f e jent al. 22 Februari, te SemaraDg, 4 00. M. 20 Februari, Hotel Merbaboe, 8 ca li. Xhïrmoineteratand <4dxiE*u_* 89 gr. Fabr Vbüiiwarn 75 er. Fabr tiótel Merbaboe, 20 Februari Maximum, 68 gr. Fahr. Minimum, 62 gr. Fahr. öloitdagen der Mail gedurende de maand Februari Hollandsche 4-11—18-25 Fransche 12 27. Duitsche 7^21.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 22-02-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 22-02-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 43
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
NEDERLANDSCH- INDIE Algeloopen Etmaal.
PUBLICITEIT.
Haaren abonnès in het bim onland en de buitenbezittinger, die een belangrijke gebeurtenis aan Ot Loemtmttimf willen teiegrafeeren. sullen onmiddellijk de •staketten en den dank der redactie teren ontvangen.
DOORSEINEN VAN TELEGRAMMEN
Nogmaals moeten wij op do talrijke verzoeken tot doorseinen van oorlogstelegrammen aan sociëteiten en particulieren in het binnenland hier voor allen gezamenlijk (wij kunnen de brieven niet afzonderlijk beantwoorden) raededeelen, dat ons dit door onze eigene groote drukte in dezen tijd onmogelijk ls, en wij natuur lijk den een niet mogen toestaan wat wij den ander weigeren. (lied. Loc.} ■ ■ !■!! — !—«—■— Il I—■■ ■ m I —lIW-ll — '——'—
SEMARANG, 22 FEBRUARI. Mail
Gister-avond ontvingen wij de Duilsch > mail, met berichten loopende tot 23 Januari jl. Het voornaamste nieuws daaruit is opgenomen in om nummer van heden.
Ladysmith ontzet !
dit is wel het hengelijkst nieuws da' deze oorlog den Engelschen nog boefi gebracht. Dat de gekeerde kars der Boeren mij diep leed doet, behoef ik niet te zeggen, maar ik kan niet n la* ten bij deze gelegenheid een eeresal mi te brengen aan de energie vau getie aal White en zijne dappere divisie. Crotijé schijnt gelukkig den vjjj-Vnd ontkomen, met moeite, maar toch < nt-
kernen en de leeuwerklauw heelt van wie hem wilde vangen nog even een gevoelige slag toegebracht. Het blijkt nu buiten kijf dat bij door de gebeurtenissen] ten noorden der Modderrivier is verrast. Hij zag geen kans, rret meer dan 5000 man terugte'rekken en liet de overigen zich redden zoo goed zr konden. Ongeveer een sauve qui pc ut das — het valt niet te ontkennen. Van el de raadselen, die de telegraaf ons reeds -e ontcijferen gaf, is deze letterlijke overrompeling van een sterke Boereo» macht, die voor allerlei pr ;eparatieven van de bewegingen des vijands op de hoogte kon zijnen prachtige stellingen bezette waaruit zij hem vroeger tweemaal nut een bolloeden kop deed te« rugdoir zen, misschien wel het raadsel* achtigste- De plek waar Gronjé zich door de overmacht beeft moeten heenslaan, Koe(Joesrand, ligt in den Vrijstaat ten Noorden van de boven-Modder-rivier. Door een snellen oostelijken marsen beeft dus blijkbaar een deel van Roberts macht hem van Bloemfontein willen afsnijden, tor wijl Keily Kenny en afdeelingen van French hem van nit Kimberley op de hielen zaten. Dit is de verklaring van het vroegere biriebt, dat bij waarschijnlijk was ingesloten, maar een mannetjes- vent als Gronjé knipt men niet zoo gemakkelijk.
De Feestelijkheid te Demak.
Bij gelegenheid van de plechtige uitreiking op heden morgen der groote gouden ster voor trouw en verdiensten aan den Regent van Dem-k, Banden Mas Adipati Ario Hadiningrat, waren duizenden inlanders en lieden van anderen landaard daarheen gekomen, zoodat de geheele plaats stampvol en er op den aloon-aloon bijna geen doorkomen aan was; van den aloon-aloon af tot aan de ka boepaten was files even fraai versierd, natuurlijk de regentswoning ook, terwijl hier eo daar tenten en kraampjes waren opgeslagen, zoodat het veel weg had van een algemeen volksfeest.
De pendopo der regentswonirg w**s tegen 10 uur geheel met beh; gftsllenien gevuld, onder hen zag men o. s. (allen in groot cos-
tuum) den waarn. Resident van Ja para, de assistent-residenten van Demak, Koedoes en Grobogan, de regenten van Soerabaja, Batang, Blora en Grobogan, de gepensioneerde Regent van Probolinggo, de Regenten van Japara, Koedoes, Pati, en Semarang, laatstgenoemde vier inlandsche hoofdambtenaren, alle familie-leden van den jubilaris, verder hoogere en lagere Europeesche ambtenaren, benevens alle ingenieurs der irrigatie afdeeling van da Serang, de Heeren Mr. Pleyte en GimLerg van Semarang enz. enz., Al deze pen onen waren overgekomen om de plechtigheid bij te wonen.
