Te Berlijn zijn met 1 A.pril voor het plaatselijk verkeer briefkaarten verkrijgbaar ge~. steld, die slechts 2 pf. kosten, een belangrijke vermindering dus, daar vroeger voor briefkaarten zonder onderscheid van bestem ming 5 pf. bèta.ld moest warden. De Ber« lyners klagen echter, dat het blauwe papier dier nieuwe kaarten veel te dun is.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 08-05-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 08-05-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 105
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Briefkaarten.
Rosier Faassen.
De Heeren F. Ebeling, Mr. J. W. Mulder, Mr. L. J. Plemp Van Duiveiand, G. v. d. Pot, A. Robertsoo W. Azn. L. Sanson té Rotterdam, hebben zich vereemgd tot eeo commissie om bedragen ia te zamelen, tendode den Heer Rosier Faassen, die 26 April 4jn vijftig-j mg jubileum als tooneelspeler vierde, hulde te hren^en.
De commissie is uitgegaan van het alleszios juiste standpunt, dat de omstandigheden waarin Faassen verkeert, het onmogelijk maken, hem een triomftocht door het land te bereiden, terwijl het ook au de ware tijd niet is voor bloemkransen en feestgeschenken. T ch zullen velen willen toonen hoe grooten eerbied en Vriendschap zij koesteren voor zija gaven en zijn persoon.
Faassen kan de toekomst niet onbezorgd tegemoet zien. Indien de offers die anders. te Rotterdam en de overige steden des lands, voor bloemen eo geschenken te zijner eere gevraagd zouden zijn, vermeerderd met andere gaven, verzameld worden tot een bedrag, dat zijn zorg voor de naaste toekomst vermindert, dan «ai het geld beter dan ooit besteed zijn zegt de commissie in ean verzonden circulaire.
Mascagni
doet steeds van zich spreken. De Italiaansche bladen melden, dat hy uit Rusland is teruggekeerd, dat hy in weerwil van de loopende geruchten zyn lessen aan het conservatorium te Pesaro heeft hervat en van plan is de populaire concerten weer te leiden met een orkest geheel uit leerlingen der school samengesteld. 30 Maart zou hij voor bet tribunaal vert schynen wegens aanklacht van beleediging van den syndicus. Verder wordt medegedeeld dtt hy ia Au« gustus naar San Francisco zal gaan om al« daar eenige zijner opera's te dirigeeren. En van uit San Francisco zal hy een reis om da wereld makun.
Quel homme I reept Le Mênestrel uit. Ernst van Dyck.
heeft in de NevoYork Herald een artikel geschreven: »Wagner en zjjn vertolkers", waarin hy tal van wenken geeft die door zangeressen en zangers wel mogen worden ter harte genomen. Hij stelt in het licht de hoe de z.g. grand-opera den smaak en de stemmen bedorven heeft en er zal een tijd komen dat de zangleeraren daar zelf tegen gaan protesteeren. Hij verhaalt dat hij van ieven beroemde zangmeesters les heeft gehad. Van die '.zeven waren er vijf die van muziek totaal niets af wisten. Zij kweekten da stemmen zooals men de champignons kweekt. Gelukkig voor hem warende eersteen de zevende eerlijke man* nen die hem leerden op zijn hoede te zijn voor de anderen. Gelukkig bleek zyn orgaan bestand tegen al de proeven dier zangspecialiteiten. Hy toont verder aan hoe voortreffelijk Wagner voor destemmen wist te schrijven en hoe hij aan den zang van zijn hoofdfiguren eok het karakter hunner persoonlijkheid wist te geven. Verder hoe de oude batteors de mesure die de point d' orgues van da primadonna en de mooie tonen van den tenor en bariton slaafs volgden het bij die muziek totaal hebben afgelegd- De anecrlote van den kapelmeester die tot de zangers zeide: »mesoiears, je vous attends, gaat nu gelukkig niet meer op
Met Hans von Bülow zegt hij >ik geloot in Gluck, Mozart, Beethoven en Wagner".
Een schandaaltje.
Te Rijssel is in het Grand Thé&tre een groot kabaal ontstaan omdat de directeur Barbe, die de eerste chantense légere Mil e Rigiidy, in haar loge zag zitten, haar gelastte in een baignoire plaats te nemen : Zij weigerde dit, waarop de Heer Barbe haar bij den arm moet hebben gegrepen en met geweid wilde verwijderen. Het publiek koos partij voor de zangeres, en eischte het oatsl
Malaria en Muskieten.
