Op de algemeene vergadering van de „A]g.; Vereeniging voor Bloembollencultuur", te houden op 23 December, komen enkele zeer belangrijke punten aan de arde. Vooreerst stelti het hoofdbestuur voor, uit te treden uit het JNederlandsch. JLandbouw-Comité. Vervolgens wil het de vereeniging ook losmaken van de Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, waarmede het sedert 1873 als „samenwerkende vereeniging" in betrekking stond. Naast de voorstellen tot uittreding staat een ander van samenwerking, dat luidt: „de algemeene vergadering verleene machtiging .aan het hoofdbestuur om, met behoud van de zelfstandigheid der vereeniging, mede te werken tot de totstandkoming eener centrale, vertegenwoordiging van den Nederlandschem Tuinbond, behoudens latex» goedkeuring vaa eventueele voor de vereeniging bindende maat- -¦ regelen.'' De bedoeling van dit voorstel is met dea Nederiandschen Tuinbouwbond en de Neder-; landsche Maatschappij voor Tuinbouw ott, Plantkunde samen te werken tot stichting; van, de nieuwe centrale tuinbouw-oxgaiiisatie. Een ander voorstel luidt om: „zooveel mo» gelijk alle 14 dagen te Haarlem voor de leden de gelegenheid te openen tot het tentoonstellen, van afgesneden bloemen, vervroegde bolge-? wassen, nieuwigheden, enz^ en een vaste commissie te benoemen ter beoordeeling van heti ingezondene, voor zoover beoordeeling doen; de inzenders gewenscht wordt." Wordt dit voorstel aangenomen, dan sal êr voor de bloembollenkweekérs eene gelegenheid worden geopend, die reeds voor ,de anders tuinbouwers bestaat in de maandelijksche plan-, tenke uringen van de Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, weibel in „Artis", to Amsterdam, worden gehouden.;
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 03-12-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 03-12-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11638
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Bloembollencultuur.
Vierde Blad. BUITENLANDSCH NIEUWS
Amsterdanj. 2 December 1907. DuitsscMands binnenlandsche politiek. VriyOag had Prins Bülow in den .Rijksdag D'iitschlands buitenlandsche politiek besproken. Zaterdag was de binnenlandsche staatkunde aan de orde. De kanselier hield opnieuw een pleidooi voor de blokpoliüek; volgens vele bladen zeide hij niet veel nieuws, maar zijn rede was toen altijd nog belangwekkend genoeg. De Kanselier ia er zeker van dat conservatieven en liberalen heel goed kunnen samengaan. Natuurlijk zijn er bezwaren tegen hun verbond, men s&u. niet verwachten dat de partijen zoo maar hare oude eischen zuilen laten varen, nu zij samen regeeringspartij zijn geworden. Maar het komt hierop neer, dat in de groote vraagstukken, waarvan 's lands wèl en wee afhangen, de partijen van het eenstemmig zijn: in quaesties van minder belang mogen zij dan met elkander overhoop liggen zooveel zij willen.
Bülow somde vervolgens de maatregelen op, welke hij voorgesteld had, om de conservatieven, en ook die om de liberalen tot vriend te houden. Daar waren in hoofdzaak de beschermende rechten, waardoor de conservatieven bij het „blok" werden gehouden ; terwijl door een beurswet, een wet op de vereenigingen en de vergaderingen en door een gezonde sociale wetgeving de liberalen werden gelokt.
Vele bladen zijn minder optimistisch gestemd omtrent da mogelijkheid dezer politiek dan de Kanselier. Zij ziju van meening dat het verschil tusschen conservatieven en liberalen zich juist in die vraagstukken uit, waarbij het wèl en wee des Rijks is betrokken; dat die partijen op punten van ondergeschikt belang kunnen samenwerken, lijdt geen twijfel, maar juist bij quaesties betreffende de economische staatkunde van het Rijk, waarbij het belang der onderdanen toch in de allereerste plaats betrokken is, loopen de wegen uiteen. Inderdaad komt het ons voor, dat slechts dan wanneer er een nationaal Duitsch belang in het spel is, van een samengaan tusochen behoudenden en vooruitstrevenden sprake kan zijn. Wel is waar komen gevallen waarbij het nationaal gevoel een groote rol speelt, in Duitschland meer voor dan elders, zoodat het conservatief-liberale dat ln andere landen vrijwel ondenkbaar zou zijn, in het Duitsche Rijk, althans tijdelijk, mogelijk is.
