verzoeken wij onzen abonnés, om de toezending van de abonnements-gelden over dit eerste halfjaar van 1873. ÜE GROOT, KOLFF en Co.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 21-02-1873
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 21-02-1873
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 44
- Jaargang
- 22
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
NOGMAALS
Een vraag en een leus.
Zal hun, die den nieuwen Resident van Samarang met welwillendheid tegemoet getreden zijn, den stap ooit berouwen ? — Wij spreken natuurlijk niet van de in alle standen vertegenwoordigde karakterloozen, die in het eene oogenblik het plooibaar gelaat tot een droef gelegenheidsgezicht vertrekken, om deigrootheid die "gevallen is te believen, en in het onmiddelijk volgende zich de keel schor schreeuwen van vreugdekreten, om de grootheid die verrezen is voor zich te winnen; wij spreken hier van ma nne n. Zóo alleen is de vraag niet zinledig.
De omstandigheden, die het optreden van den nieuwen Resident onvergetelijk maken, zijn even bedroevend als vol van leering. De hoofdplaats wordt door overstroomingen bezocht, zoodat sedert den vorigen nacht verscheiden kampongs één, andere twee, weder andere drie voet onder water staan, en week aan week seint de blauwe vlag, dat voor de eerste handelsplaats van Midden-Java alle gemeenschap met
de reede afgesneden is. In de afdeeling Demak heerscht een hongersnood, die, dank zij den forschen maatregel der Regeering, tot staan is gebracht en eerlang geheel te verdrijven zal zijn, maar waarvan de middelijke en onmiddelijke gevolgen zich toch nog minstens twee jaren lang in het lot der bevolking zullen afdrukken. In nagenoeg alle afdeelingen, ter hoofdplaats niet minder dan in de assistent-residentiën Demak, Kendal, Grobogan, Salatiga en Ambarawa zijn door kuiperijen en door omkooperijen, zij het ook niet in den vorm van aanbod en ontvangst der gewone muntspecie, elementen in het inlandsen bestuur geschoven, die maar al te getrouw en maar al te levendig openbaren, hoe de invloed van assistent-residenten gefnuikt wordt, wauneer de hoofden van gewestelijk bestuur uit berekening of onwetendheid onwaardige inlandsche ambtenaren beschermen, of door uitbreiding van familieregeeringen nog meer verderven, en hoe door wanbeheer de roem en de welvaart van een volk te gronde worden gericht. Bovendien zijn in twee afdeelingen Europeesche ambtenaren als hoofden van plaatselijk bestuur geduld, van welke de eene sedert vele jaren den eerbied voor de gestelde machten door zijn bedenkelijk gebrek aan energie ondermijnt, en van Welke de andere sedert eenige jaren daarenboven door de trage of eenzijdige ontwikkeling van zijn eerlijkheidsgevoel een afgesneden lid van het ambtenaars-lichaam behoorde te zijn.
Wist de Resident van Tagal, welken last hem door zijn eervolle overplaatsing naar Samarang te torschen werd gegeven?
De waarlijk indrukwekkende toespraak, welke hij heden morgen ten aanhoore van het publiek tot de Europeesche en inlandsche ambtevaren richtte, geeft een antwoord, ondubbelzinnig bevestigend.
Hem was, verklaarde hij, per telegram door de Regeering gelast om ten spoedigste te Samarang het bestuur in handen te nemen; vandaar dat de overgave reeds Woensdag plaats gegrepen had. Hij herinnerde daarna, welken maatregel de Hooge Regeering tegen den afgetreden Resident genomen had. Het doel, zeide hij,
De Resident wendde zich daarna tot de particulieren. Hij wist, hoeveel goeds de particuliere industrie, die zooveel geld onder de bevolking brengt, *l 't leven kan roepen, eu hij wenschte in goede verstandhouding met allen medetewerken tot opbeuring van dit.gewest. „leder heeft zijn waarde", zeide hij; ieder kan het zijne doen.
Eindelijk richtte de Resident zich tot de aanwezige inlandsche ambtenaren, en ten slotte tot de hoofden der Chineezen en Arabieren.
