De senaat van de universiteit te Edinburg heeft Prof. Dr. C. P. Tiel e te Leiden benoemd tot doctor honoris causa in de rechten.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 27-03-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 27-03-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 71
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Onderscheiding.
Een Bidder.
Uit Amsterdam meldt men.
Het stoomschip Prins Hendrik der maatschappij Nederland heeft 24 Febr. een detachement Indische militairen in het vaderland teruggebracht, onder wie zich een ridder der Militaire Willemsorde bevond, de sergeant der Infanterie N. J. Zijlstra. Hy verwierf het eereteeken door bij een verkenning ten Oosten van Gantoet (Leboeng) op 2 Januari 1897 zich te onderscheiden, terwyl by aan het hoofd der troep deelnam aan herhaalde stormaanvallen op den terugtocht, toen de troep bestookt werd door een overmachtigen vymd, gaf Zijlstra blijk van veel kalmte en vastberadenheid. Zijlstra is 28 jaren ond en ging in 1894 als soldaat naar den Oost.
De militairen werden aan de Handelskade pp de gebruikelijke wijze, met muziek, ingehaald.
De waarnemende garnizioens-commandant Goudschaal sprak de gerepatriëerden en in het byiooder Zijlstra toe. Drie hoerah's weerklonken voor H. M. de Koningin, voor het Indische leger en voor da marine. Sergeant Zijlstra antwoordde met een enkel woord van dank. Te IJmuiden waren mannen reeds toegesproken door den kapitein-commissaris van afmonstering te Amsterdam, den Heer Wijnmalen.
Resier Faasten.
Een blijde tijding ! — Onlacgs, by dat zoo gansch onverwachte sterfgeval van Mevrouw Faasaeo, heeft menigeen terstond aan haar man gedacht, eo met angst gevraagd, of dese plotselinge slag niet nuodjottig zou wor~ den voor den juist byi>a herstelde. Ook te Schevenicgen heeit men een paar dagen bet ergste geducht. Maar toen is de reactie gekomen, de ontroering heeft kunnen losbreken, en in het nitweenen van zyn leed heelt Roeier Faassen een kalmte herkregen, welke het begin is geweest van volledige genezing. Den len Maart zou bij Scheveningen, navyfen-een-halve maand verblijvens, m gen verlaten. Zyn trouwe zoon is het met stralend gezicht komen vertellen, dat hy dan zyn vader mag halen, en dat vader wéér zóó goed is, en zoo hunkert om wéér wat te doen.... Er ligt tog een stuk in een lade thuis, drie bedrijven zyn er van af, maar het moeten er vijf worden.... uitstekende arbeid nu voor het voerjaar I En dan spelen I Kalm beginnen, het liefst het eerst een kleice rol, byv. den — zoo voortreffelijk gespeelden — dansmeester uit Madame Sans Gêne: daarmee, als het kan, beginnen, daarmee het jubileum vieren, de gouden bruiloft met het tooneel, die Moeder Faassen badd' meegevierd, want ook zij was er, ruin Februari, vijftig jaren by.... Bosier Faassen zal th ■ns alleen er staan, — maar de heele stad (Rotterdam) sal met hem wezen, om den herstelde het welkom thuis toe te roepen.
SEMARANG, 27 MAART Van de telegrammen
verheugt mij bet meeste, de bev*_'i* |lng dat de Boeien de Dra keisberger) jftderdaad bleven bezet houden, liet abandonneeren dezer oostelijke toegangen tot dan Vrijstaat, geseind aan De Loc. van 19 dezer, scheen mij een onrustbarend teeken, immers doende vermoeden dat het Boeren-leger niet sterk genoeg meer was om een aaneengesloten defensie-lijn tegen den vijand in bet zuiden en dien in het oosten te bezetten, terwijl bovendien de verdediging der Biggarsbergen tegen Bulier er bijna geheel nutteloos door werd gemaakt. Nu echter blijkt, dat, van af een enorm sterke Boeren-positie (12,000 man) in de Biggarsbergen, door de Drakensbergen heen, een gesloten defensielijn is getrokken door den Vrijstaat tot aan Warrenton. Het geheel krijgt voor de Boeren een forscher aanzien, geeft den indruk van nieuwe eenheid en kracht. Ik voor mij althans zou weór a pari op de Boeren durven houden in een weddenschap : zullen de Engelschen al dan niet de Transvaal veroveren ? Maar men mag vragen: welk heil zi et toch de engelsche telegraphie voor zich of anderen in zulke infame leugens, als het bericht der verlating van de Drakensbergsche passen ? Of zijn het allemaal smerige beursspeculatiön ?
De Hollandsche Mail.
Gisteravond ontvingen wij de Hollandsehe Mail met bericbteu loopende tot 27 Februari j. I, Het voornaamste nieuws daaruit is opgenomen in ons nummer van heden. Het gewone overzicht moet wegens plaatsgebrek wachten tot morgen.
