INGEZONDEN MEDEDEELINGEN a HO (Jent per regel. Niet hetgeen gij eet komt ui ten goecie, maar hetgeen gij verteert. De Pink Pillen bevorderen de spijsvertering. VRIJE KEUZE inn TIJDSCHRIFTEN elk abonnement Telefoon tió93. terstond mogelijk. &VU Paleisstraat 29. Leesiuricütiiig Slilüü^.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 11-11-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 11-11-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11619
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Het Tooneel te Parijs.
(Van onzen Correspondent.)
Het Tkédlre de V Odéon, dat in het begm van het «eizoen niet zeer gelukkig in de keuze zijner stukken is geweest en waar het dientengevolge aan succes heeft ontbroken, schijnt nu over het keerpunt te zgn met een allerliefst tooneelstuk van Albert Guinon en Alfred Bouchinet: Son Père. Ik zeg .allerliefst», omdat ik daarmee de onderscheiding wil aanduiden, dat het door jongelieden en jonge meisjes kan worden gezien zonder dat de ouders lastige vragen of verscholen glimlachjes behoeven- te vreezen; maar het stuk heeft ook andere goede hoedanigheden. Toen hun doohtertje Jeanne vier jaren oud was, zqn de Heer en Mevrouw Orsier gescheiden. Hij is als architeot op goed geluk naar het buitenland gegaan, zrj heeft al haar toewijding gelegd in de opvoeding van haar kind. Hem heeft de fortuin toegelaohentl haar heeft zij den rug toegewend, zoodat Jeanne, die nu twintig jaren is, het leven reeds kent van een zijde waar het zoo al niet armoedig, dan toch bekrompen is. Orsier is uit het buitenland teruggekeerd en rijk; nu denkt hij aan het hernemen zijner rechten op zgn dochter, die hij dan ook voor één maand laat opeisohen van haar moeder. Jeanne, innig aan deze gehecht, staat niet alleen als een vreemde tegenover haar vader, maar zij ziet ook in hem den man, die haar moeder ongelukkig heeft gemaakt. Toch weet hij, door haar met teederheul te behandelen en met weelde te omringen, haar hartje langzaam te winnen ; en ten slotte zijn vader en dochter zóó dicht tot elkaar genaderd, dat, wanneer de maand om is en haar moeder haar komt halen, Jeanne hare ouders met elkaar verzoent en het geluk opnieuw zgn intree in het huis' doet. Het is waar dat de liefde een handje meehelpt; want Jeanne heeft ten huize van haar vader een jongen Staatsraad ontmoet, met wien zij het heel gauw eens is over de rol, die hart en hand in beider leven hebben te spelen. Zij vergeet er zelfs een braven burgerjongen om, die, toen zij nog niet rijk was, door haar en haar moeder tot verloofde was aangenomen. Dat mag nu een minder mooi trekje zgn in dit stuk, tot haar veroatscbuldiging kan dienen, dat zrj nooit met jongelieden was in aanraking gekomen en dus haar gezichtsveld beperkt was. Het stuk wordt goed gespeeld en is zoowel door de critiek als door het publiek gunstig ontvangen.
6 Nov. 1907.
'Èen zeer groot en mooi succes heeft de Heer Antoine geoogst door zrjn «nieuwe proeve van mise-en-scène« van Molières Tartujft. Hij heeft dit beroemde tooneelspel willen ontdoen van het keurslijf dertraditionneele vormen en is daarin volkomen geslaagd. Tartujje werd naar de klassieke regelen gespeeld in één decor, de TQ_ bedreven door, en met een nobele, maar min of meer vervelende stijfheid, die, volgens de aanhangers der oude schooi, «er bij hoorde». Antoine heeft dat alles veranderd en er de bekoring der moderne formules, met levendigheid, ongedwongenheid en natuurlijkheid, aan gegeven. Heiligschennis wordt dit donr sommigen genoemd, maar de meesten juichen het toe en dezen verklaren het eene overwinning, waarvoor den ondernemenden Odéon-directeur de hoogste lof toekomt. Het is zeker een nieuwe overwinning van dezen meester in de «tooneelkuust, — en de proef komt hem zelf zóó goed geslaagd voor, dat hij ze ook denkt toe te passen op eenige andere stukken van Molière.
