Watergraafsmeer; — rechter-commissaris en curator als voren. Geëindigde Faillisementen: A. Lindebaum, modiste te Enschede ; J. Poorthuis, winkelier te Losser; —A. Al. Larton, aannemer tè Dorst (gem. Oosterhout) ; — P. J. Roggeband, koopman te IJzendijke; — allen door het verbindend worden der uitdeehngslijst. Opgeheven Faillisemeutj 30 Juli, U. kres, broodbakker te Leiden. Vernietigd Faillissement: . 24 Juni, J. Klarenbeek, aannemer te Hilversum. Surséance. 30 JuU. Voorloopige surcéaDce van betaling is toegestaan aan de handelsvennootschap Firma B. Themans i\ 'lonen, te Enschede, met benoeming van de heeren W. Spiele en H. J. ten Bruggen Cate, beiden te Enschede, tot bewindvoerders en van de heeren J. li. Jagers, J. B. Blijdeustein W.-J_n. en H. Friesendorp, allen te Enschede, tot de-kundigen. ƒ
MARINE EN LEGER.
De najaarsoefeningen bij de verschillende regimenten van het wapen der infanterie zullen dit jaar in verschillende tijdvakken, nog al uiteenloopend van duur, plaats hebben als volgt: Regiment grenadiers en jagers in de legerplaats bij Laren van 4 tot en met 14 September. 'lste Reg. ivf. gedeeltelijk in de omstreken vau Assen, gedeeltelijk in die van Deventer, van 29 Aug. tot en met 3 Sept. 2de Reg. inf. in de omstreken van 's-Hertogenbosch van 13 tot en met 26 Sept. 3i_e Reg. inf. in de omstreken van Bergen-op-Zoom van 13 tot en met 2. Sept. 4de Reg. inf. in de legerplaats bij Zeist van 1 tot en met 14 Sept. sde Reg. inf. in de omstreken van Amersfoort van 29 Aug. tot en met 3 Sept. 6de Re=;. inf. in de omstreken van Breda van 13 tot en met 26 Sept. 7de Reg. inf. in de legerplaats bij Milligen voor het 2e bat. uit Amsterdam van 10 tot en met 30 Aug., voor de overige bataljons van 19 tot en met 28 Aug. Bste Reg, inf. in de omstreken van Arnhem, voor het le en 2e bat. van 29 Aug. tot en met 9 Sept., voor het 3e en 4e bat. van 2 tot en met 9 Sept. 9de Reg. inf. in de legerplaats bij Diever vao 7 tot en met 16 Aug. voor het le en 2e bat., in de legerplaats bij Milligen van 29 Aug. tpt en met 3 Sept. voor het geheele regiment. 10de Reg. inf. in de legerplaats bij Zeist van 4 tot en met 14 Sept. 11de Reg. inf. in de omstreken van Ede van lb tot en met 26 Sept. Tot deeinem'ing aan vorenbedoelde oefeningen zullen de infanterietroepen uit de garnizoenen's-Gravenhage, Maastricht, Koermond, Venloo, Middelburg, Vlissingen. Leiden, Delft, Gouda, Amsterdam, Naarden, Doesburg, Geertruidenberg, Leeuwarden, Groningen, Utrecht, Haarlem, Hoorn, Oen Helder en Nijmegen zich tijdelijk moeten verplaatsen. Voor hen is in de aangegeven tijdvakken de dag van heen- en terugreis (marset]) begrepen. Alleen brj de oefeningen van het 3e rog. inf. en dan nog slechts gedurende ééu dag wordt ecu gedeelte van het 3e reg. veldartillerie ingedeeld, overigens nemen aan de oefeningen geen bereden wapens deel. We^ worden, op den voet van vorige jaren, van die wapens paarden beschikbaar gesteld, om de bataljonsadjudanten en de bij de oefeningen ingedeelde officieren van gezondheid bereden te maken, alsmede de luiteuant-kwartiermeesters, die niet kunnen wielrrjden. Kunnen zij dit laatste wel, dan krijgen zij geen paard, doch worden desverlangd rijwielen beschikbaar gesteld of te hunnen behoeve rijwielen gehuurd. Voorts worden ingedeeld detachementen van het escadron ordonnansen en hospitaalsoldaten L>rj verschillende regimenten, ook vau het regiment genietroepen, de marechaussee en de treinafdeelingen der veldartillerie. Voor zoover de troepen niet in de karzernes kunnen worden gehuisvest, worden zij nabij de oefeningsterreinen gekampeerd en onder tenten gelegerd. Aldus gelegerde officieren en adjudant-onderofficieren krijgen noofdelijk de beschikking overlSK.G., minderen over 10 K-G. stroo, per hoofd over twee dekens. Aangezien oefeningen als de onderwerpelij ke meer van de krachten der manschappen vragen dan die gewoonlijk in de garnizoenen gehouden worden, wordt aan ieder, die recht heeft op levensmiddelen van Rijkswege in natura, het veldration voor oefeningen verstrekt en wordt het ration brood van 6 op iy3 K.G. per hoofd gebracht. Oe regeling der oefeningen is overgelaten aan de leiders daarvan, in sommige gevallen enkele bataljons-, doch in hoofdzaak de betrokken regimentscommaudauten. Wanneer sommige bataljons- of compagnies-commandanten mochten ontbreken, worden zij vervangen door hun ranggenooten van speciale diensten. . De oefeningen van het le, öe en 9e reg. inf., als behoorende tot de 4e divisie, worden gevolgd door divisiemanoeuvres.