Even voor tienen kwam de Resident vm Se<* maracg in de kaboepaten aangereden, gezeten in een met 4 paarden bespannen wagen en op de gewone wyze geëscorteerd door inlandsche hoofden te paard.
Bij zijn aankomst werd Resident Sijthoff ontvangen door den Regent van Demak zelf en de assistent-residenten eo den ingenieur" chef der irrigatie afdeeling van de Ser-ng. Na een poosje verwijld te hebben nam de Resident van Semarang het woord en sprak Rsdhea Mas Adhipati Ario HadiDingrat eerst toe in het Maleisch en daarna in het Hollandsch; de spreker bracht in herinnering, hoe de jubilaris dertig jaar geleden in Gouvernements dienst getreden, in 1.872 djaksa te Tjilatjap zijnde, o. a. als zoodanig was toegevoegd geworden aan den Regeerings-eommissaris Van Rets voor het tot stand Ir. n.-en der zoogenaamde Preanger reorganisatie, en in 1875 aan den Begeerings-commissaris Mr. Der Kinderen, bel'st met de reorganisatie van het rechtwezen ter Westkust van Sumatra,
Verder wees de Resident op de goede resultaten van des Regents bestuur over de af
deeüng Demak en merkte op hoe vaak deze inlandsche hoofdanabtrnaar Regeering en bestuur had voorgelicht in zaken, rakende de inlandsche bevolking. Daarca bracht de spreker voornamelijk den inlacdscheu hoofden ooder het oog hoe door weinigen de troote gouden ster voor trouw en verdiensten wurdt verkregen, zoodat dus voor den Regent van Demak deze erkenning zijner verdiensten een buitengewone onderscheiding is, Waaraan alle irlandsche smbtenaren zich kunnen spiegelen. Na het beëindigen zijner toespraak hechtte Resident Sijthoff zelf het gouden kruis op de horst van den trouwen en bekwamen landsdienaar, den held van dit feest.
Alsnu nam de jubilaris het woord, eerst in het Maleisch om den Resident a's vertegenwoordiger der Refeering te bedarkea voor de hem verleende onderscheiding, en. daarna de ml ndsche ambtenaren voor de hem betoonde belangstelling ; hij vroeg vervolgens verlof om in de Hollandsche taal zijn erkentelijkheid daarover te mogen betuigen aan de Europeesche ambtenaren eu andere aanwezigen van laatstgenoemden land* aard; zijn hsrt, zei de Regent tot hun, wos te vol, om volkomen uiti'g te geven aan de woorden die zijn gemoed hem ingaf.
Het officieele gedeelte der plechtigheid hiermede afgeloopep zijode, werd op de gebruike-
lijke wyie de champagne geschonken, teneinde met een gl s van dezen edelen dratk al de uitgesproken goede woorden en wenschen te bezegelen ; tegen tw alf uur keerde men huiswaarts met het voorcemeu zich hedenavond wederom naar de Kaboepaten te begeven, ter bijwoning der aldaar te houden receptie.
Ter aanvulling van het boven -taar.de brengen wij hier nog in herinneri g de door den Recent van Demak aan de Regeering verstrekte verschillende nota's, die blijken ge ven van zijn helder doorzicht, o. a. die, den achteruitgang van het prestige der inlandsche ambtenaren betreffende; ziju onvermoeid streven om verbetering te brengen in de padi-cultuur, het hoofdbestaan der inwoners van de afdeeling Demak; zijn ijveren om het sysfeem-Holle voor den padi-aanplut bij zyn volk ingang te doen v uden en zijn plichtsvervulling bij de rampen, welke Demak jaarlijks door bandjir heeft te doorstaan.
Een grooten dienst.
heeft de heer A. L. H. Obreen, de vroegere Parijsche corr. van de N. R. C, later verdienstelijk hoofdredacteur van De Telegraaf, bewezen aaa allen die belangstellen in de teganwoordige europeesche politiek, door ia een beknopt en helder geschreven boekdeel (Amsterdam J. H. de Busty) een geschied kundig overzicht van Europa te geven van 1814—1878. Het begint met de komst der treallieerden te Parijs en eindigt met de Fransch-Russische alli ntie en de quasi vredelievende gezindheid in Europa, waarvan de heer Obreen blijkbaar, evenals van Europeesche aansluiting tegenover Amerika, nog al wat verwacht wanneer Europa maar »het geluk heeft vooreerst geen ondernemende staatsbestuurders te hebben als Napoleon 111 of Bismarck". Deze conclusie schijnt mij een weinig oppervlakkig eo met de sociale drijfkrachten niet genoeg rekening houdende.