Btilow's rede was nog belangrijk om een andere oorzaak: wegens zijn opmerkingen over de hervormingen van strafrecht en strafproces. Hier was, zooals hij zelf opmerkte, geen jurist aan het woord, maar een man die dagelijks de rubriek rechtszaken in de courant leest, en met zijn gezond verstand opmerkingen daarover maakt. Zóó opgevat hadden Bülow's woorden veel waarde.
De Kanselier was bij die lectuur vaak getroffen door te harde vonnissen tegenover arme menschen, die hun misdrijf in hoogen nood begingen; aan den anderen kant door te zachte, wanneer het gold misdrijven uit wreedheid of ruwheid begaan: zooals mishandeling van kinderen, vrouwen, pijniging van dieren, misbruik en geweld tegenover personen die men in zijn macht heeft. Allemaal opmerkingen, gesproten uit een warm gevoelend gemoed, maar waaraan de wetgever wellicht niet gemakkelijk tegemoet zal kunnen komen. Anders is het gesteld met zijn opmerkingen over de te groote openbaarheid die dikwijls aan processen wordt gegeven. Openbaarheid, zoo meent v. Bulow, is een kostbaar goed, dat wellicht meer waarde had dan parlement en regeering, maar wat kon zij een kwaad doen I Hoe vaak waren menschen door vrees voor openbare processen in de handen gevallen van afpeisers. Ziehier nu vraagstukken, riep de Kanselier, waarin conservatieven en liberalen uitnemend kunnen samengaan! Dat is waar, maar voor zulke vraagstukken is een „blok" niet eens noodig, op partij-Meur komt het daarbij al teel weinig aan.
In de Doema.
Wie verwacht had dat in de derde Doema, waarin revolutionnairen en socialisten ontbreken, een rustiger toon zou heerschen dan in de eerste twee Russische volksvertegenwoordigingen, is door de vergadering van Zaterdag teleurgesteld. Nooit aanschouwde men in een der vorige Doema's iets van dien aard als het woeste tooneel, dat op dien dag in het Taurische paleis is afgespeeld, Ons telegram deelde het reeds kortelijk mede. Roditsjef,. de bekende leider der Kadetten, had de tribune beklommen en hekelde met vlijmende scherpte Stolypin's regeenngsverklaring. Vooral over de politiek die de minister jegens de Polen wilde volgen ontstak de spreker in gloeiende verontwaardiging. Naar aanleiding daarvan bezigde hij de noodlottige woorden: „Zooals men eertijds over een kraag van Moerawjef sprak wanneer men den strop bedoelde, zoo zal men in het vervulg over een das van Stolypin spreken". Het oorverdoovend rumoer dat daarop ontstond maakte het onmogelijk verder nog iets te verstaan; de leden der rechterzijde stormden op het redenaarsgestoelte af, en Roditsjef moest door zijn partijgenooten in veiligheid gebracht worden. Toen de vergadering daarop geschorst was, duurde het wilde tooneel nog voort, totdat langzaam aan de verschillende partijen, ietwat tot rust gekomen, zich terugtrokken en afzonderlijk gingen vergaderen. Roditsjef begreep dat hij in zijn verontwaardiging té ver was gegaan, toen hij den minister feitelijk voor een beul uitmaakte, en zond een paar vrienden naar Stolypin, die zijnerzijds een paar vrienden aanwees om te onderhandelen. De vier heeren confereerden en spraken af, dat Roditsjef persoonlijk Stolypin zijn verontschuldigingen zou aanbieden en die later ih de vergadering zou herhalen. Aldus geschiedde : Roditsjef maakte zijn excuses, maar Stolypin hoorde hem aan zonder hem de hand te drukken.
Bij de heropening der vergadering verzocht de voorzitter den heeren kalm te blijven; daarop stelde hij voor, Roditsjef van 15 vergaderingen uit te sluiten. Dit werd aangenomen; tegen stemden slechts de 96 ieden der linkerzijde. Vervolgens herhaalde Roditsjef zijn verontschuldiging, zeggende dat hij Stolypin niet had willen beleedigen; daarop Werd de vergadering gesloten.
