Wij verzoeken dringend Adverten_iën, bestemd voor bet nnninier van Zaterdagavond, zooveel mogelijk reeds Trïjdag in ons bezit te doen zij n, opdat wij intijds maatregelen kunnen nemen, om de plaatsing in dat nummer te verzekeren. Toorts moeten wij er op wijzen, dat aan alle verzoeken tot opname op een bepaald aangeduide plaats steeds zooveel als mogelijk is door ons wordt voldaan, maar dat wij daarvoor nimmer kunnen instaan. DE DIRECTIE.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 17-10-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 17-10-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11598
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Tweede Blad.
PERS-OVERZICHT. De Politiek van den Dag.
Grondwetsherziening. — Volgens de N. Rott. Ct. is de geest der ferzieningsvoorstellen met twee' woorden aan te geven: richting links over de geheel© linie. Voorstanders van algemeen kiesrecht kunnen tevreden zijn; ultra,-feniinisten evenzeer, en eelfs de liefhebbers van het één-Kamer-stelsel moeten den dageraad reeds zien glooien. De* bla_aco-_desrecht_-rttkelen laten meer vrijheid da_a nog ooit door één voarstandeo. van a_tgeïneen Hesiecht vei-langd was. De kansen op aanneming zullen wel zeer verkleind zijn. Zoo ooit, dan is thans voor grondwetsherziening geven en nemen noodig. Voor deze souveneiniteit der m_-ssa zal eene meeiderheid moeilijk Ifce vinden zijn. De voorstellen zullen niet meer rdan politieke' beteekenis hebben. Dat zij dö ïferste -____r__er, laat staan het Staatsblad, zullen bereiken, isl aJ-leiminst wa___rschijnlijk.
, He* 'Utrechtse]-. Dbl. ziet 'door deze rJtocffstteaien het proletariaat door middel van helt -..gemeen kiesrecht Tweede Kamer en land beheerschen, zonder het evenwicht zelfs tvan eene Eerate Kamer, wier Staatsrechtelijke: J-osritiß door het recht van amendement is Wrabeorkt. Onder de politieke macht van het JpTO_et__riaa_t kan geen Staat op den duur gedijen. Deze voorstellen strijden met de we- Baenlijke, duurzame belangen van den Staat en beantwoorden niet aan de werkelijke wenschen gm welbegrepen behoeften de» volks.
Voor zulk èen ultra-blanco-artil-el, dat haar t-bog-rt' bedenkelijk vooikomt, betwijfelt het (.Handelsblad of in de eerste 25 jaren een nTeexderbeid, zelfs (in de IVeiede Kamißir; ta. yin- ÖHn zg1. t
Cand' en' Volk daarentegen huldigt' de JBegeering om den opzet en dien inhoud der (yoorstellen, zoowel als yoor de voortreffelijk© teabene, overtuigende Memorie van Toelichjfcing. De Regeering, zichzelf gelijk blijvend, twepryolgl. jratardig haar wegr.
' JDb ___'r_iï-_ Ot., den inhoud nog onbe-rpro-den latend, roemt de tijdige indiening, den Bpoed wE-armeie hst gewichtig werk 4oor de; pE^eering is voorbereid.
f Dat elk ernstig gevaar is verdwjetoen voor Hb invoering van het toetsingsreoht, [waardoor aan eene reactionnaire justitie gedegenheid gegeven zou worden om democratische wetten ongrondwettig te verklaren en [buiten werking, te stellen, wondt 'door het Volk toegejuicht. Voorts, dat de Regeering spreekt yan de „langdurigheid en wassende kracht" van het streven naar uitbreiding van Jdesiecht, die er voor pleiten, dat dit stretven geen waan van den dag is. „Meer algen-een» mondigheid is ingetreden", zegt de Retfeeßring. Zulke zinsneden behelzen de erkenning, van den invloed der arbeiders- en der IBQc.-deinoci_-t___.che kiesrechtbeweging. De Nederlander geeft nog geen algeimeen samenvattend oordeel, maar licht breedvoerig de voornaamste der voorstellen toe. Hoofdzakelijk naar Links, besluit zij, heeft de Regeering aansluiting gezocht. Waar de Staats-Commissie wat radicaal te werk ging, Zooals bij het sanctionneeren van het Minister-_C__-__eqrlidmaaitschap, nam het Kabinet dit over, j-tegen de latfwijkende nota's im. Waar daarentegen de commissie in andere richting werkte, fiis bij het amendementrecht der Eerste Katner, ging het Kabinet met de afwijkende nota's mee. Terwijl bovendien, buiten dfe commissie om, uit ide notar-Willinge de ontbinding der Prov. Staten werd overgenomen. Op één punt intusschen, een zeer belangrijk punt, heeft de Eegeering zich in andere richting bewogen. Uit die nota's-Lohman en Ruys is overgenomen de verlenging van den zittingsduur der Tweede Kamer tot vijf jaar, hetgeen de Nederl. toejuicht, aJ. dretigt hiet nut van den maatregel ten deele te niet gedaan te worden door do nieuwe regeling van de ontbinding der Eerste K-umex.