Een onderzoek vanwege de school voor topische ziekten wglke te Liverpool gevestigd is, it gesteld omtrent moeraskoorts in Sierra-Leone (Afrika) heeft tot dezelfde slotsom geleid als waartoe Prof. Koch in Italië ca op Java is gekomen, namelijk dat de besmetting steeds op den mensch wordt over-* gebracht door muskieten, die zelven eerst zün besmet door het bloed van koortslijders. Het bestuur der school heeft na een instructie opgesteld, waarin voorzorgsmaatregelen worden beschreven omtrent het vernietigen der larven en tegen het steken der insecten.
Een arbeidersdrama.
By de Nederlandsche Tooneel vereeniging is in studie genomen een arbeidersdrama in vijf bedryven, geschreven door den sociaal damocraat C J. A. Van Bruggen. Dit tooneelwerk behandelt de botsing tussenen een kerkelijk conservatieven vader en den socialistisch voelenden zoon. Deze botsing ontstaat door het optreden van den vader bij een werkstaking aan de aardewerkfabriek, waara n vader en zoon arbeiden. De v«der, lid van het stakingskomilée, laat zich door den d omlnée overhalen tot Oüdrkruiperij. De zoon, tater een oud vriend van den vader, de propagandist Mat thias Nieuwaamp, pogen hetoohail te voorkooien, doei Berk ga t zijn eigen gang eu is de oorzaak dat de stakiog wordt verloren. Er ontstiat eea botsiag tusschen de onderkruipers en de stakers, waarbij Berk wordt gbwoad. Op zija ziekbed komt hij tot betere gedachten ca tr icht zich rekenschap te geven van het kwaad, dat hij heeft gesticht. Hy zit echter te zeer in zijn oade denkbeelden vastgeroest, om aich >óór zyn dood nog tot andere gedachten te bek eeren. Wal wordt door een verklaring tusschea Matthias en den dominee aan zyn bed het bewustzijn sterk in hem wakker, dat hy verkeerd heeft gedaan, en als boete voor het misdrijf, dat hij jegens zy a medearbeiders heeft begaan, rokt Uj het verband van zijn wond en sterft.
Een deskundige over de Engelsche bevelhebbers.
De gewezen Pruisische oflficier, die uit Londen aan de Fraukfurter Zeitung schrytt, onderwerpt het beleid vau de Engelsche bevelhebbers in het Oosten van den Vry staat aan een scherpe critiek. »Het maakt een verrasse oden, ja volkome a 'erbysterfenden indruk dat de Engelsche troep dia de Boeren moest onderscheppen en atsnijdeii, door de Boeren is opgevangen en afgesneden. Men weet inderdaad niet wat meer verbazing moet wekken, de handigheid van de Boeren of de aan het ongeloolïlyke grenzende nalatigheid van de door hen \ vervolgde Engelschen, die wéér eens de een\ roudigste veiligheidsmaatregelen verzuimd tt ebben en io het land van dan vyand op dezelfde naïeve wijze voorttrokken, die de toeschouwer by Engalaihe manoeuvres in de Salisbury Plains hoofdschuddend waarneemt.
