van vertraging of staking in de toezending van dit blad, gelieve men de nog verschuldigde abonnementsgelden over het eerste halfjaar 1872 vóór den len October te zenden aan
JL>E GROOT, KOLFF & Co.
van vertraging of staking in de toezending van dit blad, gelieve men de nog verschuldigde abonnementsgelden over het eerste halfjaar 1872 vóór den len October te zenden aan
JL>E GROOT, KOLFF & Co.
De Engelsche Mail met berichten tot 8 Augustus kwam heden middag tusschen elf en twaalf uur alhier aan. Aan de Europeesche bladen ontkenen wij het volgende politiek overzicht:
De Eeansciie Nationale Vergadering heeft den 3en hare vacantie begonnen, na vooraf eene permanente kommissie van 25 leden gekozen te hebben, van welke 15 leden tot de rechter- en 10 tot de linkerzijde behooren.
Alvorens op reeès te scheiden, hebben de leden der republikeinsche fractie of linderzijde nog een groote vergadering gehouden, om over de voortaan te volgen gedragslijn te beraadslagen, en een manifest aan hun kiezers te ontwerpen. In dit manifest wordt de toestand van 1872 in herinnering gebracht, toen de monarchalen zich scherp tegenover de voorloopige republiek plaatsten ; voorts wjjden de manifestanten uit over de wenschelijkheid eener spoedige definitieve vestiging der Republiek en ontbinding der Nationale Vergadering ; het laatste zal onvermijdelijk worden, meeueii zij, zoodra de begrooting van 1873 aangenomen, en de reorganisatie van het leger voltooid zal zijn. De President der republiek besteedt zijn vacantie aan uitgebreide studies over de militaire en administratieve reorganisatie van zijn land, afgewisseld door practische oefeningen met het geschut, die door den Minister van Oorlog geleid worden. Thiers kan zich zoo weinig aan de staatszaken onttrekken, dat de Ministers eens per weck naar Trouville komen om raad te houden.
De uit de dagen van het gouvernement van Nationale Defensie welbekende heer de Kératry, die sedert geruimen tyd met den Algemeenen Raad van het departement Bouches-du-Rhone, waarvan hg, als prefect van genoemd departement, het voorzitterschap bekleedde, in gestadige moeielykheden gewikkeld was, heeft thans zyn ontslag als prefect genomen, nadat hg vooraf te vergeefs op de ontbinding van den Algemeenen Raad had aangedrongen: iets waartoe alleen de Nationale Vergadering het recht heeft.
Tusschen de Fransche en Turksclie Regeering is een klein verschil ontstaan over de terugroeping van den Pranschen gezant Vogué. Het gebeurde geldt voor een nieuw bewys, dat de invloed van Frankrijk in het Oosten is gedaald.
By het Hof van Assises te Parijs heeft zich dezer dagen een allerzonderlingst geval voorgedaan. Voor dat rechtscollege zouden namelijk verschijnen zekere Loubrel en vrouw Meijer, beschuldigd van geheime verstaudhouding met de Duitschers gedurende den oorlog. De eerste beklaagde zou verdedigd worden door den advccaat Lacl.aud, de tweede door den heer Jules Fa-ae. De zaak zou den 3n Aug. dienen. Maar ziet: eenige dagen te voren ontving de President van het Hof een brief van een lid der jury, die uit zijn naam en uit dien van eenige zijner medeleden te kennen gaf, dat de tegenwoordigheid van den heer Jules Favre op de bank der verdedigers hen buiten de mogelijkheid stelde, om de zaak met de noodige onpartijdigheid te beoordeelen. Hierop heeft het Hof besloten, dit geding aftevoeren van de lijst der gedurende de tegenwoordige zitting aan de orde gestelde zaken, zoodat het eerst in de volgende zitting in behandeling zal komen.
Uit Spanje komt door bemiddeling van den Londenschen Times het bericht, dat de RegeeriDg, zoodra de nog te verkiezen Cortez zullen geconstitueerd zijn, een wets-ontwerp zal indienen, strekkende tot uitgifte eener leening van 60 miljoen piasters, speciaal bestemd tot verbetering der financieele aangelegenheden van Cuba. Voorts zou de schatkist van Cuba gemachtigd worden tot de uitgifte van twee reeksen schatkistbiljetten, beiden a pari, en rentende 8 pCt.
De Koning houdt zich nog altijd in de omstreken van Santandar op waar hij, volgens de ofticiëele en officieuse regeeringsbladen, door de bevolking als op de handen gedragen wordt. Wat de Carlistische beweging betreft, deze wordt van regeeringsvvege voortdurend als geëindigd voorgesteld. Thans heet het weder, dat de bekende Carlistische aanvoerder Suvalls met 200 man naar de Fransche grenzen gedrongen is, waar de Fransche militairen gereed ■taan, om hem gevangen te nemen. De Amadeïstische organen zouden hem echter gaarne een andere plaats bezorgen. Volgens hen gaat de Spaansche Regeeriug met het plan om, alle Carlistische gevangenen voorloopig naar de Canarische eilanden te vervoeren om ze later naar Cuba overtebrengen, waar ze tegen de opstandelingen zouden moeten strijden. De landziekte van Cuba in aanmerking nemende, zou dit besluit niet zeer veel van een doodvonnis verschillen.
De Türksciie bladen zijn zeer ingenomen met de benoeming van den nieuwen grootvizier Midhat Pacha; er hebben zelfs volksdemonstraties plaats gehad voor het paleis om den nieuwbenoemde toetejuichen, terwijl de afgetreden eerste Minister Mahmoud door het volk is uitgefloten. Volgens de Indépendance kan de benoeming worden beschouwd als een slag voor de Eussische diplomatie: de afgetreden Mahmoud Pacha toch was zeer bevriend met den Kussischen Ignatieff, die naar men zegt, niet weinig tot zijn benoeming als grootvizier heeft bijgedragen. De vrede met den Khedive is geheel hersteld, en ter bezegeling van de nieuwe vriendschap met den Sultan heeft de Onderkoning dezen 50000 mooie geweren gezonden.