De Tijd geeft nog geen critiek. Het Centrum vindt in de voorstellen onmiskenbare handigheid, die echter geenszins slagen garandeert. De oppositie van oud-liberale zijde vindt het Centrum zeer verklaarbaar. Indien één partij algemeen kiesrecht duur betalen zou, dan ia het wel de liberale. Aan de .Gelderlander wil de Memorie van Toelichting niet behagen,, maar lo® van deze worden „ook goede momenten in de voorstellen niet volslagen gemist." Het Huisgezin constateert, dat de voorstellen van Minister Rink het meest en het zuiverst ovöreenstennmen met het kiesrechtrapport, vóór vier jaren uitgebracht aan het hoofdbestuur der Lib. Unie door Mr. Rink c. s.
LEESTAFEL.
Set leven is als een damp, door Jeanne Haas«nan (Amsterdam, L. J. Veen). — Aandoenlijk verhaal van onbeantwoorde iiefde en zelfverloochening. De hoofdpersoon, Lotte, is ten huize harer blinde grootmoeder in dagelijksch verkeer met haren neef Bart, ernstige jonge man, die naar geheel zijn vertrouwen schenkt. Hij spreekt wf.-1/3,11 zn £_enegenheid voor een ongenoemde, Km.. Z»l _.!?. langen tgd in den zoeten waan lX n-SL \haarzelve bedoelt, totdat de vreesen,ln helmS ™lgt- Het verhaal schildert n:TzeVoSrgS^^3*6l^ meit3je en,van Sst kzLeZüszt hta^bemint V"? rol van een oudereTrLndfn T^ Sevoetlens' d| komt een plotselingel^^ dfamatLcht^randtónf é^dSSf Het* br -°U/ -mtutLcrptcél doet denken. Het beminde jonge mei sic wordt ziek en is binnen enkele uLn^l^ lotte zelf acht zich geroepen tot de bovenmenschelrjke taak om de doodstgdmg over te brengen en den zwaar getroffen geliefde troostwoorden toe te voegen. Zij brengt hem daartoe een bezoek op zijn kamers zonder het late uur te achten en komt daardoor ten slotte in opspraak zonder dat zij zich hiertegen kon verweren, omdat de ware bedoeling van het bezoek geheim moest blijven. Ziedaar weder een gegeven, dat niet door oorspronkelijkheid uitmunt en ook tamelijk overbodig lijkt. Dat de beide hoofdpersonen, na een langdurige verwijdering, elkander toch vinden, het is een vanzelf sprekende ontknooping en iets' waar de lezer recht op heeft, als het bevredigende slot van een historie die zich langs lijnen van geleidelijkheid beweegt. De hoofdpersoon is met groote voorliefde geteekend en wordt ons duidelijk voor oogen gebracht als een sympathiek, eoht vrouwelijk karakter. De held van het verhaal, wiens rol trouwens geheel passief is, blijft een nevelige figuur. De weemoedige stemming, die den grondtoon vormt van het goed geschreven boek, wordt verlevendigd door de aardige verschijning van Kitty, vroolijk bakvisohje, dat ons sommige schoolmeisjes van Top Naeff in de herinnering brengt.