De adj.-machinist G. M. Feij is uit Oost-Indië teruggekeerd en geplaatst op het wachtschip te Amsterdam.
Als gezagvoerder op het vaartuig, bestemd als luchtstation voor den torpedodienst te Hellevoetsluis, is overgeplaatst de torpedist-majoor C. Swart, thans op Hr. Ms. -Marnix-.
De lo luitenant A. G. C. Gaillard, van de Koloniale Reserve te Nijmegen, heeft tegen 1 September nonactiviteit verzocht.
De 2e luitenant E. C. de Haan, van het 2e reg. veld-art., komt te 's-Gravenhage in garnizoen.
De bij den staf der genie benoemde kapitein J. Kooper komt te Arnhem in garnizoen.
De bij het wapen der genie tot majoor benoemde kapitein J. A. Nebbens Sterling blijft te Gorinchem in garnizoen.
De-Ie luitenant W. F. Waldeck, van het reg.gren. en jagers, wordt werkzaam gesteld bij het Dep. van Oorlog.
KERKNIEUWS. NED. HERV. KERK.
Algemeene Synode. — Tot secundus-M der Alg- Synodale Commissie wordt gekozen Dr. G. A. Hulsebos, ouderling te 's-Gravenhage. Prof. Dr. Jonker rapporteerde over de voorgestelde invoeging van een nieuw art. 20* iv het Algemeen Reglement, en iv verbaDd daarmede van een B°. aan art. 16 van het Synod. Reglement voor de kerkeraden. De voorgestelde invoeging luidt: »De kerkeraad benoemt uit zgn midden eene gemeentelijke zendingscommissie en is bevoegd lidmaten der gemeente uit te noodigen in deze commissie zitting te
nemen». Uit de adviezen der Class. Vergaderingen en der provinciale Kerkbesturen blijkt, dat de voorstanders van de z. g. «kerkelijke zendmgci den maatregel toejuichen zonder in bijzonderheden te treden. Er is echter ook een adres ingekomen van verschillende cl. vergaderingen, waarin wordt aangedrongen, dat de Synode door het aanvankelijk -benoemen van eene centrale zendingscommissie de Hervormde Kerk moge in staat stellen, om hare roeping als Christelijke Kerk te betrachten. De commissie zelve meent eenstemmig het voorloopt aangenomen voorstel te moeten ontraden, omdat de Kerk in bare meerderheid een ongunstig advies heeft uitgebracht. Ook adviseert zij, afwijzend te beschikken op de ingekomen adressen. Daarentegen stelt zij voor in art. 11 Alg. Regl. achter de uitdrukking : »in 't algemeen» te plaatsen de woorden: »ook door het behartigen van de zending-, en in verband daarmede een nieuw artikel 20* in te voegen, aldus luidende: »De kerkeraad is bevoegd uit zijn midden eene gemeentelijke zendingscommissie te benoemen en lidmaten der gemeente tot het zitting nemen in deze commissie uit te noodigen-. Het rapport wordt ter inzage gelegd. De. Heer O. Schrieke bespreekt de voorgestelde toevoeging aan art. 27 al. 3 van het Reglement op het Bxajnanu m. a. w. over de wijziging der proponentsformule«, waarbij aan de woorden: «het Evangelie van Jezus Christus» wordt toegevoegd: »naar de Schriften des Ouden en des Nieuwen Verbonds«. De meerderheid der provinciale kerkbesturen is vóór de bijvoeging. Evenzoo 26 class. vergaderingen in hare meerderheden, terwijl de meerderheid op 19 vergaderingen zich er tegen verklaarde.
De meerderheid der Commissie is tegen vaststelling van de voorgestelde toevoeging. Het onderteekenen van formules kan worden tot een mm-waardige schijnvertooning, eu is, naar het oordeel van den rapporteur, menigmaal eene verleiding tot onwaarheid.
