fieaenttal 33 Maait te Skfi-tftong O m. M 2i M jart, liöta! Merbnboü, 70 m M
*h*rmom*t*rBtunfi têjkusunm. 90 gr'! f-a.l-iF Minjiooru 75 ü'r Fat-jr Uótel Merbaboe, 21 Maart Maxiuiuïi. 68 gi, vahi. Maimna., 56 gr. Fabr.
fieaenttal 33 Maait te Skfi-tftong O m. M 2i M jart, liöta! Merbnboü, 70 m M
*h*rmom*t*rBtunfi têjkusunm. 90 gr'! f-a.l-iF Minjiooru 75 ü'r Fat-jr Uótel Merbaboe, 21 Maart Maxiuiuïi. 68 gi, vahi. Maimna., 56 gr. Fabr.
gei+ed* ie *w»d Maart Hollandsen»' 4-11—18 -25. Fransche 12-27. Duitsche 7—21.
Hoeren abonnés in net bint onland an ds nultenbezitlinoer, dis een belangrijke gebeurtenis aan De **>**>wmcsti«f willea feleorafeersn. zullen onmfduellijk de aaiakoaten en den dank der redactie toraf ÜBtvaenen.
Nogmaals moeten wij op de talrijk* verzoeken tot doorseinen van ooriogs talegrammen aan sociëteiten en partianlieren in het hunnenland hier ?«or aUen geaamenlljk (wij knnnen de brieren niet afzonderlijk beantwoorde, mededeel en, dat ons dit door onze eigen» rroote drukte in dezen tijd onmogéflil. te, en wij natuurlijk den een niet n»'t jen toestaan w»t wij den ander we ge» ren. (Bed ££}
De overwinning op de Rhodesische troepen bij Lobatsi, een uur of tien gaans benoorden Mafeking, overschat ik niet, want de macht van kolonel Plumer (of Gen. Carring'on zoo die daar reeds is aangekomen) is niet zeer groot, maar toch bewijst zij dat de Boor en de verovering van Ma» tekifiir I ißg üiet opgeven en in geen geval aooAik vroeger werd geseind heel naa/ Rustenburg zijn teruggetrokken. Dit blijkt dus wéér een der vele engelsche telegraaf-strapatzen te zijn geweest. Ontzet uit het Noorden is nierdoor v oor Baden Powell nu wel verkeken; de vraag wordt dus of Kitchener dan wel Metheun hem zal weten te bereiken en ontzetten uit bet Zuiden.
Kranig, is verder bet nieuw zich formeeren van een commando van 4000 Boeren bij Aliwal North en Rouxville, beide aan de zuidoostelijke grens .an den Vrijstaat. Die mannen staan dan midden io de vijanden, Gatacre, Brabant, Clements. De eerste zou zelfs door commandant Olivier (die gisteren reeds op Kroonstad in NoordfVrijstaat heette teruggetrokken) bij Betbulie, insgelijks aan de zuidgrens, weer zgn verslagen. Het klinkt vreemd, maar men moet er wel uit opmaken, in verband met dat commando bg Aliwal North, dat ook hier de Boeren, oog altgd stand houden, waarschijnlijk jn overeenstemming met het hoofdcommando een soort guerilla voeren om een deel der eDgelsche macht hier vasttehouden en haar niet met vo!* le zwaarte op de Transvaal-verdedigers te doen vallen.
: Ook in Natal eer een voorwaai tsche dan achterwaartsche beweging, want; Pomeroy, waar de Boereu da heuvels zouden bezet hebben ligt oostelijk Tan Ladysmith, dus veel zuidelijkerl dan hunne tot nu toe vermelde stelljngea in de Biggarsbergen, Ea 'alsof alles ditmaal b -moedigend Oioet klinken — een nieuwe federatie iwa Transvaal en Vrijstaat, maar wat ik hiervan moet denken, vooral van Joubert 's vervanging door Steyri a|s opperbevelhebber, verklaar ik voorloopig niet te begrijpen.
