{UiqdelMail tot UfMaatt, gister - avond ontvangen.)
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 20-04-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 20-04-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 90
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Europeesch Mail-Overzicht.
Gevochten
verzenden dezer mail bij Veertien Stroomen en bij Lobatsi en «aberones. Veertien Stroomen Jigt aan d° Vaal tegenover Warrenton. Lobatsi e« Gabfrones veel verder noordwaarts aande spoor naar Rhodesia, Zuidwaarts en noordwaarts drongen de Engelschen op om Mafeking te ontzetten. De Eogelsche berichten over degeveeh'ec £ijn weer Engelsch, vreemd en blijkbaar niet te vertrouwen. In elk geval b,eek, dat de Engelschen niet opschoten. Het garnizoen te Mafeking heeft *ich onder Baden-Powell zoo dapper gehouden, dat men er toe zou kunnen •tomen om het ontzet te gunnen na zooveel ontbeiing, maar de Boeren wil«--«n er niet van weten. En zij hebben Belïik, vant strategisch is Mafeking van 'ccl gewicht. Zoolang de Boeren het belegeren, is de gemeenschsp vsn de kaapkolonie met Rhodesia per spoor Mafeking is buitendien een 2eer geschikt punt om Tracsvaal binnen te rukken; dat weten wij ïiog van Jameson's tocht. Ware de spoorweg open, de Engelschen konden dan daar zooö wel geschut als proviand aanvoeren °iet het meeste gemak, nu gaat dat Biet. Dat de Boeren het gewicht van Mafeking beseffen, blijkt ook daaruit dat zij versterking gezonden hebben öaarde Westgrens.
Volgens den correspondent van de Morning Post te Kaapstad zou het doel van de reis van
de vrede-deputatie van de Boeren,
die van Lorenzo Marquez was vertrok***»». Rusland zijn; Fischer zou alle a»ukken meegenomen hebben, die com P'omitteerend zijn voor den Afrikaanderbond, Allemaal Engelsche praatjes.
Over de Weniueele vernieling van Johannesburg
fih van de goudmijnen werd nog altijd veel geschreven, als er geen oorlogs- Qieuws was. De Fransche Liberté is het volstrekt niet eens met hen die de Trans • vaalsche Regeering aansprakelijk wil* jen stellen voor een vernieling van de Jobennesburger mijnen, Wd Europa die voorkomen, zegt het blad, dan behoort het zich met tot de Boeren, maas tot Engeland te wenden en genoeg pressie te oefenen om dit land te ver& hinderen de Boeren tot wanhoop te drijven. Treden de Europeesche Kabi* netten niet handelend op, dan zijn zij zelf verantwoordelijk wegens een maatregel welke zeker pijnlijk, maar om zoo te zeggen onvermijdelijk wezen zou. De Boeren hebben trouwens het eigendom der mijnen niet vervreemd, maar deze eenvoudig verpacht; en zij hebben het recht om alle maatregelen te nemen, ten einde den vijanden, die op hui. grond een inval doen, te beletten eventueel de mijngangen tegen hen te gebruiken. Of beeft niet elke natie het .echt. vraagt het biad, zich te bedienen van de weermiddelerj, door zijn eigen grond verschaft ? In het Lagerhuis is de vraag ter sprake gekomen
van aannemers, die het Ministerie van Oorlog met hun leveringen bedrogen hebben.
De Minister Balfour verzekerde dat do Regeering zich van het gewicht der zaak ten volle rekenschap gaf, maar deed uitkomen, dat men vooral het on« derscheid niet 'uit het oog diende te verliezen tusschen aannemers, die te goeder trouw zich vergist hadden ol geheel onschuldig waren aan knoeie'tien van ondergeschikten, en degenen die werkelijk bedrieglijke handelhsgen hadden gepleegd en voor wie, zei hij. geen straf te zwaar kon zijn. Hij vertrouwde dan ook, dat het mogelijk zou blijken —de zaak werd door de rechtsgeleerde raadslieden der Kroon over wogen — de schuldigen crimineel te vervolgen. De Globe maakt hierbij de opmerking, dat de Regeering er niet in geslaagd is den indruk weg te nemen, dat het Departement van Oorlog het er op toelegt de schuldige aannemers zooveel mogelijk onder ziju bescherming te nemen en dit Departement op het Parle* ment in dit opzicht een zeer onaangenamen indruk heeft weten te maken. Ër zijn ook inderdaad zonderlinge dingen gebeurd. Zoo werd o. a. een leverancier wegens het leveren van slechte waar van de lijst der leveranciers geschrapt en vervangen door een ander, die vroeger reeds geschrapt was.
