———M^T____— Advertentien.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 17-03-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 17-03-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 63
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
Wei E JANSZBINKUUUBKN. stads vr oedmeesteres** SEMABANG. .. . ,&a££ *. Ai Peloran. Pavilloen DE WILDE- 653
Vergoeding.
£ Gouvemen ait is machtiging tot uitbetaling aan den assistent""t van Ambarawa G A. F. J. Oost- v*n een som vao f 400 als vergoeding Ms- en verblijfkosten wegers geduren- '8 maandeD Ociober 1898 tot _a net •d 1900io de afdeeli.R Salatiga gedane • ingevolge de l.cm tegelijk met zijo ', fonction opgedragen waarnemiDg der '«king van assistent-resident der atm
Gedroste Militairen
TJWsa- bewoners van Srondol en verder *8 Oenarang hebben veel last van ge» ü Inlandsche militairen, die zoowel over Ms 's avonds op roof uitgaan. Die soli 1 °otzien niets eo pakken weg wat vao .lading is; zelfs kippen vinden geeo 'in huo oogen. 'oerahs zijn bang voor deze menschen, "1 overdag io de bosschen schuil houden.
Brand.
fora vond ontstond brand in de desa Kern"i waarby twee huizen in de asch wer« '*'*gd. Pak Admowas de brandstichter [^elok; hij zal zich by de politie hebe * verantwoorden.
Vechtpartij.
f!"* werklieden van het atelier Harris en W*Ben het met elkaar te kwaad en sioe'r noet yzeren bouten op los, zoodat bellaar bloedden. De politie maakte aan *echtarty spoedig een einde door beiden
Straatroof.
'" inwoner van Kedong Pani, Karsimin, ? gisteravond ondervinden dat het in de 1 »an zijn desa lang niet veilig is. Van ?far_K oaar huis willende gaan werd hij • hoogte van de Si Lahoer door twee I'rs aangehouden eu van al het geld be» Hathy bij zich droeg. ' heeft zya desa hoofd dasrvm kennis >eQ, deze zoekt zich nu lam om ka•*» te vilden.
Militaria.
P°rderd is tot adjudant-onderofficier-con- H*r le klasse der Genie de sergeant ma ji 'peeburg (conducteur 2e klasse der
Voor flinke jongens.
'de lijfwachtdragonders te Solo bestaat talheid tot plaatsing v n enk»le sterke '"S- Er zijn eenige savalerist-plaatsen ['• Het voordeel van het dier en bij de js dat men niet op elk oogenblik '°opt naar elders overgeplaatst te wor"fschoon meo er evengoed als in het onderworpen is aan discipline en een Wd leven, zegt de iv. Vorst.
Uit Kraksaän
'■ toen aan de Soer. Ct. mede dd. 12 dezer: ***B is vendutie gehouden ten huize van jSbtenaar hij de in- en uitvoerrechten J*. niet wegens vertrek, maar wegens *'*ing plus minus *-/4 Paal verder. J 1 Baooier en voordeeliger vendutie heeft S plaats gehad; het publiek, bestaande bet meerendeel uit Gh neesche hande* I ter plaatse, waren als bezetenen. Voor P«op van f 2 waarde werd f 22 betaald r*t een muurplaok ruim f 200.
Onveiligheid.
t in de bovenwijken te Soer neemt hand over hand toe. Geen L*9l\jke bediende durft meer zonder ge» Cjoodra het donker is over Goebeng, HB. Kaliassin, Kajoon te loopen uit vrees |,^°gerand te w rden. [2 geld hier het hartje van de voornaamrTopeesche wijken, grootendeels met ï *«rkeer. Hoe het op de stillere wegen ™»ö.en daaruit r fielden, meent de Soer.Ct.
