for het machtige Engeland gemobili*rd, om de Zuid-Alrikaansche.Boerenïpublieken tot onderwerping te dwin- P- Zelfs tot 1
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 12-01-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 12-01-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 9
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Europpeesche Mail- Overzicht. (Uit de mail tot 12 Dec. jl.) Na een vifde en een zede is een zevende divisie
in de gevangenissen.
■biden voor dat leelijke en gevaarlijke ** recruten aangeworven. *■*« men toch, ouder al die gewei. /e toebereidselen, niet vers igen en U peaig[wanhopen aan de eindzege**n Herinnert men zicb nog wel, toen 'oorlog in China uitbrak, hoe toen « algemeen het zeggen was adat na* urH)k, op den duur, de kolos, al was * aan ook alleen maar door gewicht 1 aantal, het winnen moest." Ea wat 4eft d? Höt *V°lk der dwergen"
Een schitterende zegepraal behaald.
f er niet minder eervol eo afdoende P is geweest, nu de vruchten daar. Pr. die Rusland en Engeland het toen rlgUI\deQ (Port-Arthur en Wei-hai- FV, door deze mogendheden zelf Ka7erdnader te alificeoren **» feaat Se*?» die het onrecht doen, het Kt ïï • de *cht, het wys beleid en bovenal * heilig, de handen sterkend recht, ia aan de zijde der Boeren. (rA^i nos niet aan het verdedigen hun land toe, - en als het er toe pt, iaat ons dan zien of die anderen Jn nLedr. nasleep van alles* wat 'iDkOÏdrBgen mo6t WOrde*V l>e meerderheid in Zuid-Afrika Cwflt/aapsche Ministerie *mdeTa°;drr 5 - minderheid KtenrSf*HdBleT dagen in sPeelsche Ki d eöD, der Enge^he houders I openbare redevoe ringen - begint * Wel in te **ien wat voor de deur staat J het moet voortgaan met hard tegen fehf dcWi V|rdieot °Pmerki«g een CÖ^£^trs. elen ™?8 g ** te k«naen mederen, ontvangen. fDaarin wordt gezegd dit v,™ »
naar Londen zal vertrekken.
zeSri *6geeeilag aldaar een ui* en Ing 6™ll ™n den staat van e?m«.VKn,deLgevoelens vaQ hetKaiLd 5° rJekkine tot cci» eindremf hl Zuid Afr,kaansche zaken. £«, ï u VBel vroeg 6 voor d™ erS-iT 2°rea tegesco*eden. Wie het RnlUrdenMh,e£ft' is «aarschijnlök miïrw . Mllne.r geweest* eerst £X aan Zef^ htar ffieer »r zwiL* het WBrk gegaan, om V^eneQaCht6rhoudeQde Een schrede voorwaar», ■ minste wezen s zou het DO ftegenwonrd; \ Wanneer aan een hevoikinJ \r\ler me^derheid van nee]l 3 r,Kaa P-kolonie en van leven te Trriria g°lpgenQeid werd Zuid-Afrika ïn {*™^°* h°e het it heellm, "«enluk staat, al is het *Qeel, misschien zelfs te laatl ctorif ttWilhelm heeft aan Koningin a schrH Ban den PriDS van Wales ttenarlit gfzondfD' waarin hÖ °<>k or de vr- *e"erin eQ de Prinsen dankt lden waear,n1SeJontvanB9t in EDge' blijkbaa? J dat
goede betrekkingen tot Duitschland.
Die vriendschap is steeds toenemende, sedert men rechtstreeks door den nieuwen telegraafkabel is verbonden. Het wantrouwen, in Duitschland aan den dag gelegd tegenover Amerikaansche voedingsmiddelen, zal waarschijnlijk kunnen weggenomen worden, wanneer beide Regeeringen het kunnen eens worden over maatregelen om de zuiverheid te waarborgen van alle over en weer ingevoerde zaken. De President verzoekt het Congres hem te machtigen Duitschland tot het instellen van een gemengde commissie van deskundigen in deze uit te noodigen.
der samoa eilanden-aangelegenheid. Ten aanzien van Cuba
zegt hij, dat de Amerikaansche Regeering het beheer aan het Cubaansche volk zal overlaten, zoodra de pacificeering volkomen zal wezen.
