De Si.-Ct. No. 209 bevat een Kon. besluit van 23 Aug. jl. tot vaststelling van den algemeenen maatregel vaa bestuur, bedoeld in artikel 69A, eerste en tweede lid, der wet op het Notarisambt, nadere regeling der overbrenging van de uotarieele archieven, van vóór de invoering der Fransche wetgeving dagteekenende, naar 's Bijks algemeen arohiefdepöt te 's-Gravenhage en naar de Rijksarchiefdepóts in de provincies of andere archiefdepóts.
De Minister van Koloniën noodigt alle op Donderdag 12Sept.e.k. te Nijmegen aanwezige ridders • der Militaire Willemsorde uit tot bijwoning van de plechtige uitreiking op dien dag, 's voormiddags te 10 uren, op het exercitieterrein «De Renbaan», van de Militaire Willemsorde 3e kl. aan den met verlof hier te lande aanwezigen luitenantkolonel der infanterie van het leger in Ned.-ladië J. P. Miohielsen.
Cand. Ind. ambtenaar. — Bij resolutie van den Min. van Koloniën zijn W. Bakker, O. J. Batenburg, 11. G. Bekink, L. J. O. Beukers, A. E. J. Blok, D. "VV. N. de Boer, S. Bournan, J. Chr. Dom, F. Donnaar, J. Th. Dorrenboom, F. A. E. Drossaers, K. P. Harting, J. W. Th. Heringa, W. Heyman, L. G. C. A. van der Hoek, N. W. vaa der Hoeven, J. H. A. Jacometti, W. H. A. Jacometti, A. H. de Jong, A. Th. de Jong Spekboer, A. C. J. Keet, J. A. F. Kok, J. J. Ph. Koppenol, A. E. Otken, W. G. van Oijen, P. VV. I'alte, J. van Pelt, Raden Mas Soemitro, Chr. H. A. Reimers, B. N. Reydon, L. D. de iioock, VV. Roos, AI. H. Soheurer, Jhr. J. M. von Schmidt auf Altenstadt, E. A. R. Schultz van Vlissingen, J. F. Sprook, G. W. F. G. Steinbuoh, W. G. Stroband, H. J. Stuüken, Th. A. üljee, J. F. Vos, G. van der Waals, O. de Wit en E. A. Zorab aangewezen als oandidaat Indisch ambtenaar.
De Minister van Marine brengt terkennis, dat blijkens een van den commandant van Hr. Ms. torpedoboot XVI ontvangen bericht een reddingboei van genoemden bodem is verloren geraakt.
Het vinden van dit voorwerp behoeft derhalve geene aanleiding te geven tot ongerustheid.
In- en uitvoer van vee. —De invoer van herkauwende dieren en varkens in en de uitvoer van herkauwende dieren en varkens uit een kring, omvattende de gemeente Kampen, is verbo d e n. Afwijking van het verbod kan worden toegestaan door den burgemeester van Kampen, onder de door den districts-veearts te Zutphen aan te geven voorwaarden.
Blijkens een telegram uit Ned.-Indië ontvangen, kwamen 80 mannen uit het voormalig sultanswakeuegebied Koeloe onder den Imeum en den Teungkoe met kwade bedoelingen bij het bivak te Seudoe (Atjeh en Onderhoorigheden).
Zij werden tijdig ontdekt en vielen eene uitgerukte patrouille aan, waarvan sneuvelde een inlandsen en licht gewond werd een Europeesch militair, beideu beneden den rang van officier, terwijl 2 geweren model '95 verloren gingen. De vijand bekwam 18 dooden. Nalatenschappen in Indië, — Ia de 81.. Ct. No. 209 is medegedeeld een staat van nalatenschappen, berustende bij de weeskamers te Ba t a v ia, Soerabaja, Semarang, Makasser en Pada ng, dio door de daarop rechthebbenden kunnen worden opgevraagd en ontvangen bij het Departement van Koloniën.