Niet met pensioen.
f. 'trijd met een vroeger bericht, zoo L* ii in het Pat. Nbld., meldt men ons L,."'an Soerabaja, dat de Kolonel der In? * Scheuer voorloopig niet met pensioen |1 rekende er bepaaldelijk op generaal :"eo worden en had daarom aüe gedach- L*o een pensionneering op zijde gezet. t deze promotie hem ontgaan is en hy | *!• keuze staat, om zijn dienst al dan te leggen kan hij niet besluiten Ik*1 'eBcr vaarwel te zeggen, looien is wel de hoop voor de vervulling C° 'olgende vacature in aanmerking "fen oorzaak, dat hij de kat nog eens W k°oaa blyft kyken- Rloopig echter is er niet veel zicht op «Oeraalsplaats, meent het blad.
Postzonden.
(■\27en Febroari, zoo lezen wij in het w°*ad, werd een brief aan een inwoner op het postkantoor Weltet^ Repost Het adres is zeer duidelyk ;J* en adressant is by het postkantoor i'h Dezen brief liet men eerst een reisje LT öa»r Malang en bezorgde hem eerst k v°sd, dus op 13 Maart, by den perit !°or wien hy bestemd was. h»** echter altyd baas boven baas. Uit langer zond men ous eej briefkaart %? 13en JuU 1899 verzonden uit lieden en ontvangen op 7 Maart 1900. „"'«8 ook op dit poststuk is zeer duide
De haven van Poeloe Weh.
\ e Java-bode, trekt steeds meer de aan>w v»n de Russische vloot, wier scheepslt, Bdanten zeer tevreden zijn over de iü *aarop zy diar door de exploiteerende otBchap worden bediend. Onlangs vertor«llQriaar het Russische Itoieschip Petro* >V D* 730 ton Cardiff-kolen, 400 tons \ ater en heel wat proviand te hebben \ j 08"» ; vooral de billijke prijs dersteen- K (i.ük de aandacht van den bevelvoeren'» M,'cier. Er bestaat alle kan» dat voor\\ . thepen van de Russische oorlogs- V?HligerBvloot op hun weg nsar het 1 k0| ugten uitsluitend de baai van Sabang jt. 'iD" en waterstation zullen aandoen.
Jdelijk Personeel bij de Staatsspoorwegen.
Sj llllJk, zoo schryft Justus ia Voor dekblad voor spoor-en tramwezen, i "««_ °es toeschijnen als het tijdelijk «br l uiter,Ük na 10° Jaar of binger \ °keo dienst het recht had om in \ overtegaan, daar het onmogelijk edoeiiDg der Regeering kan liggen, om haar dienaren na veeljarigen trouwen dienst geheel onbeloond te laten en ah een uitgee perste citroeo te beschouwen, die wordt weggegooid, als men er genoeg van heeft. Aangezien de dienst van aanleg S 3 hierin wederom hemelsbreed verschilt v n a«dere tijdelijke Gouvernementsdienste'), roeenen wy vast te mogen hopen en vertrouwen, dat deze zeer belangrijke aangelegenheid bij de Indi sche Regeering niet uit het oog zal worden verloren /
Uit Soerabaja.
(Part. correspondenttie van Dc Loc.)
