G. D LANGEREIS & Co. Bindjei=Medan=Tebing Tinggi & Tandj. Poera MEDAN Tel. No. 229. :-: BINDJEI Tel. No. 386. M_riM_a_a__i__i ___l _Si^_n_■_!>__■___■ &_■■ _^_i m** mm mm mm mm t^m y__q ynanan-nanna Oudste technische firma io Deli. Ipkkt Uil. Architecten en Aannemers. Handel in bouwmaterialen, als verfwaren, glas, draai= en sluitwerk, voor deuren en ramen, hout planken, cement, enz. Fabrikanten van: Cementdakpannen en Betonwerken. Agenten van: Het Technisch Bureau Geveke & Go. te Amsterdam weike firma speciaal is ingericht voor het leveren van waterleidingen, pompinstallaties, electrische inrichtingen, ijzeren gebouwen en bruggen enz. De Hornsby Stockport motoren, waarvan reeds meer dan 20 stuks in Dcli zijn geplaatst. Deze motoren kunnen worden geleverd van 1 tot 50 paardenkrachten. De ASBEST eo lili WERKE AU! Ut le HAMBURG. de{_bekendej.asbes.platen voor dakbedekkingien|wanden. DesteedsJ toenemende afname hiervan in Dcli toont voldoende de uitstekende kwaliteit van dit materiaal. Steeds te Medan groote hoeveelheid in voorraad. Hoofdagenten van de lip. SrandiaarborgJlaafscliappij le Amsterdam, Welke|Maatschappij verzekeringen afsluit op gebouwen, inboedels, koopmansgoederen enz, tegen de*in Dcli alge= meen geldende tarieven. 2829
De Sumatra post
- 12-07-1912
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 12-07-1912
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 172
- Jaargang
- 14
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
S. ."■* * •"_■■_*. ü EfIG__HPJ 61 . »£, _at^v_^_B i__Br^^_B CIGARETTES I fjl Op de Races 1 1» Sj Favorieten op de _d^ renbaan zyn dik- wyls een teleurït _J& stelling, maar de H|l/«P' "Splendo" sigaretten regÉ?*^ zyn nooit falende Pi^* favorieten door I hun uitmuntende \l -ft Verkrijgbaar In alle voorname I ml r h+J J®»_ •• »> aigarenmagazljnen. ifl Ardath Tobacco Co., Ltd., London ______ 2840 i-DBÉB _r___^ | Gentlemen rooken slechts: i I ste klasse SIGARETTEN I gj "^ uit de fabriek van 1 f S. 8. Micltael-Cheribon. | I H onze merken Pajacombo en Flor de Tab. 1 ' ■ BH Sumatra m.t goud= en I " § ■** kurkmondstuk, de beste | m D_;_ die verkrijgbaar zijn! g ! f^^ 2474 >H i >S«IB__B-HI^H__H__H«HHB_H^B__Bn^^ !
Uit den Archipel. Telegrammen. 12 Juli. Mutaties.
Bevorderd tot majoor de kapitein R. de Bruyn; tot kapt. de le luit. W. L. A. Nieuwenhuysen, thans met verlof Europa, G. P. Groenhof met bepaling dat hij ook in zijn nieuwen rang bij den topografischen dienst geplaatst en a la suite van zijn wapen gevoerd zal blijven, en P. C. Kooremans. Benoemd tot lsten luitenant de 2de luitenants van K. W. F. Langen, K. de Jongb..
De Broederschool te Soerabaja.
De tooneeluitvoering, waarmee de feesten bi; het jubileum van de Broederschool voortgezei werden, was druk bezocht en slaagde goed.
Pokken.
Het S o er. H bl. verneemt, dat ook op de ondernemingen ten zuiden van Glennaore gevallen van pokken zgn voorgekomen.
De tabaksvrachtprijzen.
