Advertentiên. ijlfl NAGEL, Muziek - Onderwijzeres, PELORAN. Paviljoen van den Heer VAN ONSELEN 1848 mm en wntTDHHuirin MAATSCHAPPIJ „DE VLUT" hebben in voorraad: Ir riga tiepompen. Stoom» en handvoedingpompen. Pompen tot vullen, van badkamers. Oliepompen. Diaphragma pompen (zonder klepp e n), „DE VLIJT" grooten voorraad: Prima Machine Oliën VAN BAGOSINE & Co. Consistent vet. Oliematen van 1/2 [en 1 liter. Oliekannen. Vatboren. „DE VUJT" goedkoope Amerikaansche Roorbanken. Spiraalboren van de diamant twist drill Co. Sla yarmschaafbanken enz. enz. „DE VLIJT" PRIMA LOODWIT. » MENIE. ZINKWIT V. M. RIPOLIN benefens alle andere VERFSOORTEN„DE VLIJT" Kameelharen drijfriemen, Prima leeren Ballata Drijfriem voor Weston Cen» x. i. . * trifnges scnaKelriemen. I. R. drijfriemen. Prima naairiemen. Grooten voorraad in iedere 1489 a afmeting- SCOTTS EMULSION is eene OPLOSSING VAN ZUIVERE Levertraan met ïïypopnosphaat VAN KALK UUT SODA. —o)o(o— Een zeker en onfeilbaar geneesmiddel TEGEN Longaandoeningen en Borstkwalen, Hoest Verkoudheden en Algemeene Verzwakking, Agenten voor Nederiandsch-Indië : THE BORNEO COMPANY Ltd. 720
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 24-04-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 24-04-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 93
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Uit Buitenzorg.
(Berichten aan De Locomotief.) Aan de Heeren A. Lazard en E. Meyer is Toor den tjjd van drie maanden vergunning verleend tot reizen over JaTa.
Bepaald dat de tot voorzitter Tan den landraad te Djember (Bezoeki) benoemde voorzitter van den landraad te Djombang (Soerabaja) Mr. W. G. Delbaere, welke overplaatsing op zyn verzoek is geschied, geen aanspraak zal kunnen maken op vergoeding van reis» en verblykosten.
Aan M»s Prawirohardjo is een remissie verleend van drie maanden op de straf van dwangarbeid buiten den ketting voor den tijd Tan twee jaren en betaling eener geldboete groot f 400, waartoe hij is veroordeeld by Tonnis van den Landraad te Koetoardjo (Bagelen) van 4 Juli 1898. Machtiging is verleend tot de uitvoering van da ondervolgende werken;
1. Het doon springen te Merak en het verweren naar Tandjoog-Priok, afdeeling stad en voorsteden van Batavia, van 1200 W steen ten behoeve van de havendammen ter laatstgenoemde plaate, kosten f 10001.
2. Wederopbouw van het aquaduct Kalidoeren, afdeeling Poerworedjo (Bagelen), kos» ten f 8552.
Het verlengen der besehoeiing, boven en beneden strooms, langs den rechteroever ?an de Mart» poer -rivier tegenover het residentiekantoor ter hoofdplaats Bandjermasin (Zuider- en Oosterafdeeliog van Borneo). kosten f 9657,
Bouw van drie nieuwe blokken beedjangwoningen en een nienwe mandoerswoning met afbraak van drie boedjangswoningen en een mantrie-woning in den cultuurtuin te Bulten zorg, kosten f 6060.
5. Het inrichten van het vroegere land» raadgebouw in de benedenstad Batavia tot post- en telegraafkantoor, kosten f 11083.
6. Het doen vao herstellingen aan de hangbrug met kabels van gegalvaniseerd staaltouw over de Benkoelenrivier bij Kantjing in den militairen weg van Benkoelen naar Kepjhiang kosten f 5652.
7. Bouw van een nieuwe kanaalbrug met afbraak van de brug Djadjar I, gelegen in deß weg van Godoog naar Telawa, afdeeling De» mak (Semarang), kosten f 5426.
9. Bouw van een liggerbrug over de kali Wedelan in den nieuw aan te leggen weg van Bandjaran via Keling naar de grens van Djoewana (Japara), kosten f 5432.
