ANTWERPEN, 10 Sept. De grondslagen van 3e voorgestelde schikking zijn: een loonsver-toeerdering van 50 centimes ; verbintenis van de arbeiders om in het eerste jaar niet meer van loonsverhoöging te spreken en voorts om geen loonsverhoöging van 50 percent te vragen voor overwerk.
De arbeiders zijn gunstig gestemd voor het voorstel; maar het ls nu de vraag, of de Patroons vereeniging het zal aannemen. ST.-PETERSBURG, 10 Sept. („Tel. Ag."). Het Ru-ssisch-Japansche handels- en scheepvaart-traktaat, dat morgen tegelijk met het visscherij-traktaat openbaar wordt gemaakt, is in overeenstemming met art. 12 van het traktaat van Portsmouth en de met andere mogendheden gesloten traktaten omtrent behandeling op den voet van meestbegunstigde natie. Bovendien staan Rusland en Japan elkander eenige voorrechten toe, die niot tot de rechten der meestbegunstigde natiën behooren en die strekken moeten, tot bevordering van den handel.
Het traktaat titeedt "twee maanden na de bekrachtiging in werking-. Een. verdere overeenkomst betreft het aansluiten van dei Russisch© aan, d,ei Japansche spoorwegen in llant- Bjoerije., , _
(Zie verder Laatste Berichten Buitenland.)
"Tweede Blad. TELEGRAMMEN. (REUTER's AGENTSCHAP).". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005
(Van onzen Berichtgever.)
10 September.
Vier uur in den morgen was er reveille op de Kemperheide, waar infanterie en Koloniale Reserve zich marschvaardig maakten om in den voor middag stelling te nemen nabij het Otterlooscbe Bosch. Om acht uur marcheerde de infanterie van Oad-Reemst in noordelijke richting, waar de vijand zich in grooten getale schuil hield achter de bossehen bij Otterloo. - De -cavalerie van Sohaarsbergen en Doorwerth, die 's vrjands flanken bestoken zou, galoppeerde door de heide, de mitrailleuses rammelden door de bloeiende erica en het witte zand, dat al te gloeien lag in de ochtendzon. Dan, het zal tegen tienen geweest zijn, kregen de eerste gevechtslinies voeling met den vijand, de tirailleurschoten knalden over de heuvelringen, het geschut begon dof van alle zijden te bommen. De eerste linies der Zuidelijken moesten terugtrekken, de vijand was te machtig om hem weerstand te bieden, goed verborgen als hij was achter de dennen der midden-Veluwe.
In verspreide linies, opdat het snel vuur van den vijand in het Noorden zoo weinig mogelijk uitwerking zou hebben, marcheerden zij terug, gedekt door de rijdende artillerie, die over heuvels en kammen stoof en ratelend galoppeerde in de dalen en ravijnen. Het geschut donderde, het vuur richtte zich up de aanrukkende vijandelijke infanterie. Haar getal was tè groot. Zelfs de mitrailleuses, die van achter een heuvelrand haar honderdtallen van kogels, krakend en pangend, in de gelederen wierpen van den met enthusiasme attaqueerenden vijand, konden den aanval niet verhinderen.
De generaal der Zuidelijken, omgeven door zijn staf, overzag den toestand, deelde zijne bevelen uit aan de ordonnancen, die van alle zijden aanrenden.
Rijdende artillerie trok westwaarts op, cavallerie moest 's vijands reohtervleugel bestoken en bij uiterste noodzakelijkheid terugtrekken op Oud- Reemst.
Geweldig chargeerden de huzaren, de gele rijders donnerden her- en derwaarts en zonden kogels op den vijand aan alle zijden. De mitrailleuses knetterden gejaagd, bevelen klonken. Doch de vijand naderde toch steeds, de veldartillerie in het Noorden dekte den aanval, de Zuidelijken werden teruggeslagen tot het Otterloosche bosch.
Tara-tara tara-taraterata.