Een meisje-studentje, door Annie Salomons (Bussurn, C. A. J. van Disho e c k ). De jonge schrijfster, ook als dichteres bekend, heeft met dit bekoorlijke boekje iets geheel oorspronkelijks geleverd. Het eigenlijke thema is de co-edicatie aan de hoogescholen, de quaestie van volkomen gelijkstelling van de studente met den student, zoowel op de «kroeg» als in de collegezaal. Dit' hachelijk onderwerp wordt door de schrijfster behandeld in een reeks van tafreeltjes uit het studentenleven te Leiden, werkelijk treffend en in eenvoudig-natuurlijke trant geschetst. De verschillende karakters zijn duidelijk omlijnd, zoodat men in weerwil van het aantal, de personen goed uit elkaar kan houden. De hoofdpersoon is met groote voorliefde geteekend, sympathiek figuurtje van een jong meisje, dat vroolijk en vol illusies het studentenleven intreedt, maar wie allerlei teleurstelling niet blijft bespaard. Er is een ondergrond van diepen ernst in het boek. Niet dat de tendenz steeds op den voorgrond treedt, maar wel kunnen vele ouders uit het uitnemende boekje de waarschuwing putten, dat de vrije studie en het studentenleven waarlijk niet geschikt zan voor ieder jon__ meisie. Niet alle ka- rakters zijn tegen die vrijheid bestand en de schrijfster zelf schijnt hierop nadruk te willen leggen wanneer zij haar studentje — voorbeeld overigens van een meisje dat zich met succes aan de studie wijdt — doet bekennen : »Ik geloof ten slotte niet dat de studie, voor mij zoo min als voor de meeste meisjes, bepaald roeping het ééaige i 5...« In deze woorden schijnt cic moraal besloten. Het boekje is als een gemoderniseerde voortzetting, na een halve eeuw, van Klikspaan's »Studententypen«, waarbij toch kan worden vastgesteld, dat de zeden sedert zijn verzacht onder den beschavenden invloed van de vrouw.
Een «Indische romana is tegenwoordig een tamelijk zeldzame verschijning. Het boek van -Mevr. M. O. E. Ovink—Soer, Ciska van Dannenburgh getiteld (Amersfoort, Valkhof & Co.), die zich als zoodanig aankondigt, heeft met het type van den- Indischen roman zooals men het leerde kennen van Maurits (wijlen Daum) weinig gemeen. Dit boek geeft het verhaal vau een jong meisje, dat in Nederland is opgevoed bij een tante en na den dood van deze naar hare_ ouders in Indië terugkeert, op een koffielandje in Java's Oosthoek. Daar voelt zij zich, in een totaal »verindischt« huishouden, te midden van haar naaste verwanten, geheel vreemd. De taak om hier orde te scheppen wordt nog verzwaard, want als zij een deel van de zorg van het huishouden op zich neemt, wekt dit den naijver van haar bekrompen moeder die zulk een inmenging niet kan verdragen' juist omdat zij haar minderheid moet erkennen' Op den duur slaagt zij er echter in, den toestand te verbeteren, vooral wanneer zij weet door te drijven, dat twee jongere kinderen worden ont trokken aan de inlandsche om__eviü_r waarin zij opgroeien. De eigenlijke roman begint bij de verschijning van den jongen dokter, die haar in stilte bemint, maar zich niet durft verklaren,oinda_ zijn positie het hem verbiedt. Als hem een goede betrekking wordt aangeboden in het binnenland van Sumatra, besluit hij te gaan en hij schrijft een afscheid, wetende dat zij niet mee zou gaan in de wildernis. Dit is voor de heldin een groote teleurstelling en als er zich nu een ernstige candidaat aanmeldt, een welgesteld landheer, die door haar moeder wordt aangemoedigd, geeft zij hem het jawoord. Het geluk wil, dat deze heer iets op zijn kerfstok heeft, zoodat de verloving moet worden afgebroken in het belang van een ander meisje. Dan komt er een brief van den eenzamen geneesheer en daarmede het gewenschte besluit. Voor de locale kleur is gezorgd door de beschrijving van feesten in een regentswoning en ook door aller lei Indo-Europeesche uitdrukkingen waarmee dè dialoog is doorspekt. Hiervan, mag men 7P_.,r_..." heeft de schrijfster een onmatig gebruikt' maakt, zoodat het den schijn he?ft r-..' ¦¦ g verzameling van dergelijke dwaze uitdrnMs MD heeft aangelegd. De overvloed aoha»^ kID?eD komisch effect is zeer gering sohaadt en het
reto^tr^r üs? vhrQftdde ?ke indischs Sfd.iteafvUte^ zeilde zij geSl En^^ voor de Engelschen, vluchtsoordl? 1 gon^d- °m..eü VOnd een to* in Noorwesen .?! lge ha7en vaQ Bergen De vloot S Voenmaals onder Denemarkln). gevaüen maar n°%!en EQgelsch eskader aandoor de l 6 Bltter slaaSde er in, gesteund den den ?eeQ*che forten die de sted lerdedigzi.n'^- ]a,nd zoodanig toe te takelen, dat hij znn Brooi losliet. Hoe de Nederlandsche oorloos- vloot onder De Ruyter en Tromp daarop de Indische retourschepen in veiligheid bracht, welke tegenspoeden als gevolg van storm en mist daarmede gepaard gingen, dat alles valt buiten dit bestek.
