Aigeloopen Etmaal
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 29-01-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 29-01-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 23
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
10.000 tegenover 20.000.
Uit de Engelsche bladen blijkt dat by den slag aan de Toegela-rivier, waar Generaal Ruller zoon cm tige nederl-ag leed, slechts 10 000 Boeren stonden tegenover 20 000 Engelschen.
Afscheid van Sannie.
Onder het opschrift «Afscheid van Sannie" bevat de Express van Pretoria de volgende dichtregelen van een uittrekkenden Boer : O Sannie,' mijn hartje, bik gou nou beskuit; Vriend Kimberlein stuur die soldate al uit ; Huile kom met die Dum-Dums en groote kanon; Waar is 1 ou mijn- roer en die Mauser-patron'? O Sannie, mijn hartje veeg af jeu gezien, Want iedere koel die raak oma nie lich, As toch-ieder koel een keel mot raak, Waar krij ons d.m mans om m.é oorlog te ma-k ? Die Dum-Imm die maak net een heel kleine gat, Die kanonsko'el zal wel wat vinniger vat, Oe ko'els is almal van staal en van lood, Ach huil tóch riet, Sannie ; waar is dan die nood? Die Engelse vlag, dat het ons gezien, Is net maar een voorschoot van ou-meid Sabien, En onder die vlag zal die Boer nooit nog staan, Daar kom al mijn jong met die oorlofsperd aan. Die beskuit is nu klaar, en die roer is mooi schoon, Kom, Sannie, ik gé jau ecu zoen ver jou loon. Onze zaak is rechtvaardig, ons vertrouw op die Heer, Hjj zal ons wel help —en de Mausergeweer.
NEDERLANDSCH-INDIE. Regenval
29 Jaiuaii, te Sernanog, 19 ca. M. 27 Januari, Hotel Murbaboe, 0 m M,
SEMARANG, 29 JANUARI. Mails.
Zaterdagavond ontvingen wy de Hollandsche en gisteravond de Fransche naail, samen loopende tot 30 December 1899. Het voornaamste nieuws uit beide is opgenomen in ons nummer van heden.
Stoomvaart.
Goederen, bestemd voor het stoomsdhip Coen, kunnen 30 dezer na r Bat' via eh verdere havens worden afgescheept met het stoomschip Malang.
De verblinding
Ier engelschen blijkt eigenaardig uit het volgend telegram, dat aan dé Times van de Modder rivier werd gesekd dd. 10 December, den dag vóór Methuen's bloedige nederlaag by Mag rfontein tegen de vereenigde iransvaiers en'Vrijstaters:
»Wat er ook an moge zijn vaD de geruchten' van persoonlijke ot-aaugenaamhede». tusschen' president Steya en generaal.Croijé— de her haalde praatjes behelzen in iidet geval deze kern van waarhtid, dat de Vrjjstaters het stri dperk willen verlaten, ma r moeilijk officieel ïicb kunnen onthouden vans-imenwerking met Croijè en Albrecht, den duitscbena.-ti!lerie-»commaiidant. Alles wijst pp verkoeling van den ijver der Vrjjstaters, nadat het hun duidelijk is geworden dat de voorstelling alsof men een snelle en zekere overwinning op de Engel-: schen kan behalen gelogen waren. Ie vergeefs tracht men een tegenwicht in de schaal te leggen door de verliezen, der Boeren terug te bre gen tot een miiiimum en die der engelschen tot een absurde hoogte optevoeren Persoonlijke invloed, | traktaats-rechten, zelfs bedreiging met geweld is aangewend, maar al deze pogingen zijn vergeefs-: Spijtfouteio xal de laatste positie zijn waar de vrijstaters •tand houden en daar wordt dan nu ook de i.evigste strijd verwacht '*
En iets tater, te 7 uur namiddags, nadat de Engelschen het bombardement van de kopjes bij Magerfontein hadden aangevangen :
»De door de Bierea bezette "kopjes zjjn waarschijnlijk een mijl diep. Hun rij eindigt in het Oosten io een steilen rots van 150 voeten hoog. Hunne verschansingen «loopen langs het geheele front der stelling otogeveer twee mijlen breed. Het Westelijke eind der loopgraven gaat om de kopjes heen en verzekert hun een veilig-n terugtocht. De formatie van het centrale plateau der heuvelrij wijst aan, dat aan de noordzijde der kopjes een vlakte is, die zich uit trekt tot Kimberley en een mooi veld van actie zal zyn voor onze cavalerie, nadat de vyand zal zijn teruggeworpen". Twee dagen 1 ter seinde Methuen aan zyne Re,eering, tot besluit van het bekend verhaal der slachting onder de Highlanders en Gordons: »Ik blijf heden mijne stellingen bezetten en mij verschansen". En denzelfdén dag, 12 December 's avonds half acht: »Daar de Boeren van af heden morgen met veel volk hunne loopgraven hebben bezet, ben ik in volmaakte orde teruggetrokken hier op de Modderrivier, waar ik volmaakt veilig ben", Zelden zal iem md een blinddoek zoo ruw van de oogen zijn genooien.
Humor
a la Julius Sticde in zijne Buchholz- eschiedenissen, d. w. z. door gewone zaken io een boek zoo lanps zijn neus weg te zeggen dat zij een komieken indruk m ken, is (Stinde zelf bewees het) niet gemakkelijk volte hou* den zonder banaal of te flauw naïef te worden.