Nu is de rust gekomen in de stellingen van den Noordelijken vijand en het getrompetter klinkt langs de linies der Zuidelijken, dat ook zij moeten ophouden met vuren. Allerwegen ziet men secties der verspreide tirailleurslijnen oprijzen, hoort men de laatste schoten wegpuffen in de lucht, waardoor strak de zon hare stralen schiet naar de aarde, die dreunde van de krijgsgeluiden. Zij overschittert de uniformen der naar het kamp marcheerende troepen en de wapens blitsen in vurige lijnen boven de gelederen. Kranig, nog onvermoeid, marcheert de Koloniale Reserve voorbij, rechtop en fier, lachend en schertsend met elkaar. En 't was wel met trots, dat een soldaat tegen mij zei: »Wij valle» niet neer en als wij vallen, dan is 't wel zeker dat we dood zijn !« Daar trekken de onbereden mitrailleurs. Helaas, zij gelijken niet veel op krijgers, die mannen, voorovergebogen, een zeel voor de borst, gelijk trekdieren ingespannen, voortsjokkend dood-moe door de hobbelige heide. Paarden zouden een beter figuur maken. In de schaduw van een boom staat een wachtmeester zijn boterham te eten en te deelen met zijn paard. Goed mensch, die wachtmeester, en zeker een goed soldaat. ¦ Voorbij galoppeert de Generaal met zrjn btaf, terug naar het kwartier, waar de kaarten wachten en de berekening der kansen voor morgen, als de vijand weer zal aanrukken, onvermoeid en groot in aantal. De Zuidelijken zullen wel verslagen worden, maar hun mislukte strijd is even waardevol als een gemakkelijke overwinning. Hare Majesteit de KoniDgin heeft hare mannen
K* Zie Eet S. v. d. Dag van 11 Sept. gade geslagen, toen zjj in volle actie waren en Zij zal zeker dankbaar zijn aan al die jonge mannen die voor Haar datzelfde wapen met nog meer toewijding zullen voeren in ernstige tijden. Te paard reed de Koningin mefc den Prins langs alle linies.
"BINNENLANDSCH NIEUWS. 11 September. De Manoeuvres op de Veluwe. *) UIT DE STELLINGEN DER ZUIDELIJKE TROEPEN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005
Amsterdajrtt 10 Sept Vervolg.
De Heer Haver deelde de meeningen mede van tal van industrieelen, ingenieurs, etc, omtrent de opleiding. *). De nieesten komen tot de conclusie, zegt spr., dat vooraf practische opleiding in de werkplaats een dringende eisch is. -Het onderwijs moet beslist volgens spr. voorafgegaan worden door werkelijke practijk. Alzoo verschilt hij van ineeniug met den Heer ünino van Gelder, die, sprekende in de laatste algemeene vergadering der Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst, practische oefening in de school voldoende achtte.- Spr. drong aan op spoedig doortastend handelen van het Bijk, om te komen tot de oprichting van de eerste Midd. Technische School. Komt 't niet tot een oprichting, dan zal de Regeering vallen in den subsidie-druk. Immers leeds zijn aan de orde de stichting van allerlei scholen -voor speciale vakgroepen. Dit leidt tot versnippering en 't is to hopen, zeide spr., dat de Kamers krachtig zullen medewerken om het algemeene streven Je helpen bevorderen.
Do oprichting van correspondentie-onderwijs, verbonden aan de Middelbaar Technische School, zal het middel zijn om te weten te komen waar de behoefte bestaat aan de stichting van een tweede school. De rede van den Heer Haver vond veel instemming. . ¦ , , i Do Heer Enno van Gelder, trad het eerst in debat. , Hij pordeelde da enquête door den Bond van Technici ingesteld niet van groot gewicht. Uit alle antwoorden blijkt wel, dat men practijk noodig oordeelt, doch niet is gebleken, zegt spr., of men de practijk voor de opleiding, tijdens de opleiding of na de opleiding noodig oordeelt. "Wat punt 3 van den inleider betreft, vraagt spr. of 't. op heit oogenblik, nu de opinies nog zoo verschillen, niet beter is, dat de bestaande scbool hervormd wordt. Spr. is in principe zeer voor do Middelbare Teohnisch-a School, van Staatswege in het loven geroepen. Correspondentie-onderwijs draagt spr.'s goedkeuring ook weg. Echter blijft de Heer Van Gelder verschillen mot den Heer Haver over de quaestie van opleiding, in verband met do practijk. De Heer Haver wil oefening in de practijk voor de opleiding, de Heer Van Gelder . vindt de oefening in de practijk noodig^ in de school, tijdens het theoretisch onderwijs. De jongelui die van de School voor Handel en Nijverheid te Enschede (in het leven geroepen door Twentsehe industrieelen) en van de Machinistenschool te Amsterdam (opgericht door industrieelen en scheepvaart-ondernemingen) komen, hebben allen goede posities gevonden.* Als technische ambtenaren, machinisten en opzi-^iters maken ze meest allen een goed figuur. Aan die scholen word de opleiding iv de practijk tijdens de lessen geg-oven. 't Gaat dus volgens den Hoer Van Gelder niet aan die echoion af te keuren.
Aan hen, die zioh niet in de practijk geoefend hebben, den pas af te snijden tot de Middelbare Technische School, ontried spr, ten zeerste.
