gedurende de maand Januari. HoUandsche 6—13—20 -27. Fransche 18-27. Duitsche 10-24.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 19-01-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 19-01-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 15
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Siuitdagen der Mail
PUBLICITEIT.
Heeren abonné* in bet bim enland en de buitenbezlttingen, die een belangrijke gebeurtenis aan 0t fioeomeri*/ willen ttlegrafearen, tullen onmiddellijk de seinkosten en den dank der redactie terug ontvangen.
DOORSELNEN VAN TELEGRAMMEN.
Nogmaals moeten wij op do talrijke verzoeken tot doorseinen van oorlogstelegrammen aan sociëteiten en particulieren in het binnenland bier Toor allen gezamenlijk (wy kunnen de brieven niet afzonderlijk beantwoorden) mededeelen, dat ons dit door onze eigene !groote drnkte in dezen tyd onmogelijk s, en wij natuurlijk den een niet mo» gen toestaan wat wij den ander weigeren.
{Mcd _Loc.)
SEMARANG 19 JANUARI. Mail.
Hedenmorgen ontvingen wij de Hollandsche en de Fransche Mail samen loopende tot 20 December j. I. Het voornaamste nieuws uit beiden is in dit nummer van ons blad opgenomen; de rest volgt morgen. Semarang heeft het ditmaal met het ontvangen dezer beide mails al heel slecht getroffen ; terwijl laatstgenoemde reeds j. I. Maandag en de eerste reeds Dinsdag in de Batavia'3che bladen kon opgenomen worden, en de Soerabaja-bl _den reeds Woensdag d. a. v. (zeker door een rechtstreeksche boot van Singapore) in het bezit der Fransche mail kwamen, kregen wij onze bezending eerst hedeoemorgen vroeg, nadat die gistermiddag tegen halt vier per stoomer fleyniersz ter reede van Semarang aangekomen, we» gens het onstuimige weder pas dcs avonds omstreeks 7 uur ontscheept was. De ambtenaren van het postkantoor alhier hebben oen den geheelen nacht doorgewerkt met het gevolg dat van morgen vroeg alles be' redderd was.
Postslulting.
Volgens mededeeling van het postkantoor alhier is het vertrek van de Giang Seng uitgesteld tot Zondag, 21 Januari. De post voor Singapore zal op dien dag te 9u 30 gesloten worden.
Atjeh
Blij kens een van dea civielen en militairen Gouverneur van Atjeh en Onderhoorig heden in Ac Javasche Ct. ontvangen telegramwerd tot lO dezer in Keureutoe gepatrouilleerd naar Paja Bakoecg Biram en boven Pila, waarbij weinig tegenstand ondervonden werd ; twee vijanden vielen in onze handen, terwijl onzerzijds gewond : levensgevaarlijk de Europeesche fuselier Stork (alg. st. no. 48195) en licht de Europeesehe korporaal Picard (alg. st. no. 43830) en de Europeesche fuselier Lips (alg. st. no. 24623).
Volgens ingekomen berichten zou de Pretendent-Sultan nog in boven Keureutoe «werven.
In boven Peusangan had geen ontmoeting met den vyand plaats.
De colonne van Tp.-Toean patrouilleerde in Soesoh en Blan^ Pedié, doch ondervond nergens leger stand en is thans in Teurenbangan (landschap Klceét). Ein patrouille der marechaussees overviel het vijandelijk hoofd Ketjik van Lam Goeda, waarbij twee Amboineesche marechaussees 'icht gewond werden.
Een patrouille van Padang Tidji geraakte in het Noordelijk heuvelterrein in vuurgevecht met een kleine bende, weke verdreven werd, en waarbij twee inlandsche fuseliers licht gewond werden.
Door een tompgnie in Meureudoe werd de schuilplaats van.Toeankoe Möehamad Batée io de vallei ten Zuiden van de heuvels in de landschappen Moèsa en Langiën in Pediê overvallen; de vijand liet in onze trnnden achter 3 doo.ea met 1 Beaumontgeweer en 2 voorladers, zoomede eecige preciosa, terwyl gevacgen genomen werd Toeankoe Radja Soelémao, zoon van Toeankoe Möehamad Lambada.
De gezondheidstoestand ter Westkust was goed, terwyl die bij de colonne ter Noordkust ongunstig was.
De „Java'sche Courant"
van 16 dezer bevat de gewijzigde statuten van de Cultuur-maatij. Broemboeng; de voornaamste wijtiging is dat het kapitaal gebracht is van f 135000 of f 185.000.