De half-oflicieele Duitsche Prov. Corr. verklaait dat de Keizer van llusland voornamelijk door den Duitschen Keizer is bewogen, om naar Berlijn te komen en den Oostenrrjkschen Monarch te ontmoeten. Uitdrukkelijk zegt het orgaan van Von Bismarck, dat het doel vau Duitschland om „den band der eendracht zoowel met Oostenrijk als Rusland te behouden en vaster te knoopen, zijn verwezenlijking nadert." De heeren Gortschakoff, Andrassy en Bismarck sullen dus te Berlijn trachten om het eens te worden over de gedragslijn, welke de drie Mogendheden zullen volgen. De Duitsche Kijkskanselier houde ons ten goede, dat wjj bij diplomaten-conferenties eer vreezen dan hopen voor den Europeeschen vrede. Verder is nog het groote gynmastie-feest te Bonn het onderwerp van den dag; onder de 3000 deelnemers zijn Duitschers uit alle oorden der wereld, die na de politieke reorganisatie plotseling de aantrekkingskracht hebben gevoeld van het groote eenige moederland. De tegenwoordige macht van Duitschland was dan ook schering en inslag bij de gehouden toespraken.
Aan de uitvoering van de wet tegen de Jezuïten wordt streng de hand gehouden. De Jezuïtenkerk met het daaraan verbonden klooster te Posen is op last van de Regeering gesloten en aau de geestelijken is een tijd gesteld, binnen welken zij moeten verklaren, of zij in Pruisen willen blijven of naar het buitenland gaan. Men vreesde voor ongeregeldheden onder de Katholieke bevolking, maar alles is rustig afgeloopen.
In üet Engelsche Lagerhuis is na eenige discussie in tweede lezing de wet verworpen tot afschaffing van de gelden, door de geestelijken voor het verrichten van huwelijks en andere kerkelijke plechtigheden gevorderd, welke onder het tegenwoordige stelsel jaarlijks de enorme som van 71,000 p. st. in de 27 dioecesen van Engelandbedragen, welke som, zooals de heer Cross opmerkte, in geenerlei verhouding staat tot het werk, dat daarvoor verricht wordt.
Het grootste deel der ochtendzitting op 6 Augs. werd ingenomen door het verslag van den ondersecretaris voor Indië, Grant Duff, omtrent het Indische budget, waaruit o. a. bleek dat het begrotingsjaar, eindigende 31 Maart 11., sloot met een batig saldo van 2,703,000 pd. st., een resultaat dat uiterst gunstig mocht genoemd worden. Bovendien was sedert dien datum tot 6 April opnieuw in kas een surplus van 250,000 pd. st. De ondersecretaris gaf daarop een financieel overzicht van de laatste 5 jaren, waaruit bleek dat het nadeelig saldo in het eerste gedeelte van die tydruimte in een batig slot gedurende het laatste was veranderd.
De heer Fawcett hield daarop een uitvoerige speech, waarin hij de fiuanciëele politiek van hét Indische Gouvernement aan een nauwkeurig onderzoek ondel wierp. Hy beweerde, dat de. inkomsten niet konden vermeerderd worden zonder den vrede van Indië in gevaar te brengen, en dat de uitgaven door de stijging der prijzen noodzakelijk toenamen. Een wijze Regeering zou daarom strikt economisch te werk gaan, doch het Indische Gouvernement was verkwistend. (Jok bestreed hij den incoine-tax als drukkend voor de inboorlingen en ongeschikt voor Indië.
In Engeland houdt men zich voorts met bijna niets anders bezig, dan met Livingstone, de Nyl-quaestie en den Africaanschen slavenhandel. De Times bevat dagelijks dienaangaande meerdere brieven, waarin of de geografische mededeelingen van Livingstone worden gecritiseerd, óf het gedrag der Britsche Regeering met betrekking tot den slavenhandel scherp gelaakt wordt.
Oostenrijks hoofdstad houdt zich druk bezig met een allerzondeilingst geval; het spookte in het Keizerlyk paleis en wel in de vertrekken, vroeger bewoond door de overleden Aartshertogin Sophie; allerlei verhalen kwßmen in omloop; velen dachten aan een werkelijke geestverschijning, en men wist er bij te vertellen, dat het een vronwelijke geest was; bedieuden waren voor den geest op de vlucht gegaan, anderen tiauw gevallen, totdat eindelyk een ongeloovige moed vatte en het spook of geest met een sabel op de proef stelde; bloedend zonk de geest ineen en is na dien tijd niet meer verschenen.
Bij de te Rome gehouden verkiezingen voor leden van den Gemeenteraad zijn al de candidaten der liberale partij gekozen-
Des Pausen verzoeningsgezindheid jegens Koning Amadeus is even algemeen bekend als het tegendeel van zijn omgeving. Daarom wil Pius IX ook niet, zooals zijn gewaande vrienden in de clericßle bladen, ook heden nog de zonden der vaderen bezoeken aan de kinderen tot in het derde en vierde geslacht, maar heeft hy op het bericht van den aanslag terstond nan den Koning doen telegrafeeren, dat hij zich verheugde over de wonderbare redding van het vorstelijk paar door de goddelijke genade, en dat hij den Allerhoogste daarvoor dankte. Sommige clericale bladen spreken dat echter tegen.
Een geheimzinnige samenzwering te Lissabon is ten gevolge van de krachtdadige maatregelen van voorzorg van de Regeering niet tot een uitvoering gekomen. Volgens de Biario üluslrado was het wachtwoord der samenzweerders : de republiek en de maarschalk Saldanlia.
