19 Sept. 1907.
Tegen de door ons geuite verwachting had in de Eerste Kamer toch nog eenig debat plaats over het , ,
Adres van antwoord op da ;
Troonrede,
Niet over de algemeene strekking, die zonder debat werd goedgekeurd. De Heer Van Nierop wilde over de vraag of het adres een zuivere weerklank op de Troonrede moet zijn, niet twisten; maar een zuivere weerslag gaf 't concept, door de commissie van redactie opgemaakt, trouwens ook niet. Het adres luidde:
Mevrouw!
1. . De Eerste Kamer der Staten-Generaal stelt op hoogen prijs het voorrecht, dat Uwe Majesteit wederom in persoon, vergezeld van Z. K. H. den Prins der Nederlanden, do zitting der Staten-Generaal heeft mogen openen.
2. Ook wij volgen met aandacht den gewichtigen arbeid van de tweede Vredesconferentie, die wij met groote ingenomenheid in de Residentie zagen bijeenkomen. "Wij sluiten ons geheel aan bij de wenschen, die Uwe Majesteit voor het welslagen van dien arbeid koestert.
'ó. Met belangstelling ontvingen wij van Uwe Majesteit de mededeelingen omtrent den algemeenen toestand des lands en der overzeesehe gewesten.
4. Uwe Majesteit kan steeds op onzen ijver en toewijding rekenen, ook wanneer wij geroepen zullen worden tot de behandeling van de _ vele en gewichtige wetsvoorstellen, wier indiening door Haar aan dg Staten-Generaal werd toegezegd. 5. Van harte stemmen wij in met den wensch van Uwe Majesteit dat onze alrbeid onder Gods zegen .moge strekken tot heil des volks.
Tegen de eerste drie zinsneden had niemand bezwaar. Kon 't ook anders.'
Maar § 4 had wel een politiek kleurtje, en de Heer Van Zinnicq Bergmann wilde dat er aan ontnemen. Hij stelde voor deze alinea aldus .te lezen:
„Uwe Majesteit zal op onzen ijver en toewijding kunnen rekenen^ wanneer wij geroepen zullen worden tot de behandeling van de vele en gewichtige wetsontwerpen, wier behandeling ons door Haar werd toegezegd." Men gevoelt het verschil. Waartoe die verzekering, dat H. M. „steeds" op don ijver en de toewijding der Kamer mag rekenen. Spreekt dat niet van zelf voor het vervolg gelijk in 't verleden* Maar bovenal was die verzekering „ook" wanneer de Kamer zou geroepen worden tot behandeling der aangekondigde wetten, — waaronder de grondwetsherziening — door dat aangehaalde woordje te zeer afwijkend van de algemeene strekking van 't adres. En den Heer Van Nier op hinderde dat woordje „ook" zelfs, wijl 't de gedachte deed rijzen, alsof de Kamer de toegezegde voorstellen ongaarne zag komen, maar toch bereid was er haar aandacht aan te wijden. De Heer Havelaar was 't daarmede niet eens; z. i. behield .ook door de voorgedragen redactie der commissie 't adres het karakter van een zuiveren weerklank; en zoo oordeelde ook de meerderheid der commissie, die bij monde van den Heer Th ooft tot verwerping van het amendement adviseerde, ofschoon de spr. persoonlijk de bezwaren deelde en zich voor de wijziging verklaarde.
Dio wijziging werd met 25 'tegen 11 stemmen aangenomen en na goedkeuring der verschillende paragraphen ook het geheele adres, zonder stemming.
Besloten werd dat het adres H. M. zal worden aangeboden door de commissie van redactie met den voorzitter der Kamer aan 't hoofd.
In comitc-generaal werd daarna de Heer J. A. van Lakerveld, adj.-commies bij 't Departement van Financiën tot adjunct-commies ter griffie van de Kamer benoemd. De Heer Van d,e,r Bij&seii deed een poging om die benoeiming te verdagen, wijl de leden geen voldoende gelegenheid hadden gehad omtrent de sollicitanten onderzoek te doen; maar de voorzitter was van een ander gevoelen en meende dat de sollicitanten lang genoeg te voren bekend waren geworden. De Kamer is tot nadere bijeenroeping uiteengegaan.
