"Ernst en Luim,". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1896/09/28 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010294417:mpeg21:p002
Regenval 28 September. Te Semarang, O cd, M. Te Tjandi, O oa. M. Thermometer-stand. ~__a&i__ Am 94 gr. Fabr. Hinimum 75 gr Fahr. SMnltdagen der Halls. Gedurende de maand September Hollandsche 6—13—20—27. Fransche 16-28. Bngelsehe 8—22. frriC'ÊELE Bfrichten. Raad tan Justitie te Soeratoja lu At Java sche Courant van d.n2sen due' vindt men bet Gouverrementsheslnit van 21 . ept. mber 1896, (Staatsblad _° 184 waarby bepaald wordt dat de Raad van Justitie te Soerabaja voor zes maanden,wordt uit. bre;_ r. e' een buitengewoon lid. _e>*. Ai..j __rr _9w. J.,.**.rf.yj*e* In aal- — s'uu ng aan zpn laatste rappert omtrect de w'king van den Lemong-n zie De Locomotief van 25 de .er, deelde de Kesident vau Pi»bolmg^o ónder dagteekening v n den 17 Jen te voren het volgende mede :
Den 12 en viel te Klakab een buitet gewoon zware ach- of beter zandregen. Ve berg werkte echter ka!m en regelmatig door en let sitcbts nu en dan eea harden stan hooren. Deo daarop volgeoden dag evenwel we d de vui'aan veel onrustiger en hoorde n_en een zwaar gerommel, gepaard met het rommelend ge u d van uitgeworpen en neder vallende st<.e_m_s_a's.
De aimspheer was dien dag in de omgeving van Klakah sterk bezwangerd met zwaveldampen, welke, het verscnynsel in aanmerking genomen dat ie het meer van dien naam levende garnalen en vischjes bewus eloos boven kwamen dry .n, waarsebyolyk ook uit dat meer opstegen.
Daar in de caby heid van dan berg geen jong te veld s>aand gewas aangetroffen wordt, weid tot dusver geen schade aangericht 0.. in den k.ffittun Goenoeng Ketèk werd nog geen schade geconstateerd-
— Rlijkens m. dedeïing vao den Resident van P.soeroean viel sedert den avond van 13 dtz?r in zyn gewest een regen van vulcangst in andere gedeelten van dezen archipel. _ 1 50 » 05 ) Dit tanet zal in werking treden, den dag volgende op dien der bekendmaking van dit decreet io de Gacgta de Manila. Art 9 Er zal een los.mg»recht (impuesto de descarga) geheven worden, bedrage u_ 1% der w«_n>e van alle goederen die in den Pit_. ppy_Bchen Archipel worden ingevoerd. Dit recht zal moeten betaald worden van den dag af vo'gende af op diender bekendmaking van dit decreet in de Oaceta de Manila Al'e goederen, die den laatsten venchtpingshaven \6ór den datum» op welken dit de» crett gepubliceerd wordt, verlaten hebben, zullen van deze belasting worden vrygesleld.
Voorloopig zal (totdat een nieuw waardentarief voor dtze. archipel gereed is,) dit recht gebeveu worden naar het waardei »tar iet voor Spanje van den 30..ten April'lB96. Artikel 10. Afgeschaft wordt de belasting van 4% op de invoerrechten, ingesteld by Koninklyk besluit van den sen Juli 1895, artikel 4.
Artikel 11. Ingesteld wordt een eonsump tie=belasting (impuesto tobre el eonnsmo) op de volgende artikelen, onverschillig van waar ze komen (dus ook ep die, welke van Spane ingevoerd worden). Alie soorten alcobo' in vaten en groote Üesschen (inhoud ± 16 Wer) (garrafones) 1020 per liter. In flesschen en kiuiken »0 30 » > Bier >01° * * Groenten (gedroogd otversch)»o 02 > kilo. rarwemeel »?50 » 100 » Keukenzout »*°° » 10° »
Petroleum en alle soorten minerale olén .1.00 » 100 » Dit tarief treedt in werking van den 'ag af volgende op dien der bekendmaking van dit decreet in de Gaceta de Mamila. Alle goederen die de hatste verschepingshaven vóór den datum, op welken dit decreet gepubliceerd wordt, verlaten hebben, worden van deze belasting vrijgesteld. Ambtenaren voor Chineesche Zaken. Het getal en de omvang van de ressorten der ambtenaren voor Chineesche zaken, zooals die organiek zyn vastgesteld by § 11, alinea I, der bepalingen, bedoeld by artikel 1 van het Gouvernement van 21 Mci 18ÖÖ no. 43 {staatsblad no. 96), zyn gewyzigd als volgt: ' . „ lo* de residenties Bantam, Batavia, Krawang.Preanger-Begent schappen en Cheribon; het Gouvernement der Westkust van Su» matra- de residenties Benkoelen, Lampongsche Districten en de assistent-residentie Bil'iton, met de standplaats Batavia; 20. de residenties Tegal, Pkalongan, Semarang, Japara, Rembang, Banjoemas, Bagelen, Djokjakarta, Soerakarta, Kedoe en Madioen, met de standplaats Semarang; 3e. de overige, sub le en 2e niet genoemde, residenties van Java; de residenties Madoera, Bali en Lombok en Zuider- en Oosteradeeling van Borneo, met de standplaats Soerabaja; 4e. de residentie "Westerafdeeiing van Borneo. met de standplaats Pontianak; se. de residenties Banka en Onderhoorig heden. Riouw en Onderhoorigheden en Palembang, met de standplaats Tandjong.Pinang; 6e. de residentie Oostkust van Sumatra en het Gouvernement Atjeh en Onderhoorigheden met de standplaats Medan; 7e. het Gouvernement Celebes en Onderhoorigheden en de residenties Menado, Ternate en Onderhoorigheden, Amboina en Timor en Onderhoorigheden, met de standplaat s Macassar. Invoer in Australië. Met ingang van den len Juli jl. kunnen de oa te uoemen artikelen vry van rechten te Sidney, Australië worden ingevoerd: Boter, cement, pleister, spek, kaas, ham chicorei, chocolade, meel en maizena, keffle, gedroogde en gezouten visch, ijzerwerk, gecondenseerde melk, buskruit, dynamiet, ryst, zout, timmerhout, bewerkt of onbewerkt.