Het toekomstig bestuur der Philippijnen.
le regelen staat aan het Congres. Do eilanden kunnen niet prijsgegeven worden en ook niet onafhankelijk verklaard onder Amerikaansch protectoraat. De President is voor een geleidelijke invoering van plaatselijk administratief zelfbeheer, maar de spoedige en deug* delijke onderwerping van Aguinaldo is een eerste vereischte, eer hier met vriendelijkheid kan worden opgetreden.
Uit Washington meldt men aan de New-Yorksche World, dat Frankrijk en Rusland besloten hebben zich te verzetten tegen de annexatie der beide
Zuild-Afrikaansche Republieken door Engeland.
en dat deze Gouvernementen een nota in dien geest hebben gericht aan de Regeering te Washington. In den Senaat heeft het lid Mason een re-olutie voorgesteld, strekkende om aan de Boeren van Senaatsweg e
de beste wenschen toe te zenden
voor hun welslagen in bun strijd voor de vrijheid.
Bravo! Dat riekt wat friss'cher dan die stil geniepige niet bestaande tweede editie van den Driebond!
hJS? JiaYs,ield. IQ den Staat Kentucky, riïi , volk weér eens eigenmachtig recht gedaan of de *
Phillppijnen onafhankelijkheid.
want, zegt het stuk, Amerika's heerschappij over de eilanden zal alleen verkregen kunnen worden door het uiuoeiêu vau acht millioen menschen.
Van Duitsche zij Je de van Spanje verworven
Carolinen, Marianen-Palao-eilanden
in bezit genomen. De Spaansche bezetting vertrok naar Manila,
Het laatste schandaaltje uit Servië.
is, dat op last van den Koning-Vader Milan, die nota bene zelf in Servië toeft, met verbreking van zijn woord, de oud» Minister van Oorlog Stankowitch gesommeerd is het land te verlaten.
Hij heeft natuurlijk gaweigerd en verklaart slechts voor geweld te zullen wijken.
De processen wegens majesteitsschennis
zijn iotsisschen nog aan de orde van den da>-. Gewoonlijk zijn de aanklagers persoonlijke vijanden van de beklaagden, die zich op deze willen wreken en daartoe tegenwoordig geen beter middel kunnen vinden, daar majesteitsschennis, vooral de zoogenaamde majesteitsschennis (beleediging van Milan Obrenovits), in deze tijden bijzonder zwaar gestraft wordt. Onlangs is er toevallig eens een beschuldigde vrijgesproken, hetzij omdat Dr. Uzun Mirkovits, de advocaat, de opmerking gemaakt had dat in de hflele Oostenrijksch«Hongaarsche Monarchie, met al haar verschillende volksstammen, in tien jaar zich niet zooveel gevallen van majesteitsschennis hadden voorgedaan als in Servië in een enkele maand.
Een hevige orkaan.
met sneeuw vergezeld, heeft overstroomingen en ander ongerief doen ontstaan in Noord-Seeland, Denemarken.
Rentende vriendschap tusschen Groot-Britannië en Duitschland.
tknrrï?oge.WordeD» daar die wiendï neSrn«? gelooft' in de bekomst oeiae Ryken zeer nuttig kan zijn. Jn den Duitschen Rijksdag deed W IÏÏT 20"derling verschijnsel £r«t!i\ade.vnJzionige Volkspartij het
Ztin mandaat vervallen te verklaren.
ïf it fhfrr Vmkeert «amelijk in ■nien ïat K-16t a.an het vefst^d DBen, dat hu nu kieschbeids^halve zijn Rijksdagsmandaat behoort neder te leggen.
Het voorstel is in handen eener com» missie gesteld. Deze kan dan meteen uitmaken, dat ook de failliete sociaaldemocraat Agsler moeielijk meer Rijksdagslid kan blijven.
De Fransche Senaat, als Hoo^ge» rechtsbof de complotzaak behandelend, besloot als maatregel van orde tot
schorsing voor drie maanden
van den advocaat Hornbostel, die den aangeklaagde Basillier bijstaat, omdat deze de onderhandsche opmerkingen en onderbrekingen van sommige Senatoren als gebrul (hurlement) had gequalificeerd.
