S Maart. Baron Bentinck vaa Batavia naar Soerabaia via Sa* marang 5 » Singapore van Soerabaia naar Batavia via Samarang. 7 „ Minisier f ramen van dt Putte ran Batavia n. Singapore via Muntok en Biouw. 7 • TV. Corei de Vries v. Batavia n. Singkawaug ria ISilliton en Pontiauak. 10 » Vice President Prins v. Batavia n. Padang via elokfoetong, Benkoelen en terug via Benkoelen, Bugano en Telok-lietuug 10 Maart Batavia van Batavia n. Soerabaia via Kustplaatsen en Samarang. 10 „ Minister van Staat Rochnssen r. Soerabaia n. Batavia via Samarang en Kustplaatsen. 15 „ Singapore van Batavia naar Soerabaia via Samarang. 15 • Koningin der Naderlanden van Soerabaia naar Batavia via Samarang. 20 • Minister van Staat Rochussen. v. Batavia n. Soerabaia via Kustplaatsen en Samarang. 20 « Batavia vaa Soerabaia naar Batavia via Samaraug en Kustplaatsen. 21 • Minister Fransen ran de Putte van Batavia naar Sing.poie via Muntok en Riouw. 21 » Koningin Sophia ran soerabaia naar Makassar en de Molukken. 25 „ Koningin der Nederlanden van Batavia naar Soerabaia via Samarang. 25 » Singapore ran Soerabaia naar Bataria via Samarang. 25 • Vice-President Prins, van Batavia n. Padang via Kroë, Engano en Benkoelen en terug via Benkoelen en Kroë. 28 » Minister van Staat Rochussen v. Soerabaia n. Bandjermasin via Baweau. 30 • Bataria van Bataria naar Soerabaia ria Kustplaatsen en Samarang.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 26-03-1873
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 26-03-1873
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 72
- Jaargang
- 22
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Nederlandsch-Indische Stoomvaart-Maatschppij. Dienstregeling over de maand Maart 1873.
BERICHT.
De Uitgevers van de Locomotief zullen het genoegen hebben, hun abonnés gratis een ter lithografie van den Hr. Koeken te Soerabaia vervaardigd van het aanstaande oorlogstooneel aantebieden. De verspreiding is heden begonnen, en zal zoo geregeld mogelijk worden voortgezet. Verder hebben de Uitgevers het genoegen medetedeelen: dat zij weder pogingen hebben aangewend, om een oorspronkelijken roman als Feuilleton voor dit blad te verkrijgen, en dat een der voornaamste JNederlandsche letterkundigen zich verbonden heeft om voor het Amsterdamsche Handelsblad en de Locomotief een reeks van brieven over de
Weener tentoonstelling
te leveren.—
DE GROOT, KOLFF en Co
Een hevige strijd.
11. Het katholieke Italië heeft juist zijn bestaan te danken aan het beginsel van rle vrije kerk in den vrijen staat. Hoe zou het zich anders zoo in tegenstelling met de heerschappij van den Paus hebben kunnen ontwikkelen? Achter de staatkunde der gelijksoortige rassen, verbergt zich de leus: „Italië één van Sicilië tot de Alpen," een leus die eeuwen lang in het gemoed van het volk leefde. „Urbem Roman °t Italiam esse unanimes!" zeide Petrarca: Italië, Rome moeten een zijn. Maar die leus zegt ons dadelijk, wat Italië tegenover den paus en de kerk moest worden. In republikeinschen of monarchalen zin leefde dit machtige denkbeeld voort onder de stormen van den eersten Napoleon, onder de verdrukking der Bourbons, in den opstand van 1821, door IS3O en 1848 heen, in de uitbreiding van het rijk van Victor Emantjel, om nu zich dreigend te nestelen op het Quirinaal te Rome, in de stad van den Heiligen Vader zelven. Kan men treffender ontmoeting denken dan die van de twee beginselen, der moderne maatschappij en van het ultramontanisme, te Rome zelf?
