INGEZONDEN MEDEDEELINGEN a 60 cont per regel. Gd. Hotel National. le Rang. Prachtig gelegen aan het Meer. Het GEHEELE jaar geopend. ZeMel!uis:Ëxceisior-iiötcl,Rome.i
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 19-08-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 19-08-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11547
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Zesde (laatste) Blad. BUITENLANDSCH NIEUWS Amsterdam, 17 Augustus 1007. Marokko.
Of Frankrijk eigenlijk wel goed weet wat net in Marokko wil ? Nu eens leest men duidelijk uitgesproken, dat de expeditie van het oogenblik het voorspel is van een verovering van Marokko (zie b.v. den brief van onzen correspondent gisteren) en dan weer hoort men, dat de Franschen zich met angstvalligheid aan de overeenkomst van Algeciras willen vasthouden, althans dat zij zeker Marokko niet willen veroveren, maar alleen de kustplaatsen bezet houden; „wij bedanken er feestelijk voor onze hand in zulk een wespennest te steken," zeggen deze lieden.
Voorloopig is, naar het schijnt, de laatste opvatting die der Regeering; officieusenofficieel heeft zij verklaard, dat dit geen veroveringsexpeditie is, dat er niet meer troepen heen gestuurd zullen worden. En ook de officieele telegrammen die Admiraal Philibert over den toestand seint zijn er op ingericht, een rustige stemming te wekken: „de toestand te Casablanca is bevredigend, die te Larache uitnemend, te Rabat goed en te Mazagan rustig", zoo seinde de commandant Donderdag.
Aan den anderen kant echter wordt van particuliere zijde stemming gewekt in de andere richting. Wij hebben onze lezers de laatste dagen reeds herhaalde malen op berichten van den Malin correspondent onthaald, en zij hebben daaruit kunnen zien dat deze alle moeite doet om de zaken zoo zwart mogelijk voor te stellen, om de Regeering te bewegen toch maar troepen te zenden Zijn laatste telegram (gisteren onder onze „Laatste Berichten*7 vermeld) klonk waarlijk al heel dreigend: de Franschen van de landzijde feitelijk omsingeld; de Fransche soldaten uitgeput en zelfs de kalme, beproefde krijgsman Generaal Drude zenuwachtig ! Erger kon het bijna niet; het telegram van Admiraal Philibert daarnaast dat de toestand te Casablanca bevredigend is, werkte eenigszins als een straal koud water!
De Mat in-correspondent is echter niet de eenige die de zaken zoo voorstelt, de berichtgevers van de meeste Fransche en eenige Engelsche bladen doen even zoo. Wat zij eigenlijk voor hebben? Is het alleen het verlangen, in hun kolommen weer nieuwe heldenfeiten van het Fransche leger te kunnen mededeelen, of werken zij opzettelijk aan op een verovering van Marokko?
Hoe het ook zij, de Spanjaarden zijn van het avontuur niet bijster gediend, zij weten ■wél wat zij willen, of liever wat zij niet willen: zij willen niet meedoen aan een eventueele verovering van Marokko 1 Daardoor schijnen er oneenigheden plaats gehad te hebben tusschen den Franschen en den Spaanschèn bevelhebber ; de laatste weigerde eenvoudig te doen wat de eerste wilde, bewerende dat zijn Regeering hem niet tot zulke stappen had gemachtigd; hij mocht alleen, volgens de Akte van Algeciras, den 'politiedienst installeeren en had geen bevoegdheid mede te doen aan aanvallen buiten de stad. Volgens de jongste berichten echter zijn de twee commandanten het thans weer eens geworden.
Nu het in de kustplaatsen rustiger wordt, schijnt te Fez de gisting te beginnen. De vertoornde stamhoofden, die — naar wij gisteren meldden — hun ontevredenheid over het optreden van den Sultan te kennen gaven en den heiligen oorlog wilden, zijn inderdaad begonnen de inwoners van Fez op te zwepen; de Sultan moet zeer bang zijn en tegen Ben Sliman, zijn Minister van Buitenlandsche Zaken, gezegd hebben, dat hij vreest spoedig tusschen twee dingen te zullen moeten kiezen: óf onttroond en vermoord te worden, óf zich zelf aan het hoofd te plaatsen der Marokkanen en den heiligen oorlog te gaan voeren. In geen van tweeën heeft hij bijzonder veel lust.