Keizer Wilhelm heeft Zaterdag de schoolkinderen van Highcliffie op thee en taart onthaald. Het denkbeeld was geheel van den Keizer zelf uitgegaan, die zeer aangenaam • aangedaan was door de hartelijkheid waarmede de kleinen hem dagelijks toegejuichen, als hij in zijn auto voorbijrijdt. Het grootste schoollokaal was mooi versierd; drie tafels, opgepropt met allerlei lekkere zaken, Btonden naast elkaar, in het midden een reusachtige taart, van niet minder dan twee meter hoog. De 170 schoolkinderen waren reeds lang vóór 's Keizers komst aanwezig en mochten dadelijk aan de thee en het brood beginnen. Om vijf uur weerklonk gejuich op straat en een oogenblik later kwam de Keizer binnen, vergezeld van den Duitschen gezant, Prins Fürstenberg. De Keizer groette hartelijk al de vroolijke kindergezichten die hem tegenlachten; staande dronk hij een kop thej, stapte toen tusschen de kinderen door naar de groote taart en sneed daar een stuk uit. De hoofdonderwijzer sneed haar verder in stukken en verdeelde haar onder de kinderen.
Met behulp van magnesium-licht werd een kiekje genomen van het tafereel; de groote magnesium-vlam, die alles opeens zoo hel verlichtte, verwekte een stormachtige vroolijkheid onder 's Keizers kleine gasten.
Joe Chamberlain schijnt nu waarlijk voornemens te zijn heel spoedig weer in het politieke leven te treden. Hij heeft een brief geschreven aan den voorzitter der Unionistische kiesvereeniging van Birmingham, waarin hij de hoop uitdrukt, binnen niet al te langen tijd zijn plaats weder in te nemen in de voorste gelederen van het Unionistische leger. „Meer dan ooit', schrijft hij, „ben ik er van overtuigd, dat de toekomst van het land afhangt van de aanneming der tarief-hervorming, en dat niemand daarvan meer voordeel zal trekken dan de klasse der werklieden.*
Toen Haldane, de Britsche minister van oorlog, zich Zaterdag naar het G-and Hotel te Manchester begaf, om deel te nemen aan een officieele lunch, werd hij aangehouden door een troep dames, die hem vroegen naar de voornemens der regeering ten opzichte van het vrouwenkiesrecht. De minister antwoordde koelweg, dat hij dit nu reeds vaa genoeg had medegedeeld ; hij zou er geen woord meer over zeggen. Het vertrek van Koning Alfonso en zijn gemalin uit ingeland is vastgesteld op Dinsdag a. s. De partijen der oppositie in Portugal preciseeren thans hare nouding nader. De partij der „regeneratores", een conservatieve partij, ¦wil enkel bij den Koning aandringen op eerbiediging der grondwet, of bijeenroeping van het Parlement, en opschorting der dictatuur. De progressisten willen dat alle besluiten, tijdens de dictatuur genomen, krachteloos worden verklaard en dat een onderzoek worde ingesteld naar de wettigheid van de in dien tijd genomen maatregelen, zelfs wanneer zij worden goedgekeurd door een Parlement, waarin zich een regeermgsmeerderheid bevindt. De houding der aadere partijen staat nog weinig vast. De Italiaansche Kamer heeft een commissie benoemd om te onderzoeken, of Nasi weer zitting mag nemen in de Kamer. Het schijnt vast te staan, dat van de negen leden dier commissie vier Nasi gunstig zijn gezind. Niet' onmogelijk is het dat er een conflict zal ontstaan tusschen de Kamer, die zijn invrijheidstelling eischt, en den Senaat die Nasi gevangen wil houden. Vele senatoren ontvangen anonyme dreigbrieven, waardoor zij nog meer tegen Naai ¦worden ingenomen. De Fransche senatoren Delahaye en Savary, die elkaar Vrijdag in den Senaat zoo grievend beleedigd hadden, hebben Zaterdag geduelleerd. Het was weer de gewone geschiedenis: beiden vuurden, geen hunner raakte en de twist werd büaelegd.
Taft, de Amerikaansche minister van oorlog, die op weg is van Aziö naar Amerika over Europa, is te Moskou aangekomen.
