Op den Wagenweg bij den Koning, inneweg te Haarlem zou een, automobiel, waarin drie personen zaten, den hoek omzwenken. Onverwachts kwam op datzelfde oogenblik de electrische tram uit den Koninginneweg te voorschijn. i Da bestuurder van de auto, die zijn kalmte bewaarde, veranderde onmiddellijk van richting, maar kon niet verhinderen, dat het voertuig wegens den snellen draai geheel omsloeg. Gelukkig werd niemand gewond en was do auto weer spoedig op de wielen, gebracht. Mosselen. — ïe Scheveningen kwamen Zaterdag in de haven drie schokkers, waarmede men het mosselbroed, dat zich in menigte aan het paalwerk der haven hesft vastgezet, wilde verschepen. Aan dit voornemen kan echter geen gevolg worden gegeven, wijl hun dit wegiiaien door den directeur der haven verboden werd. De drie schokkers zijn daarop weer naar zee vertrokken. . _._., , , _ ■',« Te Zevenhuizen (Z.-H.) geraakte de knecht van den molenaar tusschen de raderen. Hij werd driemaal rondgeslingerd, doch wist zich toen nog los te maken. Zijne kleederen waren aan fla,rden en hij zelf deerlijk aan kin, hals en buik gewond. Schip gestrand. — In de Eierlandsche gronden (Texel) is van morgen een tweemaststoomschip gestrand. Sleepbooten zijn daarheen vertrokken om hulp te verleenen. Het is.gebleken te zijn de Oity of Oporto, met steenkolen naar Hamburg. Een gedeelte lading werd over boord geworpen en het schip is met avondgetij door sleepbooten vlot gebracht. ■ Van Vlieland meldt men ons: De sleepbooten Jüepiunus, Terschelling en Atlas zijn vergeefs uitgeweest op het gerucht dat het schip gestrand was bij dam 32. Later bleek het te zijn het voor Harlingen bestemde stoomschip Teal, hetwelk wegens mist op 5 vadem water geankerd lag. Boefjes. — Men meldt uit Gouda aan „Het Vad.": 's Avonds, na afloop van het werk, verkochten ze ansichtkaarten aan straatmenschen, voor alle prijzen, bij partijtjes tegelijk. Achterdochtige agenten van politie letten op hen, toen ze vrijer werden in hun bewegingen en gingen de jongens, kereltjes van 12—16 jaar, na. Ontdekt werd toen, dat er een miniatuurbende met miniatuurdieven bestond. Men ging een winkel binnen, één kocht een keurigheid en enkele anderen namen stiekem iets weg, 't liefst kleine voorwerpen, die ze goed weg konden moffelen, het allerliefst ansichtkaarten, die ze nog al gemakkelijk, natuurlijk tegen lagere prijzen, van de hand konden doen. En de winkeliers hadden niets ontdekt ; toon de politie hun de gestolen ansichtkaarten toonde, ja, toen was het waar en waarschuwden ze hun collega's, dio er intusschen ook reeds wajren ingeloopen, voor de praktijken der jeugdige boefjes. En thans is het uit; de jongens zijn bij de politie bekend, en misschien denken de jonge hersens reeds weer aan andere middelen cm aan snoepcenten te komen.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 12-11-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 12-11-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11620
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
GEMENGD NIEUWS.
VEILING VAN VASTE GOEDEREN
Op Maandag 11 November 1907 (voormiddags te 11>-S uren) in het verkooplokaal .Frascali.. De Boerenhofstede, gen. «Laenzichts, Schagerlaan, [ gem. Watergraafsmeer, ƒ iS.UOÖ, opgehouden.
FAILLISSEMENTEN.
Failliet verklaard: 11 Nov. C. B. E. Chr. van den Berg, kruidenier t» Bussurn; — r.-c. Mr. R. L. Scholten; cur. Mr. A. T M. E. Kuinders. 11 Nov. J. van Bees, broodbakker te Bussurn.' Singel 45 A; — r.-o. en cur. als voren. Geëindigde Faillissementeni IV. V. Nederlandsche Banddsbank, gevestigd geweest 2e Constantijn Huygensstraat 61, alhier, door hétverbindend worden der uitdeelingslijst.