Londen 22 Aug. Belfast was gister wat rustiger, maar er wordt nog steeds in de stad geschoten. Verscheidene duizenden soldaten en coustabels zijn nu op de plaats.
24 Aug. Te Belfast is de rust hersteld, maar volgens geruchten zullen de Protestanten op den St. Bartholomeusdag (heden) vermoord worden. Groote maatregelen van voorzorg zijn genomen.
Generaal Wylock is overleden
26 Aug. Geene onlusten te Drogheda. De aardappelziekte heerscht op schrikbarende wijze, 27 Aug. Men verwacht dat de arbitrage te Genève voor 15 September afgeloopen zal zijn.
Ten gevolge van ecu kwaal aan den voet keert de Keizer van Duitschland terstond naar Berlijn terug. Eene bijeenkomst met den keizer van Oostenrijk zal dus niet plaats hebben.
28 Aug. Het goederenkantoor van den N. O. spoorweg te Leeds en ook het station van den Noord-Londeu spoorweg te Kent, zijn verbrand. In Schotland vallen geweldige regens. Zonden 2 Sep. Dea 31 Aug. deelde de Rémusat aan de vergadering mode, dat de bijeenkomst der keizers te Berlijn een vredelievende manifestatie is en dat Frankrijk
geen gevaar daarvan te voorzien heeft.
Door de Koningin is aan den heer Stanley een gouden snuifdoos met diamanten ten geschenke aangeboden en haar dank voor liet opsporen van Livingstone betuigd.
De invoerrechten, wat accijnsgoederen betreft, hebben in Frankrijk 83 millioen francs minder over het halve jaar opgebracht dan in het vorige.
4 Sept. Tot leden van den wetgevenden raad in de Straits zijn benoemd ïïobert Little en Thomas Shelford. De beraadslagingen der. arbiters te Genuve loopen ten ,z ide.—
Dinsdag den 17den Volle Maan. Dinsdag « 24sten Laatste Kwartier.
Engelsche Mail. Via, Batavia, Muntok, Riouw en Singapore. In de maand September den 9en en 23en. „ „ „ October „ Hen en 25en. „ „ „ November „ Ben en 22en. „ „ „ December „ 6en en 20en. fransche Mail. Via Batavia en Singapore. In de maand September den sen en 19en. October „ 3en en 20en. , November „ 3en en 17 en. n » ■ December „ len, 15en en 29en.
Den 4en en 19en van elke maand. Het uur van sluiting is steeds des avonds te 7 ure, Intusschen wordt aan belanghebbenden vrygelaten, ook op andere dagen hunne brieven . aan het postkantoor, te doen bezorgen. De doorzending van hier heeft steeds plaat» per eerstvertrekkende post. Samarang, den 1 Januari 1872. De Postmeester. H. A. KLERKS.
','an Samarang naai'Kedong-Djattie | Vau Djoejaenrta naar Soeracarta Soeracarta en Djocjacarla. | Ksdong.Djatlie eu Stmarang. I Gemengde-Tremen. I ■ Gematigde 'frniuan. 8T_.TION8.j--i!-|-i . 6 nr|8TATION8. I 1 IJ i « l « ■ v.m.I .__, I u.ni. | u.m.l f v.ni.l r.n | v.m. |_.m Samarang rertr. 8.10 1.34, Djocja vertr. 7 80 10.86 3 66 Allas-Tocwa . door 1.86 Kalasaau „ 7 60 10.48 8 16 Broemboeng „ MS 1 6l| Branibanan „ 8 8 10 64 3.28 Tang.ellg » 9. S 213 Srowot _ 818 11 6 8.41 _ed.-Dj.tt.|ïert__ ,!b ..j Klatten |vHtr SÜ112S869 P»das » 942 2.66 Tjepper „ 8 68 '14 4 ]g Telawa /. 9.69 8.19 Oelaugoe . 97 11 62 4,53 Serang • door 8.40 l'oerw ncladie _ 9 80 12 17 455 „ ... |_ank. H1..9 8 64 , , Saank. o .6 12 2S 5 i . Goend,!. ],ertr> 1(m 4„ Solo |..rt__ _ »-s8 |J 8j »■"•' Uwaïlg // 11. S 4.81 KalieOsao. „ 754 1 — Silem . 11.18 4 64 _lem . 744 1.18 Kalie Oas». „ U.36 6.12 Uwang » 8 7 1S4 o 1 l-iik. 11 68 6.80 laank. o"»» 2 — S°>° Ivertr. 7.80 12.8 ».„ Goendil. |Je°r; W» [„ Poerwod«_« . 7.S9 13.19 8.4 Serang „ 8 68 door Delangoe . 8. 2 12 40 8 27 Telawa . 919 S.S7 Tjepper „ B.16 12.62 8.41 padaa » 946 3.68 ... . laank. 8.8i 1. 8 8 67 l>nn_ ■>[- 8 7 Matten |rïrtr. M_,.u Jj'__-UJ.lt ££ .»■«* »*, Srowot . 8.68 1.27 4.18 Taugoeng . 10 26 184 Brambanau . 9.4 1.88 4.31 Broemboeug . 10 47 5 »* Kalasaan ,, 9.19 1.49 4 44 Allas-Toewa » 11— 4°°' Djocja «ank. 9.36 2,6 6.1 Samnrang aauk. 11 11 * 16 Van Uringin naar Kedoeng-Djattie. | VanKedoeug-Djattienaar Bringin Gemengde Gemengde STATIONS trein STATIONS trein' 1 3 T. m. v. m. Bnngii] vertr 8,20 Ked.-Djxtt. vertr 10.— Gogod-lem _ 8,88 1'enipoeraii _ 10 21 Tenopoeran „ 9.2 Gegodalem „ 10.49 K.d.-Djatt. «wik 910 grintte »«_k 11.7 De tij il ia de telegraaftijd van Samarang. De treinen 1, 2, 3, 6, 7 ea 8 meer speciaal voor goederenvervoer bestemd zijnde zoo kunnen de tijden van aankomst en vertrek eenigzins verschillen. De treinen 1 en 6 houden te DJENKILON en GEDANGAN halt. Op alle stations en halten zijn verkrijgbaar officiële gidsen en tabellen van den loop der treinen tegen betaling respectiyelijk van 50 den lOe.nten per stuk. (