Ter aankondiging
oki «vingen wy in dank No. 1 en 8 van den 9den jaargang van De Gevleugelde Pen, weekblad gewijd aan de belangen van Stenographie en Machine-schrift, bureau van uitgave: te 's Gravenhage, Da Gosta-straat No. 71 —73; de prys van dit weekblad voor Indië is per jaar vyf gulden.
Het Embarkement
voor de Tambora, met welke boot Generaal De Bruyn met familie ran Semarang naar Batavia vertrekt, zal morgenmiddag uiterlijk om half vijf aan de Kalibaroe plaatshebben.
„The Transvaal in War and Pease"
Aldus luidt de titel van een pas te Londen verschenen, op typographisch gebied, keurig uitgevoerd werk in het Engelsen, versierd met tal van prachtige reproducties van opnamen, door Engelsche photograaf. firma's genomen. Dit hoek geeft eerst (altijd van een Engelsc'i standpunt gezien, dus niet volkomen onpartijdig) een overzicht van de oorzaken die aanleiding hebben gegeven tot het uitbarsten van den jongsten Transvaalschen oorlog, een beschrijving van bet leven der Boeren in de Tiansv al, vi»n de voornaamste personen die van de zijde der Boeren in dezen oorlog op den voorgrond zyn getreden. Daarna wordt verreweg het grootste gedeelte gewijd aan het begin van den oorlog aanvankelijk zoo ongelukkig door Engeland gevoerd, afgewisseld door schetsen betreffende Engelsche leger-corpsen, opper', hoofd- eo subalterne officieren en min deren enz. Natuurlijk twijfelt de samensteller er geen oogenblik aan dat Transvaal eindelijk voor Engeland zal moeten bukken en deze meening zal wel de aanleiding zyn tot het feit dat io het laatste gedeelte van het boek wordt beredeneerd op welke manier ondernemende Eingelsche jongelieden, voortaan ook in de Transvaal een eervolle toekomst zullen kunnen vinden.
Desa-klacht.
Waar een dagblad al niet voor gespannen wordt. Heden morgen ontvingen wij baricht van twee inwoners van de desa P. uit het onderdistrict P. die ons verzochten van de volgende onregelmatigheden gewag te willen maken. Het desa-hoofd zou een zijner desadieden, een zekeren S, eigendunkelijk een geldelijke boete hebben opgelegd, die hy niet in 's Lands kas gestort heeft. Verder zou hij van een ouden man die slechts f 1 bedrijfsbelasting had te betalen f 2.50 geëiseht hebben ; de leeftijd van den belastingschuldige en zij a vrees voor het desahoofd beletten eerstgenoemde over die behandeling zich by bevoegd den te beklagen. Onze bezoekers wenscheo niets liever dan dat naar een en ander een onpartijdig onderzoek worden ingesteld.
Als de kippetjes or bij.
Nu van den padie-oogst in het district Singen-kidoel veel verwacht kan worden, stroomen Chineesche rijst- en padiehandelaren van Semarang, Poerwodadi en Blora daarheen om de nog te veld staande padie op te koopen. Het gaat onder den naam van voorschot op te leveren producten door, doch in waarheid ui het wel het »i >jon"-stelsel zijn, zeer ten nadeel» van deo kleinen man en beslist door de Regeering verboden.
NEDERLANDSCH-INDIË.
Algeloopen iStmaal.
he,er.'al.
V ■ Maart, te SeG arang 1 m. VI 25 Maart, iiótei Merbaboe, 16 m M. j htrmtmettrêtand 4&UitiUEr 91 gr Fabi .Mwip-.atD 76 p F»h? Hotel Merbaboe, 25 Maart Maximum, 77 gr Fahr. Mißimurr., 62 gr F&bi. Sloltdagen der Mail
Postsluiting.
Op Donderdag den 29en dezer zal te 9 u. 30 v. m. ten postkantore alhier een post gesloten worden voor Singapoer te versenden met het s.s. Giang Seng.
Wees Vroolijk.
Bij G. Koiff en Co. te Batavia is verschenen een boekje met vijftig liedjes voor kleine kindertjes; het is samengesteld door Peerke den Belg; er zijn verscheidene liedjes io, die de kleintjes graag sullen zingen.
Een puzzle,
zoo ingewikkeld als de Engelsche oorlogstelegrammen, kwam ons heden in handen : De Locomotief van 14 Maart als onbestelbaar van de post terug ontvangen in een adresband die nooit om een Locomotief geslagen is geweest, waarop 11 poststempels variéerende in ouderdom tusschen 81 Januari en 3 Maart. Wie dit raadael kan oplossen, kan veel.
Militaria.
Aangekomen by het subsistentenkader te Semarang de adjudant-onderofficier-kwartiermeester Vismans om in Nederland te worden gepasporteerd en de sergeant der Artillerie Heytveldt om bij eindigiog van den detacheeringstermyn naar Nederland te worden opgezonden.
Op hol.
