— De Egalitê van Marseille verhaalt dat ecu handelaar dier stad, X... genaamd, dezer dagen zijne vrouw verloren had en, zooals dit in dergelyk geval gebeurt, hierover zeer bedroefd was. De dragers stonden gereed om de overledene weg te brengen; doch eer X .. zich aan het nooia van den stoet plaatste, ging hy nog eens even op zyn Dui-eau, rangschikte e;ni.re papieren en zeide tot zyn bediende: vergeet niet deze papieren in de kist te leggen. Nadat hy genoegzaam geweend had, ging X... weer voor zyn bureau zitten en maakte zich gereed om zyne handelszaken t„ henu,men Hfl de ldki< zocht de aan Victor toevertrouwde papieren, en deze niet vindende, vroeg hy hem, wat hy er mede gedaan had. „Mynheer heelt my gezegd," antwoorde deze. „dat ik ze in de kist zou leggen, en rk h„b ze in de kist gelegd "— „Dan zullen wij nog eens gaan zoeken," hernam X... Hy zocht in al de laden zonder iets te vinden. „Maar Victor," hernam hy', „waar zijn dan toch de papieren?" „Wel mijnheer," ik beb ze in de kist van mevrouw geleed, zooftl.9 gÜ mij gezegd hadtl"...— Ongelukkige,' riep X..., uit, „er waren voor 200,000 fr. titels aan houdrr." Er *vaB een verlof der overheid noodig om het lyk op te gi'aven; maar de 200,000 fr. lage» in de kist, zooals Victor gezegd had.
— De derde zoon van den Keizer van Rusland, Grootvorst Alexis Alexandrowitsch, die eerst onlangs van een yeeljarisge reis om de wereld met het fregat Swetland naar Busland is teruggekeerd, heelt bevel gekregen zich voor een nieuwe reis gereed te maken. Daaruit maakt men op, dat de verzoening tusschen den Keizer en zy'n zoon nog niet is stand gekomeu. Over de oorzaak van de oneenigbeden in de Keizerlyk Russische familie deelt men mede, dat die zy'n ontstaan door een geheim huwely'k. Grootvorst Alexis heeft namelyk, zonder medeweten zijner ouders, een huwely'k aangegaan met een der hofdames, Alexandrine Shnkowski, een nicht vau den Russischen Minister van Finantiën von Beutern. Toen de Keizer deze mesalliance ontdekte, was hy' zeer vertoornd en stelde alles in het werk om het huwely'k te laten vernietigen. De jonggehuwden evenwel weigerden hiertoe mede te werken, en hielden zich aan de aang gane verplichtingen. De jeugdige vrousr bevond zich te Nizza, toen de vertrouwde des Keizers, Graaf Peter Schuwaloff, belast werd zich derwaarts te begeven om de gewezen hofdame te bewegen hare medewerking tot ontbinding van het huwelijk te verkrijgen. Zijn zending mislukte. De echtgenoot, die inmiddels van een zoon was bevallen, bleef standvastig weigeren. De Keizer zond toen zy'n zoon op een rei 3, dh eenige jaren moest duren, iv de hoop hem tot andere gedachten te brengen, doch totdusver heeft dit niet gebaat. De Grootvorst moet, even als iijn gade, vast besloten hebben zy'L huwelijk te handhaven.
— Leermeester. „Zeg my eens, Nicolaas waarom heeft Jacob de beide dochters van Labau getrouwd?"
Nicolaas. (Nadenkend.) „Omdat in dien tyd zyne middelen het hem veroorloofden. Ia den tegenwoordigen tijd,nu vooral de dames-toiletten zoo duur zyn, zou hy' het wel uit zyn lyf hebben gelaten."
— Het jaarlyksch verbruik van papier bedraagt 1800 milloen pfd- (één pfd. = 0,5 kilo) welke ia 3960 fabrieken met 2780 papiermachiues en 1867 kuipen door 90,000 arbeiders en 180,000 arbeidsters iv en 100,000 arb iders buiten de fabrieken vervaardigd worden en een kapitaal van 378 millioen thlr. (een thlr. = ƒ 1,75) vertegenwoordigen. Het jaarlyksch verbruik vau papier per inwoner bedraagt in: Groot-Brittaunie 111/, Vereen. Staten van N.- Amerika 10/5, Duitschland 8, Frankrijk lx/2, België 7, Zwitserland 6J/,, Nederland 4, Denemarken 4, Oostenrijk 3/2, Zweden en Noorwegen 3/2, Italië 3 '/2, Portugal 2'^, Spanje l]/2, Rumanie 1, Rusland 1, Griekenland l/2, Turkije y.2 ptd.