De Heer Van Gelder vond 't noodig de practijk te laten uitmaken wat het beste is en was tegen een stemming over punt 2. Dan vond de Heer Haver 't noodig, dat er twee scholen komen, een volgens zijne opvatting (dus een met vooroefoning in do praetijk) en een volgens het plan van den Heer Van Gelder (met practische oefening; tijdens het theoretisch onderwijs). De voorzitter bracht beiden sprekers dank voor het licht, dafc zij over de quaestie verspreid hebben.
Spreker vroeg of de vergadering een stemming noodig oordeelde. Hij wees er op, dateene stemming belangrijke gevolgeja zal hebben.
De Heer Jelsma, directeur der le Ambachtschool alhier, was van oordeel, dat 't het beate was van de belangrijke vergadering van heden uitvoerig mededeeling te doen aan den Minister van Binnenlandsche Zaken en aan de leden der Tweede Kamer.
De Heer Van Aarssen was van meening, dat eerst uitgemaakt dient te worden, welken weg men op wil, dus een stemming acht spr. noodig. Dan dient aan de Regeering het resultaat kenbaar gemaakt te worden. De Heer Van Gelder merkte nog op dat 't onverstandig is, öf de eene öf de andere opleiding uit te sluiten.
De Heer Van Gelder had geen bezwaar tegen stemming, indien stelling II aldus zal luiden: De wenschelijkheid van practijk voor de school uitsprekend, meent de vergadering, dat de toelating tot de Middelbaar Technische School moet openstaan, zoowel voor hen die geen opleiding in de practijk hebben gehad, als voor hen, die langs ambachtschooi; werkplaats of burgeravondschool de vereischte kundigheden hebben verkregen.
De Heer Boot stelde deze conclusie voor II voor
«Bij regeling van het M. T. onderwijs zal, wil het vruchtdragend zijn, de noodige aandaoht moeten worden gewijd aan de practijk.» Er werd nu gestemd over conclusie II vaa den Heer Haver, den inleider.
Deze conclusie werd aangenomen met 84 tegen 11 stemmen (5 blanco). De drie andere conclusies van den inleider werden bij acclamatie aangenomen. De ingediende conclusies vervielen door den uitslag der stemming. Van de meening der vergadering zal de Regeering en Kamer in kennis gesteld worden. De Heer Van Gelder vroeg of nu door de vergadering uitgemaakt is, dat de M. T. School niet opengesteld zal worden voor hen die geen opleiding in de practijk gehad hebben. De Voorzitter zeide, dat do wenschelijkheid
*) Verzameld uit een enquête ingesteld &001 den Bond van Technici,!
uitgesproken is, dat zij, die op de M. T. School komen, zich vooraf in de practijk geoefend hebben. Dit sluit niet uit dat gediplomeerden van de IL B. S. 3-j. c. op de school kunnen komen. Echter moeten zij zich eerst in de practijk gaan oefenen.
De vergadering werd hierop gesloten.
Men meldt ons:
Op 't oogenblik en eigenlijk hieieil het' ja&r door ls de toestand voor de Langemdijker bouwers zeer slecht. Behalvo dat de prijzen der producten zeer laag zijn, is ook de opbrengst op eetn bepaald» oppervlakte gronds zeecr gering. Do bloemkool geldt tegenwoordig gemiddeld f 5,50 per 100 stuks le soort, de tweede soort brengt maar f 2.50 op. Dit zijn geen prijzen om een winstgevend bedrijf op te laveren. Doch hier komt nog bij, da-t de vele „draaiharten" de -opbrengst nog veel slechter maken. Van de 100 uitgezette planten kimmen vaak maar 60 aan de markt warden gebracht. Dit is een toestand, welke op den duur niet in stand kan blijven. Verschillende bouwer* die land in huur hebben zullen dan ook ia 't vervolg niet zulke hooge pochten kunnen betalen. En deze zijn hier hoog. Velen betalen f2OO tot f 250 de H.A., wat voor den eigenaar niet z-oo veel ia, als num bedenkt, dat de H.A. soms voor f 4000—f 5000 wordt gekocht. Er zijn veel voorbeelden, dat de bloemkool-opbrengst niet zoo groot is, om daaruit de pacht te betaden. Met de uien is* het nog slechter. De s-chimmelzickte heeft heele akkers aangetast. Zooveel aangestoken bollen zijn er, dat aan den Langendijk bij bekkenslag ie afgekondigd, dat geen uien meer ia de vaarten mogen worden geworpen I De roode kool laat zieh ook niet gunstig aanzien. Veel wordt ia dezen aan het weer toegeschreven. Wat er dan ook de oorzaak van is, de toestand is zeer bedroevend en geen wonder, dat de boeren erteen en been klagen. i ¦ , i ! i