Door den gezaghebber der Gouvernements Marine H. B. De Boer, commandant van het Gouvernements-stoomschip Reiger, is onder overlegging vao een geneeskundig cerii ficaat een maand verlof gevraagd, door te brengen ter hoofdplaats alhier. Dt. Haer Di Roer is lijdende aan o verprikkeling van zenuwen. De Heer B. N. Tuinenburg, gepensionneerd majoor-intendant, was na zijn pensionneering benoemd tot secretaris der Handelsvereeniging te Soerabaja. Deze betrekking zal hij met 1 April a. s. nederleggen. Hij vertrekt met het stoomschip Sindoro van de Rotterdamsche Lloyd naar Europa. Als secretaris van de Handelsvereenigiog is thans aangesteld de Heer Wildriok, gepensionneerd kapitein-kwartiermeester van de militaire administratie en laatstelyk admi' nistrateur van het Soerabaja'sch Handelsblad. De Heer R, Tannenb&um, opziener over de gietery aan den Artillerie*constructie winkel te Soerabaj 1, vertrekt met het stoomschip Sindoro van de Rotterdamsche Lloyd naar Europa. De vergunning aan den kapitein titulair der Chineezen The Thoan Lok, lid van de Wees- eo Boedelkamer te Soerab ja, om zich te Dinojo te m. gen vestigen, heeft heel wat aanleiding tot praten gegeven. Toen vroeger de majoor The Toao Tjiaek het verzoek deed om te Blaoeran te gaan wonen, werd dit van de hand gewezen op grond dat Blaoeran geen Chineesche wyk was. Een der advocaten te Soerabaja is hiervoor zelfs op audiëntie geweest te Buitenzorg doch zonder succes. The Thoan Lok heeft op Dioojo een mooi woonhuis laten bouwen en later verzocht om daar te mogen vesfigeo. Door oos vorig hoofd van plaatselyk bestuur, den Heer W. F. Engelbert Van Bevervoorde, werd het voorstel gedaan om dit verzoek van de hand te wysen. Onlangs herhaalde The Thoan Lok echter zyn verzoek cc thans is dit ingewilligd. Vandaag of morgen komt deze of gene babah met een request om zich op Kajoen of Simpang te mogen vestigen. De Chinees is immers van het systeem boleh tjobah.
Uit Batavia.
(Part. correspondentie van De Loc.) De Heer A. G. Stephen, accountant van het agectschap te Batavia van de Hongkong and Shanghai Baoking Corporation, is aangesteld tot acting agent van het agentschap te Soerabaja. Hy vervangt daar zyn collega W. Drysdale die met verlof naar Engeland is vertrokken.
Soekaboetni'sche Landbouwvereenlging.
Aao het jaarverslag over 1899 der Soe. kaboemi'sehe Laadbouwvereenigiog, opgenomen in de jongst verschenen af leveriDg van het Tijdschrift voor Nijverheid en Land bouw in Nederlandsch-Indië, ontleenen wij het volgende. Op de algemeene vergadering van 14 Februari 1899 werd het oude bestuur herkozen, zoodat het samengesteld was als volgt: de Heer G. C G. W. Mundt, president; de Heer E. J. Kerkhoven, vice-president; en de Heer H. L. G. Ter Braak, secretaristhesaurier. De Vereeniging telde in den aanvang van 1899, 68 gewone leden, 8 eereleden en 4 leden van verdienste. In den loop van het jaar nam de vereeniging toe met 8 nieuwe leden, terwyl zij door ontslag .emiog 10 en door overlyden 2 ieden verloor, en het aantal harer eereleden hetzelfde bleef, doch dat der leden van verdienste door overlijden met 1 verminderde. Door deze mutatien telde de vereeniging op het einde van 1899, 64 gewone leden, 8 eereleden en 3 leden van verdienste, In den loop van 1899 werden de vier voorgeschreven algemeene vergaderingen gehouden, waarop den leden het voorrecht te beurt viel de voordrachten te kunnen aanhooren der Hoeren Dr. P. Van Romburgh, over de chemie der tbee en het chemisch onderzoek daarvan aan het Laboratorurn voor thee van 's Lands Plantentuin te Buitenzorg; H. J. Wigman, over de vruchtenteelt in Nederlaosche Indië en de Vereeniging tot bevordering der ooftteelt io Nederlandschelnd.B; H. Netscher, over de behandeling van erfpachtsaanvragen op Java; R. A. Eekhout, over de ontworpen spoorwegverbinding Tjibadak» Wijnkoopsbaai; en Professor Dr. Zimmer* man, over de aaltjesiiekte in de koffleplant. soenen. A. Theecultuur. Wederom kunnen wy* met genoegen constateeren, d.t de theecultuur op Java,zij bet vooralsnog o k langzaam, io dit verslagjaar vooruitgang heeft gemaakt, en ofschoon het uitvoercijfer thee over 1899 is gestegen van 10.657.476 halve kilosin 1898 tot op 11.495,850 halve kilos, zoo zal het jaar 1900 zeer zeker een ruimere vermeerdering van de oogsten aantoonen.