Onaangenaam zoon hollend paard, voor den ruiter namelijk; men heeft het gevoel over zich als een kapitein hebben moet in een storm met een schip zonder roer. De Heer 5. die op een prachtigen schimmel reed zal na de ondervinding gistermiddag opgedaan daarvan meer weten te vertellen; zijn hollend paard wierp hem nabij gang Waaghals gelukkig uit het zadel vóór er ernstiger ongelukken gebeurden. Zelfs bokken doen ook al aan op hol slaao; een bokken-eqaipage van het zoontje van den Heer De P. joeg voort met het gevolg dat het wagentje met den daarin zittenden jongen omkantelde.
Tapioea-meel.
In verband met de tapioea'fabriek, welke eerstdaags te Mritjaa, nabij Semarang, zal worden geopend, vestigen wy de aandacht op de verbazende toename van den uitvoer van dit artikel van af de drie hoofdplaats en van Jara gedurende de elf eerste maanden der volgende jaren, in kilogrammen: 1897 1898 1899 Naar Nederl. 67.686 1.087.186 1.936.212 » Engeland 510.077 1.166 235 3.747.860 » overig Eur. — 6.191 — » Singapore 2.046 97.532 2.126353 » elders — — 94600
579.809 2.257.147 7.905 025
De prijs van de tapioca is dan ook in de vier laatste jaren meer dan verdubbeld. Te Singapore gold zij in 1896 ei. f 4 en in 1899 ca. f 8.50 per pikol. Thans is de prima qualiteit aldaar genoteerd op f 10.50. De tapioca-fabriek aMritjan" belooft dus prachtige resultaten.
Uit Soerabaja
Op de bureaux der afdeeling controle van de S. S. wordt nu eiken dag overgewerkt, daar het plan bestaat tot verlaging van de vrachtprijzen op sommige berglyoen. Er wordt nu bijv. nagegaan wat sedert 1898 aan koffie, suiker, bibit, etc. door of langs de bergsectie Malacg vervoerd is geworden, dat is geen geringe karre wei, want bedoeld transport is zeer belangrijk en uitdienhoofde dan ook wil men de vracht van producten eo goederen op het traject Soerabaja-Malang verminderen. De ontvangsten van de S.S. gedogen anders geen tariefsverlaging, want zoo blijkt nu bijv. de Tarik-lyn, waarv n men v-ei verwachtte, slecht te reodeeren. Die lijn, waardoor de afstand tusscben hier en Solo 10 K. M. verkort werd, is ook vaa nadeeli • gen invloed op Sidho-Ardjo o. a ; het is er ou lang niet meer zoo druk als voor de exploitatie van evenbedoelde lijn.
(Part. correspondentie van Be Locomotief).
Wy zullen met der tijd zien wat de lijn Kilisat-Barj lewangi geefl, de werkzaamheden bij den "atleg vorderen goed, er is Europeesch personeel genoeg, voor het meerendeel afkomstig van den aaoleg Paaaroekan en Bantarn-lijn eu anders zyn er nog een stuk of wtt bearab ten direct beschikbaar, want om hen maar niet op noo«activiteit te stellen, heeft men hen gedetacheerd hier en daar op de af lee liqtfsbureaux. Ook an werkvolk ontbreekt het niet op Kalisat, etc, tal van Madoereezen gaan daar aan den arbeid, terwyl er ruimschoots gelegenheid tot dobbelen bestaat; die omstandigheid en de vrij goede werktoonen zijn oorzaak dat er veel volk naar die streken trekt om emplooi bij het spoor. Zooals bekend is de patih van Kraksa&a onlaags eervol uit 's Lands dienst ontslagen en ook is het geen geheim dat dit ontslag in verband staat met de tusschen hel Europeesch en het iclaudseh bestuur gerezen oneenighedeo. Da ontslagene bevindt zich nu te Batavia, waar hy zich beklagen wil over zijn demissie en trachten zal herplaatsing in 'Gouvernements dienst te vinden, ondercollecteur bijv. Heden-morgen togen velen naar de Osdjong, raar den Wilhelmina-toren, die ecu matinee musicale uitgeschreven had en waar ook gelegenheid tot skaten zou bestaan. De kapel van Hr. Ms. Wilhelmina zou zich doen hooren. Den Zondag-morgen plegen gewoonlyk verscheidenen door le brengen met een rit te maken naar Oedjong, op de reed e te gaan spelevaren, hetgeen echter io de laatste twee wiken niet geraden geacht wordt, wijl de zee in al dien tyd onstuimig in. Het coacert was niet bijster druk bezocht, maar zij, die de matinee bijgewoond hebbeo, keerden voldaan huiswaarts. Getoemd muziekcorps is inderdaad niet onverdienstelijk. In de Simpangsche sociëteit zouden gister avond voordrachten gehoudea worden door Mejuffrouw Timmsrmans en Mevrouw Kim» marer-AurH, ca afloop waarvan bal. De jeugdige muziek-en tooneelvereenigiog Euterpe ;zaf gisteravond weer een uitvoering in den schouwburg en het was er bijzonder vol. De blyspelen liepen goed van stapel eo natuurlijk wrd nagedanst, ditmaal op de muziek van de bekende Italiaantjes, het bal eindigde eerste laat in den nacht, of liever in den vroegen morgen.