Dit was voor my ook weêr de indruk van het nieuwe boek van Dé-lilah (pseudoniem voor een talentvolle dame in Dcli) Mevrouw KlauAne Klobben op Java verschenen bij H. Honig te Utrecht He. vertelt io bovenbedoeld droog comisch genre de reis (voor herstel v^n gezondheid) eener opgewekte t bak kers vr. uw van Dcli naar Jav , Batavia, Buitenzorg, de Preanger enz. In hef eerste hoofdstuk dacht ik mijn naar gezonden humor verhogend hart' eens flink te kunnen ophalen, m ar het vervolg st élde mij te leur. Sientje wordt dikwyls al te ges cht naïef, en vertelt een heeleboel dat het aanhooren minder waard is of niet dien komieken indruk maakt dien de schrijfster er zich van voorstelt. Niettemin, kan men door deze twee deelen op onderhoudende en ! coulaute wijze bekend worden voet aller lei zieoswaardigheden van Java.
Een volledige satisfactie
mag het voor den Heer Ch. E. Bodemeyer, laatstelijk controleur te Probolinggo, heeten, dat hij is benoemd tot ass.-resident van Toe ban De praaljes, reeds van den tyd dat hij controleu"- w.s in het Kedirische tegen dezen 4mbtenaar rondgestrooid omtrent incorrecte handelingen bij het adviseeren over erfpachts-aanvragen, zijn naar ik met zekerheid weet door de Regeering nauwkeurig, mannetje voor mannetje, onderzocht, en het afdoende antwoord is geweest zjjoe bevordering mar Toeban. Eve*- noodig als het is, wezenlijke ambtsmisbruiken streng tegentegaan,evenzeer prijs ik het in de directies der departementen dat zij, wanneer betichtingen v isch worden bevonden, krachtig voor hunne irobtenaren opkomen.
Zijn ond beroep
Een gewezen politie-oppasser, Ramlima■■> oenar-md, thans in dienst bij Dr. Masthoff ; h°eft gisteren op de hoogte van de karapoong'; Wotpraoe een inlandsche vrouw aangehouden, die 4 Chineesche bloempotjes bij zich bad zjj bekende die te Karang-btda>a te hebben gestolen, eu werd aan den opium»-mantri Wongsokario overgegeven.
Wisselkoersen.
Met ingang van heden is de w sselkoers van de F ctory der Nederlandsche Ha-delmaatschappij op Holland als volgt: 6 ma -uden dato, f 1021/^; 3 » » » 10U/4; '2 r » - » IOOT/s; zicht, * 10()l/2; T. T. » 1001/è; Koersooteering op Holland v n de|Ned.-Ind. Handelsbank : 2 maanden dato, f IfXÏÏ/--; zicht » 100i/2; T. T. » 1001/ g; 3 maanden dato, » 10il/4; 6 » » » 1021/,,. Provinciën, zicht » 1001/4; Bibit. In e n iogezonde stuk in de Preanger Bode, dat *de sehrjjver ook wenscht te zien opgenomen in de Loc. maar ons daarvoor veelte laat is toegezonden; daar het reeds' staat in de P. P. van j.l. Zaterdag, wenscht tic beei* W. J. Engelenburg, gewezen administrateur eener suikerfabriek, ten einde te voorkomen dat door een irationeele cultuur ook het laatste toevluchtsoord, de Preanger, door sereh verloren gaat, het volgende te zien ingevoerd tot tegenga ng zooveel mogelijk van aanplantingen, die niet onder geregeld en deskundig toezicht staan :
le. Komt het Binnealandsch Bestuur te gemoet door het aanstellen vaneen algemeen vertrouwd en ctief persoon, die voorzien móet worden van een schriftelijke benoeming, deor het syndicaat, van inspecteur over alle bibitaan plantingen in de Preanger.
2e. AUeen ainptaütinger, door dien tn n goedgekeurd, mogen wordei opgekocht.
Meyers Konversations-Lexikon.
Van Meyers Konversations-Lexikon \s het eerste jaar-supplement (over 1898—1899) verschenen; dit deel kan als het ware beschouwd worden als het 19e deel van het geheele werk.
De jaar-supplementen van Meyers Lexikon baöogen een d'ibbel doel: 1 e het hoofdwerk tot op den tegenwoordigen tyd volledig te maken, 2e een zaakrijke bijdrage te leve» ren tot de geschiedenis van den dag; het thans verse enen boekdeel staat in beide opzichten zeer hoog.
Jengdige boosdoeners.
Onder geleide vanden politie-opzie.er De Poortere werden voor den officier van Jus* titie alhier gebracht twee Europeesche knapen respectievelijk van 13 en 10 jaar, hebbende de eerste een vergulden horloge ter waarde van tien gulden uit de toko van Akoewa, weggenomen eo de laatste een pecnemes van een tjina b lieg afhandig gemaakt.
Met het oog op hun jeugdigen leeftijd zal vermoedelijk tegen hen geen strafvervolging worden ingesteld-een Rijks werkinriehtiogvoor jeugdige veroordeelden in tien geest, zooals die in Nederland bestaan, zou voor dergelijke knapen de aangewezen strafplaats zyn.
Valsche Munters.
De schout K Berghuis heeft in den namiddag van Zaterdag 11., nadit de Chinees Oei Sien Po, door hem gearresteerd was wegens het in bet bezit hebben van valsche kwartjes, de woning v-n de Chineezen Oei Tjoeo Siog en Sic Tjing San, gelegen in de wijk Se. bandarao, overrompeld, terwijl die beide Chi neezen bezig waren valschgeld te vervaardigen. Bij die gelegenheid werden 26 kwartjes io beslig genomen benevens den vorm, waarin eenige dier valsche muntstukken nog aan* wezig waren, beneven ardere voorwerpen, welk-* tot de vervaardiging daarvan hadden gediend. De genoemde Chineezen die zich thans in voorloopig arrest bevinden, hebben bekend het misdrijf te hebben gepleegd.
