Advertentiën.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 22-02-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 22-02-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 43
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
Be familie HOGEtfRAAD is verhinderd Yrtfdag: den 23sten Februari a. s. te ontvangen. 783 «_hi*m ir-fc iii*tM**-*iwr^w*^rf*f*'i**Mt************M**PM^i^i^^"^i^™^l^,'**'t^'tMt^t^t^^ Nederl. Indische Handelsbank. f-acaw-» Het Hootdagentschap der Ned.-Ind. Handelsbank te Ba tavia en hare Agentschappen te Boe* rabaja en Semarang, nemen gelden in deposito tegen vergoeding van 2% 'sjaars voor drie maanden en 3X 'siaars voor 6 maanden. Nederl. Indische Handelsbank. tyHfetfg** Het Hoofdagentschap de ■■Qr Ned.-Ind. Handelsbank te JBotavia, haar Agentschappen te «o«-«--baja en Semarang en haar denten Cheribon, Tegal, PekaUn*aan en Pasoeroean, trekken op Amsterdam. 6md * 102 X I op 3md » 101i/BX.HOPE&Co. 2 md.' » «^Mt. Zicht 10°l2*
Uit de Straitsbladen. Internationale beleeldheld.
■factie van de Straits Times heeft J »War Relief Fund" 1000 dollars |?etl van den agent der Messageries IJ,**, als een erkenning van de hulp door ■ytysseMp Hermione aan de La Seyne 1 ' -oen het laatste schip op het Garras 1-Ht geloopen was. Deze gift zegt het Y.**n 'eer kiesche belooning voor den L" dienst en toont de tact waarmee Li^eri»* Maritimes steeds heeft weten I. 'en. Zulke aangename hoffelijkheden t'-'-rnationule verhouding in het goede lTet-> een verhouding die zwaar aanjj,'rd door een gedeelte van de Fran- CJ-o.ilisten. Aan het agentschap van P-Series Maritimes zoowel als aan het |j hoofdkantoor betuigt het bbd dank (?e->s de geheele gemeente ; wij zul- E'-alaten, zoo eindigt het blad waar * °u?.e erkeutelijkheid te toonen.
Kwang Yoe Wai.
dat op den 2en dezer een tek''o Kwaug Yoe Wai aau het tele- J"-Oor te Shanghai werd gebracht om ij..-e wordtn aan den Onderkoning jl-'''Toeng te Woetjang en aan Gese- Ejo Si Kai te Shantoeng, waarin hen Ju^kalijkhei t werd aangetoond het [b!? Keizer Hwang Hsoe te bescher[^ voegde er bij dat hij er zeker van Ik5!1 leger van 4'ooo man te kunnen l el-h voor hetzelfde doel.
Fransche caricaturen.
leurend wordendoor de Fransche Reik s-renge maat*"*„elen genomen voor C^aar* van de verspreiding van belee |? «-aricaturen en entrefilets zooals in tijd met het oog op den loop lt * °orlog in Zuid. Afrika is gebeurd. Lls intusschen aangenaam te kunnen I 6.rend,t van de groote dagbladen proiLjVlo uitgegaan tegen deie caricaturen, 'ac|en zyn in het geheel niet voor Enges"stemd "stemd en hebben duidelijk genoeg ! -^-pilhie voor de Boeren getoond «^stemmig keuren zy de spotternij -. tik gaf van gebrek aan goeden smaak "■Bevers.
Japan en Rusland.
* i O'egram uit Tokio zegt dat de diplofr betrekkiLgen tusschen Japin eo j^opeesche mogendheid (Rusland 1) tronen is, dat het Japansche Gouver(Lte«ds alle maatregelen genomen heeft Hj --hzending van troepen naar het bui«
40 percent.
(u rapport van de Japanij^'-oleum maatschappij maakt melding UjS-'oote uitbreiding die deze industrie w"regen. De. totale verdiensten van die t ,?Ppij gedurende 6 maanden is ge yen. Een dividend van 40% L|.t(-en uitgekeerd en het besluit genot-,, kipitaal, uit te breiden. Er worden '*" boringen verricht.
