Onze kleinkinderen of achterkleinkinderen zullen wellicht 't treurige genoegen mogen smaken van de asch hunner ouders en dierbare betrekkingen in sierlijke urnen op hun schoorsteenmantels te doen prijken. De verkieslijkheid van 't verbranden boven 't begraven der lyken begint toch overal in Europa, althans in ontwikkelde kringen, ingezien te worden. Men huivert van 't onnoodige en voor de verbeelding zoo afgrijselijke proces der langzame ontbinding in den grond; men begrijpt hoe, bij de toenemende bevolking van Europa, de noodlottige gevolgen der verontreiniging van bodem, lucht en water door overladen kerkhoven niet uitblyveu kunnen Harerzijds hebbeu de jongste vindingen der wetenschap gezorgd voor eene geheel onschadelijke en in alle opzichten bewondeTeu.waardige wijze van verbranding (crematie), 't Ljjk wordt in een daartoe ingericht foruuis geplaatst, dat door een hevig vuur wit gloeiend gemaakt w. rdt. Ge^n hinderlijke reuk, geeu gassen kunnen ontsnappen—, en binnen een klein uur is vau den doode niets tastbaars overgebleven dan eenige oasen witte, droge, zuivere asch. De elementen, waaruit 't lichaam was samengesteld, zyn alzoo grootendeels, op de snelste, reinste en onschadelijkste manier, tot zichzelf teruggebracht,. Geen wonder daarom, dat de verbrandingsmethode i.i Italië, Duitschland en Zwitserland leeds tal van aanhangers vindt. In eerstgenoemd land (zóó meldt de Corriere di Milano) wordon openbare meetings gehouden, om de voordellen der crematie te bepleiten. Te Zurich heeft zich een Vereeniging gevormd, wier leden, reeds honderden in getal, zich verbonden hebbeu om hun lichamen va hun dood aan 't louterend vuur prijs te geven. Eene dergelijke Vereeniging te Weenen die Urne geuaamd, heeft onlangs op liare statuten de goedkeuring der Regeering verworven. E; te Dresden zal 't fornuis voor 't bekende doel eerstdaags gereed zjjn. Ook in Engeland hi:eft de crematie ecu wd.prekenden bepleiter in den beroemden geneesheer Sir Henjy Thompson. Ook daar te lande zouden practische stappen tot 't oprichten vau eone Vereeniging als de boven beschrevene ongetwijfeld steun vinden—, al is 't dan ook te verwachten, dat de massa zoo daar als elders om redenen vau gevoel nog langen tijd aan 't giaf borende urn de voorkeur geven zal.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 28-05-1874
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 28-05-1874
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 121
- Jaargang
- 23
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Verbranden in plaats van begraven.
Gemengde Berichten.
— Als bijdrage tot de afschuweljjkheid der in Amerika heer.chende iynch-wet diene het volgende voorval in Indiana: Een paar jaar geledeu werden aldaar twee mannen, M'Leod en Kimmel, wegens een bij het fort Wayne, naar men meende, door hen gepleegden moord door het volk gegrepen en zonder vorm van proces opgehaugeu. Niemand koesterde den geiingsteu twijfel omtrent hun schuld, totdat kort geleden een zekere Douglas op zyn sterfbed de verklaring atlete, dat hy alleen den bedoelden moord gepleegd had, en dat hij bovendien indertijd't ijverigst had meegeholpen om beide onschuldige marine*' naar de galg te sleepen. Ongetwijfeld, zegt do berichtgever, moet deze onthulling op het geweten der overig- lynoliers — bijaldien zij er een bezitten — een ontzettenden indruk hebben gemaakt. Maar 't is niet licht te denken, dat daardoor de gewoonte zelf in onbruik zal geraken.
Opmerkelijk is het dat juist in die strektn, waar de toepassing der lynchwet dagelijks aao de orde is en het volk dus eigenhandig justitie uitoefent, de meeste misdaden en moorden worden gepleegd.