Verder houdt het blad de voorwaarden en bepalingen in van de naamlooze vennootschap Nederlandsch-Indische Carbidfabriek. Deze maatschappy is te Malang gevestigd en heeft ten doel de fabricage, in haar vollen omvang, van en den handel in carbid en verder alles wat daarmede in verband staat.
Het kapitaal bedraagt f 100 000 verdeeld io 1000 aandeelen elk groot f 100; hiervan zijn door den Heer D. De Waal (Soerabaja) en Jansen (Semarang) ieder 100 genomen; de overige zullen naar gelang der behoefte worden uitgegeven.
Voor het eerst treden op als directeur de Heer De Waal en als commissarissen de Heeren Jansen en Voorneman (Malang).
Verbeterd bericht
Het bericht in ons nummer van den 17en over »een eigenaardige diefstal" vereischt verbetering, omdat het blijkt dat onze berichtgever niet goed was ingelicht; volgens hem toch zou te Demak een dief tramkaart* jes hebben gestolen meer om den station-, chef te sarreo dan om zich te verrijken, van daar zyn ver gezochte vergelijking met fefl geen te Madioen is voorgevallen. De wsfli toedracht is dez. :
Uit het tram-bureau werd een gesloten trommel gestolen inhoudende o. a. tramkaartjes en andere dingen van weinig of geen waarde. Omdat die trommel aan den conducteur toebehoorde, dacht de dief hoogst waarschijnlijk dat er geld of papieren van waarde in opgeborgen was of waren. De dieven zitten thans achter de tralies. De trommel is bij een hunner teruggevonden.
Ving is anders.
Ter aanvulling van ons bericht van giste* ien over eea trage overkomst van telegrammen, bericht een inwoner van Semarang ons, hoe hy er gisteren getuige van geweest is, dat een telegram, om 10 uur des morgens te Soerabaja aangeboden, om 12 uur 45 aan het telegraafkantoor alhier ontvangen werd ; de geadresseerde ontving het evenwel eerst des namiddags om kwart over zessen uit de hinden van den besteller.
Homilie ment.
De tram van de Sem. Cher. stoomtram die gisteren naar Welerie vertrok derailleerde bij den wis-el van de halte Pegandon, met het gevolg dat er een oponthoud ontstond van plm. i-j-, uur. De van Pekalongan aankomende locomotief heeft den trein naar We lerie en Kendal moeten brengen. Persoonlijke ongelukken hebben niet plaats gehad.
Verbrande tabak en een onderneming koopen.
Een spoorwegreiziger yernam volgens de Soer, Ct. tusschen Klak ah en Djember voor vast en zeker dat de He ;r Arends. wien het ongeluk overkwam dat te Djember, nu on» Langs, zooveel tabak door brand teloor ging, zoo gelukkig was de mooi gelegen onderneming vanden overleden Heer Mesker,ondershands van de Weeskamer over te nemen.
Byna zou bedoelde onderneming in handen gekomen zyn van een kongsi Chineesen en dat zou jammer geweest zijn.
Al te erg
De goede, royale compagoiestijd»" voer goed verdwenen te «yn, le***1 het Bat. Nblad. Thans is door dJ lyken, militairen commandant rtt aan de bewoners vsn militaire bol|' gedeeld, dat ze tot het onderhoud 1 woningen kunnen beschikken ov«r kalk en teer.
Koelis voor het gewoon onderh*** dusverre jaarlyks na de Westmoa»* had, schyneo er dus niet meer op ■* overschieten.
De Gou yei o emen ts woningen zijfll en werpen een prachtige rente *& nu wel verstandig zyn, het ond** de bewoners over te laten, in pi**" zorgvuldig door de Genie te laten -l Ruinen bij de Cavalerie en •*'
De proeven met het gebrnik •-* by het wapen der Cavalerie en dat * lerie schijnen nog niet tot bevredig
sulfaten te hebben geleid. Toch schijnen de uitkomsten K>nog geen aanleiding te geven, cm *! gebruik van ruinen af te zien, walt < commandant heeft bepaald, dat de pr' gedurende een jaar moeten worde" zet en eerst dan een definitief -* moeten worden genomen.
In elk geval schijnen de gecastf delhouthecgsten vooreen goed deel'1 kelbaarheid af te leggen en kam* hand van den ruiter te worden.