De Rand van Justitie
te Semarang beeft heden, uitspraak doende in de strafzaak vanden beklaagde J. C W. Zimmer, wonende te Tjilatjap, dezen schuldig verklaard aan het misdrijf van laster door middel van een verspreid drukwerk, jegens een openbaar ambtenaar onder verzachtende omstandigheden eo hem deswege veroord^e'd tot twee maanden gevangenisstraf, de betaling eener geldboete groot f 25 en in de kosten des gedings.
Daarna nam de Raad in behandeling de strafzaak van den beklaagde S. E. Scipio, wonende ter hoofdplaats Semarang, van beroep klerk bij den Chineeschen transportaannemer.
Hem werd ten laste gelegd: dat hij is schrijver v*neen stuk verschenen in de Semarang-Courant van 7 OctoberlB9B. n 0.255, met het oogmerk den ex-luitenant der Chineezen Lic Tiauw Pik te Paraan te beleedigen.
Het O. M. eischte schuldigverklaring aan het misdrijf van laster door mildel van een verspreid drukwerk en te dier zake veroordeelirg tot acht dagen gevangeniss'raf, da betaling eener geldboete groot f 25 en in de kosten van het rechtsgeding. De Riad zal heden over acht dagen uitspraak doen.
Landraad.
Heden stoad voor den landraad terecht de inlander Kertoleksono alias Sonto, afkomstig van de desa Kramas, district Srondol, be schuldigd van diefstal met ondergraving in een bewoond huis.
De landraad, overwogen hebbende dat de schuld van beklaagde aan het hem ten laste gelegde wettig en overtuigeod was bewezen, veroordeelde hem deswege, met aanneming van verzachtende omstandigheden (volledige bekentenis en geringe waarde van het ont» vreemde) tot negen maanden dwangarbeid buiten den ketting.
Militaria.
Gisteren zijn alhier aangekomen de militaire opzichter der Genie 3e klasse Brouwers, bestemd voor de Gsniewerken te Semarang en de sergeant-schrijver Wilms, ingedeeld op het bureau van den gewestelyken intendant.
De algemeene repetitie.
De algemeene repetitie der Semarangsche muziek-en tooneelvereeniging liep gister zeer goed van stïpel. De taal was goed gevuld met heeren en dames, terwyl aan mindere militairen en de weeskindaren vrijen toegang was veileend, waarvan een ruim gebruik werd gemaakt. Hoewel het opgevoerde niet bepaald tot het fonkelt ie uwe behoorde, scheen het toch zeer in den smaak te vallen ; herhaaldelijk werd geapplaudisseerd en verscheidene imlen bis I geroepen. Om 12 uur gingen de toehoorders in opgewekte stemming naar huis.
Stoomvaart.
Het stoomschip Coen der Pakketvaart-Mij. zal den 27en dezer rechtstreeks van Setmrang naar Batavia vertrekken en ook ladiig aannemen voor Padang en Atjeh.
Postsluiting.
Een post voor Australië zal op Vrijdag den 23en dezer te 9 uur 30 ten poslkantore alhier gesloten worden, te verzenden per s. s. CHtus.
De bedrieger bedrogen.
Eergister gaf een gegoede inlander een tandakpartij ter eere van bruidegom en bruid, zijn dochter. Ouder gewoonte komt bij zulk een gelegenheid iedere gast met eeo geschenk ln geld of lyewaad. Eed der gtïnviteerden kon zelf niet op het feest komen en zond, evenals de groote lui, een vertegenwoordiger met geld dat in papier opgerold was. De gastheer ontvmg het rolletje en maakte het buiten verwachting, (de afzender had op meer discretie gerekend) terstond open en vond in plaats van geld blikken schijfjes. Om zich hierover te wreken liet hij het gewone tegengescheok, dat iv den vorm van een mandje met rijst met toebehooren ded gasten meê naar huis gegeven wordt, gereed maken, rcaar vulde de mard eerst met zand en asch en bedekte alles met een dun laagje rijst.
Gevaarlijke exploratie.
Een mandoor van een coc cessie -zoeker uit Djokja begaf zich naar de bekende petroleumbron van Deras, in de afdeeling Demak, en bereikte ook de plek. Onvoorzien»
lig genoeg stak hij een strootje aan en gooide de nog brandende lucifer op het droge gras dat hem omgaf. Dit gras, geheel met petroleum verzadigd, vatte vlam en in minder dan geen tyd was d« ontdekkirgsreiziger or> ringd door een hevig vuur. Om zyn leven te red« den waagde hy een sprong door den gloed.doch net vuur deelde zich in een wip am zijn klieren mede en zoo kwam de mandoor half ver chroeid buiten gevaar. Men twijfelt of hy er het leven van afbrengen zal.