Het Berliner Tageblatt geeft heden een 'verklaring, afkomstig uit de naaste omgeving van Bülow en dus min of meer officieus. Volgens deze ligt het zwaartepunt van de o n tmoeting te Wilhelmshöhe niet zoo zeer in de bespreking van sommige vraagstukken van buitenlandsche politiek, als wel in de horstelling van de vroeger zoo innige vriendschap der beide monarchen. „Do toasten hadden niet hartelijker kunnen zijn en zoo werd duidelijk bewezen dat de wrevel tusschen beide vorsten geweken is. De Koning heeft herhaalde malen zijn spijt er over uitgedrukt dat zijn bezoek slechts zoo kort kon duren; blijkbaar was hij ingenomen door de vriendelijkheid des Keizers en der Keizerin zoowel als door de glansrijke ontvangst. Men kan beweren dat de Koning degeên is geweest, die zijn neef het eeret de hand toestak om alle oneenigheid vergeten te laten zijn.*7
Het Berliner Tageblatt teekent bij deze optimistische beschouwing aan, dat zij zeer goed juist kan zijn, maar dat men ook niet moet vergeten, dat Koning Edward zijn oogst al binnen heeft gehaald en dat het voor een man met volle zakken niet zoon kunst is vriendelijk te lachen en een vroolijk gezicht te trekken. „Het lachen van den Koning zou nog meer beteekend hebben, wanneer ook •w ij allerlei wenschen reeds met toestemming van Engeland vervuld hadden gezien. Maar gelukkig kunnen -wij constateeren, dat de lucht tenminste opklaart/
Over de politieke gesprekken, die er tijdens het bezoek zouden gevoerd zijn, merkt het Berl. Tagebl. terecht op, dat die toch niet zeer diep hebben kunnen gaan, want de eenige gelegenheid daarvoor is geweest de tocht per auto, en een auto die met 70 K.M. per uur zich voortbeweegt is waarlijk niet de beste plaats voor een politiek gesprek! Een andere officieuze verklaring van Bülow vinden wij in de Westminster Gazette. Aan. den correspondent van dat blad heeft de Kanselier het volgende gezegd: „Gij moogt zeggen, met zooveel nadruk als mogelijk is, dat' ik, als Kanselier van het Duitsche Rijk, niet alleen het behoud van de goede verstandhouding tusschen Duitschland en Engeland wénscb, maar dat ik ook gevoel dat deze verstandhouding sterk verbeterd is. En gij mocht er bij voegen dat de gesprekken die gisteren te Wilhelmshöhe plaats hadden tot die verbetering hebben bijgedragen".
liet Handelsblad van Antwerpen geeft een zeer levendige beschrijving van een muiterij, welke plaats gehad heeft aan boord der Cambroman, het t schip waarop de Engelsche „onderkruipers" in de Antwerpsche haven gehuisvest zijn. Uit vrees voor rustverstoringen bij gelegenheid van de inwijding der nieuwe havenwerken was het schip wat uit de buurt geleid. De Engelschen maakten, daarvan gebruik om in opstand te komen; zij maakten z.ch (volgens het 11. v. A.) meester van 32 vaten Münchener bier, bedronken zich en „au begonnen de gentlemen op verwoede wijze onder elkaar te vechten." Kapitein en scheepsvolk waren machteloos ; de Engelschen maakten zich meester van revolvers, scheermessen, tafelmessen; zij wierpen elkaar met tafelgerei, met levensmiddelen, smeten elkaar overboord, kortom, zij maakten het zóó bont, dat de kapitein politie requireerde, die met 35 man aanrukte. De rust werd hersteld en de politie houdt de wacht. De mannen zijn echter te dronken of to lui om te werken.