Thé&lre du Gymnase: L'Eventaü door de Fiers en Oaillavet. Een geestig blijspel, vol aardige zetten, vol echt pansianisme; een stuk dat van het begin tot het einde spannend amuseert, dat men na het slot zich met voldoening in zijn geheel herinnert en dat tegelijk door en door elegant is.
Gisèle, een nog joDge weduwe, was vóór haar huwelijk verloofd met FraiKjois Tiévoux, maar heeft toen met hem gebroken, omdat zij, te onafhankelijk vau karakter, bevreesd was haar persoonlijkheid met een huwelijk uit heide in te boeten. Zij heelt hem daardoor van een vroolijken jonden tot een altijd ontevreden prutteiaar gemaakt, van wien de menschen. toch houden, omdat hij in zijn hart een beste kerel is. Na acht jareu komen zij weer met elkaar in gezelschap, wanneer toevallig beiden bij vrienden gelogeerd zijn. En nu komt de oude liefde weder langzaam tot ontluiking en va veel tegenstribbelen, veel weifelen en ook veel verwijten, overwint zij en brengt de beide «beminden» daar waar zij al meer dan acht jaren vroeger hadden moeten znn. Naast die twee hoofdpersonen verschijnen eenige uitmuntend geteekende figuren ten tooneele, die aan het stuk een diep relief verleeuen.
Ivllle Marcello Leuder en de Heer Tarride spelen de beide hoofdrollen op uitnemende wrjze.
In het Thé&lre de la Porie Sainl-Martin trekt bijzonder een stuk iv verzen van Jean Aicard (de Fransche dichter het meest in en met ons land bekend) : Le, i mteau du Rol. Het lauge schitterend gemonteeide stuk is terug te brengen tot een veelzeggend symbool: de Koning, een wreed en hartstochtelijk tiran, wordt zoodra zijn hermelijnen mantel door een ander is omgehangen, niet meer door de zijnen erkend, niet meer door zijn hof gehuldigd, dus ook niet meer door zijn volk gevreesd, het is de ander die zqn plaats inneemt. Of de dichter hiermee heeft willen zeggen dat wat de vorst van den minste zijner onderdanen onderscheidt slechts een uiterlijk kenteekeu is wil ik niet beweren, maar 't is mogelijk, den toeschouwers komt het gemakkelijk zoo voor. Tevens zien wij er in, dat die miskende verloochende Koning, die lijdt te midden van zgn volk, ecu braaf mensch en een goed heerscher wordt door die aanraking; en dit mag toch zeker wel als een vriendelijke les voor vorsten worden aangezien.
Yvette Guilbert heeft nu inderdaad haar intrede op het tooneei gehouden. Zij speelt een rol in een st_>k, door Louis Artus voor haar geschreven, L'Amour en Battque (Thé&tre des Variétés), dat niet veel te beteekenen heett en waarin zij, naar haar eigen zeggen, bijzonder goed op haar plaats is. Niet velen zijn het hierin met haar eens, integendeel ondanks haar ijver en toewijding kan zij er niet in slagen, zich als comédienne te doen aanvaarden; zij is en.zij blijft Yvette Guilbert, de talentvolle, origineeie chansonnette-zangeres, en telkens kijkt deze qualiteit om den hoek, wanneer zij die zelve het helst zou willen verbergen om geheel m haar rol te zijn. Dit zou eenigszins belachelijk zijn, ware het niet om medelijden mee te hebben. En zij vertsaagt niet; nu heeft zij al, geloovend in haar roeping, zelfs in haar succes (ondanks hetgeen verstandige vrienden haar raden) een geheel nieuw tooneel-emplooi voor haar zelve op het oog, iets waarin tooneelspel, zang, dans en nog wat vereenigd zijn. Arme Yvette, die, nu zij rijk en welgedaan is, zich aan toekomstdroomen gaat overgeven, na telkens te zgn mislukt, wanneer zij zich waagde aan iets anders dan aan het genre- Yvette Guilbert.