Bij den siag van Colenso.
*/ende den slag van Colenso hadden -„*üght Rangers, de Inniskiding fuse« i\V ->et Border-regiment in last de Te »Uüer over te gaan, te Bridledrift, maar tj *an den vijand was te herig en het Ci dieP- L.l zij niet vooruit konden en geen %-fen van de Artillerie, schertsten en Hij***■ de soldaten. Kolonel Brook raakte J en eenige van zyn mannen droegen D*h*- het veld. Onderweg liet zich I jj'inuinnig getik hooren dat een V»?,*kt bÖ het raken yan het doel* I".'vroeg de gewonde Kolonel »Be■iin Den 'l Si-""»ze-een vao zÖn <-raf*erB • L***V'. >Leg mij neer", zei de Ko! .pen Sir, ik kan u nog wel naar een ijj *a-sje brengen", antwoorde Pat. HM'd wat hy zei, en toen hij de draagj'J-egde had de kogel die hem dwars il 5 Dek gegaan was, zulk een bloedetoorzaakt, dat hij dood ineen zakte.
Wonderlijk ontkomen.
lüfl^cormacschreef aan de Lancet hoe 'O' een serëeirit van het West Vork V te Willow Grange aan den dood «d ? >s. Een kogel drong door zijn knap* ■«ft zÜn t'felmes op *-j 2 duim van ï^' doorboorde een blikje met zalf, brak h*r zakmes dat aan zijn riem hiag, ij-.**»» holte van IV4 duim lengte in zijn ta -J*- ocder het mes hing en drong ''Hh uim in zÜn heup, een stuk v.n eDBoed meenemende.
Pretoria voorbereid.
Vk1 *»e zich veel onder de Boeren, kt» 6 kolonisten, soldaten eo Transvalers V|?c.nr_ft in de Morning Post dat wantod, ''tsche troepen eenmaal in Tr ns-0 ge_ waren, zy Jöet de stad Pretoria
rekening zullen hebben te houden; het is de best versterkte en geapproviandeerde stad van Zuid-Afrika. Levensmiddelen en munitie voor een tweejarig beleg met 3000 man in en om de stad zyn klaar gelegd. 24 groote kanonnen zien grimmig uit de forten door de beste Europeesche vestingbouwkundigen ontwoipen. Deze zullen vermeerderd worden met de stukken nu in den oorlog gebruikt, want het ij niet mogelijk aan te nemen dat de Engelschen ze allen znllen veroveren; het blijft dus slechts de vraag hoe laag de bezetting het uithouden zal.
De forten kunnen niet door eeo directen aanval genomea worden. De verovering zal dus een zeer zware taak zijn.
Gesteld evenwel dat deze volbracht is dan blijft nog de mogelijkheid over dat de Boeren zuilen trachten naar het Noorden te wijken, waar zij hulp zullen vinden bij hun Matabilische bondgenooten, die ze reeds gedurende jaren geholpen hebben. In de hoop op interventie znllen de Boeren den strijd volhouden, al bestaat voor hen geen kans op succes meer.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat de oorlog in Zuid-Afrika voor Juli of Augustus geëindigd zal zijn, indien de verdediging met even veel vuur wordt geleid als in het begin.
Uit Plantoengan.
(Part. correspondentie van De Loc.) De militaire tooneelvereeniging, want die hebben we hier ook, heeft, bij wijze van afscheidsfeest ter eere van den vertrekkenden Dr, Muller, een voorstelling gegeven, dio in alle opzichten goed geslaagd mag heeten. Diaman namen ook deel een paar der in het établissement verpleegd wordenden. Bijna 1 > particulieren uit den omtrek waren bij deze uitvoering tegenwoordig. Wie zou ook hebben willen achterblijven,.daar «vaar het gold, een zekere hulde te brengen aan Doc-^ tor Muller.