»Generaal French was met een gedeelte van zijn naar het oosten gedetacheerde divisie naar Bloemfontein teruggeroepen en liet een Cavaleriebrigade, versterkt door de bereden Infanterie onder Kolonel P.lchar en twee rijdande batterijen, achter. Men nam blijkbaar aan dat de aftrekkende Boeren niets tegen dezen troep zouden ondernemen. Nu was achter Kolonel Pilcher, sooals bekend is, door sterke afdeelingao Boeren uit Ladybratsd verdreven, en spoedig bleek dat de vyand ook Thabancha geenszins onbetwist aan de En' gelschen wilde laten.Was da vijand sterker dan men aannam, dan is het besluit van den commandant vin de brigade, Kolonel Broadwooj, om zich door een terugtocht aan hat dreigend gevaar van een gevecht met een overmacht te onttrekken, volkomen gerechtvaardigd. Alleen had men van een man, die in den Soadan«veldtocht als aanvoerder van Kitchener's Cavalerie grooten Uf heeft ingeöogst, een andere uitvoering vaa het verstandige besluit mogen verwachten. Echter, de Berwisjen lijn wellicht slechte leermeesters geweest, ten minste voor een oorlog met de naar Europeesche wyze gewapende en volgens een ge» heel eigen methode strijdende Boerea. Nu heerscht, eo niet alleen in Engeland, de dwaze meening dat men bij een terugtocht enkel achterhoede noodig heeft, ofschoon het gezonde verstand moe-t leeren dat een te* rugtocht In een vijandelyk laad niet alleen van achteren, maar ook van voren en van beide kanten bedreigd wordt en daarom in alle richtingen voldoende marschbeveiligi og noodzakelijk maakt. Het Engelsche reglement zegt dienaangaande: Voor een terugtrekkenden troep is het altoos raadzaam een voorhoede te hebben. Hare voornaamste taak zal zijn, hindernissen uit den weg te ruimen, die dea marsch van de troepen zouden kunnen vertragen. Maar zy moet ook alle veiligheidsmaatregelen tegen overrompeling treffen en moet, zoo mogelyk, steeds over Cavalerie icsshikken voor den verkennio, jsd enst". Aldus het reglement, dat naar de meening van den briefschrijver, eem grove fout maakt door de voorhoede, ia een vijande" jk land enkel «raadzaam" ta noe.iien, in plaats van tragen van geast door het nadrukkslykste bevel om er een te vormen, de gelegenheid te benemen er lich later op te beroepen, dat zy de veiligheidsmaatregelen »niet raadzaam" geacht hebban. »Broadwood zal kunnen aanvoeren dat hij hat recht had aan te namen dat man van Bloemfontein uit zorg zon gedragen hebben, den straatweg naar de waterwerken omier alle omstandigheden zoodinig te beveiligen dat het onmogelyk was voor den vyand om zich daar ap te stellen. SAI wordt Broadwood, dia sijn voorhoed? . te zwak maakte, door deze onderstelling niet geheel verontschuldigd, men moet erkennen dat ten deel van de blaam, en geen gering deel, den opperbevelhebbar, Lord Roberts, treft. Roberts had uit Tnabanchu vernomen dat Broadwood in het nauw werd gebracht ca hem aangeraden; op de waterwerken (waar eea bezetting lag) terug te trekken. Daarheen wilde Roberts nu den volgenden ochtend versterkingen zenden. Waarom eerst den volgenden ochtend ? Heeft men door de mislukte nachtelijke marsenen bij Nicholsonsnek en Stormbsrg wellicht zulk een eerbied voor nachtelyke tochten gekregen, dut men besloten heeft er geheel en al van af to sien ? Met hetzelfde recht zou men dan echt er ook van daamarschen kunnen afzien, want ook deze worden, zooals het ongeluk dat d e colonne van Broadwood overkwam, bewijst, zonder veiligheidsmaatregelen uitgevoerd, .En troep, die deze maatregelea goed weet te nemen, kan bij dag en by nacht mar*'heeren. Ooder alle omstandigheden was het Lord Roberts' staak ervoor te zorgen dat dadelijk en niet eerst den anderen mo gen gehooi gegeven werd aan Bro dwood's noerkreet, De uederhag zou dan vermeden zy .. De sch rij - ver neemt aan dat Lord Roberts ihb aandacht te zeer öp Braodfort gevestigd had, ofschoon hy na den aftocht van de Boeren .an de Karee-kloof mocht aannemen dit hij van dien kant voorloopig niet zou gehinderd worden. Aan den anderen kant. ouderschat Lord Roberts de Boeren echter op bedenkelijk*' wij te. Dit bleek uit zija overschatting van de inneming van Bloemfontein, en dat bewyst ook zyn gemoeddyke opvatting dat ar cok den anderen dag nog tijd genoeg zou zyn om tegenover de beweeglyko Boeren handelend op te treden. Wie Boeren bestrijden w=j moet het plan dat hy opgevat heeft, ei adel ij* uitvoeren, als hy geen gevaar wil loope" een geheel veranderden staat van zjiken t* vinden of te laat te komen, »De Vrijslaasche Boerea zullea do<»r het gebeurde tot cieuwen ondernemingslust ge« prikkeld worden en Lord Robarts niet meer vreexen, als zij vernemen dat het mogelyk is geweest zulk een succes te behalen, bijna onder de oogen van den beroemdsten Engelschen legeroevelhebber."
Fanfreluches van Cli De Halt.
