«^r^aaaazzmzamawzmaazamzamazmzmmtm i • • —MM^t^,, Advertentièn. "■——■•—.—-■--—■—...•——-____________________mmmmm__________ Op den 3östen November a. s. des morgens ten 10 uren zal de ondergeteekende ten zünen kantore in het openbaar aanbesteden: Het bouwen eener ijzeren Brug over de rivier Tjidani te Tangerang (Residentie Batavia.) Begrootingsom f 116870. De stukken liggen ten kantore van de Eerstaanwezende Ingenieurs tèßatavia, Samarang en Soerabaia en van den Nederlandschen Cousul te Singapore, ter inzage voor belanghebbenden. De Hoofd-Ingenieur Eerstaanwezend Ingenieur (3250) H. M. DIBBETZ .<-«fg»a jP***»» "l*/ret rc^er,e aan zÜ"e advertentie JK'H |» betreffende de uitbesteding van Hl ~*~ het bouwen eener IJzeren brug te Tangerang maakt de ondergeteekende bekend. dat de maximum inschryvingsfonds waarop 'net werk definitief kan wordeu gegund bedraagt / 115685.— De Hoofd-Ingenieur, Eerst aanwezend Ingenieur, (3269) 11. M. DIBBKTZ. Djatiehouten Sirappen. Gegadigden voor de levering te Cheribon (8297) Tan 5000 stuks Djatiehouten Sirappen, van groot Gouvernement model gelieven opgaven te doen van prys en tyd van levering aan den Eerstaanwesenrteu Ingenieur der Burge'lyke openbare werken te ©oeribon. (Voor de Armen) Drie waai.délijk»-;^ "huis-cüllecte over het 3e kwartaal 1872 ten V^oeve van de armen der Hervormde gemeente alhier op Vrydag den $7 September e. k., en volgende dagen. Namens bet; co)b^ge van Diakenen. T; RAPPEN.- Scriba.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 26-09-1872
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 26-09-1872
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 226
- Jaargang
- 21
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
Vendutie wegens vertrek, op Dinsdag 1 October, ten huize van dm WelE lel Gestr Heer M". J. WEDDIK, HOEK KARANG-TEi\GAÜ (bODJONG) * van ZEielGestr. uetcen iv boedel nis: M»honyhoutru Toilet l'ucliesse met Marmeren bind-, Divaus, Bataviasche Kleer- Boeken- en Dispenskasttn, Banken, Stoelen, Buffet, Ledikanten, Pianiuo, Hang- en Tafllampen, PorceUn en Glaswerk, Klokken, KeukengereedschappcD, Muziekdoo», enz., enz., door (3294) B. KARTHAUS. Op borenstaande Vendutie, zal nog worden verkocht: 1 span deugdzame o verwalsche PAARDKN (SCHIMMELS ) (3279) B. KARTHAUS k Co. Hout-Vendutie op Donderdag 3 October a. n., nabij het Station. (3305) DORREPAAL k Co. RIJST-PAKBUIS. By den ondergetsekeode (voortdurend verkrijgbaar Pri. ma witte TAFEL RIJST en ook mindere sorten. (3307) G. A. WERMUTH. TABELLEN aangevende de tieldswaarde yan balken, zwalpen en kromhouten met zwakke bocht, vaa gelijke en ongelijke breedte en dikte. AMPLIATIE der TABELLEN, bangevende de «eldswaarde van TIKRKANTE BALKfcN. Te zamen in één deel a ƒ 4.— (2317) DE GROOT, KOLFF & Co. Toor het ioen inbinden yan boeken, ook in PRACHTBAOEN wordt gdegenheid aangeboden by (3320) DE GROOT, KOLFF k Cd. Verkrijgbaar: Eten Buitenshuis, tegen billijke voorwaarden. Informatiën: uitgevers dezer.
Horace Greeley.