In de Kamer heelt de Afgevaardigde Firmin Faure bij de beraadslaging over de begrooting van Kolobiën de
koloniale staatkunde der Regeering
in een lange rede uitvoerig bestreden. Men was, betoogde hij, daar niet voldoende in staat van verdediging, vooral niet tegenover de verrassingen dar Engelsche politiek. Hij achtte het bijvzeer wel mogelijk, dat Ghambarlain het een of ander conflict zou willen uit* lokken, om de aaudjcht der opeobare meeniog in Engeland af te leiden. Dringend verlangde hij, dat de Minister, de Heer Decrais, aan de Kamer eenige ver* klaringen zou geven. Dat zou dan waarschijnlijk in een volgende zitting moeten geschieden. De begrooting van eeredienst gaf in de Kamer aanleiding tot
heftige tooneelen
tusschen linker- en rechterzij. Tourgnol, de rapporteur, stelde namens de commissie voor, de traetementen van Bisschoppen, die niet tot het concordaat zijn toegetreden, en de toelagen van de geestelijke vereen ingingen, te schrappen, en verdedigde dat voorstel met een krasse redevoering, die vooral tegen de vereenigingen was gericht; volgens hem moest men al die vereenigingen maar afschaffen. De Gassagnac was heftig daartegen in, bestempelde Toargnol's woorden als wartaal, een uitdrukking die hij echter weer introk, en bestreed het voorstel van de commissie van rapporteurs. Hij begreep I rouwons niet hoe de commissie na al de kaakslagen die ze gekregen had, aan kon blijven. »Publieke beleediger f' riep de socialist Berteaux. Deze werd tot de o de geroepen, en voor de tweede maal, toen hij erop aandrong dat Deschanel hem onmiddellijk het woord zou gaven over een persoonlijk feit. De linkerzij begon daarop te brullen en met de lessenaars te slaan. Maar ten slotte l*gde men de zaak zoowat bij.
Een motie van den socialist Charles Bernard, in de richtingvan de
scheiding van kerk en Staat
vond geen instemming bij Waldeck- Housseau, die van oordeel was dat daaraan vooraf moest gaan een wet op de geestelijke orden. De Kamer verwierp daarop het voorstel met 328 tegen 428 stemmen, en evenzoo het voorstel van Chauvière, tot schrapping van de ge» heele begrooting van eeredienst, met 336 tegen 489 stemmen. De posten voor de traetementen van de Bisschop • pen, de vicarissen-generaal en de parochie-vicarissen werden met ongeveer dezelfde meerderheid hersteld.
Bekend is de tweedracht
door de Dreyfus-zaak in de gelederen van het Fransche socialisme gewekt. Het eene deel, met Guesde en Vaillant aan het hoofd, was van oordeel dat deze zaak een geschil was in den boezem der burgerlijke partijen, die het ze» moesten uitvechten, Aan den anderen kant betoogden Jaurès en Gérault-Richard lagelijks dat het den socialisten niet onverschillig mocht zijn of de eerste beginselen van recht, waarheid, fatsoen door machthebbeuden met voeten werden getreden. Zij behaaldon de zege, zooals o. a. onlangs is gebleken bij de inwijding van Dalou's Triomf der republiek
Dezelfde leiders stonden tegenover elkander zoodra het socialistisch kamerlid Millerand in het laatst van Juni 11. de portefeuille van koophandel had aanvaard. De strijd liep zoo hoog dat tot het houden van een socialistisch congres werd besloten, hetwelk 3 Dcc, te Parijs is geopend. Daar zal de vraag worden beslist, of socialisten aan een bourgeois regeering mogen deelnemen.