RECHTZAKEN.
Herjer en Vleesenbeek, ,de twee door het Gerechtshof te 's-G-iavetohag© tot twaalf jaar gevangenisstraf veirronlee'de-a ter zake van doodslag op Vaa de-r K-wast, in de Vaa Ostadesbraat aldaar, hebben van dat arrest cassatie aangeteekend.
De bestuurders der Maatschappij Ut Exploitatie van de Limburgsche Steenkolenmijnen iga tegen het vonnis der rechtbank te Maastricht, waarbij zij wegens overtreding van het mijn-reglement tot 3! boeten elke van 50 cents zijn veroordeeld, in hooger beroep gekomen.
VERVOLG STADSNIEUWS. Kon. Academie van Wetenschappen.
In de heden gehouden vergadering van d« letterkundige afdeeling van de Kon. Academie van Wetenschappen heeft Prof. Jhr. Dr. J. Six een mededeeling gegeven »Over Rembrandt'» voorbereiding voor de ets van Jan Six*. De Heer Six vertelde, dat de Heer 't Hooft nieV lang geleden in een krabbelt je op den achterkantvan een teekening van het Museum Fodor, een studietje voor Rembrandt's ets van Jan Six herkende, en dat hijzelf onlangs het geluk had de teekening van Rembrandt te verwerven, die op de koperen plaat zelve doorgetrokken is. De achterkant is met zwart, niet met rood krijt bestreken, evenals de teekening met rood krgt van! AnsJo, die ook op de plaat doorgetrokken is. Ment zou dus geneigd zijn aan een witten etsgrond tel denken, en dat die te Leiden bekend was, toont «pr. I aan uit een brief van Rubens aan Pieter van Veen.' in 1622. Beide teekeningen van Jan Six zijn met zwart krijt.'' Die in Fodor slaat op de keerzijde van een bedelaarsfamilie in zwart krijt. Men zal dus niet langer het gebruik daarvan bij Rembrandt tot vóór 1640 moeten beperken, met vele uitzonderingen, maar als grens 1647 moeten aannemen. De voorbereiding voor deze plaat is dus thans bekend als van geen andere dan Rembrandt. Eerst! een teekening met de pen en ge wasschen, waar Jan! Six tegen het venster leunt en zgn jachthond tegen hem opspringend. Een tweede ontwerp wordt vertegenwoordigd door de schets bij den Heer Bonnat, weliswaar valsch, zooals blijkt uit het dwaze opschrift, het geschaafde paneeltje en vooral uit da verkeerd begrepen kieeding welke niet 17e eeuwsoh is, maar die niettemin noch naar het eerste, noch naar het laatste ontwerp gemaakt kan zgn en dus een verloren teekening vertegenwoordigt. Hier ontbreekt reeds de hond en houdt de linkerhand een brief. Het krabbeltje bij Fodor van het bovenlijf geeft een blad of miniatuur in de rechterhand. Ook draagt Six hier een hoed. In de doorgetrokken teekening is de stand rustiger geworden, en houden beide handen een blad of boek. Op de plaat kan men nog zien dat Rembrandt eerst onder het werken die houding zoo heelt gewijzigd, dat het gezicht beter te zien kwam, zooals hg ook verder nog allerlei bijwerk niet on belangrijk wijzigde. Spr. vestigt er vooral de aandacht op hoe weinig uitvoerig Rembrandt hier in zgn voorbereiding was, zoodat hij feitelijk zijn geheele plaat moest bewerken tegenover de natuur. Bij zijn aanleg is het niet vreemd dat juist zoo een van zrjn meest bewonderde piaten ontstond, terwijl, waar hij volkomen voorbereid was als in zrjn Elraira Bueno, zijn uitvoering veel minder gelukkig werd. Spr. komt dan ook telkens meer tot de overtuiging dat men ten onrechte aan leerlingen hulp toeschrijft bij de matte uitvoering van sommige groote, door! uitvoerig schilderwerk voorbereidde prenten van denl meester. En dat men er in zijn tgd ook reeds zoo o
WETENSCHAP EN KUNST.