Het valt niet te ontkennen, dat het 11. v. A. gedurende de geheele staking de zaken gunstig voor de stakers heeft voorgesteld, zoodat ook dit verhaal wellicht ietwat overdreven is. Dat wordt althans beweerd door de patroons: volgens hunne lezing werden er slechts drie vaten bier opgedronken en kwam er een veel geringer politiemacht aan boord. Dat laatste wordt echter weer beslist tegengesproken.
Te Petersburg spreekt men over aanstaande veranderingen in het Russische Ministerie, die in den loop van September zouden plaats hebben. De Minister van Handel, Filossof, zou aftreden. Stolypin staat echter zeer sterk.
Verschillende bladen te St.-Petersburg meenen, dat op het Russisch-Japansch verdrag (waarvan dezer dagen de volledige tekst werd gepubliceerd) een ander verdrag omtient den toestand in het Verre Oosten zal volgen, namelijk een tusschen Rusland, Japan, Engeland en Frankrijk.
Von Lindeqnist, de Duitsche onder-staatssecretaris, seint uit Windhoek, in Duitsch Z.-W.- Afrika, dat Morenga aan de Duitsche grens samengetroffen is met een grooten troep Hottentotten. De politie van KJaapland kon Morenga niet tegenhouden wegens het ongunstige terrein. Van de 400 volgelingen van het JKaffer hoofd zijn er 150 met geweren gewapend.
Te Landau, in den Elz a s, is een jonge Franschman, leerling van de militaire school te Saint-Cyr, door de Duitsche autoriteiten gevangen genomen, omdat hij photographieën nam van Duitsche batterijen.
Onder de Fransche bevolking in die streken en in de Fransche pers ergert men zich hierover, omdat men hier meer te doen zou hebben met een onvoorzichtigheid van een amaieur-photograaf dan met een werkelijke spionnago.
Naar men zegt zal op het congres der Duitsche socialisten te Essen het voorstel gedaan worden, de Vorwiirts als orgaan der geheele sociaal-democratische partij te onttronen. Het blad zou dan uitsluitend het orgaan worden der Berlijnsche socialisten.
Niettegenstaande het socialisten-congres te Nancy in een motie de denkbeelden van den anti-militarist Hervéjheeft afgekeurd, is deze toch weer in het bestuur der geunifieerde partijen gekozen. Sommige radicaalsocialistische bladen keuren deze houding van het congres scherp af.
De Matin verneemt uit Rome, dat de Pauselijke Staatssecretaris, Kardinaal Mer ry del Val, zijn inspannend en verantwoordelijk werk moe is. Door den dood van Kardinaal Svampa is de post van Aartsbisschop van Bologna opengekomen; deze zou vervuld worden door Kardinaal Respighi, den Pauselijken vicaris, en Merry del Val zou zijn tegenwoordige betrekking voor den rustigen werkkring van vicaris ruilen.
De Koning van Denemarken en de leden van het Deensch Parlement zijn van hun reis in en om IJ s 1 a n d naar Denemarken teruggekeerd.
De president van de vereeniging der tel egrafisten te Chicago heeft een proclamatie tot de handels-telegrafisten gericht, waarin hun bevolen wordt tot staking over te gaan.
Taft, de Amerikaansche Minister van Oorlog, zou gisteren te Columbus, in den Staat Ohio, een rede houden, waarin hij zijn programma zou blootleggen. Hij zou de politiek van President Roosevelt tegen de misbruiken der trusts aanprijzen en daarenboven nog aandringen op een verscherping der wetten, welke het aankoopen van aandeelen van concurreerende maatschappijen verbieden. Verder is Taft vóór een herziening der invoerrechten en vóór een successie- en inkomstenbelasting.
Men weet dat Taft candidaat gesteld zal worden voor de komende presidentsverkiezing.