10. Het aanmaken van een ijzeren onder' losklepsehoow ten behoeve van het bagger* materieel te Tandjong-Priok, kosten f 17817
FEUILLETON. Een Artist-misdadiger. Naar het Fransch van Ottolengu.
bewerkt Toor De Locomotief. 35.) iWelnu Randolph, om u de waarheid te zeggen, ik moet u eerlijk bekennen, dat ik het gevaar niet inzie. Welk is dat?" »Veronderstel veronderstel, dat zij hem hef begint te krygen .... veronderstel, dat zii hem huwt.' »Welnu, wat dan?" »Wat dan, wat dan? Gg zoudt een heilige in drift kunnen doen ontsteken. Gü spreekt even onverschillig over dit kind dat ïich misschien deor dezen dezen niets» waardige laat medesleepen, als over een geschil betreffende een biljartstoot." *Randolph, beste vrind, laat ik u een raad geven. Wanneer eea man een jong meisje wil huwen, moet hy twee belangrijke punten in het oog houden en ik geloof dat gij die hside hebt veronachtzaamd.'*
»Wat bedoelt ge t" Laat ik u, voordat ik mjj duideljjk maak, een vraag doen. Heb ik het bjj het rechte eind zoo ik veronderstel, dat g|j zelf Dora wenscht te huwen?"
>Gij zet wel de puntjes op de 1. Ik wil u echter de waarheid niet verhelen. Ik zou mü gelukkig rekenen, indien ik wist dat ik haar liefde gewonnen had.'1
»Best. Ik zal u twee regels zeggen. Ten eerste spreek nooit kwaad van uw mededinger, en ten tweede: wacht niet te lang met uw aanzoek."
Randolph keek een oogenblik Mitchel aandachtig aan, daarop stak hij hem de hand toe, die hai telijk werd aangenomen. Hij zei eenvoudig:" Dank ui" en voegde zich bij het gezelschap, waarbij zich Dora bevond.
Na korten tijd maakte hjj gebruik van een kalm oogenblik, boog zich tot haar en fluisterde:
>Zou ik u een oogenblik mogen spreken ?•' Zij keek hem aan, oogenschijnlijk verrast door den toon zijner stem en vroeg. »Is het van veel belang?" »Van veel belang," antwoordde hij kort af. >Zij verliet het gezelschap en volgde hem naar de naastbijzijsde kamer, waar zij op de sofa plaats nam. Na een kort zwijgen, waarin beiden zich aan hun eigen gedachten overgaven, begon hij:
»Miss Dora, ik zou gaarne willen dat gij naar mij luistert en mij tot het einde aan* hoort. Gij weet, dat ik u liefheb." Hij wachtte een oogenblik, beefdö, kleurde en boog het hoofd. Hij vervolgde:
>Ik heb het u nooit gezegd, maar gjj zijt vrouw en moet sinds lang in mjjn hart ge» lezen hebben. Gjj begrijpt alles zoo goed, al deze soort van dingen. Ik ben slechts een man en versta de kunst niet in het we te leien. Ik weet waarlijk niet of gjj mjj genegen zijt. Er was een tjjd, dat ik het meende, maar in den laatsten t jjd .... Ah! maat- het doet weinig ter zake. Ik wil daar niet over spreken. In weinig woorden wilde ik u slechts zeggen, dat het mjj onuitsprekelijk gelukkig zou maken, zoo ik u de mijne mocht noemen. In ruil daarvoor bied ik u mijn leven aan. Ec nu.... geloof ik, dat ik genoeg gezegd heb. Dora, mjjn lieveling.... wilt gjj zoudt gjj u zelf asn mij durven toevertrouwen ?"
Hjj had al sprekende zachtjes haar hand genomen, en zjj had inderdaad geen weerstand geboden door die terug te trekken ; dit had hem aangemoedigd die teedere uitdrukkingen te bezigen, die hij aan het einde van zjjn aanzoek had geuit. Zij weifelde een oogenbük, toen trok zjj zachtjes haar hand terug en met een traan in het oog, keek zij hem aan en fluisterde:
»Houdt gjj veel van mjj ?' »Veel ? Ik kan u niet zeggen boeveel." Hij trachtte nogmaals haar hand te grjjpen, doch zij belette het en vroeg hem : »Gjj hecht geen waarde aan het geld, niet waar ?' >Miss Remsen, gjj beleedigt mjj !"'