Geen emigratie.
Over het plan van het zoogenaamde en»'' gratie-bureau te Am&terd _, een in wordisj zijnde vectootschap met 4 millioen guld-f
kapitaal, om Nederlanders Baar de Transvste zenden, schrijft men uit Pretoria aan b* ilmst. Hdbl.
»Ojq ta beginnen de algemeene opmerkiw dat't niet erg kiesch is voorop te zetten ÓP de gevaden (gesneuvelde) Boeren door deze' oorlog noodwendig door vreemden, zy 't ot* Hollanders, vervangen zullen moeten worde"' Verder is i!eze bewering geheel orjuist. _ Al steif ook de vader en eenige zoons, d' f ïooilies der Boeren zyn meerendeels zoo tal' tyk, dat er nog genoeg erfgeuamen overbly' veo.
Goede grond, die tamelijk geschikt is vo*' cultuur, is niet zoo heel gemakkelijk te koop* Gronden in de nabijheid van Pretoria, JohaO' uesburg of a, dere plaatsen van beteekeO'8 raken tamelijk hoog in prijs.—Verder hebb-' de Boeren uog nooit behoefte gevoeld •»" vermeerdering vau hun volksstam, zij hebb-* ruimte om zich te bewegen noodig en eet* d.r naar hun opinie te weinig yetchiktf* ' JlO te veel grond. Ik laat nu ge,„: Mogelijkheid daar of er voor flinke !i Im!che boeremoons hier een toekomst is Ü I-k' 'k weiDSch er a,!één °P te wiJzen *a ren 'n Holland zich myns inziens _n"?ne'i verkeerd standpunt plaatsen. ', ju""- bafrriipik welke enorme voordee_i l«l ïrtne Poeren krijgen zullen bij verr Öking van 't plan van die heeren en liïona net kapitaal juist 4 millioen J*ÖO. Over 't algemeen hebben de Boe*Wr>k pleizier beleefd van da Uitlanders j»*ornt my voor, ik meen dit reeds meer 'm*6o opgemerkt, dat velen in Holland J(m lz'J omcial "tl Holl ieders zijd, op PJileojfewone symp.thie van de Boeren " £ rekenen. Veel te veel wordt uit 't oog r? dat als spreken wij bijna dezelfde taal, '' (karakterverschillen bestaan. * j'^mede basta, ik geloof niet dat die ** °°n plannen tot een begin van uit* zullen brengen. Een financiëele on'r lDg, flink opgezet, mag ik gaarne zien, '1 «!!3 zogenaamde niet financiëele, zoojl! geheel belanglooze on financiëele »V maalBCn'PPÜ» waaraan zoogenaamde ' ,Q'eke gevoelens, die niets met een I' .Kszonde financiëele onderneming heb-0 ;'« staan, verbonden, maken my uit » 'Ning helaas altyd huiverig." A
Veroordeeld.
De rechtbank te Arnhem veroordeelde Lak en Drekhaan, geèmployeerden van het gesticht te Neerbosch, wegens mishandeling, tezamen en ia vereeniging gepleegd, tot ti«n gnlden boete of tien dagen hechtenis.
Een Hollandsch jacht naar Kiel.
De Ned. Sport bevat het volgende belangrijke bericht:
Voor den speci len prysv-nden Duitschen Keizer is bij A. Vinkte Gouwsluis een jacht in aanbouw voor rekening van de luitenants ter zee le klasse C. W. De Visser en Jbr. C. Hoofd Graaflacd, terwijl in de wedstrijden zal medegezeild worden door den luitenant ter ace 2e klasse G. J, Gaeters. De teekening ia gemaakt door den ingenieur der Marine Jhr. H. Rappard en de leverantie van het tuig is opgedragen aan de firma Schouten te Gouwsluis. Het jacht zal de vlag der Marine Vacbtlub voeren.
Een Kamper ui?
la het jongste nummer van het Politieblad wocét voor Kampen gevraagd een dienaar van politie 2e klasse. De sollicitanten moeten zQn «minstens 175 meter lang". Zoo staat het er precies.
PUBLICITEIT.
Heeren abonnés In het blnrenland er de buitenbezittinoer, die een belangrijke gebeurtenis aan 0 e Laeunu*tt«t willen talegrafeeren sullen onmiddellijk de ee-ekoatan ca den dank der redactie teruf ootvaagen.
Midden-Java-weerbaarheid.