Dr. Zabler, te Baden, die, te zamen met Dr.. Schilfer, den advocaat der familie Molitor, de rechtsgeleerde practijk uitoefent en di© zoowel de familie Molitor als Hau persoonlijk kent, heeft nu een brochure over het proces-Hau en zijn naspel uitgegeven. Hij betoogt daarin, dat er aan de schuld van den veroordeeld© -niet 'de minste twijfel kan bestaan en hij verdedigt de ecir van Oiga Molitor, die hij beschrijft als een bescheiden, beminnelijk meisje, van edele inborst.
Hij deelt ook een paar brokstukken mode» nit den brief van Von Lindenau aan Olga. Molitor. Etc 04-jarig-e man schreef daarin o. a.:
Ik wil hier niet zeggen wat naar mijn oordeel de beweegredenen van uw vweeelijke daad geweest kunnen zijn; of gij do vrouw, die deelgenoot wm van een geheim dat gevaarlijk kon worden, uit den weg wildet ruimen, of dat gij de»n heimelijk beminden man eon bewijs uwer liefde hebt willen geven, maar later, toen gij de ontzettende gevolgen uwer daad inzaagt, geen moed hadt ora te bekennen en liever uwen geliefde hebt opgeofferd. — Voor mij, hartstochtelijk verliefd als ik ben, is hot nu hoofdzaak, dat ik er niet aan denk, u •te verraden, in de hoop, dat do tijd niet meer veraf zal zijn waarop ge mij door uwe liefde en dan natuurlijk ook door uwe hand, voor mijn stilzwijgen zult beloonen."
Von Lindenau heeft nu, gelijk men sveet, herhaaldelijk voor het gerecht verklaard, dat hij moreel overtuigd is van Qlga's onschuld. Hij heeft al sinds jaren gesproken van een door hem ingedienden eisch tot echtscheiding; maar tot dusverre is het nog niet daartoe gekomen.
Onder 'de soldaten van het' garnizoen te Möntpelli-cr heerscht een typ h u s-e pid cmi e. Vooral onder de manschappen van het 99e en bet 52e linie-regiment, die daar gedurende de wijnbouwers-ongeregeldhedcn kwamen en nog niet heengingen, is heb aantal ziektegevallen groot.
In Noord-Duitschland heeft men nog meer last van het zomerweer dan bij ons.
; Er is op verschillende plaatsen jsneeuw gevallen, terwijl van alle kanten berichten over storm en hagelslag inkomen. In het hotel óp den JBrooken in den Harz zijn 450 ruiten ingehageld.
De Cullinan-diamant, welken Minister Botha aan Koning Edward ten geschenke wil geven, is de bekende groote diamant, die in Jajiuari 1905 in de Pre-miermijn in den Transvaal werd gevonden; h.ij werd genoemd naar den president der maatschappij, aan welke do mijn toebehoorde. De waarde van den steen is nog niot te begrooten, daar hij nog gekloofd moet worden; men spreekt anders over een millioen pond sterling. Men herinnert zich, dat na het vinden van den diamant de aandeelen dezer maatschappij duizenden percenten rezen.
JDe vrafig, of een geneeskundige het recht moet' hebben een ongeneeslij ken ziekete dooden, is in Amerika op het jongste tuberculosecongres opnieuw ter sprake -gekomen. Dr. Knopf betoogde daar, dat het niet alleen het recht, maar do plicht van een geneeskundige is, in zulke gevallen een einde aan het lijdon, van den ongelukkige te maken. Drie jaren geloden verklaarde in de Vereeniging van Geneeskundigen te New-York de meerderheid der New-Yorkscho dokters zich vóór het dooden van patiënten in hopelooze gevallen.
De meeste Europeesche geneeskundigen deinzen echter terug voor deze bedenkelijke theorie, welko aanleiding zou geven tot schromelijke misbruiken. Ben medewerker van de Matin" ging er de doctoren Itenault en Hallqpeau over spreken, Frankrijk'» vertegenwoordigers op het aanstaand Dermatologisch Congres to New- Vork, waar de quaestie waarschijnlijk ook aan de orde zal komen, en die beide geneeskundigen verklaarden zich ten sterkste tegen de afmakingstheorie. „Het is een verschrikkelijk denkbeeld", zei Dt. Hallopeau, „en ,ik vind het betreurenswaardig, dat die quaestie wordt besproken. „Een geneeskundige moet het lijden van den patiënt verzachten; maar hij mag hem onder geen voorwaarde dooden, zelfs al smeekte de lijder zelf hem er om."