Het zou werkelijk aardig zijn, die merkwaardige gebeurtenis eens beschreven te zien door een Deen, uit Scandinavische bronnen. Welnu, in de serie «Moderne drukken en herdrukken« (Me in dert Boogaerdt Juü., Rotterdam) verscheen een dubbel deeltje, getiteld : Hel Hollandsche Huis )>Net Pasm, verbaal uit de 17e eeuw, door Olof Björgvin, tijdens bet verblijf der Nederlanders in Bergen; uit het Deensch vertaald door Philippine Wijsman.
Deze geschiedenis loopt over een tijdvak vau 25 jaar, beginnende met het jaar IG4O, toen zich in de stad Bergen een Nederlandsche kolonie van kooplieden vormde. De hoofdpersoon is dan ook een Rotterdamsch koopman, die zich een Noorsche vrouw van stand trouwde en er een der eerste steenen woonhuizen bouwde, dat geheel in Nederlandschen stijl werd ingericht en den naam kreeg van : «Net pas« (waarschijnlijk en juister: imet van pas«). Het verhaal, dat hieraan wordt vastgeknoopt, is, met één woord, zeer verward. De eenige dochter van het gezin gaat voor hare opvoeding naar Amsterdam. De auteur heeft hierin stof gevonden tot allerlei bijzonderheden over oud-Nederlandsche zeden en gewoonten, altemaal voorstellingen, die met de werkelijkheid niet zijn overeen te brengen. Het meeste raakt kant noch wal en is louter verbeelding. Te zamen met een Engelschman vervult het meisje de hoofdrol bij een. opvoering van Sbakespeare's nCymbeline», een voorstelling, gegeven voor de geheele Amsterdamsche vroedschap ter gelegenheid van de inwijding van het nieuwe Stadhuis J
Vergeleken bij andere verzinsels is dit echter nog maar een kleinigheid. Het laatste gedeelte van het boek beschrijft de bedoelde episode in Bergen. Men zou meenen hier tenminste historischen grond onder de voeten te hebben, maar dit is volstrekt niet het geval. De schrijverstelt het voor, alsof er na de overwinning van de Bitter een bevel kwam van den Deenschen Koning, dat op al de Nederlandsche schepen (van de Srnynia-vloot, zooais zij N.B. genoemd wordt!) beslag moest worden gelegd, eon bewijs, dat Denemarken zicb met Engeland had verslaan tot verdeeling van den buit; en dat dit gevaar werd ontgaan door een Actieven verkoop, waarbij al de schepen kwansuis eigendom waren geworden van de kooplieden in Bergen. Deze voorstelling is strijdig met de historische feiten. De waarheid is, dat de Denen 100,000 rijksdaalders vorderden voor de hulp aan de Bitter verleend, maar dat zij dien eisch lieten vallen, toen de Ruyter verscheen (een feit, dat in het boek niet eens vermeld wordt) en dat zij zich vergenoegden met het vasthouden van Nederlandsoh scheepsgeschut, dat aan de forten was afgestaan. Aangezien dit onsamenhangende boek alleen onjuistheden geeft over oud-Holiandsche toe standen en historisch geen waarde heeft, had het onvertaald kunnen blijven. Die vertaling is trouwens weinig verzorgd en ailes behalve vloeiend. «Deze goede orde verdankte hij aan zijne huishoudster», — is maar een enkel voorbeeld van taalmishaadelinj.