Zelfs de Chineesche aannemer alhier, Tja log Tj; e, had zich niet onbetuigd gelaten, getuige de voor zyn kosten aangelegde a giorco-verlichting, alles ter eere van den ver« trekkende.
Wij allen hier roepen Doctor Muller een baiteiyk vaarwel toe. Moge het hem in zijn nieuw garnizoen goed gaan.
Uit Soerabaja.
(Part. corr. van De Locomotief). Nog steeds blijft de beslissing uit in zike de Soloovallei-werken, doch op het hoofdbureau te Bodjonegoro is men %an meening dat die decisie in den loop der volgende maand afkomen zal en wel in gunstigen zin, m. a. w. dat die werken in hun geheel zullen hervat worden in al de negen sectiên dus (een zou opgedoekt worden) en gelijktijdig. Bij becijfering der kosten van het personeel en van het onderhoud der gebouwen, vi&rtuigen, machinerieën, etc, over Ao. Po. gedurende welke alle werkzaamheden gestaakt werden, moeten ze een kleine half millioen gulden bedragen, geen kleinigheid maar toch verklaarbaar voor een ieder die den grooten omvang dier werken met ap-en de* pentiën kent. Wat kost alleen Sedajoe-Lawas bijv. niet aan onderhoud van den spoortrein, van den commuoicatiestoomer, van de kolossale graafmachines, enz.? Uit den aard der zaak heeft men ook bij alle sectiën voor de bewaking en het toezicht op het onderhoud van het eeo en ander Europeanen in dienst moeten houden en hoewel zij geen hoog dagloon genieten, bedraagt dat toch nog een aardig sommetje. De gebouwen op Kedoongpring werden sedert in huur afgestaan aan een trarcmaatschappij. De Genie alhier schijnt groote plannen te hebben, af te leiden uit de omstandigheid dat leveranciers van bouwmaterialen, etc. op hun offertes van verschillende artikelen ten antwoord bekwamen dat zij in de volgende maand hun prijsopgaven kunnen indienen. Waarschijnlijk staat zulks wel in verband met den zoo veel besproken bouw vau de kustbatterijen en is deze ook denkelijk reden van de vraag naar opzichters bij dat wapen. Het is geen kwaad baantje en een zekere korporaal-teekenaar heeft het al bijzonder gelukkg getroffen, wijl hij in twee jaren tijd opzichter 3e en nu onlangs 2e klas werd. Waarom niet velen van de lui, die in het bezit zijn van het diploma van afgelegd txirnen voor opzichter van den Waterstaat en 's Lands Burgerlyke Openbare Werken, die da voorkeur genieten en ook zonder veel moeite benoemd zouden worden, zich eandidaat stellen voor bedoelde betrekking, vat ik niel.