2 Sept. William Mackinnon van Bat. nr. Singap. via Muntok en Riouw. 5 • Singapore » Bat. » Soer.. » Samarang. 5 • Min. v. St. Rochns. « Soer. » Bat. » » 7 » Batavia » Bat. » Soer. • Billiton en Pontian 10 » Vice President Prins „ » » » „ Kustplts. en Sama 10 » Min. Frans. v.d. Putte v. Soer. n. Bat. via Sam. Kustplaatsen 10 » Baron Bentinck v. Bat. n Padang via Telok-Betong, Ben koelen en terug, via Benkoelen, Engano en Telok-Betong. 10 » W. Cores de Vries » Soer. » Bali-Boleling via Pasoeroean. ProboliDgo, Bezoekie, Banjoevrangie en terug. 1* » Gouverneur-Generaal Mijer van Soerabaia naar Macassar. 1» n Koningin Sophia van Bat. n. Sam., Soer. en de Mulukken. 1» „ Singapore » Soer. » Bat. via Samarang. 15 » Minister v. St. Rochuss. v. Bat. n. Tjilatjap via Anjer en terug. 16 » William Mackinnon v Bat. n. Singap. via Muntok en Riouw. 20 > Minister Frans. v. d. Putt. v. Bat. n. Soerabria n. Kustplt. en Samarang. 20 „ Vice President Prins v. Soerabaia n. Bat. n. Sam. en Kustplt. 21 » Koningin Sophia v. Soer. n. Macassar en de Molakkcn. 23 » Batavia v. Batavia n. Palembang via Muntok. 25 i» Singapore v. Batavia n. Soerabaia via Samarang. 25 » Baron Sloet van de Beele v. Soerabaia n. Batavia via Sam., 25 > Baron Bentinck v. Batavia n. Padang via Kroe, Engano en Benkoelen, en terug via Benkoelen en Kroe 25 » Gouverneur Generaal Mijer v. Samarang n. Singapore. 28 „ "W. Cores de Vries v. Soerabaia n. Bandjermasin via Bawean. 30 „ Vice-President Prins. v. Batavia n. Soerabaia via Kustplts. en Samarang. 30 » Minister Fransen v. d. Putte v. Soerabaia n. Batavia via- Samarang en Kustplaatsen. 30 » William Mackinnon v. Bat n. Sing. via Muntok en Riouw Uit Deli. OJJicieele berichten. Aan een rapport van den Assistent-ltesident van Stak, gedagteekend Soengal 29 Augustus jL, worden de volgende berichten ontleend.
Nadat men tot 13 Augustus zonder tydingen gebleven was uit de in verzet zijnde landstreek, werd op dien datum vernomen, dat zich in de kampong Rimboen een massa volk verzameld had.
Aanvankelijk geloofde men, dat zich daaronder ook Bergbattaks bevonden, doch by de terugkomst, des volgenden daags, van datoe Setia Radja, die door Sapoeloh kota tot dicht bij Tanda-Benoea geweest was, erlangde men de zekerheid, dat de Bergbataks allen naar hunne negorijen waren teruggekeerd. Ook vernam men, dat de oproerige datoes en hunne volgelingen zich weder te Radja Ketjinamboenan gevestigd hadden.
Er werd daarop besloten naar Rimboean een verkenningstocht te doen, met het doel om zoo mogelijk tot. landa- Benoea en Radja Ketjinamboenan doortedringen.
Op den 20sten vertrok daartoe eene kolonne sterk 160 man met de noodige artillerie, onder aanvoering van den expeditie-kommandant.
Ia den middag van dien dag bereikte men de plaats, waar volgens de ingekomen berichten de vijandelijke versterkingen zich moesten bevinden.
Aan een kromming van den weg, langs een ravijn, werden inderdaad verscheidene kleine, goed bezette bentings aangetroffen.
De voorwacht had een hevig geweervuur te doorstaan, waardoor al dadelijk 2 Maleische gidsen sneuvelden. Verscheidene militairen werden gewond, terwijl men het verlies te betreuren had van een officier.
Na eenig oponthoud werden de vjjtndeUjke werken mat storm genomen, door de Europeanen onder aanvoering van den kapitein van Eersel, die daarby aan de hand werd gekwetst.
De vijand redde zich door een overhaaste vlucht in het ravijn, dat zoo steil en dicht begroeid was, dat geen mogelijkheid bestond, om hen te vervolgen of eenig verlies toetebrengen.
De versterkingen waren zeer oordeelkundig aangelegd, en overtroffen verre hetgeen men totdusverre by de Battaks had gezien.
Op de plaats van het gevecht werd gebivakkeerd. Het sneuvelen der beide gidsen en het aantal der gewonden maakte het onraadzaam den tocht verder voorttezetten, weshalve de kolonne op den 2lsten naar Soengal terugkeerde.
Sedert hebben geene militaire operatie n meer plaatsgehad.
Bij de geringe kans om door het maken van patrouilles de beide oprocrige datoes in handen te krijgen, werd het niet raadzaam geoordeeld meer dergelyke tochten te ondernemen, waardoor men kans zou loopen de verbittering der Bataksche bevolking meer en meer optewekken.
De militaire macht bepaalt zich dus voorloopig tot het bezetten en bewaken der grenslijn tusschen de Maleische en Bataksche dictricten.
