SAMARANG, 29 Mei. Eng. schr. Bobtail Nag, J. Edwards, Airoy Mc. Niell & Co. N.-I. bark Oej- Singho, Oey Bientuen, Batavia; Gezagv
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 29-05-1873
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 29-05-1873
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 124
- Jaargang
- 22
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Scheepsberichten. AANGEKOMEN.
VERTROKKEN.
SAMARANG, 29 Mei. Eng. stb. Meazalen, W. S. Ovle.ij, Batavi
Zeilree liggende Schepen te Samarang.
Ntd schip Snsanna Johanna, G. A. Vries, Dorrepaal & Co. B ïied. schip 's Gravenhage, W, Albert», „ .Nederland.
Het grondbezit op Java.
Zooals bekend is, werd op den J? 0 Maart 10:20, in de vergadering der Heeren zeventien besloten, om „de plaatze vau Jacatra ic vervatten tot eene gene'ale verblijfplaats der dienaren van de Oost-Indisct e Compagnie," en, op den 4 Maart van het volgende jaar, stelden de heeren bewindheb bers vast dat aan het fort de naam zoude gegeven worden van Batavia. Sinds dit oogenblik was de stichting van Batavia voltooid en breidde do Compagnie langzamerhand hare macht over Java uit. Het eenig doel der Nederlandsche kooplieden was evenwel de handel. Met de binnenlanden \an dit eiland bemoeide men zich weinig, hoofdzakelijk omdat zulks in het systeem der Compagnie onnoodig was, doch ook, omdat die binnenlanden, vooral de Preatigerregentschappeii, door woeste bergstreken vau de kustlauden waren gescheiden en het eene vermoeiende dikwijls gevaarlijke, reis nas langs de ruwe onbegaanbare bergpaden, in de schoone en vruchtbare binnenresidentiën in te dringen.
Hoogstzelden ondernam dan ook een der dienaren van de Compagnie zulk een tocht en zelfs in het laatst der achttiende eeuw had de Commissaris voor den inlander Lawick van Pabst groote moeite om Bandong te bereiken, waar hij bij de installatie van een der regenten moest tegenwoordig zijn. Een natuurlijk gevolg van dien toestand nas. dat de Europeesche gemeente op Java geheel onbe kend bleef met de zeden en gewoonten der inlandsche oevolking. Op Batavia bectond weinig gelegenheid die te leeren kennen. .De bewoners dier stad waren samengevloeid uit alle dcrelen van deu Archipel en waren hoofdzakelijk tlaven of zeevarenden, met wie men in geen andere aan raking kwam, dan de dagelijksche handelsbetrekkingen vorderden.
In het begin dezer eeuw, nadat Daendols den groott>., weg over Java had aangelegd, leerde men wel is waar de inlandsche bevolking beter kannen, doch nog nooit ' ad iv. n er zich ernstig op toegelegd hare begrippen en gebruiken te onderzoeken, zoodat zelfs thans nog weinigen daarvan eenige kennis hebben en vooral eene groot-s onbekendheid bestaat met de rechtsbegrippen der inwoners van Ja a Toch is dc kenni= dier rechtsbegrippe.i hoogst noodzakelijk Niet alleen zijn de rechtbanken verplicht icchi te spreken volgens de zeien en gebruiken der inlandsche bevolking maar oot de regeering, zoowel in Nederland als m Indië kan op wetgevend gebied geen stap doen zonder d e ken nis te behoeven. Tijdens de beraad lagiageu in de Tweede, Kam r de; Stateii-Generaal, bij gelegenh j-id der behatidelitig van de agrarische wet en de regeling der rechten van de inlandsche bevolk ng op den giond, toonde men zich bereid die rechten te eerbiedigen, dich een juist begrip vau die rechten had men toen nog niet en m^ermaien \ei keerde. men in het onzekere, of de bevolking zich wel eigendomsrechten op den door haar bewoonden grund toekende en niet veeleer den Souverein, in casu den Nederlandschen .Staat, als rechtmatig eigenaar der bebouwde en onbebouwde gronden aanmerkte.