Klerk Posterijen en Telegraphie. — In Februari 1908 zal een onderzoek gesohieden vau adspiranten voor de betrekking van klerk der posterijen en telegraphie. Daarvoor worden 25plaatsen opengesteld, waarvan 5 voor ongehuwde vrouwelijke candidaten.
Aan de betrekking is verbonden eene jaarwedde van / 400, welke tot ƒ 1200, resp. ƒl6OO, kan klimmen. De vereischte leeftijd is tusschen 18 en 23 jaar. Aanmeldingen vóór 16 Januari a. s. bij het hoofdbestuur der postergen en telegraphie, door een op zegel eigenhandig geschreven verzoek, met nauwkeurige opgave van naam, voornamen en woonplaats. De verdere voorwaarden, vereischten voor het examen enz. zijn medegedeeld in de St.-Ct. No. 209.
Oud-ambtenaren Z.-Afr.-Republiek. — De Minister van Buitenl. Zeiken vestigt de aandacht van belanghebbenden op de in de Transvaalsche Staatscourant van 19 Juli j.l. opgenomen kennisgeving, luidende:
Oud-Ambtenaren van de vrotgere Zuid-Afr. Republiek.
Hiermede wordt bekend gemaakt voor informatie van allen, die het aangaat, dat de Regeering heeft besloten een onderzoek in te stellen in de gevallen van alle oud-ambtenaren van de vroegere Zuid- Afrikaausche Republiek, die ten gevolge van de annexatie van de Transvaal hunne betrekkingen verloren hebben.
De bedoeling van dit onderzoek is vast te stellen hoeveel de totaal som zou beioopeu als eene billijke regeling zou worden gemaakt voor de betaling van pensioenen of schadeloosstellingen aan zoodanige ambtenaren, en een rapport omtrent de positie voor het Parlement te leggen. 2. Het onderzoek sluit niet in die ambtenaren, die hun ontslag hebben genomen uit dea publieken dienst van de vroegere Republiek, of die waren ontslagen vóór den eersten September 1900; ook zullen geen gevallen van achterstallig salaris worden in aanmerking genomen. Behoudens deze uitzondering, zal bet onderzoek zioh niet bepalen tot eenige bepaalde afdeeling, maar zal insluiten alle leden van den oivielen dieust van de vroegere Regeering, ingesloten de politie en de Staats-artillerie, en zal ook in aanmerking nemen de aanspraken van de weduwen en in leveu zijnde minderjarige kinderen van zulke ambtenaren.
'i. Als een eerste stap daartoe wordt het noodig geoordeeld een register aan te leggen van alle personen, die hunne aanspraken wenschen te hebben onderzocht ouder deze bepalingen, en met het oog daarop zijn vormen gedrukt, die door de applicanten moeteu worden ingevuld. Exemplaren van deze vormen zijn verkrijgbaar op aanvrage als volgt 3 In Pretoria van den secretaris van den thesaurier, Gouvernementsgebouw.
In Johannesburg vau deu ontvanger van inkomsten (Receiver of revenu), Winchester House, en in alle buitendistricten van de resident-magistraten, assistent-resident-magistraten en resident-vrederechters. Applicaties moeten in handen zijn van den oudergeteekenda op 31 October 1907, van wien alle verdere informatie kan verkregen worden. James R. Lkisk, Secretaris van den Thesaurier. Departement van den Thesaurier, J?retoria, 17 Juli 1907." Exemplaren van het formulier, bedoeld in punt 3, zijn verkrijgbaar aan het Departement van Buitenlandsche Zaken, doch moeten door belanghebbenden rechtstreeks aan boyengenoemden Heer James R. Leisk, secretaris van den thesaurier, ingezonden worden.
Scheepvaart. — Wegens lagen waterstand ca tijdelijke verondieping van het riviervak van de Waal bij Och t e n (tusschen de kilometerraaien XLVU en XLVIII), alsook op het riviervak van den IJsel tus-: schen VVestervoort en Zutphen, wordt de vaart met te diep gaande vaartuigen verboden.
Nadere bepalingen en aanwijzingen daaromtrent zijn medegedeeld in de Si.-Ot. No. 209.