Openbare Advertentie-Borden. In de Javabode bespreekt C. de aanvraag aan de Reueering van den Beer Vermeulen, koop. man te Semaraog, eenige maanden geleden reeds in De Locomotief vermeld, om een uitsluitende concessie tot het «ploiteeren van advertentieborden en kolommen op den openbaren weg, welk bedryt men in Europa reeds lang kent. Dit verl ngde monopolie komt C. geenaziens vry van bedenkingen voor, wyl het bier niet een gentole uitvinoing geuti van een EUisoo, waarvan de WJ. ijkheid gebiedt, hem de vruchten te verzekeren, noch ook zu|k een kostbare onder,eming dat alleen tydeiyke wering van concurrentie haar bestaan moge ijk maakt; bet geldt, meent C, hier slachts te beproeven om ook in Indië met een dood gewone, elders reeds lang bekende zaak, in de tweede plaats het publiek te gerieven en m de eerste pk.ts een zoet winstje te maken. Niemand zal in dit streven iets onbiliyks vinden, maar w,l lijkt het wat hebberig, alleen wyl men het eerst op de gedachte komt, om het hier ook eens met die speculatie te probeeren, ieder ander door de vaderlyke landsregeenng te laten toeroepen : afblyven 1 privaatdomein vaa Mynheer X of V .
In den Haag loopt in verschillende kringen het gerucht, dat de ad|udant-Generaal van H. M. de Koningin, Jhr, Verspyck, van plan is binnen kort wegens hoogen teeftyd zyn hoiambt neder te leggen. Onnoodig te zeggen dat vele oud-opperoffleieren. zoo van het Nederlandsche als van het Nederlandsche Indische leger, aUeen op het nog vage praatje, zich opn aken om hem te vervangen, en dat er ook liefhebbers zyn voor de door Geneeraal Verspyck waargenomen betrekking van kanselier der Nederlandsche orden. (Bat- mi)
De Eerwaarde Zusters v _n het Groote Klooster, te Batavia, kunnen met reden over den uitslag der thans aldaar geëindigde examens tevreden zyn. Van de vyftien candi .aten voor de hulpacte, Franschen Engelsch slaagden er veertien, en evenals de twee vorige |aren behaalde een hunuer leerlingen het hoogste cyfer in het examen voor hulponderwyzerea, (A. Bat Hbl.)
Moordzaak Waagen. Wyl onze verslaggever den 23en de zitting van de Rechtbank van Omgang niet tot het einde kon bywonen, eindigde ons verslag met de mededeeling, dat de in het bed van Mevrouw Waagen gevonden muts te klein bleek voor het hoofd van beklaagde Mairin. Uit het uitvoerige verslag van de Javabode blykt dat nog den 23an een oppasser vao den demang van Kebajoran verklaard heeft dat velen weten boe Mairin een muts droeg, welke bern niet paste. Nog zyn Woensdag twee getuigen verschenen die de kam herkend hebbeu als eigendom van dezen beklaagde en dat met zekerheid, zoodat de arme man als verloren mag beschouwd worden. De geschiedenis van kam en muts werd heden morgen, 24 September .geheel bevestigd door den demang van Kebajoran, wiens verklaringen niet zoo duideujk zyn als men van zulk een iclandschen ambtenaar verwachter mag. De kam en de muts ontving de demang van den assistent-resident voor de petitie om te onderzoeken aan wien zy toebehoorden. De demang hoorde zfli oppassers; een kende dadelyk de muts en eerst later werden de bewyzen gevonden, dat ook de kam van beklaagde Mairin is. Deze ontkent natuurlyk, de kam—er zyn er honderden die precies op die kam gelyken, en de muts — tooit heeft hy zoon muts gedragen. De beklaagde is bovendien verontwaardigd, dat opumscbuiveiB tegen ham moeten getuigen Daarvoor is hy eigenlyk toch een te fatsoen yk man die zelfs onder Europeanen .oh* ts heeft.
Een onbetaalbare zwager is Djie Lok. Hoewel door vier getuigen, nl. De Byck, den waschman, zyn zoon en den dos _ dosvoerder Sari, bewezen is dat beklaagde 1 Tioe Hok des nachts vat twaalf tot drie uur zicb opgehouden heeft in gang Zecha en de benedenstad, beweert zijn zwager dat I Tjoe Hok den geheelen nacht van den moord zoet thuis geweest is en allen die zeggen hem op straat gezien te hebben, liegen. De beklaagde is den geheelen nacht in het huis van zyn zwager geweest, en al wilde hy ook uitgaan, hy kon niet, want de goede man was erg z ek, by deed niets dan hoesten en spuwen en dat hebben alle huisgnooten gehoord. Toen getuige ging slapen, gewoonlyk gaat hy tusschen elf en twaalf uur naar bed, was syo zwager nog in huis en toen by des morgens te vyf uur opstond ook. Het is j > n • mer dat zulk een goede zwager builen eede is gehoord, anders zou een dergelijke verkia» ring, voor iemand beschuldigd van moord, goud waard zyn. Wat moet men van deze verklaring den* ken ?. Waarom heeft de voorzienigheid aan de rechters en speciaal aan de Indische rechters niet de gave geschonken om de gedachten der getuigen te lezen 1 (Pr. Adnk) Uit Modjokerto scnryft men aan het Soer. Hbld; De chef en adj'i net-chef der vierde afdeeling Staatsspoorwegen hebben hier een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een schryven, waarin aan een der spoorwegambtenaren onregelmatigheden werden ten latte geleed. Wat de uitslag van dat onderzoek is, is my nog onbekend.