$Vó6r me ligt da proefaflavering van °en Werk, dat veel goeds beloott en :enL eerlijk blijk is van belangstelling »n sclle Kunstnijverheid. Het heet: '"ö Batik-Kunst in Nedarlandsch-Indië °ü hare Geschiedenis" en wordt uit* »eBeven door de firma Kleinmann en o°; te Haarlem, op initiatief van Dr. 'jjomelta, directeur van het Ethnogra^ sch*-6** useum 'e Leiden en zal verenen in Tijf afleveringen, In elke zal men 20 platen vindan, groote sarongpatronen in Jeurdruk, terwijl de tekst geschreven enn1 door de Heeren G- P' t!L Joynboll, beiden in dezen be» warne deskundigen. Een bijzonderheid i°B«De tekst is dubbel; naast de HoU •"Jdschen een Duitscbe vertaling. Dit "•'OUrhjk om ook buiten de beperkte genzen van ons Vaderland kennis te 9ch6e^en van deze zoo artistieke inland« .£üe industrie. »Kennis kweeken" zeg ** de geheele opzet van het werk dat ° Proefc>fl9Vering vooral toonen, 77 we hier te doen hebben met eratii! 8 Wetenschap. Velen in Europa zullen «A °Ch geld beschikbaar hebben, zich "° grondig in het batikken te verdiepen; g^ar ik durf toch verzekeren, dat èa io èninhet buitenland deze kunst , * laatste jaren groote blijken van be- heeft ondervonden. Van etikere sarongs: motieven van bruin jjj blauw met wat opvroclijkend gele "Ppels en lijnen maakt men aardige jfaperieén om schilderijen en spiegels. *^ar de opgang dien de batikkunst *eds maakte, is vooral toegenomen jjöds schilders zooals Toorop en Thora /ikker haar zijn gaan toepassen op p leerstoffen van meer dsgelijkscb ji^Usch gebruik: gordijnen, scbaorttBe&Daanteibekleediogen Be&Daanteibekleediogen kamerseberp% tafelkleeden, tafelloopers. Thora tri*ker is het batik'procédé ook gaan "ePassen op fluweel en heeft waarlijk , rrassende uitkomsten verkregen. De tafn, kern vervaardigde lappen voor tel . edJes, kussens, stoelbekleedingen °f(len als meesterwerk betaald. , Aoen ik iaatst van de zoogenaamde jJYoux miles" sprak, kende ik de laatste «Uveauté in dezen nog niet. Het zija «caeljjk gouden of zilveren gespjes «er et er ia Passende leêren t0B'" jWjes de sluiting vormen van blouses. r!a grootere gesp aan den kraag, Jagende de broche, eéa grootere nog o"*, het middel, het ceintuur afsluitend «aaartusschen een stuk of vier kleinfles on» de sioUse T6rder dicht te ges* ba rals een barnas- L9tl: het niet eeß L°"je »eng" en mogen we nu niet 't i sPreken van »byoux futiles"? len Voor Indiê aUerminst aaa te bav9* **> Waar men zich zoo dikwijls verklee» Q moet en dan natuurlijk liefst wat ch" laar is' Toch heet bet *suPer «'que" en de eenvoudigste blouse, die iq??** eenvoudig moet zijn, krijgt zoo t°P de hoeden schijnt nog altijd iets „ moeten zijn, dat er heelemaal niet op jjUl^ hoort. Van den winter de vogels, '° tyjna pauw of arend waren; dezen Ser?6r de vruchten, die een goed des**t zouden sieren. Europeesche vruch» *ö natuurlijk, en appelen, peren, noten /J nog enkele zijn uitgesloten, Maar in fn' drM»en, blauw en wit, basset» "* alle mogelijke vormen, k bouche qué iJ"lu> ja zelts lieve, kleine tomaatjes, Wat zegt u toch, dames, van zulke indelende vruchtentuinen f lat et Diet om er alle vo§el3 °P af te *len vliegen, wanneer ten minste niet J? P^agster. , . j Neen, dien zin vol- het zou al te onaardig zijn. r°» dan op het punt van modes, roBt»wie ook tot de zwakkere sekse bej 0»*, nooit te apodictisch zgn. Wanneer '* nu eens toevallig op mijn doortocht :aa' Holland te Parijs was en verstrikt '«akte in de netten dier modiste Avenue Je I'Opéra, qui s'est déji fait unespé V'amé des tomates", wie weet of ik er ook niet mflt ZQQ,a tomatenhoedje J»lkwam. Natuurlijk zijn de vrachtjes *aQ zij en verschuilen ze zich half in *eö weeldrigen tooi van gazen blaadjes, "«tuurlijk.