« Ons telefoon-bericht van 20 Maart j!., dat Witbooi's zoon de Boeren en AMkaaoders, die van uit Vryburgnaar Dimaralaod willen trekken, hierin behulpzaam ws, blijkt foutief te zgn overgebracht. Die christen-kaffer, een zoon van Wrtboei die langen tijd io strijd leefde met Duitsch Z-Afrika, waarvan Damaraland deel uitmaakt, wil i tegendeel den Boeren den doortocht naar dit land beletten. Welke redenèa die "man daarvoor heeft, laat ik in 't milden. Mtar een combla van willekeur is het, dat de engehche autoriteiten, meer bepaald de met dat doel naar Rhodesia vertrokken Sir Cirriogton, den Boe ren dit verhuizen naar «en atider hnd willen beletten. Dus : wy'zullftß je je laud o-Jtuemen, ca je zult in dat land blij»en om naar onze Pijpen te dnseu! 't Js een schandaal van aanmatigirg I Indien een de«l der Boeren Duitsch Afrika wil gaan bevolken eo door Duitschland wor t ontvangen, mjg een C*r» rington hun dit dan beletten?
Hed«n normen ontvingen wy de Hollands.'he Mail tóet berichten tot 20 Februari jl, het voornaamste nieuw* daaruit is opgenomen in oos nummer van heden.
Onze twee kleine feuilletons geëindigd zynde, maken wü heden wederom een aanvang met een grooter, getiteld Een Artist misdadiger, uit het Fransch voor De Locomotief bewerkt.
en Mevrouw de Bruyn zullen, volgess een achterstaande advertentie, met het oog op hun aanstaand vertrek, ontvangen io den vo.ravond van Dinsdag, 27 Maart a. s, ten residentie-huize Bodjorg.
NaT wy vernemeß, is Maeth Piazza, die nog steeds te Semarang vertoeft, bezig door middel van repetities een tweede opvoering vars de Controleur der Slaapwaggons voor te bereiden. Wanneer deze zal plaats hebben, Is nog oiet vastgesteld, wjjl de directrice den eisch stelt dat alles ïo de puntjes zal zjjn, zoodat het stuk ditmaal tot zyn recht kan komen; drie medespelers zyn door anderen vervangen en Maeth Piazz i zal zelf een hoofdrol op zich nemen
nist van den trein — gelukkig nog bü tijds — dat de stoomtram in aantocht was, stopte onmiddellijk en begon achteruit te «toornen. Door zijn cordaatheid en tegenwoordigheid van geest heeft hij een vreeselijke botsing voorkomen. Het schijnt dat de schuld van dit nog by toeval voorkomen ongeluk lag aan onvoldoende instructie omtrent kruisingen te Porrong, althans eerst daarna, 9 Maart, kwam van C A. 4. een circulaire, waarby de nummers der te kruisen treinen en trams werden vermeld en voorgeschreven dat die kruisingen op de treinrapporten der machinisten moesten worden vermeld. Was dus de He«r v. B. qui C. A. 4. daar ook niet en défaut, en is dan weer niet min ot meer het spreekwoord toegepast: de kleinen hangt men op, de grooteren laat men loopen ?
Wij hopen daarom van harte dat onze Gou» verneür-Generaal, die bekend staat als een streng maar zeer rechtvaardig persoon, de Heeren Nolthenius de Man en Venema binnen kort in hun oude rangen moge herstel' len. De tijden van het alvermogend geweld zün voorbij,de rede zwaait nu den scepter, en het recht dient te worden gehandhaafd zonder aanzien des persoons. (Zoo zij het. Red. Loc.)
die morgen-avond in den schouwburg alhier «al plaats hebben, zijn nog slechts een vijf. tigtal plaatsen open die morgen-ocOend kanoen besproken worden.
De He>r Baizofiore heef; bet voornemen oogmaals by abonnement te Sen arang een reeks van acht voorstellingen te geven, aan vanaendeMaaodag 2 April a. s.
De volgende opens zullen gegeven wor- Itn: Marie di Rahan, Giocondt, Ernani, (lui ma»,_Lind* de Chamounix, Educande di Sorrente, Lucrezia Borgia eu Don Pa»-qucile.
Het aboonainent voor deacht voorstellingen zal zyn voor één psrsodn f 25, voor twee f 48, voor drie f 64, voor vier f 80, alle eerdere persooen f lö uit hetze fela gezio In Je loges of «talles.