Te Ostrowice bij Radom in Polen hebben terroristen vier bommen naar een postwagen geworpen. Twee postambtenaren werden gewond, de paarden van den wagen gedood. De roovers ontvluchtten met een buit van 11000 roebels.
Men heeft te St-Petereburg alweer een revolntionnaire organisatie ontdekt. Een jong man werd gearresteerd aan het Btation te Warschau en bij het onderzoek van zsjn bagage vond men zeer compromitteerende stukken; deze brachten de politie op het spoor van een wijdvertakte organisatie te St.-Petersburg. Aan een der voornaamste leden, een gymnastiekleeraar, werd een valstrik gelegd en de man werd gevangen genomen.
De „PatHe", JFiankrijfs miWtH.iT luchtschip, is verdwenen. Kort geleden, nog vermeldden de FreLusche bladen met trota, dai het luchtschip met zijn tocht van Parijs naaf Verdun het record had geslagen van uithoudingsvermogen. Thans zijn waarschijnlijk de overblijfselen van het trotsche „luchtkasteel" naar alJIe windrichtingen verspreid.
De Patrie was Zaterdag opgestegen; er etand een sterke wind, maar toch ging eerst alles naar wensch, totdat er een gebrek kwam aan een magneet en men moest neerdalen om dezen te herstellen. JEfot gevaarte werd door tweehonderd mannen vastgehouden. Een windstoot greep Jhet beet en sleepte de mannen 40 JM. mee; toen konden zij het schip niet langer houden, het vloog de lucht in tot op groote hoogte, nauwelijks meer zichtbaar, en koos zijn koers naar het westen. Sinds dien heeft niemand meer iets van den ballon vernomen.
De JDuitschers zullen wel victorie kraaien, nu JEngeland en Frankrijk beide hun luchtschip hebben zien vernietigen.
Een berichtgever van de „JNew-York Herald" (Parijsche uitgave) seint, dat het prachtige paleis van den Vorst van Monaco, te Mentone, in brand heeft gestaan. Het vuur was eerst zóó hevig, dat men vreesde het gansche gebouw in de vlammen te zien opgaan. JDe brandweer werkt© echter zóó hard, dat een groot deel van het gebouw bewaard bleef. JDe schade is tot dusver nog niet tic, begTooten.
JEen timmerman en lijh rrouw te Brentfo r d raakten voor een paar jaren een mooien hond kwijt, een collie, waaraan zij zeer gehecht waren. Maar onlangs zag de vrouw dien hond, haar Trixie, in den tuin van een ingenieur. Zij riep hem; het dier herkende haar terstond, met onmiskenbare teekenen van blijdschap, en het ging met haar mee naar huie. Dé ingenieur, die den collie had gekocht van een h andenkoopman, door wien het dier waarschijnlijk wae gestolen, stelde een gereohtelijken eisch tot teruggave van den hond in tegen den timmerman en zijne vrouw, en dezen weiden door de rechtbank veroordeeld om het dier terug te geven aan den ingenieur. Zij wilden echter geen afstand doen van hun JPrixie ca liever dan fee gehoorzamen aan het onrechtvaardig geachte rechter lijke bevel hebben zij zioh gevangen laten zetten.
Als de honden historie gaan schrijven, kunnen zij dit geval vermelden als. eten voorbeeld van wmenachent^ouwJ,
(Zie verder Laatste Berichten Buitenland.)
BINNENLANDSCH NIEUWS. — 2 December. — Verdrag Ongevallenverzekering.
Een Reu ter t eleg ram uit Berlijn berioht, dat biet Duitsch-Nederlandsohie verdrag van 27 Aug. jl., betreffende de ongevallanveirse.kering, gisteren in het MiiiiüUüie vaA iiiuwuiAad*oae £&. ken is geratificeerd.
Mr. A. Polak..