Loemadjang tabak.
Te Soerab,ja loopt het gerucht - Soer. Ct. dat op een weinige d -ge" gehouden veiling of onderhandsche" voor Loemadj mg blad 17 centen pef„ geboden is. Als de party tamd. is, kan daarop meer dan J/* -°a worden.
De rijilng der op Koninklijk
Over de enorme plotselinge'rijzing 'f deelen der Koninklyke schrijft de f* De verklaring van het feit dat h<' van de geslaagde diepboring in bet"' rein Telaga Said bij ontvangst reed' disconteerd in den ko'rs der sand***»* hieri , dat eenige Indische specul»" het belangrijke nieuws kennis dro*. het telegram naar Den Haag werd * den. Zij waren daardoor in de gel' 24 uur eerder dan de hoofd-admisU* onderneming, de Heer Jhr. H. Loiid" Amsterdam aan hun respectieve o>*£ seinen petrolenm-acties te koopen. J ook Woensdag den sen December "J begon, kwamen onderscheidene k*-** sehe commissi n«irs met orders tot *j er wai en er zelfs bij, die 50 _ -^ moesten opslaan. Die orders, vallend" tamelijk beperkte mtrkt, moesten ""' dig den koers kolossaal opdrijven e' in verbnd daarmede niet onmogelijk speculatie van de Indische heeren zal' ken. Zij hebben buiten den waard gere*, waren te veel, die de voorwetenschap, en daardoor zijn zij allen te zamen slechte markt gevallen. Alzoo kv""1 hun eigen zaak hebben bedor.en, o"* dat de Hollanders over de nieuws **J en al begeiiterung zouden zyn eo ' stukken tot elkeo prys afnemen. I"' dat alles. Men laat, althans aanvank"" koopers van Woensdag de stukken * Als van selfs spreekt, ligt diarii cc" voor de verdere koersontwikkeling 1 fonds. Da Woensd.g gekochte aa* moeten weér weg, eo als binnenkof1 nieuwe gunstige berichten komen, b«* gevaar dat zy weg moeten met verH' die manier kan de opgemelde ve"I*1'* schap aan de personen in qu .estie d°' men te staan, een geval oat overig' op zich zelf staat inde financieele v»"r'
Vive Pentente cordiale.
Ondrrdit opschrift schrijft de Ff-*"i\ Een Britsche krniser, de Uermione, '^ I hat gestrande Fransche stoomschip /*-■ A vertrokken, dat niet ver van Singapore rif heeft gestooten. Wy hopen dat het -W lukken zal den Franschman af te siep**". dit echter by toeval niet, din moe^i oos er op voorbereiden van de Fr'* journalisten te hooren dat perfide "V een oorlogsschip heeft afgezonden *-■ J verraderlyk doel om een onverdacht met een torpedo te vernielen, ynt-"0-^ roemrijke drapeau tricolore van ■<-
France wapperde. , Heeft o .«e kruiser succes, eve»* Undaunted den Franschen kruiser Sei'l een kleina tiental jaren geleden op d* sehe kost redde, dan mo^en wij ons "' leedigd achten indien bladen van b' , Libre Parole en Petit Jour nal hestellen alsof de Fransche mailboot e- °, raudeerend Engelsch kaperschip afs'^ in den grond boort. , De wereld zou duf zyn inde daad, de Libre Parole en zyn geestige ce" er niet waren".
Fransch Indo China.
De Straits 7ime» weet van dat \-*^J te deelen dat groote toebereidselen gemaakt voor een schitterende ontva|,*y Piins Waldemar die Saigon een bezo*" brengen. f' Te Annam zijn op eenige mijlen »»?/ ran, een zeeplaatsje, waardevolle koicy gevonden. Verscheiden Fransche en f***f «ndigen hebben die kolen beproefd en "oedan _:>eid goed bevonden. Er is reeds i°yndicaat gevormd om die mynen te eimeren ; men verwacht dat de werkzaam■ ?Ter tw»e maanden zullen aanvangen. P«CM nieuws komt daarentegen van Kwang i„ *an*de hav
Franrijk
Parjjs 16 Dee. Uit Londen wordt aan de Tempe geseind: De Globt verklaart dat de tijding v.n de ramp in Engeland ccc groote teleurstelling beeft veroorzaakt. Het ontzet van Ladysmith wordt er door uitgesteld en de beweging aan gene zyde van de Toegela vertraagd. Uit Kaapstad verneemt de Times, d t een nieuw escadron lichte Cavalerie uit de Ka • p heden \ertrokken is naar het oorlogstooneel.