De statuten der Coöperatieve Landlouwvereeniginq »Door samenwerking voordeelf, te Texel, en der Coöperatieve Btoomzuivelfabriek Hontenisse, te Hontenisse, zgu medegedeeld ia de Bt.-Ct. No. 209.
"BINNENLANDSCH NIEUWS. — 7 September. — UIT DE STAATS-COURANT.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/09 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164302:mpeg21:p006
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/09 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164302:mpeg21:p006
Het gaat vooruit möti de pluimveehouderij in Nederland! Vroeger voerden we moer eieren in dan uit, voor, dit jaar overtreft reeds nu de uitvoer den invoer verre. De aanvoeren op de veilingen leeren bovendien, dat Nederland veel imcor „wintereieren" produceert dan vroeger en dat ,de gemiddelde grootte der eieren in do laatste jaren is toegenomen. Waar de productie zoo sterk toeneemt, moet de gemiddelde eierprijs op den duur dalen, als niet naar afzet in het buitenland gezocht wordt. En de eieren zijn in 't buitenland tegen goeden prijs kwijt te raken, mits aan de eischen der consumenten voldaan wordt. Zij verlangen uitwendig reino en gegarandeerd versche eieren. Ee V, P. N." doet al wat in haar vermogen i» &n leden, torsraao&s» «W drt ypüingön, duidelijk te maken, dan hun belang medebrengt slechts oogelijke, beslist versche eieren ter veiling te brengen. Zekierheidshalve worden al dn aangevoerde eieren, alvorens geveild te worden, geschouwd. Uit de vermeerderde eierpToductie in het binnenland mag men niet alleen 'besluiten, dat de hoeiuters meer en grootere eieren leggen dan. vroeger (waar is dit), baaarfmen moet er ook uit afleiden, dat hot aantal hoenders in de laatste jaren is toegenomen. Officieel kan dit evenwel niet aangetoond worden. lïot laatste landborrwverslag (1907) vermeldt het aantal hoenders in 1906 niet, maar het vertelt ons, dat Nederland' in 1904 precies 4,934,942 hoenders bezat. Het verslag over 1905 weet te vertellen, dat er in 1903 op den kop af 4,934,942, das juist evenveel'als in 1904, wasen. Hieruit blijkt, dat dit gSjtal ntet hje,t minste vertrouwen verdient.
Als het aantal eieren peT jaar toeneemt, nam ook het aantal hoenders toe. Er zijn dus meer oude hoenders dan vroeger en waar de hcemderstapel zich uitbreidt, moet ook meer gefokt zijn. Nu worden geniiddeld evenveel hanen als hennen geboren, maar de meeste der eerste leven niet lang. Alles te zamen genameii, komen er dus ook maer hoenders dan vroeger ter beschikking van de consumptie. En nft staan twee dingen vast: 1. dat de hoenderfokkers in den regel te weinig, voor hun dieren maken, omdat deze opgekocht worden — althans op 't platteland — door opkoopere, die ex over 't algemeen te weinig voor betalen; 2. dat er veel hoenders geslacht worden, welke te weinig, vleezig. en te mager zijn. Daarom moeten de onderafdeolingen der „V. P- N." contrale mesterijeen, desnoods annex slachterijen, stichten van welke groote afnemers goede waar kunnen betrekken. Stel, dat onze hoenderstapel thans, 6 millioen hoenders telt en dat zij gemiddeld drie jaar leven (wij tellen djpl hanen maar niet mede) dan gaan jaarlijks 2 millioen kippen den weg van alle vleesch. Om op dezelfde