Gelduitdeeling aan arme Chineezen.
Hedeo->morgt-n had naar oud gebruik de elduitdeeling plaats aao arme Chineezen door drie hus.ner rijke rasgenooten. De majoor titulair He Biauw Tjoan te Kebon dalem, kapitein Oey Tiong Ham in gang Besee en de firma Liern Kim Lieg bij de groote klente- g strooiden met kwistige hand onder de arme stakkers. Als deze het geld niet verdobbelen, kunnen zij er ten minste een paar flinke rraaltijden meê doen.
De soirée van Donderdag a s.
Welk genot op verschillend gebied de soiree, op Donderdag a.s. door de Dames Kamaterer-Anasel en Poppy Timmermans te geven biedt, daarvan geeft de Java bode ons een voor p oef je in de volgende beschrijving van een uitvoering le Batavia :
Mevrouw Kammerer-Amsel deed dit in een Franschen monoloog, een <'e- moeilijkste uiti gen der kunst, waaraan zich io Europ.i alleen artisten wagen v-n den eersten rang. Het is geen kleinigheid alleen het tooneel te moeten vullen en h t gehoor bezig te houden met een echt Fran che episode uit het huwelijksleven. Mevrouw Kammerer is daarin uitnemend geslaagd. Reeds haar naïef-gracieuse ersciiijnieg in een toilet, getuigende van gekuischten smaak, pakte het publiek in en die sympathie nam steeds toe, naarmate zij tlle gevoelens van het vrouwelijk gemoedsleven schiiderd*- door woord en gebaar, beurtelings vleiend of gloeiend vao verontwaardiging, schalks of wanhopig. Eo een dictie om vóór té knielen. Mevrouw Kammerer zal met dezen monoloog succes hebben op haar kur-streis.
De avoid werd besloten met een dolle klucht, die de menschen deed brullen van het lachen, Eo dit kwam omdat alle medespelers zóó rolvast waren dat dd dwaasheden elkander opvolgden als vuurpijlen uit een batterij en er geen seconde tijd over« beef om te denken over het onwaarschijnlijke van de geschiedenis. De Heeren Hoffman en Dam brij. k k oden geen spi r van hun g-laat'vertrekken of het d-verde in de zaal; vooral de laatste was daarbij meester - lijk getypeerd. De pret werd flink aange-p rd, door de »hodelijke onschuld" van Mevrouw Kammerer en Mejuffrouw Timmermans was een allerliefst vrouwtje ; Pont-da- Choix had groot gelijk dat .hjj op haar paste als een Benaaalsche tijger.
Zondag avond-wordt de voorstelling nog eens herhaald, maar dan ook betoel voor het -iIL-rlaatst, waut dej len Februari moeten de beide dames artisten te Semarang debuteeren.
Bouwvallig.
Men vestigt de aandacht v n den roo i«* meester op de b >uwvallige steeneo gebouwen, die thans bewoond worden, bewesten den aloon aloon ; deze huizen zijn overal gescheurd en gev arlijk voorde i iwoners. De eigenaren schijnen rlaaraao niets te doen.
Ook zijo er veel planken huizen, meestal door inlanders bewoond, die in bouwvalllgen toestand verkeeren.
Maleman.
Gisteren avond waren alle inlandsche ambtenaren, de pangoeloes en priesters van de verschillende missigits op verzoek van dea Begent allen in het wit in de kaboepaten ter Lijworicg yan den slamettan bij gelegenheid van malem pitoeükoer, de laatste Zondag van de Poeasa.
Nadat' zij allen plaats genomen hadden, richtte de Regent het woord, tot den oudsten pangoeloe waarop deze het gebed uitsprak.
Muildieren.
De Gomtmndact vsn het Leger is gemachtigd om door tusschenkomst van den consul der Nederlanden te Ghefoo, bijgestaan door een milit'urea paardsunrts van het E idische leger, ten behoeve vao de berg Artillerie van dat leger te doen ainkoopen hoogstens 47 muildieren ; den bovenbedoelden militairen paardenarts wordt toegekend ecu daggeld van f 3 gedurende de reis van Bitivia naar C.hefoo heen en terug en van f 25 gedure .<• de zyn verbljjf ter laatstgenoemde plaats.
Drinkwater te Soerabaja.
Machtiging ls verleend om voer het doen van voorbereidende werkzaamheden in het belang van de drinkwater -oorzienin^ der hoofdplaats Soerabiji te besc ikken. ov r de r oodig geóórdeelde som van f 12000.
Gratificatiën.