Het onderstaande schrijven is gisteren verzonden aan 19 heeren te Semarang, waarvan reeds tien mondeling de opdracht hebben aangenomen, n. I.: Resident P. F. Sythoff (eerevoorzitter); (gep.) Kol.-tit. B. C. van de Sande (voorzitter); Ass -resident G. Hoogenraad, Pres. Gom. v. Best. N.-Ind. Spw. My. E. F. lntveld, (gep.) Majoor L. van der Hout, Ingenieur B. O. W. 2de kl. A. Sythoff, Ds.J.F. Verhoeff, Pres. Sem. Velo.Club H. Pb. Kuyp. Ing. Ned. Ind. Spoorweg-My. W. J. De Bordes en F. H. J. Soesman, koopman. De voorbereidende commissie meende dat voor een over geheel Midden-Java zich uit strekkend arbeidsveld voorloopig althans een talrijk centraal bestuur noodig is, dat zich kan constitueeren in secties en deo arbeid door verdeeling gemakkelijk maken. Daarom zond zy de uitnoodigiog om in het Bestuur te treden nog aan 9 andere heeren, van wie nog het antwoord wordt ingewacht De brief luidt als volgt:
Semarang, 26 Maart 1900.
Weledele Heer!
Het is UEd. bekend, dat Woensdag, den 14den Maart jl. in de Loge alhier een vergadering werd gehouden onder leiding van den Heer H. Van Santwyk, controleur bij het Binnenlandsch-Bestuur. Deze vergadering werd door ruim 200 personen bezocht en had ten doel de bespreking van een op te richten Vereeniging tot het vormen van vrijwilligers* corpsen meer speciaal ta Midden-Java, en verder tot het maken ven propaganda voor alles wat kan strekken onze volks weerbaarheid te verhoogen.
Om tot een begin van uitvoering te komen, werd op bovenbedoelde vergadering besloten, een commissie te benoemen met de opdracht eenige heeren uit te noodlgen zitting le nemen als bestuur, aan hetwelk dan de verdere regeling kon worden overgelaten.
By acclamatie werden een zevental heeren, die 't mandaat aanvaardden, tot leden dezer commissie aangewezen.
Ingevolge deze opdracht heeft de commissie de eer, zich tot UEd. te wenden met 't beleefd verzoek, wel als bestuurslid der op te richten vereeniging te willen optreden.
Zij vleit zich dat, met 't oog op 't groote en maatschappelijke belang der zaak, LEd. wel genegen zult zyn aan dit verzoek te voldoen, wordende hierbij aangeteekend dat een dergelijk verzoek door ons ook is gericht aan de volgende heeren (volgen de namen). Wy hebben de eer hoogachtend te zyo, na* mens de commissie voornoemd :
P. Broosuooft,
J. H.Db Ghuiter {Secr.)
Het Semarangsche Daines-Comité ,_ voor de Transvaal ontving een brief van het consulaat-generaal te Pretoria, waaruit blijkt dat het met voldoening mag terugzien op zyn streven om ook uit Indië geneeskundige hulp aan de Boeren te zenden. Die brief, geadresseerd aan de praesidente Mevrouw Pleyte, luidt, behalve een paar zinsneden over particuliere aangelegenheden, als volgt; Consulaat-generaal der Nederlanden. Pretoria, 4 Januari 1900. Geachte Mevrouw,
Uw-schryven van 17 November j. 1. werd my door den Heer Dr. v. Kerkhoff ter hand gesteld.
Zeer gaarne heb ik aan nw verzoek, om genoemden officier van gezondheid en Dr. Buning zooveel mogelijk behulpzaam te zyo, vo!d an. Ik stelde beide dokters aan den Staatspresident, Maatssecretaris Reitz en. het uitvoerend raadslid A. D. V. Wolmarans voor. President Kruier dankte beide heeren voor hun bereidwilligheid, om van zoo verweg te komen tot het brengen van geneeskundige hulp aan zijn burgers, en ook de Heer Wolmarans gaf in hartelijke bewoordingen uiting aan het gevoel van dankbaarheid jegens hen cc het Comité, die voor de uitzending had zorg gedragen.
De Staatspresident vroeg of het commando onder Hendrik Schoeman bij Colesberg, reeds een ambulance had. Waarschijnlijk zullen Drs. Van Kerckhoff en Buning vertrekken naar de Hollandsehe ambulance, waarbij Mevrouw Ameshoff zich beviadt, naby Jaeobsdal in den Oranje-Vrijstaat. Terwijl ik u, g*achte Mevrouw, de verzekering geeft mijner bicoudere waardeering voor uwi zoo uitst keod geslaagde pogingen ter uitzending eener N. I. ambulance, blijf Ik met gevoelens vaq hoogachting
Uw Dienaar
F. J. DOMÏLA NIEÜWENHÜXS.
Uit dit schrijven blykt, dat de heeren v. Kerckhoff en Buning zyn te werk gesteld op ret meest belangrijke punt van den stryd, aan de Moderrivier bij Jaeobsdal, eo dus waarschijnlijk de aingrypende épisodes van Cronjé's terugtrekken hebbeo 'meegemaakt, wellicht zelfs een van beiden zyn tegenwoordig geweest by diens afsluiting en capitulatie. Van hen zelf is sedert den brief van Dr. v. Kerckhoff uit Pretoria nog geen sehryven ontvangen, wat bij den ingespannen arbeid die hun daar zonder twijfel wachtte geen verwondering kan baren.