Een dame, die heden-morgen zalf .ao het ost kantoor alhier is geweest, verzaakt ojß litiog la geven aan een door h«ar iv te branen klacht, wegens de onbeleefde behandeling, saar b ar zeggen, door baar van den kant van een der ambtenaren ondervonden. Zü had voor dertig cents aan postzegels besteed en gaf een gulden in betaling. De bedoelde ambtenaar, o. a. belast met den verkoop van postzegels, gaf haar een halven galden en twee dubbeltjes terug, maar de halve gulden was Baar hare meening niet gangbaar; toen de dame den ambtenaar dit geldstuk met de bedoelde opmerking terug gaf, gooide hü haar evenwel den halven gulden weder tee. De «a«k liep hiermede af dat de dame haar gulden terugweg en de postzegels aan den ambtenaar terug gaf; ondertusschen moest de klaagster zich elders van postzegels voorzien, ten einde haar brieven te kunnen verzenden.
De »Amsterdamsche Maatschappü van Lee vensverzekering/V hoofdagent, directeur van het bnkanJoor te Soerabaja Jhr. Mr.A. F. -e Savornin Lohman Jr., heeft by wijze van reclame verspreid, de vyfde jaarlijksche uitgave van Van Dorp's Officieele Reisgids voor Spoor- en Tramwegen on Java ; deze reisgids is zeer practiéch ingericht en heeft menig reiziger reeJs goede diensten bewezen.
Is verleend om den geweien klerk ter griffie van de landraden te Poerwodadi en Demak (Semarang) C. Ch. Mendelsoha weder in s Lands dienst op te nemen,
De opium-mantrie Wongsokario met 2 tffi* oppassers posteerde zich gister aan den Boe* Nauwelijks had de toko Tjio Liong Hm a< deren ingeklaard en ij ontvangst geaom," of hy volgde het transport tot aan de toko"; daar aangekomen werd tot een huisonderzoek overgegaan en alles minutieus besnuffeld, doch Zonder eenig resultaat.
Gister op den middag heeft de vrouw van een wisselwachter der Ned.-Ind. Spoorweg- Maaty. zelfmoord gepleegd, middels een lanspunt die zij zich in bet hart stootte. Zij viel dood neCr op de baan die naar den Boom leidt, en had zij niet een zuigeling die om zijn icoedèr schreeuwde, dan had de man nog niet geweten wat van zyn vrouw ge- Worden was. Voor het kind naar ha
Met het, verder grondverzet schünt men bij deze werken te wachten tot het gereed komen der bruggen. Van deze is die bestemd voor de baan van de Sem.-Joaoa.tram onder handen, is deze klaar dan komt die voor de lijn Semarang-Vorstenlanden aan de beurt. Eerst wanneer beide klaar zijn zal men de dyken kunnen sluiten, omdat het water gelegecheid gegeven kan worden om zeewaarts te stroomen. Het geheele werk zal nog in dit jaar voltooid worden.
en toch scbynen zij samen te kunnen gaan. zyn de functie 2 van loerah-kampooog en koeliewerver ; een kampoooghoofd van Semarang wordt n.l. dan eeos te Pekalongan. dan weer te Tegal gezien, van welke plaatsen hy gewoonlük met een aantal aanstaande emigranten terugkeert.