De minderheid der Commissie daarentegen (ééa. lid) acht de verandering der proponentsformule in den voorgestelden vorm wenschelijk, daar zij eene verduidelijking is, en tevens eene heenwijzing Daarden éénigen toetssteen, waaraan de Evangelieverkondiging behoort te worden getoetst.
Ook dit rapport wordt ter lezing gelegd.
De Heer W. Okken doet mededeeling van een adres van den kerkeraad der Ned. Herv. Gemeente te Roden, tot het imperatief stellen van het gebruik van de formulieren van den Doop, het Avondmaal, de bevestiging van predikanten en van ouderlingen en diakenen. Tevens wijst genoemde Kerkeraad op veranderingen, welke daartoe in sommige reglementen noodig zijn, opdat de uiteenloopende opvatting van hetgeen men onder «deu geest en beginselen t?n de belijdenis der Hervormde Kerk» kan verstaan, »orde voorkomen.
In de zitting van Donderdag hebben de heeren Schrieke, Eaiing, Tonsbeek, Jonker, Okken en Haber een voorstel ingediend om art. 25 van het reglement op het examen to wijzigen, door eene invoeging tusschen al. 4 en 5.
Do Heer L. A. F. Creutzberg rapporteerde over twee adressen om terug te komen op de wetswijziging, waarin de onvereemgbaarheid van het lidmaatschap van eene der Kamers der Staten Generaal en vau dat der Provinciale Staten is uitgesproken. De meerderheid der commissie wenscht de adressen van de hand te wijzen, te meer, wijl 22 classicale vergaderingen zich over de adressen 'niet hebben uitgelaten en slechts 16 ten gunste daarvan hebben geadviseerd.
Bij de discussie bleek, dat het uit formeel oogpunt niet aangaat nu terug te komen op hetgeen de Algemeene Synode des vorigen jaars heelt besloten.
De tegenstanders van de bepaling merken op, dat het beter ware geweest, indien de gewone kerkelijke weg ware bewandeld, door toepassing van het reglement voor kerkelijk Opz. eri T. op hen die hunne bediening verwaarloozen. Zij stellen op den voorgrond, dat in onze kerk eene uitzondering wordt gemaakt, welke andere kerken niet kennen. Zij wijzen op predikanten in Frankrijk, Duitschland en Oostenrijk, die leden zijn van politieke lichamen, op mannen als de Pressensé en von Bod eisch wing. Ook houdt men zoo meenen zij, het politiseeren van predikanten niet tegen door deze bepaling; en in elk geval ware het geven van dispensatie noodzakelijk geweest, met het oog op de praktijk van het leven; zelfs is een der tegenstanders van oordeel, dat de bepaling wet is geworden in strijd met het advies van de meerderheid der class. vergaderingen, in strijd dus met de wenschen der Kerk.
Dit laatste echter moet — gelijk de cijfers bewijzen — als onjuist worden gebrandmerkt. En daarmede is het woord gegeven aan hen, die de » onverenigbaarheid-, zooals zij in de kerkelijke wet is uitgesproken, wenschen gehandhaafd te zien. Ook al ware er een' meerderheid in de classikale vergaderingen geweest, die zich er tegen verklaarde, dan zou het nog de plicht der Synode zijn geweest om kloek in den naam des Heeren de gelegenheid af te snijden en rigoristisch op te treden, waar gespeeld wordt met de heiligheid en den ernst der Evangeliebediening. Zou het goed gehandeld zijn, de eene abusus niet tegen te gaan, omdat er vele abusus nog blijven I Die eene abusus is thans onderdrukt, de andere moeten het worden. Zijn er onder de predikanten politieke agitatoren, dan moet de kerk tegen hen optreden. Bovendien, als het ugecandideerd worden* ' ophoudt, zal ook aan het rondreizen van Dan tot Berseba een einde worden gemaakt. Vooral met het oog op de aanstaande dienaren der kerk, waaronder zich allerlei stroomingen openbaren, is de bepaling gewenscht. Zij is eene heilzame waarschuwing voor de -Strebers», die niet van plan zijn hun gansche hart te geven aan den dienst dcs Evangelies. Verder moet men de toestanden in aodere landen niet zonder meer gelijkstellen met die in het onze, en niet vergeten, dat het besluit van verleden jaar sympathie heeft gevonden bij een groot deal van ons yolk. l
De stemming doet zien, dat 15 leden de conclusie van de meerderheid der rapporteerende commissie aanvaarden. Vier leden, die dispensatie zouden hebben begeerd, onderschrijven echter om formeele redenen dezelfde conclusie. Drie leden verklaren er zich tegen.