— Dezer dagen waren te Stuttgart etn paar ongewone gebouwen te zieu, bestaande iv twee gieren torens, door een corridor verbonden. Zy vormen een der kleinere inriciitingen voor rekening van het Duitsche ryk vervaardigd ter waarneming van den overgang der planeet Venus voorbij de zon. Met dat doel zijnde torens van beweegbare koepels Voorzien, die op schijven loopen. Iv het dak is een opeuiug aangebracht, die naar verkiezing kan gesloten wordeu, t rwjjl het geheele dak door middel van zeildoek tegen regen en zonneschijn kan worden beschut. De corridor dient tot bewaring der instrumenten Te Schwerin, Berlijn en vooral te Straatsburg zjjn dergelijke gebouwen afgeleverd.
— In Mason Counfy, in den staat Texas, is onlaogs zekere heer Robert Gardner uit Mexicj, ia den wig wan (Indiaansche hut) der bruid, in deu echt getreden met Amy Perryman, dochter van de „wilde kat", hoofdman van den Stam der Seminolen. 's Morgens om drie. uur, bij het licht van zeventig flambouwen, werd de zeldzaam voorkomende Plechtigheid door den vrederechter voltrokken.
Mengelwerk. Moderne Huwelijken uit Liefde.
De Fransche correspondent van de Times geeft interessante inlichtingen omtrent sommige Fransche toestanden en gewoonten.
„Een poos geleden", verhaalt bij, „onlmoette ik eene dame van myne kennis, een rijke, leelijke, geestige weduwe, die m(j vertelde, dat zy zich sedert het intreden van de lente uitstekend amuseerde door revue te houden over Pretendenten. Zy had er bjjua evenveel als de Fransche troon. Zy vond dat viij natuurlijk: „Ik ben vrij, nog jong, te leelyk om niet alleraardigst te wezen, en beschik pver een inkomen van 80,000 franken. De verveling vau 't carnaval deed mij aan trouwen denken en ik was on- Voorzichtig genoeg, dit aan eene vriendin mede te deelen, «au de vrouw van iemand, die onder 't keizerrijk een hooge betrekking bekleedde, en nu gaat er geen dag voorbij, °f. waar ik ook ben, myne vriendin stelt my aan **n pretendent voor. Alle tongen en natiën, alle leef- Hldeo ca wapeneu hebben reeds voor mij gedefileerd, 't Amuseert my prachtig; maar myne vrieudin is wanhopir, *ant totdusverre bevalt geen der heereu mij genoeg, om "&Ü verder met hem in te laten." Dit gesprek was den correspondent bijna geheel door 't Wfd gegaan, toeu hij op ecu bruiloft werd genocdigd ö«ar ontmoet hy de vriendiu, waarvan de rijke weduwe Be»proken had, en vernam van een der bloedverwanten van de bruid, dat die vriendin eigenlijk de oorzaak was van dit huwelijk. Zy bad den bruidegom aan de familie van de bruid voorgesteld.
Toea ging den coirespondent een licht op. Hjj wist, dat die vriendin en haar echtgenoot door deu val van het keizerrijk alles verloren hadden, en toch, zjj leefden in een prachtigeu stjjl, verto.udeu zich overal en maakteu steeds ecu goed figuur. Er moest eenig verband bestaan tusschen de vertelling van de wedune, dit huwelijk en de middelen van bestaan van het echtpaar. Hjj gevoelde zich meer en meer versterkt in zyn vermoeden toen hjj vernam, dat nog drie of vier personen van zijne keruis door de belanglooze en toevallige tusschenkomst van dit paar gehuwd «aren. Wat hem echter in de war bracht, was de stellige verzekering van iedeieen, dat deze dame geheel zouder eenig motief gehandeld had, en dat zjj er slechts met moeite toe te bewegen was geweest, een goedkoop souvenir aan t- nemen.
De co;respondent kon zjjn vermoeden echter niet van zich zetten en sloeg na verloop van eenigen ty'd een andereu weg in. Hjj interviewde daarom een der meest bekende, gunsrigst aangeschreven Farysche huweljjksmakelaars en (dat is wel wat vreemd) ontving niet alleen een gunstig onthaal, maar de meest volledige inlichtingen. Het toeval diende hem ook; de dame in quaestie was een zeer wekzame tusseben-persoon, die de makelaar gebruikte. „De levenswijze", zei hjj, „is zoo duur geworden iv Frankryk, dat de meeste mannen voor het huwelijk bevreesd zjjn; dit is zeker, dat men in sommige klassen niet meer jong trouwt. Keu man moet zyn toekomst verzekerd hebben, vóórdat hjj aau 't huwelijk denkt, maar dit is alleen het geval op dien leeftijd, waarin men niet meer do inspraak vau zjjn bart volgt. Negen van de tien mannen, die aan trouwen denken, vragen daarom inde volgorde: is de aanstaande ryk, mooi, gezond, vau goede familie? Onze tusscheukomst is dus geen ondiug, en wat de mannen betreft, levert ze ons Weinig moeiel jjkheden op; ik bestudeer ze grondig, en heb steeds het minste moeite met hen, die zich persoonlijk ook moeite willen geven.