I schryft mao uit Müang san De Loc: ■ Hier te Malang loopt het serucht dat ome ■ gewezen st tionschef Nolthenius De mao, die ■ kortelings met achteruitstelling in rang en I wel naar aanleiding der quaestie van de vracht- I goederen, naar de Westerlü»en werd over- I geplaatst, biuneo koi t herstel van grieven zal ■ krijgen en weder in zyn vorigen rang zal ■ worden geplaatst. H Kort na zyn aankomst te Batavia moet hij ■ op de audiëntie bij den Gouverneur-Gane-I ■ rail zijo grieven eo bezwaren aan Z. Ex-I ■ cellentie hebben blootgelegd, met dat gevolJ ■ dat hem de toezegging werd gedaan er eenl I streng en onpartijdig onderzoek zai wordsnl ■ iogesteld. I ■ Het is te hopen dat wy dan binnen kortl I uit de officieele courant mogen vernemen datl ■ de Heer N. D,M. in zyn vorigen rang weder I ■ hersteld is. Maar dan mogen wy ook ver-I ■ wachteo, eo het zou niets dan billyk zijo.l ■ dat Z. E de Gouv -Geoeraal den geweien I ■ commies, den Heer Venema,een mede shcht-l ■ offer eo die tot len klerk werd teruggesteld, I ■ ook in zyn ouden rang moge herstellen. I ■ Deze beide heeren rouleerden toen onder- I I ling in den. dienst als chef en sou3-chef. I ■ De Heer v. 8., chef der 4a afdeeling tel ■ Soerabaja, heeft, toen die malversatiëo bij hetl ■ goederenvervoer te Malarg aan het licht | ■ kwamen, het onderzoek geleid en door zjjn I ■ voorstellen aan den chef der exploitatie èn I ■ Directeur van B. O. W. bewerkt dat de twee I ■ heeren werden teruggebeld. I ■ Door velen werd beweerd d^t op dat ge- I I houden onderzoek wel aan te roerkei, viel. I ■ De chef van vervoerd van goederen van I ■ het station Soerabaja schyot bij den Heer v. I ■ B. aangeteekend te st»an als persona grata. I ■ Volgens algemeen oordeel moest deze del ■ hoofdschuldige tijv. Maar v. B. 's besch er-■ ■ me^in^ blijft in zyn positie gehandhaafd, ter- I ■ wijl die twee arme slachtoffers, hooiden van I ■ een gezin (V. heeft voor cm talrijk kroost I ■te zorgen) na een degradatie te hebben on- I ■ dergaan, van het büna Oostelükste naar het I ■ Westelijkste deel van Java worden verpl* atstl I ■ "Volgens ieders . meening is hiermede eenl ■ schreeuwende onrechtvaardigheid bedreven. I I Toen in der tyl bij hn gcudereovervoer'l ■ te Buitenzorg ook malversatiëo plaats hadden I ■en d-zelie Haer v. B. (thans inquisiteur) ■ stationschef was, behandelde men [zijn chef] I hem geadiglijk, maar nu zelf chef zijnde, I weet ZEd. geen de ninste humaniteit op I zijn schuldige (?) ondergeschikten toe te pas- I sen. Voor dezelfde fout, waaraan hij zich toen I schuldig ma kte, is hij hier met de meeste I gestrengheid opgetreden. En noj? zou men I deze niet'hebben gelaakt, ware zij niet ge-I paard gedaan met opvallende partijdigheid. I Het oordeel dat wij hier van de meeste I biapabten vande Staatsspoor hebben opge- I vangen, luidt over de hanJelwjjze van den I Heer V. B. 'zeer ongunstig. De Heer v. B. is I alle'behalve gezien bü zyn ondergeschikt per I sooeel. Als een staaltje van zijn eigen be- I leid als G A. 4 werd ons het volgende me- I degedeeld: ■ I. d*n loop van Februari had te Porrong I bij- a een botsing plaats tusscben de St. Sp. I trein en de stoomtram. De kruisiog der | bei(|e treinen moest te Porrong plaats heb- I ben; de trein moest op de komst van de | stoomtram wachten, naar de chef (een io I iandsehe h lie«chef) zond na eenig wacnten ■ bet l.ericht dat de stoomtram te laat zou ko* I meq, en liet den trein vertrekken. Niet ver I van de Porrong»brug bespeurde de macbi- I
Bij de Java'sche Courant no 23 is gevoegd een brochure aanwijzend : .1. Invoer der voornaamste katoenen en wollei manufacturen te Batavia, Semarang »n Soerabaja gedurende de maand November 399 en de vorige maanden van 1899, te za* en; 11. ia-en uitvoer der voornaamste hantlsirtikelen op- en uit het vrij verkeer van J;va en Madoera door particulieren gedurende de m and November 1899 en gedurende de eerste elf maanden van 1899 vergeleken met dien van de beide voorgaande jaren over gelijksoortige tijdvakken, ca 111. Aantooning van den voorraad der voornaamste handelsartikelen in entrepot op Java en Madoera aan het eind der maand November 1899."
