verzoeken wij onzen abonnés, om door de toezending der verschuldigde aboiinements-gelden te verplichten: llunEds. dw. dienaren, DE GROOT, KOL PP en Co.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 16-01-1873
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 16-01-1873
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 13
- Jaargang
- 22
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
BELEEFD
De Europeesche mail.
De mail van 6 December arriveerde hier heden morgon, een gedeelte der Nederlansche dagbladen, maar geen enkel uit Bntsch- Indie, medebrengeude. Aau de ontvangen bladen, outleenen wij de vo'geuda berichten :
In den 2 Dee. gehouden Franschen Ministerraad heeft het gezamenlijke Ministerie ziju ontslag aangeboden. De Heer Thiers heeft dit aanbod niet aangenomen en wil zich tot het ontslag vau den Heer Lefranc, den Min. van Biuneul. Zaken, bepalen, of-choon het vermoedelijk niet lang zal duren dat den Heer Jules Simon, den Min. van Onderwijs, een gelijk lot ten deel valt.
Van verschillende zijden raadt men den Heer Thiers aan tot ecu Coup delat ovtr te gaan en de Nationale Vergadering te outbiuden. Misschien zou Thiers er toe te vinden zijn, iudicn er niet een groot gevaar aan verbonden was. De rechterzijde voert een strijd op leven en dood, niettegenstaande zij alle populariteit mist, en hare houding grenst bijna aau vermetelheid, als men let op de aigemeene mauifeatatiëu ten gunste van Thiers. Die vermetelheid is echter minder groot dan 't schijnt, want zij steunt op een audere macht: op het leger. Ofschoon Thiers geen gelegenheid laat voorbijgaan om zijn voortnffelijk leger tot iv de wolken te verlieffeu, kan het hem uiet onbekend geb,even zijn, dat hij niet veel op dat leger kan vertrouwen en de opgewondenheid na de revue over de 700 man te l.ouville, zal wel een weinig bedaard zyn, nadat hem gebleken is, dat zyn Minister van Oorlog niet vrij is van Bonapartistische sympathiën, zonder dat hij zich krachtig genoeg gevoelde, om dien Generaal door een ander te vervangen, evenmin als hij zich durfde verzetten tegen de benoeming van Ducrot tot opperbevelhebber van een machtige legerafd-.eliug ; niettegenstaande diezelfde Ducrot hem al terstond bij zijn optredeu in groote mocie'ijkheid met Duitschland wikkelde, werd die generaal in zUu commando gehandhaafd, omdat de Minister vau Oorlog bet zoo wilde. Evenmin is het Thiers onbekend gebleven, dat diezelfde Ducrot, met zijn eigenaardig militair zedelijk standpunt, alle maatregelen had voorbereid om, ingeval de stemming in do vergadering anders was uitgevallen, des noods krachtdadig (e kunnen optieden, zeker niet met Vrieudscliapp-lyke bedoelingen jegens Thiers en zyne repnblikeinsche vrienden.