Is het waarschijnlijk omdat de Genie-opzichters niet tot het officierscorps behooren, want zij zijn onderadjudant, ergo niets meer d:in onderofficieren, e Onder de vastigheden die gister onder den hamer gebracht worden behoorde ook een perceel aan de Willemskade gelegen, een onooglijk gebouw,eigenlijk rijp voor afbraak, nmr toch werd daarvoor f 12.000 onder de baad geboden, doch de eigenaar lachte er om, wijl hy voorzag dat het Hoofdagentschap alhier vn de Algemeene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente, gevestigd te Amsterdam, dat pand zou willen benutten om daar waarschijnlijk een fraai en degelijk kantoorgebouw te doen verrijzen. De man had goed gezien; kortom genoemde maatschappij heeft f 20.000 voor bedoeld perceel moeten betalen; de Willemskade is trouwens een der mooiste standen voor den handel. Overigens breidt hier de Europeesche bevolking zich al meer en meer uit en zijn er weinig gronden meer beschikbaar om woningen voor haar te bouwen, waarom men nu kampo&gs gaat onteigenen, Gedonganjar o. a., waar de inlanders sedert eenige dagen hun huizen afbreken om ze weer ergens anders op te zetten. De 2e oinaJes bij de eerste afdeeling S.S. alhier Beeckman, aan wien wegens langdurig verblijf in deze gewesten een jaar verlof naar Nederlaod verleend is, zal tegen medio der volgende maand daarheen vertrekken. Hij wordt io zjjn werkkring vervangen door zijn ranergenoot De Boer. De 3a commies Litson van genoemden tak van dienst staat nummer één voor 2en commies, doch in bedoelde vacature zal waarschijnlijk voorzien worden door benoeming van den eenen of anderen wachtgelder, zooals beurt. Intuischen dient de Heer Litson reeds langer dan zeven jaar in zijn tegenwoordigen rang, een andere 3e commies is in drie jaren tijds slechts één uummer opgeschoven. Eerste klerken, die reeds zeven en acht jaar als zoodanig dienen en vijftien en meer jaren dienst tellen, komen vooreerst nog niet in aanmerking voor 3en commies. Is het dus wonder dat een zekere moedeloosheid heerscht onder het personeel van genoemde afdeeling . De fout schuilt daarin dat dikwijls vreemde eenden in de bijt gebracht worden, dat zelfs ambtenaren en beambten, die bijv. bij den stationsdienst minder voldoen, goed genoeg geacht worden voor de eerste afdeeling eu dan ook daaibij ingedeeld worden. Een serieus onderzoek wordt ingesteld in zake de vergiftiging van Dr. Koefoed, door middel van sublimaat. Er valt baast niet te twijfelen aan een opzettelijke poging tot vergiftiging en nu rijst het vermoeden dat eea gewezen bediende er meer van weet. Die huisjongeu zou n. 1., verdacht van de inden laatsten tijd nog al eens voorgekomen diefstallen van tafelzilver, door den doctor wega gejaagd zijn. Toen zou hij zich uitgelaten hebben, bij gelegenheid wraak te zullen nee men. Hoewel het gevaar geweken is, zal Dr. Koefoed vooreerst niet kuu&en practiseeren en waarschijnlijk zelfs voor een poosje naai* boven gaan. De algemeene ontvanger, of liever kashou» der van Grisaee, Vermeulen, aan wien een maand binnenlandsch verlof verleend is voor een tweede oogoperatie door oczen bekenden oculist, Dr. Steiner, heeft dezer dagen op zijn standplaats vendutie gehouden, zijn huishouding opgebroken alzoo, wijl voorzien wordt dat hij hier eenigen tijd onder geneeskundige behandeling zal moeten blijven. Zijn tijdelijke vervanger, de eerste klerk van 's Lands kas alhier, kan dus vermoedelijk tot April a. s. • deizier hebben van zjjn detacheering. Heden morgen werd door de politie in de viscavyvers aan den Grisseeschen weg gezocht n .r den voortvluchtigen korporaal Abels, die wegens een fietsdiefstal tot een paar jaren gevangenisstraf veroordeeld naar Tjimahi getransporteerd zou worden, doch bij is nog niet gevonden en zal zich ook niet gemakkelyk laten vangen. Oe officieren commissarissen gaan intusschen voort met het onderzoek in zake zijn ontvluchting, hoe het n. I. mogelijk geweest is dat Abels en nog een paar militairen uit het provoostlocaal hebben kunnen ontsnappen. Alweder hebben de pokken een slacht-* offer geëischt en wel den Heer Tromp, een handelsemployé; hij werd twee d'gen geleden door die ziekte aangetast en bezweek beden-morgen. Ingevolge de bestaande bepalingen moest ter voorkoming van besmetting de begrafenis zoo spoedig mogelijk plaats hebben en geschiedde dat dan ook heden middag. Vele vrienden van den neg jongen man bewezen hem de laatste eer.
Uit Soerabaja.