En Italië verdedigt niet met zwakke hand de eens verkregen voorrechten. Al heefb pater Hyacintiie, in zijn ongeduld, gezegd, dat Italië met de vestiging der regeering te Eome alles meende gedaan te hebben, en dat niets meer de blijken droeg van vooruitgang op den ingeslagen weg. men mag gerust zeggen dat dit woord onverdiend is. Hoeveel is er in den voormaligen Kerkelijken Staat niet te veranderen, voordat de wet van Italië daar geheel zal zijn ingevoerd! Er zijn toestanden uit den weg te ruimen, waarvoor slechts de geestdrift van den pasgeboren staat berekend schijnt. Ik breng slechts twee zaken iv herinnering, waaruit de richting van de regeering van Italië kan blijken. Ik bedoel het onderwijs en de kloosters. Op het punt van onderwijs wil men een volkomen onafhankelijkheid van de hiërarchie. In brochures en boeken wordt die zaak warm besproken, en men eischt het onderricht in een tal van vakken, die onder de vroegere besturen niet geduld werden. Maar dit is een quaestie. die voor geheel Italië nog moet geregeld worden, en hoewel de voorloopige besprekingen en onderzoekingen der daartoe aangestelde commissie rijpe vruchten belooft, zoo zullen we er hier nog niet over spreken. De zaak der kloosters, de opheffing van generalaten en broederschappen te Eome trekt onze aandacht. De wet van 1866 moet op den Kerkelijken Staat worden toegepast. Welk een struikelblok ! De zaak is in den laatsten tijd zoo ingewikkeld geworden, dat men inderdaad soms niet weet hoe het er mede gesteld is.
Doch ziehier eenige berichten die in het kader van dit artikel passen.
p Men h°ort slechts spreken van het beruchte artikel 2 van het ontwerp van wet op de opheffing der geestelijke corporation. Dit artikel % bepaalt, dat elke godsdienstige orde, die een generaal te Rome heeft, voor de vertegenwoordiging bij den Heiligen Vader een kuis zal behouden, dat liet bestuur daarvan aan de gemeente moet vervallen, eu dat de generaals daarom die woningen konden behouden, waarin zij gevestigd waren. In December nu had de heer Nicoteba reeds een motie voorgesteld van zeer radicale strekking. Hij eischte opheffing van het generalaat der Jezuïten. Die motie ging door met een meerderheid van 80 stemmen. Dit geschiedde terwijl de commissie voor de kloosterwet werd benoemd, en liet van wege haar samenstelling verwachten dat artikel 2 er niet goed zou afkomen. Meu sprak daar reeds van de gevaren die er uit zouden voortvloeien, en men vreesde dat de woningen der generaals brandpunten van het kloosterleven souden worden. Hoe zou ook de commissie anders oordcelen over artikel 2 ? Door het in zijn geheel te verwerpen kwam men op een zuiverder terrein. Dit gebeurde. Doch ziehier ecu nieuwe moeilijkheid. Het volk ging verder dan Regeering en commissie. Er hadden meetings plaats. Te Milaan eischte een vergadering ouder het presidentschap van Benedetio Cairou de geheele afschaffing der kloosters zondermeer. Sommige correspondenten houden dezen eisch voor de ware uitdrukking van den volkswil. De commissie heeft inmiddels een ander voorstel gedaan. Zij gaf het ministerie in overweging, om daar het huis of het generalaat niet erkend is, den generaal, moet het zijn met een beperkte omgeving, een som toe te staan, te vinden uit de goederen van de broederschap, waar hij verblijf hield. Andere couranten berichtten weer anders. Zij meldden dat de commissie had voorgesteld aau de generaals of procureurs-generaal het recht toe te kennen, om elk in een der kloosters van hun orden verblijf te houden. Hoe dit ook zijn moge, de regeering, die pas een zestiental kloosters, waarvan de waarde der goederen op het grootboek is ingeschreven, heeft onteigend, schijnt door het verschil der meeningen zoodanig getroffen te ziju, dat men algemeen gelooft aan een uitstel der eigenlijke quaestie. Ziedaar de feiten, zooals ik ze heb kunnen gewaar worden.
