Na zijn kort bezoek te Wilhelmshöhe is Koning Edward nog denzelfden dag doorgespoord naar Gmunden, waar hij door Keizer Frans Jozef is ontvangen. Vervolgens is het vorstenpaar naar Ischl gereden; daar had de feestelijke ontvangst plaats. De berichten over het bezoek spreken van een even hartelijke en warme ontvangst als die te Wilhelmshöhe.
De twee bezoeken dragen een eenigszins gelijk karakter : evenals het met Keizer Wilhelm het geval was, was het laatste bezoek, dat Koning Edward aan den Keizer van Oostenrijk bracht, meer van familiaren dan van politieken aard, hoewel ook ditmaal de aanwezigheid van de Staatslieden Aehrenthal en Hardinge op het politieke karakter wijst. Wij hebben gisteren onder onze „Laatste Berichten" reeds het gevoelen meegedeeld, dat in politieke kringen omtrent de beteekenis van het bezoek heerscht; het zou hoofdzakelijk de Balkan-quaestie zijn, die er ter sprake gebracht werd, en men verwachtte een belangrijk verschil van meening, daar de Engelsche staatslieden een algemeene Europeesche samenwerking verlangen en de Oostenrijksche willen dat Rusland en Oostenrijk er alléén hun gang zullen gaan. Doch hoe het ook zij, al komt er verschil van meening, het is op zich zelf reeds een heugelijk feit, dat de Koning van Engeland dit bezoek brengt; eenige maanden geleden werd er in de Oostenrijksche pers niet minder dan in de Duitsche op de Engelsche politiek afgegeven. Nu is het alsof Kouing Edward, door die twee elkander ' onmiddellijk opvolgende bezoeken, de twee bondgenooten, die hem een tijd geleden zoo weinig vriendelijk aankeken, is willen gaan verzoenen. De Engelsche pers is over de samenkomst te Wilhelmshöhe best te spreken; welk een anderen toon slaat zii aan tegenover Duitschland dan eenigen tijd geleden! Bijna eenstemmig spreken de bladen de hoop en de verwachting uit, dat deze samenkomst de goede verstandhouding tusschen beide rijken, die in de laatste maanden reeds zoo sterk vooruitgegaan is, nog meer zal, bevorderen en menige betuiging van hulde wordt gebracht aan den uitnemenden diplomaat en bevorderaar van den wereldvrede Edward VII.
Een wanklank in deze harmonie brengt de Times-, volgens dat blad heeft de samenkomst niet de minste politieke beteekenis gehad; wie daarvan een betere verstandhouding tusschen beide landen verwacht, meent het blad, die weit niets van de verhoudingen in Europa af. Wèl echter zou het een weinigje kunnen bijdragen tot de bevordering van het verlangen naar vredelievendheid, dat gelukkig alom in de internationale verhoudingen merkbaar is, alleen echter wanneer de welwillende toon der Duitsche bladen aanhoudt. En daarna gaat de Times over in een allesbehalve welwillende beschouwing van Duitschlands houding op de Vredes-Conferentie in de quaestie der scheidsgerichten en het gebruik van mijnen in den zeeoorlog. ;/Een land, dat zóó spreekt vóór het leggen van mijnen, zegt het blad, kan niet rekenen op het vertrouwen van die volken, welke aan de eisohen der menschelijkheid en van het vreedzaam verkeer hechten".
"Vierde (laatste) Blad. BUITENLANDSCH NIEUWS Amsterdam, 16 Augustus 1907. De Vorstenontmoetingen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/17 00:00:00, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164283:mpeg21:p011
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/17 00:00:00, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164283:mpeg21:p011
De Marokkaansche correspondent van de Kölnische Zeitung seint aan zijn blad eèn beschrijving van den toestand te Casablanca, waarin weer een stil verwijt tegen de Franschen is vervat. Het bericht luidt als volgt:
ffDe troepen hebben aarden wallen opgeworpen en met geschut bewapend, zij hebben hun verdedigingslinie een K.M. vóór de stad. Zoo nu en dan ziet men Marokkaansche ruiters.t die dan beschoten worden. Men vertelt dat er spoedig afgezanten van verschillende stammen zullen komen om, als teeken van hunne onderwerping, ossen aan te bieden.
