«aa-^-M_«-M..«M«-aiaaa--M»aaß-M-a-»aaaa-M--a-aMaa-^-f §Égslir' Heden verzonden wij a»*^ de posl kwitanties roor het eerste halfjaar 1900, en houden ons voor de voldoening daarvan beleefd aanbevolen. DE ADMINISTRATIE. SEMARANG, 94 JAJWARI 1900. SM Advertentiën.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 31-01-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 31-01-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 25
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
~~Tsch^iißÊß a/boord s. s. Penang. p.p.e. *>11900 Gemachtigde de Heer 457 S. HRUMANN. Semaranir. Oei ïiong tfiung en familie. p. f. et p. r. 31/I—l9oo. •*■ GELDLÓTERUEM PROTESTANTSCHE WEESHUIS MARANG" le prys f 100.000, tweede prys f 25.000, 3e prys f 15.000 en vele undere pryzeD, trekking op 31 Maart 1900. Het lot kost aan huis f 12.—, per post f 18.50 en onder rembours i 13.— KEDIRISCHE FRÖBELSCHOOL, le prijs f 2000 ca vele andere, trekking 15 Mei, per lot f 6. VEREENIGING »G»NSTANTIA" SOI» RABAJA, le prijs f 1000 en vele andere prysen, trekking 15 Juli 19J0. Het let kost f 4. LOGE EXCELSIOR, BÜITENZORG, 1* prys f 1500 en vele andere prgzen, trekking 15 Juli 1900. Het lot kost f 4. Alb. VBRLINDBN, Emdestraat, Soerabaia 2687 fc-JB M^ -eelt HMmj-Fh -fc"-a^S'l*-af-P* t-J-l-S.--' M\ »B aP^jj \ Ba | _W _FV^_i _^a-!^_a^^^^-B-]_lfl^^X-R^sl £•> uit Tleaich bsraid reuk- 3 S «» newakeloaa 3 - = VOSDUfOaMIOOEL = * S in pe*d«rvorm. m\% Vcrkrijgbuir in buasen a 369. ■ |S 100, 50 bb 36 gram. || Somatose wikt in hoog* § S mate den eetlust ap. ■Ëtluilil^^llilllUlüipif
Uit Soerabaja.
|van een anderen correspondent.) |{j eersten stadsgeneesheer Dr. M. C > 's het voorstel gedaan om ter verp. BiV*D de stadsv»*oBdvrouw Mevrouw *aaüs»rgerS SeboreiQ Munro, die met 1 j[Eur ande haar ontslag heeft gevraagd, >»t» ?peesche vroedvrouwen te Soera« ian a^6 stellen. Deze vroedvrouwen zou-2 dire°[den K«;Plaatst één in de bovenstad A_ee ? toeiicht van boyengenoemden sÖüe .eren de andere in de beneden.» gezicht van den tweeden stadsge- E dokt-r j. L.L. Steiner. Het is na"ouJ aa,delÜk gebleken dat zij die voor Jge hni [echt hebben °P vr«e verlos jak. ""?.> hiervaiJ geen gebruik hebben iwóond de stadsvroedvrouw te ver P°oveei " Teue'°de aan dit bezwaar benscht n°gelijkL te*emoet te kor>'e-eiL •• A,bricht nu de boven- I DlS* ln te voereD- Pv«rheide"r Van onderw\iB, Eeredienst T[ aan hI DVerzocht on> eeo zoodanig ken. e Regeering te willen voort-
Uit Malang.
rrt; "^Pondentie van Be Loc.) f ï^ïbeid Ï^ÏÏkg«%« drukte, i derP«antersvereeSkh!.,tl« Waaneer de ereenigmg hun algemeene
ergadering hielded, wanneer zij, na de morgenureo gewyd te hebben aan algemeene belangen, zich 's avonds en masse vereenigden en zich mengden onder het Malaogsch publiek, allen opgekomen om onder muziek en dans en het ledigen van menig fleschje wijn, voor een oogeoblik de dagelijksche zorgen af te schudden ?