Als belooning wegens bewezen buitenge*. wone diensten gedurende het jur 1899 zijn aan de ondervolgende ambtenaren bij de ex ploitatie der Stadsspoorwegen op Java gratifia citiën toegekend, te weten*. Ph. J Huodriksz, stationschef 2 * klasse te Kalimas, f 375; E. P. F. Duran, stationschef le klasse te Soerabaja, f 325; J I. De Rochemont, stationschef 3e klasse te Goebeog.f 300; J. A. Dé Bok, opzichter machinist tekhssa te Soerabaj i, f 450; W. J. F. Fredriks, opzichtar machinist le klasse te Kertosono, f 525 Ph. Jentink, opzichter machinist le klasse te Blit-r. f 300; J. A- C. Schmidt, opzicht3r machiaist le klassse te Malang, f 350. Een "-ratificatie van f 200 is toegekerd aan den controleur der 1 klasse bij het Binnen- Undsch Bestuur op de bezittingen buiten Java en MLadoera J. F. Hoedt, 'Is belooning voor de waarneming tegelijk met zijn eigen werkzaamheden van de aan de betrekking van Secretarisder resideatieTipaoeii verbonden functiën van algemeen ontvanger v*n 's Lands k*s te Padang Sidempoean van 19 Januari 18i)8 tot 1 Februari. 1899 ; f 400 aan 8 J. Petrus controleur der 2e klasse bij het Binnenlandsch Bestuur op de bezittingen buiten Java en Madoera, als belooning voor de w arneming der functien van algemeen ontvanger -van 's Lands kas te Natal, verbonden aan de betrekki g van controleur vau de af deeling v-n dien naam; en vao f 450 aan W. F. Th. Ziesel, opzichter der 3e klassw bij den Waterstaat en 's L»nds Burgerlijke Openbare Werken, als beloouing van gedurende he ja ,r 1898 betoonden buiteagewouen dieostyver.
Landrente.
Goedgekeurd is datde Resident van Semaraog deo aanslag der landrente ia zijn gewest met inbegrip va si die der-niet jaarlijks beplante gronden voor het jaar 1899 heeft v.stgesteld opeen bedrag van t 1.148 108.785.
Subsidie.
Ka' chtens machtiging der Koningin js aan de Vereeniging tot Bevordering van Christelijk leven en ondsrliDg hulpbetoon te Magelang toegekend een jaarljjksch subsidie v n f6OOO, onder voorwaarde dat deze subsidie uitsluitend ten goede z I komen aan het onderhoud en de opvoediug van weezen en verlaten kinderen van Europe2sche atkoa.st.
Reörganisatie Sumatra's Westkust.
Ter aanvulling vao onze telagrammen. Naar de Sum. Ct. rnedeJeelt, heeft de wd. l/ouverneu- zgn voorstellen betreffende de reorganisatie van dit gewest, bij de Regeering ingediend. Voor zoover men het blad kon inlichten, wijken deze voorstellen belangrijk af van die, indertjjd ingediend door Gouverneur Michielsen, waar in dit geval de wd. Gouverneur gemeend heeft tegemoet te moeten komen aan de hooggaande bezwaren vin de zijde der iolandsche bevolkiog en aan de praktische eischen van den dienst. De wd. Gouverneur stond anders voor een zeer moeilijke zaak. D ■ Regeering had hem onmiddellijk bij z\jn optreden de voorstellen tot reorganisatie (beter: tot bezuiniging) van dit gewest en afkomstig vao zijn voorgan er, tevens lid van den Raad van Indië, in handen gegeven, met uitnoodigiog om daaromtrent advies uittebrengen. Boveodien, de Reg eriog wenschte bemi*nigiog, daar dit gewest een dure lastpost dreigde te worden. Ter Westkust verhieven zich stemmen om met ernst en nadruk erop te wyzen, dat maatregelen van bezuiniging en belasting niet meer op hun plaats zijn, men verwacht hier nu nog slechts heil van bestuursdaden, welke de Europeesche en de inlandsche bevolking zullen voeren naar cieuwe bronnen van welvaart en voorspoed, naar nieuwe wegen voor handel, landbouw en nijverheid I Zullen de n euw herziene reorganisatievoorstellen van den wd Gouverneur deze se oone hoop helpea ver-wezenlijke.?
Spoorweggesukkel.
Heden zou he vervoer vso goederen over de lyn Tjibadak-Paro ngkoeda weder opengesteld wordt* "och gister moet, dus verneemt het fln Nbld. op dat lijngedeelte weder over i:0Ij-ieter lengte aarde zijn afgeschoven, zoodat de lijn voorloopig weder zal worden gesloten.
Het lot der klerken.
Eindelijk dan heeft het de aandacht getrokkea vanden Uirecteur van B. B. dat door de klerken van verschillende kantoreo ressorteerende onder zijn departement, met reden geklaagd wordt over hun kans om tot commies te worden bevorderd meldt de Soer Ct.
Van het Departement van B. B. is bet verziek gericht aan de Residenten om een register aao te leggen vau eerste kleiken drirect onder het B. B. staande.
Achter hun namen zal worden aangetee kendio hoeverre zij Voor ambte.iar al dan niet geschikt zjn bevonden.
Delf-Sigaren
Ben maatschappij onder den naam van Rimboen Sigar Company Limited ia den 3len October te Londen opgericht met een ktpUaal van & 1400 in aandeelen van £ 1 elk. Z'j heeft ten doel het verwerven van eige dom in Sumatra en het uitoefenen van t.et bedt ij! van tabaksplanters, sigarenfa htikanten, enz. De eerste directeuren niet tru .der in aantal dan drie en, niet meer dio zeven, zullen benoemd word *n door de inschrijvers. Zij zulleo minsten ééo aaodeel moeten bezitten en hun salaris zd nader door de aandeelhouders bepiald worde i ..
De Soerabaja'sche Club-quaestie.