De Nationale Vergadering vertegenwoordigt Frankrijk zoo als het was meer dan zoo als het is Zij vertegenwoordigt het frankrijk, dat Gimbetta's oorlog a outrance hartelijk moede *as, eu niet het Frankrijk, dat meent iv een conservatieve republiek eenig uitzicht op voortdurenden vrede te zien. loen Thiers en de oude meerderheid bezadigd waren, won Jjet verbond vau orde en vryheid dagelijks veld, mßar J-hiers deed in koortsachtig ongeduld een stap naar de P&ny der revolutie en, verschrikt door deze afdwaling, •juden zijne tegenstanders twee stappen achterwaarts, naar Qat verouderde stelsel, 't welk thans het meest, revolutio*-aire van alle is, omdat bet opstand uitlokt. Te liberaal oa* de rechterzijde te kunnen dienen, niet Jacobyn genoeg om aan 't hoofd der linkerzijde te staan, is er nogelykeid, dat Thiers plaats zal moeten maken voor een Prins, die -cor het leger regeert, of door iemand als Gambetta, die «et'enthousiasme van de massa te hulp roept. Het volgende staaltje uit de redevoering van Thiers zij doende, om met zekerheid te kunnen zeggen, dat Thiers -net de drie fracties der linkerzijde, die hem voor 't oogenblik onvoorwaardelijk steuueu, op den duur niet gaan an „Daar ztjn menschen", zeide hij, „die niet in God gelooven. Wat mij zelf betreft, hoe meer ik de natuur bestudeer, hoe meer ik zie, dat zy den Stichter van het ge-'eel leeraart. Ik heb zelf een politiek bestreden, die. ,ot den ondergaug van den H-iligen Stoel zou leiden (dat Waarl dat ie waar! riep de uiterste linkerzijde). Ik e 3' de f-evoelens uiet vau hen, die mij toejuichen. Zij "eten dit, ik heb het hun gezegd. (Ook waar! riepen de fadicalen bravo! bravo!) Ik heb nooit geaarzeld regeeringjoosheid te bestrijden, oproer te onderdrukken (ja, ja, hij neeft nooit opgehouden ons te bestrijden! klonk het uit ac monden van hen, die hem een oogenblik later hunne stim gaven). Eu diezelfde mannen moeten hem Btaand« bouden. Ecu hunner niet op het appèl, kan zijn oudergang zijn; immers de meerderheid, die Thiers kreeg, is later nog gebleken fictief te wezen. In de Nationale Vergadering te Versailles bestaat n.l. het zonderling gebruik, dat de buurman van een tijdelijk afwezig lid het stembiljet van dezen uitzyu lessenaar neemt en voor hem stemt. Nu waren den avond voor de gewichtige stemming, al de stembiljetten uit de lessenaars der afwezige leden der rechterzijde (twintig in getal) verdwenen, zoodat voor dezen geen stem kon worden uitgebracht, terwijl er zes stemmen voor zieken zijn uitgebracht voor de regeering, zonder dat dit m karma bedoeling lag. 26 conservatieve leden hebben uit vriendschap voor Thiers deaen hunne stem gegeven en eindelijk hebben de President en de Ministers voor zich zelf gestemd, zoodat er eigenlijk van de zoogenaamde nieuwe meerderheid uiet veel is.
Voor zoover men in Frankrijk iets ondenkbaar kan noemen, is dit met het slagen van den Graaf de Chambord, -net zijne verouderde feudale begrippeu, het geval. De Graaf van Parijs volgt, naar alles wat men van hem hoort, geheel de voetstappeu van het hoofd van het Huis Bourbon. Hij wacht vau zijn verheven standpunt tot het volk van Frankrijk de kroon aan zijne voeten nederlegt. Ge- Vaarlyk zyn deze personen, voor bet tegenwoordige althans, n*et, maar de Bonapartisteu, die gewcteulooze, iutrigueeren<*e samenzweerders, zijn het meest te vreezen. Zij hebben Zlch meester gemaakt van de beweging, en zoo ver is het reeds gekomen, dat Rouher in de Vergadering to Versailles den coup d'e'lat kon verdedigen, zonder dat hij belet werd voort te gasn of te worden geïuterrompeerd. Terecht zegt het Journal des Bébats, dat dit voor weinige maanden eene onmogelijkheid zou geweest zijn.
Do kommissie, door de Nationale vergadering benoemd tot het ontwerpen eener nieuwe kieswet, heeft 24 November het verslag van haren rapporteur ontvangen. Zie hier eenige der ontworpen hoofdbepalingen: 21-jarige ouderdom voor de uitoefening van het kiesrecht; de soldaten in actieve dienst zijn van dit recht uitgesloten; officieren kunnen alleen mede stemmen, wanneer zij op nou-activiteit zijn gesteld; ten gevolgo van de verplichte militaire dienst, zullen verscheidene kiezers hun kiesrecht eerst kunnen uitoefenen na hun 250 jaar, wanneer zij van de mililaire dienst zyn vrijgesteld. Meu verwacht dut het ontwerp tot levendige diskussie in de vergadering zal leiden.