Met het toenemen dier zorgen, nu de strijd om het bestaan voor allen zooveel zwaarder, voor menigeen zelfs onhoudbaar geworden is, gaat het schopt vreugde in het leven" er langzaam uit. Onverschilligheid hier, lusteloosheid daar, misschien ook wel zuinigheid is er waar te nemen.
Duidelyk was die veranderde toestand op te merken op de jl. Zaterdag 27 Januari gehouden algemeene vergadering. Gering was de opkomst, en waar vroeger reeds dagen te voren kamers besproken werden ca dikwyis twee zich met één kamer tevreden moesten stellen, kon thans üder gemakkelyk over twee kamers beschikt hebben en zou er nog plaats opea gebleven zijn. En de 's avonds gegeven vanxhall was al even weinig bezocht. Da dansende paartjes warea gauw geteld en al mag 't nu nog zoo prettig zijn voor de liefhebbers om flink ruimte te hebban, men ziet toch liever een volle zaal en het hoe meer zielen hoe meer vreugd* is vooral bij feestelijkheden vin toepassing.
Trouwens Malang is niet de eenige plaats, die mede lijdt onder de crisis in de koffie. Andere binnenplaatsen mede centrums van die cultuur voelen evenzeer den terugslag en waar vr:eger drukte heerschte en vertier is het thans stil en ongeiellig.
Uit Atjeh.
(Part. correspondentie van De Loc.) Door de tooneel-vereeniging Uitspanning door Taspanning werd Zaterdagavond den 6en Januari in de militaire cantine te Segli eeo voorstelling gegeven, ten bate van de Transvaalsche stryders. Ofschoon de meeste officieren sinds eenige dagen de vechtlustige Atjahsche benden achter de hielen zitten, was de opkomst (alhoewel de entree tamelijk hoog was), toch vry talrijk. De uitvoering mag in alle opzichten goed geslagd genoemd worden. Vooral de verschillende zangstukken met pianobegeleiding werden met daverend applaus begroet.
Genoemde vereeniging verdient een woord vin dank voor de belangelooze wijze, waarop zij har krachten ten beste gaf; we hopen voor de Segli- ingezetenen dat meer zulke gelegenheden zich zullen voordoen.
Het is hier in hel Pedirsche in de laatste maanden zeer rustig; toch kwam er voor eenige dagen op eea uur van Padaog-Tidji wéér een teeken van leven, daar twee onzer soldaten aldaar door kwaadwilligen werden verwond.
Oaize wakkere overste Van Der Wedden is eenige dagen geleden van Telok-Semaweh la Pading-Tidji teruggekeerd.
Onze controleur, de Heer Morbeck, is van verlof teruggekeerd.
Eenige dagen na zijn aankomst kreeg hij bericht dat de bewuste Pang 4lie zich eenige uren van Segli in een kampoong ophield.
Hij rnktg te middernacht met een vijftigtal ■ ie militairen met den aspiraot-controleur Van Sandick naar de plaats en omsingelde de geheele kampoong.
De waie vogel was gevlogen, doch toen men een kali naderde, greep de Heer Morbeck, die gewapend was met een mauser-revolver, een met een kiewang gewapenden Atjeher by de kraag, met de bedreiging hem te zullen neêri :hietea, indien hij zich verroerde, en ont-. w pende hem, plotseliag werden op den Heer Morbeck van plm. 40 meter afstand van ichter een boom eenige revolver-schoten gelost, waarop onmiddellijk door onze soldaten oaar de verdachte plaats een repeteervuur werd afgegeven, met gevolg dat een dertigtal kogels deo boom doorboorden en van de zich dda tr bevindende Atjehers de vader vao Pang AJie met een verbrijzeld hoofd werd gevonden. Terwijl dat gebeurde, wrong ds door den Heer Morbeck gevaogea Atjaher zich los, sprong in de kali en dook onder, ooge - veer oa twae miauten kwam hij even boven water, doch dook oomiddellijk weer we/,waarop alles op hem vuur gaf. Twee minuten daarn. kwam hij voor de tweede maal boven, maar ditmaal niet met zijn hoofd, doch met zijn rug en aangezien men net zeker wist of hij dood was werden eenige schoten op hem gelost, het bleek toen spoedig dat het met hem gedaan was.