Mad. Suzanne Desprez, dezer dagen volkomen hersteld met haar echtgenoot, den Heer Lugué Poe, uit Zwitserland hier teruggekeerd, is begounen deel te nemen aan de.repetities van L'Aprprentie, tooneelstuk van Gustave Gefiroy, waarin zij de hoofdrol vervult en dat in de voigende maand in het Théitre de l'Odéon zal worden opgevoerd. De Heer en Mevrouw Lugné Poe hebben het voornemen in Februari met het Tliédtre de l' Oeuvre eenige voorstellingen in de voornaamste steden van Nederland te komen geven.
RECHTZAKEN.
HetConv-atEe. — De JUtechtbanK. te Leeuwarden hee.it uitspraak gedaan in de procedure vaa de gem een te &neek ais eisch-ïes tegen het Old Burger-Weeshuis te Sneek ais gedaagde, over het bezit van eenige landeu aan de Oostel;jde dar atad_ _ Deze kunden, bekend .onder den naam van het Convent JE©, zija een complex van ongeveer 56 HA. uitmuntend land, en reeds vóór de JRefcrmatie gebruikt door een aantal zoogenaamde grasgen^ten, die daarvoor sedert de Hervorming tot 1892 telkenjare aan de stad Sneek f2BO betaalden. De stad heeft au iv 1892 aan de tegenwoordige grasgeuooten de huax, die eenige eeuwen geduurd had opgezegd. Deze laatsten komen daartegen Biet kracht op. Per ponderaaat land, met een huurwaarde vaa ± f6O, brachten zij slechts -fa £ 2 op aan de stad. Het eindigen deur huur ia voor gedaagden, die over het geheeJe land verspreid wonen, dus zeer hadeelip-. De Officies: van Justi°t_e concludeerde tot ontvankelijk, .xklaxmg vaa den eischer ia zijne vordering, doch tot ontzegging daarvan (ontruiming van de landen van het Oonveat), met zijne veroordeeiing in de kosten, omdat de gemeente niet geslaagd is m de bewijslevering-, dat de verhouding tusschen haar en het weeshuis die was van huurder en verhuurder.
De Bechtbamk heeft den eisch _r, den biurgemees ter vau Sneek, ontvankelijk verklaard in ziijne vordering tot ontruiming vaa de landen van het Convent en deze vordering i 9 hem toegewezen. Da gedaagden, zijn, twftch'Oju.'wd ate -tuurdere Jtflß wien de buur opgezegd is, zoodat zij het gehuurde hebben te verlatein- Voor het kantongereoht te Zevenbergen (N.-Br.) is behandeld het geding tusschen Dr. Vermast en F. J. van Loon, molenaar, beiden te Etten. In eene doktersrekening van den eischer, door den gedaagde overgelegd, was blijkbaar het jaartal 1900 veranderd in 1901. Wijl vermoeden van valschheid in geschrifte aanwezig was, werd de zaak verwezen naar de rechtbank te Breda.
FINANCIEELE BERICHTEN
LONDEN, 8 Nov. De Engelsche Bank heeft heden £ 5Ü9.0U0 aan goud ontvangen.
MARKT-EN HANDELSBERICHTEN.