»Neen, neen 1" zei zij haastig, >gij hebt mij niet begrepen. Ik wilde u over mijn geld spreken. Ik kan het u niet uitleggen, maar gij moet my toch op mijn vraag antwoorden. Zoudt gij er iets op tegea hebben... Hoe zal ik het zeggen ? Veronderstel, dat ik iets deed, dat u vee) geld kostte...''
>0, ik begrijp het/ riep de Heer Randolph uit, terwijl zjjn gelaat opklaarde. »Gij wilt zeggen als gjj buitengewone uitgaven doet. Laat u dat geen oogenblik verontrusten. Gij moogt mij zooveel geld kosten, als gij maar kunt uitgeven. Ik zal mij nooit beklagen.
Zjj scheen gerustgesteld, maar sprak niet terstond. Zij keerde haar blik van hem af en 'le Heer Randolph die haar oplettend gadee sloeg, zag dat zij haar oog op den Heer Thauret liet rusten. Ken gevoel van jalouzie maakte zich van hem meester. Hjj milde spreken, toen zjj juist zich tot hem wendde en met ingehouden aandoening tot hem zei: »Ik hoop, dat gjj niet boos op mjj zult zjjn, en dat gjj geen kwaad van mjj zult denken. Er is iets, dat ik u nht kan uitleggen, maar waar gij niets tegen zult hebben. Het eeni-?6 wat ik u zeggen kan is ... dat ik niet.. d&t ik u niet antwoorden kan. Zoudt gij .. zoud' gij niet eenigen tijd willen wachten?" Er kloek iets aanmoedigeods in haar sten»" «Hoeveel tjjd ?" vroeg de Heer Randolph ontstemd, terwjjl hjj zich afdroog of hetgeejJ zij ciet wilde zeggen in eenig verband stoJ><» met den Heer Thauret. »Zou het u veel kunnen schelen... z<>o ik u vroeg te wachten tot nieuwjaar bit voorbeeld." < >Dat is wel een langen tgd I Maar, ijgjj het wenscht zal ik wachten." »Dank u" Dat was dies wat zjj zei, maar er vreugde in haar stem; zjj had tr snei. l oogen en een kort heerljjk o: gen blik de hij, dat zjj liefde voeldej liefde voor Bewogen, door een ingeving, die hjj bedwingen kon, trok hjj haar tot zich,« _ der dat zij weerstand bood en drukte zacht een kus op haar lippen. Hjj was gelukkigf niettegenstaande zjj dadelijk naar den Heer Thauret ging die haar mst warmte ontving* ** w iets, een soort van magnetisme zoo gij *»t, maar iets, dat twee hartn, die elkan, ner waarlyk liefhebben, bindt, zoodat een ïïlTï*. die b» het eenfl is opgewekt, «ch °°* by het ander doet ge voelen. «og vreemder is het, dat de man hoewel is ?n*¥ ioniB verliefd te zijn, hij het uiet «. voordat hij een van die vluchtige bood. wsüappen heelt ontvangen, die Cupido door £,ddel Tan de telegraaf der liefde zendt. *a is hy gebonden. Zijn verstand heelt jjerd .'loren, hij maakt zit ;h in de stilte van dUurc) sht wys, dat hy 'bedrogen wordt, dit VöQr , onw hem niet {;eliukkig zal maken, tnaj. deze of gene get >relsen heeft; maar Sm i 'ert minder» als '"Ü «r siechts alleen . aa» dt. Die eene stoot heeft hem gekickt f "Q* is geen meester meter over zich zelf, ® tdds als hij .die vroui» vpeêr ontmoet, hoe V* Aaar gedrag moge wezen, ontvlamt zyn liefde al meer en meer. Zij ksn hem plagen, *Ü kan hem beleedigetb het hindert niet, zy tre^t hem onwederstaani »aar aan. Zoo was het met den •¦> rm
»Zij zou dat uiet hebben kunnen doen, iadien zij valseh was. Zij heeft mij lief; ala zij mij zoo behandelt is het om de een of afcdere reden, die ik niet kan begrijpen. Zij heeft het mij gezegd, zij heeft gezegd, dat als zij kon spreken, ik niet boos zou we«eo. Ik moet geduldig zijn en wachten Ik moet in haar vertrouwen stellen, zij moet, zij is oprecht." Daarna maakte de oude twijfel zich wéér van hem meester, en werd hy nog meer dan vroeger door zyn leed gepijnigd. Een maand ongeveer aa het vermelde gesprek had er ecu ander plaats tusschen het jonge meisje en den Heer Thauret van den zelfden inhoud.