Ik heb voor de eerste maal den voet gezet in een Marokkaansche Moskee. Daarin lagen talrijke gewonde Arabieren, die tijdens de beschieting granaatsplinters in hetüchaam hadden gekregen, zonder eenige hulp. In de acht dagen, die er sedert de bezetting der stad verloopen zijn, is er voor deze lieden niets gedaan. Nu heeft de Duitsche arts Dr. Dobbert zich over hen ontfermd, maar hun wonden zijn zóó ernstig geworden, dat er vele amputaties moesten plaats hebben, en het werk den krachten van den Duitschen arts te boven gaat. Een Duitsche dame en de vrouw van den Hollandsehen consul, Baron Heemstra, verdeelen brood en linnen onder deze ongelukkigen; dezen zijn hoogst dankbaar. Ook voor de Joden, die bijna verhongeren, doen de Duitschers zooveel zij kunnen.* Men hoort in het bericht het zachte verwijt: de Franschen hebben de stad plat geschoten en (volgens dezen berichtgever) al het ongeluk aangebracht, de Duitschers en andere Europeanen, maar niet de Franschen, lenigen den nood. Wellicht is zijn voorstelling overdreven, onpartijdig is zij zeker niet; maar aan den anderen kant is men geneigd meer en meer [.geloof te slaan aan diegenen, die het sax-ache optreden der Franschen veroordeelen, die zeggen dat het hun er alleen om te doen ia geweest vasten voet in Marokko te krijgen. Die opvatting vindt men ook meer en meer in de pers; ja, een enkele maal leest men wel eens een bedekte beschuldiging, dat de moord der Franschen te Casablanca door de Franschen zelf uitgelokt zou zijn, om een gelegenheid te hebben in te grijpen. Doch het spreekt vanzelf dat ook zulke berichten van zeer partijdige zijde komen; onpartijdige berichten komon or in het geheel niet! Sommige Fransche bladen blijven voortdurend den toestand als hoogst hachelijk voorstellen ; zij dringen steeds aan op troepen, die, zooals Minister Pichon gezegd heeft, de Regeering niet voornemens is te zenden. De berichten der Fransche correspondenten zijn, vergeleken bij die uit andere bronnen, zoo schromelijk overdreven, dat men onwillekeurig gaat overhellen tot de meening, dat zij opzettelijk worden vervaardigd om een kiachtiger optreden door de Franschen bij voorbaat te rechtvaardigen.
Naar men in politieke kringen, beweert zal binnen vier dageu de zoo kort geleden herstelde vrede in Micldell- A m e r i k a weer verstoord worden. Men gelooft dat Guatemala een aanval zal doen op Nicaragua en dat ditmaal Guatemala door San Salvador en Nicaragua door H ndurasg olpen zal worden.
De vakvereeniging der Amerikaansche t el e g r a f i s te d, die voor de verzending der handelstelegrammén zorg dragen, heeft aan de voorzitters der Kamers van Koophandel en Beurzen aangezegd, dat binnen 24 uur de staking over" heel de Vereenigde Staten en Canada algemeen zal zijn. Hierdoor zullen de handels-instellingen in de mogelijkheid zijn, haar zaken nog zoo goed mogelijk te regelen vóór den stilstand van het telegrafisch verkeer.
President Roosevelt zal zich met de staking niet bemoeien.
Berichten uit Sjanghai melden, dat er sprake van is, ais zou do Keizerin- Weduwe van China zich uit het politieke loven terugtrekken. Men weet dat zij als Regentes feitelijk de macht in handen houdt, terwijl de zwakke Keizer niets te zeggen heeft.
Het Perzische Parlement wil een poging wagen, den Sjah te bewegen tot een ernstiger samenwerking met het Parlement. Het heeft een commissie van twaalf leden benoemd, die hem den droevigen toestand van het land zal blootleggen, en men hoopt dat hij daardoor zich meer aan het Parlement zal storen. Gisteren zou de commissie ontvangen worden.
De Koning van Siam is gisteren te Parijs aangekomen.