Bijgeloof in het spel.
Een aardig staaltje hiervan deelt men ons mede:
• Eergisteren werd erbij een dame tjekiegespeeld onder dames. Een hunner was aan de winnende hand en haar medespeelsters verloren allen. Twee harer die al hun geld verloren hadden en bovendien een schuld *ij de huisvrouw maakten verwijderden zich een oogenblik en kwamen daarna ieder met een handvol zout terug. Het spel werd iotusschen voortgezet en ongemerkt werd het zout onder nen stoel van de winnend-i dame gestrooid, opdat zij, volgens bijgeloof, zou verliezen, doch in stede daarvan won zy" steeds meer en meer."
Influenza.
Te Semarang moet thais ook influenza heeischen, evenals te Bat.via en Soerabaj i. De ziekte gaat gepaard met hoofdpijnen, hoesten, een lam ellendig gevoel etc. etc. Velen willen deze kwaal toeschrijven aan het oi bestendig weer v»n de kent ring.
Weer losgebroken.
Werd onlangs in dit blad melding gemaakt dat de beruchte inlandsche fuselier Randar van het garnizoen te Magelang voor dezooveelste maal als deserteur door de Ambarawa'sche politie werd opgevat en opgebracht, in de hoop dat hij dan eindelijk daar een geruimen tjjd achter slot ep grendel zouzitten, thans is vree' het bericht ontvangen, dat die man weer is losgebroken, en zich andermaal te Ambarawa io burgerkleeren ophoudt, in vereeniging met zijn vriend en colle a Edris van hetzelfde garnizoen. Deze fuselier Edris kwam des avonds vao den dag der arrestatie van Bandar tusschen lichten donker bij den wedono van Ambarawa, met het verzoek hem voor een nacht te willen logeeren ; daar alles ?oo verdacht voorkwam eo de man koit geknipt haar droeg, vertrouwde de wedoco het zaakje niet en stelde hem daarom in arrest, met het gevolg, dat bij onderzoek bleek, dat hij Edris heette, gedrost fus-lier van Magelang, een vriecd en medez erver van Bandar.
Bandar heeft veel op zijn kerfstok. Hij heeft te Ambarawa kleine diefstallen io de kampongs gepleegd en verzette zich steeJs tegen de arrestatie van de politie; eens zelfs trok hij zijn kris, toen de schrijver van den wedono hem wilde doen opvatten, en nog al meer.
Om die redenen, en vooral bv Bandarm gezelschap van Edris, zich weer te Ambarawa he< ft vertoond en reeds is begonnen 't de kamporgbewoners lastig te maken, is het zeer gewenscht dat beide gebroste bandieten, zoo zij weer in handen der politie mochten vallen, zij nu voor goed opgesloten en desnoods worden overgeplaatst naar verre oorden om hun voor goed kwijt te zijn. Er wordt flink naar die 2 gedroste soldaten gezocht.
Voor de politie.
Een zeker.: Chinees, nogal lang en mager, craakt opvallend vaak de rei? tusschen Semarang en Joana per tram. Op de heenreis heeft bij steeds een sigarenkistje bij zich en stapt op het csntraal station in den trein. Bg zijn terugkomst echter verlaat, hij den tram steeds te Pondokpatie en heeft dan steeds een pak bij 'ich dat den vorm van een ham heeft. Van Pondokpatie durft hij het Ci
neesche kamp slechts van Djagalao te bereiken. Onze berichtgever vermoedt dat de politie met hem een goede vangst zal doen.
Premie leeningen.
Bij gouvernements-besluit, dd 17 Februari 1900. no. 3, hebben de premieleeningen der »Ned.-lod. Glasfabriek" en die van den «Javaschei Commissiehandel" verguniing gekregen de i andcelen te verkoopen en uit te loten.
Een „Gids”
voor de Bezoekers van het Koloniaal Museum te Haarlem, tevens beknopte handleiding bij school verzamelingen, met plattegrond en illustraties, is verschenen en gedrukt bij J. 11. D* Bussy te Amsterdam. Wij brengen hier in herinnering, dat het museum bestaat uit verzamelingen vangrood stoffen, natuurproducten en artikelen van volksvlijt uit Nederlandsch Oost- en West- Indië. Het museum heeft ten doel: verspreiding van kennis aangaande de voortbrengselen, en is dus in hoofdzaak een »ProductenMuseum, met de daarbij onmisbare boekerij, laboratorium ca vergelijkings-coljecties uit andere koloniën. In aansluiting met de producten^-verzamelingen, bevat het museum ook voorwerpen der Indische land- en volkenkunde, alsmede uitgebreide botanische, zoölogische, mineralogische, geologische collecties uit Oost" en West Indië.