Men moet niet denken dat men alleen buiten Engeland zich ergert aan
de onbeschoftheid van de Engelschen
Ia de Westm Gaz. gesft eea Sogolschman een lijst van willekeur van de Brit/ sche autoriteiten tegenoeer vermeende rebeller». Over de zaak^Botha, schrijft hij o,a.t Botha is een oud man vao tusscheD 60 en 70 jaar en werd 27 November jl. op zijn hoeve bij Modderrivier in hecttenis genotnen. Vandaar werd bij naar Kaapstad gezonden, zoo wat 700 mijlen ver. Ni daar vastgehouden te zijn tot 23 December, werd hij terug» gezonden, eerst naar De Aar en daarna naar Modderrivier, Nadat hij daar tot 9 Januari in de gevangenis had gelegen, stond bij voor een militaire rechtbank terecht op het getuigenis van vier Kafferbedienden, die verklaarden, dat hij hun had verteld dat bij eea wagea en ossen zou leenen aande Vrijstaatsche burgers. Er werd zelfs niet beweerd, dat hij war» keiijk den wagen en de oasen leende. Hij ontkende, dat hij bet beweerde zou baloofd hebben. Toch werd hij voor dit vergrijp veroordeeld tot twee jaar dwangar* beid. Bij is behandeld als eea gewone veroordeelde, men schoor zijn baard af, gaf hem gevangeniskleedij en hij moet nu dwangarbeid doen in de gevangenis vau Hopetown, onder toezicht van Kafferkonstabels.
Michiel Ekstein werd 24 November te Belmont gevangen genomen, omdat hij zonder pas in het kamp was. Vandaar werd hij achtereenvolgens gezondea naar Oranjerivier, De Aar, dan hondert den mijlen ver van 't stoomschip Manilla, overgebracht naar de Ca* talonia, toen terug naar Belmont en ten slotte weer naar Oranje-rivier, waar hij in vrijheid werd gesteld na meer dan drie uaaandea gevangenschap en ondanks herbaalde verzoeken aau de autoriteiten om hem terecht te doen staan of anders te ontslaan.
Louis De Jager is veldkorneten een zeer geziene Boer in bet district Hopetown; hij werd in het begin van Februari gevangen genomen op de aau klacht van den vijand inlichtingen tg hebben gegeven. Toen hij in hechtenh werd genomen, lagen zijn vrouw en drie kinderen ernstig ziek aan typhus ej, een van zijn jongens, 13 jaar oud, was dien ochtend gestorven. Een dringend verzoek om hem toe te staan ziju zooi te begraven, werd geweigerd. Hij werd naar een magistraat gasleept en vrij" gesproken. Desondanks werd hij door de militaire overheden naar den kampkommandantte Oranje-rivier gezonden, waar hij sedert gevangen wordt ge» houden.
Zoo deelt de Engelsche schrijver nog verschillende andere gevallen meê va» veroordeelingen op het getuigenis van Kafferbedienden. In vele van deze gevallen, schrijft bij aan het slot van zijn verhaal, waarin Boeren werden veroor deeld op getuigenis van hun Kafterbedienden, ziju deze Kafferbedienden door de Rdmington«Scouts gavangen genomen en gehouden tot na het proces, een wijze van dosn, die er moeilijk toe kar; bijdragen in den Kaffergeast hat basel te prenten vaneen onpartijdig getuigenis. Da schrijver heeft deze feiten volgens zijn verklaring uit goede bron en vraagt een onderzoek door de Regeering. Het
„Stop the War"-comité
van dsn onvermoeiden Stead heeft naar aanleiding van Salisbury's ant - woord aan de Presidenten der Zuid- Afrikaansche Republieken met algemeene stammen een motia aangenomejj van den volgenden inhoud; »Daar het antwoord van den premier op den oproep van de Presidenten Krüger ca Steyn het masker afrukt en voor het eerst de zoo lang ontkende waarheid oathult, dat deze oorio,: is begonnen voor de vernietiging van dd onafhankelijkheid van bet Hollandsche element in Zuid-Alrika, verklaart het comité, dat thans de tijd is gekomen voor allen, die gezind zjjn tegen da voortzetting vaneen verdelgingsoorlog, om zich te vereenigen in een plechtig protest door alle middelen, die voor da vrije burgers van dit land zijn opengela» ten tegen een staatkunde, die in str ij i is met plechtige eeden van het volk eo dit land drijft tot een misdaad tegen het beginsel der nationaliteit, die sinds de verdeeling van Polen haar weerga niet had gevonden."