In verband met de verhooging van de tabaksvracht door de vrachtenconferentie en de actie van de Bszoekische planters, verneemt het Soe r. H b 1., dat onlangs te Djember een vergadering is gehouden, waar besloten werd uitsluitend te verschepen per maatschappij ,0 ce a n. Deze maatschappij is weliswaar oek aangesloten bij de vrachtconferentie, maar de planters verwachten, dat de twee te benadeelen stoomvaartmijen. thans ook verlaging van de prijzen zullen voorstellen.
Gemeenteraad van Soerabaja.
De jongste vergadering van den gemeenteraad te Soerabaja was zeer onbelangrijk. Vastgesteld werden de stembureau? v oor de aanstaande verkiezing in verband met de periodieke aftreding van de helft der raadsleden. De behandeling van de concept-verordening, regelende de rechtspssitie van de gemeente-ambtenaren, werd uitgesteld.
Dankbetuiging.
De resident van Rembang heeft een dankbetuiging ontvangen in verband met het bezoek van den Landvoogd aan dat gewest.
Spoorontvangsten.
De ontvangsten van de S. S. op de Oosterüjnen in Juni 1912 bedragen f 1,467,000 tegen f 1,281,000, — in Juni 1911. In de eerste 6 maanden van 1912 is reeds in totaal f 610.080 meer ontvangen dan gedurende hetzelfde tijdvak in 1911.
Het bioscoop-gevaar.
De assistent-resident van Batavia Canne heeft eene circulaire gericht tot de eigenaars der bioscopen daar ter plaatse van den volgenden inhoud :
krijgt men in de bioscopen films te zien waarbij moord, diefstal, berooving, echtbreuk en dergelijke soms zelfs tot in de kleinste bizonderheden worden vertoond.
ff Aangezien de invloed van dergelijke vertooningen niet anders dan nadeelig op de groote massa der toeschouwers kan zijn, mogen die in geen geval worden toegelaten. g Hierop nogmaals de aandacht vestigende, daar aan dat verbod met de meeste gestreng heid de hand zal worden gehouden, verlang ik tevens, dat in den vervolge, wanneer er eenige twijfel mocht bestaan of de vertooning van een film al dan niet onder dat verbod valt, daartoe vooraf de vergunning van de politie worde gevraagd.'
De Hagespelers.
Bij bovengenoemd gezelschap werd einde Juni in studie genomen Shakespeare's „Hamlet" in de vertaling van Jac. van Looy, waarvan de eerste opvoering te Batavia zou plaats hebben Dinsdag 9 Juli j. 1. Aangezien het stuk voor het gezelschap te groot bezet is, heeft de heer Verkade zich van de welwillende medewerking verzekerd van eenige heeren amateurspelers, w.o. de heeren mr. J. A. van Dijk en D. Verbeek.
De decors en costumes, waarmede in Nederland 80 opvoeringen met groot succes hebben plaats gehad, zijn speciaal voor deze voorstelling uit Nederland gekomen.
Net als kinderen.
Hoe de inlander, de gewone dessa-menschen, zich gemakkelijk laten beetnemen — zoo schrijft men uit Cheribon aan het Sem. Handelsblad —, bewijst weer een gevalletje, dat zich afspeelde in het district Losarang, afdeeling lndramajoe. Aldaar introduceerde zich een obscuur type van een Arabier die beweerde goddelijke kracht in zich te voelen en bij machte te zijn niet alleen zieken zeer spoedig te genezen, maar ook arme drommels binnen drie dagen en nachten tot met rijkdom gezegende stervelingen te maken. Voor laatstgenoemde toovenarij eischte hij echter flO voorschot, terwijl de betrokkenen hem gedurende den tijd, dat de metamorphose in bewerking was, dus drie dagen, vrij te eten en drinken moesten geven. Vjjf domme dessa-menschen, die graag rijk wilden worden, brachten hem met den looppas flO in den schoot. Op den derden dag was de ziener spoorloos verdwenen en de patiënten hebben er nu een zwaar hoofd in, of de *cure" geslaagd is, want zij bemerken, dat hun armoede flO grooter is geworden, meest geleend geld. Gelukkig dat de politie, hoewel wat laat, de lucht van den bedrieger heeft gekregen en haar collega's te Djatibarang, waarheen vermoed wordt, dat de Arabier vertrokken is, heeft gewaarschuwd.