Het is bij dezen stand van zaken onmogelijk een definitief oordeel op te maken. Velen houden het er voor, dat de regeeriug in radicalen geest zal moeten toegeven. Men heeft gezegd dat de inrichting der Catholieke kerk eischt dat de generalaten te Rome blijven. Doch dit is haast niet te begrijpen. Hoe lang hebben de generaals van verschillende orden niet buiten Rome geresideerd. Men kon een geheele lijst van de zoodanigen opmaken. Daarbij zal de regeering van Italië bedenken, dat zij hier met meer recht te werk gaat dan Bismarck in Pruisen. Het geldt slechts de toepassing van een maatregel, die sedert 1866 bestaat en in wet is overgegaan. Doch laat ons niet vooruitloopen op de historie ! Italië wete wat gedaan moet worden. Het geldt hier een levensquaestie van den staat. Die staat neme dan eerst wat rust, en bespreke in dien tijd den aanleg van wegen en andere werken en arbeide met moed aan de rechterlijke organisatie.— d. V.
Samarang. POSTKANTOOR SAMAIiANG, Engelsche MALI..
Viê. Batavia, Muntok, Riouw en SiNOAPoa*. In de maaud Maart den 14e. en 28e. „ „ „ April „ He. Eu 21e. „ „ „ Mei „ 6e. en 19e. „ „ „ Juni „ 2e. en 16e. Fransche AA IL. Via Batavia eu Singapoke. Iv do maand Maart den 23e. „ „ „ April „ 6e. Eu 20e. „ „ „ Mei „ le. 15 en 29e. „ „ „ Juni „ 12e. en 26e. „ „ „ Juli „ 10e. Eu 24e. „ „ M Augustus „ 70. en 21e. „ „ „ September,, 4e. en 18e. „ „ „ October „ 2e. en 19e. „ „ „ November „ 2e. 16e. en 80e. „ „ „ December „ 14e. en 280. Snmatra's-Westkust. Den 4en eu löen van elke maand. l'alembang. Den J 7eu vau elke maand. Borneo's Westkust en Billiton. Den len van elke maaud. Baudjermasin en Bawean. Den 24en van eike msand. Macassar, Tiinor-Koepang eu de Molukken. Den 16en van elke maand. Het uur vaa sluiting is steeds dei avonds te 7 ure. lutUHclien wordt aaa belanghebbenden vrijgelaten, ook op audere dagen liutina bricveu aan liet postkantoor te do.n bezorgen. De doorzending van hier heeft «teeds plaats per eerst vertrekkende post.
Samakanq, den 10dei Maart 1878. De Foitmeis^er H. A. K.LKRKB
Netlerlandsch-Indische Spoorweg-Maatschappij Uren van vertrek voor den dienst, aanvang nemende den 10den Juni 1872.