Op een vergadering van de Nether-
laads Society of Philadelphia, Vereenigde Staten van Noord-Amerika, is de volgende motie aangenomen, waarin verklaard wordt, dat *nu de tijd is aangebroken, dat de Boeren der Zaid-Atrikaansche Republiek weder gedwongen zijn te vechten, hot ons afstammelingen van da eerste volksplanting der Amerikaansche republiek niet zou passen, hiervoor onverschillig te zijn; — dat indien een vreemd» vijand voor de poorten van Londen stond blijkbaar met het doel om te dwingen het stemrecht aan alle in« wonende vreemdelingen te geven, om de Engelsche kinderen te noodzaken Ghineesch of eenige andere vreemde taal te leeren, »om de beschaving te be» vorderen", doch met het werkelijk voornemen Threadneedlestrest te plu-aderen, dan zouden wij alies doen wat in ons vermogen was onze Engelsche neven in hun ellende te helpen; — dat da leden van deze Society zijn met alle volkeren, die worstelen om hun have en goed te beveiligen tegen aanvallen en verwees* tingen, hetzij Grieken te Thermopy» laa, Hollanders te Leiden, Aaaerikaaen te Trenton ot Boeren te Pretoria; ca indien deze volkeren te zwak in aantal ziju, dan is hun moed en vaderlandsliefde zooveel te meer te prijzan en de aanval te verfoeien; — dat wij ook me« delijden hebben met millioenen men» schen in Indiê, nu van honger stervende, terwijl zij dezelfde beschaving genieten, welke nu Transvaal opgedrongen wordt."
In Britsen-Indië neemt de hongersnood toe.
De Onderkoning seinde naar Londen, dat thans bijna vijf millioen inlanders geholpen moeten worden, tegen drie millioen in Jan. De reden ligt in den korten tijd, die verloopen is tusschen dezen hongersnood en die vau 1896/97, ten gevolge waarvaa meer inlander;: gewoonlijk tot armoede gekomen zijn. De moeilijkheden van het Britsch-Indische bestuur, door deze ramp zeer groot, worden nog vermeerderd door het overlijden van Sir Wiiliam Loekhart; ; den opperbevelhebber van het Britsch*lndische le^er. Daze bekwame generaal zal niet gemakkelijk te vervangen zijn; weinigeu kenden Indië en zijn grensbewoners gelijk hij en in het leger was hij zeer populair. Hij was noa niet ouder dan 58 jaar en is bezwekeo aau tropische koorts. Er komen nog altijd berichten •
over of van Afghanistan
die natuurlijk opgeld doen, orscdat men hoopt, dat hier een afleiding zou kunnen komen voor Transvaal, Voel moet men er zic'a echter niet van voorstellen. Da correspondent van de KQlnieche te Petersburg seinde, dat de mobilisatie van Russische troepen op de grenzen vau Afghanistan de Indischeßegeeriog aanleiding gaf in het ge^im verschei» dene regimenten vaa daPuojib en R»u putana nabij Quetta te co&cantree*-ea en detachementen te doeo oprukke& naar Kandahar met toestemming van den Emir van Afghanistan, aan wien beloofd werd, dat noch in het Oostelijk gedeelte van zija land, noch op de Pes hawur Jeialabadlinie verplaatsing vau troepen zou plaats hebben. Aan dit bericht wordt toegevoegd, dat Lord Curzon en de Indische Generale Staf, zich herinnerende,dat van Generaal Kuropatkin, den tegenwoordigen Russischen Minister van Oorlog, toen hij Gouverneur«Gaaerail van Transcaspu was, be« weerd werd, dat hij dikwijls zou hsbbe* geweigerd zija post te verlaten voordat de Russische troepen Hirat zouiau hebben bezet, hem baschouwaa als een gee vaarlijk tegenstander. Daarom, zoo wordt beweerd, understeunen zij mat alle kracht de autUßassüehe beweging ia de Indische steden en verspreiden zij de meest ongerijmde anti-Russische ge» nichten in Perste, Afghanistan en Bok hara door middal van Derwischen. Van Rusland wordt beweerd, dat het voorbereid is op nieuwe onlusten in Cen» traakAzië en gereed is die te onderdrukken met evenveel kracht als die in Terghana in het vorige jaar. Het tracht evenwel voor het tegenwoordige zulke onlusten onmogelijk te maken door de verzekering te herhalen, dat aan de concentratie van troepen op de grenzen van Afghanistan vooreerst geen beteekenis behoeft te worden gehecht.