Rehabilitatie.
Op het rekest van den geweten algemeen ontvanger te Madioen, den heer Th. C Doeleman, dd. 6 Januari 1898 aan H. M. de Koningin-Regentes ingediend, om ontheffing van de gevolgen, by art. 12 Wetb. v. Strafrecht verbonden aan de veroordeeling tot dood-tuchthuisstraf of verbanning,die voor hem souden voortvloeien uit zyne veroordeeling op 11 Aug. 1888 voor den Raad v. Justitie te Semarang, is, naar men my meedeelt, gunstig beschikt.
Het verheugt mij tevens te kunnen melden dat de heer Doeleman, die voor kindertjes heeft te zorgen, een betrekking heeft gekregen in de suikercultuur.
De „Europeesche Politiek"
van onzen Paryschen Medewerker, den Heer G. Busken Huet, vinden onze lezers beden aan het hoofd van ons tweede blad.
De zilveren medaille
voor 24 jaren dienst is uitgereikt aan den Europ. wachtmeester Van Gestel die den 2en April het leger met gagement te Salatiga verlaat.
Uitkeeringstonds „La Constante et Fidele".
Aan het 25ste jaarverslag van het uitkeering fonds »La Constante et Fidele" te Semarang, ontleenen wij het volgende: Op 1 Januari 1899 bedroeg het aantal leden 292 In den loop van het jaar 1899 meldden zich aan 16 nieuw» leden. samen dus 308 leden. Afgeschreven werden: a. na toepassing van art. 11, al. len art. 9 2 b. wegens overlijden 5
totaal 7 leden zoodat het fonds op 1 Januari 1900 3^l leden telde, du? een vermeerdering aanwijzende van 9 leden met het zelfde tydstip in 1899.
Gedurende dit boekjaar is het aantal pen' sioentrekke&de wtér met 5 vermeerderd, zoodat voortaan moeten worden betaald 33 pensioeren over een uitkeering van f 2000, benevfos 4 pensioenen over een uitkeetiog van f 1000, of in het geheel 37 pensioenen over een totaal uitgekeerde som van f 70000 Op 1 Jxnuari 1899 bedroeg het kapitaal van het Fonds f 276770.88 Gadureodeu dit jaar vermeerderde het met > 2659.52 zoodat op 31 December 1899 hef. kapitaal gestegen was tot 1 27943040 Da wiskundige reserve ie f 203386 35 De extra-reserve bedraagt > 76044.05 Samen weder f 279430.40 De vermeerdering ontstond dooi- con» iributién, afkoop, entree eu ren|».
Verlof.
Bij beschikking van den president van den Rad van Justitie alhier van heden is a«n het lid van den Raad Mr. Nederburgh een biecenlandach verlof v rleend voor een maand, door te brengen te Batavia en ingaande op 11 April a. s.
In Memoriam.
Zondag 18 Miart, zoo schrijft Het Onderwijs, werd h=t stoffelijk overschot van den Beer G. Plaotema, io leven hoofd der le opeobiresclMol te M-iester-Coroelis, naar zy i Uatsle rustplaats op Tanah-Abang gebracht. Een lange reeks rytu'gen volgde. A-n deu in,;an< van het kerkhof wachtten de inspecteur in de le afdeeling, de Heer W Vin Dar Lee, en vele onderwijzers, meest hoofden der scholen vao HiUvia. den lijkstoet af. Ook de Directeur van O. E- en N. was diar geweest; gewichtige bezigheden echter verhinderden hem te wachten 'ot de lange weg vm het sterfhuis naar het kerkhof afgelegd was.
Bij het geopende graf nam de Heer Van Der Lee bet woord. Hij schetste den overledene als een goed mensen, een stipt ambtenaar, een braaf huisvader, die een voorbeeld was voor al zyn collega's, en wiens nagedachtenis in eere zal blijven, niet het minst by zyn kinderen.
Een talrijke schare stond rond de groeve. Behalve vele leerlingen en oud-leerlingen van de openbare lagere schooi, merkten we nog op den Directeur, een leeraar en leerlingen van de militaire school, waaraan de Heer Plantema werkzaam is geweest; leden van de schoolcommissie en vooral vaders van schoolgaande kinderen, die mede de laatste eer bewezen aan den door allen beminden onderwijzer.
De Heer Plantema is in 1850 te Leeuwarden geboren. Op vyfectwintigjarigen leeftijd trad hjj als onderwijzer der 3e klasse ta ludischen dienst en werd geplaatst te Soerakarta; eenige maandeo later reeds werd hy tol de 2de klasje bevorderden overgeplaatst als le onderwnzer naar Padang. Da roa was hij achtereenvolgens hoofd der school te Prlaman, te Beokoelen, sedert 1889 als ouder* wijzer le klasse te Pati en te Probolin_go. Vaa '91 tot '94 gkg hij met tweejtrig verlof wegens ziekte i»a r Europa, welk verlof om dezelfde reden met zes maanden werd verlengd. Na zijn terugkomst is bii hoofd geweest te Solck en ten laatste te Meester- Corneiv, waar hij ook was aangewezen voor liet geven van onderwijs in de Nëderlandsche taal by' de Militaire School.