De Groote Heer te Batavia had hem gelast, ten spoedigste naar Samarang le gaan, om daar den kleinen man in Demak te helpen, en alles te doen wat de residentie gelukkig kon maken, De groote Heer was over het lot van den kleinen man bedroefd. De vorige Resident was ontslagen, en dat moest den inlandschen ambtenaren, zooveel minder in rang, een waarschuwing zijn, dat de Hooge Regeering niet met baar bevel laat spelen. Hij, nieuwe Resident, wilde niemand bang maken, maar hij hoopte dat de Javaansche ambtenaren en de andere hoofden die Maleisen spreken, ook niet voor zich zelven behoefden te vreezen. Dertig jaren heeft hij bij het binnenlandsch bestuur gediend; hij weet bij ondervinding, dat een ambtenaar voor de bevolking veel ten goede kan doen: hij herinnert zich. onder anderen dat hij in dessa's, waar geen vruchtboomen waren, klapper en andere boomen liet planten, waarvoor de Hooge Regeering hem de middelen schonk, en zoo werden de bewoners dier dessa's vergenoegd. Hij wilde, dat de Adhipatti's,Toemengong's, Patih's, Wedhono's en allen die hem hoorden dikwijls den kleinen man in zijn dessa's eu kampongs bezochten, en dan opspoorden, wat zij vermochten, om de goede bedoelingen van de Hooge Regeering ten uitvoer te brengen. Hij zal hetzelfde doen, ook de kleinste, armste en meest afgelegen dessa's zullen zijn aangezicht zien, en hij zal het alleen aangenaam vinden, wanneer hij, den Regent een bezoek willende brengen, verneemt dat de Radhen Adhipatti of Toemengoeng naar de rijstvelden is, om te zien wat de kleine man van den oogst te wachten heeft. Allen moeten helpen, de grooten zoowel als de geringen: hij heeft straks aan de Hollandsche heeren gezegd, dat wij allen zijn als de groote of kleine raderen van een uurwerk, en elk van die raderen moet het zijne doen. Hij hoopt, dat men hem goed begrepen heeft, en dat allen zijn woord in hun hart zullen bewaren.
De Resident twijfele niet, of zijn woord begrepen is: het is verstaan en het is ter harte genomen; het heeft een diepen, en het heeft een weldadigen indruk gemaakt. Alle eerlijke mannen, particulieren en ambtenaren, hebben geen andere leus dan „door een nieuwen Eesident tot een nieuw leven.5' Zij willen tot de verwezenlijking daarvan medewerken met al hun kracht. In twee, wellicht drie, afdeelingen vindt de Eesident hoofden van plaatselijk bestuur op wie hij rekenen kan; te Samarang zelf zal hij ondersteund worden door een nieuwen Assistent-Eesideüt, van wien veel goeds te hopen is, en door een Secretaris, die, bescheiden en trouw zijn weg bewandelende, zonder eenigen ophef van de 22 maanden, welke hij hier werkte, niet minder dan acht maanden èn als Assisteut-Eesident voor de Politie èn als Secretaris der Eesidentie fungeerde, zonder dat ooit voor zijn kunde en ijver de beproeving te zwaar werd bevonden. Onder de inlandsche ambtenaren verder zijn er vele, die slechts overplaatsing en daarbij het waakzame oog van een rechtschapen resident behoeven, om als brave dienaren lof 'inteoogsten. En de particulieren eindelijk ? Zij herinneren zich, wat indertijd in een tijdschrift-artikel werd gezegd : „de ambtenaar Lammees was naar gewoonte van zessen klaar", en hopen dat die roem ook nu, 'bij dit grootsche en weldadige werk, bij het herstel van hetgeen door wanbestuur bedorven werd, bij het verslaan van den leugengeest onder de ambtenaren, bij de genezing vooral van het tot aan den dood kranke inlandsen bestuur ten volle gehandhaafd zal worden; dat de Ridderorde die zijn borst versiert slechts een symbool zij van zijn in daden standvastig gehuldigd devies „ V i r t u s n o b i 1 i t a t"; dat hij zich steeds een krachtig en, voor alle dingen, een eerlijk ambtenaar toone. En dat hopende, blijve hun leus als mannen: strijd, zoodra het plichtbesef dringt, maar vrede zoolang slechts de conscientie het duldt! —
Samarang. POSTKANTOOR SAMARANG. Sluiting der Engelsche MAIL.
Via Hatavia, Muntok, Riouw eu Singapobk „ „ „ Februari „ 14e. en 28e. » ,i » Maart „ 14e. en 28e.