In de Tweede Kamer stelde de voorzitter voor om evenals ten opzichte van da ongevallen-verzekering voor de bij de zeevaart werkzame personen, ook die voor de visschers in handen eener speciale commissie van voorbereiding te stellen. Daartoe werd besloten. Voorts werd bepaald dat na het onderzoek in de Afdeelingen van de Indische begrootiingen c. a. da Staatsbegrooting en tal van andere wetsontwerpen zullen worden onderzocht — doch in geen geval voor Donderdag 26 dezer. Het wetsontwerp tot herziening der Indische Comptabiliteitswet is daarvan uitgesloten, maar de voorzitter uitte zijn voornemen om dat ontwerp toch ook vóór Kerstmis in de sectiën te brengen. Besloten is dat Donderdag 26 dezer te 11 uur een openbare zitting zal plaats hebben tot regeling der werkzaamheden voor de publieke vergadering en verder dat, evenals tot dusver de Vrijdag ('s middags te 3»/x uur) wordt aangewezen voor 't doen van „vragen" aan de Regeering. Tot Donderdag 26 Sept. gescheiden, liet de Kamer, blijkbaar wegens onvoltalligheid, de voorgenomen benoeming van leden der huishoudelijke commissie en van die voor de stenographie nog achterwege.
"BINNENLANDSCH NIEUWS. — 20 September. — VAN 'T HAAGSCHE BINNENHOF.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003
De Minister van Koloniën heeft het afdeelingsverslag der Tweede Kamer beantwoord over het wetsontwerp tot wijziging van art. 42 vau het Indisch Regeeringsreglement.
De Minister erkent de wenschelrjkheid om het artikel zóó te redigeeren, dat alle mogelijke twijfel wordt voorkomen. Hij is daarom bereid gevonden de redactie ter veimijding van onduilijkheid nog nader aan te vullen. Ernstig heeft de Minister overwogen, of van deze gelegenheid gebruik zou moeten worden gemaakt om ten aanzien van de benoeming, de bevordering en het ontslag van de Indische officieren van stelsel te veranderen. Maar hij heeft daartoe geen vrijheid kunnen vinden. Behoud van het bestaande stelsel strijdt geenszins met het bestaande streven om Indië in de regeling van zuiver Indische aangelegenheden meer en meer zelfstandig te maken. AVelke zelfstandigheid men ook aan Indië moge willen toekennen, de bedoeling kan toch nooit zijn om den band, die tusschen het moederland en de kolonie bestaat, te verbreken. Waarom zou dus niet, evenals ten aanzien van de hoogste civiele betrekkingen het geval is, ook niet de benoeming voor de hoogste militaire rangen aan de Regeering hier te lande blijven voorbehouden 1 Dezelfde mate van onafhankelijkheid, die de Koninklijke benoeming aan de hoogste civiele ambtenaren waarborgt, moet ook aan de militairen van de hoogste rangen worden verzekerd.
Tegen de benoeming en het ontslag door den Koning van de officieren, die buiten Nederl.- Indië vertoeven, kan voorts geen bezwaar bestaan; 't is zoowel in het belang van de betrokken personen, als van de vereenvoudiging der administratie, dat de benoeming en het ontslag van die officieren niet bij den Gouverneur-Generaal worden overgebracht.
De vraag of de regeling van de positie der officieren bij de wet, dan wel bij Kon. besluit behoort te worden vastgesteld, is los van dit wetsontwerp. Zij kan behandeld worden bij de te dier zake aanhangige motie van de heeren Duymaer van Twist en Van de Velde. Alleen acht de Min. zich verplicht op te komen tegen de in het verslag voorkomende bewering, dat de luitenant Christolïel op eenigszins bevreemdende wijze zou zijn bevorderd. In de Kamerzitting van 21 Nov. 1906 meent de Minister te hebben aangetoond, dat die bevordering alleszins gerechtvaardigd was en in het belang van den dienst moest geschieden.
De tekst van het nader gewijzigd art. 42 van het Regeeringsreglement wordt, bij de gewijzigde redactie, thans als volgt aan de Kamer voorgelegd.
«De Gouverneur-Generaal is opperbevelhebber van de in Nederlandsch-lndië aanwezige landmacht. «De bevelhebber der landmacht wordt door den Koning benoemd. Wanneer bij het openvallen van de plaats van den bevelhebber de benoeming van zijn opvolger niet geschied of in Ned.-lndiö niet bekend is, ol wanneer Ue benoemde in de spoedige aanvaarding zijner betrekking- verhinderd wordt, voorziet de Gouverneur-Generaal in de tijdelijke waarneming.