De berichten uit Pesth, betreffende de schandaaltooneelen in het Lagerhuis van den Hongaarschen landdag, trekken zeer de aandacht; hetgeen daar voorvalt bewijst dat do Oostenryksch-rlongoarsche monarchie nog iv een toestand van niet alledaagsche verwarring verkeert. Wel hebben de twee rijkshelften, Oostenrijk en Hongarije, hare voornaamste geschillen bijgelegd, maar nog bestaan tusschen deze landen twistpunten wier oplossing te lang op zich lnat wachten. De meerderheid van den Hongaarschen landdag en de konstitutionneele meerderheid van den rijksraad ta Weenen, twee lichamen door gemeenschappelijke belangen verbonden, ondersteunen evenwel elkander om beider vijand, de reaktie, te bestrijden. Te betreuren is het dat in de twee landen meer dan één element van verwarring en tw e dracht bestaat. De vele schandelijke tooueelen in het parlement te Pesth strekken genoegzaam ten bewijze dat Hongarije nog behoefte heeft aan politieke opleiding. In een landsvergadering toch waar de minister-pre sident publiek als knoeier en zwendelaar bejegend wordt, en hij den redenaar dio hem beschuldigt de scheldwoorden falsaris en schelm naar het hoofd werpt, wordt alle kalme eu verstandige diskussie onniogelyk. Het hier bedoelde incident, verwekt door den afgevaardigde Czernatony, werd veivrgerd door de gisting waarin graaf Lonyay was gebracht, en dus kan het geen verwondering baren dat de Deak-partij een voorstel heeft gedaan tot heiziening van het ïeglement van orde, ten einde de herhaling van zulke schandalen te voorkomen. Behalve mtt Oostenrijk heeft Hongarije ook met Kroatië een en ander in het reine te brengen. De onderhandelingen tusschen de rogeering te Pesth met den landdag te Agram zullen, in strijd met hetgeen reeds is bericht, niet tot een compromis, maar tot een breuk leiden. De Kroaten eischen te veel; de Hongaren staan te weinig toe.
Een bericht uit Constantinopel van den 23 meldt dat de krijgstucht op dreigende wijze afneemt en de Kegeering zich reed» genoodzaakt.heeft gesien lc militaire wetten strenger te maken. Ecu nieuw militair wetboek wordt gedrukt. In hetzelfde bericht leest men dut de gezondheidstoestand van deu sultan van lieverlede bekommering begint te verwekken.
In de Spaansche Cortes wordt thans behandeld een ontwerp van wet tot wijziging van de betrekkingen tusschen Kerk en Staat. Do diskussie loopt voornamelijk over de begrooting vau eeredienst; de regering wil nl. het bezoldigen vau de geestelijkheid ten laste van de provinciale raden brengen, met waarborg van staatswege. Deze maatregel is niet naar den zin der geestelijken, die thans uit de gemeentekassen hunne jaarwedden ontvangen, hetgeen hun bijzonder voordeelig toeschynt.
Den 15 Mei 1873 zal Oscar II te Stockholm als koning van Zweden gekroond worden. Twee maander later, 18 July 1873, den duizend-eersten verjaardag van het bestaan der Noorweegsche monarchie, zal de de Zweedsche souverein tevens als koning van Noorwegen worden gekroond.
Volgens berichten uit EGyPTE zal de khedive 5000 man onder de bevelen vau Purdy-bey (een der Amerikaansche officieren in dienst van den onderkoning) naar Zanzibar zenden, met het opgegeven doel Livingstone op te zoeken en hem, als hij het verlangt, bij te staan; doch weigert hij deze hulp, dan zal de Egyptische Expeditie de Nijlbronneu opsporen en, mocht de poging gelukken, op de ontdekte plek de Egyptische vlag planten.
Het Pruissisclio huis van afgevaardigden heeft de kreitswet, bij derde lezing, met 288 tegeu 91 stemmen, onveranderd aangenomen. Tegen stemden de Polen, de meeste leden van het centrum en eenige konservatieven.
Zal ook Pruisen zijn 2 December hebben als uitgangspunt van ecu uieuw staatsleven? Op dien datum toch had de door velen a!s revolutionair uitgekreteu benoeming plaats van 25 nieuwe leden van het Heerenhuis. De vraag echter of dez.i maatregel den modernen staat in 't jeugdig Duitschland in 't leven zal roepen, wordt in ontktnueuden zin beantwoord door de voorstanders van de staatsontwikkeling, zoowel in Pruisen als in de verbonden staten.