(Van een anderen correspondent.) De nieuwbenoemde voorzitter van den landraad te Toenam, Mr. F. A. Versteegh, volgt Zondag 25 Februari a. s. zyn nieuwe bestemming.
Uit Ngandjoek.
(Part. correspondentie van De Los.) De Heer J. H. G. Blauw, sedert Mei 1898 assistent-resident, tevens fd. notaris en vendumeester te Berbeb; moet het voornemen hebben binnenkort pensioen aan te vragen en zich dan in Europa te gaan vestigen.
Dit Batavia.
(Part. correspondentie vaa De Loc) De Heer J. Collard, sedert April 1896 Resident van Rem ba iq, gaat, zooals de telephoon u reeds beticht heeft, wegens ziekte met buitenlandsch verlof. Op het oogeablik is aan de orde v*n den dag de vraag wie hem als Resident zal opvolgen. Io de eerste plaats dient de Regeering nu een keus te doen uit de waarnemende R 'sidenten, te weten : de Heeren H. De Chauvigny De Plot, sedert Februari 1899 wd. Resident van Krawang, F. Fokkens, sedert Augustus 1899 wd. Resident vaa Tega!, G. A. Hogenraad, sedert Juoi 1899 wd. Resident vi»n J«para ca A. Van Der Ven, sedert No vember 1898 wd. Resident van Probolinggo. De Heer Fokkens wordt reeds genoemd als aanstaand Resident van de Preanger«Regent» schappen ter vervangi. g van zijn colleg* Mr. G W. Kist, die binnenkort lépatriëert. Wie van de andeie waarnemende Residenten in aanmerking zal worden gebracht voor Rembangis niet met zekerheid te zeggen. De ir.eest rechthebbende zou zijn de Heer Van Der Ven, maar men noemt hier nog een anderen ernetigen candidaat en wel de Heer J. R. Couperus, sedert Juni 1897 assistentresident van Meester-Cornelis. Hij werd in Juni 1899 door den Directeur van B. B. voorgedragen tot wd. Resident van Japara, maar de afgetreden Gouverneur« Generaal Jhr. Van Der Wijck benoemde den Heer Hogecraad, toenmaals assistent-resident van Buitenzorg, buiten de voordracht om tot deze betrekking-
De officier van gezondheid der eerste klasse F. J. M. Fiebig, die nummer 1 staat om bevorderd te worden, is thans tijde'ijk ge« detacheerd bij het hoofdbureau te Batavia. Hij is sedert enkele maanden bezig een op dracht uit te werken die hem is gedain door den chef v.»n dcc geneeskundigen dienst. Deze opdracht is het opmaken van een reglement voor den geneeskundigen dienst voor het geval wij met een inlandschen vijand mochten te doen hebben. Zoodra kapitein Fiebisj hiermede gereed is, gaat hij met verlof _aar Europa. Deze officier is versierd met het Kruis der Militaire Willemsorde. Winneer hij er in slaagt gedurende zijn verlof in Europa een goede civiele pr< ctijk bij te krijgen, zal hij niet meer naar Indië terug keeren, wijl hij reeds zijn pensioen verdiend heeft.
Mutaties hoofdbestuur N. I. S.
Het door den Heer Daum aangevraagde ontslag als yoorzitter van den Raad van Beheer der Indische Spoorweg«maaatschappij zal volgens het Amst, üdbl. eerst in de algemeene vergadering van Juni behandeld worden, zoodat voorziening iv de opvolging, waartoe de Heer Cluissennaar zich bereid verklaarde, tiet vroeger zal geschieden. Als opvolger van den directeur-generaal der Slaatsspoorwegen noemt men reeds den Heer Gerlings,vroeger afdeelingschef der exploitatiemaatschappij.
Semarangsche ambulance.