Een ingezonden stuk aaa de Soer Ct vau den Heer G- Fischer, arts, is een van de vele die de redactie via dat blad nog steeds ontvangt; zij kan ze echter niet allen pla.tsen ondit se ééo geest ademen ener niet altijd plaats over is voor eenzelfde onderwerp, hoa belangrijk die ook m ge zijo. Wat de Haar F. zagt, komt ia hat kort hierop neer dat het bestuur va ds clab Aibion's devies *Macht boven recht" op den Hnr Schimmel wil toepassen. Wij willen uiet berusten ia zulk een mogelijkheid, waardoor een smet zou worden geworpen op Soerabaj». Het geldt nu geen persoon maar het beginsel, een 'algemeen nationale zaak, schrijft h i. Wij willen ons gevoel en o ze sympathie v.jjelijk kunnen uiten, niet beperkt door eeo handjevol E"gelschea en wij achten ieder onrecht, aao wien ook onder ons aangedaan, op grood dat hij aoti-fiogelsche gevoeleos opmlijk durfde uiten,—geljjk in de geheele wereld het optreden van Eigelaui ia Zuid- Afrika met de hevigste termen wordt afgekeurd —als een onrecht aan ieier oozar persoonlijk. Te» slotte de volgeude aansporing Buri-ers van Soerabij , verzamelt U den 9 'en Febru ri a. s. des avonds te 9^2 ure voor het Sociëteitsgebouw
Hollandsche lamlendigheid.
Een kern; chtig iugezo; den stuk van »Veldcornet" aan het Soer. hbhd. draagt ook duidelijk de sporen van een partij trekken voor den Heer Schimmel, tegen het bestuur vin de Simpangscha club; waar de Koningin óórgaat, zegt hjj, sympathie te onthouden aan alles wat Transvaal betreft, en een concertzaal verlaat al-» er een Transva Isch lied wordt gezoneen, daar volgen ambteoareo en burgers op Java trouw. Het is aau de Hol« I indsche lamlendigheid te danken dat die onverkwikkelijke geschiedenissen in de sociëteiten op de drie hoofdpla tsen beeft kv st en plaats hebben. KOa het zij, vervolgt hij, op de Engelschen behoeft men geen blaam te werpen, die hebben gelijk door monumenten (de stadsklok Ie Soerab ja) hun paramouotcy te bewjj'en als zij dat kunnen en v rder daar waar in de Hollandsche kolonie het Transvaalsche Volkslied, (en welhaast het Wilhelmus?) verboden zal worden huo»God save the Queen'' dj.t wel gespeeld wordt, brullend te begeleiden.
Een nieuwe compositie.
De Heer Charles May heeft een compositie geschreven onder den titel >Hulde aan de Tra svaalsche Boeren", gezet voor pano, welke hij aan den President der Zuid-AfrikaabsiihtS Republiek zal opdragen. Natuurlijk i 1 dit stuk te Soerabij t ook wel ten gehoore wor en gebracht, meldt het S. Übld
De Pans bemiddelaar.
_„« IJlt Rome aan de. Daily Mail: De Vatica, - sche bl den, die eerst een heftigen strijd te^to Engeland zyn begonnen, roepen thans luide om vrede. De Voce della verüa oppert bet denkbeeld den Paus tot bemiddelaar te benoemen. De Paus heeft altoos groote sympathie voor Engeland getoond.
Tkermometerstana.
*4axmittrt 92 gf*. bah \*iü'mv,-.n 75 °~<. Pal! 11
Hdtel Merbaboe, 27 Januari
Maxjtnurii, 72 g», Fahr. Hiuknuui, 57 j-r. Fahr.
Sluitdagen der Mail.
gedurende de maand Januari
Hollandsche 6-13-20 27. Fransche 13-27. Duitsche 10-24.
Smartegelden.
De zoo met a.'gst door velen verbeide alg. erder no 5. vau 1900, nader regelende o'-derslanden en pensioenen van officieren, waardoor nu eens voorgoed de quaeslie van V 4 verhoogiog zou geregeld worden, is verschenen. De aai'loop is goed, maar de slotbepaling d t de waardeering in vr.jjge.igen zin dient te geschieden, stelt de deur wéér open voor protectie, om het zachtste woord te gebruiken. Het schijnt wel, d t men 't te Batavia niet aandurft, deze zaak. afdoende te regelen en hot moet erkend worden dit het moeiljjk is hier niet soms met bijzondere omstandigheden te tekenen, die in de algemeene erder niet kunnen wordeu voorzien, maar niettemin blyft daardoor bet «gelijke moniken gelijke kappen" op dit gebied steeds een vrome wensch.
Gaat van lijf en leden?
Merkwaardig is het dat, terwijl van alle wapens de officieren, die aanteekeningen op hun stamboek hadden, ingevolge alg. order no. 75 van 1899 reeds voor de geneeskundige commissies zijn verschenen om de hestaande gebreken te constateeren, vao den Mil. Gen. Dienst nog niemand voor de commissie is verschenen. Zouden deze officieren dan i Hen zoo gaaf zijn, zonder gebreken ? Dit is baast niet aan te nemen.
Afscheidsdiner.
Zaterdagavond bood het bestuur van de Semarang che muziek- en too neelvereeniging den Heer, A, Borel en huize Smabers een afschfi sdiner aan, dat ook door den Resident eo <'eo Heer lotveld werd bijgewoond.
De gezellige toon die er heersehte gaf aan het diner '-en gemüthlich karakter, door alle «anzittenden zeer op prijs gesteld.
Pasar malem.
Reeds, vroeg in den morgen zag men inlan* ders van verschillende kanten komen met suikerriet, allerlei soort vruchten, groenten en kunstbloemen, etc. etc. voor de pasir malem van heden avond. Naar de toebereidselen te oorveelei, zal het een drukke pret worden.