Bismarck was niet daar eu de feudalen hebben den Minister vau Oorlog, deu Heer v. Roou, voor hunne belan geu weten te winnen. Er ontstond verdeeldheid onder de Ministers eu de grijze Koning kon 't niet van het hart, zijne oude vrienden af te vallen; hij koos de partij der feudalen, zoodat het aantal nieuwbenoemde leden te nauwernood voldoende zul zijn, om de districtswet te doen aannemen. De wet op 't burgerlijk huwelijk en audere wetten hebben weinig uitzicht door 't product van den romantischen Koning Friederich Wilhelm IV, zoo als men zeer oneerbiedig het Heerenhuis noemt, te worden aangenomen. Bitter en scherp is de taal der bladen die in de laatste jaren door dik en dun met de regeering zijn gegaan. De Röln. Zeitung, die ook deu laatsten zweem vau onafhankelijkheid scheen verloren te hebben, geeft niet onduidelijk te kennen, dat de spoedige aftreding van het staststooneel vau den „bedaagden monarch" zooals zij zegt, wenschelijk is. In oen hoofdartikel toch zegt genoemd blad: „Stellen wij het geval dat een bedaagd monarch een ingrijpende verandering der staatsinrichting gaarne aan zijn opvolger overlaat, dan zelfs nog moeten wij de benoeming van 25 nieuwe leden voor een onvoldoenden maatregel houden.
„Indien echtei", zegt zij ten slotte, „Prins v. Bismarck, die reeds voor lang de hervorming van het Heerenhuis in zijne plannen heeft opgenomen, een andere meening is toegedaan dan zijne ambtgenooten in Berlijn, dan staat een crisis in ons inwendig staatsleren voor de deur, erger dan die welke men vermijden wil. Want boos z(jn de kjeine Heeren, wier ontevredenheid men ontzien wil, over elke benoeming voor het Heerenhuis, en de bekende regel, dat man een hond den staart niet stuksgewijze moet afslaan, geldt ook hier." Ais bezadigde regeeringsgezinde bladen zulken toon tegenover het Heerenhuis eu den Koning aanslaan, dan kan men nagaan hoe algemeen en hoe groot de ontevredenheid is. In Beieren is dezer dagen de eerste overtreding vai de jeetlïcêu-wet voorgekomen. Een uit Regensburg op grond dezer wet verbannen lid der jezuitenorde, pater Maschemoser, was in die stad teruggekomen, naar men zegt reeds voor de derde maal na zyuc verbanning, om aldaar te overnachten, Hjj is in hechtenis genomen en tot drie dagen gevangenisstraf veroordeeld.
Gedurig hernieuwt zich in Engeland het gerucht dat de Heer Gladstone tot de Katholieke Kerk is overgegaan, en hoewel de Premier herhaalde malen heeft verzekerd, dat het niet waar is, altijd wordt de bewering herhaald, en ook thaus weder is den Heer Gladstone door een zijner vrienden ernstig afgevraagd hoe het met die zaak gelegen is. De Minister heeft weder hetrelfde antwoord gegeven: Wat ik reeds dikwerf verklaarde, herhaal ik ook thans, het is niet waar, het doet mij leed dat ik de lichtgeloovigen niet tegen de verspreiders van dergelijke leugens beschermen kan.