De „Mededeelingen van den Ned. Journalistenkring" melden j l „De heor mr. A. Polak treedt met 1 Januari af als hoofdredacteur van het „Algemeen Handelsblad" ; met dien datum treden in de hoofdredactie van dat blad de heeren. A. G. Boissevain en mr. J. JKJalff Jr." i , Met leedwezen zullen velen met óns uit hét bovenstaande zien, dat de Beer Polak zich nu reeds geroepen gevoelt te treden uit de journalistiek, waarin hij eene eereplaats innam. Een man als hij, geacht om zijne rechtschapenheid, geëerd om zijne bekwaamheid, waardig en hoffelijk in den omgang, ziet men noode heengaan, maar als t dan eenmaal moet, volgen hem ongetwijfeld van alle zijden de beste wenschen voor een lang en gelukkig otium. Mr. Abraham Polak, die thans 65 jaren telt en op een 40-jarige werkzaamheid als journalist kan terugzien, is meer dan 25 jaar mede-hoofdredacteur van het „Alg. Hbld." geweest. Zijn veelzijdige kennis en zijn rustelooze werkzaamheid hebben zich vooral uitgesproken in artikelen en beschouwingen over politieke, wetgevende en financieele onderwerpen. De achting en waardeexing van z^jne beroepegenooten riep hem gedurende eenige jaren ia het bestuur van den Nederiandschen Journalistenkring, waarvan hij ook eenigen tijd voorzitter was.
In hot maatschappelijk leven vervulde hij' verschillende andere functies, als die van vicevoorzitter in de plaatselijk» schoolcommissie en medebestuurder in verscheidene stichtingen der IsraëlietiscJhe gemeente. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het „Alg. Hbld., nu enkele jaren geleden, werd Mr. Polak, onder het Ministerie-Kuyper, benoemd tot officier in de Üranje-Nassau-orde.
Te IJmuiden is een goedgeslaagde proeftocht gehouden m,ejt de. zelfrichteiad© seilreddigKbost
De liberale kiesvereeniging te Oldekerk (Gr.) heeft tot candidaat voor de JProv. Staten (vacafeure-Jhr. Van Panhuys) gesteld den heer D. J. J. Hellern^ buirgemeeeteir der gemeente Giöotegas*.
Te S i n t-JKrni» (Zeen wsch-Vl aand eten) is in de plaats van den heef 8. W. Weisfelt (thans! burgemeester dier gemeente) tot gemeen Le-ontvan^ ger benoemd de heer H. JJ. JBecmie, aldaar.
Te Haarlem heeft de collecte voorj de lighal voot taiberculose-lgdel» f 2500 opgeleverd.'
De werklieden der Oentrale Werkplaats van de BollaiicLsche Spoor t» Haarlem hadden aan de directie verzoekt oen in plaats vaa* één. pOL van het loon, dat afgehoudeia wordt voor liet jaebemfands (waarvoor hq ziekte half geld1 wordt uitbetaald) twee pOt. af te houden, met uitkearing van heit volle loon bij ziekte. De directie heeft echter bericht, dat dit versoek voexrloopig niet in behandeling Jkon komen.
Te Oulemborg is het roodvonk tbai» sterk afnemende. JDe chr.-nationale school is heden weder geopend en men verwacht, dat spoedig alle andero scholen aldaar dit voerbeeld suilen, volgen.
Op 18 Nov. is aan het kantoor van Van Gend en Loos te Wijehen de vermissing geconstateerd van een op dien datum uit Grave toegezonden verzegeld pakket, onder meer inhoudende 3 baakbiljetten van f 25, f 6U en f 100. De brigadecommandant der Kon. Marechaussee te, Grave verzoekt in beslagname en bericht.
Aanbestedingen.
Te Enschede is, onder architectuur von den Hee? R. van de Woerd, aanbesteed het boawen van zes woonhuizen. Er waren 15 inschrijvers. Hoogste da heeren J. JH. en A. J. Eggink voor f 16,315; laagste de heer J. G Snelders, te Eist, voor 1 14,4ö7. Voor het tg d vak van 1 Jun ari tot ca met 31 December 1908 is het reinigen van de wollen dekens, behoorende tot het naohtieger in de versohiliende garnijoensplaatsen, benevens ds dekens van de militaire ziekeninriohtingen, opgedragen aan de firma Do Veer en Derksen, tegen i 0.13>$ per stuk».
De Bijschool te Amersfoort.