Te Schagen heeft, onder Voorzitterschap van den Heer O. Nobel, de afdeeling Schagen en omstreken der „Hollandsche Maatschappij van Landbouw" hare jaarlijksche algemeene vergadering gehotuden. Als afgevaardigde naar de dat jaar te 's-Gravenhage te hoiudcn algoraeene vergadering der Holl. Maatschappij van Landbouw werd gekozen de Heea- J. Buis Jz., te Schagen,
Als plaats voor de in 1908 te houden algemeene Vergadering der Holl. Maatschappij van landbouw werd Texel aangewezen. _
Besloten werd vanwege de afdeeling ook weder dit jaar te Schagen, en wel op Zaterdag 21 September a.s., con keuring te doen houden van fokrammen en schapen. Voor de afdeelingen V2-jarige rammen ca 11/*.'-jarigel1/*.'-jarige ramimea iol. gekr. ras woerden prijzen beschikbaax gesteld van f 10, f 5 an f 2.50, voor de afdoeliogeu ooilammeie-n cm ooischapen (inzending 4 stuks) prijzen van f 5 en f 2.50. Led-en der commiésie van beoordeeling zijn de hoeren P., Huiberts ca A. de Graaf, te Annar Eaulowna, en C. Zijdewind, to Schagen. *,
Jlet ingenomenheid werd kennis genomen van een schrijven van de afdeeling Waard en Groet, inhoudende mededeeling, dat genoemde afdeeling zich tot het gemeentebestuur van Schagen zal wenden met het verzoek aldaar een jaarlijksche voorjaareatierc-nmarkt te willen stichten.
. Met algemeene ins-temlming besloot de vergadering aan bedoeld verzoek adh-aeaie te betuigen.;
Uit het verslag van hot Invalidenhuis te Leiden over 1906 blijkt, dat in dat jaar 64 invaliden werden verpleegd. Hiervan hadden 4 den graad van sergeant-majoor, 10 van sergeant ca 10 van korporaal, terwij 1 onder dezen 1 sergeant-majc)o4 & sergeants en 3 korporaals tot het kader behoorden. Het totaal der kosten beliep f 21,140.62, of f 1005.76 meer dan het vorig jaar. Tot bestrijding daarvan hebben gestrekt een Rjjkstoelage van f5OOO, landspensioonen door de invalieden ten behoeve van het gesticht afgestaan f 9209.211/2, de gratificatiën uit het fonds door de invaliden ten behoeve van het gesticht afgestaan f 329.03, rente-inschrijving grootboek f 3096 ca suppletie uit het fonds f 6412.23.
Aan den Groningschen Gemeenteraad is voorgesteld, dat de loonmindma in de bestekken en voorwaarden voor de uitvoering van gemeentewerken zullen bedragen: voor eea weu-kvrouw f 1 per dag; voor een aard werker, handlanger, op-i perman of sjouwer per uur 17 cent; een glazenwasscher 16 cent; een witter 18 cent; een smid 18 cent; een verver en eea loodgieter 20 cent; een timmerman, een stucadoor eta een metselaar 22 cent; een gewonen steenhouwer 23 ceut; een steenhouwer, werkende in zandsteen 27 cent; een straatmaker 24 cent.; een, straatste-mper en een behanger 16 cent.. . . , |. t
Leidens ontzet. — Om in aanmerking te komen voor de uitdeeling op 3 October van bier, pijpen en tabak, en van haring en wittebrood, hebbeu zich te Leiden bij het bestuur aangemeld 3219 mannen en 3570 vrouwen, ongeveer 200 meer dan een vorig jaar.
Sedert de inwerkingtreding der ksaderwetten is het aantal verpleegden ïn het Rrjks¦opvoedingsgesticht voor meisjes te Montfoort steeds verminderd. Vroeger bedroeg dit aantal soms meer dan 100, op heden telt -de inrichting slechte 49 verpleegden. ,
Dr. J. Smit, te Amersfoort heeft bedankt voor zijne benoeming tot gemsente-geneeeheer te Langeruigeweide en Waarder. ,
Hout. De houtprijzen in Gaasterland zijn thans: eikenbosjes ƒ0.90, bakkerstakken ƒ1.30, bezemrijs ƒ8.50 a ƒ9.50, berkentakken ƒ 1.50 è, ƒ 1.60, alles per 100 bos; berken mosselhout 60 a7O cent, eiken Geldershout ƒ2.80, eiken middelhout ƒ 1.60, middel werkhoufc ƒ 1.40, alles per 1000 boa.