«orace Greeley, de tegenwoordige kandidaat voor het "oogste ambt ter begeving van het volk, het presidentbl,k CU daurtoe door conventiëu, de liberaal-repugeudTh^ 5 eU de dtmocrati,chf. gekozen, vertegeawoordiwerd den H r^, Ca m"CSt de,lkeudB &ieehe der natie, Hampshirele|lbrUaiV18U * Amöirst iv de» st»«t Newen verhuisd! lnrin«9 fUQ "t" T"" ame landL>°™er Horace verdeed T W^U T I'T'^ ü° jon*e lagereschoolên WpyTtyd, b°erderU CB de ling op een drukS k ü U°P Jl6;Jln.Ben leeftÜd leerachureenvolgens on tr ,-i?",11'^6 W6rkte h» eiudelyk in AugusLs Kl *" V T ,P'BatBen e" kwBm 6 $ 1831 te New-York aan, waar hy «poedig werk vond in een drukkerij in Chathanntreet. Iv Januari 18S3 richtte hij met een ander een dagblad op, de Morning Post genaamd, dat echter slechts een maand leefde, maar in Maart 182-1 kwam hij weder met een nieuw blad, de New-Yorker, "voordèn dag, een weekblad flink van vorm en inhoud. Hij bepaalde zich nu niet langer tot het technische gedeelte, maar trad ook langzamerhand als redacteur op en kreeg spoedig als zoodanig een zeer goede reputatie.
Tenzelfden tijde schreef hij politieke artikelen voor een klein blad, de Jeffertcnian, en op den 10 April 1841, den dag waarop president Harrison ten grave daalde, gaf nij, schier geldeloos en zonder hulp, het eerste nommer uit der thans aoo alom befaamde New-York Tribune.
In 18-18 werd hy tot lil van het cougres gekozen, ter vervulling eener opengevallen plaats, waar hij echter slechts voor een jaar zitting hield. In 1851 maakte hij een reis naar Europa en was in Engeland lid van den jury der eerste internationale tentoonstelling te Londen.
In 1856 trad hij op als een heftig bestrijder der slavernij en gaf een geschiedenis dezer instelling uit, ofschoon hij later, bij het uitbreken van den oorlog der zuidelijke rebellen, de stelling voorstond, dat de zuidelijke staten zich in vrid. zouden afscheiden, wanneer het meerendeel harer bevolkiug dit wenschte. Bij den aanvang der vijandelijkheden echter gaf hij door zijn machtig bladeen onvoorwaardelijken steun aan het gouvernement. De oorlog geëindigd zijnde, was hij ook weder de groote man om steeds een algemeene amnestie voortettaan, en hielp hij het gouvernement uit een zeer dubbelzinnige positie, door zich borg te stellen voor Jefferson Davis, den expresident der Confederatie; een daad, die hem toen in het Noorden zeer veel vijanden, maar in het Zuiden warme aanhanger* bezorgde. Voorts gaf hij een welgeschrevene, uitgebreide, maar wel wat eenzijdige geschiedenis der rebellie in het licht, benevens meer geschriften van politieken aard, alsmede een boek over den landbouw, van welk bedrijf hij ecu hartstochtelijk voorstander is.
Steed» getrouw als hoofdredacteur en mede-eigenaar aan de Tribune verbonden, i* zijn naam sedert vele jaren bij het volk bekend geweest. Als vriend van de landbouwende en werkend» klassen heeft hij door de geheele Unie een grooten aanhang, wat niet te verwonderen is, als men bedenkt dat de dagelijksche en wekelijkiche editiën van zijn blad schier een half millioen abonnenten tellen. Noord en Zuid, Oost en West bereisd hebbende, is hij persoonlijk met alle toestanden ten volle bekend.
A!» politicus is zijn woord een machtspreuk en heeft hij steed» op alle landszaken een verbazenden invloed uitgeoefend. Presidenten en kabinetten zijn door hem gemaakt en ontbonden, en behalve dnt is ziju persoon zoo verbonden met instellingen van alle en van zoo uiteenloopendeu aard, dat hij daardoor als het ware aan alle klassen toebehoort. Leg een kind een goed portret van hem voor, of een deT tallooze carricaturen, die in vele jaren op hem vervaardigd werden door politieke tegenstander* of comische illu»tratiën, en het zal u zeggen: thal 's old Horace.