Op het congres der Fransche socialisten te Nancy is gisteren de quaestie aan de orde gekomen, welk gedeelte van hun inkomen de socialistische Kamerleden in de kas der partij zullen storten. Men weet dat het inkomen, vroeger 9000 francs, in het begin der zitting op 15000 francs gebracht was. Van die vermeerdering van 6000 francs worden er 3000 in de kas der partij gestort, doch reeds meermalen waren er stemmen opgegaan vóór de storting van de heele 6000 francs. Üe Kamerleden hebben daar niet erg veel lust in en daardoor liep op het congres de woordenwisseling zoo nu en dan nogal hoog. Er werd den Kamerleden toegevoegd,dat het geenszins noodig was dat zij weelderiger leefden dan in de tijden der 9000 francs! Het einde was echter dat het congres hun de 3000 francs gunde. In het Huis der Lords is het opnieuw tot een botsing gekomen tusschen de Unionistische meerderheid en de liberale Regeering. Het Huis heeft namelijk besloten de behandeling der Schotsche kleine-pacnters-wet (een wet waardoor het aan pachters gemakkelijker gemaakt wordt een eigen stukje grond in bebouwing te krijgen) uit te stellen tot die van het ontwerp dat dezelfde strekking heeft ten aanzien der Engelsche pachters. Zij zeggen dat zij de Engelsche wet nog eenigszins "aannemelijk vinden, maar de Schotsche in het geheel niet. Waarschijnlijk is het hun er alleen om te doen, de zaak op de lange baan te schuiven. Dernburg, de Duitsche Minister van Koloniën, die thans een reis door de Duitsche koloniën maakt, is Woensdag aan de Victoria Nyanza aangekomen; hij heeft de reis gemaakt over Engelsch gebied, met den Oeganda-spoorweg. Gisteren zou hij op een stoomboot het meer oversteken, om dan zijn marsch door het binnenland van hét Duitsche gebied voort te zetten. Aan alle stations van den Oeganda-spoorweg •werd Dernburg door de Engelsche autoriteiten hartelijk begroet. Op zijn kasteel in Silezië is in den ouderdom van 74 jaar de Hertog van Plesz gestorven. De Hertog had zich vooral verdienstelijk gemaakt als militair-inspecteur der vrijwillige ziekenverpleging in den oorlog van 1870. Naar men zegt zullen de Antwerpsche r e ede r s dezer dagen de algemeene uitsluiting afkondigen. Daardoor komen 30,000 haven-arbeiders buiten werlg,
Vorst Ferdinand van Bulgarije viert heden in alle stilte, op een landgoed in Hongarije, den twintigsten verjaardag zijner troonsbestijging. Wegens den weinig bevredigenden politieken toestand in zijn land heeft hij besloten dezen dag niet tot een nationaal feest to maken. De officieuze. Norddeutsche Allgemcine Zeitung wijdt een waardeerend artikel aan den vorst.
In Macedonië is weer heftig gevochten tusschen Turksche troepen en Bulgaarsche benden. In het district Serres werd een bende omsingeld, maar zij wist zich door de troepen heen to slaan. In een gevecht bij Meclik werden dertig Bulgaren gedood ; de Bulgaren gebruikten bommen en staken dertig huizen in brand. Ook aan Turksche zijde Vielen dooden.
De Vossische Zeitung geeft eih statistiek) e van het aantal gevechten, die door Turksche troepen met verschillende benden zijn geleverd van Maart 1906 tot Juni 1907.
Met Bulgaarsche beu don werden 75 gevechten geleverd, waarin 291 Bulgaren en 66Turken werden gedood ; met Grieksche benden werd men 46 maal slaags, waarbij 118 Grieken en 26 Turken vielen; met Servische benden werd 13 maal gevochten, en daarbij werden 39 leden der benden gedood, terwijl bij de Turken alleen gewonden vielen.
Eender beruchtste s traat roovers (apaches) van Parijs-, die in dc wandeling „cfo Spanjaard" werd genoemd en den bijnaam ?de schrik wan. den Faubourg 'Montmartre" droeg, is door een jongen bondgenoot, Aimé I'ainblanc, bij klaarlichten dag op straat vermoord.