Amsterdam, 8 Nov. (Weekbericht). Koffie. De loco-markt verkeerde deze week in kalme stemming, met geregelde vraag voor behoefte. Men blqft zich e hter bepalen bt) slechts het hoogstnoodige te koopen. De aan de markt gebrachte partgen Java W.-1.8. en Liberia werden meerendeels tot bevredigende grijzen verkocht. Het aanbod is echter zeer gering. ie N. H. Mij. annonceerde hare laatste veiling in dit jaar, alhier te houden op Dinsdag 12 Nov. a. a en bestaande uit 16,795 bn. Java, 42 kn. en 6 bn. Padang, alsmede 603 bn. Maracaibo, waarvan de taxatie werd opgemaakt op de basis van 36J voor goed ordinair,' zoodat de noteering £ et. verhoogd werd; die voor good average Santos bleef onveranderd _2f. Bij particulieren komen 760 bn. Menado Dinsdag a. 's. in naveihng. De markt sluit in afwachting van den afloop der veiling in kalme stemming, üe termijnmarkt voor Santos verkeerde deze week in dalende richting, in overeenstemming met de baitenmarkten. De omzet was zeer beperkt en sluit de markt in lustelooze stemming, met f et. lagere noteering dan einde der vorige week. Tabak. Aangevoerd werden deze week per Salak ca Tantalus 701 i pn. Java. Verkocht werden ait de hand 706 pn. Java. Voorraad op heden 16,230 pn. Java. Rijst. Ongepelde Birma zeer vast gestemd tengevolge van de hongersnoodoeriohten, oie weder belangrijk in beteekenis toenemen- Java kalm. Gepelde met vast geste ude houders en geregelde verkoopen. Specerijen. Notemuscaat onveranderd i de afleveringen in de maand Oetober waren vrij belangrjjk. Foelie stil; ook hiervan overtroffen de afleveringen de aanvoeren. Afgedaan werden 21 kn. Peper zeer kalm en wederom lager genoteerd. Nagelen eveneens zeer kalm, op termijn nagenoeg onveranderd. Drogerijen. In de loop dezer week kwamen tot afdoening 60 kn. oa. 4600 Eg. Batavia Gom Damar, 13 kn. ca. 2500 Eg. Sumatra Gom Benzoë en 81 pn. ca. 2800 Kg. Padang Oassia Vera. Den afloop der Einaoastveihng en Coca deelden wij reeds mede. Da stemming was kalm en de doorsnee-umt 4.26 tegen 4.43 et. in de vorige veiling.
Aan de markt bij inschrijving op 12 dezer 1008 oolh ca. 116,500 Eg. Padang. 261 ooUi oa. 16100 Eg. Singapore en 9 colli ca. 1200 Kg. zwarte Sumatra Gom Damar.
Java-Indigo kalm, in afwachting der partgen, welke spoedig aan de markt komen. Amerik. Terpentijn flauw, zonder zaken. Amerik. Harst, met sterk op- en nedergaands prijzen, sluit vast. Meekrap. fte eerste vaten der nieuwe teelt kwamen aan de markt. Petroleum. Amerikaansche vast, onveranderd. Tin, Na een aanvankelijk vleugje van /} daalden de prijzen dagelijks zonder ophouden en met flinken omzet tot ft \ onder het hoogste punt. Ten slotte verbeterden de prijzen ƒ£ en was de markt vast op /85| loco, Dec. /83J, Febr. Banka ƒB2*. Fijne Zaden, üe omzet bleef deze week beperkt tot kleinigheden tot onveranderde prijzen. Voor Earwijzaad was de stemming iets flauwer. De noteeringen zijn van: Bruin Mosterdzaad ƒ27 k ƒ2B ) Geel „23 „„26 l per WO Kg. ■* Kanariezaad „10J „ „11 Karwijzaad „21 „„ülji w •" _, V^ *'— ""— '__ Korianderzaad „— „„ — I m Bood Eiaverzaad _— „„— f ■ •f' » "3 Wit „ "- ""- -3 Blauw Maanzaad „18 „ „ 18_ J Lijnzaad flauw en dagelgks terugloopend. Oedaani La Piata Dec./Jan. ƒ265, Jan./Febr. ƒ260. Koolzaad weinig veranderd, zonder zaken. Riapol-te liep iets ten gunste van