Van de „Medodeelingen"
van de vereeniging voor Evangelisatie onder de Militairen in Ned.-lndiè ziju de nummers 3en 4 verschenen; z_j bevatten verschillende mededeelingen omtrent de mi \* taire hier en daar door de vereeniging in Indië opgericht. Correspondenten der vereeniging zyn o. a. Mej. Jaosj te Pati en de Heeren R Akkerman, te Ml ng en P. v. d. Bos te Poespo.
Inrichting voor spraakgebrekkige en daardoor achterlijke kinderen
Van deze inrichting gevestigd Heerengracht 442 te Amsterdam, is het 39e open haar j arverslag verschenen; directeur is de Heer J. L, Kiugma ; gedurende het tijdvak 1 October 1898 — 1 Oetober 1899 bedroeg de bevolking der inrichting : 47 achterlijken door spraakgebrek, 14 hoorenstommea, 58 zwakhoofdigen. 49 lijders aan stotteren met 28 herstelde patiënten. Aan de inrichting is een fondsje verbonden voor het geven vau «ratis onderwijs aan behoeftige patiënten. De Heer A. M. Vermast te Batavia is correspondent voor Nederlandsch-Indië.
Onder voorbehoud
wijl, i-a»r me* ons verzekerde, de berichten in het Soer, Handelsblad tegen den commandant der Serdang afkomstig zijn van ontevreden schepelingen, nemen wij nog hel volgende uit dat blad over :
Op den dag van aankomst van de Serdang kwamen reeds prauwtjes met inlnders aan boord. Had er branding gestaan, die de landing van een stoomsloep onmogelijk ma-kte, die pranweo, zwakke en uiterst -rimitieve vaartuigen als het zijn, zouden door don golf slag onmogslijk hoen hebben kunnen konen. Er bestond dus wel degelijk gelegenheid tot communicatie met den wal, al beweert dan ook de commaudait van de Serdang het tegendeel.
Den volgouden dag kwamen weer dezelfde prauwen langszij. Er was dus oi>k dien d g gemakkelijk gemeenschap met den wal te krijgen geweest. Maar niet de minste proef zelf? werd genomen, tot ieders verbazing gaf de commandant omstreeks 2 uur 's namidd gs plotseling last om te \e, trebken, zonder dat iich iets had voorgedaan dat. daartoe ook maar e nigsilns aanleiding g f. Op de terugreis naar Dobo had de Serdang wind en weer voor den kop en was de zee onstuimig. Toch kwam het schip daar aan met nog 25 ton kolen in de bunkers. De Serdang had derhalve zonder vrees voor een kolentekort nog 10 dagen met stoom op voor Silekari kunnen blijven liggen en in dien tijd had een ernstige poging tot redding kunnen zijn gedaan.
Dr. Koefoed.
Met onzen geneesheer Dr. Koefoed gaat het 'uf0? goed vooruit, meldt de Soer. Ct. Aan bly_en van belangstelling ontbreekt het liem waarlyk niet, uit alle kringen van onze samenleving wordt dagelijks naar ziju toestand geïnformeerd.
Zaak Aberson.
De Raadvan Justitie te Soerabaja zette de behandeling van de zaak van Van Der Hardt Vbersoo voort. Heden begon men met het ve hoor van den getuige Lothman. De beklaagde vd. logeerde'nl. tijdens het feit gepleegd werd bij dien heer, zegt de SQer.Ct.M&a gOdewr.
Technicum ot ambtenaren-cursus. Ter aanvulling van ons telegram dd 19 de* zer, ontletnen wij aan het I-at. Nbld.
De vraag, of tegen de opheffing van de afd. B. van het gymnasium voldoende opweegt een technicum voor vakonderwijs in uilgebreiden zin is thats, naar wij vernemen, den Directeur van Onderwijs voorgelegd. Zijn w\j nl. goed ingelicht, dan heeft de Regeeriog disn departemen schaf opgedragen om voorstelleu te doen tot de oprichting van een technicum of een ambachtsschool, welke inrichting desooids geen gelege. heid zd openen voor de opleiding tot eenig staatsambt, en dit als een aequivalent voor de eventueele jpheffirg van de afdeeling B.
Onweer.
Bij het onw'êi1 van gister er, schrijft flet Centrum vau 20 dezer, viel ni*t minder dan 117 m. M. water, zoodat verscheidene kampongs tijdelijk onderliepen en enkele woningen instortten. In de kampong Panemoahan binnen de kraton, stortte een stuk kratonmuur ter boogie van 3. 5 M., dikte 0.5 M, en lengte 15 meter.