Menigeen was van hei laatste gevoelen. De inlander, dus beweerde men, kent geen eigendomsrecht ep den grond. Een dergelijk begup van eigendom is alleen aan Westersche volken eigen. De Oosterling kent alleen zijn vorft aleigenaar. De Nederlandsche Staat, welke in de plaats van dien vorst is getreden, heeft de bevoegdheid over de gronden op Java te betch.kken, zooals men goed.indt, kan ze afstaan in eigendom, erfpacht of huur, aan wien hij wil en behoeft niet te vreezen, dat het rechtsgevoel der bevolking door dergelijke beschikking zich zal gekwetst gevoelen. Evenwel is deze meening geheel onjr.ist. Voor ongeveer een drietal jaren besloot de regeering een einde te maken aan de onzekerheid, welke alom aangaande het grondbezit der bevolking bestond In elke residentie op Java werd eene commissie benoemd, ten einde in de dessas of dorpen zelven bij de landbouwers berichten in te winnen omtrent hunne geb-uiken, rechtsbegrippen en rechtsinstellingen. Het doel was den goringen man en niet de hoofden deswege te ondervragen en zooveel mogelijk feiten te verzamelen, waaruit meu konde opmaken, in hoeve.-re de Staat als souverein, al dan niet door de bevolking als eigenaar der gronden werd aangemerkt. Dit onderzoek, hetwelk eenige jaren heeft geduurd en met de grootste nauwkeurigheid is ingesteld, is thans afgeloopen. Dc processen verbaal, waarbij de vragen aan de dorpelingen gedaan en hunne antwoorden, zijn geconstateerd, wtrden bij de regeering ingediend en ter verdere uitwerking overhandigd aan eene commissie, waartoe ook steller dezes behoorde.
Om htt groote belang, hetwelk, zoowel de Nederlaud sche Staat, als de regeering in Indië by de beantwoording der vraag hebben, wie eigenaar is der gronden op Java, achten wij het niet onbelangrijk eenige feiten medite deelen, welke het gehouden onderzoek aan het licht heeft gebracht en tevens de eigenaardige rechtstoestanden te doen kennen, die op het eiland Java worden aangetroffen.
Ter verduidelijking van hetgeen volgen zal, behooTt in herinnering gebracht te worden, dat de geheele bevolking op Java, met uitzondering v-au die der hoofdplaatsen, uit louwers bes aaf, wier hoofdzaktiijke, zoo niet eenigste bezitting de grond is. Behalve het vee, bezit de dor] De woeste, grond is, naar hunne meening, eeue res nullius, waarvan het eigendom door occupatie en bewerking wordt verkregen. Deze beschouwing is zeker over ■jenkomstig het volkenrecht en zelfs bij de Romeinen, die het eigendom van onbeheerde gronden hoofdzakelijk aan den Staat toekenden, was het evenwel niet ongewoon in enkele gevallen van dien regel af te wijken en den ontginner van woest liggendeu grond als eigenaar te erkennen. De oroote uitgestrektheden woeste grond, welke zich, tijde keizers, in den Bomeinschen staat bevonden, riepen zelfs een aantal wetten in het leven, waarbij een ieder werd vergund woeste gronden te occupeeren en het recht van den inbezitnemer rechtstreeks wordt erkend. Eene verwijzing naar Cod. XI, .VS, de o mui agro deserto, is voldoende om dit te staven. Het is waar, dat ons Burgerlijk Wetboek in art. 576 bepaalt, dat gronde.ven en andere onroerende zaken, die geenen eigenaar hebben, aan den lande toebehuoren '). loch dit voorschrift is van staatsreehtelijken aard en heefr zonder twijfel zijn oorsprong te danken aan het Romein Merlin, in zijn Répertoire, de j urisprudence, voce „ oceu pation'", erken., dat. volgens her droit les gens, de woeste gronden aan hein toebehoren, die ie in bezit he^ft genomen, doch deelt tevens mede, dat het feoldaalreeht dit beginsel heeft miskend en dat slechts sén coucume in Frankrijk, namelijk de, coutume van Dax, in het belang van den landbouw, het ontginnen van noeste terreinen aan ieder toestond Evenals het feodaaltelsel noodlottig was voor het ontginningsrecht. evenzoo storende zullen de wetten van 'J April 1870 en 30 Juli 18.0 op den landbouw in Indië werken. De verwarde toestand, waarin het grondbezit aldaar verkeert, zal door die wetten nog slechts verwarder worden, en dat die toestand leeds verward wa», zal weldra blijken. Ir Art. 5711 van het Burgerlijk Wetboek ia letterlijk vim dim volgenden inhoud: „(jrondervcn en andore onroerende (aken die onbe„heerd zijn en geenen eigenaar hebben, gelijk mede de zaken van „dengenen die zouder erfgenu ■■ ia. of wiens erfenis i- iet„laten, behooren aan den Staat."