Een groot, oorspronkelijk jongensboek door J. VV. Blok beschrijft Bram GeurUz' Avonturen (Amersfoort, Valkholï & C o.). Hier is het bekende verhaal, door Marryat en zooveel anderen verteld, van den jongen, die, gedreven door onbedwingbaren reislust en zucht naa.r avontuur van het ouderlijk huis wegloopt en zich verstopt in het ruim van een zeevaarder. In zoover dus een oude geschiedenis, maar nu geheel Hollandsch. Deze Biam Geurtsz is de zoon van een arme weduwe, die in een Amsterdamsche achterbuurt een groentenkelder houdt. Het varen zit hem van vaderswege in het bioed en de daden van Piet Hein met de Zilvervloot — wij zijn in het jaar 1629 — laten hem geen rust. II ij slaagt er in op de beschreven manier aan boord te komen van een schip der West-Indische Compagnie, waarop de later vermoorde Jol, genaamd Houtebeen, het bevel voert. Reeds in liet begin van de reis beleeft hij avonturen: een gevecht met een Duinkerker kaper en een zwaren storm, waarin hij zelf met een anderen maat over boord wordt geslagen. Na een verblijf op een eilandje worden zij door Portugeezeu opgepikt en zoo bereiken zij toch Brazilië, maar als gevangenen. Zij slagen er in te ontvluchten, maken een grooten tocht door wildernis en over bergen, steeds door Indianen bedreigd, totdat, zij eindelijk een hacienda bereiken, waarvan de goedaardige Portugeesche eigenaar hen in dienst neemt. Dan wordt Bram van zijn trouwen vriend gescheiden en als de Portugees sterft, wordt bij erfgenaam van diens geheele bezitting. Jaren verstrijken, totdat onze avonturier eindelijk weer te midden van zijn landgenooten terecht komt, op het Recif. Zoo is hij getuige van den grootsten boei der Hollandsche nederzettingen in Brazilië en hij aan-ol»ouwt llauritsstad, door Bariaeus in het Latijn bezongen. Maar met dien luister is het gauw gedaan, en als de eenvoudige Bram Geurtsz, thans een vermogend man geworden, de thuisreis aanvaardt op het schip waarmede Graaf Maurits, bijgenaamd de Braziliaan, naar Nederland terugkeert, weet men vooruit, dat de Portueeezen spoedig de baas .zullen zün. Zelfs de dappere Houtebeeu kan het noodlot niet keeren: de historie van »'t versuimd BrasiU is begonnen. Ziedaar een kort overzicht van den inhoud en den historischen grond van dit vlot en boeiend geschreven verhaal. Het valt ook te prijzen, omdat van de avonturen geen hoofdzaak is gemaakt en het relaas binnen de grens van het mogelijke blijft. Het boek is door Jan Sluyters met enkele goede plaatjes geïllustreerd.
.Wanneer men een boek kan aankondigen met de bijvoeging, dat het geschreven werd door den auteur van »De kleine Lord«, dan is dat reeds op zichzelf een aanbeveling. Erances Hodgson Burnett heeft met De kleine Prinses iv verschillenden zin een tegenhanger willen leveren van het beroemde boek en het staat zeker daarmede gelijk. De kleine Lord heeft zijn evenknie gevonden in het aardige meisje, dat eerst als een prinsesje woidt opgevoed, maar daarop bittere ervaring krijgt van hard werk en ontbering. Die tijd van beproeving wordt vergoed door het blijde einde, als de kleine Asschepoester toch blqkt een echt prinsesje te zijn. Er komen aardige tafreeltjes voor uit het leven op de kostschool en ongetwijfeld is de schrijfster ook thans er in geslaagd, de kleine lezers te boeien met dit verbaal. Evenals in «De kleine Lord» wordt de groote tegenstelling tusschen rijkdom en armoede voor oogen gebracht, maar met de doorloopende moraal, dat de rijken plichten en de armen rechten hebben. »De kleine Prinses, is door J. L. van der Moer uit het Engelseh vertaald (V alkh o f f & Co., Amersfoort) in goed Nederlandscb. Het boek bevat eenige plaatjes naar de oorspronkelijke uitgaaf.
BINNENLANSCH NIEUWS.
— 16 Ootober. — De Heer William Stead, redacteur van den Courrier de la Conférence, heeft in Hotel »de Twee Steden, een gastmaal aangeboden aan de gedelegeerden der Zuid-Amerikaansche Staten ter Vredesconferentie. Men schrijft ons uit Den Haagt Tot de veteranen der Tweede Kamer behoort Jhr. W. K. F. P. Graaf van Bylandt, aanvankelijk afgevaardigde uit Amersfoort, later uit Apeldoorn voor welk district hii thans nog zitting heeft. Den 8n November a.s. zal hij gedurende 25 achtereenvolgende jaren zijn mandaat hebben vervuld.
De algemeen geachte volksvertegenwoordiger, behoorende tot de rechterzijde, onderscheidde zich in die jaren vooral door zijne adviezen over buitenlandsche en diplomatieke aangelegenheden en over de verspreiding van het Christendom onder de inlanders in onze koloniën. Zijn redevoeringen bij Buiten, landsche Zaken getuigden steeds van de kennis en ervaring in zgn eervolle diplomatieke loopbaan verworven. Ook om zijn vriendelijke vormen en sympathieke eigenschappen is Graaf van Bylandt onder alle partijen in hoog aanzien. De luitenant ter zee le kl. H. E. baron van Asbeck, tijdelijk adjudant van Z. K. H. Prins Hendrik, is benoemd tot ridder le klasss der Orde van de Waakzaamheid of van den Witten Valk van Saksen-Weimar.
De Commissaris der Koningin in Overjgsel heeft aan den Heer J. W. Engels, arts te Wijhe, op zijn verzoek, met 1 November a.s. eervol ontslag verleend als hd en voorzitter der Gezondheidscommissie aldaar.