Er wordt in Duitschland veel moeite gedaan om
Emden tot een vrp»ven te maken* De Hamburg-o Amerika Lgn en de Norddeutsche Lloyd hebben bij de Regeering een stuk ingediend, waarin zij aanraden om Emd-*n tot vrijhaven te verklaren, dat wil zeggen een gedeelte van de haven af te zouderen, waarheen de waren kunnen worden gebracht en weer uitgevoerd worden, zonder dat er in en uitvoerende reebten van betaald behoeven te worden. Een commissie uit de Emder koopmanschap is daarop door d e Regeering om advies in deie zaak gevraagd en heeft gezegd, dat een vrij ha ven-gebied zeer gewenscht zou zijn, omdat daardoor het verkeer in de ha» ven van Emden en op het Dortmund - Eemskanaal zeer zou toenemen. De commissie heeft tevens een terrein aange* geven, dat volgens haar voor een vrij» haven zeer geschikt zou zijn.
In Denemarken
was een Ministercrisis, wat in lang ni et gebeurd is. De heeren ondergingen in de Kamer neerlaag oo neer laag, zoodat zij eindelijk begrepen, dat het niet langer kon, in de op 22 Maart gehouden zitting der Eerste Kamer deelde de Minister-president meó, dat de Regee» ring besloten was heen te gaan om het in de Tweede Kamer gebleken verzet tegen de belastingontwerpen.
In den Zwitserschen Nationalen Raad is verworpen het voorstel van Prof. Rossel om op grond van het artikel der grondwet,
dat alle hazardspel verbiedt.
de spelen in de kurzalen te Genève, Montreux, Interlaken, Luzern, Baden, bekend ouder den naam vau Kosspiel, te verbieden.
Nieuws uit Nederland. (Uit de Mail tot 24 Maart j. l.) De „Sindoro".
Het nieuwe schip van de Rotterdamsche Lloyd, de Sindoro vertrok van Vlissingen naar Rotterdam, om zich gereed te m iken voor de cc ste reis naar Indië. Zooals men weet was de Maatsch, »De Schelde" met den bouw belast. Dat dit nieuwe viartuig aan de eischen van comfort zal voldoen, blijkt uit een uitvoerige beschrijving die wij van de iarichtiog ontvangen. Da Haagsehe firma Mutters en Zn. werd met de betimmering belast, en men weet dat deze haar sporen op dit gebied verdiend heeft.
Ia het geheel zijn er 24 tweepersoons - hutten en 31 éénpersoonshutten, waarvan 6 tweepersoons- en 8 éénpersoonshutten op het opperdek, 18 tweepersoons» en 21 ééopersoonshutten op het brugdek en 2 ééopersoonhutten op het promenadedek. Op het promenadedek vindt men drie prachtige salons eveneens door de firma Mutters uitgegevoerd.
In het damessaion zijn de wanden in pa Geelen uitgevoerd in satijnhout met gekleurde tegels van «ttozeciburg', voorstellende schilderyen en stadge zichtec, afgewisseld door paneelen vanahjrnhoutmet beschilderde motieven.
De zes stales reddingbooteti op het sloepeadek zoowel als de 2 op de kampanje zijn zoodanig geplaatst, dat zij ld eeaige secoodea gereed zijn om buitenboord gebracht te worden. Behalve deze 8 reddingbooten zyn er nog i houten sloepen op het Jtampanjedek opgesteld.