De President der Noord-Amerikaan» sche Uüie, de Heer Mac Kinley, zond op 5 Dec. aan het Congres te Washington de bij
de opening der zittingen
gebruikelijke Boodschap. Daarin wordt gewezen op den ong«?» wonen voorspoed, waarin het land zich mag verheugen. Dagetair.cr.'ijlLi aarde van in- en uitvoeren in het afgeioopen jaar is de grootste, waarvan men heugenis heeft. üa President doet verscheidene mid* delen aan de hand om
den bei taanden gouden standaard.
waarvan hij zich een voorstander verklaart, te bestendigen en te bevestigen. De President vestigt voorts de aan-* dacht van het Congres op het misbruik in den handel van de zoogenaamde
trnsts,
waardoor de concurreutie wordt verlamd en willekeurige prijzen vastgesteld voor producten van algemeen gebruik. Het verheugt den President te kannen wijzen op de
Ook tot Groot Brittannië.
staat men in alle opzichten in zeer vriendschappelijke betrekking. De Regeering betracht onzijdigheid tegenover Zuid-Afrïka. Zij bleet getrouw aan haar beginsel zich te onthouden van het aangaan van verbintenissen, betrekking hebbende op zaken, die niet rechtstreeks tot Amerika in betrekking stiaa. (Geen woord derhalve van Chambarlain's beweerd anieuw drievoudig verbond"!)
Met voldoening maakt de President melding van de regeling
zoogenaamde Lynch-wet
toegepast op een neger. ha iriD meniête v»n wel duizend man "aaide hem met geweld uit de gevan-Beois, bond hem aan een paal, als de tndianen plegen, en verbrandde hem na afschuwelijke folteringen.
Door Aguinaldo's «Minister van Buitenlandsche Zaken" is een heftig adres gericht aan het Amerikaansch Congres, opnieuw aandringende op der
Transvaliana. (Uit de mail tot 12 Dec. J. l. vervolg van gister). Op de „Penelope”.
Uit verscheiden brieven Is gebleken, dat de correspondent der Arnhemtche Xiourant in zijn eersten brief da behandeling \ande krijgsgevangenen op het Engelsche oorlogsschip in de Simonsbaai verkeerd heeft voore j/esteld. Hij noemde het eten slecht en vond, dat de krijgsgevangenen meer vrijheid hadden moeten hebben. Nu is het mogelijk, dat de correspondent gevangenen daarover htfeft hooren klagen. Wat de een goed eten yin 't, is het nog net naar den smaak yin anderen. En geklaagd is er, hetgeen blijkt uit de me ■ dedeeliiig welke va ■> Ds; Van Lingan werden vernomen Aan het slot stond daar: »Dat de behandeling slecht is, is onjuist." De tegenspraak bewijst, dat er spraak van was.
Dat de behandeling en de voeding goed waren, het laatste vooral, mdat vrienden van de ; evangenei levensmiddelen aan boord hadden gebracht, moge nog blijken uit een brief, dien wij van een der gevangenen ge» kregen hebben. Het is iemand, op wiens woord men veilig ma? afgaan, en hij schryft: »De bewoners van Paarl, Stelleobosch, Kaap stad,Rondebosch enCanstantia sturen brood, koek, vruchten eo lekkernijen naar ons gevangenen, en wij hebbeq niets te klagen." Over het lot van de gevangenen voor zij in Simonsbaai aankwamen, bestaat evenmin een» stemmigheid. De correspondent van de Arnh. C*. had aan boord van de Penelope verhalen gehoord, di^ over de behandeling van de ge-< vangenen in de gevangenissen van Natal en vooral bij het transport van Dus-ban naar Kaapstad een leelijk schijnsel wierpen. Ojk dat heeft uit eenige brieven van gevangenen al bevestiging gekregen, maar de tejenspraat ontbreekt evenmin. De Engelsche bladen bev--t»en dezer dagen den tekst van de brieven van Kolonel Schiel en kapitein D» Witt Hamer, waarvan de telegraaf ons Indertijd al iets medegedeeli heeft. Kolonel Schiel schrift v n boord van
Denk aan Majoebal.
Herhaaldelijk, in het bijzonder b,ij Elandsla*gte en Modd rrivier, is uit de verslagen en verhakn van de Engelschen zelf gebl eken dat deze soldaten van een beschaafde natie onmenschelijk huisgehouden h-ibbeia op het slagveld, maar er werd dan bijgevoegd dat zy de Boeren niet spaarden, omdat dezen op de ambulances geschoten hadden, enz. De onbewezen beschuldigingen tegen de Boeren, door Engelsche officieren op de lichtvaardigste wijze rondgebazuind, waren uttnenend geschikt om de soldaten aan te moedigen in dat bedrijf.