Blijkens een telegram^ Vi»n den Nederlandschen consul te Durban, lezen wij in de mailbladen, is de ambulance, die zich aan boord bevond van de uit Nederlandsch Indië (Semarang) den 30steu October vertrokken Regina, die door een Britsch oorlogsschip mar Durban was opgebracht, vrijgelaten; zij heeft de reis naar Lourenco Marquez kunnen vervolgen. De ambulance is samengesteld uit de Heeren: J. H. P. Kerckhoff en H. G. Buning, officieren van gezondheid van het N. I. leger, voorts nit twee Europeesche- en twee ialandsche verplegers.
362ste Staats-Loterij.
sde Klasse. — Trekking van 17 Januari. Getrokken Prijzen. (Naar de voorloopige lijst.) Prijs van f 50000: Nos. 2733. » > » 5000: * 15922. » * » 1000: » 8418, 9742, 10004, 13766. > » . 400: » 2287,8909, 12744. » » » 200: * 3768, 3858, 13079, 13962, 20259--, , , 100: » 8085, 9123, 9963, 10329, 10892, 11692, 14236, 19300. s.ie Klasse. -— Trekking van 18 Januari. Getrokken Prij «en. (Naar de voorloopige lijst.) Prijs van f 1000: No. 7761, 12123, 16517. » » » 400: » 3455, 4181, 9527. » » » 200: * 10498, 17769, 18480 > > » 100: * 3413, 4966, 7044* 10486, 15040, 17701, 17940'
Passagiers.
Van het ss. Burgemeester Den Tex, dat 20 Jan. van Amsterdam naar Batavia vertrok : Mej. E. Marenier*, H. Veen Jr., H. J. Stroband, echtg. en kind', Ds. W. F. Breyer, echtg. en kind, Ds. J Rooker en echtg.*, H. A.Cramer*, Mej. A. M. Van Santwijk", Mevr. R. L. Knoops — Barkey en kind* Dr. R. Broersma, echtg. en kind*, Wladunir Bukojemski", G. G. W. F. Fikenscher, echtg. en 5 kind., A. C. Pruys Van Der Hoeven en achtg.% P. G. Haalmeyer', J. C, Barger, H. Lamberts Jr, F. Robbersen, P. Buys, H. F. K. Douglas, R. A. Bekker, Mej. A. Hooreman, S. De Meyier, C. A. Boissevain", S. A. Defauwe, Mevr. M. Smalt — Richel*. * Inscheping Genua.
Scheepsberichten. Aangekomen.
SEMARANG. 21 Febr. Eng. sa. C'i'us, gez. M. Mc. Donald, van Soerabaja. 22 Febr. N. I. ss. Both, gez. C. T. Schol, van Batavia via kustplaatsen; Eng. ss. (Hang Arm, gez. J. G. Follett, van Cheribon.
Vertrokken.
SEMARANG, 21 Febr. Eng. ss. Giang Seng, gez. A. Dunlop, naar Singapore; Ned. ss. Madura, gez. G. A. Zeilinga, naar Batavia.
Aangekomen Passagiers te Semarang. Per Eng. ss. Giart^ Arm, vaa Singapore: 4 Chineezen «n 2 inlanders.
Aangeslagen Vendutièn.
VRIJDAG, 23 Febr. In het vendudocaal van en door de N. V. Soesman's Em.-, Vendu- en Com.-kantoor. ZATERDAG, 24 Febr. De Weeskamer van 1 perceel wijk. Lt. G verpno. 422 van vrouwe F. Ch. Van Der Werff, geb. Rottinger. C. G. Fredriksx, executie van 't perceel wijk. Lt. S verpno. 2338 van wijlen Sech Mohd. Bin Alie Assubedie. Bij deu pandhouder (ioey Ngo Soen, op Gaug-Tengah.
Correspondentie.
OngeteekenJe stukken worden loailer meer te ziy'.e gelegd. Oak kan de redactie lich niet belasten met het terugzenden van stukken die wal geteekend, maar uiet voor plaatsing geschikt zijn.