Het schip is geheel electrisch verlicht. Het geheel maakt een zeer aangenamen indruk en de afwerking in alle détails van schip en werktuigen doet der Nederiandsche industrie eer a»*n.
Muziek ten Have.
De thé, door H. M, de Koningin ten paleize te 's»Gr.*venhage gegever, en waarop o. a. het corps diplomat'iquet genoodigd was, gin^ gepaard met een ccncert in de groote balzaal, dat door H. M. en de Koningia- Moeder van den aanvang tot hot slot, met inbegrip van de extra-nummers door de medewerkende artisten voorgedragen^ werd bij ge woo d en na alfoop waarvan de beide Vorstinnen nog geruimen tyd in den; kring Harer gasten vertoefden. De uitvoering door de Heeren Mengelberg en Joh. Messchaert bo» »d een avond vol kunstgenot, f
Een reclamedoek.
De decoratieschilder K. Verbruggen heeft een reclame gemaalkt ten behoeve dr Koninkl. Paketvaartmaatsuhappij. Het doek, dat bestemd is voor de Parijsche tentoonstelling, is duidtdijk, eu doet wat het in de eerste plaats in oet doen: aangeven vao de route, welke door de stoomschepen de*er maatschappij worden genomen. Het grootste gedeei te van het doek wordt ingenomen door een k.iart van den 0.-I.- Archipel. Het bevat v«*ortseen paar Indische landschappen, eenige figuren en verdere versieringen, allus goed i'*n teekeuiag en van t°on,
Uit Indië terng.
Met het stoomschip Lawoe van de Rotter
damsche Lloyd keerde uit Indië te Rotterdam terug een detachement militahen sterk 54 onderofficieren en minderen. Bij aankomst in de Spoorweghaven is het detachement verwelkomd door het muiiekcorps-. van de Koninklijke scherpschutters dat de volksliederen speelde. Ook waren aanwezig de kapitein-commissaris van afmonsterÏDg G- Walpot, de kapitein, plaatselijk adjudant J. A Nuy en dele luiteiant van het corps Koninklijke scherpschutters J. Van Alphen.
Een neiuws secte
Te Surhuisterveen (Fr.) is een nienwe godsdienstige secte gesticht, die zich noemt: Kerk der Heiligen van de laatste dagen. Een leeraar tracht door huisbezoek nieuwe leden te werven; een onderdompeling in het water de Wijde Pet is noodig, vóór tot lid te kunnen worden aangenomen. De secle houdt des Zondag avonds bgeenkomsten in een particuliere woning. Evenals bij de Mormonen staat deze secte veel wij verij voor.
Brutaal.
Gisteren ochtend, 20Maart, kwam een wagen van de Fransche Bank met een beiangryk e geldzendirg aan de Gare du Nord. Er lagen sakken 20 francs-stukken en ander goud op de banken, benevens een portefeuille met frs, 400,000 in biljetten. Op het oogenblik, dat de controleur uit den wagen stapte, vroeg iemand hem den weg naar het tentoonstellings» terrein, terwijl een andere persoon den koet« sier aansprak. Het duurde slechts een oogenblik, maar dit was voldoende voor een derden persoon om in den wagen te springen en zich van de portefeuille met frs. 40 ',000 meester te makia. Weg waren de driel
Volksweerbaarheid.
Voor zoover aan het secretariaat bekend is, zijn er thans in Nederland 49 afdeelingen van Volksweer baarheid opgericht. Iv sommige dier afdeelingen is het bestuur slechts voorioopig aangewezen nit de leden van het comité, dat de afdeeling heeft opgericht. Er zyn drie correspondentschappen: Koninklijke Militaire Academie te Breda, Antwerpen en Brussel. Ook heeft het secretariaat nog verbinding gezocht met ongeveer honderd gem e nten ia Nederland; in verscheidene er van zijn de voorbereidende maatregelen tot vorming eener afdeeling reeds een eind gevorderd.