De Temp* zegt, in een beschouwing over de nederlaag van Buller, dat de gevolgen ernstig kunnen zijn voor Ladysmith en voor de uitbreiding van den opstand. De nederlaag legt geen hooge getuigenis af van de kennis van den Britschen Generalen Staf, die geen andere leerschool doorliep dau de oorlogen tegen wilde volkeren.
Uit Duitschland
tierlijn, 16 December. De laatste zegepraal van de Boeren wekt hier weér zulk een algemeene bevrediging, dat het bijna lijkt alsof eigen landgenooten haar bevochten hadden. De pers hier beschouwt Buller's nederlaag, in verband met den gehet len toestand op het oorlogsterrein, door de bank als de volkomen debiele van tet Engeïsche landleger en gelooft dat Engeland in weerwil van hetgeen Engeïsche bladen aankondigen, met het oog op het geheel verouderde legerwezen, niet meer in staat is, groote geordend» troepen massa's naar Zuid-Afrika te zenden.
Het Berliner Tageblatt gelooft dat Buller doer de Engelsch Regeering om politieke rede • nen is aangezet tot zyn opmarsch, om de nederlagen van Stormberg en Magerfontein uit te wisschen. Het blad vree-t dat politieke redenen ook Engeland, noodlottiger *.yte zullen blijven verhinderen een vrede te koopen, die goedkooper zal zyn, naar mate hij eerder gesloten wordt. De Lokal-Anztiger is van meening d_ t ais Engeland er heelhuids en slechts met verlies van prestige afkomt, het dit slechts te danken «eu .ebben aan de oprechte vredelievendheid van andere mogendheden. De Vossische Zeitung zegt: Hoe ook deze misdadig uitgelokte oorlog ten slotte ei digt, Engeland heeft in den slag van gisteren niet alleen zyn militair prestige in Zuid-Afrika maar in de heel wereld verbeurd op een wyze dat dit slechts met moeite zal te hersteller zyn.
NEDERLANDSCH-INDIE. Afgeloopen Etmaal. Regenval.
19 Januari, te Semarang, 1.8 m, M 17 Januari, Hötel Merbaboe, 20 m. M
Thermometeretand
Maximaal 84 gr. Fabr. Minimum 74 gr. Fahr tittel Mer baboe, 17 Januari
w .Kimnca, 66l/2 gr. Fahr.
_oai, öl'/jgr. Fahr
De Baad van Justitie
alhier beëindigde heden da behandeling der strafzaak van den beklaagde J. W. Pieplenbosch, opziener by het Boschwezen, wonende te Padaan, district Kaliwoengoe, afdeeling Kendal, beschuldigd van het moedwillig toebrengen aaa twee personen van kwetsuren, geen ziekte of onbekwaamheid tot persoonlijken arbeid van meer dan twintig dagen ten gevolge gehad hebbende. Het O, M. eischte schuldigverklaring san het hem ten laste gelegde en deswege veroordeeling tot de straf van twee maanden gevangenis, de betaling eener geldboete groot 100 en in de kosten van het rechtsding. De verdediger Mr. J. S. Bergsma concludeerde tot vrijspraak subsidair tst een lichtere straf.
Uitspraak a. s. Vrydag.
Een aardige reclame.
De Maatschappij voor Uitvoer- en Commissiehandel alhier heeft een alleraardigste en ingenieuse reclame rondgezonden in den vorm van een nette goedloopende hangklok, een sieraad voor elk bureau.Rondom'de wijzerplaat van dit uurwerk, die een middellijn heeft van ongeveer 2-j2 decimeter, leest men in groote letters «Nestlé's Swiss Milk for all Time, richest in Cream'', waaruit dus blijkt dat deze reclame-klok ton behoeve der firma Nestlé wordt verspreid ; dit is werkelijk leuk verzonnen, want telkens, wanneer men op de klok wil zien, hoe laat het is, valt natuurlijk de reclame weér in het oog.
Militaria
Bevorderd tot sergeant-majoor-teekenaar «ie sergeant-teekenaar Remmers.
Heden zijn naar Nederland vertrokken per stoomschip Prins Hendrik, de sergeant staftamboer Kuzée, de korporaal Visser en vier fuseliers, ten einde in Nederland het leger met gagement te verlaten.