In Engeland is uit Napels tijding ontvangen van het overlyden van Mevrouw Mary Somerville, ongetwijfeld d« beroemdste onder de wetenschappelijke vrouwen van onzen tijd. la het laatst der vorige eeuw in Schotland geboren, ontving zij een zeer zorgvuldige opvoeding, die zich tot de Grieksche en Latynsche talen uitstrekte. Zjj huwde met een zeeofficier, die haar grooten aanleg ook op ander gebied dan dat der talen ontwikkelde en haar inwijdde in de geheimen der mathesis en natuurkundige wetenschap, op welk gebied zij weldra als zelfstandige onderzoekster optrad. Toen haar echtgenoot stierf keerde zy van Londen naar Edinburgh terug en huwde daar Dr. Somerville, onder welken naam zij hare beroemdheid heeft gekregen. Het eerste groote werk dat zij uitgaf, was eene bewerking van Leplare's uitspansel, 't welk zij in 1834 door een zeer goed ontvangea werk over don samenhang der physisehe wetenschappen volgen liet. Dit werk beleefde acht uitgaven. Haar laatste groote werk verscheen in 1848 en behandelde de physisehe geographie. Reeds in 1835 was zy tot eere-lid van de Royal Astronomical Society benoemd en ontving sedert vele onderscheidingen, zoowel iv Engeland als in den vreemde. Hare laatste levensjaren bracht zij met haar echtgenoot eu twee dochters in Italië door. Haar echtgenoot is daar eenigen tijd vroeger gestorven.
Het plan om twee etoombooten te bouwen naar het stelsel Bessemer, is zijne verwezenlijking nabij. De maatschappij tot dit doel is gevormd. Bessemer is de ingenieur, Reed de bouwmeester van de schepen, Lord Honry Lennox en Admiraal Sir Spencer Robinson zijn in de directie. De beide te bouwen schepen zullen, behalve de nieuwe uitvinding, zoo als vrij van zeeziekte enz., alle comfort aanbieden, die op de prachtigste stoomschepen wordt aangetroffen, in de maatschappij heeft het uitsluitend recht bekomen dergelijke schepen tusschen de vyf havens, Dover, Folkestone, Ostende, Oalais en Boulogne, in de vaart te brengen. In 8 a 10 maanden zullen de schepen gereed zyn.
Tot dusverre verkeert Londen des avonds nog niet in nachtelijk duister. De lantaarus branden, en de kantoren worden, als gewoohlyk in wintertijd, gedurende negen tiende gedeelten van den dag door de roode gasvlammen verlicht; toch is men niet zeker het vol te zullen houden, by' een zoo aigemeene werkstaking. Al de werklieden van minderen rang aan de gezamenlijke fabrieken loopen ledig. Gelukkig dat hun arbeid geen groote voorstudie vereischt, zoodat de fabriekanten lieden in dienst kunnen nemen, die met dit werk nog niet zijn vertrouwd, Ecu gasstrike ia Londen zou erger zijn dan een broodstrike. Olie eu petroleum worden weinig of niet gebrand. Gelukt het den eigenaars de fabrieken aan den gang te houden, dan kan men zeker zyn dat Londen weder spoedig een 1000 tal bedelaars meer zal tellen. ledere keer betalen de werklieden smartelijk leergeld en telkens wagen zij den strijd over de opperheerschappij op nieuw. Ook hier geldt het weder deu stiijd of de patroon het recht heeft den knecht die hem niet bevalt, te ontslaan, even als de knecht het recht heeft zijn meester te verlaten indien 't hem niet bevalt.
Sergeant Bates, die met de Amerikaansche vlag door Engeland wandelde, is de held van den dag. Het volk heeft de paarden van zijn rijtuig gespannen en hem in triumf door het Strand gereden. Hij hield een korte toespraak tot de menigte en zeide dat hij aanvankelijk de weddenschap had aangegaan met het uitsluitend doel om 1000 dollars voor zijn vrouw eu kinderen te verdienen, maar dat hij later had begrepen, dat de zaak, goed uitgevoerd, goede gevolgen kon hebben, zoodat hy nu geheel met patriotische bedoeling handelde en als er niets goeds uit voortvloeide, zou het werkelijk zijne schuld niet zyn. De man heeft waarschijnlijk gelijk. Zijn wandeling met de Amerikaansche vlr-g door Engeland en de goede ontvangst hem te beurt gevallen, kan meer bijdragen tot verbroedering tusschen de beide naijverige Staten, dan alle scheid srcchterlijke uitspraken.
Horace Greeley, de geslagen kandidaat naar het presidentschap der Vereenigde Staten van Noord-Amerika, heeft zijne nederlaag niet lang overleefd: een telegram uit New-York meldt dat hij 1 Dee. overleden is.