(Zie verder Laatste hericliien Buitenland).
BINNENLANDSCH NIEUWS — 17 Augustus. — Koninginnedag.
Blijkens mededeeling van den consul-generaal der Nederlanden te Antwerpen, eerevoorzitter van de Wilhelminavereeniging, zal, evenals vorige jaren, de geboortedag van Koningin Wilhelmina luisterrijk worden gevierd door de Nederlandsche Kolonie. De hoofdschotel zal zijn een groot kinderfeest in het mooie Latiniepark, terwijl met een schitterende verlichting en vuurwerk de dag zal worden besloten.
In de plaats van Dr. J. Ronda ■— die beni-oemd is tot geneesheer-directeur van de nieuwe stichting voor krankzinnigen te Wplfhezen.
— is op „Dennenoord" benoemd de Hee-r J^ ■Scheffer, arts te Harlingen.
Niet minder dan 30 leden van het personeel van Dennen oord" worden naar Wolf hezen, verplaatst, waar ook nog een geneesheer z^l be-* noemd worden, i - - -*
Belastingen.
Tngang 1 September 1907: tijdelijk: belast met d# waarneming van liet grenskantoor Roosteren, A. L.i Atzema, korns.-ontvanger, thans tijdelijk te Wolfbaag* Verplaatst», ingang 1 September 1907: W. Wijpkema,, koms. Je kt., v. Lleii'ziil n. Sappemeer; B. Duursema,-». idem, v. Oude I'ekela n. Veendam ; J. H. Renkens,, idem, v. Oss n. 's-liertogeribosch; 1.. H. vau Geleu-i ken, idem, v. Helden n. Oss; L. J. Malherbe, idem^' v. (JttMnt n. Helden ; J. G. Sanders, idem, v. Does" burg n. liussum ; J. Faber, koms. 2e kl., v. Hardenberg n. Dronrijp; H. van der Kamp, idem, v. Venlon. iialk; W. 'L. de Graaft, idem, v. Kosendaal n- Hellingwolde; J. L. van lersel, idem, v. s-HertogenbosclTn. Maastricht; A. Silvios, idem, v. Tegelen n~ Helden ; J. Wesseling. koins. üe kl. v. Groesbeek n- Bellingwolde; S. Lijklema, idem, v. Roosendaal n.. Vnescheloo; G. H. Hendrix, idem, v. Lottum n.; Maastricht; J. van den Abeele, idem, v. Siebengewaid n. Afferden; M. de JoDge, idem, v. Schinveld n. stevensweert; J. Willemsen, idem, ▼. Velden n. Venloo; H. J. Welp, idem, v. Epen n. Cu^k; K. Westerterp, idem, v. Maastricht n. Caberg; M. J. Baak, idem, v. Bleijerheide n. Maastricht; W. Maaskant,, idem, v. Amstenrade n. Lottnm. (WbU. Adm. Dir. Bel)
MARINE EN LEGER.
De generaal-majoor C. J. Vaillant, commandant' der Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak, tevens bevelhebber in de 3e militaire afdeeling to Utrecht, zal binnenkort den dienst met pensioen verlaten.
De kapitein G. H. C. Cramer, van het 7e reg. inf.-te Amsterdam, wordt 1 November gedetacheerd bq, het le reg. vesting-artillerie te Utrecht.