Van Samarang naar Kedong-Djattie I Van Djocjacarta naar Soeracarta, Soeracarta en Djocjacarta. | Kedong-Djattie en Samarang. i Gemengde Treinen. I ________j-je-Treinen, STATIONS. TTTiirrT~\ STATIONS. _i~T~S I 6 I 8 v.m. I v m. I n.m.| n.m. I v.m. | v.m. | v.m.[ v.m. samarang vertr 8.20 1.2.; .Djocja. vert. 7.3010.25 2.55 Allas-To-.«ra » door 1.86 {Kalassan. „ 7.60 10.43 3.15 »roe_ooeu( „ 8.43 1.61 Prambßi.an. „ 8.8 :10.64 _.28 Tantoti,_ „ 9. 2 2.13 srowot. » 8.16 11.5 _.41 k_.i ir .. I""»- 8-2ü s-s' K 1.1 lm. I«allk- 8.28 11.17 3.6. Ked-Dj.u I — 9.28.2.41 «"««eu. |,e... 8.34 11.23 3.59 Padas 9.42 2.55 Tjepper. „ 8.6311.40|4.1s Telawa 9.69; 3.19 Deuui(oe „ 9.7 JIU2 4.32 Seran* „ door 8.40 I'oerwoiUdie „ 9.30| 12.17 -...5 o * laauk. 10.29! 3.54 . laank. 9.36 12.23 5 1 boeudil. I e_.r 10.361 4.2 °'° .vertr. 7. 112.57 Lawan» » u- 2 *-81 Kalie Osso , 7.24 I.— Salem ° » n-18 4-6 t ■•«lem » 1M *-18 Kalie Osso » u-36 6-12 Lawang . 8.7 | 1.84 _ ank. 11.53 6.30 „,__._■. la«nk- 833 2 — Sol» jvertr. 7.8012. 8 2.66 Goc*"*lh |vert. 8.41| 2.6 Poerwodadie „ 7.39 12-19 3.4 Serang . 8.58, door Delangoe » 8. 2 12-40 3.27 Telawa » 9.19, 2.37 Tjepper . 8.16 1262 3.41 Padas , 9.45 2.58 v, T [««"k- 8-33 -••8 s-67.-. ,v f. ;«»«k- a-6*i 3-7 Klatten |vertr. 838 _.14 4.3 Ked--DJa**-|vertr. 10.4 3.16 Srowot . 8-S6 1-27 4.18 Tangoeng „ 10 25 3.34 Prambanan . 9.6 1-38 4.31 l-.roemlioeng , 10,17 5..4 Kalassan » 919 I*9 4.44 Allastoewa » 11.— do" Djocja aauk.l 9.36' 2.6 l 6.1 ISaniarang aank. 11.11' | 4.1» Van Bringin naar Kedoeng-Djattie | Van Kedoeng-Djattie naar Uring, GemengdV ' Gemengde STATIONB. trein- I STATIONS. _*£__£* 1 2 v.m I | v. m. liringin vertr &20 (Ked.-Djatt. vertr. 10.— Gogodalem » 838 (Tempoeran „ 10.21 Tempoeran . 9.2 (Gogodalem „ 1049 Ked_-l>jatt, aank. 9.20 (liringin aank. 11,7 De tijd is de Ulegraaftijd van Samarang. De treinen 1, 2, 3, 5, 7 en 8 meer speciaal voor goederen vervoer bestemd zijnde zoo kunnen de tijden ran aankomst eu vertrek tenigszins verschillen. De treinen 1 en 6 houdeu te DJENKILON en GEDANGAN halt. Op alle stations en halten zijn rerkrijgbaar officieele gidsen en tabellen ran don loop der treineu tegen betaling respeetivelijk ran 50 en 10 eenten per stuk.
HOOG-MILITAIR-GERECHTSHOF VAN NED-INDIE.
Sentenliën, gewezen op den tden en uitgesproken op den 2lsten Februari 1873.
H. Nicolitz, no. 615 56, fusalier appellant. By vonnis van den krijgsraad ie Palembang, dd. 12 November 1873, schuldig verklaard aau insubordinatie door woorden en gebaren en aau feitelijke insubordinatie, gepleegd ouder verlichtende omstandigheden en veroordeeld tot tien jaren detentie. By sententie dsfiuititf veroordeeld tot v(jf jaren deteuiie. Verdediger Mr. H. R. ran Hees.
Salam, no. 63340, fuselier, appellant. By vonnis van den krijggrund te Siugkawang, dd. 3 October 1872, schuldig verklaard aau diefstal iv de chambiée en veroordeeld va voorafgaande vervallen verklaring van deu militairen stand, lot drie jaren kruiwagen. By sententie defiuitief bekrachtigd. Verdediger Mr, J. van Gennep.