Deze was op een middag gekomen, toen Doi a alleen thuis was, en hij dus het terrein vry had. Hy sprak over alles waar het meisje volgens zijn meening belang in kon stellen en zy genoot van z;jn gezel chap toen hij eensklaps, toen de duisternis begon te vallen, en het wat donker begon te worden, een meer intimer onderwerp begon. Hij sprak over zich zelf en het zwervend leven, dat hij steeds ge* leid had, over het feit dat hij geheel alleen op de wereld was, zonder bloedverwanten. Hij zei in het voorbijgaan, alsof het van weinig waarde was, dat hij van aanzienlijke ge" boorte was. Daarna schetste hij haar een trefteod tooneel van een man, die behoefte aan liefde heeft en genoodzaakt is alleen te leven «an alle liefde beroofd, omdat hij niemand heeft tot wie hij zich wenden k n om het geluk te viodeu. Daarna vroeg hy haar teeder en zeer vriendelijk of zij daar zelf nooit over gedacht had, of zij nooit behoefte had gevoeld, iemand by zich te hebben voor wien zy alles zou zijn en die alles voor haar zou weien ? Zijn pleidooi was zeer aangrijpend, en zy luisterde er vaar, geheel onder den indruk zijner woorden; maar haar antwoord was niet dat, hetgeen hy hoopte,
»0 ja, ik heb daar wel eens over gedacht. Maar ziet ge, ik ben zoo lang veiliefd ge« veest op »mijn Koningin", dat ik mij geen leven zonder haar deuken kan. En toch — haar stem trilie een weinig — zal ik haa weldra vei liezen. Zij zal over eenigen tyd weggaan, en dae z«l ik de eenzaamheid gevoelen, waarover gij spreekt. Als gy myn ware denkbeelden over dit onderwerp wilt kennen, moet gy tot na het nuwel/jk wachten.
Zy zei dit zeer ernstig, en de Heer Thauret scheen haar antwoord als een aanmoediging te beschouwen, daarna veranderde lÜ van oncUrwerp. Kort daar p ver.iet hij haar. Toen 'ij de avenue afliep werd zijn gelaat door een bijna zegevierend lachje verhelderd. Hiervan werd echter geen melding gemaakt aan den Hetr Barces, da Eenige dagen later, keerde de Heer Mitchel van de club terng, vergezeld van den Heer Thauret, toen de laatste tiet gesprek op de jonge dames Remsen bracht. »Het zijn inderdaad allerliefste jonge meisjes,' zei hij,'* maar men m et rijk wezen om zich de weelde te veroorloven een van beiden te huwen. Ik denk, dat zoolang haar moeder leeft, zij niets zulieu krijgen. DeHuer Mitchel begreep da oorzask van de«e vraag en om persoonlijke redenen, deed het hem genoegen te kunnen antwoorden. »0 volstrekt uiet, h ar v der heeft ieder een aardige s.mgelds, vijftig duizend dollars nagelaten, dit bedrag zal btj het huwelijk uitgekeerd worden. Het grootste gedeelte van het fortuin is natuurlyk aan de weduwe gekómen, maar zij h^eft alleen het vruchtge* bruik en later zal alles onder de beide dochters verdeeld worden. Ik geloof dat dit ongeveer een half millioen is.'--> Gij zijt een gelukkige kerel. Ik wilde dat ik zooveel kans had," •Waarde Thauret, hoe kan een verstandig man als gij zoo dom zijn aan een kans te gelooven. Deze bestaat evenmin als het tegendeel. ledereen slaagt, of slaagt niet, dat hai gt slechts van zijn handigheid ai,) zijn leven le leiden. Gij benijdt mij omdat ik Emilie zal huwen, maar hiar zuster Dora i eten mooi en zelfs ryker." iMejuffrouw Djra is mooi, dat Is zoo, maar haar handelingen zij . niet zoo, dat ik mjj ee-. gelukkig preteident daif achten. Waarom zegt gij dat zy rijker ia dao haar luster ? ïüaar zuster, die haar ißnig lief heeft, heeft aan Dora op den dag dat deze in h-t ha« weiijk zal treden, Ueu duizend dollars beloofd, op één voorwaarde.' » Welke?" »Dat de echtgenoot ook in haar smaak moet v&llgd. Er was een oogenblik stilte, eindelijk hernam de Heer Tnauret. »Weluu, met het oog op uw aanstaand huwelyk, dat u tot de eeoige man in die familie maakt, geloof ik d t uw invloed teer groot zal zij»- D ar ik Mejuffrouw Dora wensch te huwen, hoop ik dat gij mijn verlacgen begunstigen zult."