Samarang. Maanstand gedurende Januari.
Laatste kwartier Woensdag 22; Nieuwe maan „ 29.—
POSTKANTOOR SAMARANG,
Sluiting der Engelsche MAIL. ViS, Batavia, Muntok, Biouw en Singapore. In de maand Januari 1873 den 3en en 17en.
Sluiting der Fransche MAIL.
Via Batavia en Singapore, Iv de maand Januari den 26en. » „ „ Februari „ 9e. en 23e. „ „ Maart „ 9e. en 23e. Samakano, den Hsten Januari 1873. De Postmeester H. A. KLERKS. Volgens de laatste van Balangnipa [Mandar] ontvangen berichten, is Maradia Kape den 24* ten December jl. aldaar aangekomen, om zich aau dea koutroleur ler beschikking Bensbach over te geven en is de Gouverneur thans voornemens hem over eenige dagen bij zijn terugkeer naar Ma* kasser mede te nemen. Hiermede is alzoo het doel der expeditie bereikt; zullen de verder te nemen maatregelen nu leiden tot een bestendige rust iv dat deel van dit gewest? Wij wenschen dit bevestigend te kunnen beantwoorden, maar zijn daar nog zoo zeker niet van, met het oog op 's Gouvernement* schipperingen. De overige onlusten in andere streken op dit eiland zijn nu ook" „at a stand"; maar is dat het ware? Dezer dagen hoorden wij, door een daarmee goedbekende, gewagen dat het detachement van 25 pradjoerits te Tjamba tot bescherming van het établissement wtêr ingerukt is en gebracht is tot 8 man, terwyl de communicatie in geval van nood uiterst slecht en somtijds gestremd is in dezen tijd van het jaar.
Dat deze maatregel alles behalve aangenaam moet zijn voor den te Tjamba gevestigden kontroleur, is gemakkelijk nategaan. Immers de man, die voor een jaar of wat verbannen Werd naar Java, doch van daar ontvlucht, hier terug is gekomen eu zich toen in Boui heeft opgehouden, de man, die den aanslag op Bikeroe in Nov. 1871 heeft beraamd, en daarop in April 1872 uit Boni is verdreven en toen te Tjamba is komen wonen, de man, die r-eacht wordt de aanlegger te zijn van de aanslagen vau 2i Sept. en 5 Oct. op den kontroleur eu het établissement, deze man, Lapentjara genaamd woout nog op een paal afsUnds van het établissement te Tjamba en men is onmachtig hem van daar "te verdrijven. Met dezen Lapentjara, den woeligen onruststoker, den gedrosteu bauneiiug worden nu onderhandelingen aangeknoopt en hem onder zekere voorwaarden ampoa aangeboden. Dit is een mooi antecedent voor Bonto-Bonto, wiens feit op den 24sten Nov. 1872 e-n indruk op de bevolking heeft gemaakt, die verreweg ons prestige niet iv de hoogte heft. Zal dat feit ongewroken blyven?
Èu nog, zegt ons een deskundige, is Bonto-Bonto, die invloed heeft en om zijn afkomst in aanzien is, noch Lapentjara, die ook veel invloed heeft, zoo niet te duchten als zekere Aroe Oedjong, die ia Wadjo gevestigd is. Zoo geeft Wadjo en Boni eu Sopeng beurtelings verblijf aan onruststokers als Aroe Oedjong, Lapentjara, Bonto- Bonto, Datoe Rakk* en wien al meer; zoek keu eens op iv hunne schuilhoeken, als zy in die uitgestrekte rykeu hun wijk vinden I
Genoeg; niet dan krachtige maatregelen van 'het Gouvernement zijn in staat eene rust te bezorgen die bestendig zal zijn, tenzij men gezind zy afstand van territoir te doen, omlat het beheer te moeilijk is eu er te veel in voorschot zou moeten wordeu uitgegeven. (Mak. Hand.)