Verleden Maandag-avond heeft Professor Max Weber die, naar men weet, vergezeld van zijn echtgenoote, de leiding van bet wetenschappelijk doel der Siboga-expeditie in handen heeft gehad, in het gebouw der Koninklijke Natuurkundige Vereeniging te Batavia een voordracht over de resultten dier expeditie gehouden, die door een vry talrijk auditorium werd bijgewoond. Na den afloop werd door majoor Muller, voorzitter der Vereenigiog, een wooid van hulde gebracht aan Prof. Weberen zün echtgenoote, die zich zooals spreker het uitdrukte, uit liefde tot de wetenschap de opoffering hadden getroost, eeojnr lang een ongemakkelijke zeereis te ondernemen
Zoowel dit echtpaar ah de overige leden der expeditie hebbeo op nieuw de bewijzen geleverd dat Nederland met eere mag genoemd worden in de ry der mogendheden waar het, de beoefening der wetenschap betreft.
Een Hed, een psalm van Paul Krüger lezen wü als volgt in de Soer. Courant. 0 GodlZwij? niat, houd U uiet als doof, en zijt niat stil, O God! Wjnt zie, uwe vij »n len maken getier, en uwe haters steken het hoofd op Zij miken listigljjk eeaen neimelijken aanslag tegen uw volk, eo beraadslagen tegen uwe verborgenen. Zij hebben gezegd : komt, laat ons hen uitroeien, dat zy geen volk meer zyn ; dat aan den naam Boer niet meer gedacht worde.
Want zy hebben in het hart te zamen beraadslaagd; tegen U hebben zy een verbond gemaakt: de tenten van Albion, en der Scboiten, en die van Erin.
Q'jeeüshnd en Tasmania en Nieuw Zuid- W.Jes, Hindostan met de inwoners vao Nieuw-Zeel»nd.
Ojk heeft Cicada zich by hen gevoegd; zij zija deo kinderen van Albion tot eenen arm geweest. D3e hun als Colley als Stewirt, als Anstruther aan de spruit Bronkers, Die verdelgd zijn te Majoebi; zij zün geworden tot drek der aarde.
Maak hen en hun prinsen als Dingaao en Masulikatze, eo al hun vorsten als Jameson en Willoughby. Die zeiden : Laat ons de schoone woningen Gods voor ons in erfelijke bezittiog nemen. Mijn God 1 maak hen als eea wervel, als stoppelen voorden wind. Gelijk het vuur een woud verbrandt, en geluk de vlam de bergen aansteekt; Vervolg hen alzoo met uw onweder, en verschrik hen met uwen draaiwind. Maak hun aangezicht vol schande, opdat zij, O Heere, uwen naam zoeken.
Laat hen beschaamd en verschrikt wezen tot 'o eeuwigheid, en laat hen schaamrood worden en omkomen.
Zooals men uit de bladen kon ontwaren, (schrijft het Bondsblad van 20 Maart,) beeft Z. E de G. G den gewezen stationschef van Ma» fan», den Heer Nolthenius De Man, in geboor ontvangen en zal deze ambtenaar nu gerehabiliteerd worden. In het vakblad Voor' waarts kwam de redacteur Loke, «djunctchtf by de S. S , voor de belangen van dezen ambtenaar op. Men weet ons nu te vertellen, dat de t. v. Directeur der B. O. W., niet erg gesticht over de beslissing door dan G. G- Rooseboom genomen, deu Heer Loke verboden hseft de redactie van Voorwaart* langer op zich te nemen. Wat er van aan is, weten wy niet, maar is dat het geval, div begrij pen wij ciet hoe een Gouvememeuts-amhlenaar, 91 js hu dan ook t. v. Directeur, de bevelen en beslissingen van een Landvoogd surft tegen te werken,'want het is nooit aan ■te nemen, dat waar Z E den Heer Nolthentas Da Man recht heeft laten wedervaren, bij een ander, die voor de belangen van dien wtUieo ambtenaar opkwam, zou laten kDij pen, dat wil er by ous niet iv. Wy zgn er daaiom vao overtuigd, dat deze G. G. zijn macht nooit door een minder ambtenaar be~ perkt zal wileo zien, ca wy gelooven ook niet d»'- deze Landvoogd de oude domper'acbtigheid hier ooit weer ingevoerd zal witlon h jbben.
schryft de Ïleer Schimmel in de Soer. Cou fint o. a. Het bizonder cachet van den Bond ligt in het verleenen van Bteun aaD den lodiër bü tyfl coccurrentie met de uit Europa komenat» krachten. Dit is wt-1 tegengesproken o.a. door den Heer .-Regensburg, maar hier heeft men het duidelijk bewijs dat deze h*«r eveamio als hèndtrde eu oog eecs ho-derde ledan het doel yam den Bond goed kenden.