koopers, op I*. December waren de dekkingen voortgezet, tenrnl op I°. Mei ééne enkele zaak eene verlaging van ƒ W bracht; het slot was wederom iets vaster. Lijnolie opende prijshoudend, doch liep daarna circa ƒ 34 in prijs terug en stoot flauw. Op aile termijnen hadden levendige omzetten plaats. De verschepingen van La Piata waren 1900 Last en van Indië 1800 Last. Meel. Ondanks de ongunstige oogstberichten nit Duitschiand, Hongarije en Rusland en de af wisselend hooger en lager afkomende Amerikaansche noteeringen bleef de markt hier in eeae vaste doch kalme stemming en was de omzet nog seer beperkt, daar men nog niet algemeen geneigd is tot de verhoogde prijzen te koopen. Granen. Tarwe en mals lager. Rogge bg klein aan* bod onveranderd. Haver door groot inlandsoh aan* bod beneden importprijs. Gerst aanvankelijk flauw, daarna vaster. Grutten hooger. De granen, die in hoofdzaak van Rusland betrokken worden, waren onveranderd in prijs, de andere in bettalgemeen lager. Ansjovis Onveranderd. Rotterdam, 8 November.(Weekben__t)._.ejoU.Do markt is onveranderd. Alleen is de noteering vaa goed-ordinair Java overeenkomstig de taxatie der N. H. M.-veiling van 12 dezer, verhoogd van 36 c op 36J c. Die van Santos bleef 23 o. met regelmatige vraag voor behoefte, maar ook met onverkwikkeljjE» termijnschommelingen. Thee goed gevraagd. Rijst blijft vast gestemd. Specerijen. Noot en Foelie onveranderd. Peper ca Nagelen flauw. , Cacao stil.
Suiker. De markt had deze week een uiterst kalm beloop en bleven de prnzen dan ook vrii wel «,»_ anderd. Gedaan Nov. ƒll a ƒ Ui/. G*Z« _^ . ervaren Indigo {til. Dii ie^kd^da^'% ££. EST/S ** va^èn fe gGehoS. "* ""«« d°<* ** f'eiux.ren. Palm pitten. Ca. 180 tona _!__—. - voerd per ss. EeopoldvilXe, vondeT *^%£F& lageren prgs koopers. w>* Talk. De markt was zeer kalm, terwijl de prnzen verder terugliepen In veihng en daarna werden v^S de aangeboden 2029 casks totaal 1106 verkocht tot 3 pence è, 6 pence lagere prgzen; vooral de titresoortea waren gedrukt. De aanvoeren bestonden uit, 1192 vaten, waaronder 963 van Australië en 229 van Zuid-Amerika. i De zaken in Liverpool in Zuid-Amerikaansohe soorten waren van meer belang, doch kwamen de prijzen ten laatste na de stijging tegen het einde van Oetober wederom lager af; de voorraad in de eerste hand was nihil; de handel in Noord-Amerikaansche Doorten was zeer beperkt tengevolge van het voortduren der hooge prijzen in Amerika zelf. In Ghinees'ihe talk is de handel weder afgenomen en werd er niets van belang afgesloten. Oliën. Katoenoelie voortdurend flauwer en onverkochte partijen, welke nu aankomen, worden tot iederen prijs van de hand gedaan ; het verschil met deu nieuwen oo Prijzen deze week: extra f 59/60, secunda fßGj—, mindere soorten /52/53. Huiden. De markt is iets levendiger, daar tot de verlaagde prijzen koopers zijn. Dit geldt eohter alleen toot Runder. Fijne Zaden. Karwijzaad onveranderd en blijft geregeld gevraagd. Bruin Mosterdzaad vast. Geel Mosterdzaad stil en iets lager koopbaar in de tweede soorten. Blauw Maan- en Kanariezaad qnveraaderd. Men noteertl Karwijzaad ƒ2l- a 214 per 50 Eg. netto. JBlauw Maanzaad „ 19- „ 19J „ „ „ JBruin Mosterdzaad „ 28J „ 29- „ 100 , Geel Mosterdzaad „ Wis, 26. '„ „ „ \\ Kanariezaad 10- „ IQ£ „ „ n Alles inclusief baal.