B. Kma en kinine.
Het jaar 1899 is voor alle belanghebbenden bij de kinakultuur op Java eea zeer belangrijk jaar geweest, want niettegenstaande den grooten aanvoer van Java-kkabast op de m rkt te Amsterdam, verheugde dete markt zich gedurende dat jaar in eeo levendig ve - loop en werd de aacgeboden hoeveelheid bast op de veilingen grootendeeïs tot goede prijzen verkocht.
Maar bovendien bereikten de kinabastverkoopen van 1898 te Amsterdam ten opzichte ran hoeveelheid en kwaliteit het hoogste cyfer dat er tot nu toe op die markt werd verkregen.
Waar toch in 1886 op die markt verkocht werden 654 200 kilogram kinabast inhoudende '24.300 kilogram zwavelzure kinine, daar bereikten deze verkoopen in het jaar 1899 het cyfer van 5.610.581 ki'ogram kinabast, inhoudende 275.257 kilogram zwavelzure kinine.
Waar in bet jaar 1886 van tal van zyden, niet het minst van de zijde der Vereeniging, gewezen werd op de belangrijkheid der Ja" va-kincaultuur, daar behoeft het thans met bovenst -ande overtuigende cyfers voor oogen geen betoog meer, dat op het oogenblik de Java kinacultuur de alles beheerscbende producent op de wereld is geworden van grondstof voor kinine. Dat dit feit bereikt werd niettegenstaande dat tal van moeilijkheden, waarmede de Java kinaplanters te kampen hebben gehad hoofdzakelijk door het oecoiomisch-dip'omatieke schaakspel der leden van Duitsche kinine-conv .ntie in Europa, is eeo bewys te meer hoe ook hier bet Ne ierlandsche karakter ten langen laatste zijn taaie volharding, zyn doorzettingsvermogen beloond ziet. Niettegenstaande dat aanzienlijke cijfer der Java-kinabast verkoopen te Amsterdam iD 1899, kunnen wij de vrees van sommigen, — zo° deze althans nog bestaat—, voor overproductie geheel en al terzijde stellen, door eenvoudig er aan te herinneren dat naast het openen van tal van nieuw markten voor den verkoop van kinine, de bevolking over de geheele wereld voortdurend aanzieniyk toemeent eo d aardoor natuurljjk de consumptie van kioioe daar* mede gelijken tred houdt. Dat laatste zal ln nog meerdere mate bet geval worden, zoodra allerwegeo gepubliceerd zal zyo de nieuwste bestrijdingsmethode der zoozeer gevreesde malaria, vao de hand van den beroemen Berlijn schen Hoogleeraar Dr. Robert Koch, die de bestrijding en genezing der malaria door het uitsluitend gebruik vin kinine voorschrijft. Met deze omstandigheden voor oogen is naar onze meening de maximum produktie van Javakinabast nog lang niet bereikt. Daarnaast valt het echter ten zeerste te betreuren, dat op dit oogenblik, nu de vooruitzichten voor de Java-kinacultuur zich wer* kelijk eenigszins gunstiger laten aanzien, zjj op nieuw door concurrentie van uit het bui" tenland bedreigd wordt tengevolge der aan* zienlijke periodieke veilingen van kinazaad uit de Gouvernements kina-onderneming op Java. In totaal werden in 1899 van Java verscheept 11.399.34 halve kilo's kinabast, tegen 11.171748 halve kilo's in 1898, dus vermeer» dering aantoonende van 227.595 halve kilo's. Terwyl het jaar 1898 sloot met een unitprijs van 4 7/8 cent, eindigde 1899 met een unitprijs van Isji cent; de Amsterdamsche Maart-veiling van 1899 overschreed zelfs het in zoovele jaren niet meer geziene dubbeltje, daar de unitprijs toen het cijfer van 10.90 cents bereikte. Daar de zichtbare voorraden in Europa van kinab st en kinine op bet einde van 1899 bijzonder zjjn geslonken, zoo gelooveo wij dat de Ja va-kin .cultuur het jaar 1900 met gerust» heid tegemoet kan gaan. C. Liberiakoffie. Spraken wij