K. ter Wal, uo. 54040, fuselier, appellant. B(j vonnis van den krijgsraad te Willem I, dd 3 December 1872, schuldig verklaard aan insubordinatie door woorden en gebaren en veroordeeld tot een j*ar deteutie. By sententie definitief bekrachtigd. Verdediger Mr. J. J. A. Schill. C Hooman, no. 60108 fuselier, appellant, By vonnis van den krijgsraad te Weltevreden, dd. 11 December 1872, schuldig verklaard aan insubordinatie door woorden en veroordeeld tot zes maanden detentie. B(j seutentie definitief bekrachtigd. Verdediger Mr. J. J. Schill.
P. Hjcmminga, no. 50245, sergeant-werkman, appellant- B(j vonnis ran deu krygsraad te Weit.rredeu, dd. 5 No. vember 1872, schuldig verklaard aan oplichting eu veroordetld tot één jaar gevangenis eu acht dagen datentie ter veivangiug van de boete vau f 300. By sententie definitief bekrachtigd. Verdediger Mr. ti. O. van der Linden.
A. Bijl, uo. 62337, tamboer, appellant. By vonnis van den krijgsraad te Willem I, dd. 19 Notonxber 1878. schuldig verklaard aan faitglyke insubordinatie en veroordeeld tot de atraf de» dooJs met don kogel. Bj sententie ucfiv nitiaf btkrachtigd. Verdediger Mr, HL G. van der Linden. C. Slüijtbrs, no. 62050, fus.lier, appellant. Btf vonnis van dan krijgsraad te Pa-eir.bang, dd. 9 November 1872, schuldig verklaard aan insubordinatie door woordt-u eu gebaren en veroordeeld tot één jaar dettntc. Bij sententie difinitief bekrachtigd, Verdediger Mr. H. O. vau d,r Linden.
H. J. van dkb Molen, no. 68383, s.rgeant, appellant. B|j vonnis van den krijgsraad te Singkawaua, dd. 27 November 1872, tchuldig verklaard aau i__.sb.uii_
trouwen en veroordeeld tot ecu jaar gevangenis. Bj sententie definitief veroordeeld tot ééae maand gevangen.». Verdediger Air. H. O. vau der Linden.
Ch. Schwilk, no. 57748, ftuelier, appellant. Bjj ronni» vau d>n krijgsraad te Samarang, dd. 12 November 1872, vrijgesproken vaa de hem bij de klucht teu laai-, gelegde iusubordiuatis door gebaren, doch schuldig verklaard aau lusubordin&tie door woordeu eu veroordeeld tot -.e» maanaen detentie. By sententie dtfijitief bekrachtigd. Verdediger Mr. Th. A. Ruys.
Ch. L. Uïlattr-, no. 67205, korporaal, geappelleerde. By voiiuii vau deu krygsraad te Palembang, dd. 1 Nov.inbor 1872, vrygesprokeu van htt hem iv do klucht ten laste gelegde feit rau insubordiuatie door gebaren do*_ schuldig verklaard aan insubordiuatie door woorden eu veroordeel! tot ééne maand detentie. Bij sententie aefiume-i is hei. vounis vernietigd en de geappelleerde rrygesprokeu voor ioo verre hij daarbij ia tchuldig verklaard aau insubordinatie door woorden. Overigens ia het vonnis bekrachtigd. Verdediger Mr. L. W. C. Keucbenius.
Klempoh, uo. 63827, luselier, appellant. By ronuis van deu krijgsraad te Soerabaia, dd. 14 Nov.mber 1872, schuldig verklaard aan het moedwillig toebrungeu eeuer kwetsure eu veroordeeld tot ecu jaar detsulie. By sententie definitief schuldig verklaard aan moedwillige verwonding en veroordeeld tot ces maanden detentie. Verdediger Mr, 11. B. vau Hees.