Een Gevangene d e van Djokja na ar Soerabaja werd overgebracht, is even voorby Ngandjoek uit den in volle vaart zynden trein gesprongen. De oppasser is hem terstond gevolgd. Van geen hunner is tot nog toe iets gehoord. (Soer. Ct.)
Ópiüm-Smokkrlaars. J_en bediende van den Chinees Oen Tok Siang in de Pang» goong te Soerabaja, werd te Laasem in het bezit gevonden van clandestien opium en gearresteerd.
Naar aanleiding hiervan werd by Oen Tok Siang, in de Panggooog en op Pegirian huis* zoeking gedaan, doch opium werd niet gevonden. De assistent-resident leidde de huis zoeking.
Daarna hielden de schouten conferentie ten huize van den schout in bet Chineesche kamp en een oogenblik later kwam de gemachtigde van den opiumpachter ook daar. Het schynt dat men een kongai van smokkelaars op het spoor is. (.Ii Nbl)
De Brand op se Tjerimai is a|s geëindigd te beschouwen. (Ijerimai)
In hst Tecalscbs. Nog immer ziet men in het Tegalscae verlangend naar een opfrisschend regenbuitje nit. Wel dachten we een paar dagen geleden de sluizen des hemels te sien geopend, doch het bleef by eenige druppels. De nachten zyn koel, by koud af, en overdag zorgen èn gloeiende zon èo wind voor dichte stofwolken die ons gezegend plaatsje nog meer op een bakkersoven doen gelyken. De suikerfabrieken hebben, op een enkele na, hun riet vermalen, terwyl de afscheep er vao hier veel leven en vertier geven (Ada v. Tttt.)
Zeeroof. Wederom valt een geval van zeeroof met moord in het Maro'ache te vermelden.
In den nacht van 13 op 14 dezer werd een met ryst beladen prauw tusschen Groot-en K em-B-l_og (voor de monrl■_>» va» _u Maros n.im) u_ur *ea*chuimerroverviilan, leeggeplunderd en de drie opvarenden vermoord De lyken dezer ongelu kkigea zyo op de zandbank Pankaja aangespoeld, terwyl de ledige prauw by poeloe Karanrang werd d ryvei.de gevonden. (Mac Ct )
Invoerrechten te Macassar. W. S. acbrij.-onder datam van 25 Augustus*, aan de Ind, Mereuur-,
U hat raadzaam te Macassar, dat tot dus», verre een vrijhaven «as, invoerrechten te gaan heffen f Macassar is omringd door tal van vorstenrykjes, slechts in naam afhankelijk van de Nedeilandsch Indische Regeering. De hoofdinspecteur van belastingen is naar Celebes overgestoken, ten einde nader onderzoek in te (tellen en schynt die Radja's, waarvan de meesten in hun eigen gebied weinig te zeggen hebben, te willen dwingen dezelfde invoerrechten in bun staatjes te heffen als de Regeering te Macassar, terwyl als goederen, te Macassar inge voerd, naar de onafhankelyke ryken worden uitgevoerd, de Regeering aan de Radja 's de door haar ontvangen rechten uitbetaalt. Nu is het Gouvernementsgebied in Zuid-Celebes zóó klein dat byna de geheele invoer weder wordt uitgevoerd en de te ontvangen rechten dus voor een zeer groot deel aan de Radja's zullen moeteo worden uitgekeerd. En de Vorsten hebben, zoaals gezegd, zeer weinig macht over bun onderdanen, en zullen dus den smokkelhandel niet kunnen tegengaan. Voorts zyn de be woners van Celebes allen stoute zeevaarders en zullen ongetwijfeld liever te -Singapore hun inkoopen gaan doen, als zy daardoor hun manufacturen enz. voor eenige centen minder kunnen machtig worden. Toeneming van den handel met Singapore, vermindering van den handei op Macassar zal bet gevolg syn van invoerrechten, die aan de schatkist • lechts een onbeteekenend bedrag kunnen opbrengen. Tegen invoerrechten zat niemand bezwaar hebben, zoodra de onafhankelijke Rad|a's onder ons rechtstreeksch bestuur zyn gebracht, maar thans zou de maatregel voorbarig zy o. Het is te hopen dat de Regeering te Buitenzorg dit zal inzien en geen geloof zal slaan aan voorstellingen, alsof haar macht over de ompggende ryken iets te beteekenen heelt. " Kma Literatuur. Voor hen die belangstellen in het ariikel kinabast en de cultuur daarvan in onze Oost-Indische bezittingen, zal de uitgave van het Koloniaal Museum te Haarlem, dezer dagen verschenen nit de pen van den Heer Dr. K. W. Van Gorkom, met vreugde begroet zyn. Daarin toch worden op onderhoudende wyze het ontstaan , de ontwikkeling en de tegenwoordige stand van de kinaculluur zaakkundig wedergegeveo, de ly len-geschiedenis waarmede deze begonnen is, de hoogte die daarna bereikt werd enz. enz. Daarmede samergaande de ontwikkeling van onze markt voor dit artikel en het ontstaan van inrichtingen voor behandeling en verkoop, zooals zelfs in het buitenland niet worden aangetroffen. Dit alles en nog veel meer vindt men daarin vermeld, door hem beschreven, die veel van he verhaalde persooolyk medegemaakt heeft. Ongetwyfeld is de kinacultuur aan den Heer Van Gorkoro veel veischuldigd en dit zal niemand kunnen beUisten. De Deer F. W. Van Eeden, direc'eur van het Koloniaal Museum, schryft dan ook in zyn voorwoord: _By de tweede en veel vermeerderde