¦ Painblanc, pas uit do gevangenis ontslagen, was beschuldigd aan de politie mededeelingen te hebben gedaan, die. voor de apachen'.'.hadeelig konden zijn. Hij Weid voor eien jury van aparf}hJM\ gebracht, die in een kelder van tic Kue da la Lune zitting hield, onder voorp van „de Spanjaard, en ten slotte vrijgesproken, maar onder voorwaarde, dat hij uit Parijs vertrekken zou. Na afloop van de „zitting kreeg hij twist met ?de Spanjaard", cm hij werd daarbij zoo verwoed, dat hij een stiet in. het hart van zijn tegenstander, die weldra den 'laatsten adem uitblies.
Painblanc werd terstond in hechtenis genomen en hij zal eerlang terecht staan voor een, jury, dio minder zacht voor hem zal zijn, dan die der apachen, al heeft hij Parijs van ©en zijner gevaarlijkst© stra&troovers bevrijd.
Do kostbaarste landkaart ber wereld is een geschenk vaü don Tsaar aan Frankrijk, Rueland's bongenoot. Het is oea kaart vaji Frankrijk, bestaande uit edelgesteenten K3tn ter waarde van drie miilioen gulden. Eike steen is uit Rusland afkomstig. .LDe grond van de landkaart is; gepolijst jaspis, waarop .de 87 departementen in stralend» kleuren zijn aangegeven. ID© groote steden, zijn aangeduid door bijzonder kostbare steenen: Parijs door een grooten robijn; llavre door een smaragd; Rijssol door een! diamant; LRouaan door een saffier, enz. do rivieren zijn. ingelegd 'met platina en de naamsaanduidingein in goud.
j (Zie verder Laatste Berichten Buitenland).
"De toestand in Marokko.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/17 00:00:00, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164283:mpeg21:p011
— 16 Augustus. — De Minister van Bui ten I am ds che Zaken geeft op Koninginne-verjaardag een galadiner voov het buitenlandsche gezantenkorps en verschillende autoriteiten te 's-G-ravenhage. Van dc Nederlandsche diplomatieke ambtenaren in het buitenland zijn 'thans hier t© lande met verlof aanwezig, o.a Jhr. Dr. Loudon, gezant te Tokio; Jhr, Mr. Van Weede, gezant te Kom©; en Mr. Royaards, gezantschapssecretaris le kl. te Washington.
Do Gemeentelij kei Arbe idsbehjra te Groningen zal Maandag 19 Augustus gteopemd worden.
Pruimen. — In het Westland zaJ de oogst der pruimen zeer meevallen. De stand der boomen is zeer uiteenloopend, doch iv het ongunstigst geval hangt er eèn half gewas. In het midden en Westelijk deel hebben de meeste tuinen eeta vol gewas. Do veilingen van groene pruimen beginnen algemeen Zaterdag 17 Augustus. De voorpluk heeft f 0.45 per 25 kilo opgebracht.
A j*uin. — Op sommige plaateen in Westelijk- Flakkee heeft zich in het ajuingewas de zoozeer gevreesde schimmelziekte vertoond, waardoor rotting der wortels, en soms ook van dea bol, ontstaat. Men schrijft de schimmel toe aan den zg. honingdauw, door zoute dampen uit zee, welke over het land trekken.
"BINNENLANDSCH NIEUWS". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/17 00:00:00, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164283:mpeg21:p011
Donderdagnamiddag. Na do frissche regenbui van 's morgens, werd het later op den dag mooi zonnig weder. Togon 4 uur toonden bijzondere maatregelen van orde en ontvangst de naderendo komst van H. M. de Koningin-Moeder, die opgewacht werd door eene overtalrijke menigte, van Boulevard tot Waldkartpark, de geheele Sdptlaan langs. Van de grens der gemoente werd H. M. begeleid door den burgemeester, Mr. Ölotberbooke Patijn; het gevolg bestond uit Baronesse vaa Ittersum, Jonkvr. Van de Poll en Graaf Van Limburg •Stii-urn. Aan den hoofdingang van het Waldkartpark werd H. M. verwelkomd door Jhr. F. van de Poll, namens de feestcommissie der Harmonie. Onmiddellijk daarna deden de vereenigingen der afdeelingen, voor wie de wedstrijd wa» afgeloopen, don feestmarech hooren, waarop H. M. het terrein betrad. Door twee kinderen wexd aam Hj. M. een ruiker van lila orchideeën cm een feestprogramma aangeboden, waarna de feestcommissie Haair geleidde naar het fraai versierd paviljoen, tegenover tent A. Ingevolge den wensch der Koningin-Moeder, dat tijdens Haar bezoek de wedstrijden hun gewonen loop zouden hebben, werd nu de wedstrijd van vereendsongen mit de. „Afdeeliae voor uitmuntendheid," voortgezet, zoodat H. M. de voordrachten bijwoondo van de gezelschappen „Vlijt en Volharding", uit Roosendaal, „Almeloosche Harmonie", uit Almeloo, en „St.-Ambrosrus", van Schiedam.