Juttilée brauuw-oertonds
23 Maart waaide uit kazernes en posten der brandweer de vhg, ter herinnering aan hel feit, dat voor 25 jaar het brandweerfonds werd gestient. Te 3 uur 's middags vervoegde zich ten huize van den voorzitter van het fonds, den Heer A. W. Beckeringb.de commandaLt der brandweer, met den Heer Proost en een deputatie van onderofficieren en manschappen, met den brandmeester Munzer Rilhmann aan het hootd, ten einde het aanwezige bestuur, bestaande, behalve uit den voorzitter, uit de Heeren D. Van Bosse, penningmeester, en Mr, L. M. De Jong Schouwenburg, secr., eeo souvenir aan te bieden als erkenning voor het vele, door het fonds in het belang van het corps gedaan. Het geschenk bestond in een model van een ouden brandemmer, door de plateelbakkerij «Holland" beschilderd met de attributen der brandweer, gevuld met bloemen.
Kapitein Van Diggelen.
Central Newt meldt bet volgende; »l)e Heer Henry Hess v*n de Critic b^eft dit bericht uit Johannesburg ontvangen: «Kapitein L. E. Van Diggelen is benoemd tot commandant van de speciale politie van JohaLnesbirg en van de mijn politie van de Randmijnen." Dit bericht is voor allen, die betrokken zyn in eigendommen en mijnen op den Band vat groot beiang. Kapitein Van Diggelen, een broeder van den bekenden overste Van Diggelen, J. P. van Johannesburg, die sinas Februari van het vorige jaar in Londen vertoeft, vroeger kapiteiu (lees luitenant ter z-;e 2e kl.) in de Kon. Ned. Msrine, waar hij een goeden naam heeft als een streng handhaver van de discipline en een bekwaam officier. Hij heeft aan verscnillende expedities ia Ned. OostTadië deelgenomen.
Zyn tegenwoordige beooeming verkreeg hij na zyn terugkeer van Gronjé's commando, waarmede hij tegenwoordig was bij al de gevechten van Belmont tot Magersfontein. Wat otsin dit bericht tr. ft is dat overste Van Diggelen in Londen vertoeft. Den titel van overste beeft hij ia de Transvaal verworden — wy meenden dat hij commandant van de Artillerie van Pretoria was. Voor hij in Transvaalschen staatsdienst trad, was hy luitenant ter zee 2e kl.
Speurhonden.
Te Parijs is men eindelijk zoo verstandig geweest om van de uitnemende speurdiensten, die honden kunnen verieeneD, gebruik te maken voor de politie. Er is een afzonderlijke dietst dsarvan by de Parijsche politie inge» richt en op elk bureau of aan eiken politiepost is thans een politie-hond aanwezig.
In het woelige stadsdeel van Lt Villette, zegt de Ned. Hondensport, heeft de politiehond reeds goede diensten kunnen bewijzea. Zeer gunstige rapporten zijn daarover spoedig reeds verschenen en men beweert zelfs, dat de politie-hond in sommige gevallen veel beter le gebruiken is dan de politiemensen. Vooral zyn reuk is oaovertrefbiar en hy is bovendien onomkoopbaar, drinkt niet en rookt geen sigaren. Ook de uniformkosten zyn beiangryk minder.
Saint-Saëns gehuldigd.
De overheid van Las Palmas, Canarische eilanden, heeft Saint Saêns tot aaigenomen zoon der stad benoemd. De Fransche componist brengt jairlijks een lang bezoek aan de stad.
Engelsch-Duitsch.
Men doet te Glasgow veel moeite den Dult« schen professor Tille, die zijn ontslag had genomen omdat hij foor studenten was aan* gevallen, nadat hij eeo artikel had geschreven dat tin gunste der Boeren scheen te zgn, over te halen te blijven. O. a. hebben de studenten die college bij hem loopen en die geen van allen bü het schandaal geweest waren, hem een adres gestuurd. Misse lien komt dus ook dit weer terecht.
oratie voor baron Christiant.
Men verwacht in Frankrijk eiken dag het presidentieel besluit, dat baron de Christiani, die president Loubet te Auteuil met zijn wandelstok bedreigde, gratie zal verkregen hebben.
Nederland en Transvaal.
Men meldt uit Rotterdam: In een openbare, vry drnk bezochte ver-« gadering der kiesvereemging «Rotterdam" trad als spreker op Mr. J. B. Breukelmann uit 's Gravenhage met het onderwe.-p: «Causerie over de verhoudingen tusschen de mogendheden, ook in verband met den oorlog in Zuid-Afrika ca met de positie van Nederland".