Nn is in zoodanig doel volstrekt niets kwaads gelegen, Integendeel het is hoogst prjjzenswaardin zün medemensch beter uit te rusten voor den strijd om het bestaan. Doch wy meenen te moeten herhalen, wat we reeds uitvoeriger schreven, daartoe dient de Bond elders zyn invloed te concentreeren dan op de hier genoemde zaken, zelfs elders dan op onderwijs; zijn torg moet voornamelijk gelden de opvoeding, en deze wordt verkregen niet op school,maarin het huisgezin. Har vorm dat, als ge kunt, en ge zijt op den goeden weg en kunt alle rekesten en winkels eo landbouwinrichtipgen gerust san anderen overlaten.
Ma*r zoolang daarop niet de nadruk valt wekt de Bond,—hoewel.ik geloof het graag met de beste bedoelingen bezield — verwachtingen op bij den Indiër, die niet alleen niet vervuld zullen worden, maar die precies averechts werken tegen de bereiking van het voor* gestelde doel.
In plaats van den Indiër, — door hem den spiegel voor te houden en zijn eigen fouten te laten zien — op te wekken tot verbetering, is die Bond in veler oog een stut geworden waar het gemakkelijk leunen zal zyn, zoodat de inspanning der krachten tegenover de concurrenten uit Europa nog minder noodig zal worden.
Kn zoolang het bestuur vao den lodiseheo Bond die onjuiste meening, door vadzigheid ingegeven, niet heel duidelijk bestrijdt en zoolang het toch altijd weer in zijn program opreemt: het weren van concurrentie uit Europa io welken goed bedoelden vorm ook, — zoolang ?al hy een verderfelijker invloed uitoefenen op de Indische maatschappij door het wekken van volstrekt niet bedoelde, maar desniettemin zich krachtig ontwikkelende verwachticgen, die eindigen moeten» omdat zij nimmer kunnen worden vervuld, met ver» greoting van het gevoel bij den Indiër van aebterafgezet en onbillijk behandeld te worden, d. i. van haat.
Per ps. KÓnig Albert van de Norldeutscbe mail zullen op 9 April a. s. van Singapore naar Europa terugkeeren o. a. de Heer en Mevrouw Von Hesse Wartegg, de laatste meer bekend als Micnie Hauk.
U die opgaaf werkelijk juist, zegt de Soer Ct„ dan schijnt de kunstreis dermate hoofdzaak te zijn geweest, dat de wetenschappelijke zending naar Nieuw-Guinea er bü is ingeschoten.Of zou wellicht de houding der bewoners van Sslerika aanleiding hebben gegeven tot het intrekken van de Regeeringsopdracht aan den Heer v. Hesse Wartegg.
De luitenant-kolonel J. D. ten Bosch, die na? de pensionneering van overste Ërnste als chef der le afdeeling zal optreden, heeft l*nge jaren als luitenant eo als kapitein bij die af ie lieg gediend en is dus geheel en al op de hoogte vm persooeele aangelegenheden en de daarmedeverband houdende tallooze reglementen 4en voorschriften. Hij is, zegt het B. jV., een zeer kalm en bedaard man, die niet bekend staat als groote sympathieën te of antipathieën hebben en wiens bestuur dus, naar wij hopen, tegenover personen een geheel neutraal karakter zal dragen.
Aan het kort résumé van het verhandelde in de algemeene tevens bestuursvergadering van het Verzorgirgs-gesticht te , Djokj i, gehouden op 20 Maart jl. (opjennmen in Het Centrum) ootleenen wü het volgende. Bji het openen der besluursverga lering,
waarbij alle leden tegenwoordig waren, bracht de president met diepgevoelvolle woorden
buide
schrijft men aan het Soerabaja'tch Ilan dehblad: Zoo dikwijls ik de reis van hier naar Soe rabaji maak, hindert 't mü te zien hoe de 3de klasse passagiers (Europeanen) vervoerd worden. Te Toeloong-Agoog begint 't reeds in die kliste meer dan vol te loopen, en van Kertosono af zitten er dikwijls meer passagiers in dan 't wettig aantal van 54, (varkens worden beter vervoerd). U kunt begry pen dat men nu juist gean damesneus hoeft te bezitten, om zich aan 't einde van zoon reis onpasselijk te gevoelen. Ik verzeker u dat er io io >'n waggon 'n geurtje hangt, nog verergerd doordat er onder de inlandsche passagiers gewoonlijk eenigen zyn behept met vuile wonden en stinkende kwalen. Dit ' alles zoo aanziende en ruikende vraag ik mij steeds af: welke machthebbet.de zal nu toch eens gelasten aan dezen toest nd een einde te maken, zoodat de minder gefortuneerde Europeanen op een behoorlijke, meer menschelijke wyze in de 3de klasse kunnen reizen (te meer daar zü toch ook hooger tarief betalen dan inlanders.)? Dat dit spoedig moge' geschieden.