„Met de dames, die een echtgenoot moeten hebbeu, is het evenwel anders. Zjj zouden het een man nooit vergeven, als zy de waarheid hoorden. „Wat I" zouden ze zegden; „gij hebt mij alleen getrouwd om mijn geld? En dat dooreen makelaar! Hoe afschuwelijk." Uns zou het huwelijksgeluk van 't paar voor altijd gedaan ziju. Zoodra daarom de eerste formaliteiten vervuld zijn, vei\tw(jn ik vanhet tooueel. D« trouulu.tige teekent een contract, waarbij hij mij belooft 6 püt. vau de huwelijksgii'. te zullen uitbetalen. Dan wordt myn plaat, ingenomen door eene van de tusschenpersonen, zooai. gy er eene kent, en zooals er tal zijn in eiken salon. Zy worden goed ontvangen, waut elk weet, dat zjj tal vau jongelui kennen, die gaarne huwen willen. Ik houd natuurlijk den tusscht.n-agent van alles op de hoogte, tn verwonderlijk natuurlijk zijn de kunstjes, om de aanstaandeu hjjeen te brengen De pretendent ontmoet zijne aanstaande meest toeval.lig. Soms danst hij opeen bal met haar, zonder haar naam telfs te weten, én dat maakt, de zaak zoo natuurlijk mogelijk, In.usscheu doet de sub-agente haar best, de familie te iuformeeren omtrent den toe.taDd van haren protégé, doch zóó, dat nimmer de bruid, noch hare faitilie, iets van de machinatie af weten. DeeU dau eiudelyk de moeder vau de bruid aau de sub-agente het huwelijk mede, dan zal deze nooit nalaten te zeggen: „Ja, mevrouw, 't i« toch maar waar, huwelijken worden iv den hemel gesloten!" enz. En moeder? Och, ze vindt het zoo toevallig, dat de vicomte haar vriendin moest kennen, dat hij juist op dat bal moest komen en daar haar dochter bij toeval ontmoeten, euz., en .... de gelukkige vicomte betaalt n_jj 63,000 franken, waarvan de helft «an de subagente wordt afgestaan. De vicomte krijgt zijn contract terug en verder alles wat zjjue vrouw op de hoogte zou kunne i brengen van dit huwelijk — in den hemel gesloten. Soms hebben we met ondankbaren te doen, die, nadat zij deu bruidschat hebben opgestoken, weigeren te betalen. Dau moeten wij ze in rechten vervolgen, maar dat brengt tevens de zaak in discrediet.
Aiil__-_n ziju heel dankbaar; o. a. een die zijn aanstaande op de volgende wijze betooverde: Hij stoud bij de deur van de balzaal en uitte, toen zjj binnentrad, een kre t, zóó vol bewondering, zóó oprecht, zóó naïef, dat zij drie maanden later een paar werden. Die man betaalde niet alleen de gecontracteerde som, maar helpt mij zelfs nu en dau.
Bjj 't verlaten van deu amusanten huwelijke-makelaar ontu-oette de correspondent de leelyke, jonge weduwe tn 'tond op 't punt, haar op de hoogte te brengen van de pas ontvangen inlichtingen, maar &y liet hem geen tijd. „Hoor!" sprak ze. „Ik ga uu toch binnen een week trouwen; die honderden vrijers verveelden me en ik schreef daarom tene vriendin, of ze mjj etn poosje bij zich op het land ken hebben. Daar aangekomen, ontmoet ik een buurman, die, door verliezen gedwongen, juist daar was komen wonen en een huisvriend geworden was. Na mijue aankomst staakt hij zijne bezoeken en laat zich aan myne vriendin ontvallen, dat hij werkelijk verliefd op mij was, maai zyne en mijne positie iv aanmerking genomen, verbood zyn trofsch karakter zoowel als de kieschheid hem verdero aaniaking. Myne vriendin wist hem echter over te halen en .. de gevolgen ziet ge. Ik heb hem later hartelijk uitgelachen om .yne bedeesdheid. Vindt ge 't niet een zonderlingen samenloop? Huwelijken worden wozenlyk in den hemel gesloten!" — of ergens anders, dacht de correspondent er by.