Frankrijks Milliarden.
Volgens niededeelingen, in deu Duitschen Rijksdag gedaan, weten wij eindelijk, hoe de door Fraukrijk gestorte oorlogsschatting, de locale contributiën en de onder de schatting begrepen interesten gebruik! zijn en verder gebruikt zullen worden. Wjj zrr.u dat deu tiv. Maart jl. 1,075.072,531 thal. door frankrijk waren betaald. Bijna de helft dezer som — 000,000,000 thal. — zullen onmiddellijk onder de verschillende Staten van het Duitsche Kijk verdeeld worden. Van de andere helft, zyn. overeenkomstig reeds uitgeschreven wetten, 86,686,66 thal. aan Frankrijk betaald voor d n aankoop der spoorwegen in Elzas-Lotharingen; 36,700,000 thal. zijn toegestaan aan partikuliere personen en corporatiën in den Elzas en Duitschland we- L>ens schade en kosten, tijdens den oorlog beloopcn, en 5,600,000, thal. aan bevrachte)-, om dezelfde redenen; eindelijk waren er 18,-112,300 thal. noodig al- fonds van het rollend en ander materieel der spoorwegen in Eizas-Lotharingen, en zijn 40,000,000 thal. besteed voot d< :r het geld in kas zijn 20,000,000 thal. gedeponeerd bij de Bank, 54,000,000 geplaatst in Iv gelsche ol' Duitsche wissels; 25,000,000 gebruikt tot aankoop van openbare Duit che fondsen, en 25,000,000 voor den aankoop van gouden -raven tot muntiflg van nieuwe muntspecie. Laatstgenoemde sommen, even als het restant van de nog door Frankrijk te betalen oorlogsschatting, zullen, op een later te bepalen datum, onder de verschillende staten worden verdeeld, met een korting evenwel van 240,000,000 thalers voor de pensioenen der invaliden, en -10,00(1.000 thalers, die voor het reserve-fonds van oorlog bestemd zijn.
De struikrooverij in Italië.
Onlangs hebben wij gemeld, dat een der hofdames van de Keizerin van Busland, op eene wandeling nabij Sorrente — waar de Tsarin zich nog steeds ophoudt — door struikroovers was opgelicht, ltomeinsche brieven aan den Univers bevatten thans eenige bijzonderheden omtrent dit voorval, medegedeeld dooreen persoon uit de omgeving der Keizerin. De^hofdame in quaestie keerde per rijtuig vau Napels naar Sorrente terug. Onderweg weid een schot geloM. op den koetsier, die evenwel niet. gekwetst werd, en de paarden tot staan bracht. Onmiddellijk sprongen nu drie bandieten te voorschijn, en beroofden de dame van eene aanzienlijke som aau Toebels en een paar prachtige juweelen oorknoppen. Daar de heeren dieven wat haast schenen te hebben, waren zij ongalant genoeg de ooren der dame zoo oneerbiedig te behandelen, dat. met het belletje ook het lelietje werd afgerukt, 't Laat zich denken, dat dr arme wouw half dood van schrik bij de tv izeriu is aangekomen. Victor Emanuel heeft aan 11. M. geschreven, en met zijn leedwezen tevens zooveel soldaten aangeboden als zij verlangde. De Keize in heeft echter gewe:gerd, en bepaalt er zigli bij, slechts 7 lanciers als geleide te behouden. Iv de laatste dagen kwamen meer gevallen voor. dat reizigers d or sl.ruikroovers zijn aangerand, en dat met een stoutheid, die ver-egaaud mag her-ren. Zoo werd o a dezer dagen de heer Margiaixtti op den weg ran Voghera door 5 gemaskerde, met pistolen en messen gewapende boosdoeners overvallen. > e aangevallene bood <000 fr. losgeld, doch de bandieten eisehten dat hij alles af zou geven, wat hij bij zch had, bestaande in 13,00(1 fr, zijn ho-lege en juweelen. B veudien ontnamen ife roevers hein rijtuig en paarden, doch dit laatste werd twee dagen later door dc .karabiniers op den weg Castelnuovo Scrivio teruggevonden. Van de dieven echter geen spoor. Deu volgenden morgen, werd te U uur des morgens iv het midden der straat een meisje door vier gewapende kerels ontvoerd. Het kind werd in een rijtuig geplaatst, dat zich in galop verwijderde, tot, groote verbazing der buien die wegens het stoute en verrassende van den rut f. er niet aan gedacht schenen te hebben zich er tegen re verzetten. Deuzelfden dag ntrd in dezelfde stad een jongeling door eenige onbekenden opgelicht, en tot dusverre waren alle stappen om hem terug te vinden, ie vergeefs. Zijne familie had te voren verscheidene bedreigende brieven ontvangen, doch er zich niet mv bekreund, denkende dat het een grap was. Den 8n jl. zijn eenige dieven het gasthuis van San Gennaro des Porceri, te Napels, binnengedrongen, en hebben linnen gestolen ter waarde, van 3000 fr. Men moet hier denken aan talrijke medeplichtigen, dewijl er paarden en wagens noodig zijn geweest, om den buit weg te voeren. Italië is inderdaad een modelstaat!