io ons vorig verslag den wensch uit, dat de koffieprijzen zich mochten gaan herstellen, zoo werden wq io onze verwachtingen daaromtent bijzonder teleurgesteld. lostede van verbetering der prijzen, viel daarentegen een voortdurende daling waar te nemen, waaraan zich een flauwe en lustelooze markt paarde. In October i 899 trad er een geringe prijs» verbetering in, vooral voor Java-koffie en liepeo onder anderen bij de Gouvernementsvei- Ing van 17 October 1899 by* geanimeerde vraag de prijzen voor gewoon ordioair Java op tot 29 cents. Kleurige Java-koffie West-Indische bereidiDg giicg flick boven taxatie, ierwijl by Liberia ean verbetering van 1/2 cent hoven taxatie merkbaar was. Da oorzaak dezer kleine prijsverbetering moet gezocht worden io den geriugen voorraad van gewoon ordinair Java-koffie en in de mededeeliig der Regeering omtrent baar voornemen tot het houden vau kleioere veilingen. Over het algemeen viel er op het einde van het verslagjaar geeo verderen achteruitgang in de pryzen te constateeren, doch wel een geringe neigiog tot verbetering daarvan. C. Cacaokultuur Voor deze kuituur bracht het afgeloopen jaar weinig opmerkenswaardigs. De stemming voor het produkt was in dea aanvang van 1899 vast maar kalm; de gewone vraag voor de coosumptie bleet goed, waa'* aan ten volle koa wordeo voldaan door de groote oogsten, flinke voorraden en ge egelde aaovoeren. E. Suikerrietblbit-cultuur. Cyfers betrekkelijk de in 1899 Jf*e*xPor" teerde hoeveelheid plantmateriaal zyo helaas niet in ons bezit; wy zullen ons daarvoor wenden tot dea chef der exploitatie van de Westerlijoen der Staatsspoorwegen met het verzoek, om ons te willen verstrekken de juiste cijfers vao de uit de verschillende afdeelingen van dit gewest uitgevoerde aantalleo wagenladiugen suikerriet bibit, te Beginnen met het jaar 1895. Met die cijfers voor oos, zal het gemakkelyk uit te maken zyn of er een vooruitgang dan wel achteruitgacg dezer cultuur v lt waar te nemen; intusschen kan echter ou reeds worden vermeld dat de uitkomsten dezer cultuur voor 1899 over het algemeen veel oDguostiger waren dan die vao To™Se zoodat zij inderdaad oogun&tig genoemd kun» een worden. F. Rijstcultuur. Niettegenstaande de groote verwoestingen door de December-stormen en bandjirs van 1899 aangericht in het tevelde staande rystgewas, kan de ryst-cultuur dér inlandsche bevolking in het afgeloopen jaar voordeelig worden genoemd. G. Peper-cultuur. De hooge prijzen die het produkt dezer cultuur wist te handhaven, spruiten voort uit de verminderde opbrengsten van Sumatra en vao de Straits Settlements, welke gezamenlijk de grootste hoeveelheid peper voor de wereldmtrkt leveren.
Doch <*e verminderde peper-oogst viel in 1899 ook op Java op te merken en dat moet zoowel voor dit eiland als voor Sumatra, hoofdzakelijk worden toegeschreven aan ziekteverschijnselen in het plautsoen. waarvan de zoogenaamde «aalijdsziekte' wel de voornaamste schynt te zyn.
Aangeslagen Vendutien.
DINSDAG, 30 Miart. Bij den pandhouder Goey Nrfo.oen, op Gangteng.h. Ip het Tendulocaal van ,n door de N. V. Soesman's Em.-, Vendu- en Coaa.--1 kantoir. . , , WOENSD\G, 2t Maart In het vendulocaal van en door den Heer N. C. Vlaanderen en Co. DONDERDAG, 22 Masrt. Ia het sterfhuis vsn Sech Ali bin Salim Bskarta in de Mal. Kamp door de WeeskamT. VRIJD vG, 23 Maert. In de milit apotheek vsn af*ek goederen. ZATERDAG, 24 Maart Mr. P. W. Filet, van 3 percetlen. Bq de algemeene pakhuizen, van een partij inferieure koffie en afgek. goederen.