Vervolg der Nieuwstijdingen.
BfiJJ paar dagen geleden doodde een inlander, wonende in eene kampong by het Zeestrand, een babak-saloe, zynde eene groote soort vau duizendpoot, ter lengte van 1 lf2 voet. Na deze heldendaad verricht te hebben, ging bedoelde inlander naar huis, doch gevoelde zich terstond zetr verhit en was na verloop van drie dagen een lyk. Voor zoover onzen berichtgever bekend was, had het dier den man niet gestoken.
De Amusante, gisteren avond in de Sociëteit Amicitia te voordeele van het Atsjins-fonds gegeven, heeft het, in zeer grooten getale opgekomcu, Samarangsch publiek ongetwijfeld eenige hoogst aangename uren verschaft.
De beide gedeelte van het Programma werd geopend, met composities voor Orkest, waarbij de stafmuziek onder de flinke leiding van den Heer Hösel zich weder dapper van hare taak kweet.
Aan het tweede nummer van het eerste gedeeite, eene aria voor sopraan, viel eene welverdiende toejuiching ten deeb
Eene daarop gevolgde Solc-voordracht voor Piano stelde de aandachtige toehoorders opnieuw in de gelegenheid, de talenten te bewonderen der excecutante, die in Indië en in het bijzonder „op de kust" slechts zeer weinigen hare ge'yken op muziekaal gebied behoeft te noemen, en aan het fraaie, van technische moeielykheden overvolle arrangement van den bekenden Thalberg volle recht deed wedervaren. Dit en het volgende nummer waren, naar veler oordeel de glanspunten van het eigenlijk gezegde concert. Dat bewezen ook de daverende toejuichingen, die aan de beide Duos voor Sopraan en Bas van Perd. Hiller te beurt vieleo, en slechts ecu meer dau verdiende belooning waren voor de smaak- en gevoelvolle voordracht, waarin beide partyen met elkander werdyverden en voor de, bovenal by eene Dame te waardeeien, welwillendheid, om de niet gemakkeljjke taak op zich te nemeu voor een groot auditorium op te treden ca dat te boeien.
De Fantairie uit „la Pavorita" voer Viool bereidde vooral den bewonderaars der Italiaansche Opera-Muziek eenige genoegelyke oogenblikken.
Het eerste deel van het Programma werd besloten met du voordracht van het bekende gedic'it van Tollens, d e Brand, dat met veel gevoel en aplomb werd weergegeven, en onverdeeld applaus uitlokte.
De prestasïen der Christy'a Minstrels, voor ons Samarangers iets geheel nieuws, hebben aanvankelijk zulk een uitstekenden indruk te weeg gebracht, dat wy gelooven, de tolk van aller gevoelen te zy'n, wanueer wjj de hoop uitspreken, dat zjj, die daaraan ecu werkend deel namen, het niet by' eene eerste uitvoering zullen laten.
De Solo's werden alle zeer goed,— wat de komische betreft, zouden we haast zeggen: onverbeterlijk — weergegeven, en de koren droegen de blijken, onder krachtige ca doeltreffende leiding te zjjn iagestudeerd. — Een afzonderlijk wtrbrd van lof mogen we den Directeur der geïmproviseerde negers, die in eene grappige inleiding de lachtspieren zijner toehoorders dikwijl» in beweging bracht, en zich voor het welgelnkkeu der zaak zeker vele moeite heeft getroost, niet onthouden. De recette was bruto ongeveer duizend gulden.—
Opium. Naar wij vernemen zit de pachter alhier nog alt.d opgescheept met de slechte onbruikbare opium, die hij onlangs uit 's Lands magazijnen ontving. Wèl heeft de Dieet-iu van Financiën de toezegging gedaan, dat deze partij voor audere verwisseld zou worden, doch de officieele machtiging daartoe laat zich nog steeds wachten De opium-pachter zal daardoor genoodzaakt zijn om de kitten eerstdaags te sluiten, wegens gebrek aan voorraad.