De telefoonlijnen naar Kota-Radja en Poe • ioe-Ara zijn in den laatsten tyd elk oogenblik stuk, en de troepan hebben wat ti verduren, wijl voor de lijn Selimoen, onmid» iellijk soldaten van Padang Tidji en Selimoen op verHeaning moeten uitgaan om die te repareeren, voor PoetoaAra hebben de troepen van Segb en Poetoe-Ara dat af te doen.
Zooals men beweert dragen de olifanten de meeste schuld van dit alles, overste Van Der Wedden heeft gepasseerden Zondag een dertigtal se .erpschutters bij elkaar gekregen om op bedoelde beesteu tejagan. Na een uur loopen, werden de jagers door de olifanten in het r.auw gebracht en wel zóó dat het j .gen moest worden gestaakt en spoedig een versterking moest komen om het te hervatten.
Met de stoomtram Segli Gadeh Breuëh gaat bet, wat de opbrengst bet'eft der exploitatie, buiten verwachting goed. De Atjehers maken aiet alleen druk van den trein gebruik, maar koopen in den omtrek van Padang Tidji gebouwen op, breken die af en vervoeren ze naar het Pedirscbe of daar in de nabijheid gelegen haltes.
De Atjehers zijn zeer ia hun schik dat ze voor slechts 10 centen in 3/4 uur tijd pi. m. 18 K.M. kunnen rijden en voor twee gulden vier duizend KG vracht op dat traject mogea vervoeren.
Ia het algemeen wordt hier zeer geklaagd over de willekeurige handelingen van de spoorbeambten. Sinds de exploitatie, is een dienstregeling voor het vertrek en de aankomst der trainen in werking getreden, waar echter niet de hand aan wordt gehouden.
De gewestelijk eerstaanwezend Genie-officier, majoor De Voogt is, op het oogenblik hier tot het nagaan van het door kapitein Klerks en luitenant G.spersz aangeduid tracé Segh—Telok Semawéb.
Een vyft-1 gestaarte broeders, aspirant-aannemers zyn meê gekomen en zullen met den majoor langs het tracé gaan om het terrein in ogenschouw te nemen, teneinde zoodoende by de aanbesteding een bod te kunnen doen. De militaire opzichter Rademaker is druk bezig met het uitzetten en waterpassen van de baan van uit Segli.
Uit Batavia.
(Part. correspondentie van De Loc) Zooals u reeds bekend is, gaat de Directeur van Financiën Ch. R. Bakhuizen Van D n Brink, met een éénjarig verlof naar Europa. Voor deze vacature bij een groot «o zeer belangrijk Departement worden als ernstige candidaten genoemd de Heeren N. J. Struick Du Moulin, inspecteur van Financiën in de derde afdeeling; H. J. M. Bouman, idem in de eerste afdeeling ,en H. J. HooghwiDkel, hoofdambtenaar voor de opium-aangelegenheden. Verdere berichten zijn my tot dusverre nog ciet bekend.
By de recherche wordt eerstdaags een promotie verwacht in verband met da aan-, staande opneming van Macassar, en de overige vrijhavens Ambon, Ternate en Boeleleng, in het tolgebied. Deze plaatsen beloven heel wat schot te brengen in de promotie onder de mindere ambtenaren van genoemden dienstvak. Vooral door de ambtenaren vao Soerabaja zullen de plaatsen in de Mol ukken aangevuld worden.