Correspondentie.
Ongeteekende stukken worden ronder meer ter lij'le gelegd. ... Ook kan de redactie neb niet belasten met het teruglenden van stukken die wel geteekend,, maar niet voor plaatsing geschikt vja.
TELEGRAAF- EN TELEFOONDIENST VAN „DE LOCOMOTIEF". Batavia-Nieuws 17 Maart Uit de Batavia-bladen. Mijnbauw maatij. Balangan.
Volgens het Bat. Nbld. is eindelijk van de Mijnbouw-Maatij. Raiangan rapport ontvangen waarin bericht wordt dat 50 ton kolen vau dio maatschap pij aan de Pakket vaart-m aatjj. ter beproeving is geleverd, en dat de kolen vrij wel voldaan hebben. Het verbruik was plm. 10 pet. hooger dan dat van Australische kolen.
Hooggerechtshof.
De J. bode weet mede te deelen dat de Raadsheer bij he.t Hooggerechtshof Mr Van Benthem Jutti ag wegens ziekte met 2 jwen buitenlandsch verlof zal gaan. Öen Raadsheer met verlof Mr. Winckel is telegrafisch medegedeeld dat de procureursgeneraal Mr. Veenstra met pensioen den dienst verlaat voor het geval dat hij (Mr. Winckel) als zoodanig wil invallen.
Binnenlandsch Bestuur.
Overgeplaatst vande Zuider-en Oosterafdeeling van Borneo naar de residentie Ambon, de controleur Moorrees.
Militaria.
Geplaatst bij het lle bataljon, de 2e luitenant van bet garnizoen van Bangka Ver Der Dussen. Overgeplaatst vau Paiang-Pandj_n naar Padang de le luitetnaut-kwartiermeester Van Der Pa.m. Idem van Batavia naar Padang-Padj ang, de 2e luitenant» kwartiermeester Verboon. Benoemd tot magazijumeester der3a klas bgde Ganie, de migazijumeester der 4e klas Biekart van Malang, Idem tot magazijnmeester der 4e klas, de conducteur der le klas Cremer van Batavia.
Bij het onderwijs.
Benoemd, tot hulponderwijzeres Mejuit. Perk, thans tijdelijk als zoodanig werkzaam. Tijdelijk werkzaamgesteld als hulponderwijzeres Mejuff. Noll, die geplaatst wordt te Soemenep. Otergeplaatst van Probolinggo naar Banda Neira, de onderwijzer der le klas Vorderman. Idem van Soerabaja naar Probolinggo, de onderwijzer de le klas Grondijs. Idem van Sitobondo naar Soerabaja, de onderwijzer der 2e klas Den Exter Van Den Brink. Idem van Soemenep naar Sitoboudo, de onderwijzer der 3e klas Jordan.
Indische Waarden.
Aand. Redjang Lebong 2921/» > Pagoejaman 135 » Ned. Ind. Handelsbank 95 » Sem: Cher: Stoomtram 145 » Hand. vereen. Amsterdam 125 » Ned.-Ind. Escompto-Mij. 105 De markt is tamelijk kalm. Belangrijke vraag naar aandeelen Re« djang Lebong.
Uit 's Gravenhage.
dd. gister aan het Bat. A&W. De Heer Gerth Van Wijk, leeraar aan de hoogere burgerscbool met verlof, is gepensioneerd.
Uit Buitenzorg.
