Naar men ons nader seint, geldt de afgekondigde ordonnantie, die verbod inhoudt van uitvoer van rijst, voor den geheelen o_st-ln« di.chen archipel.
De Sumatra post
- 23-07-1912
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 23-07-1912
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 181
- Jaargang
- 14
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Uit den Archipel. Telegrammen. 23 Juli. Het rijstuitvoerverbod.
Een fietswedstrijd.
Aan een fistswedstrijd van Porrong naar Soerabaja namen deel 96 personen. De eerste prjjs werd gewonnen door F. Busse in 1 uur en 8 minuten, de tweede prijs door Ind ë Drecht;?), de derde door G. Busse, de vierde door Abel, de vijfde door Vandamme, de zesde door Vreede, en de poedelprijs door den 14--jarigen Taschner. Er waren vele toeschouwers.
Brand.
Zondag brak brand uit in een matrassentoko in Gemblongan te Soerabaja. Een hoeveelheid goederen ter waarde van 6000 gulden werd gered. De schade bedraagt 2000 gulden. Niets was verzekerd.
Een aanwinst voor de Indische politie recherche.
Dezer dagen is de heer 8. L. Oostmeijer, inspectenr van politie te Arnhem, aangewezen om benoemd te worden tot commissaris van politie le klasse in Ned. Indië. Een aanwinst voor de Indische politie, naar blijkt uit een artikel in de iV. Arnh. Crt., welke o.m. over den benoemde schrijft: Van harte verheugen wij er ons over, dat aan een Arnhemse- inspecteur van politie deze onderscheiding te beurt valt, maar daarnaast zien wij met leedwezen een der meest verdienstelijke leden uit ons politiekorps treden. Het mag wel eens worden gezegd : de heer Oostmeijer zal bij de afdeeling recherche, waarvan hij het hoofd was, worden gemist, om zijn scherpzinnigheid, zijn ambitie, zijn ervarenheid op het glibberig terrein vanden justitie el en onderzoekingsdienst. Op dat gebied, heeft de heer Oostmeijer zijn sporen verdiend wist bij door tact en inzicht licht te brengen in menige duistere zaak. Hij wist zich te plaatsen op het juiste standpunt, dat de politieman behoort in te nemen, waarbij beleid een eerste plaats inneemt, objectiviteit dikwijls noodig is, maar het volgen van eigen meening zoodra de overtuiging beslaat dat die meening de juiste is, evenzeer wordt vereischt. En dan: een optreden te juister tijd, en steeds gedachtig zijn aan het wespennest waarvoor de recherche zoo dikwijls zich geplaatst ziet en waarin zij met vaste haud heeft te grijpen. De heer Oostmeijer heeft getoonde die eigenschappen te bezitten en zij werden gewaardeerd èa docr zijn onmiddellijken chef èa door de leden der rechterlijke macht, wier taak hij door zijn uitnemend voorbereidend werk dikwijls gemakkelijk maakte.
Een water eiding voor Batavia.
Naar het Bat. Nbl. verneemt, heeft het plan tot aanleg eener waterleiding uit het Buitenzorgsche naar Batavia vasten vorm aangenomen. De leiding zou beginnen bjj de bronnen op het land Tjiomas ; de kosten van aanleg worden geraamd op f 8000.000, waarin te voorzien door een gemeenteleening; van gemeentewege zouden dan ook de huisleidingen aangelegd worden. Gegeven het voorbeeld van Soerabaja, wordt veawacht dat de waterverstrekking zooveel zal opbrengen dat niet alleen de rente en aflossing der leening gewaarborgd is, maar nog flinke winst voor de gemeentekas 7*l overschieten.
Tegen willekeur, hardieid wreedheid en machtsmisbruik.
Een correspondent zendt aan het „Soer. Hbld." een circulaire, door den legercommandant, generaal Van Daalen, gezonden aan de afdeelings en gewestelijke militaire commandanten in Indië, en wel naar aanleiding van de door den sergeant Deysenroth op Soemba gepleegde gruwelen. Hier volgt de circulaire : „Bij een onderzoek gehouden naar aanleiding van het voorgevallene in Midden Soemba, waar door eene militaire patrouille gruwelen zijn gepleegd op de bevolking, is gebleken dat aan een onderofficier, van wien bekend was, dat hg taktloos en ruw optrad, eene groote mate van zelfstandigheid is gegeven, waardoor hem de gelegenheid werd geboden om den naam van Eet Nederlandsch-ludische leger en van het Bestuur op ernstige wijze te bezwalken. Naar aanleiding hiervan heb ik de eer voor zooveel noodig onder verwijzing naar het bepaalde omtrent de toepassing van het Conventioneel oorlogsrecht tegenover den Inland. schen vijand in het aanhangsel van het velddienstvoorschrift (826—335), U Hoogedelgestrenge té wijzen op de noodzakelijkheid om al Uwe ondergeschikten te doordringen van het besef, dat door militairen nooit met meer hardheid mag worden opgetreden, dan de ooriogsnoodzaak bepaaldelijk eischt en dat in streken, waar geen oorlog is, natuurlijk niet alleen alle wreedheid, maar ook alle hardheid, welke in een oorlog, helaas, dikwijls onvermijdelijk is, moet worden voorkomen.