Zooals u zeker reeds vernomen zult hebben, gaan de controleurs M. Kuipers, van Soerabaja ; J. J Boeye van P dang en de adjunct-inspecteur A. T. H: M. Van Wijk Werneke binnenkort met verlof naar Europa, waardoor in de hoogere rangen ook vele mvt itiën plaats hebben. Mag ik de berichten gelooven dan worden reeds de volgende combinaties gemaakt:
Als controleur te Soerabaia zl komen de Heer F. A. De Lizer, than3 te Batavia, terwijl in diens plaats te Batavia veor controleur in aanmerking komt de Heer Ph.M. Leidelmeyer, thans oudste ontvanger op f 700. De ontvanger A. F.W. De Rooek vin Semarang zou den Heer Leidelmeyer vervangen, terwijl de adjunct-controleur J. B. H. M. Logeman de ontvangersplaats te Semarang zou innemen. Voor de betrekking van controleur te Padang zou de Heer J. Van Der Sprong, thans adjunct insprecteur te Medan, bestemd zijn, waardoor 2 plaatsen van adjunct-inspecteur komen te yaceeren. Voor één der vacatures van adjunctinspecteur wordt reeds nu genoemd de verificateur der le klasse J. Raaff, thans te Bala wan
De Hollandsche taal en de Vrouwen.
Io de Rand-Post spoort een Transvaler de vrouwen aan om de mannen, die tegen de Engelschen vechten, te helpen door tegen de Eogelschën te strijden. Ben eenvoudige vrouw had ia de eerste dagen van November, na de mooie overwinuiagen der Boeren, tot hem gezegd: »Mijn kinders hebben allemaal Engeisch geleerd, maar die jongste zeuntje laat ik nou alleen Hollandsen leer; want als ons nou die Engelschen uitjaag, dan kan ons toch hulle taal niet gebruik". En de inzender zegt op zijo beurt: »Het is de noodzakelijke uitkomst vaa dezen strijd: of de Engelschen overw nnen het Hollindsch-Afrikaansche volk en bannen hun taal uit, of wij overwinnen en bannen hun taal uit. Er is geen derde uitweg. »Weg met de Engelschen", of onze stryd is vergeefsch, ons bloed heeft noodeloos gevloeid en onze tranen zyn ijdel. »Ik hoop van harte, zoo gaat hy voort, lat all.* Af ikaanders dit verstaan, ook de Afrikaansche moeders en dochters. Want daaronder schuilen er nog velen, die het Eogelsch niet willen loslaten. Zoo zag ik bijv. dezer dagen een brief van de echtgenoote vau den burgemeester van Johannesburg gericht aau een Hollandsche dame, geschreven in de taal der Engelschen "
Hij roept dus de hulp van de Afrika.osche vrouwen in: »Wij n.an>en kunnen niets alleen ; on se vrouwen moetea ons helpen. Voor-1 hier moeten zij ons helpen. Én terwijl onze mannen en zonen dea vijand uitdrijven met Gods hulp, moeten onze vrouwen en dochters de taal vao den vijand uitdrijven. Dat is haar taak. Zij zija er ten volle geschikt en gawapeed voor. Welk wapen is scherper eo zachter tegelyk dan een vrouwentong I Met dit wapen moeten zij tot het laatste Eogel»» sche woord banneo uit deo mond onzer kinderen, van haar eigene lippen, uit huiskamers, uit oos land, uit geheel Zuid-Afrika. En daa zal Zuid-Afrika waarlijk vrij zyn I"
Ook een raad.
Opmerkelijk is de wijze waarop de hooge adel het Britsche volk in die geduchte crisis aa o voert en voorlicht.
Heden is aan het woord de Hertog v.n Somerset.
Hy scbrijft aan de Times: Eén woord betreffende Delagoabaai. Ous Rijk, dat de zee beheerscht, moet niet aarzelen om te beletten dat manschappen, wapenen en ammunitie te Lorenco Marquez wor» den geland ten nutte van onzen vijand. Als het niet op andere wijze gebeuren kan moeten wy die haven in bezit nemen tot na het victorieuse einde van den oorlog. »Het zou van grooten bijstand voor onze legermacht zyn, indien een atdeeling van b.jv. duizend Basuto's, onder bevel van Britsche officieren werd gesteld, om als éclaireurs dienst te doen.