—mooi van kleur. Maar wat •Je« het, of ze in werkelijkheid licht *9n; zwaar lijken ze toch, en dat misjaat voor een hoed. Veel mooier vind * de hoeden met struisveeren versierd, wat dezen zomer ook zeer gezocht is. ¦¦*n zwarte hoed, met zwarte veeren is *lM]d zeer gedistingueerd en staat velet» s°ed; met lichte veeren kan men ook zoo "«el liefs en sierlqks maken &u men kan heel wat veertjes gebruiken, zonder dat de hosd zwaar of vol lijkt. Dat is afschuwelijk. Dan denkt men aan een oom of neef, die van zijn verre reizen vaaren heeft meegebracht die nu toch maar a tout prix gebruikt moeten worden. De mode van zich met vruchten te tooien is thans zoo overheerschend, dat men licht groene baljaponnen ziet, gegarneerd met dikke trossen blauwe druiven tusschen fijne (groene^ ranken. Uitstekend van effekt I Maar meer ge* schikt voor een symbolisch kostuum dan voor het gewone leven. Nu gaat men ook wéér rokken van dunne stof om het middel rimpelen, 't Is zelden mooi, maar ean uitkomst voor wie woekeren moeten met slechte patronen, en erger nog een slechte taille. Ook maakt men mouwtjes tot aaa den elleboog, maar met ondermouwtjes vas neteldoek, tulle of lisson. Deze zijn dan gewoonlijk gefronst, gesierd met entre» deux of kleine lintjes en heeft de japon een »guimpe", dan stemmen ze hiermee overeen, 't Is haast een terugkeer tor die tulle ondermouwen, waarmee lang-an tijd geleden onze mama's en tantes zich tooiden, 't Kan soms heel lief ge» maakt worden, maar ik vind het wat •Duitsch", een bsetje tGretchaaachtig".
Cde H.
Europeesch Nieuws. Koningin Victoria te Dublin.
Wy zullen waarschijnlijk opgewonden ver> halen in de Engelsche bladen te lezen krijgen over de ontvangst vaa Kosingia Victoria in lerland. Toch, het is misschien niet ondienstig ook eens een blik achter ds schermen te slaan, om te zien welke maatregelen vooraf geaomen zijn om de »blyde inkomst" mo« gelijk te maken. De stad wordt door een correspondent beschreven als feitelijk io staat van beleg te verkeeren. Hot Essex-regiment en de Lifeguards waren reeds eenige dagen voor de komst der Koningin in de stad ingekwartierd. Het wemelt er van spionnen en ra* chercheurs; alle nationalisten van eenige beteekenis worden nagegaan en voortdurend bewaakt. De eigenaars van publieke zalen hebben scherpe voorschriften ontvangen hoe zich te gedragen en in geen geval eenigerlei meening toe te laten. Duizenden loyalisten uit het district Belfast zyn op kosten van de Regeering naar Dubiin gekomen om de Koningin toe te j uichen en een reusachtige betoogiag te orgaaiseeren. Het is hiervoor, dat de politie te Dublin het meest bevreesd is, daar een te krachtige betooging ter eere der Koningin meer kwaad bloed zal zetten dan de ver» schijning der oude Koningin zelf. Aan de marinetroepea en het genoemde Essex -regiment is de handhaving der orde langs den weg opgedragen. Een driedubbel gelid soldaten zal elk contact tusschen het publiek en den stoet onmogelyk maken.
—In de Indep. Beige vinden wij van den correspondent van dat blad beschrijvingen van de ontvangst der Engelsche Koningin te Dublin, die hier een ander licht op werpen dan op de officieele «hartelijke ontvangst". Woensdagochtend heeft de politie door de stad de aanplakbiljetten afgescheurd, die daar door de nationalisten waren neêrgeplakt en waarmee een groote fakkeloptocht voor Woens «iagavond werd aangekondigd. De politie deelde den samenstellers van den optocht mede, dat zij gearresteerd zouden worden, wanneer zij hun plan volvoerden. De nationalistische afgevaardigden hadden besloten, by wijze van protest tegen het politieke karakter, dat het bezoek droeg, aan geen enkele officieele receptie deel te nemen. In de hoofdstraten was het zeer druk, doch in het overige der stad was het stil en waaide gean enkele vlag. Over de komst seint de correspondent, dat van de 60 gemeenteraadsleden slechts 23 de Koningin ontvingen. In haar antwoord op het ar-res van welkom, bracht de Koningin hulde aan de gesneuvelden in Transvaal. Gedurende den geheelen intocht bleef het publiek volkomen onverschillig. Voor het gebouw der protestantsche universiteit begonnen de unionist tische studenten het »God save the Queen" te zingen, doch het publiek overstemde ze met een geweldig >God save Ireland".