WETENSCHAP EN KUNST.
E en sinds onheugelijke tijden ergens in 't Land van Maas-en-Waal in de gang vaa een groot buitengoed hangend schi-derstuk, is fcha_o6 geWeken. een Frans Hals te zijn en wel van een sublieme qualitedt. Pet stuk stelt voor een lachenden jongen visseher. (Nijm. Ct.)
Te Renkum houdt de yereeniging „Picture. Veluvetn.is" Zondag 10 en. Maandag 11 dezer eene tentoonstelling van de portefeuille van. B_ji_a_pelleii>, teekeningen door .werkende leden dezer vereeniging.
Het fanfare-gezelschap „St.-Caecilia", te Heerlen (Limburg), heeft besloten het volgend jaar ter gelegenheid yan de viering van znn 75-jarig beistapn, een muzickwedstrijd voor harmonie- en faa__rege_e_3chappen te houden. Eerlang zullen, uitnoodigingen gezonden worden aan de verschillende vereenigingen in ons land.
STADSNIEUWS. Officieele Kennisgeving. GEMEENTE-SECRITARIE.
B. en W. brengen ter keurn»: i° dat in het begin van het jaar 19^8, op een nader te bepaien datum, het examen zal worden afgenomen aau hen (naar;, die bg eventueele vacature van klerk ter (ieuieentesecretarie alhier voor eene benoeming in aanmerking wenacüen te Komen.
Tot dit examen zullen worden toegelaten zij, die den leettijd van 19 jaren reeds, doen dien van 25 jaren nog niet hebben bereikt. Alle aau.iagen tot toelating, door belanghebbenden eigenhandig geschreven en vermeldende den leettijd van de(_i) sollicitante), moeten ter Gemeentesecretarie zijn ingediend vóór of op 1 Januari 190 Ö. ne. bedoelde examen zal omvatten: o. de vakken van het lager onderwijs, vermeld in art. 2, aub. a tot g der wet tot regeling van üet iager onderwijs; 6. de beginselen van één of meer vreemde talen; c. de gronden der Gemeente-, Provinciale- eu Staatsinrichting van Nederland, terwijl rekening zal worden gehouden met het eventueel bezit van een getuigschrirt van voldoend afgelegd eind-examen aan eene Hoogere Burgerschool met 5- of met 3- jarigen cursus ; 2' dat behaive degenen, die met gunstig gevolg het sub. 1" genoemde examen heoben afgelegd, ook voor eeue benoeming tot klerk ter Secretarie in aanmerking komen zg, die m het bezit zgn.a. van eene akte, die bevoegdheid verieeut tot het geven van lager of middelbaar onderwgs, met uitzonuenng echter in de vakten van gymnastiek, schoonscürtjven, hoetseeren en nandteekenen, wa. dit laatste betreft, tenzij de sollicitatie geldt de betrekking van.kierkteekenaar; 6. van het diploma van bekwaamheid voor de betrekking van Gemeente-secretaris dl van ambtenaar ter Secretarie, afgegeven door de Nederlandsche Vereemgiug voor Gemeentebelangen.
Nationale Militie. Oproeping tot den werkeUjken dienst.
De milicien-verlofganger E. Appel, ioteling der Jiohtmg 19u6, No. 6, der gemeente ._.ur_uereud, behoorende tot het l_e reg. inf. in garnizoen te Hoorn, wordt op grond van art. 124 der Mihtiewet 19U1 opgeroepen om zioh, voorzien van zgn verlotpas, zakboekje, kleediug- en equipementstukken, voor zooverre die nog bij hem voorhanden zgn, aan te meiden bg ïijn korps in garnizoen ats boven op Maandag den iïdeu .November aanslaande, des namiddags vóór 4 uren, ten einde over te gaan tot den werkelükeu dienst.