Deze erfelijke wetgever geeft zyn vader» land voortreffelijken raad 1
Alle Engelschen worden als »uitlanders" behandeld door hun Regeering. Ze missen het recht om hun Eerste Kamer te kiezen Maar welk een troost voor deze uitlanders, dat zulke knappe mannen als de Hertog van Somerset wetgevers zijn, omd-t se zich de moeite w lden getroosten geboren te worden. De Hertog wil de inboorlingen wapenen tegen de Boeren hij wil een nieuwe raid een nieuwen boekaniers-inval, maar nu op Portugeesch gebied. Hij stelt voor in vollen vrede van Portugal zijn haven te rooven . en dat om te beletten dat een weinig ammunitie door het Portugeesch gebied filtreert naar de Republieken. Welk een inzicht en wijsheid ! Maar zulk een nieuwe misdaad zou tot internationale •noeilykheden leiden, waarvan de mfcste tienmaal gevaarlijker voor Engeland was, dan ««e aanvoer van ammunitie naar de Republieken, merkt het Amst. Hdbl. op. Engeland en de Delagoabaai.
Fn?!f u. eu!DlK
Een vreeselijke daad.
De Volkszeitung deelt de volgende bijzonderheden mede omtrei t het feit waarvoor Prins van Arenberg voor eea krijgsraad beeft terecht geslaan. De Prins van Arenberg had een inlandschen bediende, die hem behulpzaam was bij zyn ethnologische studiën, waartoe hij lich gaarne met de dochteren des lands bezig hield. Of nu die bediende hem op zekeren dag een koopje had doen snappeu, niet waar? zoon jonge dame kan niet meevallen in het praten, of hoe ook— op een zekeren dag kwam die bediende bet buis uit, gevolgd door den Prins, die de schildwacht voor zyn deur gelastte op den neger te schieten. De soldaat schoot in de lucht. •Dood hem", gelastte de Prins, waarop de schildwacht den man iv het been schoot Toen haalde de Prins zijn revolver te voorschijn, haalde over en trof den ongelukkige, die hem om genade smeekte, io den buik. Daarna joeg hij hem een kogel door het hoofd en toen de neger daarop nog niet dood was, nam bij den ontlaidstok van een geweer, stootte dien den zieltogende in het hoofd en wroette daarmede net zoo lang rond, totdat de dood van het slachtoffer was ingetreden. Na de uit spraak van den krijgsraad scheepte de Prins zich als vrij passagier naar Duitschland in, waaruit blykt dat het vonnis slechts zijn ontslag ten gevolge had zonder meer, een wel Wat lichte straf. Maar het gold dan ook ean Prins, al was hij maar de jongere broeder van het hoofd zijner familie. De Prins van Arenberg was, voordat hy taai Zuidwest- Afrika verti ok, tweede luitenant by het Pruisisch regiment kurasskrs bo. 4; hy is geboren in 1875. Men zegt dat deze zaak by een interpellatie in den Ryksdag zal worden behandeld.
Duitsche critiek op de Engelsche uitrustingen.