Sluiting der Fransche MAIL. Viâ BATAVIA en SINGAPORE.
Iv de maand Februari „ Be. en 22e. „ „ „ Maart „ Be. en 22e. Samarang, den 22sten Januari 1873. De Postmeester H. A. KL.ERKB.
Nederlandsch-Indische Spoorweg-Maatschappij LIJN SAMARANG—VORSTÈNLANDEN. Uren van vertrek door den dienst, aanvang nemende den 10den Juni 1872,
Vau Samarang naar Kedong-Djattie I Van Djocjacarta naar Soeracarta Soeracarta en Djocjacarta. | Kedong-Djattie en Samarang. IGeniengde-Treinen. | I Gcmenttde-Treineuß 9 I 4 I 6~| 7 \ STATIONS. 'T I S~j t i lvnilrriiutii.ln.nl | Iv ni l>'m ■u.m |u m Samarang vertr I [ H.lu 1.9* Djocja. v«rtr. 7,a<> 10.96 jt] Allas-loewa „ door I.S« Knlassan. , 7,60 10.45 s'j| Broeniboeng „ 8.49 IU Brambanan „ 8,8 10.E4 s**l Tangoeng 9.9 »IS Srowot. , 816 "•' j's > Ked-Diatt l""'.11 MS !5! MMni. I""k 8 98,11.17 3,89 J*" |vertr 9.98 9 41 1,-ertr. 8,84 11 S 8 4,66 Padas „ t.49 9 66 Tjepper. 868 419 .14 Telawa „ 9.» S.ll Uelaugo. ,7 ni \B| Serang . dosr 8.40 "erwotladi. 9*Bo ll'ss 5 ij «-u- \«£. iS:!'. ï" «•>• 7/8 Xawaug „ 11. % 4.81 Kalie Ouo. . ja I%ZI Salcm „ LI.IB 484 Stlem m g*« j'_ Kade <>••,,. u 11.81 fi.l9 Lnwaiig m g'gg j'jg «•'o \"£ ,>. ü'i M 0 ...«■>•»*"' tó '•" IJ* Irartr. 7.80 11. f 9.96 l.ertr. g4j |_ Poerwo«««>, „ 7.19 ll.lt 8.4 Seraag , ... >!.. D.l.ngo» „ 1.9 19 40 397 T.lawa . s „ ,57 Tj.pp.r „ 8.1(11.89 8.41 Pada. , ( u J,J "■"•• ÏSSt. 9." !:»84 ««^««Ct:,!? \\t Srowot _ 9.11 197 4.18 l'augo.ug . 10 tt 884 BrambauM, „ 9.8 I.SB 4.81 Hroeralioeug . 10 47 894 Kalaaaali M 919 1.49 444 illai-Toew. , 11— iotr lljocja ««,.«. 9.88 9.6 9.1 Samarang .ank. 1111 416 Van Brißgin naar Kedoeag-Djattie. | Van Kedoeng-Djattie naar Briagin UenißUitlf .G.tuauga. * STATION» trein STATIONS I trl>'''- I 1 ' v. tn. | v. m. I Unugiu vertr | »,»u i Kea.-Djalt. vertri 10.— Gogodalam „ I 8,88 j lenipoeran m I 10 91 r.tnpoerau , I 9,9 3egodal.ni „ I 10.49 Ktd.-lVjatt. >u9| 9.90 I Uriufla nt | 11.7 I !)e trjd ia de telegranftijd van Samarang. De treinen 1, i, 8, 6, 7 en 8 meer «pedaal Tour goedcreuve: voobeetemd zijnde zoo knnneu de tijden van aankomst en vertrek eenigi line verschillen. De treinen 1 en « houden te DJKNKIJ.ON eu GKDANGAN hal Op alle itatiom en katten «ijti verkrijgbaar oflieieele gidua en tabellen van dea loop der treiueu tegen betaling re.p.clivelijk van en lOeenten p.r itnk.
Nederlandsch-ladische Stoomvaart-Maatschappij. Dienstregeling over de maand Februari 1873.