Water, wüd en gevogelte. — Te Leeuwarden zijn de prijzen der eenvogels van ƒ 0.40 tot 0.70, pij [staarten van ƒ 045 tot 0.55, smienten van ƒ 0.40 tot 0.50, talingen van f 0.35 tot 0.45, watersnippen van ƒ 0.40 tot 0.50, pluvieren van / 0.20 tot 0.30 jonge hanen van ƒ 0.40 tot 0.80, kippen van ƒ 0.40 tot 0.80. kuikens van ƒ 0.70 tot 1-30, piepkuikens van / 0.30 tot 0.65, vetgemeste kalkoenen van ƒ 4 tot 6, jonge duiven van ƒ 0.20 tot 0.30, wilde ganzen van / 0.80 tot 1, alles per stuk. _ , ._ Behoorlijke aanvoer; veel vraag voor België en voor de provinciën Holland.
Premiekeuring. — Te Nes (Ameland) zijn vanwege de provinciale, regelingscommissie voor de paardenfokkerij in Friesland jttemiën verleend aan de volgende stamboekmerriën. Van y4O aaa i Joaine. van E. Visser, te Ballumj Catharina, van A. P. Boelens, te Buren; Appollonia, van J. D. Brouwer, te Buren; Johanna, van J. J. da de Jong, te Nes; Delila, van T. G. Spleet, te Ballom. Een aanhoudingspremie van ƒ4O verkregen de twentermernën: Jeannette, van H. de Boer, te Ballum, en een merrie van J. Dokter, te Hollum.
Een aanhoudingspremie van ƒ25 werd toegekend aan: Jeannette, van Th. van der Men, te Ballam] Hotske, van P. S. de Jong, te Buren; Hubertine,van J. D. Brouwer, te Baren, en Jeannette, van P. da Jong, te Nes.
"Bevordering van de Vakopleiding.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005
Botterdam, 9 Sept. Het zalmdrijven op de benedearivieren is dit seizoeu sleobter dan sedert jaren het geval was; de visschers kannen geen ƒ2.50 per week daarmede verdienen. Ook de aalvissoherij is sleoht. Daarentegen wordt er op het Hollandsch Diep zeef veel spiering gevangen, en besornden daarmede d« vorige week 8 visschers meer dan ƒ 600. Het eigenaardige daarvan is, dat de spiering wel in drijfnetten, maar niet in ankerkuilen gevangen wordt. Maassluis, 9 Sept. Van de haringvisscherij kwamen voorgaande week binnen 16 loggers, aanbrengende van 221 tot 476 ton, te zamen 48ïO ton haring. Prijzen wareu voor volle haring zuidvangst ƒ12.75 è, ƒ1:125; maatjes ƒ11.50 k ƒ11.75; gle ƒ11.25 4 ƒ11.50; volle haring noordvangst ƒ 17.60 a ƒ 16.50 alles per ton. Enkhuizen, 9 Sept. Gedurende de vorige week waa de vangst van bot over 't algemeen onvoldoende. Ia 't geheel werd alhier aangebracht 11,000 pond bot, prijs ƒ 10.05 a ƒ 11.65 per wichtje, 150 manden gar-" nalen ƒ0.90 a ƒ 1.15 per mand; 270 pond paling ƒ 0.35 per pond. Door Noordzeevisschers werden aangeroerd partijen schol ƒ1.20 è, ƒ1.40, schar ƒ0.60 è. ƒ0.65 per mand, en tong, die naar elders werd verzonden.
"Vissoherijberichten.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005
Wegens het groot aantal leerlingen voor twee leerkrachten, heeft de Gemeenteraad van Broek-op-langendijk beeloöan aeu. onderwijzer aan te stellen. Daar he* aantal leerlingen net 90 bedraagt on e-eirst bij 91 eea leer-n kracht meer wordt vereischt volgens de wefcj wordt door het Rijk niet het minimum, dat f 500 bedraagt, uitgekeeïd, doch sJechte f 260. Da vereeniging „Het belang der Jeugd" in die gemeenteheeft nu besloten f 100 per jaar iv hefc salaris van den aan te stelled onderwijze, brij te dragen.
Voor de leerlingen der Christelijke scholen te Groningen bestaan thans vier suppletiefondsen, t.w. één van de Christelijke Jongelingsvereeniging i «Onze hulpe zjj in den Naam des Heerent ; één van de Gereformeerde Kerk A; één van kerk B en één vau de Ned. Hervormde Kerk. Besloten is om dit jaar de opbrengst der Unie-collecte te Groningen te verdeelen ond»r deze fondsen evenals de collecte, gehouden ter gelegenheid van de Unierede van Ds. Klomp van Hillegersberg.