De Electrificatie v/h. marine-etablissement te Soerabaja.
Omtrent de uitvoering van de reeds lang hangende plannen tot electrificatie van het bedrijf, van het Marine Etablissement te Soerabaja, waaromtrent de telegrammen ons reeds berichtten, lezen wij thans in het Soer. Nieuwsblad ;
Dit omvangrijke werk omvat een kracht- en een lichtnet, respectievelijk bestaande uit: ca. 1300 Pk. aan diverse electromotoren, ca. 100 ventilatoren, ca. 620 gloeilampen en ca, 75 booglampen.
De stroom, welke betrokken wordt van de Aniem, wordt onder hooge spanning door middel van kabels gevoerd naar het Marine Etablissement en daar op verschillende plaatsen op de verbruiksspanning getransformeerd.
Zeer gecompliceerde schakelinrichtingen zijn voor deze stations noodig, om de noodige bedrijfszekerheid te verkregen.
Bemerkenswaard is een groot laadstation, waar de wisselstroom der Aniem wordt veranderd in gelijkstroom, waarmede de accumulatorenbatterrjen der binnenkort te verwachten onderzeesche booten worden geladen.
De geheele inrichting wordt op de meest moderne wijze uitgevoerd en zal zeker op technisch gebied eene bezienswaardigheid vormen.
Het werk is opgedragen aan de firma Maintz en Co., als vertegenwoordigers der Allgenaeine Elektricitats-Geseïlschaft, te Berlijn.
Een persdelict.
Tegen den heer E. F. E. Douwes Dekker, hoofdredacteur van De Expres, te Bindoeng, is een strafrechterlijke vervolging ingesteld, wegens een in het nummer van dat blad van 15 Mei 1.1. opgenomen artikel over de opheffing van atdeeling B van het gymnasium Willem £11. Dj geïncrimineerda passages zijn de volgende:
gDe aanval op afdeeling B wordt voortgezet. Op even unfaire wijze als tot dusver is geschied.
»Integendeel, men kan niet voldoenden ijver betoonen in de bestrijding van 't leelijke, onsmadelijke, 't gemééne... J
ii Deze jongelieden moeten dus midden in hun studie van afdeeling B worden wèigelokt. jrAls de thans aan 't roar zijnde Begeering afdeeling B wil opheffen, is zij dan niet mats genoeg om dit ronduit te zeggen?'
„Als de regeering geen Indiërs bij het bestuur begeert, daar dezen niet in het bezit zijn van den beruciiten Hollandsohen ruimen blik. waarom is zij dan niet oprecht genoeg om dit uit te spreken P
f Waarom toch altijd weer die slinksche wegen brwandelen ?'
f'glk heb me dwang opgelegd tot nog toe. Maar er is een grens, al schijnt er geen grens te zijn in de benadeeling door regeerinswege van den Indischen jongeman, die hier, in zijn vaderland, door studie tracht te komen tot een in de maatschappij geëerd ambt."
b Welke onze bedoeling was ? werd, zoo schrijft de heer Douwes Dekker in zijn blad van 28 Juni, ons gevraagd in het verhoor. Het antwoord daarop was niet moeilijk te geven: ffDe bedoeling was, te doen uitkomen, dat er opnieuw een aanslag gepleegd wordt op ons recht, om onze intellectneele en maatschappelijke vermogens te ontwikkelen.'
De heer Douwes Dekker wijst vervolgens op andere uitlatingen in de pers, evenzeer naar aanleiding van de opheffing van afdeeling 8., uitlatingen die, naar bij tracht aan te toonen, krasser waren dan de aangehaald^ welke ds vervolging — door den heer D. D. een politieke vervolging geheeten — uitlokten.
Ons Dagelijkse. Nieuws. Madan, 12 Juli. Inhoud van dit nummer.