sterkte te blijven moeten dan elk jaar 2 millioen kippen gefokt worden. Doch omdat gemiddeld evenveel hanen als hennen geboren worden, moet men P^T.n^mpjij dat jaarlijks pok twee millioen, jonge hanen geslacht worden- Stel, dat door de oprichting van centrale, roesterijen en slachterijen de netto-opbrengst van elke hen met, slechts 15 cents en van eiken jongen haan met maar 10 cents stijgt, daa beteekent dit een meerdere zuivere winst van een half millioen gulden. Dit is toch werkelijk wel de moeite waard. Onlangs hebben wij jgewesen op de bespottelijke prijzen, welke voor konijnenvellen besteed worden en thans vragen we: Waar blijven de vederen van onze hoenders? Het antwoord kan luiden, dat van de meeste piets terecht komt. Sticht men centrale mesterrjen, dan kunnen de vederen ook verkocht worden. Indien zij netto slechte 1 ctesnt per hoen opbrengen, geeft dit ook nog een bedrag van bijna een halve ton gouds. Wanneer centrale mesterijen opgericht werden door de onderaf deelingen detr „V. P. N." en 'deze stonden de vederen voor de slecht gevulde kas der „V. P. N." af, dan zou deze vereeniging daarvan enkele proefstations met annex onderwijsinrichting voor pluimveehouderij kunnen stichten en onderhouden, iets wat in hooge mate aan onze vaderlandsehe pluimveeteelt ten bate böu komen. Correspondentiei. De Heer P. J. A. 0., te Amsterdam, schrijft ons: „Wij krijgen van onzen kastanjeboom denkelijk een paar mud kaetanjea. Hebbeu ze veel voedingswaarde en kunnen ze geschikt zijn voor vermenging met ander voeder, bijv. lijnmael of boonen voor paardcnvoeder 'I Moeten ze dan gemalen worden met den bast of moot deze er eerst aft Of zijn die kastanjes vergiftig! Komen de kastanjes, di© man gewoonlijk iv een fruatwinkel koopt uit andere landen? Onze boom is ecu gewone, aooala men dien algemeen iv de tuinen aantreft."
Men treft iv tuinen zoowel de paardeukastajije (ten onrechte ook wilde kastanje genaamd) als de eetbare kastanje aan.
Deze twee zijn niet aan elkaar verwant. De paardenkastajije groeit ook veel ia plantsoenen. IVeaen «al de Hoor O. wel bedoelen. Is dit nie* zoo, dan gelieve hij ons dit te melden.
In onze volgende kroniek zullen wij meer uitvoerig oen en ander over paardeukastanjes en eikel» toot Teevoeder mededeelen, B. VAK DEN A-gTTTEtt.
"Centrale Hoendermesterijen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/09 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164302:mpeg21:p006
Met wijziging van het medegedeelde betreffende de tijdelijka, onafgebroken bereik baarstelling vau enkeie talegraai'kantoren in Noord- en Zuid-Holland, van 18 tot en met 25 dozer, is bepaald dat, met uitzondering van wat betreft het kantoor te IJmuiden, waarvan de gewone openstelling op 3.30 uur voormiddags is vastgesteld, voor de kantoren Bloemendaal, Haarlem en Santpoort deze bereikbaarstelling op 18 deser zal ingaan te 6 uren voormiddags, en voorts voor deze kantoren, met inbegrip van dat te IJmuiden, de tijdelijke maatregel der onafgebroken bereikbaarstelling sleohts gelden zal tot de sluiting des avouds 21 dezer. Het tndelijk bijkantoor vaa de Itijkstelegraaf te Boyenkarspel-Grootebroek wordt op 21 September a.s., na afloop van den dienst, gesloten.