— Alles wat men van zonderlinge Amerikaansche duels heeft gehoord of gelezen, wordt overtroffen door het volgende verbaal dat wy' in Figaro aantreffen. Twee yankees, zegt het blad, zy'n op het denbseld gekomen te duelleeren met de gewone timmeimans-draaiboor! De getuigen hebben twee zulke stuks gjreedscbap, van hetzelfde model en grootte vei schaft, en twee dikke eikenplanken. Elk der strijders weid een stuk voor de borst bevestigd, en daarop een boor ter hand gesteld. De punten werden weêrzy'ds op het punt geplaatst, en de duellanten wachtten met de hand aan den omslag het teeken af om te beginnen. Zoodra het sein gegeven werd, gingen zij verwoed aan het boren. De beieedigde vooral onderscheidde zich door verbazende kracht en vlugheid, zoodat hij in twiutig sekonden door het dikke eiken hout heen zy'n tegenpartij, de boor in de borst gedreven had. De wond was doodelyk, en aan de cci voldaan. De overwinnaar had z'cb den geheelen vorigen nacht in bet boren geoefend op ledige okshoofden.
Heeft Figaro het duel belachelijk willen maken, dan is hy niet ongelukkig geweest.
"Gemengde Berichten.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
"De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
Padicu ltuur. De Hr. Holle zal overmorgen Grobogan bezoeken , om er eenige dagen te blyven, ten einde ook daar een betere wy'ze van padicultuur iugang te doen viaden.— Het telegram van Atsjin dat wy heden publiceeren, bevestigt alweder, wat wy' by' een vorig optimistisch bericht vandaar reeds als ons gevoelen mededeelden, dat het vooruitzicht op een spoedige onderwerping van het beoorloogde volk, niet in vervulling is gekomen. De verwachtingeu van onzen bevelhebber blyven echter rooskleurig, ook in deze laatste depêche. Het eenige bericht van belang dat zy bevat is, helaas! de vermelding van het treurige overlijden van een algemeen bemind en geacht kapitein van de Infant eiie, den heer Pardon, diizich hier, gedurende zjjn kortstondig verbly'f reeds vele vrienden had weten te maken. Uit particuliere betichten is hier ook vernomen, dat de kapitein van Lier aan de gevolgen zyner in den stryd bekomen wonden overleden is.— In de kampongs om deze stad worden tegenwoordig weder zeer veel koortslijders geteld. De bezorging der brieven levert by voortduring stof lot klagen op, en geeft bewys dat de oppassers, met de bezorgiug belast, er slechts naar streven van hunne taak af te zyn, onverschillig of deze naar behooren is verricht. Daardoor gebeurt het menigmaal dat personen of collegien die veel brieven ontvangen, te midden van den voor hen gedeponeerden hoop schrifturen er een paar viaden aan geheel andere adressen, die zy dan per eigen gelegenheid laten bezorgen, indien zy beleefde menschen zyn, wel te verstaan anderen handelen daarmede natuurlijk anders. De personen, aan wii de btieven geadresseerd zyn, hebben echter recht te vorderen, dat de bezorging Diet afhange van de meerdere of mindere beleefdheid hunner mede-ingezetenen, en de richtige bezorging kan alleen eenigszins verzekeid worden door de wederinvoeriag der espeditie-boekjes.
Van den belachely'ken maatregel om het inlandsch postpersoneel te becedigen, kan men toch geen juiste plichtsvervulling verwachten.
De lang aanuoudende droogte ia deze dagen van periodieken regen, doet de landbouwers op vele plaatsen die voor hunne velden van den regen afhaukelyk zy'n, reeds angstig worden over hun gewas. Voor de ry'stvelden wordt verlangend naar meer regen uitgezien.
Een bijzonderheid is, dat niettegenstaande het gebrek aan regen, toch Zaterdag avond hier op vele plaatsen overstroomingen hebben plaats gehad.
De temtelbouW in de kampong Kaoeman vordert slechi en de ware geloovigen die voor den opbouw zouden zorg diagen en in wier handen het byeengezamdde geld voor dien bouw is gesteld, schynen er thans volstrekt geen haast mede te hebben. Scboon het reeds ettelyke maanden is geleden dat de eerste steen door htt hoofd van gewestetyk bestuur werd gelegd, ziet men nog niets yan de muren verrijzen.
