's-Gravenhage, 96 Februari. De diploma. tieke vertegenwoordiger van den Dultashen Keizer, Graaf De Pourtalès, genoot heden avond de hooge onderseheidiog van de aan» wezigheil vin Hare Majesteiten de K<«taginnen en van den Prins en Prinses yan Waldeck en Pyrmont op de avondpartij, welke hy sedert eenigen tyd voornemens was ssa te bieden aan de diplomatie ende aristocratie der hofstad. Voor deze gelegenheid waren de prachtige zalen van de gezaotschapswoning op den L. Vyv rt>erg op schitterende wy ze ingericht tot receptie- en danssalons. De Koninginnen en haar gasten verschenen om ongeveer 10 nre in de salons, na ta de vestibule ontvangen te zyn door waaf De Pourtalès. den gezantschapsraad den Heer Von Flotow en den militairen attaché, luitenant Von Goecking. By den ingang vsn den aan de danszalen grenzenden ontvangsalon boden de Gravin De Pourtalès sn een der dochters van den Britschen gezant, Sir Henry Howard, ruikers aan de Koningioneu en aan de Prinses. De Prins en de Prinses van Waldeck kwamen even vóór de aankomst van de Koninginnen. De Prins droeg de Uhlanen-uoiform. Toen Hare Majesteiten het gebouw betraden, werden sy door de boven vermelde heeren, die zilveren luchters met ontstoken bougies droegen, naar den receptie-salon begeleid. De gezant ende leden van het gezantschap droegen het voor hoffeesten voorgeschreven kostuum. De Koningionen werden by Haar verschynlng in de salons begroet met het in onde toonzetting uitgevoerde Wilhelmus.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 27-03-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 27-03-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 71
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
De hotwereld.
O.-I. kiesvereeniging.
»-Gravenhage 14 Februari De Oost-Indische Kiesvereeniging heeft in haar heden namiddag gehouden vergadering tot bestuursleden gekozen, in plaats van de Heeren Van Soest, Van Baerle, Biljart en Moreau, die hun benoeming niet hebben aangenomen, de Heeren W. H. P. Mirandolle, i. L Van Der Toorn, D. P. F. Jentlnk en O. P. R. R. Gonggrijp.
De Koffiecultuur.
Wie nu meent, dat de Javaan— op d>zen oogenbjjfc — tot opstaan, neêrhu' ken weer opstaan en kwfieplanten te dwingen is op andere wijze, dan ik meedeelde in mijn zeer verkorte geschiedenis van de >edele" compagnie, bedriegt zich. Multatuli.
Opheffing der GouveroemeDts-kofTecultuur zonder dat zich een vrije koffieeultuur ontwikkeld heeft, die aan de bevolking de voortduring verzekert van de inkomsten, die z_ thans uit de Gouvernementscul» tuur trekt, en zonder maatregelen, die a»n de schatkist vergoeding schenken voor wat haar zou ontvallen, zou niet te verdedigen zijn.
Memorie van antwooru op het voorloopig ver- SLAO OER TWEEOE KAMER.