Toegekend de «ilveren medaille voor trouwe diensten aan den korporaal der Infanterie Anouschek en aan den korporaal-schryver Joseph.
Nieuwe Transvaalmop
Waarom zullen de Boeren in dezen oorlog nooit hooger lyden?
Omdat de Engelschen met spek schieten.
Atstand van bouw-grond.
Bij Gouv. besluit dd. 11 deser, n°. 56, is aan den Heer A. Herz, toegestaan om twee stukken Gouvernements grond, gelegen te Karang-Asem (Rodjong, Semarang) resp. groot 1584 en 645 Q meter, in vollen eigendom te verkrygen.
Gedrost.
Aan de politie te Amban wa is telegrafisch de aanhouding verzocht van de gebroeders Jacob en Henri'Marlen, die uit de inrichting Van Der Steur te Magelangt syn gecnst.
Veeziekte
Op het erfpachtsperceel Kalisidi, io de con* trdle-afdeeling Oengaran, deden zich dezer dagen enkele gevallen van mond- en klauwzeer inder het vee voor, doch slechts in zeer lichten graad.
Onderwijs.
De 2e school te Ambarawa staat op stelten. Het hoofd er van, de Heer Nieuwen - huys, is wegens ziekte met 2 maanden verlof naar Tosari vertrokken en een der onderwijzers, de Heer Van Loon, is ook ziek en zal waarschijnlijk gedurende 14 dagen geen dienst kunnen doen. Na is er nog over één o derwyzer en één hulponderwyzeres van die school, die onderwys moeten geven aan ruim 150 leerlingen, verdeeld in 4 lokalen. Opgrond daar van is het bepaalde bij art, 7 van het scho olreglement toegepast iv dier voege, dat da laagste klasse leerlingen van 7!/2 tot 9-j2 uur en de hoogste en middelste klasse van 10 tot 1 uur onderwijs krygen.
De zanger Catadori
van de Italiaansche opera is in den laatsten tyd te Batavia erg gebeten op den bekenden muziekcriticus Hans vsn de Wall. Het heeft zoon vaart geloopen, dat, zoo wordt beweerd, de politie steeds een oog in het zeil moet houden omdat men vreest anders een ongeluk zal gebeuren.
De Regent van Madioen.
Omtrent de redenen der verwijdering van den Regent van Madioen naar Padang wordt begrijpelijkerwijs verschillend gesproken, doch het staat vast, dat er meer achter schuilt dan kooeierijen en knevelarijen van de bevolking, die hem ten laste gelegd worden, en dat er motieven zyn om hem weg te zenden in het belang van de goede orde en de openbare rust, politieke redenen, alzoo verzekert de Soer. Ct.
Iv de Europeesche kringen te Madioen weet men trouwens te vertellen, dat de Regent de hand gehad heeft in de groote ketjoe of kampakpartij, die onlangs in htt Ponorogo * ;he beraamd werd, «onder dat het echter tot tooven en moorden gekomen is, omdat het een en ander verraden sou geworden zyn. De operateur zou zyn een jonge mantrie, bebit met het toezicht over de waterleidingen i»> genoemde afdeeling. Die inlandsche am besnaar is aangehouden.
Verder wordt beweerd dat de Regent ook schuld beeft aan de verduistering van stukken van overtuiging van den landraad en van de rechtbank van omgang, waaronder «ich zelfs kostbire voorwerpen zouden bevinden. Het moedwillig beschadigen van een porfiere in de residents»»woning zou ook op hst van den Regent geschied zyn, die daarvoor spinde evenbedoelden mmtrie, die op zyn beurt een bekenden schavuit met di* karre» wei zou belast hebben. Een feit is het dat de laatste, die achter slot en grendel gebracht werd, dezer dagen uit de gevangenis ontsnapt is — volgens het on- dit heeft men hem io de gelegenheid gesteld om te vluchten — en dat de Resident een flinke premie uitgeloofd heeft op de aanhouding van dat heerschap. Die ongehoord brutale daad zegt veel. Eindelijk is in diezelfde kringen bekend geworden, dat het voornemen bestond om bij gelegenheid van het op handen zijode Ja« vaansch nieuwjaar, als wanneer de meeste Europeanen in de K >boepaten verzameld zouden zyn, dezen dan onschadelijk te maken. Ook dat komt ten laste van den Regent.