uitgaaf van den beschrijven den catalogus van het Koloniaal Museum, afdeeling kma, door onzen volii»eri_en en belangeloozeo medewerker Dr. KW. Van Gor kom, hebhen wij gemeend geen t eter buide te kunren brengen aan zyn groote verdiensten voor de kioacu'tuur in Nederlandsch-lndië, dan door dit werkje met zyn beeltenis te sieren." Om onze lezers nader op de boogte te stellen van hetgeen in het boek behandeld wordt, laten wy hier den inhoud volgen: Melding. Wat is k'oaf; I. Overleveringen en geschiedenis; 11. Acclimatatie van den kinaboom buiten Zuid Amerika; 111. De cultuur op Java; IV. Het oog. ten der kin»; V. Kinasoorteo; VI. De kioabasten; VII. Productie en handel; VI I. Scheikundige onderzoekingen; IX. Slot. Aangeteekend zy hier dat io het hatste hoofdstuk worden behandeld: De overbrenging der kma naar Britsch-lidè; omvang der cultuur op Java; ziekten en plagen; surrogaten van kin .en kinine; statistiek der kinacu'tuur in Britsch-Indië, Vatten wij onzen gedacbtenloop samen, dan kunnen wy de lezing van bet boek waarmede de literatuur over kma verrrykt is, onzen lezers zeer aanbevelen. • (lnd. Merc.) Hek hendiensten. Volgens de Indische bladen heft de Gouverneur-Generaal aan den Minister voorgesteld, by de begrooting voor 1897 te rekenen op de uitgaven, benoodigd voor de afschaffing van heerendiensten tegen verhoogiog van het hoofdgeld in Tegal, Pekalongan Zuid-Soerabaja, Bawean en Probolinggo. Die uitgaven zouden in totaal f 230,000 bedragen; het hoofdgeld iou dus in genoemde gewesten of afdeelingen zooveel meer dan thans moeten op* brengen. Pet verheugt ons dat aldus een — zy het nog zeer bescheiden — stap zal gedaan worden ter bereiking van het desider&tum: geheele afschaffing van afl e heerendiensten, zoodat de inlander de vrije beschikking erlange over zyn tyd. Maar... de stap, thans te doen, is inderdaad nog z_er bescheiden lln Te. alb.v werden in 1894 nog byna 1.200,000 dagdiensten «gepresteerd"; men zal nu, naar wy vermoeden, h* t hoofdgeld van f 1 op f 1.50 brengen en daardoor f 50.000 beschikbaar krijsen... daardoor sa! dan, een dagdienst op 10jant gereken 1, het aantal van twaalf op zeven maal honderddu zend kunnen worden teruggebracht. Dat deze raming niet te ongunstig is, kan eenigszins blijken nit bet feit dat in Pasoeroean waar in 1893 een hoofdgeld van f 1 en 1.366 000 dagdienst co gevorderd werden, in 1894 by een hoofdgeld van f 1.50 nog 10080C0 dagdiensten werden vericht. Naar dezen, wy erkennen gaarne zeer giobalen maatstaf, zou een verhooging 'ot m nstens f 250 neodip zyn om tot geheele afschaffing der heerendensten te kunnen geraken. De practische afschatfiig heeft inderdaad bezwaren. Men legt zich by deze neler omdat de Indische autoriteiten verklaren dat zy de afschaffing van alte heerendiensten in een?, in eenig gewest, niet mogelyk achten; en een half ei is altyd beter dau eea ledige dop. Maar met dat al, wy hebben gezien dat er. om de kosen van ac imgatiewerken t_ verminderen, ep ruimer schaal d_n vroeger van heerendiensten wrrdt gebiuik gemaak'; en dan kan het slot der geschiedenis zyn dat d. inlander meer bel ist ing betaat en niet mi» der heerendiensten verricht dan vioe^eil
N et te onp .% dunkt ons, schryft dan ook De Locomotief, na mededeeliog vao 's Gouneur-Generaals voorstel omtrent de bovenbedoelde landstreken :
>En als de heerendiensten daar dan afge. schaft worden, zou het aanbeveling verdienen er by de bet rok ke _ hoofden van gewesteljjk bestuur op aan te dringen, dat zy, ongeacht hetGeufimzinwoheid Naar aanleiding der jmps'e Aijeh-pohtielr, IBrand. Gisteravond is brand ontstaan ten huize van den inlander Troeno inde desa Tlogo Tandjoeng. Acht inlandsche woningen zyn by die gelegenheid eenprooi der vlammen geworden.
Teruggevonden. Het dochtertje van den inlander Salmon uit de kampong Kentingan dat, zooals in De Locomotief van verleden vrydag werd medegedeeld, sedert eenige dagen uit ('e ouderlijke woning verdwenen was, is door de politie te Demak op den openbaren weg teruggevonden. Volgens zeggen van het kind was zy weg» gevoerd door een Afrikan aan wien zy evenwel wist te ontkomen.
Dood gevonden. Gisteravond omstreeks zeven uur is de inlander Sidin, waker aan b< t kapokpakhuis der _ma Mirandolle, Voute en C >, in de Kampong Kedoeng Tandjoeng door den loerah dood op zyn post gevonden. Zijn overlyden moet worden toegeschreven aan uitputting en ontbering.
Het lyk is naar het stad-verband gebracht, ten ejnde begraven te w ..d.n.
Een driftig Heer *c ii .p. Een inlander in d_ kampoag _ebonl-Ui kreeg gisteravond twist met zyn wederhelft en maakte zich daarbij zo° koos °P **aar dat '>aar m*t eea vcberp werktuig, een wonde in de rechterdy toebracht. De vrouw werd naar het stadsverband en de driftig) man ua»r den djaksa gebracht.