De kastelein in de sociëteit Amicitia deed heden morgen de alleronaangenaamste ontdekking, dat hjjiu'^den afgeloopen nacht, hoogstwaarschijnlijk door zyne eigene bedienden en met gebruik making van zyn eigen rijtuig, op een grove wy'ze bestolen was. Gister avond met zyne vrouw uitgegaan, liet hy' ter bewaking zyner woning een paar vrouwelijke bedienden met een koetsier achter, welke laatste in last had, te \x/2 ure met het ry'tuig zy'n meester en meesteres te komen afhalen. In de woonkamer bevond zicb een yzeren geldkist, die ruim ƒ 3000 aan contanten, en aan preciosa's en acceptatiën nog ongeveer / 7000 inhield, niet aan den vloer vastgeschroefd en door één persoon, hoewel moeiely'k, veiplaatsbaar was. Blykbaar is eerst eene poging aangewend om de kist door een raam aan de achterzy'da naar buiten te werken, doch hierin niet slagende, heeft men haar brutaalweg de voordeur uitgebracht en ia het ry'tuig geplaatst, welk laatste hiervan door een scheur in het voetkleed ter lengte van ongeveer de breedte der kist, het bewys draagt. Op den voorgeschreven tyd is de koetsier met het rytuig uitgereden, doch heeft vooraf ia zeer gejaagden toestand een paar mandoers der sociëteit het toezicht over de woning des kasteleins opgedragen, iets dat anders nimmer geschiedde' By het uitry'den had het rytuig zoon vaart, dat niemand zien kon of er zich iets of iemand in bevond. Waarschijnlijk is de'kist buiten afgegeven aan lieden die op de ontvangst waren voorbereid, en is daarna het rijtuig ter dispositie gekomen van den eigenaar om hem naar buis te brengen.
Te buis teruggekeerd heeft men niets van den diefstal bespeurd en was ook nog niets bemerkt van de beschadiging aan het ry'tuig. Etn eu ander was vcor heden morgen bespaard, waarna terstond van den diefstal kennis is gegeven aan de politie, die hare beste pogingen in het werk heeft gesteld om de dieven en met hen het gestolene op het spoor te komen. Tegen den koetsier zijn de vermoedens zóó sterk, dat hij in voorloopige gevangenschap is gesteld.
"Voob de Weezek. Men deelt ons mede, dat reeds verschillende dames in de binnenlanden, echtgenooten van residenten of asristent-residenten, aan de Commissie voorde Lotery ten behoeve van het Weeshuis der Protestanten te Samarang, zich bereid hebben verklaard, Subcommissies te vormen en voor het goede doel mede te werken. —
"Vervolg der nieuwstijdingen.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
dd. heden
De Fransche mail is aan
Reuter meldt, dat voor het parlement door de laatste verkiezingen 229 liberalen en 255 conservatieven gekozen zyn. Het tegenwoordige liberale mini3terie-Gladstone zal dientengevolge veimotdely'k aftreden.—
"Telegram uit Batavia.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
dd. heden
Aangekomen: Jasonv&n Botterdam,s an'.ey vanMelbource, Chancellor van Atsjin; de Engelsche muil van 2 Januari
Vertrokken: Hampion, Oranje en Nieuwe Waterweg 11, allen naar Nederland.
Anjer gepasseerd: Deensch vaartuig Signe van Padang naar Batavia.
"Telegram uit Batavia.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
dd. 8 Febr. 1874.
(Berichten van Gen. van Swieten.) Jtsjin 4 Febr; Pinang 7 Febr. Sedert 29 Januari viel niets belangrijks voor. pc toetreding der Atsjineezen tot onderwerping is niet vooruitgegaan. Nieuwe versterkingen in het binnenland worden aangelegd; zij getuigen van voortdurende vijandige hou ding der hoofden, maar geven geen bezorgdheid, wijl bet slechts plaatselijke middelen van tegenstand zijn, die gemakkelijk onschadelijk kunnen worden gemaakt. Door de verovering van den Kraton is de kracht van de verdediging der Atsjineezen gebroken, en wat verder geschiedt partieel geworden. De kleine man schijnt voor voortzetting minder gestemd Ons kamp wordt niet meer gealarmeerd. In enkele kampongs in de nabijheid zijn de vrouwen teruggekeerd. Ook worden door enkelen boomvruchten en andere kleinigheden te koop aangeboden. Het volk bevindt zich, in tegenstelling met vroeger, °P zijn eigen terrein ongewapend. Dat doet denken, dat het raadzaam is, om eenigen tijd van bezinning te geven, alvorens handelend op te treden, en om af te wachten wat de vredelievenden zullen doen. Voor de keus van een Sultan worden vier candidaten' genoemd. Ik heb tegen die keUs geprotesteerd. Kapitein Pordon is aan de cholera overleden. Luitenant van Bijsterveld aan wonden.