Een gek meisje.
Onze berichtg-ver verzocht ons de attentievan de -.olrti-* te vestigen op doe ter van Pak Wongso, van kampoong Deressan,die niet goed bjj baar zinnea is en zoo goed als naakt de kampoooi's in eo uit loopt. Daar zij reeds een huwbaar meisje is, strekt deze vertoaning niet^tot verheogitg van de openbare zedelijk heid en zou t.et, al ware liet slechts in het belang da rvan.zeer wenschelijk zijn datde onge.ukkïge iv een gesticht werd opgenomen.
Opium smokkelen.
Heden morgen wilde zich een Javaan, wonende in de kampoong Kaoeman, per trein naar Solo begeven Oo het shtio■■> Meekomen werd hy opgewacht door de politie die van zijn komst reeds verwittigd scheen te zijn. Een oaderzoek in zijn barang barang bracht 6 kati's ruwe opium aan het licht. Smokkelaar en smokkelwaar werden in verzekerde bewaring genomen.
Chineesche praatjes.
De Raid Kongkwan heeft zijn voordracht ingediend van personen die geschikt zijn bevonden voorde vervulling der betrekking van Chineesch officier. Daaronder bevinden zich de koopman Oey Mo Sing die voor de opengevallen pUats van kapitein solliciteert, terwijl Tsn Siauw Lip en K>o Djie Swie voor luitenants bestemd zijn. Of de eerste dezer twee genoegen zal nemen met zijn voordracht valt nog te bezien, omdat zyn persoonlijke leiding der tokozaak niet goed gemist kan worden en hij als luitenant der Chineezen bezwaarlijk zelf in de toko blijven kan.
De Wedloop-Sociëteit „Mataram"
te Djokjakarta heeft verspreid het officiêele verslag der wedrennen, gehouden op 11, 12 en 13 November 1899.
Prijscourant.
In dank o' tvingen wij een exemplaar van de Gids bij de Prijscourant van de Veree nigïng voor den Effecten-handel in Nederlandsch Indië; in dit boekje vindt men alle noodrge gegevens betreffende de Ned.-lodi sche effecten die verhandeld wordeu.
Vereeniging voor Ziekenverpleging
Op verzoek vaa de Vereeniging voor Ziekenverpleging in Nederlandsch-Iniliê berichten wij dat zij thans gereed is gekomen mat de bewerking va i een reglement voor de door haar voorgenomen opleiding vao zie kenverpleegster. Gedrukte exemplaren van dit reglement zijn verkrijgba r bij den Secretaris der Vereeniging, den Heer L. J. Larobach. Het voornemen ia, onder medewerking van eenige geneesheeren die zich welwillend daar-, toe beschikbaar hebben geteld, een cursus in Ziekenverpleging te openen, voor dames van 18 30 jaren, met 6 beschikbare plaatsen, gelijkelyk verdeeld tusrchen iaternei en ex terne leerlingen. De openingsdatum van den cursus wordt nader bekend gema kt. Oan -aogeuomeu te worden zullen o. a. de candidaten zich vooral moeten onderwerpen aan een toelatiogsexamen, waarvoor de eischen zoo matig mogelijk zyn gesteld. De vereenigiog la\t de candidaten vrij in de keus v o de wijze, waarop zij met de door haar aau den cursus ve'kregeo kennis zullen woekeren, door hetzij na voltooide p leiding zich ds diaconnesseu ziek sters bij de inrichting der vereeuigig aaote sluiten, hetzjj zich in Indië als vrije ziekenverpleegsters te vestiggen. Leerlingen, die voornemens zijn haar keus in den eerstbedoelden zin te vestigen, zullen bij voorkeur genieten van de voorrechten aan het internaat verbonden.
Het komt der Vereeuiging voor dat haar streven om Indische dames tot een nuttigen werkkring opteleiden bij het publiek geea ainbev eliaj behoeft
Het ijkwezen.
De Kamer van Koophaodel eo Nyverheid te Soerab ja heeft volgcos het Soer. IJbld. als haar meeoing te kennen gegeven, d*t het noodig is meer ambtenaren voor den ijk en herijk van maten gewichten enz. aao te stellen, op de drie hoofdphatseo een ijlmeester aai te Stellen en dt de ijk ei herijk van ie werktuigen geschiede op de plaats waar ze zich bevinden.
Het regiment van Singapore.
Het KingsOwn-regimeot, dit va r Groot - Brittanje teruggeroepen is, zat vermoedelijk
den lOen Februari a.s. van Siog*' trekken, na den vorigen dag te zjjn door het 16e regiment Madras-In**" geheel bf staat uit inlanders! Naar ■ daarvan heeft de Straits limes » gelsche ingezetenen der stad eeo Jj gericht om een Europe *sch weel?<-j corps opterichten, waarvoor den * 63 E gelschen zich beschikbaa'^ gesteld. Ook eenige Duitschers h» | opgegeven, raiar daarop heeft <*« j heel correct geantwoord dat, hoe*»6 bod ten hoogste werd gewaardeerd neming van vreemdeliogeo moel, bedankt, ondu het corps e vent» bestemd behoort te worden om -»*'J| helpen verdedigen tegeu een eventa* val van een Eurjpeeschan buite" j vijani en dat men zulk een dienst ' wijs niet van een vreemdeling k* verlangen.