Rechtspleging in Amerika.
Uit New-Tork worden een paar nieuwe staaltjes medegedeeld van de Amerikaansche rechtspleging, die men weet, dat uog al vreemd is. Onlangs is er een zekere Foeter opgehangen, beschuldigd en overtuigd van moord op een grijsaard, en wel onder de volgende omstandigheden. Fos/er bevond zich in een omnibus, toen een oud heer, vergezeld van twee dames, eveneens daarin plaats nam. Fos.'er was dronken en gedroeg zich zeer onbetamelijk, hetgeen hem door den ouden heer werd onder het oog gebracht. In plaats echter van die vermaningin dank aan te nemen, wierp hij deu grijsaard een vloed vau scheldwoorden naar het hoofd, ui zoodia de oude heer en de dames waren afgestapt, sprong hij Len achterna, greep een soort vau ijzeren werktuig, dat u]> dc zijde van den wagen hing, en bracht daarmede den armen man een doodelijken slag toe Dat, had plaats in 1871. Fos/er stond te recht; maar dewijl de wet eischt, dat, de uit-praak der juiy met eenparige stemmen geschiedde, en de leden het niet eens hadden kunnen worden, werd Poster andermaal geoordeeld, en ditmaal, verleden jaar, stemden de 12 leden der jury overeen en sprakin zij het doodvonnis over den schuldige uit, V,m dat oogenblik af werden de reeds gebruikelijkemiddeltjca in praktijk gebracht, om onder eenig voorwendsel appel ie verkrijgen; doch alles mislukte en er bleef deu veroordeelde teu slot te niets meer over dan de goedertierenheid ran den gouverneur van New- Vork, die in de jurisdictie ran zijn bestuur het rechtheeft gratie te verleenen in zaken betreffende het genieene recht. Ook dat verzoek werd echter van de haud gewezen, ondanks de smeekingen der aanstaande weduwe van het slachtoffer en in weerwil zelf- van de verklaring onder eede, door verscheidene leden der jury afgelegd, dat zij gehandeld hadden onder den invloed hunner collega's, die, bewerende de wet te kennen, hen verzekerd hadden, dai liet . onnis zou vernietigd worden en slechts diende om een heilzamen indruk te maken op de vele misdadigers, waardoor de stad onveilig werd gemaakt. Niets baatte; luster bengelde weldra in de lucht, In Amerika volgt men namelijk een andere wijze van ophanging. In de meeste landen, waar deze terechtstelling nog bestaat, valt dc veroordeelde door een luik naar beneden, of wordt van de ladder gestooten; het breken van het nekbeen veroorzaakt dan deu dood. Te New-York wordt integendeel de gehangene opgeheschen en sterft hij door verworging. Bij de terechtstelling van Poster was men getuige van een treurige bijzonderheid, 't Zij dal de voorloopige werkzaamheden aan het schavot nog niet waren geëindigd, 't zij iets anders, maar Fos/er moest, met het hoofd in een ïwarte kap gestoken, niet minder dau I;.' minuten voor de galg -taan wachten. Na een paar minuten begonnen zijne krachten hem te begeven, zijne knieën knikten en hij wa- op 't punt ie vallen, toen de beulen hem aangrepen en het droevig tooneel veTder afspeelden. — Binnen kort zal de terechtstelling plaats hehln-u \an S/o/.-cs; die, gelijk bekend ia, verleden jaar James Tisk, den benichten Erie spoorweg koning, door een pistoolschot gedood heeft. Gelukt hei Hokes, die reeds veroordeeld i-, appèl aan te teekenen, dan zat 't evenwel nog wel achttien maanden duren, vóór liet vonnis — indien 'i werkelyk gebeurt. — voltrokken wordt.