11. L. Coïn, uo. 39928, sergeant eiekeuvader, appellant. By vonnis rau deu krijgsraad le VVilkm I, d.i. 28 Naven.. ber 1872, tchuldig verklaard aau het moedwillig toebrengen ran kwetsuren geeue nekte of onbekwaamheid tot persoon. lijken aibeid van meer dau twiutig da^eu ten te-oig- gehad hebbende en veroordeeld tot ééne maand gevangenis eu ecu dag deteutie ter vervanging «ener gelabje;e vnii 8 ga.Jen. By sententie definitief veroordeeld tot drie maauden geraugenis eu een dag deteutie ter rorvaugiug eener boete vau f B.— Verdediger Mr. H. E. van rlets.
Sik Pandjang, no. 75942, gedetineerde, appellant. Bj vounis van deu krijgsraad te Samarang, dd. 19 Nov 1872, schuldig ter/cluurd aau moedwillig u doodslag aa reeds eenmaal ter cake vau misdryf te syu veroordeeld en veroordeeld, va vervallen verklaring vau deu militairen ataud dien by bekleedt, tot de straf des doods uiet den strop. By sententie dtfiuititf schuldig verklaard aan moord va reeds ter mke van misdryf (e zjjn vtroordeeld geweest. Ororigens bekrachtigd. Verdediger Mr. C Baron de Vos vau Steenwijk.
Ch. Lavilli, no. 49522, fn\ite\\tr,geapptd(erde. Bij ouuis ran dau kiygsiaad te Weltevreden, dd. 30 Au^uslUs 1872, schuldig verklaard aan insubordinatie rden en veroordeeld tot zes maeuden detentie. Bj s.-iit.iitit; defiuitief is het vonnis reruietigd, da krijgsraad te VVehevredeu onbevoegd verklaard om van de o:ni rwerpelyke zaak kennis te nemen en die zaak verwezen ïianr den voegden rechter, zyude de krijgsraad te Palemb dediger Mr. J. van Geuuep.
W. Rut, uo. 57612, fusolier, reklamant. By vonuis ran den krygsraad te Singkawang, dd. 27 Novcinb.r 1872, ongegrond verklaard iv tjjue reklame, dat da straf Va:i dageu kwsrtier arrest om reden „b|j het werken ven de „genie zich ongepast uit te laten tegen den ai met „de surveillance belast," hem op dt
G. Dois, no. 51317, korporaal, reklamant. By vonnis van den krygsraad te Willem I, dd. 9 December 1872, ongegrond verklaard in zyne reklame over «ene hem op deu 15 September jl. door den kompsgiits-koinraaudsni, kapitein J. B. Maok, opgelegde straf vau vier dagen kwartier-arrest eu hare omschrijvende reden, met last, dat die straf en reden onveranderd op reklamauta strafregister zullen blyven gehandliaafd en wegens het iubreugen zyner reklame schuldig verklaard aan verregaande oneerbiedigheid en veroordeeld tot veertien dagen provoost om den anderen dag te water en te ryst. Bij sententie defiuitief is het vonnis vernietigd en de reklamant geheel gegrond rerilaard in zyne reklame over de hem op den 15 Sept.mber jl. opgelegde disciplinaire straf vau vier dagen kwart er-arrest eu hare cmscnryvaude reden, met last, dat dia straf eu reden uit reklamants strafregistar zullen wordeu geroyeerd. Verdediger Mr. H. R. van Hees. E. E. W. Los, no. 57415, fuselier, appellant. By vonnis vau den krijgsraad te Palembang, dd. 26 November 1872, ongegrond varklaard iv zyne reklame tsgen de hem op dén Uden September jl. door den komuaudaut der heide kompagnien, Sleiumetz, te Tebing-Tiuggie opgol-g e straf van acht dageu cachot om deu andereu d.-.g te water eu ryst en gesloteu eu wegens de liclitvaardige indiening dier reklame schuldig verklaard aau verregaande ouei digheid en veroordeeld tot acht dagen cachot om den auderen dag te water en ryst eu gesloten. Bij sent definitief is de reklamant gedeeltelijs gegrond verklaard in zijne reklame tegen de hem op den Uden S ptembe. ji opgelegde discipliuaire straf van aclit dag.ii cachot om den auderen dag te wateren te ryst eu gesloten en hare omscinjrende reden op z|jn strafregister luidende: „iv beiolionkou toestaad op het appel van 10 uur te v«sob«-
nen," met verstande dat tusschen de woorden „in" „be- schonken" in die omschryvende reden liet woord „licht" worde ingelaecht, met last, dat de hem opgelegde straf uit g^n strafregister worde geroyeeid en daarvoor in de plaats gesteld acht dageu provoost. Verdediger Mr. I. 11. J. Hoek.