He moordzaak v. d. Crab.
die inderty 1 zooveel pennen ia beweging bracht en die steeds geheim weid gehouden, zal deo '27ei Maart a s. voor fleo landraad te B tavii. behandeld worden. De beschuldigde is de inlander Lidoet alias Simin, terwjjjt 7 getuigen gedigvaard zijn Eender beuogtïjkste £.etui»,'en, een koetsier, is, dank de voorzorgen der Justitie, tot heden nog niet zegt de Preanger bode.
Rechterlijke Macht.
Naar wij vernemen, zoo zegt de Jaoabode, staat het .og niet vast, dit de ra dshasr Mr. p. Lu^t in den loop van dit jaar, wegens tidujartg verblijf in de tropen, met verlof naar Nederland zal vertrekken.
Wtl heeft deze rechterlijke hoofdambtenaar reeds voorloopig passage besproken, maar wanneer de reorganisatie van zyn dienst uog fu 190Q haar beslag,zal krijgen, zal hjj zyn v--.rlofplanneu voorloopig opgeven.
Een flink officeir.
Men schrijft MB het R N. dat da kapitein dtilüUniene J. Vao Stieten, die tot gewestelyken militairen commandant van Ban ka is benoemd, een zoon is van wijlen onzen onver* geteüjken Luitenant* Generaal van dien naam. Zijn benoeming tot deze belangrijke en zelfstandige betrekking wyst er op, dat hij de geschiktheid voor majoor heeft, zoodat mag verwacht worden dat de zoon de voetstappen des vaders zal drukken.
Kapitein Van Swiete i ze;rt het blad is on* der zyn kameraden zeer gezien en staat bekend als een even kdm, waardig en beschaafd man als onze voormatige Legercommandant mocht genoemd worden.
Meisjes op onze hoogere burgerscholen.
»Het is", zoo schrijft D. in De Echo, weekblad voor d unes, nog altijd niet in aller oogen aanbevelenswaardig de Hoogere Burgerscholen toegankelijk te maken zoowel voor de meisjes als de jonge is.
Moge het begrip omtrent Co-educatie al heel wat wijziging ondervonden hebben by de velen die in de la.tste jaren aan de voordcelen hierin gelegen, hua aandacht schonken, toch blijven nog altijd de bezwaren niet uit te berde gebracht door hen, die io de vereeni» ging van joogens en meisjes io speel" en leeruren, een gevaar zien.
Daarom was het ons een waar genoegen keoois te nemen van de uitspraak, gedaan door heeren directeuren van Hoogere Burgerscholen iv Nederland omtrent den invloed van de aanwezigheid van meisjes op het gedrag en de v ijt der jongens uitgeoefend.
Behalve dat er geconstateerd kon worden, dat gedrag en vlyt der meisjes miosteos even goed, zoo niet beter was dan van de jongens, verklaart tevens de groote meerderheid der directeuren, dat gedrag en vlijt der jongens er na de tochting van meisjes op vooruitgegaan zyn.
De toon der jongens is minder ruw en heet aan beschaving gewone en, bun vormen werden netter, terwijl daartegenover de nuffigheid en crquetterie der meisjes afnvn.
Verreweg de minderheid der directeuren was van meening, dat de invloed van het meisje op den jongen en omgekeerd voor boveoge noemde eigenschappen van weinig of geen kracht is. Volgens de ervaring dier heeren schijat de vrouw het in de wis- en natuurkundige vakken, een eokeie uitzondering ter bevestiging van den regel daargelaten, niet ver te kunnen brengen. Voor vele meisjes toch worden de lessen in deze vakken al spoedig te zwaar, terwyl daarentegen de letterkuo 'ige vakken evengoed of beter onder het bereik liggen van de meisjes dan ooder dat de jongens.
Semarangsche Ambulance.
Aan een brief van Dr. H. G. Buoning, officier van gezondheid 0.-I. leger te Semar Dan 23sten December, 6 uur, vertrokken we van Beira. Des namiddags hadden we een giieveude deceptie welke ons een slapeloozeo nacht en dag kostte. De commandant vertelde ons dI„ dat hij de lijst der achtergebleven goederen te Diego had nagezlen, en dat da*r-' bij ook al ons ambulance'materieel, instrumenten etc. vermeld stond. Het duurt nu een maand voor de goed re-. hier kunnen zijn. Gelukkig hoorden wij te Lore ca Maiques bij onzen consul, dat er m ssa's veru uduoiddjlen en instruaaeoten waren; Frankrijk zond twee complete veldhospitalen zooder personeel, Italië veel verbandmiddelen en instrumenten, uit Risland en Duitschland kwamen twee complete am•r bulances, terwijl begin 1900 een groote R*T sische ambulance verwacht wordt. Wy hebben overigens wel pech. De No^L sche bark Regina, welke uit Semaransr vertr*|j met 50 draagbaren, vale honderden fractaf» | «erbandeo en duizenden gesteriliseerde * _ y bandpikjes aan boord, is door de Engelse^ , aangehouden en naar Durban gebracht v
Het Arrest-Troelstra.