De 4 aangehouden regiment
Er is deze week een feit geseind o*. schynt voor vele gissingen. Vier 'e* zijn in Eo.eland teruggehouden, *Vj geraei w ren voor de reis naar "a Ook ik heb mij aan enkele ♦•* pewaagd, schryft de Heer Schin-°° Soer. Ct., maar daarbij vergat ik « ca naar mij thans dunkt, het me* meljjke. , Er moet in dat bericht sor k« vier regimenten uit Indië die na» zouden gaan. Toen zes weken ge' 6 ( over riat i lan gesproken werd, •*-. zich in Engel fnd zelf zeer bevrees0 mogelijke gevolgen daarvan, , y
Indië aldus van troepen te om* reeds bij het begin zijn nominaal * vn daar naar Zuid-Afrika gezond*0' terugkeerden, — kan vreeselijke K* zich slepen.
Djembersche zaken.
Uit Djember wordt -an de So^'u volgende haast ongelooflijke bot z inden :
Ongeveer een maand geladen br» der schureo van de maatschappij- Jj beheerd werd door den Hear K- •?
legen inde desaAdjaaig; opklaar" gebeurde dat. Daar genoemde H. den schuldig* j vinden, heeft hij den kleinen a-»<>» dien dag tabak in die se .uur brac" laten boeten en ongeveer 150 ma° vin hun loon gekort als boete voof fcranden van He schuur.
Nu komt in de plaats van de nieuwe schuur en de kleine tot», omliggende desa's vreest dat h*y j var nog hojger boete aan hen **• oogelegd, als de schuur wéér ee° afbranden. Een vreemd heer, die een s'-hu0, met de middelen op zoon wij** k lemen man verkregen.
Waarom?
• htr-w De Heer J. Van Der Plaats, opzie*™ * laatsen S. S., schryft aao de Pr *^, • Voor het in elkander zetten d*'\m. zwaardere locomotieven ten *-'^'t Staatsspoorw gen Westerlijnen is ui-fyj een taoDteur vin de Duitse! waarom ? j j" Dit is voor h t Gouvernement &Jk uitgave van minstens f 2500; is die Jt delijk in dezen tijd van > Igemeene be-^j Ik vraag mij af, waarom ? . .'.* Beseft men wel goed dat daarn-ed £n werkpliats-opiichters een briefj« v»0 J** bekwamheid wordt uitgereikt en ' Loodig, en waarom? I Het degelyk repareeren van eet>.J beomotief is zeker niet gemakk^'-'/ het in elkaar zetten van een oieuW-; \ te meer daar er uitvoerige teek Pj"^ van elk ocderdeel mede worden U*^B on toch wordt geoordeeld: daïr'.J werkplaats te B ndoeng niet Wa rora 1 J' Wat een vermeerdering van s® jr* gewaardeerde extraatjes had mcD *J langen tijd voor die som niet *'uf-'T krygen bij onze verdienstelijke $**. f werklieden, die toch die machio**» monteeren. Maar neen, daaraan *^P gedacht; waarom ?''
De oorlog en de geldmar
Niettegenstaande inmiddels de d'9*' |^ op de openmarkt te Londen reeds uft was gestegen eo dientengevolge ./JJ verwacht werd dat ook de directi* an Engeland den 21en het voorJjV Duitsche Ryksbank zou volgen, itL verhoogiog van h%t disconto tot *j| overg an—de verhoogi-g tot 6 F*weinig beantwoord aan de ver**"-^^ goudtoevoer n»ar Et geland, wijl daar meer is uitgegaan dan ing;*» J^ deue achterwege gebleven, sch rij" |'B Eff. blad. Is ou dauruit de conclu*' aj ken dat de toestand der Enge^/J markt mioder verontrustend is g-5* Jt* {eenen deele, en de beurzen hebt- J het uitblijven van deze ver*-°,V.-< len rentevoet niet met een , jK groet, daardoor dus ondubbelzionw^H vende aan haar meening dat 'n<*etjft ■eer zeker geen afstel zal blijken J'S Voor het eerst sedert jaren is <* Engelsche cotisols fn de bfgeloop«''|| paar percenten beneden P"' l^ijß is het .einde, verVolgt het hhd 1\ & M nu daarby de reusachtige verliet**'jM van mijiiwaarden in de afgloope^^B ge'eden en verliest men tevens " 'MM oog dat de koersen van deze*1 JA meerendéel zelfs onder normaleP heden ook op het tegen ■» oordig* /r' veel te hoog opgedreven moete» ~sd worden, dan ziju er niét vele V"^^B noodig, oir te verklaren de diep MWMW houdiug van de Londe^sche oo*r / C la afgeloopen week was te cods'*1 ■■is
Ongeregebiheden op de Ment eilanden.
HedeLnauoiiilag te 7 ure is tWljevaaituig Edi, met den c°pflwo Ommelanden v n Padang aan b"o^d*),- Mentawel eilanden vert ok'-en, onderzoek intestellen, schrijft de O&J\ De Mentawei eilanders zijn nl l0«FM geweest om onzen iulandscbeP $j • Idaar, met zijo politie-oppasser'»|J^fc mitsgaders hun wapeDS en den g' veotaris, aan boord tejetten vi_iMMM§ nements zeilprauw aldaar, met ***e p ''* «5 'eKgi°g. oaar Padang of naar " gaan en nooit me-r terußtekofl>B
Uit Soerabaja.