Gemengde Berichten.
— Te Geldermalsen i- een geheele stal vee afgemaakt len getale vau 17 stuk». Die onteigening ko«tte ongeveer f 8000. — Te Bodegraven wilde de 2)jaiig zoon van ten smid, een geweer afschieten. Wellicht had hij het te vol geladen, ten minste hel Sprong eu wondde den jongen man zoo aan bel hoofd, dal hij onniiddelijk aan de gevolgen stierf. — Volgen- de Amerikaansche Monlanian houdt zich in een grot bij Daylight-Gulch in Virginië een Franschman als kluizenaar op, die ziel, voor een natuurlijken zoon vau Napoleon 1 uitgeeft. Hij noemt zich Louis Schon en is, volgens /'ju Keggen, 2 April 1810 geboren. Zijne moeder v,as eene Oosi.enrijksc.he, met wie Napoleon na den slag bij Esslingen relaties had aangeknoopt. Later zond deze moeder een kind naar Engeland, waar eerstgenoemde in 1832 overleed. De reeds bejaarde heremiet beweert iv het bezit ie zijn van papieren welke zijne afkomst onloochenbaar bewijzen; hij moet frappant op Napoleon I gelijken. — Te Meppel hebben tien brandmeesters en assistentbrandmeesters hun baantje er aan gegeven, omdat zij het niet een- kunnen «orden met. den gemeenteraad. — Te Deventer is in Maart al bloemkool, geteeld op den kouden Maartgrond, aau de markt geweest — De president der Vereenigde Staten heeft 15 geleerden en kunstenaars benoemd om, op staatskosten, de wereldtentoonstelling te Weenen te bezoeken en daarvan een verslag op te maken, elk voor zijn bijzonder vak. leder ontvangt voor reiskosten 1000 dollars vergoeding. Deze som wordt uitgetrokken op de 200,000 dollars, die 't Congres heeft toegestaan ter tegemoetkoming van de Amerikaansche inzenders op de tentoonstelling. —Te Brussel zijn ongeveer twintig personen gearresteerd, die allen tot eene bende behooren, welke aldaar in den laat-teu tijd een aantal diefsjallen heeft gepleegd eu die in Engeland en Nederland hare correspondenten hei i't om het gestolene te gelde temaken. Alen heeft o. a. de hand gelegd op een slotenmaker, die 10 werklieden in dienst had, om valsche sleutels te maken, waarvan de dieven zich bedienden. Een Hollander schijnt aan het hoofd te staan. die zich in Duitschland bevindt en thans daar gevat, moet zijn. Een hunner, een gauwdief vau Pruisische afkomst, die kort geleden arm te Brussel was gekomen, was weldra in 't bezit van verscheidene eigendommen en had in de laatste dagen een paard en wagen gekocht om in lompen ie handelen. Ook in eene grensplaats van Frankrijk moeten er gearresteerd zijn. — In Amerika is, zoo als men weet, een t. ,'/ show niets buitengewoons. Wij meenen dat Barnum de eer van de uitvinding dier tentoonstelling toekomt, lil Europa echter is zij een nog nimmer gezien schouwspel, Te Parijs, waar men in de laatste jaren eene manie voo tentoonstellingen heeft gehad, en dien ten gevolge alle mogelijke voorwerpen reeds geëxposeerd heeft, is men na dc tegenwoordige ga-tronomische tentoonstelling ten einde raad, en znl dus nu het Amerikaansche voorbeeld volgen. Er zal derhalve np ook in Frankrijks hoofdstad eene tentoonstelling vau kinderen gehouden worden in het jaar I Te Louisville in Kentucky is ccii neger wegens