Hoe fel revolutioneerend de strai, aan Tro» | stra opgelegd, werkt, blykt uit het scherf stukje, een wanhoopskreet van gescho» rechtsgevoel, dat Hugenholtz in Onze Krfr aan het arrest wijdt en waarin hij o. a. zegl j »l)e uitspraak vanden Ho )gen Raad is «* onweerstaanbaar beroep öp het feehtsbtwu* zijn van allen. Geen twijfel, de veroordeel* is schuldig aan een gruwelijke misdaad. Grjjf f den ellendeling, sluit hem ep achter tiet' grendel, verstoort zijn veelomvatteoden arb*'1 | verwoest zyn gezondheid, rukt hem weg **L vrouw en kinderen, Overlaadt hen met b" terheid en ellende, maar weg met den ot. verlaat, beveiligt de samenleving tegen twL helsche aanslagen! Het recht moet zyn 1»"^ hebbent En gij, mannen van het zuur zoet Nis*' Leven, vau het liefdeloos-rechtschapen #' deriandiche Dagblad en den onbevlekt*' Limburger Koerier, heilig driemanschap met gansch uw zwarten aanhang, gy die do*' uw klassentrots, uw eigengerechtigdheid ' ' bekrompenheid den godsdienst maakt tot**' aanfluiting voor elk weldenkend mensch, juWj: nu, want er is nog recht in Nederland 1 » schurk die het wagen dorst de geheiligd' persoon van den Leeuwarder rechter in vr. onkreukbare eerlijkheid en ongeëvenaard scherpzianigheid aan te tasten, hij gaat zvj; welverdiende straf ontvangen. Zingt nu f üeunas in uw heiligenhuisjes en schrijft w#> lofartikelen op den man van »J'accuse" *J, dankt den hemel dat wij Nederlanders zoove* vcor hebben bij andere volken! Maar haast u, want de tyd mocht u ofi| breken om uw laatste vreugdetonen uit ' galmen. Voor deo ééaeu vijaod van uwkla*' senrecht, dien gy op luit in den een tam' kerker, verrijzen er duizend die uw onderga' zweren Ha st UI Reeds vangt een ander1 Hooge Raad aan zyn conclusies te neme' wiens wairdigheid niet.zetelt in pruiken st toga's, maar in den bitteren ernst eener muurf vaste convictie, fonkelend onder dei rand a\eU glimmende fabriekspet, hijgend onder ** blauwe kiel. Als hy spreekt lal al het vol' hem begrijpen, want zonder cisulstiscb' juristerij zal zyn vol nis luidea: Overwegende dat een man, die onschuld» veroordeelden heeft gepoogd te verlossen ui'j deo kerker, daarvoor gestraft is met opsluiting Overwegende dat zyn rechters, in een aoo\ hof van overwegingen het recht op eend wal, spoor hebbeo trachten te brengen, besluit zich als één min op te maken On de handhaving van het recht hun uit de hafl'L den te nemen. Gij lacht, dwazen en verblinden 1 In dor*': men waanzin slingert gij nog uw banvlo«f naar uw slachtoffers ; uw ban is reeds mac»j! teloos, uw bullen worden verteerd door b_l vuur. De man, die . gij straks als uw gevaJJJ geae gaat wegvoeren, is uw meester. He*f gij niet gelezen boe door vriend en vyssji wordt erkend dat hij het is, die u allen lei*l als schapen, waar hij u hebben wil ? Neen, niet hij, maar het tot bewustzij'i gekomen proletariaat door hem, de arbeider*' welke gij veracht, die hem steunen. Zij sul' leo u oordeeleo, u bezitters, arietokrate»'! geweldenaars, en u liberale en clericale dia* baren van god Manmoo. Lafaards, hoe zult gy sidderen als we*] het getergde volk zyn slavenketens afschudt' Vf aar spa .rt uw angstzweet. Niet met uw ver' achterlijke wapenen zal het volk u kaïtyds*' oiet in uw vunze kerkerholen n neérsmakke* niet met uw lood of staal in het zand u doe* bijten. Gij hebt' het verdiend, maar het voll* zal beter zijn dan gij, zijn zedepreekers. H*'; z l u ter zij ie schuiven als overbodigen maat' schappelijken ballast, het zal u genezen va"; uw klassewaanzin, het zal u recht doen •* beschermen tegen uzelf, het zal uw on' bedorven nakroost m.ken tot zijner een,