De oproeping spruit voort uit de met-naieving van het bepaalde bg art. 14J der genoemde wet;
B. en W. berichten dat verdaagd is het nemen van beslissingen op de verzoeken van W. J. Kemeeus (het oprichten van eene distiileerderjj in perceel Keizersgracht 308 en in ven and daarmede het plaatsen van een distilleerketel eu een koèlkuip in dcc kelder van dat percvei); — G. de Haas (het uitbreideu van eene lompenbergpiaats, gevestigd in perceel Batavierstraat 45 en in verband daarmede het inrichten van het geheele perceel voor lompenbergplaats); — J. (J, van Beek (het verkrijgen van eeue definitieve vergunning voor het oprichten van eene steenhouwerij in perceel Weesperzijde <9 en in verband daarmede het hebben vau eene steenhouwerg in eene loods op eea gedeelte van d»t terrein, waarvan een ander gedeelte voor opslag van steen zal worden gebruikt).
Hinderwet.
Keizerlijk Bezoek.
In de jl. Zaterdagavond gehouden buitengewone vergadering van den Nationaien Oranje- J&ond „Wat ook Vail', JCrouw staat Pal" werd met algemeen» stemmen besloten hulde te brengen aan onze Koninklijk© JFamilie en hare Hooge Gasten.
Het plan bestaat, dat de c__po_at_i_-i zich met banieren en muziek zullen opstellen. Maandag 11 Novembetc as. des avonds te 8 uur za.l wederom een. buitengewone algemeene vergadering worden gehouden in de "bovenzaal van café „De. Roode JLeeuw", Vijgendam 22. Corporataëu, welk© zich alsnog wenschen aan te sluiten kunnen zich opgeven of vervoegen, aan bovengenoemde vergadering. Alle verdere inlichtingen warden voorts verstrekt door den bondsvoorzitter, den Heer Albert van. der Horst, Heerengracht 377, Amsterdam
Maatschappij <<Caecilia>>.
Het bestnxuir der Maatschappij „Caecilia" verzoekt ons mcd© te deelen, dat zij, die plaatsen wenschen te memeci voor het Caecilia-ooncert van 21 dezer, zander in handen te vallen van opkoopers, deze plaatsen wederom, evenals vroeger, doch uitsluitend schriftelijk, kunnen opgeven aan. den sec_e_ari_t, den Heer Ant. Averkamp (Willemspairkweg 186). Aangezien bij vroesett ooposrteia TOlea zün telewgostoid, die geen plaats meer konden krijgen, daar er mieer plaatsen; waren, aangevraagd dan ear op de> verlamgde rangen beschikbaar waren, stolt het bestiiur er prij_ op mede t _ deelen, dat alle aanvragen naar dei volgorde waarin zij binnenkomen of reeds binmengekomen zijn, worden gmoimimierd en gedistribueerd zoo spoedig de be-prekingstermijn voor dg donateurs is geëindigd (Woensdag 13 dezer). Evenals vroeger kunnen de plaatsen wo_d__tt afgehaald aan den. Stadsschouwburg op Woensdag 20 dezer van 10 bot 3 uair, ca op Donderdag 21 dezer, van, 10 tot 2 uur, Over dé alsdan niet afgehaalde plaateen, zal worden beschikt, uatgemomen over die van personen buiten de atad, vrelito aam het avondbutreau beschikbaar zijn.
De gem. zangvereeniging „Eungfi door o_f__ii_g", dir. Frans Rigter, geieft ter g»-leg_hh_id van haar 5-jarig bestaan een concert op Zondag 17 November as. in het Concertgebouw, met welwillend© medewerking van Mevr. Oldeboom—Lutkeman, de heeren JL. C. Ke_rew_e_ (viol__jcel), L. Loos (piano) en. het bekemde dubbeü manmenquartet „Excelsior", dir. JEV. JRdgter. o.a. zal door het koor do werken, gezong-ea ■waay dem. waarmede die vere-nigiag in Juli H. 0p he(. initwrn. concours alhier dan eersten prijs behaalde.