Advertentie
. Dr. K. VON FABER, fl Aft». ' SOEBABAJA.
Persoverzicht. Te Teel Deli-tabak
De Heer Deen brengt in de Bel'x-Courant de overproductie van tabak tor sprake, die zich in de laatste Jaren in toenemende mate doet ge» voelen. Verschillende middelen zijn reeds aangegeven om dit teveel in tabak tegentegaan, doch zonder gevolg. Thans raadt men aan om van de inferieure tabak in Dcli zelf sigaren te maken en die in en bniten Indié trachten te verkoopen. Schryver is met dit plan niet ingenomen: ten eerste omdat sigaren gehee' ait Deli-tabak samengesteld wellicht niet verkoopbaar zijn en vervolgens omdat tabaksdiefstallen zullen toenemen. De beste oplossing van het overproducrievraagstnk is volgens den Beer Deen het zoeken naar nieuwe markten.
De Heer H- Denti in de Fransehe uitgave van «ijn bekend Handboekje, wgst bijzonder op Italië en Spanje, als twee veel tabak consumeerende landen, waar de regie nog steeds de Sumatra-tabat ignoreert Wat ligt dus meer voor de hand dan dat met volle kracht gewerkt wordt in een richting die er de regies dier landen toe brengt om met Sumatra keünis te maken. Uit sieh self breken znlke staat «administraties gemeenlijk niet met de traditie, die voorschrijft, dat die en die tabakssoorten in de staatsfabrieken verwerkt worden, soo ook geven zy bestaande connecties niet spoedig op en ver* andert het publiek, dat zij van sigaren voorzien, evenmin dadelijk van smaak, wel zal voortdu« rend aanprijzen van Sumatra-tabak en uitstalling, daar, waar het de aandacht moet trekken, ten gevolge hebben dat de hoofdambtenaren deiregies in landen, waar Sumatra nog niet gebruikt wordt, niet onverschillig voorbij loopen als bun de gelegenheid geboden wordt om au fond met het artikel kennis te maken. En zouden z\j het al doet), dan zijn er in landen als Italië ca Spanje altijd wel personen van invloed en kunde te vinden, die voor het nieuwe, mits het goed zij, een lans zullen willen breken. Of de Pa rjjsche tentoonstelling niet een goede gelegenheid zou hebben geboden voor zoon propraganda is van minder belang, nu de gelegenheid om er flink voor den dag te komen voorbij is, maar veel valt er te leggen voor een flinke uitstalling zoodra in Milaan, Turin, Rome of Barcelona, plaatsen waar scbrgver meent dat wel eens internationale tentoonstellingen gehouden worden, de kans er voor schoon is. Het geld aan zulk een reclame besteed, is niet weggeworpen, want hoe ruimer het consumptieveld voor Sumatra-tabak wordt, hee grooter kans dat de middensoorten wat den verkoopsprgs betreft er van zullen profiteeren. En naar zoon verbete* ring moet gestreefd worden. Ecu verkleinde oogst door vernietiging van de inferieure lengte zou aan de eerste en tweede lengten ten goede zrjn gekomen, maar na dat ideaal niet te bereiken is, clijft er niets over als de jaarlijksche toena» me van den Sumatra-ooggt te aanvaarden. Er stil bij te blgven moet naar een crisis voeren, looals Somatra's Oostkust er een in '90 en '91 heeft en ,ij die daarbg veel te verlieten hebben en dit zijn in de allereerste plaats de jongere tabak.maatschappijen, die nog geen gelegenheid hadden veel ta ressrveeren voor de kwade jaren, sullen daarom verstandig handelen mét iedere poging te steunen, die er toe leiden kan dat de consumptie van Sumatra tabak ïich uitbreidt Zij knnnen daarbij tot voorbeeld nemen de theeplanters op Geylon die in die richting met succes werkzaam waren. Schrijver vermeent dat deze om voor de Ceylon-thee reclame te maken, een propraganda commissie in het leven riepen, die van Londen uit door ad* verienties, brochures, tentoonstellingen, enz. de beweging leidie. Thans hoort mea voortdurend van een toenemend verbruik van thee, en dien weg moeten ook die Samatra-plaaters op, die een crisis willen bezweren.