De cholera is echter door de gegunde rust belang-
rijk afgenomen,—
"Telegram over Atsijn.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
Advertentiën. OPENBARE VERKOOP: Op Dinsdag den lOen Februari 1874, des tooi middags te 10 ure, ten behoeve van den eersten verbandhouder in het locaal en ten overstaan van het Vendukantoor te Samarang van: EEN ERF, bebouwd met een Steenen met bannen gedekt huis, gelegen te Samarang aan de Oostzijde van den weg naar de IVtaleisclieüamp, wykLaQno. 17,foebehooreiideaan SAID ABOE BAKARbin ABDUL RACH.VIAN MASSAWA. J 67) VAN OSSENBRUGGEN, qq Woensdag 11 Februari, venduüe in het veudulocaal \an A. M E IJ ER, van diverse koopmanschappen en bijgebrachte goederen. (421) A. MEIJER.
"Advertentie". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
Woensdag 11 Februari, zal worden vei kocht: Een prachtig factuurtje Glaswerk AL3: Vazen, Bekers, Middenstukken enz. (423) A. MEIJER. l\og zal worden verkocht: Een goed gedresseerd Rijpaard zwart (Kadoeër) oud b y.2 jaar hoog 4 voet 3 duim. (422) A. MEIJER. Vendutie wegens verhuizing, op Donderdag 12 Februari, ten huize van den WEdGastr. Heer W A R N A S 5 (Paradeplein,) van een byna nieuwen en goed onderhouden compleeten inboedel, als .- Bataviaasch Rotting- Ameublement, Betroleumlampen, Spiegels, Schilderyen, Boieelein- en Glaswerk, etc. (420) A. MEIJER. Vendutie wegens vertrek, op Vrijdag 13 Februari, ten huize van den WEd. Heer TJEBBES, (nabij het arsenaal) van ZynEds. goed onderhouden inboedel. (436) A. MEIJER. Piano- en Muziek- Handel, WILH. STORCK. Catalogus gratis!!! Compleete Werken voor Piano alleen: Beetloven: Alle Sonates (octaaf) fl. 20.— » do. (quart) „ 35.— „ Alle Symphoniën „ 30.— „ Ouvertures „ 16.— >, Variauons (octaaf) „ 14.— Fièces diverses „ B.— •> Fideiio (quart) „ 10.— Haydn. Schöpfuag „ „ 10.— n Jahreszeiten „ „15 — Mozart. Zauberfiöte „ „ 12.— » Bon Juan „ „ 14.— Mey'erbeer. Dinorah „ „ 44.— Robert le Diable „ 22.— » Hugenots „ 22.— Brophet „ 22.— B Ai'ricaneiin „ 25.—. Mendelssohn. Bommernachtstraum „ 10. Offenbach. Orpheus B.— Rossini. Stabat Mater „ 7. » Barbier „ B.— Guillaume Teil M 20.—' Verdi. Trovatore (gebonden) . „ 16.— Ballo in Maschera „ IS.— Weber. Freiscbütz „ 8. » Oberon „ 8. Wagner. Tanhauser „ 22. Auber. Muette „ 13. Boildieu. Dame blanche „ 10.— Bellini. Sonnambule "„ 12.— Norma n 15.— Donizetti. Lucie 10.—. Flotow. Martha 18. Gluek. Orpheus " 12. Gounod. Faust 8 — (^35;
"Advertentie". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003
GESPREKKEN in het Fransch, Duitsch, Hollandsch en Engelsch door Calisch, Tischen, Witcomb en Bellenger f 3.— Badings, Nieuw Hollandsch-Maleisch en Maleisch- Hollandsch Woordenboek / 4.50 Pijnenberg, Apa kowé bitjara Melajoe? Woorden en samenspraken in het Hollandsch, Male'sch, Fransch, Duitsch en Engelsch? f 3,_ Roorda v. Eysinga, Nedetduitsch en laag Maleisen Woordenboekje f 2. Verder •. English Grammar van Murray, id. van Lennie, Deutsche Grammatik van Heyse, enz. (164) DE GROOT, KOLFF & Co. J. van LEJ\i\EP. De geschiedenis van Noord Nederland aan mijn kinderea verhaald. Nieuwe druk, 4 dn. ingeb. met plaatjes. (79) DE GROOT, KOLFF & Co. Velijnpapier. a / 3.50 per riem. a / 450 „ a / 6.- „ a / 7.50 „ a /10 - „ a / 12.- „ „ (4513) DE GROOT, KOLFF & Co. Weer ontvangen: -Koperen Horloges met enkele kast; » „ „ dubbele „ Respectievelijk a ƒ 25.— en ƒ 30.— het stuk. SPW Deze Horloges zyn van hetzelfde uitstekende fabriecaat, als de onlangs door ons in groote massa verkochte. Zilveren Horloges a f 35.— (Gegarandeerd fabricaat) Zwaw VERZILVERDE HORLOGIEKETTINGEN a ƒ 4.— het stuk. (342) DE GROOT, KOLïE k Co.
"Advertentie". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/09 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297836:mpeg21:p003