TELEGRAAF- EN TELEFOONDIENST VAN „DE LOCOMOTIEF”. Batavia-Nieuws van 22 Februari. Uit de Batavla-bladen. De Fransche en Hollandschemails
Per La Seyne zijn heden de Fransche en Hollandsere mails van Batavia naar Semarang verzonden.
Indische wda rden.
Aand. Ned.-loi. Mijob. Maatü. 82/l 2 > Belang » Sonder 30 » Pagoejaman 147 /_ » Brandass. Mü Oosterling, 150 » Sem.-Cher.Stoomtram 140 Io minwaarden is meer loven. Andcelen Ned.-Ind. Mijnb. genieten meer attentie; naar overige aandeelen bestaat ongeregelde vraag.
Uit Buitenzorg. (Per telegraaf.) Benoemingen.enz.
B enoe m d, tot a.ssïstent-resident van Priaman, de aspisteat-resident van Siboga Twiss. Ontslagen, eorvol, op verzoo kuit 's Lands dienst, 'bot lid in den Raad van Justitie te Ba .tavia Mr. VyseMar. Idem,de norjidkantoorcbef bij den post* en telegrai jtdienst De Graaft. Benoemd, tot hoofdkantoor chef bij den post*, e n telegraafdienst, Naen." gen.
Idem, tot kantoorchef der le klas bij den post" en telegraafdienst Hornung. Idem, lot _kantoor-chef der 2e klas bij den post» en telegraaf diens1, Meulenbof. Idem, tot hoofdcommies bij den posU en telegraafdienst Van Haetteu. Idem, tot commies der 3e klas bij den post- en telegraafdienst, de klerk Brocx. Idem, tot onderwijzer der 2e klas, Van Mook. Definitief benoemd, tot griffir bij de landraden van Padeglang, Serang, Tjilegan, Menes en RangkasbetooDg, Sieuwerts. Verlengd, met 6 maanden, het v;rlof verleend aan de officieren van gezondheid der le klas Hettinga Tromp, Kijlstra en Schijfsma. Idem, aan den onderwijzer Van Der Willigen. I dem, aan de le luitenants der Infanterie Bioemhard en Aars. I d e no, aan den opzichter der '2e klas bij den Waterstaat Klopper t. Idem, aan den ambtenaar van het Dep rtement derß. O. W,, dienstdoend opzichter der 2e klas bij den Water-» staat Cbristiaans. Verlengd nader met 6 maanden het verlof verleend aan den assistentresident Poortman. Idem, aan den ien luitenant der Infanterie Mahn. Naar Indié komen eerstdaags van buitenlandsch veriof terug: per s.s. Prins Hendrik, de onderwijzer Cornelis; per s.s. Koning Willem I, de onder« wijzer Visser; per s.s. Ardjoeno, die baasketelmaker Van Den Berg, en de 1 e commies bij het Departement van b. O. W. Pieioor; per Prinses Amalia, de controleur Wessels, Opgedragen om op den 28en April naar Indié terug te keeren, aan den onderwijzer Van Der Voord.
Uit Atjeh Kota-Radja 21 Februari
D» Marechaussee vanPangka(A.tj*h's West-kust) maakte een patrouille naar Goenoeng Boela. Op den terugtocht werd zij bescho» ten, waarbij een inlandsche sergeant licht gewond werd. Bij de vervolging van den vijand werden 5 hunner neergelegd die met de wapens in onze handen vielen,
OORLOGSTELEGRAMMEN. Part telegram van „Bat. Nblad." „Locomotief" en „Soer. Handelsblad."