Advertentie
LOA PO ffl & Co. WELTEVREDEN, MR. CORNELIS verkrijgbaar: Provisiën en Dranken. Hang-, muur- en staande lampen. Schilderyen, spiegels, waschstellen, eeton theeserviezen, glazen, pleetwerk, parfumerieën merk: ED. PINAUD, ROGEPvET CrALET enz. Speelgoed met en zonder mechaniek, zilverwerk, naaimachines merk PÊAJEF Sim GER, SAXONIA enz. Prachtige porseleinen en bronzen beelden Damesstoffen, Lakens, Heeren en Dameshoeden, Heerenv)n Damesparapluies. 891
Advertentie
i NAAML. VENN. FABRIEK VAN i STOOM-en ANDERE WERKTUIGEN „KALIMAAS", SOERABAJA. Groot atelier te Sosrabaji. Vlagge levering degelijke uitvoering. 1 Levert alle soorten stoomketels en machines, op elk industrieëel gebied. Techn. Agent: J. P. GHARLOUI3.
Advertentie
Malaria-Koortspoeder TEEZ SLCCBBI HOOFDBESTANDDEEL Grambir-Oetan (FIOÜS RIBES). Gewaarborgd ECHT en VERSCH. Ter voorkoming van namaak, uitsluitend verkrijgbaar bij Mevr. N. HIELCKEttT te Garoet a f 5.— per flesch a contant. 400 •??????????????•»????????»??•« am^^Êmma^^mt________mm__mm_m____^^_mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm fiïJFM k BATAVIA Importeurs van: De alom bekende Wynen van de fionrran Frères & Co. TJAP KETJIL ST EILION, FRONSAC ETC. CognacsFine Champagne DE BOÜRRAIV AFRERES (fe Co. SCOTCH 'WHISKY ROBERT CRAWFÖRD &C0 -o)o
Advertentie
Cacao EN Chocolade van DRIESSEN. Rhijnwfjnen in diverse soorten. brandewijn en Rhum van Wijoand Fockink- LONGUE VIT^E in halve flesschen. —o— Boter in vijf en fierponds blauwe blikken. —o— Roomboter van Plate en van Heusden Wijsman ¦ Boter. fWgjß» Vooral te letten op de ECHTE * ijap ketjil, de Bourran Frères& Co. 04F~ Verk.ijgbaar bii .ALLE [VOORNAME TOKOHOUDERS. ,lllBM|MlU______ 705 Studiefonds Midden-Java. Dit fonds stelt zich ten doel onbemiddelde leerlingen van goeden aanleg bij hun studie aan de H. B. School te Semarang te ondersteunen. Het houdt zich aanbevolen voor contributiën en donatiën. Mr. C A. VALK, President. H. W BRUGMANS, Secretaris. 255«__ „_ Voor Bnreaux on Slok PEERY & Co., School inkt, schrijd gitzwart en vloeit aangenaam uit de pen per heele flesch f 0.50. THIES & UMBGROVE. Soerabala, Malang. 77» THIES k HNIIon, SOEEABAJA, MALANG. Encadreer-inrichting. Pas ontpakt een mooie collectie Staaft jj sten, Gravures, Schilder artikelen ENZ. ENZ THIES & UMBGROVE. Soerabaja, Malaug 778 »?????????????»??????????????? Paradeplein, Semarang Te bezichtigen: Proces Drepus te RENNES. Dagelijks geopend van 's ochtends 9—12 en van 's middags s—lö uur. Entree per persoon f 0.50. Kinderen halfgeld. 