Tentoonstellingsgids.
Hoevele bezoekers van een tentoonstelling nemen daarvan wat mede ? Wy bedoelen niet voorwerpen, maar kennis. Voor dit laatste is voorbereiding noodig en om die te verschaffen, is te Parijs, als onderdeel der algemeene congresregeling, een «internationale school voor de tentoonstelling" opgericht, onder leiding van den oud-Minister Leon Bourgois. De vereeniging stelt »gidsen" aan, waarvan elk over een bepaald onderdeel een toelichting geeft en dan de toehoorders, die een matig bedrag hebben te voldoen, rond leidt eu op allerlei bijzonderheden wy'st. De toelichtingea worden ook gestenografeerd en dan in druk verkrijgbaar gesteld. Beeldende kunsten, letterkunde, geschiedenis en aardrijkskunde worden in byzonderheden in Juni behandeld; handel, landbouw en nijverheid in Juli ; geneeskunde en gezondheidsleer in Juli en Augustus; onderwys in Augustus,staathuishoudkunde en vrede in September; maar al die onderdeelen worden toch ook in de andere maanden besproken. De vereeniging verschaft ook inlichtingen van anderen aard en geeft een des Congrto uit. Het eerste nummer van dit tijdschrift bevat een beschou - wieg van den bekenden oui-senator Siegfried over het sociale deel der tentoonstelling. Het kantoor der school is gevestigd te Parijs 6 rue de la Gomète.
Tentoonstelling te Parijs.
Zaterdag 14 April kou de president der Republiek zich naar de groote feestzaal op het Champ de Mars begeven om de wereldtentoonstelling van 1900 te openen. De Minister van Koophandel zou een redevoering houden, waarna President Loubet insgelijks met een rede, de tentoonstelling geopend zou verklaren. Vervolgens zou Waldeck«Rousa seau het woord voeren, waarna een koor zal zingen.
De President sou dan de gebouwen van het Ghamps de Mars bezoeken, by de Jenabrug op een boot gaan en de Seine afvaren langs de »Rue des Nitions", afstappen bij de nieuwe brug Alexandre 111 en deze en de twee. nieuwe paleizen, waartusschendoor men naar de Ghamps«Elysée komt, openen.
De Paruscue Beurs
is te klein geworden voor den tegenwoordigen tijd. Een plan vaa uitbouwing tot ver» breeding vm de achterzijde vindt tegenstand bij den Gemeenteraad) die meent, dat nog ruimte te vinden is in de benedenlokalen. De beursbezoekers achten dit echter voor het onderling verkeer te bezwarend, zoodat er sprake van is een nieuwe Beurs te bouwen op een terrein aan de Bue Lafayette.
Een ontrouwe voobd.
Davrillé des Essarts, oud advocaat bij het Hof van appèl en oud-gemeenteraadslid van Parijs, is in hechtenis genomen. Hij wordt beklaagd het fortuin van zija pupil Gélinard frs. 1,800,000, verkwist te hebben. Hij moet reeds bekend hebben..
Een recept.
Een Parysch arts had atropine voorgeschreven en toen de zieke over onaargename gevolgen klaagde, lachte hij er meê en moedigde haar aan door zelf een ferme dosis te nemen. Dit bekwam hem slecht, want hij werd zelf ernstig ziek en bij onderzoek bleek, dat de apothekersbediende zich had vergist ei te veel atropine had afgeleverd. De apotheker, door den arts vervolgd, antwoordde, dat deze geen recht tot schadevergoeding had, omdat hij het goedje niet had behoeven in te slikken en in alle gevallen als arts bij den patiëot reeds had moeten bemerken dat er een vergissing was gepleegd eo hij dus gewaarschuwd was. De rechtbank heeft deze verdediging niet als afdoende beschouwd, maar den arts toch niet de gevra gde 5000 fr., maar slechts 500 fr. toegelegd en wel omdat hij niet geheel zonder schuld was, o.a, wyl het recept met potlood was geschreven en dan nog vrij onleesbaar.
Nachtarbeid.