(«t is bekend, dat de Regeencg de uit den diepgezouken staat lk op te beuren, waarin zij sedert Sute jaren 13 vervallen. wt een nieuw beginsel voor oogen, I zij die cultuur, van haar geboorte 1 dwaogcultuur in optima forma, **r drukkend op de schouders der tt« inlandsche bevolking, zoo mogei «naken tot een vrije cultuur, tot een N^taan, waaruit die zeilde bevolf, in de naaste toekomst, voordee-4&1 kunnen behalen. « Dr Burck nu vindt die richting, l>k jui.t heb ingezien, een warmen [tachtigen voorstander eu leider, die Nnig door alles heen, doch oiet dool r juiste en gegronde aauwijziogen, N uit de pract ijk, zijn op weten- gronden en op de ervanu- N opgedaan door verschillende amb ef*n en neergelegd in da aan de Regee!«* ingediende bescheiden, gebaseerde Jkbeelden ingang tracht te doen viu- P bij allen, die belangstelling loonen 'Jt* kolfiecultuur. hertulad als bij is, dat da kolfie% ptiur nog een toekomst heeit op Java 1?U volkscultuur eenmaal een zegen Snen worden voor het ÏDlaodsche v lei wül zij jaren lang voor dat volk een F»- is geweest, en dat die cultuur «oor P Slaat eveneens een rijk vloeiende Jö vaninkomsten zal wezen, blijft bg pd»g den sügd volbouien tegeu al* |' die bern hinderpalen in den weg P"n.' welke hem belemmeren om tot L^tvoeriPg en voltooïog van zgn fj. te geraken: »de ver helling van de •'ecultuur". ' . ?»Gouvernements-koffiecultuur moet Sdhiafd werden, de gronden moel gereserveerd blijven en allengsï« moet de eerste overgaan tot ean Sul-uur, en de laatste daar *oor fj;hjkbaar blijven. . . ,}» is, als ï< mij niet bedrieg, bet .'van Dr. Barok. S zullen in zeer korte trekken Kv, 0f de thans ingeslagen weg »> kan lot de verwezenlijking van i de crealie van een volkakoiïJ»Uuur £* eerste stap, dien de Regeering J t gedaan in de goederichting w de CaK, een nieuw woord eigeilijk voor bj geldelijke vergoeding van de gel»Neerde cultuurdiensten die te n>* zijn in verhou ling tot den lagen E>«iogsprijs. Overal, waar de kpifienU*r voor de inlandsche planters wet
loooeud was, d. w. z. hun volgens de bestaande regelingen minder opleverde (wantloonènd is de koffi, «cultuur altijd), dan de cultuur van inlandsche producten (gedrukt als die kolfiecultuur is door den lagen inleveringsprijs) werd bijslag betaald, berekend naar de opbrengst van ééa bouw met genoemde producten beplant. De uitslag van de geheele berekening echter, gevolg van een domineerende krenterig beid 11 die z. g. bij3lag is een miniem bedrag, te luttel om de kracht van een opwekkingsmiddel, want dat moest het immers zijn? te bezitten. De inlander, koud als hij is voor het aardsche slijk, doch niet geheel en al daarvoor onverschillig, tevreden met een weinigje voor zijn dagelijksch onderhoud, mits hem rust wordt gegevao, blijft ongevoelig voor zoon slap opfris. schertje. Er moet een krachtiger prikkel worden gebruikt 1 De uitwerking van dien bijslag op den planllust der inlandsche bevolkiQg is dan ook zoo goed als nihil; althans zoo gering, dat sij niet waarneembaar is. Dit erkent d
Uit ziju eitjen zal de inlander geen koffie planten,mat het oogmerk om naast later te plukken voordcelen (?), f 15 of 7,50 per picol kofFn, than3 den bijslag te ontvangen, want deze is te geai ng. De cultuurdienstplichtige denkt: »AI werk ik niets meer en desnoods minder dan een ander, ik krijg toch net. zoo goed en niet meer of minder bijslag, waarom zou ik mij vermoeien." Hij blijft even lastig en moeielgk naar de koftietuinen te leiden en alleen zoogenaamde rachte dwang eu vrees voor straf dry ven hem daarheen. Typisch i 3 bet antwoord, dat ik toen ter tijd kreeg vaa ecu desaboofd. wieu ik naar de uitwerking van deo bijslag vroeg, nl: »De bijslag heeft alleen de ie eenige goede uitwerking, dat wanneer de tijd daar is om dien te ontvangen de planters of bun gemachtigden (waki1) reeds om 5 uur 's morgens voltallig voor mijn deur staan, zonder dat ik de minste moeite heb gdiad voor hun bijeenroepiog en ik kreeg onmiddellijk het hoof igeld geïad." De Javaan is nog wars van alles, wat de koffieeultuur betreft en de bij slag is niet in staat hem met die cultuur te verzoeaen. Een inlan ler. die voor zijn gevoelen durfde uitkomen, antwoordde mij eens op mijn vraag, betrelfende den bijslag, dat hij liever meer belasting (hoofdgeld) wille betalen, als hij maar van al die cultuurdiensten vrijgesteld werd. Wat ziet men hieruit? De inlander zou nog liever geld willen geven dan ontvangen, wanneer hij maar vrij kwam vin die diensten ; men «iet hier ook uit, dat hij weinig om den bij dag gieft en dien ook gaarne missen wil. Van alles sfzijn, voua tout 1 dat is h3t ideaal van den Javaaa 11 Doch ik wil hi«r ook al da delijk bijvoegen, dat hij dat verUugt uit pure legeoiirgenomenheid, zonder nagedachte of het hem ook voordeden zou „nnen aanbrengen; wordt hij gemoedelijk in voor hem verstaanbare taal daarop gewezen, dan erkent hij volgaarne, dat de koifiacuUuur voor ham voordeelig zou kunnen zijn, wanneer cultuurdiensten, bijslag, prijaji- en ambtenaar-bemoeienis en alles wat er aan annex is naar de hel werden verbannen Wil het Gouvernement een vrge koffieeultuur in het leve» roapen, daa moet het ook in de allereerste plaats beginnen met alles af te schatten, wat naar dwang gelijkt of dwang is. De inlander wil vrij zijd, hg is tot walging» toe beu van dat in alle op* zichten al te bezorgde baboeschap — alleen leeriDg en leiding moet het werk zijn der ambtenaren. Na de vrijmaking zal de Javaan wel" licht niats doea( maar bekommert u daarover niet, als hij later ziet dat hij wat met die cultuur verdienen km, dan zal bij langzamerhand van zelf tot de beöatenipg van de koflie-cultuurovergaan, want wie is er in deze wereld, di i niet gaarne iets verdienen wil ? De tweede stip, welke nog slechts het karakter beeft van proefuemin ;en, is bet toekennen van tegemoe'komingen; voor elke bouw aanplant word', een zeker bedrag aan deu planter u t'ietaa'd en wel in payemeateu naar . gelat g vin de boo^to die de planter met zijn cultuur bereikt heelt.
Het Koloniaal Verslag van 4898/9» zegt op blz. 145: »la at wachting dit omtrent de verder ten aanzien van de Gouvernements-'koffiecultuur te volgen gedragslijn een beslissing zal kunnen worden genomen, ligt bet in de bedoeling de bijslag-proef op den tot dusver gevolgden voet, d. i. ten aanzien van jn cultuurdienst aan te leggen e»n te onderhouden jong plaatso«n, na afloop van het caUuurjiar 1897/98 niet verder voort te zetten dan voor zoover de aan de bevolking in uitzicht gestelde betalingen dit vorderen, maar daarentegen op behoed, zame wijze met een andere toepassiig van hat bij slagstelsel voort te gaan op den voet als waartoe in 4896/97, zooals verleden jaar is medegedeeld, reed» in zeer enkele gevallen machtiging werd verleend namelijk om, tot aanmoediging van vrijwillige kottiecultuur, aan mlandsche contractanten, onder zekere voorwaarden, een tegemoetkomiog per bouw gedurende de eerste drie leveas»ren van het tot stand te brengen plantsoen toe te kenoen". Dflze wijze van aansporing van den lust van den inlander om koffie te planten zou een krachtig middel kannen wezen, wanneer de toegekende som niet al te gering was Een belooniog van bijv. f 1W per bouw per jaar zou zeker pakken. Maar zoo ais die thans wordt toegepast, zal de uitslag even treurig wezen als debgslag. tteld weggooien zonder nut 13 het der Regeering ernst om de dwangkoi_ecultuur te transformeeren in een vrijwillige volkscultuur, dan staat haar n. b. m. slechts ééi weg open, nl: 10. Zij moet alle cultuurdiensteo afschaffen en den kleinen man vrijlaten of hij koffie plauteh wil of niet ; 2j. de beslaande tuinen moeten in vrijen arbeid onderhouden worden en die door vrije koelies laten bijplinten, onder Eiropeesch toezicht (op /iPïiCiTS V 3o dV oogst en de bereiding dieneo plaats te vinden door vr.e koelies io ia_loon; , .. 