3419 INDISCH MFMCYN. Absoluut geen reclame doch beproeft: en met groot succes aangewend middel tegen: in- en uitwendigs tpruw' keelontstekingen, malaria, hoe morJwide, darmontstekingen,n/terziekte en leveraJbces, Waarvan openlyke attesten en dankbetuigingen in Thiemesblad dd. 2.4, 6. 14,21, 25 en 31 October, dd. 4, 7, 11, 21 en 23 November en dd. 8 December 1899 van de heerea: H. VAN RIJCKEVORSEL, D. F G. TROOSTENBURG DE BEUIJN, J. A. TEN BRINK, G. A. MATHIJSSEN, KRAIJEN* HOÏT V/D LEUZ, B. NAUSCH, MOOBREES, JANSSEN SCHEPPER, MABTENS, OOSTHOUT, VEBBEUGGE, LAST en DE LANGE En van de dames : LA FONTEIJN, BADEMAKEB, DE LAN GE KNOPS, MATHIJSSEN, DAVIDS, P. DE ROOCK, ABELS en SCHEEL; benevens nog tal van andere by haar ingekomen certificaten en dankbetuigingen. Prys een gulden per fleschje van baar paraaf ip lakstempel voorzien met ge bruiks-aanw\j»ing op aanvrage. Uitsluitend k contant of onder rembours verkrygbaar bij Mevrouw KAAFF, Nieuw Hollandstraat, Djalan Stadverband, 118 Soerabaja.
Advertentie
I} An Mevr moderne, f r mm, Marchand Tailleur, ex chef et proc: de la maison VAM MERKESTEIJN, Sema>rang CONCURRENCE CONCURRENCE j Costume habit depuis f 70; Costume smoking depuis f 30; Costume fantaisie depuis f 45; Costume toile a f 28 par costume. | Toiyours Ie costume reclame drill I anglais af 12 par costume. | F. ZUGXSR, f Marchand Tailleur, OÉ KgMoM. Semarang. I 3444 I y. BBEMARD snee. Attention La fïrme G. POÏÏDEOT Libourne-Bordeaux afin de faire connaitre la supérieurité de ses prodruits a crée spécialement pour les Indes Neerlandaise, la „CAISSE DE FAMILIE" composée de 50 Bouteiües choisies parmi les divers articles du prix coarant et au prix du gros Cette Caisse Contient: 12 bB« Hant-Medoc 4895, 12 > Saint-Emilion 1895. 12 » Cótes-Fronsa.- 1895. 6 » Graves-Supérieures 1893. 3 » Haut-Sauterne3. 2 » Cognac fin-bois "" " 1 » fine Champagne **" 4 » Rhum Sainte-Lucie 1 » Chartreuse jaune ('/2 utres) totaal 50 Bouteilles k f 43 — a COMPTANT. NESTLiüS MELK a 35 c. Bock bier 50 c. Pilsenerbier 40 c, 1332 W.L.E. de Sturler, MALANG, beveelt zich aan voor opmeten van Suikerriettuinen, topografische opnamen van ondernemingen, uitzetten van tram-, gewone wegen en waterleidingen. Genegen opnamen te verrichten in de buiten bezittingen. Nauwkeurigheid gegarandeerd. Billijke condities. 982 ? ?????????«*???????<>?????????