2 Februari Gouverneur-Generaal Mijcr van Soerabaia n. Maca«»ar. 5 „ Koning Willem UI, van Batavia naar Soerabaia via Samarang. „ Baron Bcntinck v. Soerabaia n. Batavia via Samarang 7 • Min. Fransen van de Pntte van Batavia a. Singapore via Muntok en Riouw. ' „ Koningin der Nederlanden van Batavia n. Singkawang Billitoa en Pontianak. 1° « Baron Sloet van de Beele van Batavia naar Soerabaia via Kustplaatsen en Samarang. 10 » W. Cores de Vries van Soerabaia naar Batavia via Samarang en Kustplaatsen-10 » Vice President Prins van Batavia naar Padang via Telok-Betong en Benkoelen en terug via Benkoelen en T.-B. 10 » Min. van Staat Rochnssen van Soerabaia naar Bah- Boeleleng via Pasoer., Probolingo, Bezoeki, Bonjoewangi en terug. 15 * Koningin Sophia v. Batavia naar Soerabaia via Samarang en de Molukkea. 1° » Koningin Willem 111 van Soerabaia naar Batavia via . Samarang. i 5 » W. Cores de Vries van Batavia naar Patjitan via Anjer en Tjilatjip en terug. „ Gouverneur-Generaal Mijer van Samarang n. Singapore. 20 „ Min. Fransen van de Putte va» Batavia n. Soerabaia via Kustplaatsen en Samarang. 20 . Baron Sloet vaa de Beele van Soerabaia naar Batavia via Samarang en Kustplaatsen. 21 1 Koningin Sophia van Soerabaia naar de Molukken. 21 • Baron Bentinck van Batavia naar Singapore via Muatok en Riouw. M ' Koningia der Nederlanden van Batavia n. Palembang . . via Muntok. ■*5 » Singapore van Batavia naar Soerabaia via Samarang. 25 „ William Mackinnon van Soerabaia naar Batavia via 0 . Samarang. *B » Vice President Prins van Batavia n. Padang via Kro en Benkoelen en terug via Benkoelen en Kroe. 28 » Min. van Staat Rochussen van Soerabaia n. Bandjermasin via Bawean. 1 Maart Koning Willem 111 van Batavia naar Soerabaia via Kustplaatsen en Samarang. 1 • Mia. Fransen van de Putte van Soerabaia n. Batavia via Samarang en Kustplaatsen.
Zoo als biksnd is, hebben sich te Batavia, te Samarang en te Soerabaia kommissiën gevormd tot het inzamelen van liefdegaven voor de, door hongersnood, lijdende Christenen in Perzië.
Aan de roepstem werd gehoor gegeven op een wijze Neerlandsch-Indie waardig en die zyue liefdadigheid deed roemen tot in de algelegenate oorden.
De kommissiën tonden ruim / 16,000. —. naar Ispahan en ontvingen van daar met hartelijke dankzegging een opgave van de bestemming aan het geld gegeven. De ta en bjj Ispahan gevestigde Christenen deelden allen in de hulp, doch ver verwijderde plaatsen —. met welke de gemeenschap trouwens btfna onmogelijk was bleven daarvan verstoken en toch was daar ook de nood niet minder nypend. Van de uiterste grenzen van Perzië kwamen nu ook biddende noodkreten van Christenen om hulp en moedige geestelijken togen overal heen om een aalmoes voor üuune stervende gemeenten aftesmeekeii. Over Britsch-Indie kwam ook een oud christen priester, de eerwaarde Matheus ter Verdis naar Java en hü wendde z;ich het eerst tot de kommissie voor de hongersnood lijdenden iv Perzie te Batavia.