40 den vrijen planter moet de vrijheid gegeven worden om zijn eu-eu koilie afkomstig van, na de vrijmaking aangeplante tuinsn te verkoopen aan wien hg wil; - 50 de inleveriogspnjs aan het uou vernetnent zal zoo verhoogd moeien «orden, dat die den werke.gkeo prijsvan de koffie, na aftrek vaneen matig» wio« (bijv. 5 of 6%, dus^J.anebepa len omdat de kottieprqwu niet sta» tiono-ür blijven.) nabg komt; 60 laodrente te bellen van de nieuwe met kotliebeplante gronden (01. een zekere percentage van de telken jare geschatte productie berekend naar den iuleveringsprijs) ..... Wordt de kolfiecultuur op boven aangegevene wijze geregeld, dan is schrijver dezes overtuigd, dat die^cul uu langzamerhand over zal gaan tot ééa voor volk en Regeering ™°JA*flf°°f}^ terwijl vermeden word • dat «tolt'M» de koffieteelt gaat verfoeien. Ik heb hier o*er reeds menigmaal met »»»ndscüe ambtenaren en met den k einen man gesproken en van be.de zijl en hebben mijn ideeén steeds de grootste sympathie ondervonden,daarom gevoel ik mij,ondanks dat ik thans niet meer met kotfie heb te maken, gedrongen aan mijn deakbeelden publiciteit te geven, wellicht in bet belang van den Javaan en de Regeering, welke ik dien. Ean algeheele afschaffing van de kolfiecultuur met prijsgeving van de be^ staande tuinen (ik meen dergelijke stemmen te hooren) moet voorkomen worden, daar het een ramp zal zijn voor den inlander, die uit den regen in den drop komt, want het gelag blijft hij betalen. Dia meewerkt tot de afschaffing van de kolfiecultuur, weet niet, dat bij bezig is den inlander een kolissale bron van inkomsten te gaanontrooven, hem deo kost uit den mond te nemen. Da dwang-kofficcultuur is laakbaar, maar de vrije cultuur moet de Regeering tegen eiken prijs in het leven roepen. De Staat moet den koffie «plantenden Javaan waarboi gen dat hij zijn product altijd tegen een zekere som aan nem kan verkoopen, maar wanneer bij njn koffie teg m een hoogeren prijs aan anderen kwijt kan raken, mag de Staat het hem niet beletten (zooals het thans ge. beurt), Hierin vooral ligt het hatelijke van de dwaog-koffiecultuur. Da inlander zal het u zelf zeggen, wanneer hu weef, dut hij vrij en ongestraft tot u mag spieken, dat hij dien dwang tot inlevering van het product het onbülgkst vindt, niet den dwacg tol dan aaiiplaut,
Wordt de koffieeultuur als boven aangegeven vrijgemaakt, dan zal zij een gelielda teelt der Javanen kumen worden, en zullen velen haar beöafenen. Immers vrij inferieure soorten kan hij tegen f 30 4 f 40 op de plaats zijner inwoning verkoopen. U b-t niet waar, dat de inlander ♦hans jiar in jiar uit zijn velden met 1 ?e«-,waardige producten beplant zonder -ueüibnsAaardige voardeelen té" kunnen behalen? Is het niet waar, dat de inlander al meer en meer verarmt, men begeve zich in da desa, maar houd s. v. p. uwe oogen niet gesloten, zooals velen het doen, maar gebruik ze. Wordt het niet tijd de inlanders producten te laten produceeren, geschikt voor do grojtemarkt ?»0 I daar komen die Van Dan Bosch-denkbeelden weer bovendrijven", zullen de liberalen zeg» gen, »an welk een ramp hebben die niet over de inlanders gestort ?" Naenl het grondidee van Van Den Bosch om de inlanders producten voor de Europeesche markt te leeren cultiveren was nooit kwaad, maar het winstbejag heeft b^t verbasterd en vergiftigd. Door deiaanplaat van waardelooze gewassen lijdt de Javaansche landman jaar op jaar schade, geraakt ia schulden en veramt. Anders moet het worden, als hem onder go3de leiding geleerd wordt, wat beters op zijn sawahs en tegalan» te planten.