Gisteren-avond had er op Wot-gandoei eene vecht) artij plaats tu.schjn acht Boegineesche soldaten en een Chinees Natuurlijk moett de laatste het onderspit delven en zag er weldra erg gehavend uit. Toen op zijn hulpgeschreeuw spoedig eene meuigte Chineezen te voorschijn kwamen, g.D-gen de soldaten weldra op de vlucht, achtervolgd dv.or ecu troep Chineezen. B(j de Gang Tjap Kaoe-king gekomen ontmoetten zjj een onderofficier, door wiens hulp twee der soldaten, gearresteerd en voorloopig ia het braadspuithuisje opgesloten werden, tot zrj door de patrouille werden afgehaald.
Een gerucht zeat, dat de Hoofd-ingenieur Walter die nauwelijks eene maand te dezer plaatse gevestigd is wegens redenen van gezondheid om overplaatsing vei zocht hee ft,
Landbouw congres.— De, op verzoek vau het Congresbestuur, door den Resident benoemde leden der subrommi?- van het Ilde Indi;ch Landbouw-coiigres, zijnde de Heeren G. Nortieb Azn, P. Zwager F. A. Enklaak van Gue- RICKE, Radeu Adipati Paudji Soerjo Kesoemo, Regent van ■amarang en Tan Tjong Waij Majoor der Chineezen, hebben deze benoeming allen bereidwillig aangenomen.
Telegram uit Batavia.
dd. 27 Mei. De Neva vertrok gittereu, Dinsdag, met de Prausche mail van Singapore.
Telegrammen van Reuter.
Londen, 25 Mei. Gestorven van Weyer. Concha trekt zijn troepen samen bij Vittoria, en bereidt een grooten aanval op Estella, voor dat die plaats door de Cariisten versterkt wordt. Nadat vele andere combinatiën mislukt zyn, is het uieuwe F ransche miuisterie aldus geconstitueerd : C.sey, Minister van Oorlog en Vice-President. Decazes, Minister van Buitenlandsche zaken. Pourton, „ „ Binnenlandsche „ Magne „ „ Financiën. Guwart „ „ Koophandel. Cumont „ _. Onderwijs. Failhoud (?) „ „ Justitie. Montaignac „ „ Marine. Het uieuwe ministerie is geen party-ministerie, maar stelt zich werkelijk tot doel, de coustitutioneele wetten voor te bereiden, waarna het aan de Nationale Vergadering zal overgelaten worden over de quaestie van de overdracht der bevoegdheid van den Pretident te beslissen. Men verwacht dat de tegenwoordige crisis de ontbinding verhaasten zal. Prins Hohenlbhe heeft zijn geloofsbrieven aan Mac-Mahon overhamigd; daarbij zijn betuigingen van vriendschappelijke gezindheid gewisseld.—
Aangeslagen Vendutiën.
VRIJDAG, 29 Mei 1874. Voor rekening ten huize van den heer van Ketwich te Randoesarie door Soesman en -Co. en Voor rekening en ten huize van Mevrouw Lazare op Tawang door A. Meijer. ZATERDAG, 30 Mei 1874. Voor rekening van den Laüde in het Arsenaal alhier van drie bewame tubas of Sathoornbas.