I Het Gemengd Koor »Euterpe Mej. O. Hartog uit Wormerveer vervulde de pianobegeleiding. i Ter aanvulling van wat onze Pafcijsche correspondent Zaterdag over Sazanne «Deprés schreef, diene het volgende: Op de tournees, die Suzanne Deprés weldra door Dmitschland en Oostenrijk zal ondeimemen, zal zij de Sonate a- Kreutzer spelen, het tooneelstuk van. Savodr en Naaière, vervaardigd naar Tolstoj's bekend geschrift. Sinds een jaar reeds is de actrice voornemens dit werk ten gehoore te brengen- • Da tentoonstelling in de kunstzalen. van den Laienschen kunsthandel Heerengracht 495, besteand© uit de werken van Mevrouw Suze BisßChorj—Roberteon, J. H. Weissenbruch, J. M. Graadt van Roggen en Tjipke Visser, wordt a. s. Vrijdag 15 Nov. gesloten. Do directie heeft besloten voor dien datum en. wel a. s. Dinsdag- en Donderdagavond van B—lo uur haar zaleto, electrisch. verlicht, zoowel voor de leden als nietleden open te stellen en ia aansluiting met bovengenoemde tentoonstelling een kuns (.beschouwing te houden van 60 teekeningen van den geestigein Katwijkscheta caxicaturist Willy Sluiter.
FINANCIEELE BERICHTEN.
f BoUandsche Hypotheekbank. — In de Zaterdagnamiddag gehouden vergadering van commissarissen :zijn gekozen: De heer A. J. Bicker Oaarten tot voorzitter; de heer K. D. YV. Boissevain tot vioevoorzitter, van commissarissen; — en de heeren Mr. H. H. van den Berg, Mr. A. J. Moll Schnitzler, Mr. J. A. van Sonsbeeck tot leden; en A. G. Baron Quarles de Quarles tot plaatsvervangend lid van den Eaad van Toezicht dier Bank.
Madoera Stoomtram-Maatschappij. In exploitatie 211 K. M. Opbrengst October 1907 ƒ41,000 tegen ƒ37,000 in Ootober 1906.
Rijnlandsche Btoomtramweg. — Ontvangsten in Juli ƒ 10,506.78 en sedert 1 Januari ƒ 51,638.70, zijnde / 27.06 per dagkilometer.
Algemeene Versekering-Maaischappij Boüandia, te Delft. — üit het verslag over 19U6—1907 blijkt, dat het aantal leden is toegenomen met 145 leden en kinderen en thans bedraagt 4512. Het verzekerd kapitaal nam toe met ƒ 23,850 en bedraagt thans ƒ348,535. Ter vervanging van den overleden directeur O. W. Cieremans werd benoemd de Heer Jti. L. Houtzager.
De Zaterdagnamiddag te 's-Gravenhage gehouden aandeelhoudersvergadering der Borneo-Sumatra Handel- Maatschappij heeft de voorgestelde statutenwijzigingen goedgekeurd. Tot eenig directeur werd benoemd de Heer J. G. Schlimmer en tot generaal-gevolmachtigden de heeren Ch. L. Wijnsauw en J. W. Schliramer Jr.
De Raad der gemeente Rheden heeft besloten tot het aangaan van eene leening, groot ƒ 46,500, voor buitengewone werken.
WEERBERICHT.
V/h Kor Ned. MeteoroL Instituut van il Nov. v.m. 8 nur 1 , Barometer Wind Temper. —- •"■* a — ai a> __ alt- PlaaUen Üli * i Ü ss ï Jï S- S- ï 'J s-S -Ss = SS SS *-g -5 M o Sj je £■§ B —
SCHEEPSTIJDINGEN.