En nu moge men aan overdrijving io de hoogste mate denken, — niets is onmogelijk, en men neme wel in aanmerking dat de Regent teer aan hoogmosdswaanzin lijdt, dat bij bij den eersten den besten Europeaan, dien hy ontmoet, naar diens inkomen vraagt, en den man, al naar gelang van zyn antwoord, vriendelijk of met een zekere minachting behandelt, en dat hij zelfs zich pu» bliek uitgelaten heeft dat het spoor personeel eigenlijk te miniem was om op zijn recepties if ande'e feestelijke gelegenheden getolereerd ie worden. In elk geval zyn nu voor alle eventualiteiten, door dea Resident voorzorgsmaatregelen genomen voor de tahoon-bahroe. Resident Donner heeft, volgens onzen berichtgever, zich in deze «aak «eer kranig en politiek gedragen. Omtrent de verwijdering van den Regent moet hy reeds verleden maand geconfereerd hebben met den Directeur van BinnenUndsch Bestuur, tijdens deze met verlof naar Soerabaja ging en M*dioen passeerde, de Resident zou toen herwaarts meêgespoord zijn om ongehinderd metdecHeer Arends deze gewichtige quaestie te bespreken. De Resident het niets merken, behandelde den Begent in het publiek steeds voorkomend en beleefd, doch vermeed liever een ontmoeting met hem, en uit dien hoofde werd dan ook op 1 Januari geen nieuwjaarsreceptie gehouden ten residentiehuile en ontving de familie Donner ook liever niet in de laatste weken.
Het vertrek van den Regent naar Batavia geschiedde met stille trom, dus zonder eenige staatsie, en slechts een paar volgelingen maakten den reis mede. Alles ging «oo geheimzinnig te werk, dat verscheidene Europeanen en inlanders eerst een paar dagen later kennis kregen van het gebeurde. De Gouverneur-Oeneraal, die de verwijdering; van den Regent naar Pad.ng gelastte, heeft in hetzelfde besluit, bepaald dat voorloopig met de waarneming van het inlandsch bestuur over Madioen belast is de ondercollecteur van Magetan Mis Mangoon-Atmodjo, een flink en energiek ambtenaar. Na tuurlijk is zulks geschied op voordracht van den Resident.
Resident Donner hield gisteravond op zijn kantoor, tot laat in den nacht, een conferentie en daarna een gerechtelijk onderzoek; dit betrof den hierboven bedoelden mant ie van de w.terleidingeß, die volgens sommigen een familielid van den Regent zijn zou.
Humoristische kunstbeschouwing
Naar aanleiding van het a. s. bezoek van Balzofiore aan Medan, stelt de redacteu' der Sumatra Post de volgende strydwetten voor met het oog op de daar blijkbaar menig»
vuldige kunst critici: I. Er zullen dagelyks niet meer den veertien kolommen druks worden afgestaan a n in-
zenders van ingezonden stukken en antwoor
den daarop IL Schr«ft iemand een «laatste woord dan mag dit »woord'« niet langer dan drie
honderd regels zijo. 111. Inzenders worden verzocht de scheldwoorden duidelyk te schrijven. Het zou jammer zijn, indien b.v. meneer X. door »een opera-bezoeker, die-gisteren-a vond-zeer-veel genoten-heeft", werd uitgemaakt vo>r onwetenden kwakzalver en de zetter maakte hiervan: Onze waarde vriend X. IV. Terwijl in het algemeen het opperen van twijfel aangaande iemands verstandelijke vermogens in muiiek-beschouwiogen geoorloofd is, wordt aan heeren inzenden beleefd in overweging gegeven om dit een weinig altewisselen en liever naar sporen van Wianzin te zoeken by de voorouders van het te behandelen individu, V. De verslaggever van de krant heeft attyd gelijk I
De Gedeh onschuldig.
Uit Buitenzorg schreef men aan de _. B. dat de sneltrein weer geregeld liep tot aan Soekaboemi. De correspondent zond van Tjisar jea iemand door deu pas van den Mag mendoeng naar Tjimatjan, vanwaar men den krater van den Gedeh goed km «ien ; daar had men echter maar weinig van de zware aardbeving bespeurd en aan den krater was niets bijzonders. Io den afgeloopea. nacht voelde men te Buitenzorg te 1 uur weder een paar schokken. Het telegrafisch verkeer met Soekaboemi is alle rtre urigst.
Ceuta contra Gibraltar.