Omtkent het veitrek der Barisan van Madura kunnen wy het volgende mededeelen: Do troepen vau Sumauap zyu het eerst aan boord genomen; daarna die ran P; Vau Pamake.ssan stoomde men naar Simbilaan (Bankalan), waar de barisan ouder deu mi.joor Kaden Alajang Koro zoude wordeu ingenomen. Daar kwam uit Soerabaia, met ecu stoombootje ove-g<-braclit, aan boord de afdeelingskommauda:>t kolonel Wiggers vau Kerchein en ds officieren vau de dienstdoende schultery met het muziek. Slechts een half uur was noodig om de troepen van deu wal aan bootd te brengen en ze daar gerangschikt te ïien staan op het dek. De kolonel Wiggers van Kerchem sprak de troepen toe in de Nederiandsclie taal, welke toespraak door deu assistent resident ven Banka:an Jhr. J. C. G. S. van Krasyenoord werd overgebracht in het Madureeach. Alvorens verder te gaan moeten wy hier esrst nog eens in herinnering brengen, dat er tusschen de bivolking rau Sumauap eu die ran Bankalan steeds ecu zekere vyandschap, minstflus animositeit, heeft bestaan. De kolonel Wiggers hier niet over gesproken hebbende, achtte de asi-resident het noodig het woord te nemen. Hy Zeide tot de barisan vau Bankalan, dat zy, voor een gemeenschappelyk doel met hun mede-Madurezen uittrekkende, dezeu nu moesten beschouwen als vrienden, als broeders en, op het vaandel, dat by het aau boord komen der troepen van Bankalan aan dek gebracht was, wyzende, hield hij huu voor, dat »y allen nu ouder één vaaudel vereenigd, zich daarom heen moeten scharen om het geiameuiyk, als broeders, tot het laatste te verdedigen. Treffend was het, toeu dn Majoor vau Baukalan na een oogeublik gesprokeu te hebben, op den Majoor van het half bataillon Sumanap-Pan-akassan toetrad tn ook deze vooruitkwam eu elkander voor het front der troepen de hand reikten. Geih*bendï den ooilog tegen Atjin, gal Padang het militaire station zyn der expeditie. Zieken en gewonden zulieu zoo spoedig mogelyk d»arlneu worden gtëvacueerd; ten dieu einde wordeu daar reeds barakken opgeslagen, welke uitstekend moeteu zyu ingericht. Telegrammen zulieu bij voorkeur orer Penang verzonden wordeu. Wanneer noodig zal een stoomer met de telegrapbise'ne depêches naar Penang gezoudeu worden, met welke geltg nheid do gereed liggende brieven ook kunnen worden mede gegeven, om met do Eugolsehe mail over Singapore hunne bestemming te bereiken. De gewone pott- en transportdienst zal over Padang plaats hebben, waarvoor twee stoomschepen der N. I. S. Mü. dienst zullen doen tusschen Padang eu Atjin. Deze dieust zal zoo geregeld zyu, dat zy in vei binding staat met de gewone stoomraartlijn Bitavia Padaßg, zoodat tweemaal 's maauds lar>gs dieu wrg tydingeu zullen worden ontvangen. Met die gelegenheden zullen kisten en pakken tot esn gewicht van 10 kilogram, bestemd voor officieren, ambtenaren eu minder, n, van Java, Madura en Sumatra kosteloos wordeu vervoerd. lic dagbladen iuUeu de tydstippen aanwyzen vau de sluiting der postpaketten. (Java Bode.)