Eerste Blad: 1, Nn het tot Grondwetsherziening komt, door Blanda. Het Koloniaal Instituut. Kol. Zaken. t. Uit het Buitenland: Bescherming Tan den arbeid. S. Terloops: De nieuwste Kamper-Ui. 4. feuilleton. Tweede blad: 1. Cultures en Nijverheid: De a.s. rubbertentoonstelling te Semarang; Bet oogsten van rijst in Amerika; Caoutcliouc-industne van Bolivia. 2. Agenda. Posisluitingen. Fam.-berieh.ten. 3. Gemengd Nieuws. Derde Blad: 1. Financieele Berichten : Van de Nederlandsche Fandsenmarkt, 11, door Beursman; Kon. Paketvaart Mg.; Wisselkoersen. 2. Uit den Arschipef. 3. Ons Dageiijkson Nieuws. Laatste Nieuws. 4. Uit 't Moederland.
Prostestantsche Gemeente.
Zondag 14 J ali voormiddag 9 uur: Godsdienstoefening. Onderwerp: Wij ontkomen niet aan God — maar wij moeten tot hem komen. Namidd. 4s/*_ur Kinderkerk.
Mutaties.
Men seint ons:
Benoemd tot sergeant mrjoor-kwartiermeester bij de militaire administratie en geplaatst te Kotaradja ten behoeve van den gewestelijken intendant de sergeant-majoor der infanterie Kooy. Ingetrokken is de plaatsing bij de troepenmacht op Atjeh en ter nadere indeeling geplaatst bij het subsistentenkader te Batavia de in activiteit herstelde luitenant-kolonel A. S. van de Siepkamp. Bij de kamer van koophandel en nijverheid te Padang is ontslagen op verzoek wegens vertrek eervol het lid Kruijmei en is benoemd tot lid de heer E. W. Pownall, agent van de Scheepsagentuur aldaar.
Besmettelijke ziekten.
De besmei verklaring van de havenplaats Djeddah met pest is opgeheven. De besmetverklaring van negri Langsatkadap alsmede kampong Pentjahan en Pasar EUu van Laras Taroeng Taroeng, afd. Lo eboeksikaping, met cholera is op 10 dezer opgeheven.
De Engelsche Mail.
is hedenochtend om 8 uur te Medan aangekomen.
Ter-zijde....
Brittanje's Begeering dwingt 't Parlement tot belangstelling in de „Navy". Ze zet heel de Volksvertegenwoordiging op een mailboot en vaart daarmee door lanen van dreadnoughts en destroyjrs. Dat pakt heftiger in 't gemoed dan twintig Kamerspeeches van den Marine- Minister.
Konden wij onze honderdvijftig Kamerleden naar Indië loodsen, en dan door alle zeeën en stratea van den Archipel h.enl Bn overal aan wal. E. dan in auto's 't land door: over de hein. eg.n van Java, door de kina, de thee, de tabak, de suiker; Sumatra in, telkens tot zoover als 't maar ging, langs de oerbossohen en door 't cultaurland; naar Borneo, met stoombarkassen de rivieren op, met overal de wijde verschieten van nienw belovend land; naar Celebes, B.li, Lombok en de rest, naar de Molukken, Nieuw- Gaine*.
Dan, na zoon duizel-tocht door 't prachtig rijk van Insulinde, terug naar Holland. Ea meteen de Indische Begrooting aan de orde, en alle geldkoningen van den Senaat om steun voor een Indische millioenen—leening gevraagd — kosten van emissie : rondreis-Parlelement.........
Of 't er dóór kwam ! Zegsman.
Voor de Verkiezingen. Een kwistei.