Greeley i* een onvermoeid werker, eu hoewel in vele opzichten een natuurkind en iemand van zeer eenvoudigen aaid, i* hij volstrekt niet de man zooals hij door velen wordt voorgesteld in het buitenland, al* gekleed in een ouden witten jas, een versleten hoed met touwtjes te zaam gehouden, enz. Wel had in vroeger jaren ïjjn persoon een zeer bijzonder voorkomen, doordien hij zich toen zeer weinig om zijn toilet bekommerde, soodat de witte jas en hoed van vroeger dau ook spreekwoordelijk zyn geworden, en ik onlangs nog in een Fransch blad een correspondentie zag vau het Journal des Débats, die hem voorttelt als: „vélu en Jocrisse." Zyn uiterlyk voorkomen is thans geheel dat vau een gentleman, terwijl zijn hoogst innemend, zachtaardig, goedig gelaat geheel berekend is om de harten der menigte te winnen. Als redenaar (in welke qualiteit ik zelf het genoegen had hem te zien en te hooreu) munt hij niet uit, en als zoodanig moet hij verre onderdoen voor een Wendel Phillips, Baricroft of Sumner,
Ook zyn schrift is zeer slecht en voor een oningewijde schier onleesbaar; een eigeuschap, die ook een onuitputtelijke bron is voor paskwillen van allen aard,
De groote aanbeveling, die Greeley echter bij de natie hééft, is zyne eerlijkheid al* politicus, daar hij steeds zyu eigene heldere inzichten volgt en niet te koop is voor geld of eer, in tegenstelling van_ meest al zijne ambtgenooten. Wat hij zijn plicht in het belang van het algemeen denkt te zijn, doet hij. Toen hij zich borg stelde voor Jefferson Davis, werd het hem dringend voorgehouden, hoe zijn blad trjdelyk duizenden abonnés verliezen zou, dat een groot geldelijk verlies hem te wachten stond voor de uitgave van het tweede deel zijner „(Geschiedenis der rebellie," alsmede dat by er ziju kans mede verspeelde om senator der Vereenigde Staten te wordeu. „Gentlemen!" was ziju antwoord, „dat alles weet ik even goed als gij, maar ik geloof d»t ik in dezen niet ander* mag handelen," en hy teekende zijnen naam,
Ook in zjjn particulier leven heeft by zich tallooze malen de vriendvan anderen betoond en veelal tot zijne •chade, daar zijne goedhartigheid hem dikwijls verleid heefi voor anderen in de bres te springen, waardoor hij vaak aanzienlijke sommen verloren heeft. ..Zonderling," zeide hij onlangs, „dat men, als het een borgstelling betreft, altijd myn schrift zoo goed lezen kan, terwijl men anders klaagt dat men er schier niet wijs uit kan worden."
Ongeveer dertig roylen van Ntw-York, te Chappagn», heeft hij een soort yan mpdelhoeve; hy breagt daar wekelyks een paar dagen door, meestal met laudelyken arbeid, en nog verleden week berichtten de bladen dat Horace Greeley drie ureu lang hout gekapt had. Toen de commissie der liberaal-republickeinsche conventie hem officieel het belicht kwam brengen zyner benoeming als candidaat voor het presidentschap, vonden zij hem als een modernen Gincinnatus bezig met het boomen-snoeien.
Tot de byzonderheden zyner politieke gevoelen* behoort nog te wojdeu gebracht, dat hy een groot voorstander it van, een „proteclive tariff" of de belasting op den invppr ter bescherming vau het inlandsche fabriekwezen, alsmede van het president*chap voor slechts één vierjarige term, zoodat die magistraatspersoon niet herkiesbaar is.
Hy i» een groot vereerder van wylen Charles Dioken* en by het laatste verblyf van dien genialen schryver in Araerica wa» hy president van het banket, dat de pers van New-York hem (Dickens) aanbood.
Op godsdienstig terrein is hy een lid der l.'nitarian Church, zynde de meest liberale kerk in dit land, Verdraagzaamheid is zyn mottoj vandaar rlat ook de catholieken hem in hunne organen zeer aanbevelen. Sedert zyne kandidatuur is hy persoonlyk al* redacteur afgetreden, om niet in een dubbelzinnige positie te staan.