moord opgehangen; meer dan 7000 personen waren tegenwoordig, terwijl de vrouw van den veroordeelde de plechtigheid in een rijtuig met de meeste belangstelling bijwoonde. — Voor de viering van de 100-jarige onafhankelijkheid van Amerika heeft men veris voor 2,887,W0 dollars ingeteekend. — 'Ie Tremont stygf de grond verbazend in waarde: twee kleine stukken die vóór vijl' jaren voor 9000 en 4000 dollars werden gekocht, brachten dezer dagen bij verkoop 50 000 en lt 000 dollars op, — Onder een zerk van de kerk van Onze Lieve Vroun van Clery heeft men een looden doos in een nis gevonlen ; in de doos was ecu hart ia wol gewikkeld: zij droeg het opschrift: Ceit lecoeur da rug Charle* hmtième 1498.— — De bekende hoogleeraar Liebig ligt te Munchen gevaar lijk ziek aan een longontsteking. Wij vernemen dat voor de Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaartinaatsehppij bij dc beroemde bouwmeesters Bob Napier k Sous te Glasgow, twee stoomschepeit in aanbouw zijn. ieder groot ruim 8000 tonnen, met mime en doelmatige inrichtingen vcor eer-te en tweede klassepassagiers en emigranten. Deze schepen zijn bestemd om, met de stoomschepen Rollen/.,,' en Maas, een geregelden halfmaandelijkselien dien-t tusschen llotterdam en New-York te onderhouden. — In Schiedam dat met 1872 een goed brandersjaar achter den rug heeft, zal nu een fabriek worden opgericht, die twaalfmaal het. voortbrengingsvermogen eener gewone branderij heeft. Opmerkelijk is dit omdat reeds mt de productie kunstmatig door de producenten zelf word' belemmerd, teneinde een overvoerde markt te voorkomen. — De spoorwegen brachten gedurende dc twee Paasclidagen 11000 vreemdelingen te s' Hage. Over 't geheel was het vervoer op de spoorwegen gedurende de jongste feestdagen buitengewoon.
Telegram uit Batavia.
Aangeb. 29 Mei, 8 uur 2 min. voorm. Uit Europa zijn de volgende berichten hier ontvangen: In de Nationale Vergadering is eene motie van 24 conservatieven aangenomtn, waardoor de piesident Tbiers met zyn ministerie is afgetreden. Mac Mahon is gekozen ais president; hij heeft de handhaving der rust en orde in Frankrijk beloofd. Door de Brogue is een nieuw ministerie gevormd, volgenderwijze samengesteld: Buitenlandsche zaken, de Broglie; Brnnenlandsche „ Beute; Justitie Ernoult; Financiën Magne; Oorlog Cisey; Marine Dompierre Hornoy; Landbouw Bouillerie. De Lesseps ontwerpt een spoorwegplan naar Indie ; van Orenburg naar Pischawar. De Nedeilandsche Kamers hebben 5/, millioen toege s'aan voor Atsjin. — De minister van financiën is afgetreden. — Het aanrukken van Batakkers wordt in Holland tegengesproken.
HANDELS-HERICHTEN. SAMARANG. den 29 Mei 1873.
KOFFIE, gewone en West-Ind. bcr. / 53 ii 51. afgedcr.n. SUIKER, f U'/, aangeboden. INDIGO, ƒ 4,25 a / 4.30 alleen voor superieure qualiteit. KOEHÜIDEN, 1' Soort, f 6S, a f 70—per kodie, gebeden, schar rs BUFFEL „ 1' Soort, ƒ 0,22 a ƒ 0,23 per pond do. RIJST Java soorten ontbreken. KLAPPER OLIE, / 30 — KATJANG OLIE, ƒ2B — ROTTING le kwal. ƒ 13 i ƒ 15 per pikol. 2e „ f 8., af 9 do. do. "Wisselkoers op Holland 6 md. dato 102V4 a 103'/4 pCt. Faktorij 102%.