Maar in het allereerste verhaal van Engel» sche zijde over Elandsl iagte trof het ons reeds, dat daar Boeren die tot het laatst toe standgehouden hadden, afgemaakt waren onder den kraet : Denk aau Majaeba! Ei- is inderdaad alle reden om aan te nemen, dat de beschuldiging van oomenschelyk oorlogvaeren, tegen de Boeren ingebracht, slechts dienen moet om de wandaden van het Britsche rapaille dat iv Zuid«.Vfrika voor »de rechtvaardige zaak" vecht, te bemantelen ; dat die wandaden al meer h :t gevolg zijn van de verhitte* ring, van hoogerhand kunstmatig aangekweekt en verergerd door den onverwtenten, ge* duchten tegr> stand dien de Engelsche troepen ondervinden bij hun wandeling naar Pretoria.
In die opvatting wordt men vooral versterkt bij het lezen van de Engelsche weekbladen en tijdschriften, wier invloed op het ontwikkelde publiek misschien nog sterker, althans blijvender is dan die van de d«gbladpers. In Pearsons van December vinden we weer een merkwaardig voorbeeld. Majoor Arthur Griffiths, een veteraan uit den Krim-oorlog, beschrijft daar de gewaarwordingen op het slagveld, en de houding van den Eogelschen soldaat in het gevecht. Er heerscht onder onze mannen, zegt hij, »geen sterke verbittering testen den vijsn', tenzij «r, als i) dit zaakje tegen de Boeren, en oude rekening te vereffenen is."
Dns ii dezen oorlog rekenden menschen die het weten kooden reeds op een buitengewone verbitter ng bij de Engelsche soldaten.
Uit Durban.
Men schrijft uit Durban, dd. 10 November: Hoewel het vrij onwaarschijnlijk is, dat da Boeren voor Durban zullen komen, en men daarvoor natuurlijk ook > vols trekt niet bang" is, heeft men toch gisteren een belangrijk aantal iwre stukken geschut van eeo der groote oorlogsschepen die hier liggen, aan land gebracht, en op drie punten op de omliggende heuvels gephatst, om een mogelijk oprukken van de Boeren, die (zooals se b\j 't begin der vijandelijkheden zeiden) oh l zoo gaarne visch in Durbaa zon en komen eten, tegen te houden, rfang is men nu wel niet, ma ir voorzichtigheid is óók moed t De couranten schrijven dat men het alleen gedaan heeft om de burgerij hier gerust te stellen. De staat van beleg is niet moeielijk of lastig ; men moet slechts vóór 11 uur 's avonds thuis zyn, de drankhuizen moetan te 9 uur gesloten worden, brieven worden wel eens geopend, telegrammen in cijferschrift of overeengekomen taal zijn verboden, en wie via Delagoabaai naar Transvaal wil gaan, krijgt geen verlof daartoe; doch zulke kleinigheden uitgezonderd, is het levan hier als vro-ger. Soms is hét echter wel onaang naam. Zoo ia het mij bekend dat de echtgenooten van twea NederUnders, die van hun woonplaals aan de Natalsche grens, uit Transvaal gevlucht waren, en in Natal bij vrienden een onderkomen gevonden haddeo, doch thans naar hun haardsteden wenschten terug te keeren, omdat zij de plaats waar ze zich nu bevinden, ook al onveilig ichten, geen toestemming kunnen bekomen naar Delagoabaai te gaan. Zóó bang is men voor spionnen I Van z ken doen is hier thias geen sprake i*neer. Alle goederen voor Transvaal bestemd, worden hier opgeslagen, zoodat er bijna geen pakhuisruimte meer te bekomen is, terwijl die goe 'eren die, óf rechtstreeks voor het Transv»alsche Gouvernement bestemd zijn, (en dat zijn geregeld zeer belangrijke hoe veelheden) óf waarvan men door den aard der goederen, of door den naam van den geadresseerde in Transvaal, vermoeden kin dat zij voor die Regeering bestemd zijn, in 't geheel niet uitgeleverd worden aan de agenten in deje hav nplaats, maar voorloopig (?) gekonfiskeerd en in Gou vernements-pakhuizen (Queen's Warehouse) alhier opgeslagen. Er zil heel w t te regelen komen, ook op handels-en financieel gebied, als de oorlog eenmaal geëindigd is.