Alles in aanmerking genomen, is hy een niet te minachten tegenstander voor generaal Grant; en is zelfs zyne verkiezing verre van onwaarschijnlyk. Zeker i» het, dat de strijd, zeer hevig zal zyn, want de Grant-clique it, met de bajonetten-controle in het Zuiden en het beheer der financiën in het Noorden, niet minder invloedryk, en steunt daarby meer op gezag dan rede.
Den uitslag te voorspellen behoort natuurlyk niet tot het heden. De natie zal daarover in November uitspraak doen. Kansas Ci/y J. W. v. d. H. 12 Juli 1872. (H. en N.C.)
Gemengde Berichten.
— Stahley zal een rapport van zyr.e avonluren in Afrioi uitgeven, liet zal by Sampson, Low & Co. verschijnen fe kosten der opsporing van Livingstone bedragen voor. den New Vork Herald p. St. 8000 a 9000.
—- De jongste comische revue van de Parijsche lllustra lion draagt tot, motto: L'em..... prunt, c'est la pais.
— Onlangs deelde de burgemeester van zekere gemeente den heeren wethouders mede, dat „meester om een blinde kaart van Nederland voor zijn school gevraagd had." Wethouder A, wilde eerst weten wat een blinde kaart was. Wethouder B. hielp hem uit den droom.
„Een blinde kaart is een kaart, waar niks op staat!" waarop A. adviseerde: „Nou, dan weet ik goeden raad, laat dan Hein de verwer die ouwe kaart, die in de school hangt, maar met wit papier beplakken, dan zijn we goedkoop klaar." Eu ook denzulken is, in gemeenten beneden de 3000 zielen, het toezicht op 't onderwijs toevertrouwd 1 —
— Een elf-jarige knaap te Lorieut, in Frankrijk, is op jammerlijke wijze om het leven gekomen. Toen hij, in gezelschap van eenige andere knapen, tijdens het opkomen der zee, bij den dijk van Keroma, baadde, werd hij door den stroom medegesleept naar de «luis van een waterkom, die zich daar in de nabijheid bevindt. Het ongeluk wilde, dat de deur der sluis juist toeging op het oogenblik dat de knaap door de opening dreef en hij met zjjn rechterbeen werd vastgeklemd. Op zijn hulpgeroep en dat zijner makkers, kwamen onderscheidene personen toeschieten, waaronder ook eenige zeelieden, die dadelijk alles aanwendden om den knaap uit zijn gevaarlijken toestand te bevrijden. De aandrang van het meer en meer wassende water was echter zoo sterk, dat al hunne pogingen niet* mochten baten. Men hield het hoofd van den ongelukkigen knaap wel zoo lang mogelijk boven water, maar de zee wies nog steeds en bleef wsssen, tot dat het water eindelijk zyn hoofd overstelpte en hy' onder de oogen der toeschouwer», waaronder zich ook zijn» van wanhoop bijna krankzinnige moeder bevond, verdronk.
— De president der republiek heeft het volgende anagram ontvangen:
ADOLPHETHIERSIer 3 6 13 8 1 2 5 12 9 10 7 4 11 14 16 15 PHAREDEL'HI S T O IR E 1 2 3 4 6 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Bij dit anagram was gevoed de aanvrage om een tabaksbureau.