Kaar „Het Volk" meldt is bij het hoofdbfr* stuur van don Bond van Nederlandsche Marinematrozen het volgende antwoord van. den nieuwen. Minister van Marine op drie request&n van dea' Bond ingekomen: Do Minister van Marine, beschikkende op de recfuosten van het 11. B. van den A_ B. r. N. M. M.». I. van 23 April jl., houdende ve-rzoek, om uitzending naar de tropen vaü schepelingen beneden den leeftijd van 18 jaar te voorkomen; 11. vaaii 5 Mei JL, houdende ve-rzoek tot voorloog pige handhaving van het recht van. ontelag op verw zoek voor schepelingen; ,-111. van 17 Juli jl., houdende veraoe-k om verbetering in de bestaande traktementen in overweging te nemen; brengt ter kennis van voornoemd hoofdbestuur 3 le, dat er, wat betreft da uiteeading van jeugdige schepelingen naar de koloniën reeds geruimen tijd naar gestreefd wordt, den leeftijd vam eerste uitzending zooveel mogelijk op te voeren; dat evenwel in deze aangelegenheid geem enkele toezegging kan worden gedaan, waardoor de vrijheid van handelen ten deze zou worden beperkt,-en zulks ook, omdat — behalve met den leeftijd der uit te zenden schepelingen — nog moet worden rekening gehouden met de omstandigheid^, dat het personeel der vloot in da koloniën zooveel mogelijk voltallig behoort te worden gehouden; , jj .: 2e, dat het siib II genoemde verzoet hiefc root Inwilliging vatbaaj- is ; ' ! 3e, dat op het vraagstuk der bezoldiging rail heil geheele personeel der zeemacht steeds zijne rolle aandacht blijft gevestigd en dat, wanneer te eeniger tijd herziening dea* soldij-regeling door hem wenschelijk of noodig mocht worden geacht, hij niet zal nalaten, om zoodanige maatregelen te treffen, als tot verdere verbetering der geldelijke positie yan het marine-personeel kunnen leiden.
ZWEMMEN.
Men deelt ons mede, dat voor den wedstrijd der zwemvereeniging «Het IJk, te houden op Zondag 18 dezer, 's middags te 1 uur in de Zweminnchting vaa den Heer Harts, aan den Westerdoksdgk te Amsterdam, bet zéér hooge aantal ran 105 inschrijvingen ingekomen is. Óp de 600 Meter Kampioen baan zullen, behalr» onze beste Nederlandsche zwemmers, ook eenige Belgen mededingen, onder wie een der eerstaankomenden in den Kugeischen Mijl-zeewedstrijd, te Ostenda gehouden. Het zevental der Antwerpsche Zwem- en Reddingvereeniging, dat op dezen wedstrijd zal uitkomen tegen het eerste U-zevental, wist zich Zondag 1.1. na een uur spelens als tweede te plaatsen in het Criterium Mondial de Waterpolo, gehouden te Ostend».
PAARDEN.
Te Groningen zal ter herdenking ran den Historischen i 8 Augustus worden gehouden: a. een harddraverij internationaal ran paarden, die geen hoogeren prijs dan ƒ3OO op de korte baan hebben gewonnen, om prjjzen van ƒ250, ƒlOO, ƒ5O en ƒ25; b. een harddrarerij ran in Nederland geboren paarden met geen beter record dan 1.45, waarvoor prijzen zijn beschikbaar gesteld van ƒlOO, ƒ75, ƒ5O
en fio.
AUTOMOBIELEN.
PeKng-Parijs. De deelnemers aan dezen tocht, di» nu nog onderweg zijn. hebben te Moskou f eest gevierd. Er is ter hunner eer een groot feestmaal gehouden, waar tachtig personen aanzaten. Tot de aanwezig» autoriteiten behoorden de consuls van Frankrijk, Nederland en Italië en de president van de Automobielclub te Moskou, de Heer Giraud, verder leden van die club en van de Fransche en Nederlandsche kolonie. Uit naam van de Fransche kolonie huldigde d« Heer Lebrun de reizigers en bood ter herinnering ieder hunner een zilveren sigarettenkoker aan. Er werden telegrammen van gelukwensch roor» gelezen van den Franschen Gezant te St.-Petersbürg, van Minister Stolypin en van denßussisohenMinistei van Buitenlandsche Zaken, den Heer Iswolsky. Er werden tallooze heildronlsen ingesteld, o. a. door den Fransoben consul-generaal op de Russisch. Fransche alliantie.