De Heer J. Doornbosch heeft in het Albeigerve-ld, onder de gemeente Tubbergen, uitgestrekte ontginningen gemaakt, welke uitnemende uitkomsten opleveren. De heeren Van ler Ploeg, uit Assen, vertegenwoordiger van het Belgisch Chili-syndicaat, en Lindeman, uit Utrecht, directeur van het landbouwkundig bureau van het kali-syndicaat te Utrecht, hebben aldaar proefakkers aangelegd, welke veel belangwekkends 'te zien geveai. Dit jaar wenden er o.a. verbouwd uitgestrekte akkers met wortelen, bieten, uien, pamenassen ein aardappelen, prachtig om to zien.
Voor de verkiezing van een lid der Provinciale Staten van Noord-Holland te Haarlem (vacature Mr. W. A. 't Hooft) zijn heden officieel candidaat gesteld de heeren Mr. J. W. Losecaat Vermeer (vrijz.), president van de Rechtbank, en Dr. H. van den Berg (8.-Kath.), lid van den Gemeenteraad aldaar.
Veeziekten.
lm eene vergadering der Noordervereeniging van Burgemeesters en Secretarissen in de provincie Noord-Bolland is breedvoerig gesproken over het lastige van het geval, dat tegenwoordig veeartsen aan de burgemeesters alleen maar kennisgevem dat een veehouder hem de mededeeling heeft gedaan, dat zijn vee mond- ca klauwzeer heeft, zonder dat het door de veeartsen zelven wordt geconstateerd.
Notarieele Bank. — In eene te Assen gehouden vergadering van notarissen in Drente heeft de Heer Veenhoven, uit Smilde, eene rede gehouden over de mogelijkheid der oprichting van eene Notarieele Bank voor geheel Nederland. De vergadering besloot zich te wenden tot het hoofdbestuur der Broederschap van Notarissen, met verzoek de al- of niet-uitvoerbaarheid van het plan na te gaan. Te Gorredij k iei een geval van hondsdolheid geconstateerd.
De Burgemeester van Opsterland heeft nu bevolen, dat alle honden, die zich buiten woningen of vaartuigen in de gemeente bevinden, voorzien moeten zijn van muilkorven gedurende den tijd van: 4 maanden..
Gemeente-ambtenaren. — Naar aanleiding van de aangenomen motie op de propaganda-vergaderiDg van 23 September jl. te 's-Gravenhage vanwege den Nederlandschen Bond van Gemeenteambtenaren hebben vier leden van dien Bond — de heeren Bletz, jonkergouw, van Nierop en De Voort — een onderhoud gehad met den Voorzitter der Tweede Kamer over het wenschelijke eener spoedige behandeling van de bekende motie Drucker—Treub.
De Voorzitter heeft hun verklaard, dat het hem aangenaam zou zijn, indien de omstandigheden er toe zouden kunnen leiden, dat deze motie nog in dit zittingjaar aan de orde kon gesteld worden.
Diocesane Textielarbeidersbond. — In de Zondag te Hengeloo (O.) gehouden vergadering is besloten tot de oprichting van een «Diocesane Textielarbeidersbond »Sint-Severusi, waarbij veertien vereenigingen zich aansloten, voor het Aartsbisdom Utrecht en het Bisdom Haarlem. Deze Bond zal federatief samenwerken met den gelxjknamigen Bond in de provinciën Noord-Brabant en Limburg. De lij ste i-vaagst in Gaasterland levert tot hedem slechte uitkomsten op. Er zijn vogelaars, di© in het geheel niets vangen, anderen slechts zeer wednig. Ook zijn er die niafc kunnen v__ngeai, omdat zij geen bessen hebben, waaraan in geheel Gaasterland groote behoefte bestaat.