Voor den nieuwen cursus van de t« Leeuwarden opnieuw georganiseerde Borgeravondschool hebben zich 91 leerlingen doen inschrijven.
De Heer A. van der Spiegel, hoofd der openbare lagere school te Reeuwijk, hoopt 16 Sept» a. s. zijn 25-jarig jubileum als zoodanig ta herdenken.
Tot tijd. onderwijzeres te Amersfoort is benoemd Mej. C. de Jager, te Weesp.
"SCHOOLNIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005
Staking te Deventer. — Men bericht: ons van 10 Sept.: Hedenmiddag is een gecombineerde vergadering gehouden van stakers. Daarin werd voo»-' gelezen een schrijven van de directie, waarin bericht is, dat de fabriek voor ombepaalden tijd stop zal worden gezet en dat oonfeireeren onnoodig is.
Op de verg. waren aanwezig 2 afgevaardigden der niet-stakers, die meedeel-dien, dat de directia hun werk op andere stilstaande getouwen vilde laten verrichten. Dit werk werd door hen zoowel als door de stakers als onderkruiperewerk beschouwd en zal niet door hen verricht worden. Een definitief stakingscomité werd ingesteèd.
Uit het dierenrijk. — Ite Heer D. t_» Hengeloo (O.) is sinds eesaigen tijd in he* bezit van een tamme ka. of torenkauw. Eenigei weken geleden werd heb dier vermist. De joax gens van den Heer D. vanden hem. terug- iv een kippenliok opgesloten. Vlak bijl dit hok; stond het 'hondenhok.
Wat bleek _iv? In aen tgd -«am afin» osk sluiting1 had de ka vaan. den haan het kraaießl en van dm hond het "blaffen geteewï.
Het dier heeft een goed geheugen: afisohoool tb al eenigen tijd terug. is,, kraait en biaft %m-& af e« toe.
In 't DreütecW — ISpoeB; ia VEuropa van Sept.: J. Steynen, Het iwrhwrf _eem fragment); Annie Salomons, Gedicht; J. de Mnniitm. Vergeelde blaren, gedichten; voorts vertalingen.
"GEMENGD NIEUWS". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005
11I8ISI TS XilUtHlf. _ -%%-_% n •) (Van onsen berichtgever.} Te juister tgd, 's middags 3 uur, op het feestte» rein aangekomen, mochten de turners ontwaren, dat bet Vrijthof een der schoonste pleinen is, welke ia ons land te aanschouwen zijn; de turners werden reeds door drommen van toeschouwers opgewacht es dadelijk werden nu de gewestelijke wedstrijden g*. houden, waarvan de uitslag was als volgt: Vrije oefeningen: le prijs «Olympia», te Blerick; 2e id. «Concordia», te Roermond; 3e id. «Kunst en Krachtite 's-Hertogenbosch; 4e id. «Hercules», te Reuver. Toesteloefeningen, Rek-Brug : le «Sparta», te Venloo} 2e «Hercules», te Reuver. Rek-Ringen: le «Hercules» te Reuver ; 2e «Sparta», te Venloo. Ringen en brug J le «Kracht en Vriendschap», te Kuilenburgj2e »Sparta«, te Venloo. Paardoefeningen: le «Kracht en Vriendsohap», te Kuilenburg; 2s «Germaan», te Tilburg. Personeels le H. van Alphen van «Sparta-», te Venloo; 2e Kavels van »Germaan«, te Tilburg; 3e Ant. Gielen, van «Kunst en Kracht», te 'a- Hertogenbosch. Hoogspringen: le «Kracht en Vriendschap», te Kuilenburg ; 2e »De Frank», te Waalwijk. Polsstokspringen: le «De Frank», te Waalwijk, met 3_20 Mr.; 2e «Kraoht en Kracht», te 's- Hertogenbosch. Polsves»
*) Zie Het üieuws vau dtn Dag vaa 10 Sept.
Jpringen; id. id, Steenstooten: le «Kunst en Kracht», le Kuilenburg; 2e «Sparta», te Venloo. Estafettenloop: le «De Frank», te Waalwijk; 2e «Sparta», te Venloo. Hindernisloopen: «Kracht en Vriendschap», te Kuilenberg.