Broekius.
Advertentie
Wij hebben het geuoegsn da lezers van de Locomotief mede te deelen dat binaan kort een NIEUW STEL LETIEB.S voor het blad verwaoht wordt. Nieuwe abonnés op de „laOCOMOTIEF' ontvangen het blad van af I Maart tot ultimo Juni 1900 VOOR /10. DE ADmNLSTRATIE. ,M__«sa_»w-*e__>>,*——,—*,|—l,,— ?oor de Transnalsclie Strijders. Hij het Dames-eo—lté °üVorSUoWaal. * 16Ö2W* BU De Loo. ontvangen: Vorige opgaat. « vm.9o
Cronjé 's Overgave.
Hieronder volgt wat wij in de N. R. Ct. van 27 Febr. leien over CroDJé 's overgave. Wdt de Engelsche bladen reeds eenige dagen als een oaafwendbaar noodlot voor het leger van Cronjé hebben voorgesteld, wat de vriendea der Boeren hebben gevreesd maar, zich zelf moed insprekende en het oud vertrouwen in de kr\jgsdeu&den van de Boeren en hun uitnemenden bevelhebber weder voedende, als een onwaarschijnlijken uitslag terzijde hebben geschoven, is dan toch gebeurd. Hedenochtend 27 Febr., «oo seint Lord Roberts aan het Departement van Oorlog te Londen—, heeft Oeneraal Cronjé zich met zyn geheele leger onvoorwaardelijk overgegeven. Dit la na het ongeluk van Elandslaagte de eerste wezenlijke nederlaag, die de Boeren lijden, en het is e.n zware nederlaag, de beteekenis waarvan men niet mag verkleinen. Let men alleen op het verliea, dan is deze nederlaag niet alleen ongebjk veel grooter dan welke tegenslag ook, dien de Boeren nog ondervonden hebben, maar zoo zwaar als zy zelfs hun vijand in dezen oorlog met toege* bracht hebban. Hoe is het, dat deze man zich overgegeven, niet ten doode toe gevochten, niet ten slotte aen wanhopige poging gewaagd heeft om er zich door heen te slaan ? Een paar dagen geleden zei Dr. Leyds tot een Fransch journalist, die hem kwam vrsgen wat hij van den toestand dacht: »A 1 wat ik kan zeggen, want ik ken den man, is dat CroDJé zich niet zal overgeven ... Ik ken z«n buitenge^ wonen moed, en omdat ik dien ken, ben ik er ïeker vsn dat h_ zich liever laat doodschieten dan zich over te geven, tenzij h« zyn mannen most bloot stellen aan een slachting aan een zijde." Dit is het natuurlijk geweest. Hij heeft het hopelooze van langer verzet ingezien. De Engplsche kanonnen — hoeveel waren het er? vijftig of zestig ? of meer ? — beschoten hem van alle kanten. Daartegen had hij geen dekkiog genoeg bier, en hij kon er geen zwaar geschut, misschien in het geheel geen geschut tegenover stellen. Vau »He kanten was hu omsingeld. Wel trachten commando's, te hulp gesneld, hem te ootze ten —en zeker hebben wy v n deze pogi gen niet alles gehoord — ma»r die werden telkens afgeslagen. Het is heden 27 Febr., de herdenkingsdag van iVLjoeba. Lord Roberts heeft niet verzuimd het zuü landgenooten te herinneren. Oanoodlge moeite, de oorlog is er vwr eea goed deel om Majoeba uit te wisschen. Majoeba brandt den Engelschman in de herietering. Maar is die slag uitgewischt ? Hoe zou men 't kunnen zeggen 1 Toen, in 1881, nestormdeo een kleine tweehonderd man een overmacht van Engelschen, boven op een berg genesteld, nu geeft een Boerenleger, door Artillerie-vuur overstelpt, zich aan een overmacht over. Men bedenke, dat vóór veertien Hagen Lord Roberts reeds over tenminste 33,000 man beschikte, met een geheele divisie ruiter» en nog honderd