Op de posten aan de Deü-rivier wordt de Marine landingsdivisie van Z. M. stoomboot „Mamix" vervangen door een kompagnie infanterie met een houwitser.
Tot ons leedwezen wordt in particuliere brieven uit Dcli, van 29 Augustus jl., heden alhier ontvangen, het bericht bevestigd, dat wij aan de Finang Gazette over een échec van onze troepen ontleenden. In een ons welwillend ter inzage verstrekten brief leest men:
„Met de Batakkers is het weder geheel mis. De vrees van de planters, dat de civiele en militaire autoriteiten zich weder door de Bataks zouden laten om den tuin leiden, is, helaas! bewaarheid geworden. Onza troepen hebben een nieuw échec geleden. Weder hadden een paar pangoeloes beloofd de beide Dato's uitteleveren en daardoor hebben de laatsten een uitstel verkregen, voldoende om zich van de vrbeger geleden verliezen te herstellen en zich beter voortebereiden. Men schynt overeen gekomen te zyn, dat na verloop van zekeren termy'n onze troepen naar het gebergte zouden oprukken om de pangoeloes te ondersteunen. Geenerlei waarborg voor de oprechtheid van die hoofden gevraagd hebbende, liep men in den strik.
„Van onze troepen rukten 150 (sommigen zeggen 200) man op, die zeer spoedig begroet werden deor een hevig geweervuur uit een nieuwe, zeer kunstig versterkte en voor het oog geheel verborgen benting. Er vielen 4 dooden, waaronder 1 officier; men erkent voorts dat 12 man gewond werden. Hier loopt het gerucht dat dit getal nog verkleind voorgesteld is. Onze troepen zouden verder de benting nog genomen en daarin een nacht gebivouakecrd hebben. Zeker is het, dat zij met spoed teruggetrokken zijn. De. gezaghebbenden moeten of volstrekt niet op de hoogte van den staat van zaken geweest zyn, of zij zijn door geheel onjuiste berichten misleid. Men spreekt wel van geheime bedoelingen, die by' dit alles in het spel zyn en verspreidt zeer geruststellende mededeelingen; ma»r wat zegt dat tegenover feiten?
„Thans worden een gedeelte der troepen, die het eerst hier van ltiouw kwamen, benevens 125 gewonden en zieken, naar die plaats teruggezonden. Ook spreekt men van het vertrek der marine-troepen en wel naar Atjin. Wat moet dat beteekeneu? Hier zijn thans eer meer dan minder troepen noodig. Men begint toch reeds met het intrekken der detachementen, die op eenige ondernemingen ter harer verdediging gestationeerd waren. De eerste fout was dat men ons te weinig troepen zond. Wil men nu weder in die fout vervallen' Of poogt men den indruk teweeg te brengen, dat alles in volkomene orde is en men zich veilig waant? Men slaagt dan wel zeer ongelukkig daarin, want het gebeurde wekt in hooge mate nieuwe onrust iv alle gemoederen, al neemt men zeer geheimzinnige allures aan, alsof dat wat plaats vond vooraf berekend was en de zaken uitmuntend staan.
„Er zullen op verschillende plaatsen drie bentings wor* den opgericht, elk met 60 man bezet. Maar waartoe? Ik begin te vreezen dat deze expeditie telkens uitgebreider dimensiën zal aannemen en nog zeer lang kan duren. Voor de Bataks en hunne leiders moet men zeker ontzag hebben; zij geven den strijd niet op, maar ontwikkelen steeds grooter macht en trekken partij van de ervaring, die zij opdoen. „De koelies houden zich zeer rustig.
Met Af^JFilliam MacUnnon zijn 60 koelies vanDeliteßa« tavia teruggekeerd. Men schrijft ons voort 3 van Riouw, dat het stoomschip Bronbeek daar blijft, waarschijnlijk om nieuwe troepenversterking, welke men daar van Batavia voor Dcli wacht, overtevoeren. Het hospitaal te Riouw is opgevuld met gewonden en zieken, van Dcli komende. Ook zou daar een officier, tot de expeditionnaire macht behoorende, zijn teruggezonden die, ntar men zegt, wegens onachtzaamheid op zijn post moet terecht staan. Wij willen hopen dat dit een onjuiste mededeeling is. (Bal.Hblad.) Sedert eenigen tijd is te dezer stede nog al ophef gemaakt over de verbazende kuren, welke een tijdelyk hier ▼erblijfhoudend Bengaleesch oogarts zou verrichten. Op dien roep, welke zelfs Europeanen hielpen verspreiden, zijn eenige Europeesche geneesheeren wakker geworden, waarvan het gevolg was, dat zij besloten den vreemden en zoo geroemden oogdoctor een bezoek te brengen. Dit is gisternamiddag geschied, nadat vooraf aan onzen Bengalces de mededeeling van het voorgenomen bezoek was kenbaar gemaakt. Men wenschte hem namelijk niet te overvallen en hem dus op de aaustaande komst van eenige colleges uit bet Westen voortebereiden. De uitslag van die visite op geneeskundig gebied ia al leer negatief. De Bengaleesche oogarts kon op het oogenblik van het bezoek geen enkele patiënt aantoonen, die in behandeling was of een operatie had ondergaan. De zeer weinige instrumenten, welke zichtbaar waren zagen er tamelijk verroest uit, terwijl de eenige theses, die de oogarts verkondigde (doch niet verdedigde) was: „ik tracht en probeer alleen maar om de zieken te helpen: de genezing moet echter van Toehan Allah komen." Licht te begrijpen is het derhalve dat onze Europeesche geneesheeren bij dat bezoek hun wetenschappelyken dorst weinio- 0f in het geheel niet hebben kunnen les3chen. Even wijs als zy kwamen, gingen zij. De billijkheid eischt echter dat wij hier bijvoegen dat de bedoelde oogdoctor matig is in zijne geldelyke eischen en zelfs arme lieden