Een gestoord Fefst. De inlandsche vrouw Menoer in de kampong Sebandaran gaf verleden Zaterdagnacht een fetst by gelegenheid der verj.noß van haar zvn, waarop veld gasten genoodigd waren. Alles ging eea geruim, b tyd goed en de feeztgeooeten .tr m akten zich buitengemeen met het andakken, toen omstreeks drie uur in den morgen de pret verstoord werd door een half dronken Chinees die ook van de pat'y was en zich zoo las'ig begon te loonen dat de hup der politie werd ingeroepen, teneinde hem te verwijderen, waarna het verstoorde feest werd voorgezet.
Inbraak Gisteravörd was, middels ondergravin»., een dief het huis binnengeslopen van den inlander Paidio in de desa Wiroe. Toen hy zch met zyn bu't, eenige kleeflfag f-'tukker, wilde ver wyieren, werd by evenwel aangehouden door bet wachtvofk der desa Karanganiar. t
Cntviuchi'. Zaterdat middag is de fuseiier Dulan, deserteur van het garnizoen te Ma gelang uit het ho. pitaal alhier, waar hy we gens ziekte verpleegd werd. ontvlucht met medeneming van de bovenkleederen en het horloge van den opp .«g-r der wacht.
Opgevatte Deserteurs Oen 26_n dezer I zijn door de politic te Bodji opgevat twee I
gedeserteerde inlandsche fuseliers, Sarpo eb bari wan geheeten, afkomstig van Willem I; beiden zyn gisteren onder gewapend geleide naar hun garnizoen teruggebracht.
—Te Semarang is van Banjoe B roe aangebracht de inlandsche kanonnier Kard|an die uit sifo garnizoen, Batavia, was weggeloopen.
Ook deze deserteur zou heden on fer gewapend geleide naar zyn garnizoen teruggebracht worden.
T_oepbnV--.pl._i.ing. Met het stoomschip Japara zyn gisteren van Batavia te Semarang aangekomen: vier Europeesche onderofficier en zes Europeesche korporaals, achtenzeventig Europeesche en inlands he minderen. Heden z\jn van Samarang, per spoor naar Magelang vertrokken'vyf Europeesche en een inlandsche onderofficier ; een Amboineesche korporaal; een Europeesche korporaal; tweeëndertig Europeesche minderen; negen Amboineesche minderen; elf inlandsche minderen; vyf inlandsche hoornblazera, Fadj i's bn Singkeh.. Met het stoomsch p Pinang zijn gisteren negen nieuwe hadji's en een dosyn singkebs van Singapore te Semarang aangekomen. Een nieuwe Verebnioino Hier terptaaite is een nieuwe vereeniging van jongelieden opgericht die, wanneer sy voltallig zal zijn, vierentwintig leden, zoowel dames als hteren zal tellen. De Vereeniging draagt den naam van »De Club" en haar doel is bevordering der ge zedigheid Paartoe woiden voordrachten ge houden, i zant stukjes ingestudeerd, kieine tooneeletu. ies gegeven en zoo nu en dan ook eens flink gedanst. Verleden Zaterdagavond heeft »De Club" haar eerste bijeenkomst gehouden ten huize van Mevrouw de Weduwe D. te Mlaten. Deze avond is zoo goed geslaagd dat de leden der vereeniging zich voor de toakomtt veel genoegen van bun samenkomsten voorstellen. Vooral de tableauz'vivants warm fraai en vormden het glanspuot van den avond. Een aantal genoodigde . woonden dit gezellige avondje by Ten Resioentiehuize h_d Zaterdagavond een alleraardigst kmderfoest plaats, waarto_ velen der Semarangsche jeug i genood gd waren en waai van het uitstekend tligen reeds door de omschrijving iten residentiehuize" is aangeduid. De kleinen waren in travestie en tusschen de Piomo.s, Pierre lt. », h «tl e tdanneress o ens enz. werden zeer goede costumee opgemerkt, eenige bloemeo, waaronder vooral de zonne bloem en de klaproos veel aandacht trokke-, een voorstelling van den wnter.een bruid, paar, een rechterlijk ambtenaar, een Colombine. om van De Locomotief niet eens te spnken Nadat de jeu ,d ge gasten tegen elf uur. da kbaar vor de pret, naar huis waren vertrokken, werd het bal door de grooteren voortgezet. Intercommunale Telefoon Maatschappij. Werd onlang, reeds io De Locomotief me degedeeld dat het kantoor der intercommunale telephoonmaatscbappy alhier aal gevestigd worden in het bovenhuis van de toko des Heeren Jolink, aan deze mededeeling kv nen wij nog het bericht toevoegen dat genoemde heer thans druk bezig is mei het verbouwen van zyn buis, ten eind* hei zoodanig in te richten ais ten behoeve van bedoeld kantoor nood g is. Veder is dr ijzeren stel ing, waarop de teVphooodradec bijeen moeten komen, reeds op het dak aangebracht. Hier eo daar, zooals by het port- en telegraafkantoor, de Java'sche bank en de .«oc êteitsbrug, ziet men reeds de ijzeren telepboocpsleo verryzen, deze hebbeo den vorm van den Eif .Moren en zyn vry hoog.