«Oe officieren worden door den Koning ot' door den Gouverneur-Generaal benoemd, al naar gelang hij, die aldus benoemd wordt, verblijf houdt builen dan wel binnen Nederl.-Indië.
«Op den voet, bij algemeene verordening te bepalen, worden de rangen van opper-offioier verleend door den Koning en geschieden alle overige bevorderingen van ele officieren door den Gouv.-Generaal. «De opper-officieren en alle buiten Nederl.-lndië vertoevende officieren worden ontslagen door deu Koning, alle overige officieren door den Gouverneur- Generaal, een en ander op den voet bij algemeene verordening te bepalen. «De regelen omtrent bet toekennen van pensioenen en gagementen worden brj algemeene verordening gesteld.»
"Benoeming officieren Indisch leger.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003
NEW-YORK, 19 Sept. Katoen. (Goederenmarkt.) Dag. 0utv.23,000 b. daj{. uitv. n. Gr.-Britt. ,b. dag. uitv. N/h vasteland B,< 00 o. id. lev. loopende maand 11.12 id. lev. p. 3/m. 11.31,id. middl. üplaud 12. 5, id.New- Orleausll|, gerat!. Petroleum in kisten 10.90, id. credit balances 1.75-, Standard White 8.4 j, te Philadelptiia 8.40. Terpentijnsöl*).Renzel(WesleraSteam) 9.35. Talie öf-. ütuter èeluscovados 3.45, cd. Cöutrifugal 96 ",'» 3.95. Meel 3.9Ö a 4.05. Mats West. —, Sept.-lev. 75--id. Oct.-lev. —. Tarwe voorj.no. 1 Nortiiem loco 1194, id. Uoode Winter lOöf, id. lev. Sept. 106 J, id.id. Oct! , id.id. JJec. 109-, id.id. Jan. —. Koffie Rio 7 iow ord. lev. a. s. maand 5.80 a 5.85, id. id. per 3/m, 5.90 a ö.fcö, id. id. no. 7 6.j.2'»'?i-Straits36.lo- a.'> 7.—, Koper 15.— a 15.50-, Vracht v. Katoen 20.—,id. v.Oranen id. n. Liverpool IJ—, id. n. Londen 2 p. bushei *) Terpentijn (Savannah) sv!'t a —. LONDEN, 19 Sept. (3e dep.) The» prijshoudend. Rijst kalm. Jute lusteloos. Kojjle loco prijshoudend, termijn lusteloos.
Terpentijn 39/—, dito per Sept./Deo._4l/—._
Lijnolie 24/4? a —/-, Sept./Deo. 23 9—, dito e' Hall 23 7J-. ï'iï*-atraits 187.5.—, ditn per 3 mnd. £ 164 5.—. tfopar-OUili £ 67.—.-, dito per 3 mnd. £ 67.5.—. Zink 21.-.— a —.«.—. Spaansoh Lood £ 20.15.- a —.—.-. Uier Clevelaad No. 3 54/8- cash, 64/4- raonth. NEW-YORK. 18 Sept. 19 Sept Oalt money 3-3^ z Wissel Londen Cable Transfers. . 485.95 486.— „ Parijs zicht M7U 617% 2 pCt. U. S. Funded Loan Regd. B. JÜ6 106 Atchison Topeka &S. Fé Aand. . 86% 87% ••v,ref», » * * 89 BS3* „ „ „ ? N. 4V» Bonds. 98% 98>| Baltimore St, Ohio 91% 91% Canaaian Pacific 164% 161-k Chicago Northwestern gew. Aand. 145)^ 147 Denver & Rio Grande „ . „ . i' 3% 24 Lrie Railrood Aand 20% '20% „ ,le P**ef 47 4t>% Illinois Central 137 J 37 KansaB Oity Southern pref. Aand. 55% 551/ Louisville & Nashville 108% JO9 Missouri Kansas Texas .... 