zonder betaling helpt. (Sam. Ct) Den tienden dezer heeft het jaarlijksch feest der troonsbeklimming van den tegenwoordigen Keizer alhier geen voortgang gehad ten gevolge van ongesteldheid waaraan aijne Keizerlijke Hoogheid in den laatsten tijd lijdende is. Brand. Zaterdag morgen ongeveer 4 ure ontstond er brand in kampong Batangan. Gelukkig waren de bewoners van dien kampong slim genoeg om niet al te veel op Solo's brandweer te rekenen, maar gedachtig aan het spreekwoord „help your self' haalden zij het brandend perceel neer, waardoor onmiddelijk de brand gebluscht werd. Tijgers. Voorleden Maandag werden er nabij de dessa Lenkong door eenige jachtliefhebbers drie tijgers geschoten, wier kostbare pootjes den Heer Resident van Solo om de uitgeloofde belooniog te erlangen, werden toegezonden. Donderdag jl. ontmoette een ander jnger die langs de spoorbaan Karang Assem zich naar de halte Serang begaf tusschen licht en donker een ander tijger, dien hij een doodelyk schot toebracht blykbaar uit het nagelaten spoor en het massa bloedverlies. De spoorwagen schijnt dus nog die heeren niet te hebben verjaagd, althans bovenstaande feiten pleiten voor het tegendeel, terwijl de bevolking van genoemde dessa's ons ten stelligste verzekerde dat er minstens nog een tiental dier gevaarlijke gasten in die buurt rondzwierven, wat de vele sporen, die wy waarnamen ons bevestigde. Dl Vorsünhnden van Zaterdag jl. bevat de volgende bekendmaking: Daartoe door Z. H. den Sultan verzocht heeft de ondergeteekende de eer, aan Heeren geïnviteerden voor het diné bij den Rijksbestierder op den 17Jen dezer bekend te maken, dat wanneer zij wenschen bij te wonen het huwelijk van Hl)s. dochter met den Pangerau Adhipatie Sookio Sasraningrat, in de ontmoeting vau bruid en bruidegom, zij verzocht worden op dien dag des morgens te acht ure zich in het Residentie huis te willen bevinden, ten einde met den ondergeteekende tot dat eiude naar den Kratou te gaan, en des middags te half vijf ure zich rechtstreeks naar den kratou te begeven. Djocjacarta den 6den Sept. 1872. De Resident (weg.) A. D. BOSCH. Den lOden dezer des vooi middags ten 10 ure had in den Kraton te Djocja de plechtige uitreiking plaats door den Resident aan den Rijksbestierder, van het eereteeken der orde van den Nederlaudschen Leeuw, zijnde hij onlangs, zooals wij reeds vermeld hebben, bij Koninklijk besluit tot Ridder dier orde benoemd. In tegenwoordigheid van Z. H. den Sultan, de Prinsen, de civiele en militaire Autoriteit, landhuurders en ingezetenen, werd de nieuwe ridder door den Resident door een toepasselijke aanspraak met de hooge onderscheiding geluk gewenscht. Den 10e dezer is een inlander in het hospitaal binnengebracht, wiens arm door den trein was overreden. Het is wel te verwonderen dat die overrijdingen niet meer ge beuren, daar wij het met eigen oogen gezien hebben dat de inlanders langs de baan loopen met pico's op hun hoofd terwijl de trein reeds in 't gezicht is en hem dus binnen eenige secouden moet bereiken. Willen de lulanders nu waarlijk hunne gewaarwordingloosheid voortzetten met den stoomtrein zooals zij dat deden met de rijtuigen? Zijn er dan geene middelen om die stompheid van geest, wat scherper te maken? (Forstenlanden.)
Er gaat een gerucht te dezer plaatse, voor de waarheid waarvan wij niet gaarne zouden instaan, dat hier eerstdaags een groote onbetamelijkheid staat plaals te grijpen: er zal een gevecht tusschen een tijger en een buffel plaats hebben. Deze barbarie zou een der nummers uitmaken van het programma der feestelijkheden die de verheffing van onzen regent tot Adipattie zullen vergezellen. Dat zulke schouwspelen nog plaats grijpen aan de hoven van Soeracarta en Djocjacarta, waar Javaansche vorsten heettu te regecren, is, na een ruim honderdjarig verblijf der Nederlanders in die landen en het aldaar oefenen vau invloed op de regeering, al erg genoeg en voor de rechtbank der beschaving niet te verdedigen, maar dat hier, waar het beschaafde Nederland uitsluitend gezag voert, waar een eenvoudig teeken van afkeuriug voldoende is, om de onderworpen Javanen van een dergelijk toegeven aau een lafhartige lust naar bloed en dierenkwelling te doen afzien, toch zulk een vertooning, tot vermaak zijner gasten, door den inlandschen feestgever wordt aangekondigd en de toebereidselen tot de uitvotring worden gereed gemaakt, dat pleit zeer sterk tegen den invloed die de omgang met oudere en jongere broeders (Nederlandsche bestuurshoofden) op dit hoofd der Javaanschc maatschappij heeft gehad, en ontzegt haar eiken schijn van beschaving. Wie ooit dergelijk geTecht gezien hebben, weten dat het niets te aan•ehouwen geeft dan een langdurige marteling van twee dieren, die in het nauwe strijdperk belemmerd zijn in hunee bewegingen en bovendien door de aanwezigheid der vele toeschouwers geheel van hun stuk zijn gebracht, en niets liever zouden doen dan elkaar te ontwijken en met vrede te laten, maar telkens weder tot den stiijl worden aangezet, en daardoor voortgaan elkaar te beleedigen, zonder tot een einde van den strijd te kunnen geraken, welk laatste gewoonlijk «erst wordt verkregen, wanneer de tijger in rottanstrikken wordt opgehangen of op ecu andere wijze afgemaakt. Een ellendig schouwspel!!