Uit Atjeh. Ds correspondent van de Sum-post schrijft.
sOp het oorlogsterrein is, nt de l&atste gebeurtenissen, niet veel meer voorgevallen en er wordt steeds ijverig gepoogd den Pretendent Sultan en Polim in h'nden te krijgen. Het vuur dat de colonne-De Beyer moet gehad hebben was lang niet malsch; de spits der colonne is vry wel in een hinderlaag gevallen, voornamelijk te wijten aan het moeielijke cD zwiar begroeide terrein. Volgens het officleuse telegram bereikte de bezetting van Edi Rampaih wel, doch de colotne-Da Beyer niet; men moet hier echter de moeilijkheden van den weg voor de colonne-De Beyer niet wegcijferen en dat zal wel de voornaamste reden zyn van het niet aankomen te Ram-
paih. Volgens degenen die die streek kennen
loopt de weg gedeeltelijk d or eeo zwaar begroeid bosch, waarin mannetje achter mantetje
moet worden gemarcheerd, zonder een njeter rechts of links te kunnen uitzien, terwijl men zoo goed als niets van de zon kan zien gedu* ronde twee uren, Bevelen zijn gegeven om den tocht te hervatten.
Tijdens de afweiigheid der colonne hebben eenige kerels een aanval gedaan op het bivak Lo-Soekoen, waar een compagnie was achtei» gebleven onder den kapitein Siepkamp. Deze was echter gewaarschuwd, vandaar dat de aanval is mislukt; toch kreeg een der schildwachten bet te kw..ad met een stuk of wat kerels, die hem flink toegetakeld hebben. Eenige houwen over het hoofd, een stuk of zes rentjongsteken in den bruik, totaal-genera. 1 '21 wonden l Mem Liebchen was willst du noch mehrl De kerels jijn zeker wat overmoedig geworden na het succes dat zij g*had hebben bij den nachtelijken aanval op het Cavalerie bivak in het Pedirsche,"
Goedkoope Koftie.
De vyand, die de prijzen doet dalen, is niet cettraal-A.mreikiansche, doch goedkoope Braael-koffie. Het is een feit, dat niet het slachter worden der Oost-Indische koffie doch
liet minder waard worden van den milreis, de Indische planters te gronde richt. Eeo goed bestuurde Engeïsche maatschappij zegt dat zij Santos-koffie in iodië aan <ï_ markt kan brergeo voor 24 s. G d. per cwt, met den mili" is on 8 d. Wanneer de milreis stijgt tot 18 d., dan zal het die maatschappij £0 s. per cwt. kosten, om Santos-koffie io Londaii aan de markt te brengen, en dan z 1
men zien, hoe de Locdensche koopers bij voorkeur tot betere toffies terugkeeren Gelukkig tracht de rtrazUia-msche Regeering den milreis zoo spoedig mogelijk op 18 d. te b engen, en men moet in het oog houden ltt (ie Braziliaansche planters geen voordeel trekken uit de buiteogewooe goedkoopheid huacer koffie, daar gemiddelde Santos nu in Londen, of op het vaslelaod, slechts 26 s. waard is. Inderdad wordt gezegd, dat de meeste der groote planters slechts al te gaarne huo kleinere collega's zouden zien vernietigen, teneinde den overaanvoer van Braziel koffie met een derde te verminderen, en zelf een k ms *e krygen, om een weinig winst te maken. Wijl zij meer invloed hebben dan huo kleine broeders, mogen wij hopen, dat de Bra-ilu.nsci.e Regeeria,r z*l slag<*a ia hiar pogiogeo tot het doea herleven van den milreis. {Mad. Mail).
Een slecht bestuurde automobiel.
De motorwagen van de Soenan heeft het niet lang gemaakt, meldt de N. Vorstenl. Dezer dagen maakte Z. H. een uitstapje naar langenardjo. G-eiukkig dat er maar eenige vrouwelijke bedienden in zaten. Bij het omslaan van de kromming op deu d iesprong Solo—Batjem—Langeoardjo nam de koetsier den zweLk te kort, zoodat de wagen tegen den dyk aan den kant van den weg tornde. De spaken der voorwielen sloegen aan splinters, terwijl het vooras brak. P
Grisseesche zaken.
Een Arabier uit Grissee is volgens de Soer. Ct. te Soerabaja eens zijn hart komen uit storten over het verstoren van de heerlijke rust daar ginds, nu de officier van Justitie dat plaatsje eens eeaigi malen bo ocht heeft.
Men zit er nu vrij wel in angst vooitoewan biskal, die blijken heeft gegeven zich aiet met een kluitje in het riet te laten sturen en die door te woekeren met hetgeen hij al wist, vooral eenige Arabieren aan het praten heeft weten te krijgen. Hun landaard houdt nu eenmaal niet van soesah en be ft
liefst dat men ze maar stil betijen laat, voor« al ook omdat het nu niet altijd door een vergrootglas kan bekeken worden wat zy uitvoeren. Zoo wist niemand aanvankelijk van de zaken iets af, maar toen Mr. Lens wat gemoedelijk werd en heu eens voorhield (jat men verplicht is de Justitie voor te lichten en het geweten misschien een woordje meê» sprak, d.wz. vrees om anders dan als getuige er bij te worden betrokken, toen kwam hier en daar wat los. En als nu de officier van Juslilie binnenkort weer naar Grissee gaat. hetft hij kans dat de tongen nog meer loskomen, want het is nu zaak geworden te toonen dat men heelemaal niets met de zaak te maken heeft.