Benoemingen en*. Ontslagen, eervol, uit zijn betrekking, de commandant van de twee* de militaire afdeeling Generaal De Bruyn. Benoemd, tot chef van het wapen der Infanterie en der tweede afdeeling van het Departement van Oorlog, Generaal De Bruyn. Idem tot opziener bij de gieterij van den Artillerie-constructiewinkel Ylst. Verlengd nader met 6 maanden het verlof verleend aan: den kapitein der Infanterie Bodemeyer; den onderwijzer Boogaart. Verlengd met 0 maanden het verlof verleend aan : den bewaarder der 2e klas Droop; den onderwijzer De Zwaan; den onderwijzer Jans ; den militairen apotheker der le klas Petersen; _. m den len luitenant der Artillerie Kerremtnii
nm.■—■_(i ék'Mim 11 innin mn iï. ui i■ '_^_»r_^i' n_WrrtiJiipii^*<. den opzichter der 2 a klas bij den Waterstaat Tilma. Ontslagen, eervol op verzoek, uit "sLands diaost, wegens volbrachten diens ttijd en met behoud van recht op pensioen, da maj oor-intendant Verne r Idem de majoor intendant Van Baar Vin Slangenbargh. Verleend 6 maanden verlof naar Europa, buiten bezwaar van den Lan de, aan den 2an luitenant der Infanterie Goe il Gildemeester. Verleend een jaar verlof naar Europa, wegens 10 jarigen dient, aan den onderwgzer Van Rooy. Idem, aan de hulponderwijzeres Kress, geboren Zwennes. Naar indiö keeren eerstdaags van buitenlandsch verlof terug: per s s. Koningin Rgentee: de assistent-resident Hartogh Heys, de onderwijzeres Steeoszijnen, de onderopziener bij den Artillerie constructie winkel Houweling; per s. s. Merapi, de hoodfd.iospecteur der cultures Van Lawick Van Pabst. Op den 17eo Februari, de luitenantkolonel der Infanterie Wiehen. Op den l7en Maart, de kapitein der Genie Plantenga, de kapitein der Infanterie D.-> Wijs, de le luitenant der Artillerie Loysendillié. Op den 14en Maart, de officier van gezondheid der le klas Eernstcnan. Op deo 21en April, de officier van gezondheid der le klas Lorey.
OORLOGSTELEGRAMMEN. Part. telegram van „Bat. Nbald." „Locomotief" en „Soer. Handelsblad." 's Gravenhage, 16 Maart.
Berichten melden dat Generaal Pratytnan tot militair Gouverneur van Bloemfontein is aangesteld. De Hollandsche Afrikaanders in de Kaapkolonie zijn zeer onrustig. De Boeren concentreeren zich te Warrelston, ten Noorden van Kimberley aan den spoorweg gelegen, en hou" den den opmarsch der Engelschen van Kimberley naar Mafeking tegen. De Eogelscbe troepen (*) zijn zonder tegenstand te ontmoeten de Oranjerivier overgetrokken. (1) Met deze troepen worden natuurlyk bedoeld die sich ten zuiden van don Oranje- Vrjjstaat bevonden, Rm. Loc.
Telegrammen aan de „Javabode."
's Gravenhage, i 6 Maart. De staatssecretaris der Transvaal B eitz beeit een publicatie uitgevaardigd, waarin wordt medegedeeld dat thans de bedeelingen van Engeland duidelijk gebleken zijn, en de strijd om de onafhankelijkheid der republieken moet worden volstreden. Thans wordt weer bericbt dat Ge» neraal Joubert xich te Brandfort, ten noorden van Bloemfontein bevindt. Generaal Gatacre staat thans te Betbuliö. Ook Generaal Clements it van uit Van. ijl den Oranje Vrijstaat binnen gevallen.
Reuter-Telegrammen.
London, 10 Maart. Generaal Gatacre is de Oranje-rivier overgetrokken,eu heeft Bethulie (zuidelijke grens Oranje Vrijstaat) bezet. Generaal Polevarieuw is met 200 man van de Guards, 2 stukken geschut en een kleiue macht bereden Infaoterie van Bloemfontein vertrokken om zich bij de Generaals Gatacre en Clement te voegen. Hij is Betbaiiie(ten Zuiden van Bloemfontein aan den spoorweg) ongehinderd voorbij gegaan. [f De bewoners van bet noordelijk deel van den Orarje Vrijstaat houden zich trouw aan het verbond met de Trans» vaal gesloten. President Steyn heeft ernstig verzet aaageteekend tegen de overgave van Bloemfontein zonder een poging om weerstand te bieden. De Heer Montague Wbite, oud consul generaal der Transvaal,waarscbuwt,i tegen bet gevaar dat de Boeren, Johan Disburg in delucbt zullen laten vlie-gen.