Het Parijsche blad La Fronde, dat geheel door vrouwen wordt geredigeerd, heeft ook een zetterspersoaeel dit geheel uit vrouwen bestaat. Het is ean ochtendblad en wordt dus grootendeels des avonds en das nachts gezet. Nu verbiedt de Fransche wet van 1892 nachtarbeid voor vrouwen, behalve in uitdrukkeiyk uitgezonderde gevalles, waarbij om dit geval niet is gedacht. Daarom werd de di* rectrice Mevr. Durand, vervolgd wegens een aantal overtredingen der wet, en met welk gevolg? Nadat de eene kamer der Parijsche rechtbank haar vroeger had vrijgesproken omdit de wet op dit geval niet van toepassing is, heeft een andere kamer haar nu tot 14 boeten, elk van 5 frs., veroordeeld, dus de wet wel toepasselijk verklaard 1
Over Rhodes.
De Engelsche Economitt bevat een scherp artikel over Rhodes naar aanleiding van wat deze na het ontzet van Kimberley een ver«* slaggever over het beleid der Engelsche Generaals gezegd heeft en de briefwisseling die er nog voor het ontzet tusschen hem en Lord Roberts gevoerd is. Zoo schreef Rhodes den lOen Februari in dezer voege aan den opperbevelhebber, of althans keurde hy den brief goed: «Optredende voor de inwoners van deze stad, verzoeken wy eerbiedig te verne men of er uwerzijds plan bestaat om een onmiddellijke poging tot ons ontzet ta doen. Uw troepen hebben ruim twee maanden niet veel meer dan twintig myl van Kimberley al gelegen, en als de heuvelen van Spytfontein te kras voor hen sijn, dan is er nog een makkelijke toegang over vlak land. Deze stad mat een bevolking van 45,000 zielen is 120 da« gen lang belegerd geweest en een groot deel vaa de ingezetenen heeft groote ontberingen geleden. Scheurbuik heerseht onder de in* boorüngen; kinderen sterven ia grooten getale uit gebrek aan behoorlijk voedsel, en dye senterie en typhus komen veel voor. Dit lyden hebben de menschen, gelijk gy, naai wy denken, toestemmen zult, geduldig en zondar klacht gedragen . . . Onder deze omstandig* heden achten w(j ons, als vertegenwoordigen der gemeente, gerechtigd u te vragen of gy plan hebt, uw troepen aanstonds te gelasten tot ons ontzet op te rukten. Wy -nemen, dat er in den laatsten tyd veel versterking te Kaapstad is aangekomen en wjj zyn er zeker van, dat uwe mannen te Modder -rivier op zyn hoogst 10,000 Boerea tegenover zieb hebben. Gij meet beöordeelen hoeveel mai Engelseho troepen noodig zyn om met dl< krijgsmacht af te rekenen, maar hat is vol< strekt noodzakelijk dat deze stad ontzet wordt" De Eeonomiit gelooft, dat het Engelse h< valk die taal op den kant van onbeschaamd zal vinden, en voar het buitenland acht zij dien brief en Rhodes uitlatingen na het ba< leg zao verkeerd, omdat men er daar be< wijsmateriaal uit zal halen voor de gawoni bewering, dat deze oorlog feitelijk begonuai is om Rhodes en zijn vriendeo te believen En dit is niet waar. Het mag zyn dat d oorlog er niet geweest was, als Zuid-Afriki goud noch diamanten had — want om waar delooze landen te behouden of te verkrygei worden geen oorlogen ondernomen — maai het is het volk, dat meer dan de Regeering den oorlog gewild heeft. De mynen warei ook sonder oorlog in Engelseho handen ge bleven. De mynen hooren niet aaa di Regeering te Pretoria, maar aaa de aandeel houders, »Toch — soo vervolgt de Economist— dient de Regeering bij de eindregeling van dei toestand te bedenken, dat zij dea schyn moei vermyden, oader dea invloed vaa kapitalisten (e staan. Zy zal goed doen, in bet tydpark van overgang de macht aan militairen te laten ez zoo zelfs de kans te voorkomen dat da eerste Gauverieur van Transvaal, dia een soor dictator moet wezen, een werktuig wordt vai Rhodes, en ook met de regeling van de kaffer kwestie io eigen hand te houden. Demynei mogen niet met dwangarbeid ontgonnei worden, al moest vrije arbeid alleen d winsten verminderen, en evenmin mag >be scherming van de Nijverheid'1 beschouwt worden als het aanige doel van hat nieuwe bestuur der staten (juist wat da Traasvaalsch< Regeering tet de heeren van de mynindustrii placht te zegge). Ten slotte voorspelt de Economist, da Rhodes door zyn optreden tegenover hat lege in Zuid-Afrika blijken zal, zyn invloed ai dien van de kapitalisten in bat algamee ernstig ta hebban benadeeld.