Naar wij vernemen, zoo schrijft het B. N., is de dirigeerende officier vin gezondheid der 2a klasse (overste) Maier van binnenlandsch verlof teruggekeerd en heef. hij den gewest telijken dienst in dele militaire afdeclogop Java vao majoor Helfrich overgenomen. Deze laatste zal de volgende maand Indië reeds moeten verlaten en volgens de meening van de geneeskundige commissie minstens twee jrén verblyf in Europi noodig hebben, om weder geheel voor den dienst geschikt te raken. Mjoor Helfrich kan gedurende zijn verlol zÜn bevordering tot overste verwachten,
Aan de Mak. Ct. wordt bericht dat op L\rantoeka een opstootje plaats gehad heeft. Een man ivan den overwal'' werd door den Radji van Larantoeka gevangen genomen, wmrop de Radj* tot wiens menschen de gevangene behoord», met 70 & 80 man kwam opzetten om hem te bevryden. Doch de laranloeka'whe groots, Heer verz»-melde zijn getrouwen en het kwam tot *f gevecht, waarin de .vijand ongeveer. dooden Het. De gevangene man .van overwal" verdronk.
Zooals ir en weet, zoo schryft het Soerhebben gepensionneerde ambtenaren eo eieren en gegageerde onderofficieren het' gekregen in plaats van den overtocht Europa een reis naar Batavia te doe* gebeurde het dezer dagen dat een gegtf onderofficier, afstand doende van het ' op de reis naar Nederland, een reisded» behoorlyk op zegel te Soerabaja indien^ Bat»via te k urne» bezoeken. De declarattf
groot f 71.54 en de man kreeg er een * schot van f 10 op. Te Batavia echter *, hem do r den chef der comptabiliteit *J gedeeld dat hij op de uitbetaling vansM f 17 45 kon aanspraak maken. Beweerd* dat men zich te Soerabaja bad vergist *' man kreeg na aftrek van de f 10, aan * schot genoten, nog f 7.45 in handen. Ootb* van middelen, moest hij van dit geld ' logies en terugreis betalen. De assistent sident van de politie, tot wienby zich*'' de, liet een spoorbiljet voor hem koop*" zonder een cent op zak moest hy den te^ tocht aannemen. Van B*tav>a tot Maos^ hij eteo noch drinken krggen en in I*** genoemde plaats was het dank zy de l* heid van den schout dat hy een onder*** kreeg. Van Maos te Soerabaja was hosf en dorst lij den weer zijn lot. Nu vraagt aan het Soer. Ilbl. het slaebw' van dete ambtelijke curiositeit waar me' gelyk heeft; te Batavia of haar ter pi»»' Ken overtocht per 2e klasse naar Europa het Gouvernement circa f 400 kosten i was het er met f 17 45 af. Het is weDS^J lijk dat belanghebbenden weten waaraafl; zich te houden hebben, opdat zü niet i*\ de gegageerde onderofficier als bedelaar»1 royaliteit van het Gouvernement hebbeo genieten.