Volgens de Fransche bladen moet Rusland het voornemen hebben om de Spaansche bezitting Ceuta io Marocco, door koop te verkrijgen. Men zal zich herinneren, dat Graaf Muriwjew niet lang geleden naar Spanje ging en brengt men deze omstindigheid over een met bovenstaand voornemen van Rusland en het too plotselinge vertrek der Engeïsche vloot oaar Gibraltar. Zeker is het, dat de Eagelschen bij die landengte veel ooi logsschepen hebben, ei d»t zij dag en nacht aan de bevestiging van Gibraltar werken. Ook het geheele Noord-eskader van Frankrijk heeft zich te Brest verzameld.
Liever lui dan moe
Gisterenmiddag tegen drie uur is door den zwaren wind een prauw djangola, komende van Madura, naby het Westerhoofd van het bassin omgeslagen, van de 18 opvarenden is er één, zekere Pa Marsia van de desa Kolak, Madnra, verdronken, doordat hij onder het zeil kwam ; meldt het Soer. BbK van l 1 dezer.
De prauw werd door den sterken wind tegen den wal gedreven, stootte op de bank en sloeg om. Ofschoon het ongeluk van het wachtschip gezitn \s moeten voorden werd van daar geen huip verleend, terwyl de gezagvoerder van het recherchevaartuig, dat zooveel verder van de pUats des onheils ligt, terstond met zijn sloep persoonlijk hulp verleende, waardoor vele menschenlevens gered werden.
Kleine Landbouw (Radj_mandala)
In deze week gaat iemand, van landbouwzaken volkomen op de hoogte, een onderzoek instellen naar de gronden, waarover wij spraken, schryft het Bondsblad. Reeds zyn 17 liefhebbers voor ons idéé bij elkaar. De door ons bedoelde som van f 60 dient alleen om de beschikking over een plm. 15 bahoes te krijgen; een ieder kan dan planten wat hij wil, niemand is gebonden; Onze plannen zullen wij naar aanleiding van dit onderzoek in no. 14 van dit blad bekend stellen, maar de bevinding van dat onderzoek niet, aangezien dat geheim moet blijveo ; de personen die mee* doen, krygen echter een rapport, dat wij ieder verzoeken geheim te houden, omdat wij anders onse onkosten voor niet hebben gedaan. Men hebbe dus nog eeo weinig geduld.
Kamil Bey
Ter aanvulling van ens telegrafisch berioht nemen wij he volgende uit het //. N. over. De gewezen Turksche consul te Batavia Kamil Bey, tbans te Liverpool gevestigd, gaat steeds voort met opruiende geschriften aan de Arabieren op Java te zendeo.
Onlangs is verschenen een gedrukte Arabische circulaire, die «ich thans bevindt in handen van een onzer stadgonooten, waarin de Arabieren van Batavii de raad wordt gegeven om gelden in te zamelen ter bekostiging van een advocaat, om een gemotiveerd request aan den Gouverneur-Generaal van Ned-lndiê op te zenden, ten einde gelijkstelling te verkrijgen van de Arabieren met Europeaneu.
Ingeval van weigering wordt hun aangeraden een request onmiddellijk aan H. M. de Koningin op te zenden en, bijaldien dit ook niet helpt, om een vijftal Arabieren naar Konstantinopel te zenden, teneinde den Sultan te bewegen zyn invloed bij de Nederlandsche Regeering aan te wenden om de gelijkstelling te verkrijgen. Men verzekert ons dat in de nagelaten papieren van Kamil Bey op bet Turksche consulaat de noodige wenken gegeven worden aan zijn opvolger, om in dezelfde richting als Kamil Bey werkzaam te blyven en men verzekert ons bovendien, d t de tegenwoordige consul-generaal van Turkije deze wenken niet in den wind heeft geslagen.
Tevens wordt in de circulaire gezegd, dat men veel geld «al noodig hebben voor dit doel, want dat het geld liet zwaard sal zijn, om den Hollmder te bevechten en dat, hoe meer geld er bijeen gebracht zal worden, hoe scherper het «waard «il zyn. De Arabieren zouden wijs doen hun geld in deo zak te.houden; het geeft toch niets.
Een cirkelgang.