Diefstal. Donderdag nacht wist een boosdoener de omwanding der woning vau den Javaan Pa Kariman in de Kampong Bangillan to ondergraven en langs dien weg in huis te dringen, waar hij zich van al het voorhandene begon meester te maken. De eigenaar ontwaakte gedurende die bezigheid, kwam uit zijn slaapplaats on verzocht den dief de woning te verlaten. Daar dit in strijd was met de plannen Tan dezen laatste, haalde hij een kapmes te vooischyn en gaf daarmede Pa Kaïiman een houw op het hoofd, die dezen aanmerkelijk verwondde, maar hem toch nog kracht genoeg overliet om door luid hulpgeroep de buren op de been te brengen, die den dief arresteerden en aan de politie uitleverden. De zwaar gewonde Pa Kariman is ter verpleging in het stads-verband opgenomen. (Soer. Ifblad.)
Men sciirijft ons van Malang dd. 5 dezer: Op den 23 Augustus 11. 's middags ten 12 ure ontstond in Kampong Dalem alhier brand in het huis bewoond door den Heer v. d. H. Naar ik vernomen heb, was die heer van plan naar Kediri te verhuizen en had zijn goedeien daarvoor reeds ingepakt. Een half uur, vóór die brand plaats had, heeft, naar men vertelt, bedoelde heer zijn huis aan een Chinees verkocht en de bedongen som ( f 100 of ƒ 170) reeds ontvangen en in een trommel geborg.-n in het huis hetwelk een half uur later verbrandde. Kooper en verkooper zullen raar naar den brand hebben staan kijken. Op den 3en dezer brandde almede een huis af in kampong Kidool Passar. Het is door de aanhoudende hitte ook alles kurkdroog. Het is te verwonderen dat er niet meer gevallen van brand zich voordoen in de kampongs waar zoo dicht opeengepakte bamboezen hutjes zich bevinden. (Soer. Ct.) De Officier van Justitie verzoekt ons het volgende medetedeelen: Den 30sten Augustus jl. heeft H. J. Rozy, woonachtig te Rangkas Betoeng, afdeeling Lebak, Residentie Bantam, met de post een gefrankeerden brief verzonden aan het adres van, „La Supérieure du Couvent des Ursulines » Batavia", gericht, en inhoudende een bankbiljet van ƒ2OO La. E A no. 7748, 1 Januari 1864 (85), een bankbiljet van ƒ25 La B L no. 8910, 1 Augustus 1864, een baukbiljet van ƒ25 La. B K no. 3299, 1 Augustus 1864, alle in dorso geteekend H. Rozy, welke brief tot heden toe niet aan zijn adres bezorgd, en alzoo vermoedelijk ontvreemd is. ledereen wordt gewaarschuwd ter voorkoming van schade en moeieltjkheden die bankbiljetten niet in betaling aantenemen, met verzoek aan dengene, aan wien ze aangeboden mochten worden om de namen van de houders onmiddelijk aan de bevoegde autoriteiten kenbaar te maken. Verder wordt medegedeeld, dat de Directie van de Javasche Bank uitgenoodigd is ze niet intewisselen, maar de namen van de houders aan de politie of justitie optegeven.— (Bal. fïanJbl.) Omstreeks 7 uur klonk Dinsdag nvond aan verscheiden gtrioes het amoksignaal en hoorde men al spoedig, dat er in de omstreken van het Koningsplein werkelijk een amokpartij plaats had. Een inlandsche bediende, die voor zyn meester een tiommel gebak moest bezorgen, werd aan het Koningsplein door drie inlandsche soldaten aangevallen, die trachtten het hem toevertrouwde aftenemen. Toen de bediende dit niet goedschiks wilde toelaten, moet hieruit een vechtpartij zijn ontstaan, die het gevolg had dat de aanvullers van wapens gebruik gemaakt en den aangerande met onderscheiden steken verwond hebben. Ecu daarvan moet doodelyk zijn en, van achter in de zijde aangebracht, de lever hebben doorboord. Bij den in de onmiddelijke nabijheid wonenden doktor v. d. B. in huis gebracht, is hij na verbonden tezijn naar het stadsverband overgebracht, waar hij spoedig daarna is overleden.
Op het alarmsignaal verzamelde zich een groote menigte gewapend kampongvolk, terwyl ook de cavallerie zeer spoedig aanrukte. Door de duisternis ontstond verwarring, waarvan het gevolg is geweest, dat een Europeaan, een retoucheur van een der photographen alhier, meenende een der daders voor zich te zien, verscheiden schoten uit een revolver gelost heeft, waarvan een paar een Euiopeesch sol-
daat troffen. Daaruit ontstond een worsteling, waai bij den bedoelden Europeaan verscheiden houwen en wonde'» zijn toegebracht, die, ofschoon nietvan bedeukelijken aard, toch zijne opname in het hospilaal noodig maakten.
Niettegenstaande de groote menigte volks, heeft het niet mogen gelukken de misdadigers te vatten. Eerst tegen half elf uur hield het amoksignaal open keerde de menigte huiswaarts.
Zouden feiten als het bovenstaande nog niet genoeg afdoende zijn voor het nemen van ernstige maatregelen, waardoor de Inlandsche soldaat alhier beteugeld wordt in zijn moord- en roofzucht? Wij geloovcn, dat het meer dan tijd is.
WoeN3daq morgen te ongeveer 11 elf uur heeft men te Batavia in een sawah achter Pintoe-Besie de enorme hoeveelheid van circa 90 Nederl. ponden opium achterhaald. Die opium behoorde aan drie inlanders, die reeds gevat zijn en dus hun straf wel niet zullen ontgaan. De opiumovertredingen schijnen inde laatste dagen aan de orde van den dag te zijn; want nauw hoorde men Din«dag vau een geringe hoeveelheid opium bij ten Europeaan aangehaald, die blijkbaar het restant eener groote hoeveelheid was, of heden hoorde men weder van een andere. De Assistent- Resident mag tevreden zijn met het verkregen resultaat.