36 36% » ,>. 2e pref. . b 2 82% Mexican National le pref. ... 17 47 2e Preï- • • . 15% 16 Norfolk & Western gew. Aandeelen 70% 70% „ .. .. Pref „ 78 78 New-York Ontario & Western . . 33W 33U ISouth. Pacifio Ss# 86% Union Pacillc gew. Aand 130^ 131% P»*ef. „ . . . . 78 80% VVabasli St. Louis & Pac. Pref. A. 20 20% lat. Merc. Marine pref. Aand. . . 17% 16 U. S. Steel gew. Aand 28i,t; 28J/ i Zilver (Commercial Bars) . . . 67j{ 07* i
"MARKT- EN HANDELSBERICHTEN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003
LONDEN, 19 Sept. Vleeselt. O ss en vlees o ri. Schor, sohe korte Etjstukken 4 sh. 4 d. a 4 su. 6 d., lanep 4 sh. — d. a '4 sh. 2 d.; Eng. 3 sh. 8 d. a 3 sh. 9 d. Amerikaansch (te Deptford geslacht) 3 sh. 7d. a 3 sh. 10 d.; Liverpoolsoh 3 ah. 6d. a 3 sh. 9 d. voorstukken - sli. - d. a - sh. - d.j Amerik. in ii» vervoerde achterst. 3 sh. 10 d. a 4 sh. 3 d., voorst. 2 sh. 6 d. a 2 sh. 7 d.j N.-üeel. achterst. - «h. - et. a - shl - d., voorstukken - sh. —d. a - sh. — d.; River Plate achterst - sh. -d. a - «h. - d., voorst. - sh. -d. a - sh. - d., Argent. 3 sh. 2 d. a 3 sh. 3 d„ voorst" 1 sh. 11 d. a 2 sh. 1 d.
Schapen vie esoh. Schotsch 4 sh. Bd. a 5 ah. - d., dito Hamels - eil. - d. a - sh. - d., Ooien 3 sh. 4 d. a 3 sh. 6 d.j Eng. Hamels 4 sh. i d.a 4sh. 8 d., Ooien 3 sh. 4 d. a 3 sh. 6 d„ Nieuw-Zeel. - sh. - d. a - sh. - d.; Canterbury - sh» - d. a - sh. — d.; Wellington - sh. -d. a - sh. -d. River Plate - sh. - d. a - sh. - d.; Holl. Hamels 4 sh. — d. a 4 sh. 4 d., Ooien 3 sh. 8 d. a - sh. - d. Lamsvl. N.-Zeeland 3 ah. 5 d. a 3 sh. 8 d„ Holl. - sh. -d. a - sh. - d., Eng. 4 sh. Bd. a 6 sh. 4 d.! Schotsch 5 sh. - d. a 6 sh. 4 d. p. 8 pound (3.63 kilogr.) Kal f svl eeso h. Eng. 3 sh. 4 d. a 4 »h. 8 d Holl. 3 sh. 4 d. a 4 sh. 8 d. ' Varkensvleesch. Eng. 3 sh. 8 d. a 4 sh. 4 d HoU. 3 sh. 8 d. a 4 sh. 2 d.
Antwerpen, 19 Sept. Granen: Tarwe. Australië fr. 22J, Bluestern fr. 21j a 221, Redwinter fr. 21j>, Kansas fr. 22, Plata fr. 21f a 22, Kurrachee fr. 201 a aOf, Donau fr. '21i a 22f, Bulgarije lr. 20 a 2U. Rogge, inlandsche fr. 18 a 18J, St. Helena fr."2l£. Gerst. Smyrna fr. 19', Seleffca fr. 17*;, Moldavia fr. 18 a 19, Bombay fr. 15|, Azoff fr. 16, Zwart» Zee fr. 16.
Haver. Inlandsche fr. 17| a 181, Buitenlandseha fr. 19| a 20i. Maïs. Amer.ka fr. 15J a 16|, La Plata fr. 14J, DistilUug fr. lij, Odessa fr. 14|, Bessarabië lr. 14;, Donau fr. 14£, Cinquantino fr. 14f a 15. Tarwebloem voor den handel OO fr. 26.50 a —.—t voor de bakkerij 00 fr. 27.50 a —.—.
Roggsbloem voor d« bakkerij fr. —.— a —.—. Koffie. eVlarkt kalm. Verkocht — takken.