Tijdens de uitvoering boden de dames Jonkvr. J. v. d. Poll en J. van Ghrldensteeden Egeling aaa H. 'M. on het gevolg theo on champagne aaa.
Op verlangen van H. M. nam Jonkvr. Th. A.. van de Pull plaats naast H. M. Zoowel met haarals met de andere dames en heeren in het paviljgon voerde 11. IÏ. een opgewekt gesprek.
H. M. was gekleed in blauw zijden lila, met een lila hoed met witte veeren en aigrett©. Na een verblijf van ongeveer anderhalf uur op; het feestterrein, nam H. JM. afscheid en vertrok omstreeks 6 uur weer na,ar Soestdijk, uitgeleid door de .feestcommissie en toegejuicht door duiduizenden. Bij Haar vertrek betuigde H. M. Hare groote, ingenomenheid met alles wat zij géhoord ca gezien had.. Uitslag der Harmonie-wedstrijden. Vierde afdeeling: Vereenigingen niet langer dan 3 jaar bestaande uit gemeenten met minder dan tiüUU zielen. Verplicht nummer: «Fraternité» Ouverture van Derêtne. Geen deelnemers. Derde afdeeling: Vereenigingen van gemeenten met minder dau 4000 zielen. Verplicht nummer: «Hidalgo». Deelnemende vereenigingen 4. le Prijs, verguld zilveren medaille, «Vlijt en Eendracht» uit Rijen; — 2e prrjs o, zilv. mcd., «Fidelio» uit Woudenburg; — 2e prgs 6, «Concordia» uit Pernis; — 3e prijs, bronz. mcd., «Harmonie» uit Giesendam. De jury kende in deze afdeeling een prjjg meer toe dan uitgeloofd was. Tweede afdeeling. Vereenigingen van gemeenten met meer dan 4000 en minder aan 10,000 zielen of vereenigingen, die vóór 1 Januari 1907 bij een ander nationaal concours in de 3e afdeeling den eersten prijs hebben behaald. Uetal deelnemende vereenigingen 8. Verplicht nummer «Fereassa». le pr., verg. zilv. mcd., «Eendracht», uit Hengelo;— 2e pr. a., zilv. mcd., «Aurora», uit Driebergen; — 2e Er. 6., «Ons Genoegen», uit Borne; —3e pr. verg. r. mcd., «St. Jozef liartuonie«, uit Oldenzaal. Eerste afdeeling. — Vereenigingen van gemeenten 'met meer dan. 10,00) zielen or vereenigingen, weike voor i Januari i'JO7 op een ander nationaal concours in de 2e afd. den len prij3 hebben behaald. Getal deelnemende vereenigingen 4. Verplicht nummer «Jour de l'ête». le Prijs, verg. zilv. mcd., «Apollo», uit Kaatsheuvel; — -e prijs a zilv. mcd., «Sononta», uit Den Haag; — 2e prijs 6 verg. br. medaille, «Excelsior», uit Tilburg; — 3e prijs «Excelsior», uit de Lemmer. Afdeeling van uitmuntendheid. Vereenigingen, dio vóór 1 Januari IÜJ7 op een hationaal concours den leu prijs in do le afd. behaalden. Getal deelnemende vereenigingen 4. Verplicht nummer «Souvenir de Franz Schuberts. lo prijs, groote zilveren lauwerkrans, «Vlijt en Volhardmg«, uit Koozendaal; —2e prijs, o. groote zilveren medaille, «Harmonie», uit Almeloo; — 2e prijs, 6. «Harmonie», uit «Varruocd. Eere-prijzen voor vereenigingen, hetzij harmonie of fanfare, die in hare afdeeling (resp. uitmuntendheid, lo of 2e afdeeling) daarvoor in aanmerking komen: zilveren medaille, geschonken door ti. M. de Koningin, «Crescendo» uit Baarn (afd. uitmuntendheid). Zilveren medaille, geschonken door H. M. de Koningin-Moeder «Harmonie», uit Assendelft, le afd. Zilveren medaille geschonken door Z. K. H. Prins Hendrik »Unie«, uit Aineide, 2e afd. . Donderdagavond 11 uur. liet avondconcert op het feestterrein, gegevendoor de kapel der grenadiers en jagers en bijgewoond door honderden, vormde een waardig slot van de feesten der «Harmonie». Door geen enkelen wanklank verstoord, is haar 25-jarig jubileum met geestdrift gevierd door Zeist, en vooral tijdens het bezoek der Koningin-Moeder ook door een groot deel der provinoie. Het gunstige weder heeft seer bijgedragen tot verhooging van de feestvreugde.