- Te 4 uur werden de vaandelmarsch en défilé gehouden door alle deelnemende vereenigingen, en de indruk dien deze op de onoverzienbare menigte maakte, was blijkbaar groot; in volkomen stilte werden de manoeuvres aanschouwd en de heldere, doordringende stem van den directeur klonk duidelijk verstaanbaar over het geheele terrein; vooral de oefeningen met begeleiding der musiek van het ffurnlied «Vrank, Vrij, Vroom, Vroed» verwierven luiden bijval van de toeschouwers. Wat heeft dit lied, in 1874 reeds door wijlen H. A. Woeiders gedicht en gecomponeerd door wijlen Joh. M. Coenen, «en turnerrecht verkregen, 't zit er in 1 . Alanu volgden de nationale wedstrijden in volksloefeningen eu de internationale wedstrijden in pyratoiden; veel waa er te doen en er werd dan ook igeoefend, gedraaid en gevlogen dat het een lust was t0t.... donker ; toen werd het vervolg der strijden uitgesteld tot Maandagmiddag; intusschen, het pu! bliek amuseerde zioh ongetwijfeld ; eene wandeling ;was ongetwijfeld eene ware verademing na dat 'langdurig zitten en ki|ken ; 't was nu tijd om wat te eten en 't amaakte, alaof we meegeturn hadden. Spoedig maar weer op stap naar het avondfeest in de Dominicanerk'erk, een statig en eerwaardig geoouw en voor zulk een gelegenheid bijzonder geschikt. Ëen programma, een overgroot aantal toeschouwers en een onvermoeide arbeid der deelnemers Hoonden de moeite alleszins ; de volgende voorstellingen werden gegeven; wanneer we zeggen dat er veel techoons te zien werd gegeven, dan overdrijven we niet; we noemen slechts de verschillende nummers : fclarmergroepen door iConcordia» uit Roermond (discuswerpen — worstelstanden, enz.). Ballet tournoi des gladiateurs, door «La Sterabert-
oiae», Stembert. Posea gymnaatique, «La Vaillante», Verviers. Des cerceaux, Des moisonneura, door meisjes van Le club de Lize-Seraing. (Poses de marbre «L'Avenir, Schlessin. « gymnastique, he club de Lize Seraing. . 'ffableaux-vivants, Gymn.-afd. der Onderoffio.-Ver. «Wilhelmina» (2e Reg. Inf.) van Maastricht. — , 1. Op bivak; 2. Aanval op het bivak; 3. Verdedi-1 ging van het vaandel. "Poses de marbre «La Concorde», Lize-Seraing. 'Orde-oefeningen door eene afdeeling jonge dames uit Maastricht. ¦Tableaux vivanta «Le club de Lize-Seraing». Knotsoefeningen door eane afdeeling kweekeüngen der Rijkskweekschool. Poses gymnastique L'Avenir», Schlessin.
» de marbre «Le club de Lize-Seraing». Boogoefeningen door eene afdeeling jonge dames uit Maastricht.
De Gymn. en Sohermvereeniging «De Eendracht». / Gedurende dit feest gaf de Koninklijke Harmonie een concert.
En nu maar weer op weg naar de Koninklijke zangvereeniging «De Maastrechter Staar», die in haar feestgebouw 'savonds te 10 uur den turners een gezellige bijeenkomst aanbod ; het programma bestond uit verschillende zangnummera voor mannenkoor, 'o.a. «De Rots» van R. Hol, solo's, «De Drielingen», ¦een komisoh trio, enz., gevolgd door een bal; een kranige avond, waarvan de inrichters en feestgevers Ber hebben.