Bij de vaststelling van de candidatenlijst van de Algemeene Medansche Kiesvereeniging werd van de bestuurstafel meegedeeld, dat het Raadslid Prins niet als candidaat was voorgesteld op grond dat hij aan den Raadsvoorzitter ondergeschikt is. Men deelt ons nu mede dat van andere zijde de heer Prins toch zal worden gecandideerd. Het is daarom goed, even de Locale Raden- Ordonnantie op te slaan, waarin we lezen (art. 7 al. 1.): Het lidmaatschap van een raad is onvereenigbaar met de betrekking van enz., alsmede met een betrekking waaruit rekenplicktigheid aan den raad dan wel ondergeschiktheid aan den raad of raadsvoorzitter voortvloeit. Valt dus te beantwoorden de vraag: vloeit uit de betrekking van den heer Prins ondergeschiktheid aan 's Raads Voorzitter voort ? In den Regeeringsalmanak lezen we onder het hoofd Dcli en Serdang' : Assistent-resident: S. van der Plas. Controleur ter beschikking: A. H. O. Prins. Als men nu weet dat de laatstgenoemde betrekking is ingesteld om den assistent-resident van der Plas, die behalve bestuurshoofd van een groote afdeeling, voorzitter van den gemeenteraad is, de anders voor één persoon te zware taak te verlichten, dan valt er heelemaal niet meer te twijfelen ten wiens beschikking de controleur Prins in de eerste plaats staat. Toen in de drie hoofdplaatsen op Java den Raadsvoorzitter een secretaris tot hulp werd gegeven, hebben wij er nog op gewezen, dat de werkkring van controleur Prins feitelijk beschouwd kan worden als overeen te komen met die van de op Java nieuw-geschapen secretaris-functie en dat hij uit dien hoofde ook de aangewezen persoon voor plaatsvervangend voorzitter zoude zijn. Toen de Regeering controleur Prins tot Gemeenteraadslid benoemde, heeft ze of het L. R. 0.-artrkel over het hoofd gezien, of overwegen dat de heer Prins méér als san den assistentresident, dan als aan den raadsvoorzitter ond?r-geschikt moet worden beschouwd. Beide kwaliteiten zijn echter te innig verbonden, dan dat bier, praktisch, een scheidslijn te trekken valt. Wij achten dan ook de kans niet uitgesloten dat de Regeering alsnog tot „onverenigbaarheid" concludeeren zou.
Vereenvoudiging. Eén ding ware jammer : wanneer degenen die alsnog het Raadslid Priüs wenschen te candideeren, niet meer dan dien ééuen naam op hun candidaten-lijst brachten. Immers zou hierdoor verkiezing van leden bij enkele candidaatstelling zijn uitgesloten, daar alléén die candidaten dadelijk als verkozen worden beschouwd, wier naam op alle ingediende lijsten voorkomt. Z;jn dus alle candidaten-lijsten volledig ingevuld, dan bestaat er de meeste kans, dat al dadelijk een aantal candidaten verkozen worden en er dus geen latere stemming over „He candidaten, met herstemming als bijna noodzakelijk gevolg, behoeft plaats te hebben.
Arbeidsinspectie.
Wij konden onlangs berichten dat de dienst der Arbeidsinspectie in Ned.-Indië met nog twee adjuncten zou worden uitgebreid. Thans kunnen wij meedcelen, dat de voordrachten voor de benoemingen reeds in zee zijn. Een dezer beide adjuncten zal met toezicht op de werving worden b:last. Beide zullen op Java standplaats hebben. Met de praktijk van het inspectie-wezen zullen ze tevoren kennis maken.
De Java-Mail.
Het s.s. Elout heelt van hedenochtend 8 uur tot den middag voor de bank te Belawan gelegen. De mail is gedeeltelijk om 2 nar, anderdeels om 3 uur te Medan aangekomen.
De emigratei.
Met de Elout zijn heden 64 contractanten van Java voor Dali aangekomen.
Siantar-post en overlaodpost naar de Westkust.
De aangekondigde wijziging van de vertrekdagen der posten van Tebing Tinggi naar Siantar en de Westkust, zal op 16 dezer in werking treden.
Dan gaat de post dus op Dinsdag, Donderdag en Zaterdag van Tebing Tinggi.
Poelaa Ramboag.
De onderneming Poelaa Eambong is, naar wij vernemen, aangek ch t door de Dcli Batavia Mij.