— 15 Augustus, Drie dagen geleden vierde een jong en aardig echtpaar, uit den arbeidenden stand te Parijs, den derden verjaardag van zijn huwelijk; de echtelingen hielden een maaltijd, lête a tête, in een appartement gelegen op den boulevard Beaumarcbais, vlak by de Bastille. Zij maakten zich gereed tot een wandeling langs den boulevard om de frissche lucht te genieten, toen de man, wien eensklaps iets scheen intevallen, alleen naar beneden ging, „Ik kom dadelijk terug," zeide hij tot zijne vrouw, „wacht my Uier." „Hy wil my' «tellig met een cadeau verrassen, dacht deze, en heeft vergetou het te koopen." Verheugd dat zy het geraden meende te hebben, bleef zy hem daar zitten wachten. Na verloop van een uur was hy nog niet terug; zy begon wel wat ongerust te worden. „Als bij zich maar niet door een van zyn vrienden heeft laten meê«leepen", dacht ry. Ondertutschen werd het later en later en wachtte zij te vergeefs. Het wordt donker, de lichten worden opgestoken: zy blyft zitten wachteu. De cafés loopm leeg, de menigte op straat wordt «teeds minder, de winkels worden langzamerhand gesloten. De straat wordt leêger en léeger: de man komt nitt terug. Zoo gaat de geheele nacht voorby; zy verkeett in doodelykeu angst eu weet niet meer wat er van te denken, duizenden dénkbeeldtn doorkruisen haar hoofd. Tegen den morgen besluit zy, htt niet langer kunnende uithouden, om de straat op te gaan: zy moet haren man terugvinden. Zy maakt de menschen in de buuit wakker, niemand kan haar eenige inlichting jreven doelloos zwerft zy door de strateu, zioh ieder oogenblik verbeeldende te zien hem dien zij zoekt. Eindulyk komt zy op den quai de la Seine. Van verre ziet zy een klein laag huis, gelegen by eene brug achter de Notre-Dame, eu daarby een troep mannen en vrouwen, bezoekers vau het sombere depot, dat men de Morgue noemt. Üoor een onbestemd voorgevoel geleid, wendt zy hare schreden naar dat gebouw m treedt er binnen; nauvvelyks heeft zy haar oog op de slachtoffers der Seinegeworpeu of zy slaakt ecu hartverscheurenden kreet ca valt bewusteloos neder, Het lyk van haren man, pas uit het water gehaald, ligt daar op ecu der steenen banken, vastgesnoerd aan etn ander lyk, het lyk eener vrouw. Hy had een arm meisje verleid en reeds lang bad hy beloofd haar te zullen trouwen. Zy stond op het punt moeder te worden, en drong er thans by hem op aau dat hy zyner belofte ge»tand zou doen. Zich het ouaangeuame zyner positie verwytende meende de ongelukkige dat hem tegenover de eerlyke en oprechte liefde der jonge vrcuw niets anders overschoot dan zich het leven te ontnemen. Hoe hy er zyne rmitresse toe overhaalde om zich met hem te verdrinken i* en zal wel altyd een raad»el blyveu, Zyne Trouw i* half waanzinnig; zy is moeder en heeft het recht niet om, te sterven.
Advertentie
Op mijne Vendutie van Vrij lag 27 dezer, zullen worden verkocht: 30 Kelders Anisado Superieur Likeur preservatief yoor Koorts, Dysenterie en Cholera. (3292) F. KAETHAÜS. Op mijne Vendutie van VRIJDAG dsn 27 September, zullen nog worden verkocht: H. S. < kisten inh. te zamen 1200 doz. Spiegeltjes en 90 doz. Beierisch BIER. (3321) F. KARTHAUS. De Vendutie van Houtwerken aan den Boom. zal morgen geen voortgang hebben maar worden gehouden voor het Pa'lhuiS van (3312) Q. A. WERMUTH. Rijst! Rijst! Op de Vendutie van morgen, Vrijdag 27 dezer, zullen worden verkocht 100 Pieols witte Rijst. (3311) G. A. WERMUTH. EEN KIST SPEELGOED zal morgen worden opgeruimd op Vendutie (3309) bij G. A. WERMUTH. Boter! Boter! 100 raten zullen morgen bij mij worden verkocht. (3308) GA. WEKMUTH. Op Vendutie van morgen Vrijdag zullen verkocht worden: ÖO HAMMEN IN 10 raten GEROOKT SPEK. (3313) G. A. WERMUTH. Morgen Vrijdag 27 dezer, zal worden verkocht: het laatste vat van het bekende Heerlijke Zoutvleesch, (3314) G. A. WERMUTH. WASGHZEEF. op de Vendutie ran morgen, zal m«-t den verkoop van witte WaSChzeep voor huishoudelijk gebruik, kistgewijze worden voortgedaan door (3310) G. A. WERMUTH.