Generaal Lucke Meyer aan het woord
Eau medewerker van Dilriel te Pretoria heeft daar een onderhoud gehad met Gene raal Lucas Meyer, die het bevel over de Boe» ren voerde bij het gevecht op den Tal ma-heuvel, ten Noorden van Dundee (>slag bij frlencoe" van de E< gelschen). Van hetgeen hij mededeelde is natuurlijk een groot deel reeds bekend, maar het is tech de moeit: waard om hier nog melding te maken van het volgende: De Boeren hadden op den Tal na-heuvel (Smitskop), 900 man ca vier kanonnen, geen nnjtfms De "3ritsche Infanterie deed herhaaldelijk flinke pogingen om het kopje te bestormen, maar geen van hun s Idaten heeft den top bereikt. Om drie uur 's middags zond Meyer den rijder Titjaard naar den Britschen opperbevelhebber, met de volgende boodschap: »lk ben voornemens, tijdelijk met schieten op te houden, om de d oden en gewonden n\ar de veldhospitalen te laten overbrengen." Generaal Symons antwoordde: >Ik slem toe in de opschorting der vijandelijkheden, mits de Boeien de posities die zij nu innemen niet anders verlateo d*n om naarde grens terug te trekken. Ik ben ernstig gewond." Generaal Meyer schreef toen: >Ik neem die schikking aan, het spijt mij te vernemen dat gy gewond zijt." Aan de Boeren werd toen last gegeven niet meer te schieten, en de commando's begonnen op de Üuff lrivjer terug te trekken. Deza terugtocht werd zeer ordelijk ten uitvoer gebracht, ook de geheele Artillerie der Boeren werd maiagenotnaii, zonder dat de Engelschea tusschenbeide kwamen. Alle telegrammen over de vlucht van de Boeren zyn dus onwaar, en evenzoo het verhaal dat kanonnen van de Boeren veroverd of onbruikbaar gemaakt wa ren. Het is ook niet waar dat een sfdeeling Britsche ruiterij een maxim na dit veroverd te hebben in den steek liet.
Aangekomen.
Pretoria, 8 December. Het Nederlandache en het Duitsche ambulance-corps zyn hier aangekomen en met groote geestdrift ontvangen. Meo bood hun een welkomstadres aan. De helft van de corpseu gaat naar Natal andere helft naar den Ornje* Vrijstaat.
Naar de Boeren.
Petersburg, 9 December. De luit.»kolonel van den Genenden Staf Goerko heeft van den Minister van Oorlog bevel gekregen zich naar het hoofdkwartier der Boeren te begeven. Hij gaat ei heen met het Roode Kruis.
Een vriend van chambrilain.
De Blowitz, de welbekende Parysche cor« respondent van de Times, is zoowat de «enige journalist, die de verdediging vao Ghamberiain's redevoering te Leieester op zich heeft willen nemen. De Star vindt daarin aanleiding uit te toepen : >De door Hen verlaten staatsman heeft dus eindelijk een vriend gevonden!"
Nieuwe granaten.
De Daily News uit Mafeking: De Boeren hebben nieuwe granaten ontvangen, met zeer groote springkracht en wier verwoestende uit war' in g groot is, zoodat zij ontzettende schade doen. De toestand wordt met den dag ernstiger.
Een gilt.
De firma Van Heel en Go. te Goes ontving een bedrag van f 2500, door tusschenkomst van den Heer Ihon. Steketee, vice«consul der Nederlanden, tot 24 November jl. bijeengebracht door de te Grand-Rapids in Amerika woneode Hollanders, voor het Roode Kruis, ten behoeve van hun stauagenootan, da Boeren in da Transvaal.