"Telegraphie.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/09 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164302:mpeg21:p006
Failliet verklaard» 4 Sept., G. H. Kruitwagen, wed. van G. Menlin*:, vroeger broodbakster, thans zonder beroep, Gerard SohDlttinstraat No. ii 9, te Rotterdam; — rechtercommissaris Mr. L. R. Teltiug; curator Mr. Ed. Jacobson, Wrjnhaveu 25, beideu te Rotterdam. 4 Sept., G. Koelewijn, grossier in vee eu rundvleesch, te Rotterdam, Binnenrotte No. 116; — rechtercommissaris Mr. L. R. Xelting; curator Mr. D. EUis van Raalte, Boompjes 06, beideu te Rotterdam. 3 Sept., A. J. Scholtze, aannemer te Tilburg; — rechter-commissaris Jhr. Mr. A. J. J. van Sasse van Ysselt, te Breda; curator Mr. G. E. Passtoors, te Tilburg. 3 Sept., G. J. van Baaren, behanger en stoffeerder, te Scheveningen; — rechter-commissaris Mr. A. S. Croockewit; curator Mr. G. C. J. Varenkamp, Nobelstraat 2b, beiden te 's-Gravenhage. 3 Sept., ff. Brandjes Bzn., organist te Landsmeer} — rechter-commissaris Mr. E. J . Dorhout Mees, te Haarlem; curator Mr. J. F. E. Boele, te Zaandam. 4 Sept., W. Szeps, koopman te Rotterdam, Delffcschestraat 77; — rechter-commissaris Mr. L. R. Telting; curator Mr. Vino. van Peski, Nieuwehavea N/Z 163, beiden te Rotterdam. Geëindigd Faillissement* 8. Cohen, koopman in manufaoturen, te Doesborg (door het verbindend worden der eenig* uitdee» lingslijst). Vernietigde Faillissementeni 4 Sept., P. Goedkoop, firma Goedkoop c\ Bakker, te Watergraafsmeer, Liunaeuskade 18 j — 28 Aug., fl. JV. J. Kuijer, te Utrecht.
"Faillissementen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/09 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164302:mpeg21:p006
DB VBOUW VAK DII 11A» schalk, door Lemonnier. De Heer Brondgeest heeft gisteravond een ander deel van zijn gezelschap aan het Rotte* damsch publiek voorgesteld met de vertooning van een blijspel, dat als een vervolg moet dienen op Mad. Sans-Gène, en Cath. Fatin als de vrouw van den Maarschalk de Ravinel en als moeder voorstelt. Het stuk is een beetje zoetelijk ca behandelt een strijd tusschen de Ravinels en de familie van den Markies de Saumonvülei Paul Ravinel trouwt ten slotte met de dochter van den markies. In haar huwelijk schijnt — volgens dezen auteur — Cath. Patin nog een beetje brutaler en grover geworden te zijn dan zij in hare jeugd, volgens Sardou, is geweest; het kan echter ook aan de vortolking van Mevr. Nieuwland-De Koning hebben gelegen.
Boven alles stak bij de vertooning de Heer Harms uit als de oude Markies de Saumonviüe, dat was superieure kunst en deed in veel denken aan den Markies de Seiglière van D. Haspels. Ik wensch den Heer Brondgeest geluk, dat hij dezen tooneelspeler aan zijn gezelschap heeft weten te verbinden, daarvan kan hij heel veel pleizier hebben. De overige vertooners stonden ver bij den Heer Harms achter. Erkend moet echter daarbij worden, dat de Heer Harms, naast Mevr. Nieuwland, de mooiste en dankbaarste rol had. 6 Sept. M. H.
"Het Tooneel te Rotterdam.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/09 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164302:mpeg21:p006
INGJEZONDfiH MEDE.DE.ELINGJEM a 00 Cent per regel. J. KUISE, Daoieskfeedcrinaker, Hoerengracht 304 en 325. — Telefoon 8060. Manteloostumes naar maat vanaf / 45. jD» PROVINCIALE NOOIW-BKAIiANTSCHX JE» s-HEKTOG EN BOSSCHE COURANT is het Hoofdblad van de Provincie Noord-Brabant, wordt daar het meest gelezen, in vele gemeenten .schier uitsluitend, eu verschijnt dagelijks. (2827) uitgevers: J. .!. ARIïESTEIJN te ZOON, te 's-Boaob. Zooevon verscheen: ACHTER GEWIJDE MUREN. Uit hel dagboek v. een Kloostergeestelijke. Door Pater VIHIDIIJS. (7130) Toezending franco tegen postwissel van ƒ1.90 door de «Société d'édition litt. et art.«, Van Breestraat 44 a, Amsterdam, Een uitvoerige toelichting omtrent deu inhoud van dit boek wordt op aanvraag gratis toegez.
"Advertentie". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/09 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164302:mpeg21:p006