Na de anglomanie de gallomanie.
Van de anglomanie hebben zich sterke st altjes voorgedaan, maar het kan verkeeren zei Brero reeds. Dezer dagen zagen wij, zegt het S. //. B.,een naaraka*r je van een hoofdofficier van het Nedeilandsch-Indischs leger, waarop die officier zich litei geeft van „colonel d' Infanterie, officier de Guülaume". Wij Holid uders pronken graag met vreemde veeren,
doch laten wij er te ' minste voor toft , we het doen in goed Fransch. Eo he'*laat geen kolonel zich schamen dat bö *^r lan ler is Kolonel der Infanterie, rid" M. W. 0., klinkt ook heel goed.
Een café concert in het verschief
Naar de Java*-bode verneemt, he«\ Fransche impresario te MarseiUe eeD.? landgenooten alhier gepolst over zijn pl* hier een café concert te openen. De ca"3 certs spelen io den laatsten tyd een gro--( in de Europeesche maatschappij da» gewoonlijk wü bekennen. Op den H-l, Indië verlaat men de laatste dit-r ■*■■-■*<. stellingen te Port Siid en in Ned.' schijnen zij, evenmin als andere plant""1 Eiiropeeschen bodem, te willen tiereO'
Bamboe- teeit.
Ei'.delijk zal er in onze residentie *' iets gedaan worden om den roofbouw, 7,---op de bamboe, tegen te gaan, schrijft < Vorstenl.
De bevolking is aangezegd om, waar bsmboestoelen staan op haar erver» goed te verzorgen en te onderhouden; * waar haar erven geschikte gelegenheid bieden tot het aanplanten van bami-0 niet na te laten en goed te kiezen de v*n aan te pla' ten bamboe, die of . rood wil gedyen.
De politie en de bekels zullen er voot' beo te zorgen dat de aanzegging niet cc" , sen neus zij. Eens in de drie maanden -*{ zij een rapport hebben uit te breng*»ll. dea staat en het aantal der bamboe-aa"-] Hogen of stoelen en van het werk dat -*1 volking maakt van bijplanten. Flink zool Men is op den goeden **'
Medewerkers.
Het is ons een genoegen aan onze f-W te kunnen meiedeelen,meldt de Sum -po^ de eigenaar- uitge ver van dit blad »-* Europa de diensten heeft verzekerd **• Heer Arthur J. C. M. Tervooren, vt* wbooden aan verscheidene Amsterda^1 dagbladen en la-tstehjk aan het Alg6* Handelsblad.
De Heer Tervooren zal te Meda_ onder-radaeteur der Sumatra-Post optf-j zijn komst kan tegen 15 Maart worden* moet gezien.
Vervoer per spoor en over water.
Het spoor is nu tot K rang-Antoe,ïtf [nd. Ct. en al* men de rails en brug^ voor t verdere gedeelte per prauw van tavimaar Karang-Aotoe vervoert, dan ~-9 f 6 per koj ng. Voor dien prijs kau -*e. ploitatie 't niet van Batavia naar RaD« Betoatg vervoeren. Niet alleen het bedfltf bij r*gularisatie verrekend wordt, ma»fl de zelfkosten der tractie zijn meer. D-*1 zijn dan nog t<* rekenen de tractiekostt11 aanlegtreinen.
Van Luitenant Beyerinck,
wiens dood wij telegrafisch meldden, sd»1 het Pat. Nbld. Met hem is een goed, veelbelovend fisier verloren gegaan, die bij zjjn kam»-1' zeer gezien was en door zijn mindere" de handen gedragen werd. Een tragische bijzonderheid is, dat hjj| kort geleden had verloofd met de dochter een hoofdofficier to Hanjoe-biroe en -0> zijn jonge bruid te hebben weergeïiB" heengegaan.
Het Preanger-commando.
Io de Preangerbode komt eeo hoofdal"" ■oor met het boveostaaode opschrift vafl hand der Heeren E. J. Kerkhoven le Si' gar en L L. A. Maurenbrecherte Smit)'1 wij ootleenen daaraan het volgende: Op de vergadering der S. L. V, van '20 *u Januari tl. werd op voorstel van Heer M:\urenbrecher onder algemeene ■ juichiug hesloten tot de oprichting vafl Preanger Vrijwi'ligercorps, onder den "' .\o »Preanger-commando",
Vele aanwezigen verklaarden zich bereijj het com nando toe te trede-,t erwijl de P Kerkhoven tot commandant van het op richten corps gekozen werd met opdr»1 de noodige stappeo te nemen tot tenuitV le^rging v.inhet genomen besluit.