Daarop volgt de behandeling van het rapport over de beide predikanten, die, tot een anderen werkkring geroepen, lid der weduwen-beurs willen blijven. Hun verzoek wordt toegestaan, en de verdere interpretatie van het reglement op bet desbetreffende punt overgelaten aan den quaestor-generaal. Ten- slotte worden aan de vergadering enkele genotvolle oogenblikken bereid door de komst van den rev. Dr. Hazard, die ditmaal persoonlijk den groet zijner Kerk aan de onze komt brengen. Belangrijke mededeelingen volgen op belangstellende vragen, ca onder den indruk van dit sympathieke bezoek wordt de zitting gesloten. (N. R. Ct.)
Oud-Katholieke Keek.
Op het zevende Internationaal Congres der Oui-KatholiekeD, den 3, 4 en 5 September te 's-Gr;,vo ihage te houden, zullen — naar de Oudkalholxek bericht — de volgende stellingen behandeld worden:
I. De Katholieke Kerk wordt gekend aan de zuiverheid der geloofsbelijdenis en aan de wettigheid en apostolische opvolging der herders. — Inleider: Prof. F. Kenuinek, pastoor te Amersfoort. 11. De wereldlpe overheid ontvangt haar gezag niet van de geestelijke overheid, doch onmiddellijk van God. Het kerkelijk moet zich — zij het soms onder protest — aan de wetten van den staat volkomen onderwerpen, tenzij er uitdrukkelijke strijd bestaat met de goddelijke wet, waarmede intusschen het kerkelijk recht niet mag worden vereenzelvigd. De kerkelijke overheid mist voorts de bevoegdheid de vorsten af te zetten of onderdanen van den eed van trouw aan hunne vorsten te ontslaan. —Inleider: Mr. A. J. van den Bergh te Utrecht. IU Waar eenerzijds de geloovigen in de diaspora aan de kerkelijke verplichtingen pnderworpon en op hen de plicht blijft rusten zich bg den pafoor eene? Oud-Katholieke (Christen-Katholieke) gemeenta op te geven, is het anderzijds de roeping der kerkelijke overheid, ook bij verzuim hunnerzijds, in de geestelijke belangen der verstrooiden te voorzien. — Inleider: pr. K. Weckerle, te Bazel. IV. Aangezien de propaganda voor de Oud-Katholieke b-gius-len dnor middel van de pers zeer onvoldoende wordt gesteund, beveelt het congres deze propaganda dringend in de zorg van de kerkelijke overheden aan. — Inleider: Prof. Dr. E. Michaud, te Bern.
V. Het zevende Internationaal Congres der Oud- Katholieken spreekt den wensch uit, dat in alle Oud-Kathclieke gemeenten jongelingsvereenigiugen, in den geest vau de «Zwitsersche Vereeniging van jonge Christen-Katholieken» mogen totstandkomen; wa_r het vijfde congres te Bonn de oprichting van dergelijke vereenigingen reeds heeft aanbevolen, richt dit congres opnieuw het verzoek aan alle Oud-Katholieken om te werken ter bereiking van dit doel. — luleider: pr. Erwin R. A. Kreuzer, te Kempen.
VI. Een der meest wezenlijke plichten van een Christelijke Kerk bestaat in de zorg voor het godsdienstig onderwijs der kinderen ; deze plicht rust in hooger mate op het tegenwoordige dan op vorige geslachten en is noodzakelijker voor de oud-katholieken dan voor vele andere Christelijke genootschappen. Vooreerst moeten wij dus onze kinderen bekend maken met de voornaamste feiten, vernield in het Oude en Nieuwe Testament en vervolgens ons er op toelegden om hun een goed begrip vau het dogma en .-e moraal te geven, alvorens hen tot de eersta H. Communie toe te laten. Daarna is het noodzakelijk hun de hoofdpunten der kerkelijke geschiedenis bekend te maken en ben voldoeude in de Christelijke apol.ogetiek te onderwijzen om hen krachtig te doen staan tegenover het gevaar om het geloof te verliezen en hen in staat te stelleneen nuttig gebruik van de H. Schriftuur te maken. — Inleider: pr. G. "V'olet, te Parijs. ' VII. Jezus Christus heeft het huwelijk tot de waardigheid van sacrament verheven ; huwelijk en sacrament zgn dus vereenzelvigd. — Inleider: pr. A. Schindelar, te Gablonz.
I Voordracht van den Heer G. Moog, lio. theol. pastoor te Crel'eld, over : -Johannes van Neercassel en zijn Amor poenilenst.
Na afloop werd een reclame ingediend tegen den winner, die echter verworpen werd.
1. Le Cid, 77, van W. Jochems (Killick); 2. Fosolda, 78. van Jhr. C. de Pesters (Tasker). Gewonnen met een halve lengte, tijd 6.__'/,