Spoorwegzaken. Naar wij vernemen, is men met het spoorleggeu op de lijn Batavia-Buitenzorg tot op circa 5 palen van laatstgenoemde plaats gevorderd. (JV, jjM ff.)
Diefstal. Den heer 1. alhier, in de stad woonachtig, werden een paar nachten geleden twee schapen ontstolen. Niets ten halve doende hebben de dieven juist de vetste buit gemaakt.
tot inbraak. Gisteren nacht zijn door den Loerah van Soekahdonoh eu don politie-oppnsser aan den boom twee vagebonden betrapt die bozig waren een slot van een huis met loojers opentebreken. De vagebonden zochten hun heil in de vlucht, maar werden door genoemde twee personen achterhaald eu iv arrest gebracht.
Inspecteurs. Per stoomboot is heden van Batavia alier aangekomen do Inspecteur voor het Inlandsch onder-
wys.—
Directeur. De Directeur vanbinnenlandsch bestuur, de Hr. Levyssohn Norman, is hier van Batavia aangekomen en op zeerofficieele wijze.datwilzeggen: door denAss. Resident, den Itegent, den Controleur eu eenige andere ambtenaren opgewacht. Gewoonlijk wordt die onderscheiding alleen aan „door den Koning rechtstreeks benoemde ambtenaren" bewezen.—
' Opidmzakïn. Heden morgen zijn aan den Boom alhier drie Chineezen aangehouden en iv voorloopig arrest gebracht, omdat zy onder hun bagage in veertien groote darmen tweehonderd twee en vijftig lliails gfftn-epnpeerdc clandestine opium geborgen hadden. De bewoners vau het Hemelschc rijk luisteren respectivelijk naar de namen Yoe Ping Koan, Oei Bian Tik en Oei Ting Soen.—
Krankzinnigenarts. De 2de Staiisgcneesheer nr. Keijzer heeft aangeboden, om gedurende de afwezigheid van dr. Smit den dienst aan het krankzinnigen-gesticht te doen, natuurlijk op dezelfde geldelijke voorwaarden als laatstgenoemde.—
_ySpooRW£GZAKEN. De heer Maarschalk het ft Zaterdag van de Spoorweg-Maatschappy afscheid genomen en den volgenden brief aan de geëmployeerdeu verzondeu:
„Nadat ik tien dienst van voorzitter vau het Comilé van Bestuur aan den heer R. F. de Seijff had overgegeven werd ik hoogst aangenaam verrast door de mededeeling, my namens deHH. beambten der N. I. Spoorw. maatsch, gedaan, dat zij my tot aandenken bij mijn vertrek van h.er een album met hun aller portretten weuschteu aantebieden.
„Ik kan u niet zeggen, myne heeren, lioe dit blijk .an uwe sympathie mij heeft getroffen, en daar het my onmogelijk is u daarvoor nog persoonlijk mijn dank te komen betuigen, doe ik dit bij deze schriftelijk, u de verzekering gevende, dat ik uw aandenken op zeer hoogen prijs stel en dat dit blijk uwer genegenheid mij met te meer leedwezen eeu werkkring doet verlaten, waarin ik gedurende 4'/2J8ar van uwe zydesteeds de meestmogeljjke ondersteuning ea medewerking heb ondervonden, waarvoor ik u almede mijn oprechten dank betuig. „U verder de verzekering gevende dat gy steeds in myne herinnering zult blyven, eu my' ook nog in uw voortdurend aandenken aanbevelende, verblijf ik met de beste wenschen voor uw welzyn en uwen voorspoed: Uw dw. dienaar, , Maarschalk. In den nacht van gisteren op heden heeft in het Stad- of ISlokhuis, eu wel iu het op de derde verdieping aanwezige, door deu Griffier bij den Kaad van Justitie geoccupeerde locaal eeu belangrijke diefstal plaats gehad. De dieven hebben de onbewaakte trappen beklommen, ziju vervolgens in do bedoelde kamer gedrongen, hebben een kast opengebroken en eenig geld ontvreemd. Voorts hebben zij een gesloten papiertrommel die zich in do kast bevond en waarin een aantal bewijsstukken van hangende crimineele zaken geborgen waren — opengebroken eu alle documenten medegenomon. Hoeveel belangiykc papieren, en geldswaarde zijn ontvreemd is niet met juistheid te zeo-o-eQ, Minstens bedraagt het gestolen geld 16 duizend gulden. De Officier van Justitie, de Assistent-resident voor de Politie en andere autoriteiten hebbeu eeu onderzoek iu loco bewerkstelligd. Het eenige dat tot eeu ontdekking kan leiden is de vondst van een ijzeren voorwerp dat een de°-en uit een degenstok moet zyn.
Intuiscuen kan het geen bevreemding wekken dat zulk een diefstal mogelijk was. Het gebouw toch isoveraibyua toegaukelijk:de toegang der trappen kan niet worden afgesloten om de zeer voldoende reden dat er geen afsluiting is aangebracht, ecu wacht zal meu eldeis dan by het Kantoor vau den Algemeenen Ontvanger waarin vroeger ook de gelden der grime geborgen werden te Vergeefs zoeken. Het geheele gebouw dat honderdduizenden aan geldswaarde bevat — men behoeft slechts to denken aau 's Lands kas — is ouder de hoede gesteld van écu eonciero-e, die niet alleen achter in het gebouw woont, zoodut over dcv ingang door hem onmogelyk controle kan worden uitgeoefend, maar die daareubjvcu nog twee groote gebreken heeft: nl. doofheid eu zwakke oogen.