Het Stoomschip «Koningin Wilhelmina." Velen maakten gisterochtend gebi ui. van de gelegenheid bun geboden, deze nieuwe boot van de maatschappy «Nederland" te bezichtigen. Door de goede zorgen van deScheeps» agentuur, voorheen J. Daendels & Co., lagen de Henriette en de footuit gereed om de talryke bezoekers, wier aantal wel op een goede tweehonderd gesteld mag worden, naar buiten te brengen. Reeds vroeger namen wy een uitvoerige bescbryving op van d_ Koningin Wilhelmina en het is niet noodig thans in herhalingen te vallen. Alleen moet hier even gewezen worden op het ru me wandel-dek, ééa meter breeder nog dan dat van de Koningin Regentes, en een uitnemende gelegenheid biedend voor wat lichaamsbeweging waaraan men by de overvloedige tafel wel behoefte heeft. De hutten zyn groot en alles zag er even netjes en oud-Hollandsch zindeiyk uit. By de constructie is met de nieuw, te vorderingen op elk gebied van scheepsbouw rekening gehouden: de stuur- en hijschtoestellen worden t.ydroul sch bewogen enz. enz. Ook in het logies voor de tweede klasse passagiers zyn vele verbeteringen aangebracht. Nadat het schip was bezichtigd, werd aan het ontbiit alle eer bewezen. Maar eerst dienen wy nog te spreken van het rooksafon met de tegelversiering naar teekeningen onzer beste schilders, van hat portret onzer jeugdige Koningin dat, boven de trap weike naar beneden voert, versierd mat bloemen, dadelyk in het oog valt. Op het oogenblik dat beneden zoovelen tegelyk zich aan tafel zetten, viel eaist recht op hoeveel ruimte voor passagiers deze boot btadt. En toen eindelyk het oogenblik -an weggaan was aangebroken, kon men dan fraaien stoomer niet verltten dan na eerst een woord van dank gebracht te hebben aan den gezagvoerder C. A. Bakker en zyn officieren, die zich zulke goed 9 gastheeren had den betoond. Wy brengen hier nog in ber. innering dat comraandint Bikker de eerst* was van de lyoen, op Nederlandsch I_d ë varend, om by de Marine-reserve over te gaan, terwyl a|le officieren van de Koningin Wilhelmina er thans eveneens toe behoorenloiustcben was de Jorboja langs ijj gekomen met den Resident, vergezeld va» den secretaris, den as .stent-resident voof de po.itie, den plaatst .yk commandant, overat* De Lan k, en den commandant van het vyfdi bataljon, majoor Steinmetz.
Pm s Mangkre Boemi met echtgenoot*. 4en Ryksbestierder van Djokja, en de andere Pangwatis welke hen op bun bezoek bij den Hegent van Demak ver. ezeld hadden, Zater* dag op de thuisreis té Semarang vertoevend, hadden in den namiddag van dien daf eveneens beproefd de Koningin Wilhelmina in oogerschouw te nemen. Maar door den feileu wind stond da zee zoo hoog dat het niet. mogelyk was aan boord te komen en de Vorst, lyke personen keerden onverrichter zake, met verschijnselen van zeeziekte, _a»r de Kali Baroe teru..
Van luer vertrekt de Koningin Wilhelmina rechtstreeks naar Banjoewangi, om koffie te [aden.
Onder wis Door Mejuffrouw E. I. Kool is aaa den Directeur van Onderwys, Eeredienst en Ny verheid het verzoek gedaan, om als kweekelinge aan de openbare eerste lagere school Ate Sem"ir»"_'» worden geplaatst.
Geneeskundicje liienst. De dirigeerend rfficier «an gezondheid der eerste klasse C. J De Fr.y'ag is . Herea opgetreden als gewestelyk eerstaanwezend officier van gezondheid in daze afdeeling.
Mr. J. G. Pott, rechter-commissaris voor strafzaken hy den Raad van Justitie alhier, heeft het voornemen een éénjarig verlof naar Puropa aan ta vragen, wegens meer dan tienjarigen dienst, en zal waarschtfnlyk reeds tegen het einde der volgende maand ver* trekken.
Generaal Swart. Met Generaal-ma)oor Swart gaat het niet best, zooals ons uit Batavia wordt geschreven. Hij houdt nog steeds zyn kamer en moet leelyk sukkelen aan maas- en darmcatarrhe.
In verband hiermede is de Overste Breyer, die naar Sumatra's Westkust werd overgeplaatst, zoo Is u zeker reeds telegraphisch werd medegedeeld, aangehouden om het commando over den generalen Staf zoo lang waar te nemen.
Verzoek om Subsidie. Het bestuur vande Sem'rangs-he Ambacht .school heeft zich tot de Regeering gewend met het verzoek, de aan die inrichting voor het loopende jaar toegekende suVsWe van f 500 per maand, ook voor het jaar 1897 te verleenen.
Irrigatie. Door de Regeering is maehtisinsr verleend tot bet verbeteren van de bevloet {_ van het terrein, gelegen tusschen da Lembon. de Seran? en de kali Wonoredjo in de afdeeling Demak; de kosten van dit werk zijn geraamd op f 14 5 8
Boschwezen. By Gouvernements besluit is bepaald dat de te maken houten gebouwen ten behoeve van het personeel van het boschwezen in stede van te Wonosemi, district N^awen, afdeeing Blora, en te district Kaliwoengoe, afdeeling Kendal, zullen w rden opgericht te Ngaliron, district Rsndoebl .toeng, Blora, en te Palir, district Kauween, oe. Afdeeling Kendal.
ZenD_L!*Q. Aan den ïendeling-'eeraar A Hueiing is toelating verleend tot uitoefening vin zyn den st wei k onder de bevolking Van Noord-Elalmaheira, Ternate en onderhoorigtieden.
M.E.DERJAIIG VERKLAARD Aan MejUlf.OUW Catharina Sn rmondt.oud ruim eenentwintig jaar, wonende te Batavia- zyn brieven van meerde-jarig-verkl.rina verleend.
Db Zaak van db cobta Rica-Pack et. in de Straits Time* lezen wy :
Knpitei. <:.rp'>nter, de gezagvoerder van de buk Costa Rica Paeket wiens zaak het onderwerp is van een scheidsrechterlyk onderzoek tusschen de Nederlandsche en 'ritsche autoriteiten, keerde van London in dn loop der vorige nvmod naar Sydney terug, hy zegt dat hy derwaarts (naar London) werd opgeroepen om, ten behoeve van den scheidsrechter, den Heer Martens, een verklaring af te leggen betreffende de kracht van zeeslroomingen in den Maleischen archipel, en menschen te zoeken die de waarbeid zyner verklaring kondan bevestigen. Hy zou menschen gevonden hebben by dozynen die in staat waren dat te doen. De schadevergoeding welke hy eigent, beloopt nu 'vs chen de 31 500 en 32 500 pond sterling, terwyl hy van zy-i rechtsgeleerden raadsman mocht vernemen dat de zaak nu bc* ter voor hem staat dan vóór zyn laatste verklaring werd afgelegd.