Amsterdam, 11 Nov. Het st. Koning Willem 111, van Batavia naar Amsterdam, arriv. 10 Nov. te Suez. — Het st. Koning Willem I, arriv. 10 Nov. te Batavia van Amsterdam. — Het st. Ftores, van Batavia n. Amsterdam, pass. 10 Nov. Kaap dei Armi. — Het st. Madura, van Amsterdam n. Batavia, arriv. 10 Nov. te Sabang. — Het st. Teenkai, van Batavia n. Amsterdam, arriveerde 7 Nov. teMarseüle en zette 10 dito de reis voort. — Het st. Neslor, van Amsterdam naar Java, arriveerde 9 Nov. te Liverpool. — Het st. Ophir, van Batavia n. Amsterdam, is 10 Nov. Gibraltar gepasseerd. — Het st. Goentoer, v. Rotterdam n. Batavia, arriveerde 10 Nov. te Southampton. — Het st. Danae arr. 10 Nov. te Genua van Gibraltar. — Het st. Etterpe arr. 9 Nov. Malaga v. Valencia. — Het st. Tellus arr. 10 Nov .te Genua v. Lissabon. — Het st. Venus arriv. ÏÖ Nov. te Catania van Napels. — Het st. Iris vertr. 10 Nov. van Cadix naar Amsterdam. — Het st. Orion vertr. 9 Nov. van La Bailice n. Amsterdam.
Advertentie
INGEZONDEN MEDEDEELINGEN a 60 cent per regel. Wat is Yibrï-Massage ??? Een leerzaam Geïllustreerde Brochure 2e editie omtrent Gezicht- Custe- Hoofd- en Rheumatiek- c? Massage, Electr. Ontharing-Manicure en Pedicure, g wordt op aanvraag gratis toegezonden. Amsterdam. _, CHARLES BRANDES. 27 A Leidschestraat IHeemt u in acht voor de influenza. Bij honderdduizenden tan men gedurende de H H laatste 15 jaren de slachtofiers der influenza ■ H tellen. De influenza begint met niezen en ont- fl I wikkelt zioh verder onder een algemeen gevoel fl fl van ziekte, hoofdpijn, rilligheid, huiveringen, I B verkoudheid en hoesten. Wanneer de influenza 8 B niet bijtijds verjaagd wordt, tast zij de adem- I n halingsorganen, de spijsverteringsorganen en het B H zenuwsteJsel in de hoogste mate aan. De influ- fl I] enza onderdrukt den sterksten man. Zij maakt BJ fl er een prooi van voor oe longontsteking, bron- Ij R chitis, tering, hartaandoeningen en andere ziek- 9 B ten, die over het algemeen doodelijk zgn. Voor- fl H komen is beter dan genezen. Neemt daarom bij Ej f§ den geringsten hoest onmiddellijk uw toevlucht M I tot de ABDIJSIROOP, Klooster Sancta Paulo, ■ ■ welkedoorhareontsmettendeeigenschappenreeds B f duizende vreeselijke ziekten voorkomen heeft. De Abdijsiroop, Klooster Sancta Pauio. § kost ff, f 2 en f 350 p. flacon. § I Cenfcraal-Dépöt L. I. AKKER, v. Aikemadestr. 11, B Kotterdam. (9U15) j 1 Verkrggbaar bij de meeste Apoth. en Drogisten, fl O LIË M A R K T. rIAAPOLUG per ILL. op 6/w. / 41^ vliegend / 40^ UJNOLIK » « » » » 24i^ c i 'i'6)_ MATTHES Sc PORXUN, Makdam. Amsterdam, 10 November 1907.
Binnenl. Havens.