vuurmonden. Eu sedert ziju ar nog aldoor versterkingen voor hem aangekomen. Neen, Majoeba was anders. „ Een zware slag voor de Boeren is deze nederlaag o* om de gevolgen, om de uitwerking die hy op de halfhartige Kapenaars zal hebben, en misschien ook op ontmoedigde Vrystaters, al gelooven wy, dat de groote meerderheid van deze het hoofd niet zal laten hangen. Dit het krygsgeluk der Boeren tegenover de steeds aangroeiende overmacht der Eogescheo niet altyd duren kon, was te voorzien, maar men had mogen hopen, dat de kans niet ineens zoo fel keeren z >u. Dit is de groote ernst van het feit, en wij meenen, dat men goed doet het flink onder de oogen te zien om dan weer met vertrouwen den verderen loop der gebeurtenissen af te wachten. Het onmiddellijke gevolg van deze nederlaag zal wezen, dat de oarlog nu snel naar het gebied der republieken verplaatst wordt; misschien zal Joubert nu ook Lady. smith prijs geven, ofschoon dit allerminst vast staat, maar met het verlies van laat het zelfs acht- of tienduizend man zijn, is de macht der federalea nog niet gebroken. Het is er verre vandaan. Hun hulpbronnen zyn nog groot, hun stryders tellen ean heel eind naar de honderdduizend toe. En de Engelschen zullen ondervinden, dat de Boeren, voor hun onafhankelijkheid vechtende, het hoofd zullen weten te bieden aan de honderdduizenden die de Engelschen tegen hen aanvoeren, ook al worden zij geleid door bekwame Generaals als Roberts ca Kitchener zich ongetwijfeld hebben getoond. Bloemfontein zal au wellicht spoedig vallen, al is het lang niet zeker, dat de troepen, die tot ontzet van Cronjéi zyn aangerukt, den opmarsch daarheen onbetwist zn\L laten, maar dan is Traos.aal er nog, eo de oorlog daar moet nog beginnen.
Stemming in Londen.
Londen 27 Februari. Het telegram yan Roberts dat de overgaaf van Cronjé meldt wordt natuurlyk met gejubel begioet, vooral door de oorlogachtige pars, omd-t de o/er- Biaf geschied is op den dag van Myoeba, hetze n de bladin niet nalaten te herinneren Sommige jingo-bladen t^ataan_Roberts telegram onder het op.chrift >Majoeba gewroken" en soortgelijk. De WestminsterGazette pleit daartegenin een hoofdartikel. Zy betoogt dat het ta het toekomstig belang van Z«id;M"ka is, Majoeba evenzeer als Koedoesranddrift te vergeten, want gedachten aan een wraakneming voor Majoeba moeten een kwsadj.srd.gen invloed hebben. De redactie van het blad vraagt zich, met den militairen medewerker af. mat hoevel Boereu Cronjé zich heeft overgegeven, en of er ook geschut van de Boeren In handen van de Engelschen is gevallen. De militaire medewerker denkt dat Cronjé nauwelijks vierduizend Boeren by zich had, en hy schijnt eraan te twyfeleo.of de overgaaf van Cronjé merkbaren invloed «al hebben op den loop yan den oorlog. De Vrijstaters blyken zich al voor te bereiden op de ontruiming van Bloemfontein terwyl volgens den correspondent yan de Batig Nem vijfduisend Vrijstaters uit Ladysmith zich samentrekken buiten Bloemfontein, vermoedelijk ten Noorden van de stad in den omtrek van Braodfort, waar een sterke natuurlijke stelling is, ofschoon Aasvogelkop, ten Westen van Bloemfontein, een even goede stelling aanbiedt. Tegelykertyd werd de hoofdstad van den Orarje Vrystaat overgebracht naar Winburg.