Spr. vervulde zijn taak door in de eerste plaats een zeer uitvoerig overzicht te geven van de verhouding der Europeesche mogendheden van 1870 af tot op den huidigen dag en in het byzonder ook die onderlinge verhouding te schetsen tot de Transvaalcrisis uitbrak om vervolgens de vraag te behandelen of er kans bestaat dat de mogendheden tusschenbeide zullen komen. Het ante woord op die vraag kan zeer eenvoudig zyn nadat de eenvoudige Krüger zijn hem door Bismarck gegeven naam van een der handigste staatslieden te zijn eer heeft aangedaan door Salisbury te dwingen om openlijk nit te spreken dat Engeland de annexatie der beide republieken wil, ter» wijl de poging tot tusschenkomst van Ame» rika reeds mislukte door het antwoord van Engeland geen interventie te willen. Een col* lectieve interventie achtte spr. niet mogelyk, omdat de belangen der mogendheden te veel verdeeld zyn en er behalve de Transvaalsche quaestie nog andere combinaties bestaan. Vervolgens kwam spr. tot de vraag in hoeverre het gewenscht is, dat Nederland alliibties met andere mogendheden aangaat, Spr. herinnerde daarbg aan het gespro» kene door den Heer Meas in de Tweede Kae mer bij de Staats begrooting van 1900. In het midden latende of de Heer Mees toen heeft getinspeeld op een aansluiting bjj Diitschland, wees spr. verder nog op het verschil of Nederland gezamenlijk met een andere mogendheid op grond van art- 3 van het onlangs tot stand gekomen tractaat be« treffende de beslechting van geschillen tus* schen partyen tracht te interveniéeren dan wel een afzocderlyke nota overlegt ter on» dersteuning van het optreden van een andere mogendheid. Spr. betoonde zich ten slotte eeo vyand van alle allianties voor Nederland Het eenige tractaat dit in deze eeuw met N* derland gesloten werd, is het tractaat mei Spanje tegen de Barbarijsche rooveryen, een tractaat dat nimmer is uitgevoerd. Spr. kan niet inzien dat thans het oogenblik zou zyi angekomen om van dien stelregel af te wij ken. Met uitvoerige citaten omtrent de vio* gere allianties van Nederland, die blykensd geschiedenis aan ons land altyd duur zijn t< staan gekomen, keurde hy allianties onvoor waardelyk af. Vooral met het oog op onze ko lonlöo. Misschien zal de tjjd eenmaal komen dat Amerika daarnaar de handen uitsteekt ei dan achtte spr. het maar zaak niet aan anderei gebonden te zijn. Bij het volgende belangwekkende debat betuigde Mr. Vai Bjssem er zija leed wezen over dit de spr. by de vraag of er vaa interventie der mogendheden in den huidigen oorlog sprake zou zyn, alleen had bsaatwoord uit hel oogpunt vaa het eigenbelang der staten. Hj had gaarne willen vernemen of het hart ei het gevoel bij staten en indivlduëo niet zon den kunnen leiden tot een dergelijke tn* schenkomst. De Heer Niermeyer meende metgenoegei ! te mogen constateereo dat in den laatsten ty« de groote staatslieden ook wel eenige ruimt» aan het gevoel haddea gelaten, getuige Glad stone. Bovendien, al geven meestal de Regee 5 riogen den doorslag, in de geschiedenis val > ook op momeaten te wyzen, waarin de met ning der volken op den voorgrond is getredei 8 Dit deed spr. de vraag stellen of ook niet aai ' Engeland het hands off kon worden toege 1 roepen. Spr. stelde een motie, waarby de verga !i dering als haar overtuiging uitspreekt, dat h< de taak van ons Niderlanaers is om in Euro pa een volksbeweging te wekken tea eind B ancexatie der Afrikaansche Republieken m< 1 alle middelen te verhinderen en tevens < r Tweede Kamer uit te noodigen om aan c Regeering de vraag te stellen wat haar anl woord is geweest op de vraag der presidente D om interventie. % ;- Nadat Dr. Van Geer uit Dordrecht nog a zijn meening had te kennen gegeven dat om Regeering meer had kunnen doen, werd c motie met algemeene stemmen aangenome