De Frankf. Ztg. heeft als correspondent te Londen een oud*officier uit het Duitsehe leger, die een voortdurende, scherpe critiek levert op alle dwaasheden en onhandigheden, die het Departement van Oorlog op elkaar s apelt. De hatste uitrustingen, die met veel bombarie zyn aangekondigd, worden nu door den correspondent onder handen genomen ca geheel afgebroken. Het zenden van een zevende divisie noemt hy bepaald grappig, wanneer men nagaat, dat de zesde divisie nog niet geheel geftx* pedièerd is, wyl zij nog niet gereed is, en er geen actieve troepen by de hand zijn om de zevende divisie te formeeren. Wat het besluit aangaat om de Artillerie te versterken met drie howitzerbatteryen betee* kent, dat Engeland geen veldgeschut meer te zenden beeft. Engeland schijnt langzimerhand au bout de son Latin te zyn. Hoe is anders te rijmen het verlof aan Generaal Buller gegeven om in Natal een corps bereden Infanterie op te richten ? Alle vrijwilligers, die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen, bevinden zich reeds onder de wapens of zijn te Ladysmith opgesloten. Ook bij het oproepen der yeomanry en vrijwilligers in Engeland sluit men op het bezwaar geen paarden te hebben, zegt de correspondent. De koloniale contingenten be« staan uit troepen avonturiers, die bovendien veel kans hebben, zeer laat Afrika te zullen bereiken. Het oproepen der Engelsche milice bewijst slechts, dat de geheele actieve Infanterie gebruikt is eo men zyn toevlucht tot vrijwilligers moet nemen om het leger aan te vullen.
TELEGRAAF- EN TELEFOONDIENST VAN „DE LOCOMOTIEF." Batavia-Nieuws van heden, 31 Februari. Uit de Batavia bladen.
De Engelsche mail. Heden werd de Engelsche mail per «neltrem via Maos naar Semarang versonden. Kolonel Scheuer. Volgens het B. N. B. zal Kolonel Scheuer, wanneer zijn bevordering tot Generaal-Majoor in April uitkomt,commandant van de tweede militaire af' deeling worden. Generaal De Bruyn zal dan benoemd worden tot chef van het wapen der Infanterie, terwijl Kolonel Van Der Wijck het commandement over de der» de afdeeling zal krrgen. Marine. Bevorderd tot kapitein-luitenant, de luitenant ter zee der le klas Brocx- Onderwas. De leeraar aan de hoogere burger*, school te Semerang Van Der Maaten heeft ontslag gevraagd. Da onderwijzer De Jong heeft een haitenlandseh verlof aangevraagd, Militaria. De kapitein bij den staf Van Alphen De Veer heeft wegens ziekte binnenlandsch verlof gevraagd; zoo noodig «al hierop buitenlandsch verlof volgen- Koelies voor Nieuw*€htinea, De J. b. weet mede te deelen dat de cunsul van het Duitsehe Rijk te Batavia van de Indische Regeering vergunning heeft gekregen tot aanwerven, met in achtname der figeerende bepalingen, van 100 Javanen voor de Duitsehe bezittingen in Nieuw-Guinea. Tekenkamer. De commies van de Rekenkamer Van Leer zal in Maart a. s. pensioen nemen. Bló dein' en uitvoerrechten. Bevorderd tot ontvangers bij de men uitvoerrechten: de verifccateurs Brocx en Baemsdonck. ongeregeldheden te Sdpoera. Het P. N-fl. meldt dat het oorlogsschip Edi die op reis was naar Atjeh, door den Gouverneur van Sumatra'* Westkust te P ,dang is aangehouden, tei overbrenging van den controleur naar het. eiland Sapoera, waar ongeregeldheden zijn uitgebroken. Vleugellam. Het oorlogsfregat Koningin Emma kan voorshands Liet de reis naar Nederland aanvaarden,omdat de voor dat schip bestemde ra's nog niet uit Europa zijn aangekomen. Deze worden eerst in Februari a. s. verwacht.
Uit Buitenzorg.
(Per telegraaf.) Benoemingen en». Bevorderd tot kapitein-kwartier» meester, de le luitenant-kartiermees - ter Stoltman. Benoemd tot ambtenaar bij de inea uitvoerrechten en accijnzen, de opzieners bij dien tak van dienst Neys en Visker. Besmet verklaard door de pest, de zeeplaats Rio de Janeiro. Bewilliging verleend op de acte van oprichting van demgnbouw» roaaty. Lapoe, gevestigd te Batavia. Het besluit van herbenoeming der controleurs bij het Binnenlandich Bestuur en der commiezen op de geweste* kjke bureaux is gistermiddag gearresteerd.
Partic. Telegrammen.