Beetwortelsuiker 8ö graden. Offioieele noteering» beschikbare fr. 20-, Oct./Dec. fr. 24jj. Jan./ Maart fr. —. Gekristalliseerde beschikbare fr. 30- v., Oct./ JJec. fr. 28£ n. Melasse fr. 7-, basis 45° Suiker. Markt vast.
spek. Men noteert» Haoksfr. 100 a 112, Short middle» fr. 107 a 113, extra loug middies fr. 120 a —, gezouten Schouders fr. IU7 a —, Pio-nio Borax fr. 99 a—, dito gerookte lr. 116 a—. Rellies fr. 132 a—, gezouten Fles pen fr. 152 a —, aito gerookte fr. 176 a —, Olear Backs fr. 120 a 122, Short fat Back* fr. 100 a 112 per 100 Kg. Markt kalm. Reuzel. Oflicieele uotesring: zuivere Ainerikaansohe besohikbare fr. 113-, bept. fr. 112 j, Oct. fr. 11 ü». Nov. fr. 1I2„ JJec. fr. 1121, Jan./Apnl fr. Illi Maart/April lr. Hij. Markt vast. *•
liop. Men noteert: Aalst beschikbare oude oo°rjt fr. 35.—, Oct./Nov. lr. 45.—; fopennge beschikbare fr. 30.—, Oct./Nov. fr. 37.—. Markt kalm.
Wol. in beschikbare verkocnt IG3 bn. La Plata en — bn. verschillende.
Huiden. Meu verkooht — stuks droge e/i 1945 stuks gezouten Us- eu Koe-.
Petroleum. OUioieeJo noteering. Uen betaalt voor beschikbare fr. 22-. Men verkooht be«ohik.b. fr. •'•£- Sept. lr. Ti-, Oct. fr. 22}, Nov./Dec. fr. rik, Russische lr. 20}. Markt vast. Antwerpen, 19 Sept. Ter heden gehouden Veemarkt waren aanvoer en prijzen als volgt: — Ossen le qual. fr. -.— 2e qual. -.— 3e qual 3 Koeien „ - „ -.— „ -._ '_"_ _ Vaarzen „ „ -.- „ .._ . — Stieren „ „ -.— -.— 290 Kalveren „ „ 1.20 „ 1.10 l._
"Vleeschprijzen in Engeland.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003
Antwerpen, ia öept. Chihsalpeter (Soua-Nxtraat). 15^ il~ "/0 stikstof, beschikbaar fr.26.50 per iuü kilo' Zwavelzure Ammonink (Suliaat van Ammoniak) 2Ü a2l °/o stikstof, beschikbaar fr. 29.— per 100 kuo. Superpliospnaat, 13 °/'o (pliusphorzijur) per percent phosphorzuur fr. -.—, zegge fr. 17 5J per IUOU kilo. Thomasphosphaat (.Metaalslakken), 16 a 20 o/o phosphorzuur, 75 'io fijnheid, per percent phosphorzuur ir. 0.25 franco deateratie.
"Scheikundige Meststoffen enz.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003
Berlijn, 19 Sept. Aardappelmeel: Nat Mk a -.—, le soort gebuild eVlk. ï2.25 a 2ü.75, 2e soort Mk. 18.— a 19.—. alles bruto; le soort Witte \ardappelsiroop 42 °/o prompt Mk. 21.— a V 4.2.-,. ie\0ort Gele dito prompt Mk.¦__"'* ü3.25;1e soort witte Aardappelsuiker prompt Mk. 24.— a 24.25 ¦ le soort- Mk? 2d6.^la^PoO.Mk' Zi-~ a 23-25; Ü6Xtrie PromP' Hamburg, 19 Sept. Aardappelmeel: la gebuild en ongebuild loco en prompt tolkantoor MJc 22 50 a 23.— netto contant; dito vrijhaven Uk fi 25 ao? «. b,"ef •'.. Pe:!LtTm6 ,fe zakken. e\lk. 26!--a 2fa.50, Gapillairsiroop 42" Baumee Mk "4 "öa'-*! 75 de laatste a contant met Ij °,o kortin". " " '
"Aardappelfabrikaten.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003
Berlijn, 19 Sept. Spiritus. Betaald werd loco onbelast zonder vat: 43.60 Mk Sp t_ _w Mk loc° Hamburg;, 19 Sept. Spiritus: Sept. 26 - Mll Oot 26.- Mk., Nov. 26.— Mk B " ot' Weenen, 19 Sept. Spiritus. Er werd besteed voor & hterffenT31 Ê ba5Ü «E per Ai?C»l.t?S?Li7_iSept-,(Rus3lsche tq
"Spiritus.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/09/21 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164313:mpeg21:p003