Verspreide Indische Berichten.
Den 3en Mei heeft Mr. C. W, Kist, a tredend Resident van de Preanger Regent schappen, het bestuur over dat gewest ova gedragen aan zyn opvolger Hr. E. Th, Th. Vi Benthem Vao Den Berg. — J)e aspirant-een troleur M. J. Van Der Pauwert is eervol ont heven van het bestuur ever de af dei lieg S.ekapoera (Probohnggo) en daar mede belast de controleur J. D Hanger. - De aspiraat-coctroleur J. Hissink, thans gi plaatst in de afdeeling Ommelanden vaa Telel Betoog, is belast met de waarneming van hi bestuur der afdeeling Katimbaog. — Niet mii der dan vier Emopeesche politie-beimbten e een groot aantal oppassers werden Zatardaj noodig gtücht om de meisj«s van de scholei ia de Wtliemslaan, te Bat ivia, te beveiligei tegen overlast van kwajongens, die zie gaarne jongeheeren zien genoemd, maar doe nun gedrag op die benaming geen aan spraak kunnen maken, zegt de iavabo&t.- Door den Resident van Banka is afwyzsn beschikt op het verzoek van den opziener de 3e klasse bij het Mijnwezen H. E. V. Bruin om 1 maand binnenlandsch verlof naar Ba t vla, Soekaboemi en Malang. — Door de chef der Ombiliènakolenvelden is op verzoel met ingang van 11 April 1900, eervol uit zjj betrekking ontslagen de maandgelder by die dienst A. De Vries. — Door den Resident va Banka is de opziener der 2e klasse by het Myi wezen C. H. Kloppenburg overgeplaatst va Pacgkalpinang naar Toboaii.— Door den kier by de algemeene pakhuizen te Pasoeroean C J Goller is 't verzoek gedaan om eervol ontsla uit 's Lands dienst onder toekenning van pan sioen. —By vonnis van den Raad van Jm tite te Batavia is J. Walter schuldig ver klaard aan het moedwillig toebrengen van sla gen, geen ziekte of onbekwaamheid tot par soonlyken arbeid van meer dan twintig iagai tegevolge gehad hebbende, onder verzach lende omstandigheden, ca veroordeeld tot 1 dagen gevangenisstraf en in de kosten va het geding. — Het Hooggerechtshof haai beslist, dat de erfpachtscanon varschuldigi ts en blyft door den erfpachter, afgeschei« den van den tyd waarover dat reebt ver< gehuldigd is. Naamlooze vennootschappen opgericht tot exploitatie van landen waar op nog de last drukt vao ooaangezuiver de erfpacht, kunnen dus door de Regei ring ook daarvoor worden aangesproken.-1 Het bestuur van de fröbelschool te Menado heeft van de Regeering een subsidie gevrasgd van f '2.50 per leerling 's maands. — Aan den ambtenaar ter beschikking van den Directeur van Justitie, Mr. F. F. F. Darlang, is wegens ziekte ccc maand verlof veiïeoi;d, door te brengen te Batavia en te Soekaboemi. — Het aan den adjiu.Mandmeter 2e klas?e te Cheribon, H. Th. Kuhr, wegens gewichtige redenen voor den tyd van veertien dagen verleend verlof naar Batavia is om dezelfde reden met veertien dagen verlengd.— De tijdelijke ieeiaren aan de hoogere burgerschool te Semarang G. Jöbsis en A. Van Witzenburg, krijgen ieder f 1500 gratificatie wegens verrichte buitengewone werkzaamheden. — De onderwijzer der le kbsse W. Al. G. Bakker gaat wegens langdurigen dienst met een jaar varlof naar Europa. — Aan den onderwijzer der 3e klasse J. Van Der Jvley zijn v, egets ziekte twe ' maanden verlof ver!ae'*tf naar Salatiga. —Do Heer F. W. Wutbrich beeft het verzoek gedaan om betwisd '.e worden lot civiel geneesheer te Cheribo — Aan Mr. A. D. CoomansDe Reuter, lid van den Raad van Justitie te Macaber, is wegens gewichtige redenen een verlof verleend naar Java voor den tyd van twee maanden