Amsteraam, aang. 9 Nov. Minerva, st. St Petersburg Graan & stkg., Ykade , de Wed. 1. Salm & Meijer Freja, st Stockhoim Stukgoed, Handelskade B. J. van Heugel Ous», st Goole Stuk. & stkg.. Handelskade Gebr. Scbeuer 10 Nov. J. L. Lassen, st Riga Hout, Houthaven B, S. van Hengel Grotius, st Uatavia Stukgoed, Handelskade de Vries & Co. Bali, st Uatavia Stukgoed, Handelskade de Wed. J. v. Wesel & Zn. Viüly, st Huil Steenkolen, Rietlanden Buljs & Co. Echo, st. Dantzig Stukgoed, Oosterdok B. J. van Hengel Norma, st Oroskjoldsvik Hout, Houthaven Vinke & Co. Douglas, st Helsihgfors Hout Houthaven Vinke &. Co. Granit, st Newcastle Stnk. & stkg., Handelskade Hudig, Veder & Co. Carma, st. Gefle Hout, Houthaven B. J. van Hengel 11 Nov. Westburn, st. Odessa Hout en graan Houtn. Meijer & Co. Tynemouth, st. Nowc. Steenk., Westerdok Scheepv.- en Steenk.-Mij. Broomhill, st Am bic Steenk., Westerdok Scheepv.- en Steeok.-ilij. Eemstroom, st Huil Stnk. en stkg., Handelsk. Holl. Stoomb.-Maatsch. Glanmire, st Grangem. Stnk. en stkg., de Kuyterk. Burger ü Zoon Aire. st. Goole Stnu. en stkg.. HandeJsk. Holl. Stoomb.-Maatsch. Ystroom, st. Londen Stukg., Handelskade Holl. Stoomb,-Maatsch. Starling, st Londen Stukg., Handelskade Nobel & Holtzapilel Apollo, st Stettin Stukg., Ykade van Hengel Timor. st Hamburg Stukg. Handelskade Vrachtbureau Stoomv.- Maatsch. »Nederland«. Vertr. 9 Nov. Ida (ex Henriette Haasma-in, st. Ymuiden Led in Ymuiden, aang. 11 Nov. Apotto, st. Stettiu Aurora, st. Hamburg Vlie, aang. 11 Nov. Merlm, st. Londen Swan, st Huil Nieuwe Water wegvaang. Bakio, st Passages Elve, st. Hamburg Stralhlyon, st. d°. Zeeland, st Sunderland Vertr. 11 Nov. Excelsior, st. Newyork Korea, st. Libau Vlissingen, vertr. 11 Nov. Duitschland, st. Queenbro' Gep. n. Antw. 10 Nov. Palawan, st. Calcutta Neumunster, st Rott. Santa Cruz, st. d°. Bellarden, st. Montevideo ücanley Hall, st Bombay Harzburg, st. Bremen Wurzburg, st d°. Bencleuch. st W.-llartlep. 11 Nov. Flintshire, st Mobile Lena, st Christiania Marseille, aang. 7 Nov. Socotra, st. Yokohama B Nov. Therapia, st Nicolajeff Yunnari, at. Indo-Chiaa Vertr. 8 Nov. Marmora, st (Londen) Jïombay Gibraltar, gep. 9 Nov. Delos, st Alexandrian. Kott. Kaap Carvoeiro, gep. 9 Nov. Ariadne, st Midd. Zee n. Rotterdam Vigo, aang. 4 Nov. Sedzonnie, sleepboot, Schiedam n. Tunis Vertr. 7 Nov. Karlsruhe, st. (Bremen) Plata-Kivier Santander, vertr. 8 Nov. Katwijk, st. Rott Xiei&oes, vertr. 8 Nov. Dahia, st (Santos) Hamburg Bilbao, aang. 4 Nor. Frieiir. J_J-u_ui_, st. Bott.. Passages, vertr. 7 Nov. Bakio, st. Kott Bordeaux, vertr. 8 Nov. Mexico, at. Mexico Granville, vertr. 9 Nov. Johanna, st Caen Havre, aaug. 8 Nov. Hudson, st Newcastle Ver-r. 8 Nov. Allemannia, st Mexico 9 Nov.. La Lorraine, st. Newyork AntwerpeD, vertr. 9 Nov. Olanda, st Newcastle Wittenberg, st Bremen Cumbroman, st Newyork Chester, st d". Ambriane, st Hamburg Gravesend, vertr. 8 Nov. JMonoo/ia, st Sydney Dover, gep. 8 Nov. Southgate, st Galvestoa n. Hamburg Mainz. st Brazilië S. Bremen Henriette Woermann, st Rotterd. n. W.k. Afrika 9 Nov. Hans Y/oermann, st d°. n. d». Southampton, aang. » Nov. Amazon, st B. Ayres Vortr. 8 Nov. Danube, st La Plata 9 Nov. Durham Castle, st Kaapstad Kenitworth Caslle, st. d°. St. Paul, st. Newyork Portland, gep. 9 Nov. Maas, sleepboot, Hotterd. met 3 elevators op sleeptouw om eeuige herstellingen te verrichten. Lizard, gep. 8 Nov. Newyork, st Newyork n. Hall Seharpness, aang. 6 Nov, Pluto, st. Antwerpon Newport, aang. o' Nov. Ontaneda, st Rotterd. Liverpool, aang. 8 Nov. Baltic, st. Newyork Vertr. 9 Nov. Victorian, st Newvork Caronia, st " d°. Queenstown, aang.SNov, Carnpania, st. Newyork n Liverpool Belfast, vertr. 7 Nov. City of Hamburg, st. Dublin (Singapore, aang. IU Nov. Roon, st Japan o. Bremeo Aden, aang. 10 Nov. Kletst, st Japan n. Bremen Sue», vertr. 4 Nov. Nippon, st. (Triest) Kobe Uravesend, aang. 8 Nov. Annechiena, Buisman, Gothenbrirg Liverpool, vertr. 10 Nov. Aslyanax, st Japau Betterophon, st d°. -Newcastle, vertr. 9 Nov. Poeldijk, st. Croonstad öabang, vertr. 9 Nov. Kilkerran, st Manilla Hesoeki, aang. 8 Nov. Cyrus, st. Tjlltjapa Philadelphia, aaDg. 10 Nov. Dania, st. Rotterdam Gibraltar, gep. 10/11 Nov. Rock Light, st Ibrail n. Amsterdam -Finisterre, gep. 9/lü Nov. Teutonia, st- Cardiü n. Genua Shields, vertr. 9 Nov. fiuno, st. (Kott) Baltimore
Buitenl. Havens.