■ Het Vaderland zegt naar aanleiding *j ■ de bekrachtiging van het vonnis, waarbü' *J ■ Troelstra door het Haagsche Hof tot oen a*4 I gevangenisstraf is veroordeeld, dat die w*P ■ wachten was, omdat de juridische over** II giogen van het arrest zeer sterk waren' Ide Hooge Raad alleen daarmede te mak" ■ heeft. H Dat mag wel eens herinnerd wordeo \ I schryft het blad — als wij nu zien. dat \ I sociaaldemocratische pers tegen de uilsprn H van den Hoogen Raad te velde trekt,oèA I zü bet zoo onbillijk vindt dat de Heer Tt*i I stra, die toch nut de beste bedoelingen M 1 gehandeld daarvoor in de gevangenis tfn 1 boeten. Aan dit onbillijk oordeel geven r I de bladen voedsel, die zeggen, dat de tb»' I genomen beslissiog pijolyk aandoet. Wat pÖJ I lijk aandeed, dat was ook mar onze mee»'] I het arrest van het Hof, omdat het noodel»' I zwaar strafte. Op het arrest van den HoJff I Raad zouden wy geen aanmerking weteo* ■ m ken. ■ De Heer Troelstra kan naar is opgem*^ I aan de veroordeeling ontkomen óf door t I jaren buitenlands te gaan óf door gratie ' I vragen en te krygeo, ■ Wij wenschen te vragen, of er geen defj I middel is nl. geen gratie te vragen maar ' ■ toch te krijge n 1 I Men behoeft geec sociaal-democraat te *|! I om het op'eggco van gevangenisstraf in » ■ geval een gruwel te vinden. I ■ Naar aanleiding van den wenk .gratie ' I vluchten", die het eerst goediglijk werd ge^' I ven door het Amst. Handelsblad, schryft # I door Troelstra zelf geredigeerde Sociad I demokr. van 15 Febr. I .Wij begrijpen niet, wat deze opmerk!** I heeft te beteekenen. I Het is toch niat de gewoonte, bü de ***! I melding eener onherroepelijke veroordeel'"'. I in de pers uitdrukkelijk mede te deelen *' I ieder weet, dat de veroordeelde zich door &■ I vlucht aan de straf kan onttrekken of gr»'^ I aanvragen. I Juist bij de vermelding vin deze veroo'' I deeling b -staat allerminst aanleiding om "' dia overbekende zaken te wyzen. Men kan toch nietv.n iemand, die hier'11 het land zulk een belangrijken werkkri"*! heeft als deze veroerdeelde, verwachten, d*f hü dien voor een maand celstraf in den st** zal laten ? * Eo gratie ainvragen? . . . Hoe durft ti* Handelsblad zoo iets te veronderstellen 1" Het üh-echtich Dagblad zegt : .Het blijft intusschen w ar, dat alUen* uitsluitend door Mr. Troelstra's beleedigi^ van Graaf Schimmelpennlnck, waarvoor bij "' wordt gestraft, voor het herstel der recbteiij'l' dwaling waarvin de Hogerhuiieü het slach1' off-r zyn, de noodige vas'staande feilen li)" verkregen. En het blijft tevens waar, dat de weerii*' wetkendste houding in deze geheele zaak^* die . . . der Hogerhuizen zelf." Wat dit laatste betreft—zegt weerde S^j Demokraat edelmoedig — dient men zich w*1 te verplaatsen in de positie van mannen, di* j door alles, wat lij ondervonden, wantrouwe»'' geworden, van al'erlei kanten bewerkt «" ten slotte zich overgevende aan de leidiPt' ">n hen, met wie zy het vaakst in aanraking komen, niet met volkomen kennis van uk'0 en met volkomen vrijheid van wil hebb*" kunnen handelen.
Op een diner te Selangor bü den kapitei" Chinees, stelde Mr. Jicksou een dronk in °P 'de gezondheid van den gastheer die 10.250 do lars geschonken hsd aan het War Relief Puod- Dezen dronk beantwoordende zei de gastheer dat hij reeds 11 jaren kapitein over zyn ra*. genooten was, en dat hü gedurende dien tIF menige duizende dollars heeft verdiend, too' dat hü in de gemeente tot zeker aanzien '? geklommen. Toen hü te Selangor kwam h*d hij niet meer dan 17 doll rs op zak; all*5 wat hy nu bezit heeft hij kunnen vergar«* onder de bescherming van de Engelsche vl f' Wanneer de Koningin aangevallen wordt d»* was het ook niet meer dan plicht een def? af te staan wat de vlag had aangebracht. HÖ heeft nu slechts een klein gedeelte vao züö geld gegeven, zei hy ten slotte, maar als h'j noodig is zal hy niet aarzelen nog meer •' te stam.
Zouden ryke de Chiaeezen van J«v' evenzoo handelen als de nood aan den to*0 kwam ?Red. Loc