In de Preangtr bode verscheen daarop' •29t*n Januari een oproeping van eenige -* doengsche planters am de in BandoeDl? om treken gevestigde Europeanen, tot ' richting van een Baodoengsch vrijwil* corps Deze oproeping geschiedde onaf* keiijk van het gebeurde te Soekiboemi, V* nede de oproepers destyds nog onbe^ waren en had tengevolge, dat reeds eeo ' tal heeren zich schriftelijk tot toette-* hebben verbonden.
De B ndoengscheaspirant-vrijwiiiigers * beo zich thins bereid verklaard, ziel»' (e sluiten bij Je Soekaboemi'sche bevtef* Dj beweegredenen voor beide bowegi"' lijn identiek n. I. deze : le de polb'* woelingen der laatste drie jiren wettige" vrees dat de een of audere g'oote mog0* heid van een gunstige gelekt-- beid /.al I ijruik maken om Nederlandsch-Indië te*1 o vet en ; 2en ons leger en onze vloot ' tiet hij machte deze koloniën te bescher"*!
Beider bedoeling is geweest de opricht', van eeo corps geóafeude Rchutters, zoO*j mogelijk bereden, onder zelfgekozen aaov2 'lers, bewapend met het verkrijgbaar W geweer en wellicht nog een goeden rö'j «er, gekleed in een eenvoudige, doelnd^ Ufiform. . Het corps in zijn geheel zal het »P'f | gi r«comm:jndo" heeten en geputst ijl'i de Soekaboemi«, Tjiandjoer-, Bandoeng"*'^ Giroet-commando's en deze weder *in ej zooveel geroepen, als naderhand noodi? I.hlkeu. Gemobiliseerd zijnde ca io &au*e_wer*, met het leger optredende, zullen aanvoe^ en vrijwilligers aan de krijgswet onder^ pen zijn. Het Preaoger commar.do «al door de *\ geering als zoodanig erkend en de be'j ming der aanvoerders door haar beve3 moeten worden. m Aan de Regeering z 1 voorts gevraagd "^ nen te worden de noodige geweren, -*°~J !jy het leger ;n gebruik, in bruikleen te . len ; fstaan en verd' r om een voldoende »j >celheid munitie, len behoeve der sch'e ningen, beschikbaar ie stellen. $ Geldelijke hulp behoort overigens i iet *^ de Regeering gevraagd te worden. leder "j rodere betaalt zijn eigen paard en h»f cbemeDt. .ij' We cchelijk zal hel zijn uit vrijw llige dragen een fonds te vormen, ter bestrij^ der kosten van mogelijk meerder benoö-1 Ie munilie voor de schietoefeningen. f. Op gezette lijden, overeenkomstig e M onderling overleg vast te stellen voorsch* J zullen de groepe rdistricts-coinmando's
iL. e commando door hun respectieve kj *rs worden bijeengeroepen tot het ■__ --Ü schiet» ca andere oefeningen, L8°Qtbeerlijk zijn om ordelijke be!,, *o opstellingen mogelijk te makea ■ Sirt* reBlement voor het Preanger'*dis u boopvol gezegd, de Nederland' \&■ onQman-io's) za- eerst Da lange 1 %v k*" bunnen vastgesteld worden door i kV»hebbenden, na van verschillende zij 1 l-ffo°len vo°rlichting; de beginselen voor (g "Jent kunnen evenwel worden oat-1 ttti een voorloopige vergadering van i ''Men. * |l * - Hh en,taanae wer(* ten Behoore ge* L '° de vergadering der Soekaboemi- I - bouw- vereeniging van 14 Februari „--"'nade aanwezigen in de gelegen» ltfjr(ien gesteld ean ter tafel liggende Ü .CS te onderteekenen, waarin zij zich | -°Dden toe te treden tot een even* / •« lichten Preanger-commando' lehr Tergadering werden benoemd tot ,/Wen de Heeren E. J. Kerkhoven, ht a'nrenbrecher en E. L. Graaf Van J Stirum; 31 heeren teekenden de (DK van toetreding, terwijl namens l a-!.ezigeQ nog de toezegging tot laij, •'■>ng ontvangen werd. Sluiten zich '.8n deorgeveer4oßandoengsche hee-1),, kaï* al dadelijk op een sterkte van Berekend worden. Hj 'nßezetenen, ook niet-planters der JJjr> die bij tet commando wenschen J^eo, worden thans opgeroepen zich ■^•'trio Februari a. s. schriftelijk aan' C!.n bij «en der drie bovengeaoemde l( Kdec; ook niet-bereden vrijwilligers 'eer welkom zijn.