i Een bijzonder nummer was op verzoek hierbij gevoegd, n.l. turnoeieningen aan de brug door de C V. «Plato», te Amsterdam; 12 harer leden werkte met een gratie en juistheid van uitvoering, dat met uitbundig gejuich van de groote aanwezige schare ;werd begroet en is het begrijgelijk dat 2 harer leden jbij den personeelen wedstrijd de prijzen behaalde, n.l. F. J. Lambert met 15i punten en J. Kielt met 133 p. | Ook bier weder een vloed van beleefdheidabetuigingen, maar met zulk een gloed uitgesproken, waaruit bleek dat zij met volle overtuiging gemeend waren. De voorzitter der zangvereeniging, de directeur der Rijka Kweekschool, de voorzitters van het Nederlandsch G. V. en van «Plato« vertolkten de meening en gevoelens van het publiek; leve de kunst, leve het G. V., leve de «Maastrechter Staar» I
: Maandagmorgen te 8% uur een ballon- en vlaggen;tocht naar deu St. Pietersberg, een groot aantal Iturners, donateurs en genoodigden hadden aan den der commissie gevolg gegeven om den bergjtocht door de onderaardsche gangen mede temaken; aia beziohtiging van bet chalet, de ruïne Lichtenberg jen Slavante werd onder gezelligen kout de terugtocht (aanvaard naar het Villapark te Maastricht, want [tegen lx/__ uur gaf het programma aan: verzamelen nan de Rijkskweekschool, optocht enz. 'c Moet gezegd worden dat de turners weder in groot aantal aanwezig waren, maar het publiek niet minder. I Te 2 uur. werden de nationale wedstrijden voortgezet; een uitvoering gegeven door de leerlingen der Hoogere Burgerschool en Gy.mnasium, Rijkskweekschool, Normaal- en Leerschool en der Augustijnenißchool; ook hier weer onverdeelde aandacht van het jpubliek. I Na afloop, te ongeveer 7 uur, had de prijsuitdeeling plaats op het feestterrein; prachtige kunstvoorwerpen, medailles en diploma'a. I Uitslag : Nationale wedstrijden. Vrije oefeningen :' (le »Plato«, te Amsterdam; 2e »Turnlust«, te Alkixnaar; 3e tßatos, te Utrecht. Staaf oefeningen, le ;ïPlato«', te Amsterdam; 2e »Bato«, te Utrecht; 3e i»Turn!ust«, te Alkmaar. Voor het werken aan de leprmgtafel verdient «Plato. nog een bijzondere ver'jnelding. Eek-Brug. le «Plato ; 2e »ïurnlust« ;3e !»Bato«. Paard, le «Platoa ; 2e »Turnlust« ; 3e»Bato«. jßingen-Brug. le »Plato« ; 2e »Turnlu3t« ; 3e «Baton. ' Nationaal België. Vrge Oefeningen: le «Concordia-» Xize Seraing, 2e «Stembertoise-i, Stembert, 3e I'Ave:nir, te Schlessin. Handgereedschappen: le Concordia, ,2e Froidimont. Rek-Brug: le Concordia, 2e Stembert, 3e Froidimont. Personeel: le Nie. Ooheur, te Serang ; ;2e Nio. Burton, te Stembert. Ringen en Paard: !le Club G, Lize Seraing, 2e Froidimont, 3e Stembert. •Springen: le C. Avenir, 2e Concordia, 3e Froidimont. 3?r ijs Balletten «Club Seraing*. ; Tournooien Club ¦ «Stembertoisec. Tabl. Militaire «Club Wilhelma», 'le reg. inf. te Maastricht, directeur serg. Amen ; deze club gaf ook een goed geslaagde collonne geweer ¦tijdens de uitvoering op het feesterrein. Plastische .Btanden: le «Concordia«, te Roermond; 2a Schlessin, Se La Concorde, te Seraing. Pyraimiden. 1. Lize Seraing ; 2. Stembert; 3. Froi\dimont. Voorts verwierven nog le prijzen: «Plato» ;te A/fisterdam, voor optocht; «Turnlust«, te Alkmaar, 'voor verst komende vereeniging en «G. C.-Ulub», te ¦Serai.ag, voor het grootste aantal deelnemers, üe X_. V. mag met voldoening op haar werk terug zien; de deelname was bijzonder groot, een 600 turners, |waaronder 150 Belgische makkera, benevens een meisjes afd. van de club de Lize Seraing en de damesafdeeiling uit Maastricht, die niet onbelangrijk door haar ¦kranig werk de waarde der uitvoering verhoogden. Den directeuren goeden moed om het eeDs begonnen fwerk voort te zetten eu verder te volmaken! Uitstekend •¦voldaan over hetgeen we gezien en genoten haddeD, krengen we _ een heilgroet aan het Eere-Comité, de ïeestoommiaaie, de jnry en allen die hebben medegewerkt tot dit gelukkig welslagen.
I De Turnvereeniging «Turnlusti, directeur de Heer F. J. W. Lambert, te Alkmaar, die op de gymnastiek¦¦¦wed strij den te Maastricht verschillende prijzen behaalde, werd Maandagavond bij hare thuiskomst op bet station verwelkomd door hare zustervereeniging «Kracht en Vlugheid«, die haar met het vaandel begroette, waarna het muziekcorps, onder directie Iran den Heer Th. Groen Jr., luide fanfares aanhief. I Daarna trok men in optocht, met dit corps aan tet hoofd, dpor de stad naar de woning vaa dea directeur aan de Bierkade, vervolgens naar het hotel «Het Wapen van Munster», — waar de vereeniging wekelijks samenkomt. Ken talrijk publiek was in opgewekte stemming getuige van deze hulde. De Heer Lambert, directeur, verwierf eveneens te
Maastricht in den personeelea wedstrijd aan de 4 toestellen den len prija.
"GYMNASTIEK.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/12 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164305:mpeg21:p005