Advertentie
alsmede 2 Piano's, 2 Violen. (1680) A. MEIJER. Op de Vendutie van Vrijdag den 29 dezer, zal nog worden verkocht: voor rekening van wiea zulks zoude mogen aangaan 8 C in A 10 Kisten ik 50 Kieui VeLynpapier No. 43, 44, 46, 47, 49, 51, 56, 58 60 en 61, door Zeewater beschadigd aangebracht per Willem Poolman, (1690) A. MEIJER. Op de Vendutie van Vrijdag 29 Hei, zal nog wordeu verkocht voor rekening van wien zulks zoude mogen aangaan: 11 T C 8735> 8735- 2 Kisten i 50 P"8 rawe Storting», door Zeewater beschadigd ex Willem Poolman. (1728^ a. MEIJER, Op de vendntie van Vrijdag 29 Hei, zal uog worden verkocht: 1 Bendie, 1 Zadel en 2 prachtige, overwalsche Wagenpaarden. Grit zwart, lijn gedi-esseerd. (1742) A. MEIJER. YEXDUTIE. Op VRIJDAG den 29 dezer. zullen SOESMAN k Co. voor rekening vaa den WelEdG. Heer. H. VAN KETWICH. wegeus verhuizing vendutie boudeu, van ZEdG. zeer netten inboedel, waai mder, Weener Meubelen, een ijzeren Ledikant met Europeesche ï'p.iugveeren Matras-eu, IJtereuKiader Ledikanten, Waschtafels met Marmeren blad, Een Spiegelkas, Europeesche eu groote Bataviasche Kleer-, Hangen Dispenskastea, Ronde Tafels, Consoles met Marmeren blad, een prachtig Buffet met Marmeren blad, Glae- Cristal- en Porceleinwerken, IJskist, Marievanen, Diapene- Gereedschappen, Rekken et. Voort»; EEN PALANQtIN een Teutwagen, een Span goed gedresseerde Wageupaarden, een bruin Bendypaard en wat verder te voorschijn zal worden geb.acht. (1685) SOESMAN k Co. Na de Vendntie van Vrijdag den 29 dezer, ten huize vau deu V\e*EdG. Heer H. VAN KETWICH, zullen wjj nog verkoopen voor rekening van den WelEdG. Meer Doctor _t>. KOK ANKBRtrIJITT: Eenige Bataviasche eu Pal.mbaugsche Meuoelen, IJzeren ledikant met toebehooren, Kleederrekken, Schutsels, rond* Tafels, Knaapjes, Kleerkasten, Waschtafels met marmeren blad, Spiegels, Olieverf- Schilderden, Buifet, Zilveren en bronzen Inktkokers. Een Flobert buks met munitie, een Apraraat voor Eau de Seitz, Een Europeesche Mylord Een Span deugdzame Wagenpaarden, Europeesche Tuigen, een nieuw Engelsen Zadel met Toebehooren tnz. enz, SU ES MAN eu Co.
Advertentie
__ (1636) De goederen van den Heer Dr. F. KOK \I\kERSMIT, zullen verkocht worden: op Vrijdag den 29 dezer, na afloop van de Vendutie ten huize vaa den Heer Van Ketwich. De verkooping zal plaats vinden ten huize rau den Overste Ludeking. (1698) SUESMAN en Co. Vendutie wegens vertrek, op Maandag 1 Juni, ten huize van den Heer L. GEESDORP. (Konijnenstraat.) van ZEds. nieuwen en netten inboedel bestaande uit Bataviasche Banken, Stoelen, Tafels, Schutsels, Kroon-, Haag-, Tafel- en Muurlampen, Speeltafels, Ledikanten, Glazen Katten, Kristal en Porceleiuwerk, enz., V o o B T S: Bloemen in Chineesche potten, Europeesche kroppen, Bekisars, Vette Kalkoenen en Legkippen en anter Gevogelte. (1704) A. MEIJER. Dinsdag 2 Juni Vendntie in het locaal van den Heer W. F. VAN ERP, Heeren* traat, van 2 groote Bataviasche glazen Kasten, 12 fraaie stoelen, Petroleum hanglampen, 3 porceleinen Eetserviezen compleet, eenige Theeserviezen, porceleinen Borden, Bouilloukoppcn VOORTS: Een partij nieuwe lepels, vorken en metsen en restant Provisiën. Verder: rtn doos inhoudende 10 nieuwe Bruidsluiers. Een partij Eau de i oiosene en Lavender, Vinaigre de Toi'.ette, Zeep en SPIEGELS. (l^l) A. MEIJER. Wederom Ontvangen: Magde burger Zuurkool, met Prankforter Braadworst in b ik, (1740) WERMUTH. SOLIEDE KAR-ASSEN, BIJ (1724; J. A. VAN DER LINDE,
Advertentie
Advertentiën. Vendntie Vrijdag 29 Mei, ten huize van Mevrouw LAZARE. (Tawang) vaa HEd*. inboedel,