"Harmonie- en Fanfarewedstrijd te Zeist.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/17 00:00:00, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164283:mpeg21:p011
OLYMPISCHE SPELEN. — Kluchtspel in 3 bedr. naar het Duitsch van Kart Kraats en Maas Real, door Utl. O. Logeman, vertoond in het Grand-Thétitre A. v. Lier. Megie van Jos. v. Lier. Succes, pyramidaal succes k*eft dete kluoht. — Waarom zou zij ook geen succes hebben lt hoor ik Herlock Solmes, den vermaarden detective van Amsterdam, al uitroepen, den man, die den Sherlock Holmes met zijn eenvoudige en on noozele trucs, met deftigheid voorgedragen en daarom door zoovelen gehouden voor een buitengewoon mensch, wil overtroeven. Hij loopt door het geheele stuk, dat Olympische Spelen heet, op allervermakelijkste wijze en goochelt ten slotte ook nog met de Sherlock Holmes-lamp. Hij parodieert of critiseert »en-action« voortdurend Sherlock met zijn Herlock. 't Moet gezegd : de Heer H. Schwab deed den Herlock uitmuntend. De groote ronzebons van voorvallen in dat stuk zijn van dien aard, zoo luchtig en kluchtig, dat men van het vertellen moet afzien, maar laohlustigen en zwartgalligen aanraden om het stuk te gaan zien, met al zijn grappen en, in het tweede bedrijf, te veel banaliteiten en te goedkoope aardigheden. De eene dolheid in dat stuk volgt op de andere, niet het minste in de nabootsing vaa het Grieksche, en door de malle professorsdochter Mevr. Carelsen, die dweept voor de Olympische spelen, en de heele familie zich doet verkleeden en tot half-mallen maakt. Alle spelenden zijn voor hun kluchtige taak berekend: de Heer Louis de Vries, van wien voortdurend gezegd wordt, dat hij — zooals een slechte vrouw het uitdrukt — in het leven komt of gekomen is, droog-komiek. Mevr. Erfmann— Sasbacb kan zich laten gaan in het dolle en idiote tot aan den torpedo-zoen toe en Heer Erfmann nog in alles de waardigheid behouden, waar de schrijver de rol zijner vrouw in het triviale laat verloopen, ook wat het woord betreft. Maar de grappen en kwinkslagen zijn zoo dol, dat men spoedig iedere bedenking vergeet. AUe critiek en alle hooger kunstgevoel moet men buiten den schouwburg laten en er binnen gaan met eea echte kennisziel, met een gevoel of het de September of oude kennismaand is. Dan zal men echte pret en schik hebben en zich een gezondheid lachen. Want deze klucht, bij welke het niets is dan: »lachen, lachen, lachen !« zal bij de uitgaande lui in September al schuddenlachende de woorden van »De kleine Spotvogel» op de tong brengen: ulloud op, of ik zou me ziek lachen !• J. H. BÖSSING.
"HET TOONEEL.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/17 00:00:00, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164283:mpeg21:p011