Soerabaja, 31 Januari. De nieuwe assistent-resident. De nieuwe assistent-resident van de afdeeling Soerabaja, de Haer L. A, Arends, is heden in functie getreden. Soerabaja 31 Jannen. Be >Hansa" De Duitsehe Kruizer üansa lig t ter reede van Probolinggo. De Vice-Admiraal en eenige officieren van dat oorlogsschip zijn van Soe» rabaja naar Tosari gegaan. Bij hun terug komst aan boord zal de reis vervolgd en Balie aangedaan worden. Wellicht zal ook Lombok en bezoek ontvangen. De f!ma Houpt heeft de levering gehad van brood voor de equipage. Soerabaja, 31 Januari, De uitreiking der Militaire Willemsorde. De heden gehouden parade was luisterrijk en werd bijgewoond door alle genoodigden. Na een kernachtige toespraak reikte Kolenel Schetter de decoraties op plecht» tige wijze over. Er heerschte groote geestdrift onder de overtalrijke toeschouwers. De leerlingen der hoogere burger* school liepen onder luide hoera's uit en vergezelden delroepen, de Holland» sche en Transvaalsche volksliederen zingende. In de keurig versierde »Concordia" werd den nieuwen ridders de eerewijn aangeboden. Het garnizoen heeft Zoodagsche dienst- Wegens het Chineesch nieuwjaar zija alle handelshuizen gesloten.
OORLOGSTELEGRAMMEN Part telegram van „Bat. Nblad" „Locomotief" en „Soer. Handelsblad."
Greneraal Buller rapporteerde dat zijn verliezen io de op Woensdag geleverde gevechten, hebben bedragen alleen aan ofticiereo: 22 gesneuvelden, 20 gewon* den en 6 vermisten. Maarschalk Roberts telegrafeerde dat de toestand op het oorlogsveld onver»» anderd is gebleven. De Sint James* en West Minster gazette raden de Regeering ten sterkste ai nog meer troepen naar Zuid« Afrika te zenden.
De Weet Minster gazelle waarschuwt voor de gevolgen van een oorlog die tot het uiterste gedreven wordt. Kolonel Dundonald is met zijn brigae de ook aan den zuidelijken oever van de Toegela rivier aangekomen. Generaal Lyttletou handhaaft zich in zijn vroegere positie.
Uit de Straits-bladen.
Volgens de Free press zij. 6 groote Armstrong kanonnen en 16 munitie-" wagt* ts over Lorenco Marquez te Pretoria aangebracht
Familiebericht
Bevallen van een Jieisje: Mevrouw M. W. MARK geb. vak Baton. Salatiga, 17 Januari 1900. 444 , Geboren: . JULIUS CHARLES, zoon van J. H. WATERMEIJER, Trein-controleur S. CS. en J. WATERMEIJER— RosTAD. PemalangL2s Januari 1900.____**__ /listerëiToverleed te Soerabaja da Hear li RÜD. FRISGHKNECHT |J Administrateurjvan de Onderneming RembejAGO BSON VAN DEN BEBG ACo. Samarang 29 Januari 1900. 454 Heden ontving ik het treurig bericht dat na een korte ongesteldheid te Amsterdam is overleden myn geliefden vader de Heer J. C. KROES Cs. it den ouderdom van ruim 70 jaren. Namens de familie, H. KROES. Djocja. 27 Januari 1900. 467 Öp den 23en Januari 1900 overleed te Djomb ng zacht en kalm in den ouderdom van 58 jaren myn geliefden vader L. A. J. JANSEN, na een kortstondige ziekte van 4 dagen. Namens alle familieleden, 471 B. JANSEN. Ïartelyken dtnk aan allen voor de vele bewijzen van belangstelling ondervonden by' de riekte en het overlyden van wijlen mijnea Vader. Namono ftlla f»mili»lAden, 472 B. JANSEN. Ne familie HOGENRAAJ) is verhinderd op Vrijdag den u 2en Febrnari a. s. te ontvangen. m