's Gravenhage, 21 Februari. Koningen Victoria heelt een telegram ontvangen meldende dat Ladysmith OLZt-t is. Tusschen Paardsberg en Koedoesrand (ten oosten van Kimberley; bebben de Engelschen vergeefs gepoogd Generaal Gronjé te omsingelen. Bij die poging werden Generaal Macdonald en Knox gewond. Generaal Bulier seint dat de 5e divisie de Toegbla rivier overgestoken is Hij maakt echter geen melding van het ontzet van Ladysmith, waarschijnlijk omdat hij eerst de Koningin daarvan kennis beeft willen geven. Generaal Macdonald, de commandant van de Highlanders, is in den slag bij Paardsberg zwaargewond. Generaal Crofcjé is in zuidelijke richting het binnenland in gegaan en, is aldus aan de vervolging van de overmacht ontkomen.
Telegrammen aan de „Javabode."
•_ Gravenhage, 21 februari. Generaal Buller is binnen Colenso; een kleine achterhoede dcv Boeren bood hem slechts zwakken tegenstand. Officieel wordt uit Pretoria bericht dat het bij Kimberley achtergebleven commando van commandant Fereira te zwak was om bet ontzet te beletten.
Voor den aftocht maakte het nog 91 ktijgf gevangenen. Generaal Grorjé heeft, terwijl hij aftrok, den geheelen dag moeten vechten en daarbij 20 man verloren. Commandant Fereira kwam gister door een noodlottig toeval om bet leven. Da Boeren badreigen bij Nauwpoort de Engeïsche communicatielijn. Bij Krokodilpool (noordelijke grens van de Transvaal) bestreden zij met succes een Engeïsche macht uit Rho» desia. Algemeen gelooft men dat de Boeren Natal zuilen ontruimen. De Boeren veroverden de kopjes bij Paardsber.f en Koedoasraod en verijdelden daardoor de poging door de Engelschen gedianom Generaal Gronjé te omsingelen. De Generaals Macionald en Knox zij gewond. De 5e leger-divisie is de Toegelarivier overgetrokken.
Reuter-telegram men.
London 21 Februari- Da 5a divisie is middds ean pontonbmg de Toegela riviar overgegaan, en verjaag 'a vijands achterhoede. Da Miriaa-kauonnen hehben al lic t geschut der Boeren tot zwijgen gebracht. Berichten aan de Engeïsche bladen melden dat Genaraal Gronjé bjj zijn vertrek uit Mager fontein 5000 man, al het zware geschut en den trausporU trein heeft medegenomen. Het overige van lijn troepenmacht ontviog het bevel op eigen gelegenheid te ontsnappeD.
Familiebericht
Verloofd : W. G. I. ESGHA.UZIER en WILLY P. A. REIC9MANN. Modjokerto ) 18 februari 1900, Kedirie ) ' -»g f\ etrouwd: L G. J. BRETON DE NIJS, Il le Luit. der Artill. met J. W. LE COMTE. Scerabïja, 19 Februari 1900. D.: jonggehuwden betuigen ook namens wed, rzij .sehe ouders hun dank aan alle die beli gstelling toonden bij gelegenheid van huo huwelyk- 768 Getrouwd: A. BUTIJN M, L. M. VAN6nDER LINDEN. Soe.abergajam , 14 Februari 1900. Mon?.ok (Bank*). 767 Hartelijk dank aan allen die hunne behogstelling toonden bij «•jggj»» Vin onzen zoon ANTOJN ïKJi.IJJ'-KJ.n.. F. W. SPAAN— GUFFROT. P. A. M. SPAAN. Keboemen, 19/2 1900. '63 IToor de vele bewyzen van belangstelling, w bij onze verloving ondervonden, betuigen wij oozen har'elijken dank. D. C. VERSCHUIL. Dr. J. F. H. KUYPER. Som-rang, 18 Februari 1900. 750 De Heer en Mevrouw R. F. JOHANNIS — De Nevb, betuigen bij deze dank voor de bewyzen van belangstelling, ondervonden met de geboorte van hun zoontje. Prambonan, 15 Februari 1900. 681 IToor de belangstelling ondervonden by de Il geboorte van ons zoontje, batuigen wn onzen hartelijken dank. A. MARIEN ca Echtgenoote. Poeso-r, 21/2-1900, 7i>3