Uit de Straitsbladen.
Reuter seinde op den Uen: dat de Transvaalsche Regeering eea beroep gedaan beeft op de Duitsche Regeering om hare bemiddeling te verleenen, doch daarop een weigerend antwoord gekomen is, omdat Duitschland op geenerlei wgze betroken is in het conflict; dat de secretarissen van Transvaal en Oranje Vrijstaat, Fischer en WaU moran, te Lorenco Marquez v^a aange* dat Lord Salisbury op het direct beroep om over den vrede te onder, bandeleo tot antwoord gaf dat de Engelsche Regeoring geen onafhankelijkheid kon toestaan aan Transvaal eo den Oranje Vrijstaat . dat op het verzoek van President Kruger de Vereenigde Staten van Amerika hun bemiddeling heeft aangeboden, doch dat Engelaod die heeft afgeslagen; dat de Presidenten der beide republieken den oorlog tot het eind zullen doorzetten nu Engelaod besloten heeft de ooafhankelijkhsid vau hun staten te vernietigen ; dat een bericht aan de Times uit Mafeking dd. 6 Februari meldde dat de toestand van ziekte en ontbering verschrikkelijk is; het garnizoen leefde van paardenvleesch en brood gemaakt van fijn gehakt paardenvoeder.
Uit de Britsch Indische bladen.
Volgens telegrafische berichten «it London is Lord Bosebery bezig de banden met de Terschillende liberale fractie» wéér nauwer toe te balen
Familiebericht
Ondertrouwd: L. F. H- TEN HONES J. DORA GODIN. Huwelijksvoltrekking 29 Maart 1000. Volstrekt eenige kennisgeving' Geen receptie. Malang, 14 Maart 1900. 115) Ondertrouwd : ANNIE HENDRIKSZ L. BRMELING. Huwelyksvoltrekklog 31 Maart 1900 om 5 uur 'savonds. Iniegenwg om 6 uur 's avonds Receptie om 7 uur 'savonds ten huiw vao de ouders der bruid. Manoodaja (Preanger), 19 Maart 1900. Eenige en algemeene kennisgeving. ___ 1188 Getrouwd: WILLEM HENDRIK WEGENER NETTY WENNEKENDONK, die ook namens hunne wedersy dsche ouders, hartelyk dank zeggen voor de bewyzen van belangstelling, ter gelegenheid van hun huweiyk ontvangen. Batavia, 10 Maart 1900. 1134 ■ .oorspoedig bevallen van een dochter : I Mevrouw E H.iBUB geb. Arnold. f Djocja, I'-3—1900. 1189 Heden overleed ons dochtertje, oud vier maanden. RADKN TOEMKNOOOBHa TJOKRO NAGORO en Ramen Aiob. Koedoes, 14 Maart 1900. 1181 Eeden overleed na een langdurig lydon, zacht en kalm de HoogEdelgeatrenge Heer J. A. EINTHOVEN, oud dir; off. v. gezondheid der lo klasse. Djocjacarta, 15 Maart 1900. Zyne weduwe, kinderen on behuwdkinderen. 1146 De Heor en Mevrouw CANTERS— Ondkrwatkr betuigen hun dank voor do vele blyken van belangstelling by do geboorte huoner dochter ondervonden. Pawon , Maart 1900. Kediri 1180 Hartelijke dankbetuiging Aan allen die bij gelegenheid van oos 50-jarig huwelijksfeest hunne attentie hebben getoond. O. P. IPBEN 1138 on oehti—eaU. ""Morgen Zondag, geen receptie ten Residentie-huize Bodjong. 11*9 De familie T AUSEMT is deze maand verhinderd te ontvangen* 1050 D~iTamilie POEUBO KAÜININGRAT is wegens ziekte verhinderd deze maand te ontvangen. 1150