De kommissie had echter reeds alle b|j haar ontvangen bijdragen overgemaakt en was huiverig om op nieuw met ljjsten van inschrijving rond te gaan, hoewel haar van den nood de meest vertrouwbare bew(jzen werden gegeven. Z(j wil echter gaarne de door den eerwaarden grfjzen priester Matheus aangewende pogingen om ondersteuning te verkregen dringeud aanbevelen en epJ is bereid om, wauneer men van hare tusschenkomst wil gebruik maken, de* giften aantenemen. De gelden door den genoemden priester «eiren verzameld en die welke de commissie zal ontvangen — van welke laatste opgave in de dagbladen zal- geschieden —. worden in hun geheel van hier overgemaakt, niet een enkele gulden behoudt de missionaris; door de liefdadigheid moet h|j in zfo'n eigen onderhoud voorzien, zonder dat iets van bet voor de gemeenten gekollekteerde aan zjjne ware bestemming wordt onttrokken. Hier kreeg zijn • eerwaarde huisvesting bij da katbol^ke geestelijken en de overtocht werd op de meest kiesche wyze gratis verzekerd door de N. I. Stoomvaart Maatschappij. Doorgaans worden de meeste bijdragen van den handel en hen die in de stad kantoor houden verkragen, de kommissie hoopt dat thans ook in de bovenwjjkea wat zal worden afgezonderd; elk penningske zal met dankbaarheid worden aangenomen. Leden der kommissie zijn: J. R. Kleijn, President, A. (J. Claessen, pastoor, J. W. H. Ader, predikant, A. J. W. van Delden, G. E. Gasper, 8. Thomas, kooplieden en S. van Hulsttjn, Marine Supor-Intendaut der N. I. Stdomvaart-Maatschappij. (*) Ook de uitgevers van dit blad zullen liefdegaven voor die commissie aannemen. (De Indiër) (*) De leden, der Commi99ie te Sanurang zijn: de heeren Hoeven ca Joachim. (Ued. Locomotief.) Men schrijft ons vau Buiteuzorg, dd. 16 dezer: „Voorzeker is u gisternamidaag veel water toegestroomd; wellicht meer dan de rivier bevatten kan. Hier ten minste hebben wjj, ten gevolge van aanhoudende onweers- en regenbuien in de hoogere bergstreken en op deze plaat» in de rivier Tjidani vooral, een zwaren bandjir gehad, zwaarder dan wg iv dezen regenmoeston tot dusver hadden. Dit had dan ook ten gevolge, dat de zoo schilderachtig gelegen bamboezen hangbrug, even voorbij Batoe Toelia over de Tjidani gebouwd, en die tot heden door eiken bandjir gespaard was gebleven, door deze overstrooming bezweken is en door den hevigen stroom als een snel dravend vlot benedenwaarts naar zee werd gevoerd. Heden is het weder insgelijks tot regen geneigd en kan men nog niet bepaald zeggen, of de namiddag ons al of niet weder zulk een waterplas brengen zal. Jammer slechts, dat deze watervloed niet een paar maanden vroeger is gekomen, dan hadden de sawa's daar nog voordeel van kunnen hebben en ware de padi beter gelukt dan dit jaar het geval is. De paiioogst is hier niet zoo ryk als audere jaren uitgevallen eu staat in verhouding tot gunstige jaren als 3 tot 4."— {Bat. ÜB.) Nabij Pemïambengan werd heden morgen een inlander die door deu baujir waadde, en door het gedruis dat het water maakte, ecu achter hem aankomend ruiter niet had gehoord, door dezen onder den voet gereden, waarbij bg erg werd geblesseerd. /^ln verbind met het hier ontvangen schreven van dea resident van Japara, dat de afdeeling vau dien naam wordt bedreigd met r(jstgebrok, hetgeen helaas ! in gewone taal wel tal beteekenen, dat er feitelijk gebrek aan voedingsmiddelen bestaat, is het niet onbelangrijk dat on 9 lieden door een bewoner van deze plaats werd medegedeeld, dat h;m gister middag omstreeks vier en een half ure door eene inlandscue vrouw, die opgaf van Japara heikomstig te zijn, een kind te koop werd aangeboden. Hy weigerde den koop. doch lichtte de vrouw in, dat hij eene plaats wist, waar zij gratis voedtel zou vinden, welke mededeeliug gretig door haar werd aangehoord. Op zijn verzoek is zij vervolgeni door een der schouten Daar Djoemblang gebracht, ter op. name in het bedelaars gesticht. De honger doet zich, naar dit vericbjjntel te oordcelen, in Japara reeds «oherp ge* roeien. Heden nacht werd deze plaats, voor de tweede maal in dit saizoen — ook eergisteren avond liep hat water over de hooge brug bij