Nieuws uit Nederland. (Uit de mail tot 27 Febr. jl.) Gratie voor Mr. Troelstra.
Aan het slot van eenige beschouwingen over een uitstel der executie t) Dat del si* WEjfjJf^ land en op het voetspoor van na te melden Koninklijk besluit wil voorkomen—meermalen hebben wy ons in vroeger jaren in dien geest uitgelaten — >dat het maken van zulk een onderscheid met een goede opvatting van het recht van gratie niet strookt." Wat echter over een en ander het oordeel van den Hoogen Baad of sommigen zyner leden mag zyn is niet van veel belang, daar ingevolge art. 1 in verband met art. 16 van het K B. van 13 December 1887 SIM. no. 215, niet de Hooge Raad, maar het Gerechte hof te 's-Gravenhage aan de Koningin advies moet uitbrengen over het eventueel veruMnea van gevraagde of niet gevraagde gratie aan den Heer Troelstra.
Liberale Unie.
De Hoogleeraar Mr. J. De Louter heeft dea volgenden open brief gericht aan het bestuur der liberale Unie:
WelEd. Geb. heem, Ik hel> de eer u kennis te geven, dat ik voor het buitengewoon lidmaatschap der Libera Unie bedank. Immers het jongste manifest in zake kiesrecht schijnt my toe: 1. in stryd te zyn met de zelfstandigheid en waardigheid der liberale party, omdot het zooals terecht reeds elders is opgemerkt, ten aanzien van een der gewichtigste politieke vraagstukken eenvoudig het programma der sociaal-democratische party overneemt en onderschrift. (Zie § 1 van het program der Soe.-dem. Arbeidersparty 18 April 1887); 2. de groote belangen, betrokken by een krachtige en regelmatige staatswerkzaSmheid, voor onbepaalden tyd achter te stellen by een politieke agitatie, die de hartstochten ontboeit en de vruchtbare werking der wetgevende macht jaren lang met lamheid slaat zonder gerechtvaardigd te worden door den onwil of de oamaeht der bestaande organen van wetgeving en bestuur; 3. den naam van Liberale Unie te bespotten en haar beslemming te verloochenen door een twlstvuur in den boezem der liberale party te ontsteken, dat onvermydelyk tot een volslagen désunie moet leiden. Het is hier niet de plaata om in een nadere toelichting van myn gevoelen te treden. Miar als een der medewerkers san de oprichting der Liberale Unie gevoel ik geen vryheid om onder deze omstandigheden mjj langer onder haar vaan te scharen ; — zonder intussehen door dezen stap in het minst ontrouw te worden aan de liberale beginselen, welke tot haar oprichting hebben geleld, haar jaren lang tot richtsnoer hebben gestrekt, en ook zonder oogenbükkelyke grondwetsherziening en kiearechtaitbreidiog verwezenlijk kunnen worden. Ik bdb de eer te z|ja, Uw dw. dien. J. Ds Louter.
Dtreeht, 22 Febr. 1900.
Overleden.
Na langdurige ongesteldheid is te 's Hage op 82 jarigen leeftijd overleden Graaf L. Van Limburg Stirum Warmond, sedert 1849 kamerheer Ib buitengewonen dienst. — Te *s Gravenhsge is op 97-jarigen leef. tijd overleden de Heer Mr- G. Delprat, voormalig ryksadvocaat. Sedert jaren genoot dese begaafde rechtsgeleerde, die ta 1868 den titel van raadadviseur by het Departement vsn Financiën ontving, een kalme rust.
Geridderd.
Niar wy vernemen, heeft de Koning van Zweden en Noorwegen den Heer Baron Michieto Van V rduyoen, Regeerings-commlssarls btf de Pariische tentoonstelling, benoemd tot groot-ofllcier ta de Wasa-orde.
Zaak-Hogerhuis.
Het Üblad verneemt uit goede bron des Mr. Patün z\jn .reaa-dtolr la de Bogerhals; saak bij den Hoogen Raad heeft ingediend en dat het strekt tot afwijzing van het verzoek om revisie.