Advertentie
fOKDMCM, Oemblongan Soerabaja is tegenover firma «KONDBO^ inw Vrees & Wf keepend van 's morgens 6 tol 's avonds 8 uur. "Wederom estvaagen: toet» en «rato ba«éa* per „md f ¦_.— k«*kjes por pond » O.T %*taKA« keekjec pM poB(j , <$_&} Jd, bai'kat ,3er pon » 1.6 S 1«J. taiHtjï» per poa(s »x— Iraarißd»koekje» pes pond »{. CONFITUREN van: Taamiide, tjmmm, *« .ia, «langaj kedondong, gllbbartjes, be»»*4 dftabia* assem sn gember; alias ook droo*' per 1/1 stopfl. f 5.50; »«r i gtopfl. i y Msaissan toagkwé per poad 50 at M** tomi-tomi per l/S gtopfl. f .50. lage»» 1 :I?w£Ss,op br!Uld*«l|a per 1/1 «topn. t iMu GELEIEN Tan: Tamariade, Hennee, »** piJa, manga, kedoadoag, glibberties, boeal^" SIROPEN van: Pala per Ifl. f \ kmid «*ba« an poka per 'Ifl. 7 st Serbit ca r* '^SS?»!11 PoB4"* P«r '1 A- f 1.55.' 2ÜREN vam Pala, visch, palmlet, geelde ¥ rfpfc», gevulde kool, gevulde ketieLoon, «•" t^SJl*]rïd,JIïn <«root) 8B ïeroMe manj» I* 5 «topfl. f 8. Taboe tolor per 1/8 «topfi. f f*. Jenge bamboe, jonge «Sjagoong, manga, wj 4«Êtoiaoon; kraai, tjampoeradoek, blimbing ass**! («Sw* rawit; zoetzuur vaa jV» maagi « **! «SM»» P« itopfl.f IJW; per klein» t# Viaea a mosterd aa soorten srarea la tafi&i 'm* i ™pfL l,lJs°' PM * *tePS- '1, per klei* Vlijende viscfckuifjes pey 1 'fl. f 1.38. ifi pèTS f 1.96, pala ia M,t ptrl1 ft.»' aags la lont per fl. f 1.25. Cantate per fl. f 1 en per J fl. m es. Ui9M kruiden voor de rgsttafel, sooals: Ssmbelgoreng.sambelgorengpeös, gecons«r«s tiadtl per 1/1 bierfleseh f 1.50. V&ngoot H? iendsag, besengèk, sateepentool, snteeto^J iarrfe, kerriebmigala, loddèh ca l&mbaran, ent' '"f-Z ' . soorten vaa klaargemaakte»!; ielMsraag rm eedang, vlaesoh, vtadL os* * xir } stopfl, f »¦ ' ' TaUetfen^ echte trassis eedang, nMü! ¦sarinda tablcttea ca echte peös oedSg per «-fc Soortea vaa heerlijke Maeasaarscha gedro»**&»'* tnsjovlsci r rl Sla X Si Eelne roode garnalen per l/l a. f i„ f. «ode «Maal«i per stopfl. f 3 en f 150, \w3mgA wpfl. f 5.50, per l/S stopfl. f I.^ Gedroogde soepgroeaten per rtopfl. il-1 chte kropok oedang per pond f*• id. id. kakap per pond f 1-' id. id. kepiting per pond f*• id. id. blindji per pond tOt Zuivere arrowroot per 1/2 fl. f 50 et. & mdde soja per 1/1 fl. 75. Foelie in p«*r /an 50 et. en per pond f 3.50. Kruidnagelen, nootmuskaat, witte pep** I Pijpkaneel, per pond f 1. Bruine sago f pond 50 et. en witte sago per pond 40 ' Bedak tapoeroeapie tegen gpruw per l/*j w et., pinang ratjik per 1/2 fl. f 1.50, «^ sriawan per 1/2 fl. f 1,50 en soorten
Advertentie
Ms & mmn SOERABAJA, MALANG- Boekdrukkerij-Boekbinderij Kantoorhandel. Goedkoop adres voor dö levering van gedrukten eet 777 mm? ¦ HOEFSMEDERIJ GEMBLONGAN, Soerabaja Leverancier van de meest notabelen *** Soerabaja, Hoofdofficieren, officieren, ook de' Artillerie Doktoren en H. H. van suiker* fabrieken. Blijft zich steeds aanbevolen houden voor africhten van rg en wagenpaarden, schee' res etc: Heeft gepasporteerde vaklieden oi' het leger Beleefd aanbevolen. 4289 J. M. VAN DER HEIJDEN. »?????????????????????????????