(Part. corr. van De LocO&°
- Er is gebrek aan militaire °"0j " klasse vau de Genie, naar aanle'?
skt 'f" waPenin de vacatures (me n tó hHB !e° 7"ta,> tracht ■--■ voorzien, teinr! d,makiDK in de Die KS-'?» . inc,usief werkgeld en huis!e,2"te"> e*"» kleine f S» 0 's maands zijn ook zoo kwaad niet, jagchr!.1Nife ,eerliDgen van de Burger 'ei a '?e zich bekwamen voor bet W h.,Sj ver nemen examen van op- Lr. ? Waters«aat en 's Lands Bur- K Openbare Werken, nu besloten zjjn £ 'oor eerstbedoeld baantje aan te t«a?didaten zal het wel niet ontbreken, | Mfvele personen zijn, die met een iJen , ln Indië of in Nederland afgelegd voor laatstgenoemde betrekking op Ö Zl* ro°dl(»open en zij, begrijr w«s, de voorkeur genieten. 5-4.™'!,."»™ plaatsen zijn dus zeker ■feed. uJ9bbers en c»"ositeitshalve bévSeeld dat onder de sollicitanten zich yVP« een makelaar in effecten, etc. »* wil0?-0 d'et voorsP°edig gegaan en laan Am ï Men 0m op een aDdere ma- J» den kost te komen, dat de make. « liefnehLD,et kwaad is'^tuigt het tor éPrihehbers er vo°r, dezer dagen COg K?MKliy mSkelaar aaDgeste! J> °-' fee*H!otaDS teuVeDS veDd«n-eester voor WeZ f T PosthumMs gearriveerd en EtYf7ermor*en ln functie feden; Kei!*l de nieuwe titularis aan het pu. inieerdere faciliteiten toestaat, ten op- I h.-JV verko°Pingen en dan zuliterS f 6" en»Bd««. ook niet meer tEJ 'r Tan de Soerabaja'sche nota> fó^^^-iJ^-rganger Pioïs'eT^81 TD'*al het Personeel van Ct rl! fBl!8" der S* S- eerst een half Ki £.£"£? \rein binnen is'naar ife mlLk Gemt men -" aanmerking ïw 0?h! gewoonlijk reeds vóór dag Jf over ? *?£ 2«n-dat de laatste 'rein »" zoo Ju Ujdis eQ dat bedoeld pertpZon ™? 1? dag vr« heeft, en n dai ?. feestdagen dienst praesteeren K aïesThT1 da' de be™te 'er" idi-vr,!*? Ve aaDgeDaam is voor (hl I «tationsdienst behooren. Er Xe„« T" onte'reden geest onder de ptenvande vierde afdeeling. tÏÏI /TVeeds maakte «elding gotole diefstallen in deze poeasa -maandl; |«munisten zijn nog aan het werk en de !■ «lagen worden nu geslagen. Brutal nj een paar nachten geleden getracht reaen op een groot handelskantoor en -J* was het op de brandkast gemunt, je onderneming slaagde niet naar wensch! ■^Jlerbrutaalst gingen eenige lieden 'bovrr,»J.ZljdrOßge.D nJ' er*ens ineen |»°venwijke,, op klaarlichten dag, de »K binnen van een heer, die op zijn W 'D de benedenstad, en maakten ■n buit60 Waa Va° 6en paar honderd *SflV!V,oeg een sinKkeh in een CÏÏLÏa tl" wist de kerel een logé, fm f ?000 wkainH8 f*brikant>een factuu' ? b/renSlierfhSeemaken' ?r f 1500 oplichtte. Se "kwame" ltTb2totde,onsangename« d"" Emnnl K aaf Sn«aP°r« gesmeerd is. jgmp.ngsche sociëteitsquaestie, het plan ■f Schimmel, den redacteur van de •hZr7Truant>als lid te royeeren, omdat * kehTa r? °m naar aai-leiding van 1 dè(C,.-. .de onregelmatigheden, ;,iJk bliit ! V6lde tö bekken, kortom le voourt Ie geven van z--n vo,le Eym>».,.» boeren, wordt nog steeds druk Ter " Vai> verschillende zjjden hoort dUB vb aardiging en zeker is het dat de ihoufif bestaand hebbende goede ver»l CneDX. tusschen de alhier gevestigde ■teravo T NederlaDders er onder lijdt, «vaak ü nebben tal van mariniers met tn v'„he vlaggen in de hand, onder het • buurt Bvaalsche '-ederen, verschil krüjst H °°k de SimPangscbe wijken, aim '. eeft Janmaat waarschijnlijk, dern' .IDg van «et in de club gebeurde |do0nsHtrat'e 'oorgehad? aker de Engelschen aan onze stad geil «i i w°rdt sedert niet opgewonden EJ»et verlicht 1 «Wn* afgeloopen week zijn weêr ver:ABd7h grave gedaald; gister bijv. de ■derh jë' een der oudste beambten van e-n^d^^-IndischeTelefoon-maatschap'edtnrl' hoewel geen hooge positie 0-eri, ' nochtans vele goede diensten jjr. rratSlfnaPP« bewezen heeft en trouw Wberm ' tot dat een ongeneeslijke B *8# trof en een einde maakte aan ziju
4^e'baus herdacht aan de geopende U?* Verdiensten van dien trouwen en E> *n»pto'yé. die nog in de kracht ziJDs L ™eggerukt werd uit zijn werkkring S*™1* tele bloed- en aanverwanten, P* enkennissen; de Heer. Ruleman a «e.chef van den overledene en die i lA.!»0'laatste «ogenblikken bijgestaan fiaT l' h°ogSt aan£cdaan> een prachtige £*P de lijkkist als een laatste buide i*L0nuergeschikte en Mr- Cutter Visftwe^en.^ ' eW aBD &er/lpeliDK is