E 1 igen Haard. Het nummer van 29 Augualue, met de laatste mail ontvangen, bevat o. a. een portret van de Koningin, met een . ed-cht, ter gelegenheid van 31 Augustus 1896, aan H. M. gericht door J. d- V. Ook nu_ een artikel van Chr. Nuys betreffende Ous Oost-Indisch Leger met afbeeldingen, voorstellende een bataljon Infanterie, een veld-battery en een bergbatterjj, benevens teekeningen van Ch. Rochussen : een huzaar en een inlandsch ruiter van het N. 1. toger.
Zelfmoord te Singapore. Een der te|e* grammen aan De Locomotief van den 25en dezer meldde dat Mevrouw Austin te Singapore middels een pistoolschot, zelfmoord had gepleegd lhe Straits limes van dan 22en September geelt eenige bijzonderheden omtrent deze lieurige gebeurtenis die in hoofdzaak op het volgende nederkomen. Mevrouw Austii, een dame van zevenen» twinti jarigen Weftyd, was de echtgenoote van een koopman en ongeveer twee jaar geleden van Engeland uitgekomen, na aldaar by procuratie gehuwd te zyn met den te Singapore wonenden Heer Austin. Een jaar getrouwd zynde, had zy een zoontje gekregen; de gevoigea der bevalling was zy nooit goed te boven gekomen, waut sedert dat tydstip leed sjj aan melancholie en zwaarmoedigheid. Toen de bv sjoogen in den namiddag van den 2len dezer des middags om vyf uur aan haar kamerdeur klopte, teneinde haar tbee te brengen, kreeg by geen antwoord^ daarop de deur openende, zag by het lyk zyner meesteres op den vloer liggen; zy had zich met een revolver in den linkerslaap geschoten, de kogel was door het hoofd gegaan, aan den rechterslaap weder uitgekomen en werd naderhand in een aangrenzend vertrek teruggevonden.
Db Cholera te ingapore. Den 19en dezw zyu te Singapoie vyf gevallen van cholera voorgekomen, waarvan twee met doode'yken *fl»op; den 20en en 21 en samen twaalf; waarby zes sterfgevallen. Ooder de aangetasten w _s ook de derde machinist van h_t NedeiUndsch ladiscbe stoomschip Japara die naar bet hospitaal verd gebracht en d_ar overleed. . '
Immioratie uit i.hit ca Indië naar d& STRAIM-aEITLEM-NTS- H«t Verlag VBU d«n waarnemenden C nsul-generaal der Nederlanden te Singapore nopens de immigratie uit Brilsch-Ind'é in de S'raits-Settlements gedurende 1895 zegt dat de loop dezer immi tels ryk is in plaats van één gelyk vroeger het geval was. Uit Djokja wordt geschreven aan De Locomotief: Zooals ik u reeds telegraphisch meldde, bestaat het voornemen, bier te Diokja o,i te rich'en een dagblad, Het Centrum te noemen. Het bestuur zal bestaan uit den Heer; G. J. Bos, ch.f van de firma H. Buoing te D|okja, directeur, en de Heeren G. C. F. W* Mundt, directeur van de cu'luurmiatechappy »Parakan Salak" te Soekaboemi; P. Buwalda, hoofdadministrateur van de »Javasche Bosch Exploitatie Maatschappy, F. A. Einthoven, administrateur van de suikerfabriek «Gesikan" te Dj_jji;en A. F. Van Amslel, medechel van de firma A. Resink en Co. te Djokj», als commissarissen.
De hoofdredactie zal worden gevoerd door den Heer B. W. Van Dalfsen, terwyl als vaste medewerkers zullen optreden, de Heeren A. S. Carpentier Alting te Sema ■ rang en Mr. P. Brooshooft te 's Gravenhage. Ter bereiking van het herbo eu omschreven doel wordt opgericht een naam'ooze vennootschap, welke den naam draagt van: «Dagblad Het Centrum" en gevestigd zal zyn te Djokja.
Zy stel zich ten doel > het uitgeven en exploiteren op de meest uitgebreide schaal een r courant te Djokja, welke den naam ■al dragen van Bet Centrum, Algemeen Dagblad voor Nederland.ch Ojst-ludiê.