Litterarische Varia. Op eene dezer dagen te Brussel gehouden auctie van boekwerken enz. van wylen prof. Sarrura is een exempl. der Referijnen van Anna Byus voor de som van 2900 fr. verkocht. Verscheidene belangrijke boekwerken uit de zestiende eeuw zijn voor rekening van Belgische openbare boakeryen aangekocht. Zoo heeft het bestuur der stadsbibliotheek van Antwerpen zich o. a. in het bezit gesteld van de geschied- en letterkundige werken van Marnix van Sint Aldegonde, die in de boekery van genoemden geleerde werden aangetroffen.—
Naar wij vernemen is van den roman „Urn Scepter und Kronen", die wordt toegeschreven aan Prins Georg van Prtjissen en waarvan wy in een vorig nommer melding maakten, eene Hollandsche vertaling bij de Erven F. Bohn onderhanden.-—
„In Londen worden sinds eenigen t\jd papieren overgordijnen op groote schaal gemaakt; die zyn prachtig bewerkt, en voldoen zoo goed, dat zich een maatschappij met een kapitaal van byna 11/^l1/^ millioen gnlden heeft gevormd, om dit artikel zeer in het groot te vervaardigen. „Men vreest, dat daardoor het papier nog duurder zal worden, en daarom vindt die nieuwe industrie in Engeland vele bestrijders. Maar wellicht zal men daardoor aanleiding vinden, om goedkoope grondstoffen voor het papier te zoeken; dan zullen wij goedkooper schrijf-en drukpapier bekomen en tevens zeer goedkoope gordijnen." De Postmeesteb alhier heeft een mededeling rond gezonden, dat morgen, den 17 dezer, 's avonds te 7 ure, postpakketten zullen worden gesloten, ter verzending per directe boot naar Singapore, in verbinding met de Fransche mail.— De blauwe vlag waaU heden weder van den seintoren van het haven departement alhier, als bewy's dat de communicatie met de reede gevaar oplevert. De passagiert der stoomboot die van Batavia gekomen is, bevinden zich dan ook nog asn boord daar het kleine bootje zich niet aan het afhalen durft wagen; de stoomboot die van Soerabaia verwacht wordt, was heden middag 3 uur nog niet ter reede.
Een transport van geheel byzoudereu aard, kwam heden morgen, hier aan. Het bestond uit een getal van dertig bedelaars, door de politie te Ambarawa van de straat opgenomen en bestemd voor het bedelaarsgesticht op Petjerongan. Dat gesticht is echter reeds zoo vol, dat in den laatsten tijd de politie hier de beielaars ongemoeid moest laten, omdat er geen ruimte meer voor hen was in genoemd gesticht. Als alle afdeelingen ons zoo goed bedenken, als de Ambarawasche politie deed, wordt weldra geheel Samarang één groote bedelsiarskolonie.—■
<-^De Oppassers der politie te dezer stede, hebben het plan t* kennen gegeven, het voorbeeld hunuer Loudeusche collega's na te voleen eu een strike te or^aniseeren tot het onitangeu van meer loon. Dat die menschen niet te vredeu zouden zyn, met de besnoeiing hunner inkomsten, die Oen len dezer is aangevangen, was wel te voorzien: allen voor re sümme Bataviasche bureaucraten, die meenen dat de wereld met saatsbbden, circulaires en inktpotten te regieren is, een verborgenheid. Dat zij evenwel op ceze wyze vau hun misLoegeu zouden doen blijken, kon moeielyk verwacht worden, daar strikes hier noj? niet jseïinporteerd zijn. Wei icht heeft de lectuur der Loudeusche pobtie-strike iv een der Malcische bladen, hen het middel aan de hand gedaau, eu mocht bij onderzoek deze suppositie waarheid blykeu, dan is hier al weder een gereefie aanleiding voor de drukpersbeslrijdeis, om op strenger toiZieht aan te dringen. Dat de Regeering hen hoorel
* Naar wij vernemen is er een te kort outdekt iv de kas v»u htt haveurlepnrtemeut alhier; het bedrag is niet groot, a p u pies / 200, maar het bewijst alweder dat de zreite hier van endemischen aard scbyut te zijn. Een der mindeie geëinp oyeerdeu ligt ouder suspicie van hel misdryf en de za,K is in ond