(Vervolg van Zaterdag) Onder de aanwezigen werden ook opgemerkt; de Commissaris der Koningin in de provinoiej Utreoht, de generaals JBraams, inspecteur der cavalerie, De Waal, commandant dar bereden artillerie, en Vetter, oommanidant der 4e divisie infanterie. JDeae heeren werden doe*; H.' M. bij zioh ontboden, evenals de burge, meester van Amersfoort en de officieirea-inatructeura. De directeur der Bijschool, overste A. Jy P. Metelerkamp, ontving uit handen van E. M.- Jhet officierskruaa, de paardenarts le klasse A.- Fiederikse, de eigenlijke chef van de aan dsH Rijschool verbonden Hoefsmidschool, het ridderkruis der Oranje Nassau-orde H M. onderv hield zich ook eenigen tijd met de echtge-» nooten van enkele burgerlijke en militaire autoriteiten. De tribunes, bezijden de Koninklijke loge gebouwd, gaven een zeldzaam schoenen aanblik door de prachtige uniformen — men kent de groote tenue van de rijdende artillerie eti van de officieren, behoorende tot Hr. Ms. mik litair huis — afgewisseld door de keurige da-. mee-costumes.
Nadat ruim vier uur het ruiterfeest was; geëindigd en een hartelijk j,JDeve de Koningin* leve de Prins 1" was aangeheven, verlieten da vorstelijke toeschouwers onder de tonen van Jhet Wilhelmus hun loge.
Onder aan de trap van het paviljoen, op het plein vóór de manége, stonden de opper» wachtmeester-administrateur Van der JLaan, en de opparvrachtmoester-hoeferoid Larmenéj die uit handen van H. M. de zilveren medaille der Oranje-Nassau-orde ontvingen. Jammer, dat de duisternis aan de acht photografen,' die dit oogenblik in beeld zouden brengen,! dit verhinderde; geen enkel van de kiekjes is gelukt.
Toen volgde een geheel onverwacht maar hoogst indrukwekkend oogenblik. JDe Koningin had den wensch te kennen gegeven om ook de hoefsmidschool te bezichtigen. Te voet ging Ziij daarheen. De vele honderden toeschuuwei-s waren toe-n niet meer te houden en drongen door het cordon politieagenten en huzaren, doch schaarden zich terstond in vier of vijf rijen achter elkaar langs den vrii langen weg, zonder eenige aanwijzing een breed pad latend voor de Koningin en den Prins eu het gevolg, telkens ovaties brengend aan het Koninklijk Echtpaar. Ruim kwartier over _ vieren werden de rijtuigen bestegen en ging het stationwaarts, onder werkelijk bulderend gejuich voor de Koningin, die tevens voor de eerste maal een officieel bezoek bracht aan Amersfoort en daarbij do 6tad in Jhare geheel© lengte heeft doorgereden. H. M. vertrok per extra-trein naar Het Loo.
Z. K. H. de Prins ging met den burgemeester naar diens woning, waar hij tot omstreeks halfzeven vertoefde. Toen begaf de JPrins zich naar de sociëteit ?Amicitia", alwaar het reunie ten-diner was aangerecht, waarbij de Prins aanzat tot bij tienen, toen ook hij zich naar Het Loo begaf. Tegenover den zetel van Z. K. H. Was1 een ©ereplaats ingeruimd aan het meer dan 2 meter hooge bloemstuk, door de vereeniging „Handel en Nijverheid" geschonken aan de Rijschool. Aan de tafel, welke in een hoefijzervorm was opgesteld, zaten, behalve eenige opperen hoofdofficieren, omstreeks 125 officieren en cud-officieren aan.
De menu's en de presentie-lijst van dit diner Waren ontworpen door kapitein Steenkamp. In den rand van het menu waren aangebracht de silhouetten de.r beroemde ruiters en dresseurs Newcastle, De la Guérinière, Plinzner, Grison, Pluvinel, 'Baucher en Pillis. }$_ menu luidde: Délicatesses équestres, consommé aux serpentines, truites a ia Guérinière, quartier de rossiuante, poularde de saut-mur, oéléri a i'iinpvüsion, perdreaux rötia a la chambrière, coinpöte Baucher, croüte de loie gras de Hanovre, geiée aux fruits James i' illia, glacé cavalier, fromage de passage, fruits choisis, galop final. Aan de onderofficieren en minderen der inrichting werd door den directeur een feestmaal aangeboden. De onderofficieren en enkele oud-onderofficieren met hunne dames Werden door overste Metelerkamp genood op eene soiree variée, gegeven door een Amsterdamsch gezelschap. ¦ Het gcneele feest y.z& uitstekend voorbereid pn is zeer gelukkig geslaagd.