Met maatschappelijk kapitaal bedraagt f 150.000, waarom bereids een zeker bedrag plaatsing heeft gevonden; Zooals hierboven gezegd, zal de Heer G. J. Bos van de firma H. ttuning alhier, ais directeur optreden, en zoodra de uitgitte van het dagblad een voldongen feit is, zal de firma Buning, uitgeefster van de tweemaal 's weeks verschijnende Mataram de uitgifte van haar blad staken. Daartegenover zal deze firma belast worden met het drukken en uit geven der nieuwe courant. Het blad zal een formaat hebben van 64 by 47 centimeter, terw|ji het abonnement op f 25 per jiar gesteld wordt. Gelegenheid om deel te nemen in het maatschappelijk kapitaal, verdeeld io 1500 aandeelen, elk groot f 100, of veelvouden van dien, respectievelijk vertegenwoordigende Vyf en tien aandeelen, zal dezer dagen worden opengesteld- Uit Batavia schryft men aan De Locomo* Hef, onder dagteekening van den 24a0 dezer: Gisteravond werd door Z. E. den Commandant van het leger en Mevrouw Vetter een thé-dansant gegeven dat bijzonder goed staag d. Het fraaie huis in het Hertogspark leent zich toch bij uitstek tot bet geven van dergelijke feesten, en voor de illuminatie en versiering van den tuin waren moeite nocii kosten gespaard. Zooals was aangekondigd, zouden Z. E. de Gouverneur Generaal en Mevrouw Van Der Wyck het feest met hun tegenwoordigheid vereeren. De hooge gasten verschenen dan ook omstreeks tien uur. De generaal-officieren schitterden allen door hun afwezigheid. Hier eo daar waren in den tuin en ook binnenshuis buffetten Opgeslagen, terwyl zich in de voorgalery een formeel sigarentoko'tje bevond. De opkomst der gasten was zeer lahyfc en zeker zullen er wel een kleine duizend tegenwoordig zyn geweest. Tegen twee uur oiog iedereen zeer voldaan huiswaarts, nadat Z. E. de Gouverneur-Generaal een uur te voren het voorbeeld hiertoe had gegeven. Gedurende het feest schenen een paar cavitleristen die de eerewacht vormden, gefegendheid gehad te hebben een der buf fet'en even aan te spreken, waardoor z|j wel wat vroolyk waren eewnrdan. Uit Soerabaja verneemt De Locomotief, onder dagteekening van der 26a0 dezer: De Chinees Go Tjing Liong, dte volgens de plaatselijke bladen dan eens wèl, dan we* der niet bankroet was, is wel degelyk faü idt verklaard, zooals ik u bereids mededeelde. H tzelfdo lot heeft ook den Chinees Tan Bing Lien, sigarenhandelaar en trans* portaannemer, getroffen; bet passief moet ongeveer f 16.000 bedragen, doch men denkt Wel dat het tusschen bern en zyn schuld•ischers tot eeo schikking komen zal.
— Met de openbare veiligheid blyft het hier treurig gesteld ; eiken dag boort men van diefstallen en eu door schaarschte aan voe» diogsmidden, ten gevolge van de aanhoudende droogte, veel volk uit Sedajoe, Lamongan, enz. bier werk komt zoeken en die men» achen zelfs geen onderkomen vinden, zal er nog meer gestolen worden. Geen enke'e diefstal haast wordt tot klaarheid gebracht. Ook in zake den een paar weken geleden te Kali Anjar op een haarknipper gepleegden moord, komt nog niet veel l.cht, en het zal hierin-d* waarschijn ijk gaan als met den indertyl in de buurt van Soo'oong gepleegden doodslag, waarvan de bedrijver tot heden onbekend gebleven is. — De Resident van Bali en Lombok die onlangs het bestuur alhier verzocht, om de wervirg van gewapende politiedienaren voor Praja te staken, heeft nu getelegrapheerd om met den meesten spoed, een dertigtal van die b.ftmbten na.r Ampenan te lenden ; de controleur van politie doet moeite om de menschen by elkander te krygen.
— De luitenant-kolonel Oxenaar, com» mandant der Civalerie, bevindt zich hier; a. s. Maandag zal genoemde hootdoffici-r inspectie houden oUit Ampenan wu.m o nier datum van 23 dezer, g .schreven aan De Locomotief! D. zaken te Praja krygen lun.stmerhand een gunstiger aanzien, en met grond meen ik te mogen zeggen dat de kracht der opstandelingen gebroken is, en dat wij by «en verder beleidvol vervolgen der kwaadwilligen, eerstdaags het verloopen van die bende kunnen verwachten, waarna het ons bestuur niet moeilijk zal vallen de hoofd» aanleggers in handen te krygen. Vertoonden de kwaadwilligen zich voorheen gedurig bij en om de benting en biel* deu zy de bevolking en de bezetting in een voortdurende onrust, door alarmeerende geruchten en hun actief optreden, thans houden zy zich op een afstand, laten weinig van zich hooren, en zoeken niet meer onze manschappen, maar worden gezocht. Wel is waar werd in den nacht van 9 op 10 September, op een afstand van zeshonderd tot achthonderd meter de benting met geweervuur beschoten, maar blijkbaar wlde men toen de bezetting misleiden-, omtrent de plaats waar de bende zich ophiold. Want kwam het vuur uit de richting van Bodsq de onruststokers zaten hoofdzakelijk . an de tegenovergestelde zyde. De onzen lieten zich dan ook niet verschalken, want in den morgen van den lOco September rukte een patrou. le van zestig man, onder het commando van den kapitein Van Der Nagel in laatstgenoemde richting uit, zocht en vond de wederspanoigen, en nield een soort van dry f jicht, welke niet minder dan vier dagen duurde, en tot gevolg had dat de opstandelingen verspreidde vlucht namen, één doode, drie gewonden en zeven ongekwetste gevangenen in de handen onzer troepen achterlatend. Reeds merkbaar is de invloed, die deze gunstige keer van zaken heeft ook op het overige Lombok. Verkeerde de bevolking ook hier voortdurend in spanning, nu is zy rustig en neemt nauwelijks notitie van de dingen die op Oost-Lombok gebeuren. De Resident is eerst den 20iten dezer naar zy o standplaats teruggekeerd. Wegens ziekte moest majoor Wetselaar te Praja door majoor Sanders vervangen worden. De werkzaamheden aan da bantin* te Vlataram vorderen goed; ook heeft men reeds een aanvang gemaakt met den bouw van het postkantoor. Gistermiddag viel hier een verfrisschende regenbu', waardoor wy, voor een paar dagen althans, b.vryd zyn van stof, een artikel waarvan men hier gedurende den drogen moesson, anders verbazend last heeft.
Uit Amboina schryft men aan De Locomotief onder dagteekening van den 16an dezer: Generaal Sagov die alb er inspectie beeft ({«houden over het garnizoevsba'aljon. heaft zyn blonde e tevredenheid betuigd over de g öitendheid van den troep. Het viel den Generaal zeer mede dat in dezen uithoek van onzen archipel zoo streng dienst wordt gedaan.
"NEDERLANDSCH-INDIE. Semarang, 28 September. Afgelooopen Etmaal". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1896/09/28 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010294417:mpeg21:p002