Als de wind in Oostelijke richting komt, wordt grootere vangst verwacht. ,
Bloembollen. — Op de te Sassenheim gehouden veiling vaa droge bloembollen werden goede prijzen besteed; de aanvoer was groot. Per H.;L. bracht op: Kosamundi Huykman f 18; Le Maculee ƒ 20; Bachers ƒ25 ; Gele Prins ƒ 30; La Precieuse ƒ 31; La Reine f 34; Thomas Moore ƒ 50; Pottebakker wit ƒ2B; Grand Duo ƒ 55; Prins van Oostenrijk ƒ 100; Murillo ƒ 125. J
Wild en Gevogelte. — Te Leeuwarden zijn de prgzen der hazen van ƒ 1.20 tot ƒ 2, Patrijzen van ƒ 0.80 tot f 1.10, Houtsnippen van ƒ 1.80 tot ƒ 2.20, Korhoenders van ƒ 1.20 tot ƒ 1.60, Fazanten van ƒ 1.20 tot f 1.60, Eendvogels van ƒ0.50 tot ƒ U.75, Pijlstaarten van ƒ 0.55 tot ƒ 0.65, Smienten van ƒ0.40 tot ƒ 0.55, Talingen van ƒ 0.40 tot ƒ 0.50, Watersnippen van ƒ 0.40 tot ƒ 0.50, Pluvieren van ƒ 0.25 tot ƒ 0.35, jonge Hanen van ƒ 0.70 tot / 0.90, Kippen van ƒ 0.40 tot f 0.80, Kuikens van ƒ 0.70 tot f 1 30, Piepkuikens van ƒ 0.30. tot ƒ 0.65, vetgemeste Kal-«x._.èn van ƒ i tot ƒ 6, jonge Duiven van ƒ 0.20 tot ƒ 0.30, Wilde Ganzen van f 0.80 tot ƒl, alles per stuk. e
Behoorlijke aanvoer; veel vraag naar eendvogMs en talingen.
Aardbeien. — ln de afgeloopen week werden op sommige veilingen in het Westland nog aardbeien aangevoerd, soms zelfs in kistjes vah een half kilo ; die ƒ Ó. 50 opbrachten. Het zijn alle van 't soort Evern, dat dit najaar sterk bloeit.
Van de Evern wordt vroeg in 't voorjaar vrucht verwacht.
SCHOOLNIEUWS.
De Heer Dr. W. Martin, benoemd to.t buitengewoon hoogleeraar in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit te Leiden, zal zijn ambt aanvaarden met eene rede in het Universiteitsgebouw op Woensdag 23 Ootober, des namiddags ly£ uur preoie3.
H- B. S. — Uit Bussurn wordt ons geschreven: Omtrent de plannen voor eene Hoogere Burgerschool alhier staat thans vast, dat voor het totstandkomen dezer inrichting een verzoekschrift met ruim driehonderd handteekeningen van gezinshoofden yan velerlei richting aan den Raad _.aj worden gericht. In. dit adres wordt gewezen op. 10. de noodzakelijkheid der inrichting in verband met de uitbreiding der gemeente; 20. dat ongeveer een 45-tal inwoners hunne kinderen elders een inrichting per trein laten bezoeken, en dat dit getal stijgende is; 30. het bezwaar van het reizen voor leerlingen; io. dat een aantal huisgezinnen na weinig jaren Verblijf Bussurn verlaten om het gemis van eene
50. dat de Hoogere Burgerscholen te Hilversum, Amersfoort en Utrecht overbevolkt zijn en laatstgenoemde twee reeds leerlingen van buiten weigerden, terwijl Hilversum het bezoek van buitenleerlingen tegenhoudt door een abnormaal hoog schoolgeld van ten minste f3OO. De adressanten zijn van meening, dat het Gestaan eener H, B. S. deze gemeente eerst recht tot vollen bloei zal brengen.
De te Beverwijk geh oud en Ar rondissements-vergaderiog werd ook bijgewoond door des distnctsschop opziener uit Haarlem, Burg. en Weth sVchUoISk'
ln de ochtendvergadering hield de Heer Hoogendoorn uit Utrecht, zgne rede over „Indische onderwrjstoeatanden en de positie van den Indischen onderwijzer"; en in de middagbijeenkomst de Heel Sevenhuysen, uit Haarlem, over het Reform teekenen Aan het debat daarover werd deelgenomen dooi enkele hoofden van scholen die twijfel'opperden, oi met groote klassen deze denkbeelden konden toésre. past worden. °
Op Walcheren bestaat sinds 1896 eer cursus tot opleiding voor de hoofdakte. Deze cursu. werd tot 1904 door de deelnemers onderling ei daarna door den Bond mn Nederlandsche Ondenmizer, beheerd. J
Ofschoon deze cursus zoowel door openbare ala bijzondere onderwijzers bezocht werd, hebben nu toch de Christelijke onderwijzers op Walcheren nog een cursus voor hetzelfde doel opgericht, waaraan echter aUeen Christelijke onderwijzers kunnen deelnemen, .Echter wordt aan dezen Christelijken cursus ook Ïca gegeven door een hoofd eener openbare school. De afdeeling Hi 1 ver su m van den Bond fan Nederlandsche Onderwijzers zal aldaar met 1 Nov, e.k. een cursus in lezen en schrijven openen voor volwassenen. Te Lisse is een wintertuinbouwcursui opgericht, met aanvankelijk 30 leerlingen. Te Oostwoud (N.-H.) wordt een landbouw-wintercursus gegeven door den Heer S. Hoeksta. landbouwonderwijzer te Sijbekarspel. Te Beverwijk werden aan de Herha. hngs en Haudwerkscliool benoemd : Voor nuttig, handwerken: de dames A. C. Japikse, A. Smit er G. Tol. Voor handteekenen: de Heer J. van Lin°en Voor schilderen : M. de Boer. Voor bouwkundig teekenen de h.h. S. Aardema te Velsen en J. G. L Niessen te Beverwijk. Voor macbineteekenen de Heei A. Wensink te Haarlem, en voor gewone vakken de h.h. J. H. Kuyper en C. Olie te Beverwijk. De onderwijzer B. Kremer, te Muntendam (Gr.), heeft bedankt voor de benoeming te Warfurn en die te Gorredijk (Gr.) aangenomen. Mej. S. L e vis son, te Ambt-Almeloo heeft ontslag aangevraagd als onderwijzeres aan de school op het Sluitersveld.