Op welken lagen trap van ontwikkeling OD«e hout-industrie op Celebes staat kan men daaruit afleiden, dat groote partyen boomstammen van dat eiland mar Hamburg wer» den gebracht, welke in Holstein werden vermerkt tot volledige huizen, die in losse stukken pasklaar via Hamburg met zeilschepen weder naar Celebes gingen, waar een en ander onder vrydom van invoerrecht in het begin van 1900 wordt ingevoerd, daar het hier houtwerk geldt, dat uit Celebes herkomstig is. hetgeeu door consul lre attesten moet worden aangetoond.
Reeds meermalen werden zulke complete huizen naar Celebes verzonden ; ze worden gemaakt van een soort ijzerhout, dat tegen de mieren bestand is. Als men de enorme landtransport, vracht en fabriekskosten) de winst van den fabrikant, importeuren exporteur in aanmerking neemt, stait men ver bassd, dat op Celeles niet een zagerjj en fabriek voor houtbewerking verrijst, welke het werk zelf verricht.
Het mooist van alles is dat de vroegere zendingen niet van consulaire attesten voorzien waren en dat daarvoor dus Invoerrecht werd betaald, w«lke onnoodige onkosten toch nog aan den ondernemer een goede reke ningtchenen te laten, meldt het fl. A*.
Een zeer ongeweaschte gast
heeft 'e Padang heimelijk en ongemerkt aijn intrade gedaan, nt, de influenza meldt de Sumatra-Court.
Reeds een groot aantal menschen, zoowel onder de Europeesche als onder de inlandsche gemeente zyn door deze ziekte angetast. De verschijnselen Zyn schier by iedereen dezelfden: zwaar hoesten en benauwdheid op de borst, pijnen in de keel en daardoor moeilijk slikken, benevens pynen over 't gansche lijf en koorts. Zooals men ziet, geea kleinigheid en oppassen worde nu de boodschap.
Het sparen bij den soldaat.
Algemeen is men van oordeel, dat de thans gevolgde methode slechter is dan die van vroeger, omdat alle moreele dwang tot sparen ontbreekt. Ook met behoud van de belegging der gelden in de Po .spaarbank zou de oude methode toetepassen zyn. Evenwel zou het onbillijk wezen, den sparenden militairen een hoogere rente te willen toekennen dan den overigen, die hun gelden aan de Postspaaroank toevertrouwen. Het is bovendien iiiet noodig ook, want de soldaat spaart niet om de rente; hij, dia zijn geld niet wegbrengt tegen een rente van 2.6 pet. zal dit evenmin doen wannneer hij 5 pet, kan krijgen.
Het zwaartepunt der quaestie zit dan ook in de contióle en den moreelen dwang, die op het sparen worden uitgeoefend Wanneer, zoo ls helaas zooveel gebeurt, bij reêngagementen, de compagnies-commandant de premièn, zonder eenig voorbehoud aan den man uitkeert, dan wordt het bedrag io weinige da» gen overgebracht in de gelddoozen van bordeelhouders en andere obscure Chineezen. Het is echter de zedelijke plicht der compagnies-commandanten om te zorgen, dat dit niet gebeuren kan; dan is de gelegenheid daar om te toonen, dat zij op het juiste oogeoblik meer zijn dan commandeereode en straffende bullebakken, dit zij hart hebben voor hun menschen en gaarne moeite en tyd over hebben voor de behartiging van particuliere belangen.
Uit de Straitsblad De aanval op Ladysmith.
Sf ratte Times en f reepris* zyn •* bundig, en terecht, in hun tof aan -* White en de bezetting vao Ladysmit., afslaan van der Boeren aanval. 811 l
eerste blad in diepzinnige beschouw'1 den algemeenen feitelyken toesta*
tweede gaat daarentegen weér op " eigen wijze fantaseeren. Uit de on*8 heid dat de Boeren hun oude t_ktie*
ten eo een aanval langs het open •' daan hebben, maakt de F, P. op dat zeer bijzonders moet gebeurd syn; dat ' gewone is dat de Boeren vreeselyk b>' wordenzyn voor dea aaahoudenden str"'
ersterkingen die de Engelschen ontv»l'. f' omdat Generaal Buller de Toegela-ri*' oversteken waar hij wil, want langs "■*■ y rivier oever kan hij de keus van e«". ' steken doen. Waarom de Generaal *■ ' niet gedaan heeft «egt het blad niet- ■
De Engelsche Verliesen.
Na het b.kend r ken van de geducht* i| liezen door de Engelschen bij het afsl*%.' den aanval op Ladysmith, blyft de *' | Times het stil«wygen daarover bewif' i alsof het afgesproken wis zwijgt "" a dere blad. •