Voor de Doeren.
Aan de meeste openbare scholen 3e en 4e klasse en daarmede gelijkstaande bijzondere scholen te Amsterdam zijn 7 Dec. met verlof der hoofden, oranjekaarten uitgereikt, waarop de jongens en meisjes worden uitgenoodigd van hun ouders vergunning te vragen een of meer der oatvangen Sinterklaasgeschenken af te staan voor een faney tair ten behoeve der weduwen en weezen van gesneuvelde Boeren.
Hoofdkwartier der Boeren.
2 Dec. Drie Fransen.? militaire attaché'» en een Oostenrijksehe zijn hier aangekomen. De Duitsche militaire attaché is naar de Tugela-rivier gegaan, waar een botsing ieder oogenblik kan verwacht worden.
Jammer.
Behalve Labuschagne, lid van de wetgevende vergadering van Natal, behoort tot de ingezetenen van Natal die door de Engelsehen gevargen genomen zijn, de 74-jarige Pretorius, een zoon van President Pretorius. Zyn drie zoons dienen allen in het leger van de Boeren. Hij bezit twee hoeven in Natal. Men zegt dat Joubert onlangs twee nachten by hem gelogeerd heelt, en dat hy de Boeren v-n leeftocht heaft voorzien.
van de „Penelope”.
E^n krijgsgevangene op de Penelope geeft io een brief aan een vroeger dorpsgenoot een uitvoerig verhaal van zijn wedervaren bij Elandslaagte. Door deove macht op de vlucht gekeven, Ind hij nog 't geluk een paard te grijpen, doch dit werd spoedig onder hem neergeschoten. Hij viel en hield sich dood. Toen de vijani lacgs hem heen was gehold, en het terrein veilig scheen, stond hy op eu ontmoette in zijn nabijheid een lotgenoot. Beiden besloten te voet verder te vluchten. Weldra ontdekten zij een zwaar gewonden landgenoot, dien zij naar de ambulance brachten. Doch hier werden zjj gevangen genomei en naar Ladysmith gevoerd, waar zy het niet best hadden, en o.a. werden uitgejouwd. Te Durban hadden zij het beter en ook op da Penelope worden zij goed behandeld. Zij mogen echter alleen briefkaarten schrijven, die onder eensuur staan. Ome gevangene had echter zyn brief op behendige wijze vaa 't schip weten te smokkelen.
Hoe komt men er aan!
Uit Pieter-Maritzburg : De Transvaalsebe deputatie te Delagoabaai heeft, naar hier ver» luidt, alles geiegeld voor de vlucht van Ktuger en St yn, omdat zij de lystan der gedooden inhielden en nu bevreesd zyn voor de woedende weduwen. (I ?)
De kolonie Natal verwacht als belooning voor haar trouw aan de Engelsche Regeering het beheer te zullen krijgen van den Nederlandsen Zuid-Afrikaanschen spoorweg, met het recht de lyn van Harr smith te verlengen tot Bloemfontein en Kimberley. Voons het bezit van de districten Vrijheid, Wakkerstroom en Utrecht. Men verwacht dat Trnsvaal en de Vrijstaat zullen bestuurd woeden als kroonkoonies, tot een federate der Zuid-Afrikaan» 'che Staten uitvoerbaar is.
De Atrikasnders.
De Daily Mail uit Kaapstad: De leiders der Hollandsche-Afrikaanders pogen de onafhankelijkheid van den Vrijstaat na den oorlog te verzekeren.
De opperrechter De Villiers zou plan hebbe weldra naar de Delagoatbaai te g?an, om te confereeren met de afgezanten der Republiek. Merriman is voornemens naar Engeland te gaan, in verband met d?ze zaak. De Engelschen ver. etten zien echter tegen alles, dat niet overeenkomt met hun plan, om de beide Repubüeken kortweg te annexeereo.
De Standard uit Kaapstad: Het Ministerie it voornemens den attorney«generaal Solomon ■sar Engeland te tanden, om by de Ragaeriog de meeningen van het Kaapsche Ministerie uiteen ta zetten betreffende de oplossing van de Z.-A quaestie na deo oorlog.