AdeJaide, vertr. 8 Nov. Bu'.ow, st. Bremen Padarjg, vertr. 8 Nov. Beriin. st. (Java) Amst. Uatavia, aang. 8 Nov. Flensburg, st. Adelaide n. Amsterdam Sabang, aang. 9 Nov. Krokodil, torpedoboot, Nieuwediep Oost-ladie Draak, tórpedob., d°. n. d°. Zeeslang, toipedob., d°. n. d°. Vertr. 7 Nov. Taunton, st. Nagasaki (Singapore, vertr. 7 Nov. Galavale, st. (Antw.) Japan Holienslaufen, st. (Yokohama) Hamburg 8 Nov. Tamba Maru, st. Londen Calcutta, aang. 7 Nov. Breconshire, st. Yokohama Vertr. 8 Nov. Liberia, st. (Yokohama) Hamburg Colombo, aang, 8 Nov. Cyclops, st. Glasgow n. Shanghae Bombay, aang. 9 Nov. Yille de la Cioiut, st. Marseille n. Noumea Suez, aang. 8 Nov. Adour, st. Mauritius D. Mareeille Glenturret, st. Yoliobaraa Clan Matheson, st. (Ja cutta n. Louden Delagoabaai, aang y Nov. Feldrnarschalt, st. Durb:in n. Antwerpen Port Elizabeth, vertr. s Nov. Laeisz, st. (Rott.) Australië en Java St. Helena, aang. y Nov. Giuseppina, Malato, Samarang Montevideo, aang. 8 Nov. Araguaya, st. boutbamptoo Porto Columbia, aang. 8 Nov. Niederwatd, st. Hamburg Colon, vertr. 6 Nov. Orinoco, st. Jamaica öavannah, nitgeki. 7 Nov. Craigard, st. Bremen met 10 302 b. katoen Newport News, vertr. 8 Nov. Schaumburg, st. (Galvestoo) Hamburg Baltimore, aang. 8 Nov. Frank/urt. st. Bremen Phiiadelphi», vertr. 7 Nov. ü*ira, st. Rotterdam Newyork, aang, 9 Nov. Prometneus, st. Rotterd. Otlerntburn. st. d°. Phüadelphia, st. Southampt. Vertr. 9 Nov. Pennsylvania, st. Hamb. Lucanta, st. Liverpool St. Louis, st, South. Ceslrmii, st. Londen La Gascogne, st. Havre Boston, aaog. 6 Nov. Oakmore, st, Antwerpen Jjas Palmas, vertr. BNov. Marie Vvoermann, st (Rotterd.) W.k. Afrika Madera, vertr. 8 Nov. Avon, st. (Southampton) Fernambuck Ponfco do Arnel, gep. 8 Nov. Statia, st. Lond. n. Dominica I'hilippeville, aaog. 4 Nov. Rooth, st. Kherson. n. Rott. 'Odessu, vertr. 8 Nov. Bierawa, st. Hott. Via Narva