De Heer P. van denAmeele, onderwijze] te Biervliet, heeft tegen 1 Januari 1908 eervol ontslag aangevraagd.
Gedurende de ziekte van den Heel L. Gerhardt, hoofd eener openbare sohool te Utrecht, is de waa_.ne.nina der betrekking van directeur der Bijksnormaalschool tijdelijk opgedragen aan den Heer H. J. Hobbel, hoofd eener openbare sohool te Utrecht.
Aan Mej. O. R. Nardten, onderwijzeres aan school D (Meisjesschool) te Zierikzee, is met 1 September 19.8 eervol ontslag verleend als onderwijzeres aan die school, welke alsdan wordt op^a heven.
Aan Mej. D. J. va n Am er o n gen, onderwijzeres te Leersurn is op verzoek eervol ontsla» verleend.
Bewaarschool-onderwijs, — Te Groningen zijn toegelaten als hoofd eener bewaarschool mejn. C. "m, Bontje, L. A. Cadenau. M. M. de Haan, G. v. d. Kamp, J. W. Meijer en M. van der Zee, allen aldaar.
KERKNIEUWS.
Ned. Hebv. Kebk. Aangenomen: naar Hel lendoorn h. Siega, te Steggerda; — naar Wolvegs (toez.) L. Oostrom, te Giethoorn. Bedankt: voor Sprang J. H. F. Remme, cand. te Rijswijk (Z.-H.). Ds. Bijdendijk, te Asperen, hoopt den 13n November zijne 65-jarige Evangeliebediening- te herdenken. Op 93-jarigen leeftijd vervulde deze oudste predikant van Nederland nog met opgewektheid zijn dieustwerk, Het bericht, meldendedatDs. Sohrieke te Enschede toezegging van beroep naar Dedemsvaart heeft ontvangen, berust op een misverstand. Ds. S. heeft de toezegging nog niet ontvangen. ïe Santpoort is als voorganger der Evangelisatie benoemd de Heer J. T. V. Hofmeester, evïtngelist te Valther en Exloërmond (Dr.). Geb. Kebken in Nederland. Beroepen: naar Htjum en Finkum J. Visser, te Laar (Bentheim) Duitschland; — naar lerseke J. Hepp, te Antwerpen. .Aangenomen: naar Westzaan A. G. H. Schippers, te Exmorra o. a. Gb e. Kekk ondeb 't Kruis. Bedankt: voor Melinkerke G. van Reenen, te Leiden. Vbije Ev. Gemeente. Aangenomen: naar Winschoten J. Adolfs, directeur van de opleidingsschool te Brussel. Ev. Luth. Kerk. Ds. M. van Kleef f, predikant te Leiden, heeft onder vele blijken van belangstelling zijne 25---jarige evangelie-bediening herdacht. In 1882 werd hij Ne>ï. Herv. predikant te Meerkerk en drie jaren later te Stolwijk. In 1887 werd hij Evang. Luthersoh predikant te Alkmaar, vanwaar hij in 1892 beroepen we\-d naar Leiden.
Doopsgezinde Gemeenten. .Aangenomen: naar Koog-Zaandijk J. P. Smidts, te De Rijp.
Isbaël. Kerk. Benoemd: tot voorlezer en leeraar te Culemborg J. Brandon, te Eibergen; — tot leeraar bij de Ned. Israël, gemeente te Zevenaar S. Deen, te Vlissingen.