Raodoesari — bezocht door ecu bandjir, nadat gedurende meer dan een etmaal een hevige storm had gewoed en het water in de rivier had opgedreven. Bij het ontwaken heden morgen bevonden de bewoners, dat b|jna de gehesle Chineesche kamp, Keboa Tjina, da Maleische kamp, Bodakgang, de kampongs langs den Bodjongscheu weg, do Aloon-aloon, de Komediestraat, Schoolstraat en een deel vaa Karang-Bidara ouder water stond. Voor hen die hei faveur badden, het water in hunne woningen te krjjgen, was de ontdekking zeker alles behalve aangenaam, en daartoe behooren alweder alle Javanen in de genoemde buurten woonaohtig. In dan loop van dan dag ia hat water een weinig gezakt, maar daarmede is de modder niet verwijderd, die er door in de kampongs en woningen gebracht is, en bjj de opdroging weder niet anders dan zeer ongunstig werken zal op den gezondheidstoestand der pas van de knokkelkoorts herstelde en door sleohte voeding voor ziekten thans bijzonder vatbare bevolking. De werken, die de bandjirs moeten bezweren, reeds sedert zoovele jaren toegezegd, ontbreken nog geheel. Het water stond op sommige plaatsen drie voet hoog, niettegenstaande alle dijken in goeden staat gebleven z(jn. Daalt het water echter niet spoedig of moeten, door aanwas van water de dyten nog eenmaal ecu overstrooming doorstaan daa is het te vreezen dat deze thans geheel doorweekte aardwerken zullen bezwijken, in welk geval geen plekje vaa de geheele stad of omtrek droog blnft. De regent van Rembang is heden morgen, terwijl hij zich door een bad in zee verfrischte, overleden. - Hij was de oudste bro.der vau Samar.ngs regent die heden middag naar Rembang is vertrokken, om zoo mogelijk bij de begrafenis tegenwoordig te z|jn.
Naar aanleiding der diefstallen die hier geruimen ttjd geleden in de bureauX der inlandsche en Europeesche justitie hebben plaats gehad, is thans door de Regeeriug machtiging verleend, tot het daarstellen van ijzeren traliedu uren ter afsluiting der trappen die naar de verschillende étages van het algemeen bureau naby de rivier voeren. Of na dezen daar niet meer zal gestolen worden, moet de toekomst leeren.—
Samarang verkeerde met z|ju bandjirs en blauwe vlag in z^'u normale westmoessons-phase, toen heden morgen ambtenaren eu particulieren iv de Landraadtaal bijeen waren, om den nieuweu Resident voorgesteld te worden. De opkomst waa ongemeen talrijk. De nieuwe Resident begon met de meiedeeliog, dat aanvankelijk werkelijk voor de overgave des bestuurs deze dag, Vrijdag, was vastgestelJ, maar dat hg van de Regeering telegrafisch last o'utvaugeu had, onmiddelijk na zyn aankomst te Samarang als Resident optetreden, waarom de overgave dau ook reeds Woeusdag had plaats gevonden. Hij had echter dezen dag voor de keunismakiug met zy"n ambtenaren eu de particulieren willen behouden. De reden die de Regeering bewogen heeft den ge. wezen Resident te outslaan zijn bekend. De Regeering wil uu met een nieuwen Resident een nieuw leven in deze ongelukkige residentie brengen. Hij hield daarna een flinke toespraak tot de Europeesche am'oteuareu, en tot de Europeesche iugezetenen; daarna in vloeiend Maleisen tot de inlandsche ambtenaren, de hoofden der Chineezen en Arabieren. Die toespraken zijn in het hoofdaitikel van dit nommer zooveel mogelijk weergegeven. In het algemeen drong hij op flinke medewerking aan; en bij de inlandsche ambtenaren op degelijke plichtsbetrachting „zonder staatsie."— Vervolgens werden de aanwezigen door den Secretaris aau deu Resident voorgesteld; by die gelegenheid voegde hjj ieder een minzaam woord toe, eu riep hij nogmaals de voorlichting eu hulp vau de Kamer vau Koophandel en van de Handelsvereeniging iv. Algemeen maakte de pkchtigheid ecu zeer goedeu indruk. Wy hopen dat geen eukele billijke verwachting beschaamd worde, en dat deze Resident miuder kwistig dau zyn voorganger aan de pers bouwstoffen voor scherpe hoofdartikelen levere.— Het Nieuw Samarangs pkauwenteeb hield heden een algemeene vergadering, waarin werd besloten voor het af geloopen boekjaar het dividend vast t« stellen op 7 4 percent.— Heoe* middag is de Resident weer naar Demak ver. trokken.—