Het is daarbij mjjn uitdrukkelijk verlangen, dat aan officieren en onderofficieren, die niet beschikken over den noodigen takt, wier moreel niet hoog genoeg staat om aan opwellingen van wreedheid weerstand te bieden en die diep zijn doordrongen van het besef, dat alle pacificatiearbeid wordt geschaad door willekeur en ruw. tid, zoomede dat alle machtsmisbriuk, in het bijzonder tegenover weerloozen en slecht-bewapenden, den man en den militair onteert, geene zelfstandige opdrachten worden verstrekt in streken, waar het leger nog behulpzaam moet zijn om de toestauden te consolideeren. De commandant van het leger en chef van het departement van oorlog in Nederlandsch-lndië, Van Da alen.*
Ons Dagelijksch Nieuws. Medan, 23 Juli. Inhond van dit aammer.
Eerste Blad: 1. Eluard V^rkade en zijn kunst. Kol. Zaken. Linden der Toekomst. 2. Uit het Buitenland : Van het oorlogsveld. 3. Terloops: Milicien-geneugten, 11, door 11. 4. Feuilleton. Tweede blad: 1. Spel en Sport: De tennis-m%tches te Medan; Races te Penang; Van de O.ynpische spelen. 2. Agenda. Postsluitingen. Pam.-berichten. 3. Gemengd Nieuws. Derde Blad: 1. Financieele Berichten: Samatra Tabaksaandeelen; De Langkat Rubber Coy.; De priis van Consols; Poeloe Lioat; Cultuur Mij. „Ds Lampongs"; Wisselkoersen. 2. Uit den Archipsl. 3. Ons Dagelijksch Nieuws. Laatste Nieuws. 4. Uit 't Moederland.
Het rijstuitvoer-verbod.
Het gisteren aangekondigde verbod van rijstnitvoer geldt, blijkens onze telegrammen, voor heel Ind ö. Het is te beschouwen als een oeconomische voorzorgsmaatregel. Oogst mislukking is er niet, al voorzien ook lang nog niet alle deelen van lndië in eigen rijstbehoefte. Voorkomen moet echter worden, dat hier de rijstvoorraden door omliggende landen, waar door rijstschaarschte de prijzen hoog opliepen, tegen betrekkelijk geringe prijzen worden opgekocht — gelijk onlangs nog van de Westkust werd gemald —, waarna dan later rijst van buiten-af tegen buitensporige prijzen zou moeten worden ingevoerd. Zjjfs bestaat de kans dat omliggende landen, evenals het vorig jaar is geschied weer rijstuitvoer gaan verbieden: Ned,-Indië zou hun dan zijn rijst geleverd hebben en zelf, ook niet tegen hooge prijzen, rijst kunnen terugkoopen. Daarom is het rijstuitvoer. erbod, waaromtrent zeker vooraf overleg zal zijn gepleegd met de agronomische en commercieele voorlichters der Regeering, een maatregel van vooruitzi-nd beleid.
Hongkong-ongeval.
Vanochtend vxoag is op de Kesawan een hongkong, waarin en Europeesche dame met haar vijfjarig dochtertje gezeten was, voorover geslagen, doordat de trekkende Cninees, vermoedelijk doordat het zwaartepunt van het voertuig even werd verplaatst, de boomen plot seling losliet. Da inzittenden kwamen met een smak op het plaveisel terecht en kregen schrammen en ontveilingen aan het gelaat. De Cninees kwam er bet beste af. De man was blijkbaar te zwak voor zijn bedrijf.
Raad van Justitie.
Bij vonnis van 20 Juli jl. is J. F. [te Rotterdam A.] door den R. v. J. alhier inzake overtreding schuldigverklaari aan het moedwillig toebrengen van slagen, die geen ziekte of onbekwaamheid tot persoonlijken arbeid en sl-chts onbeduidende kwetsuren hebben tengevolge gehad; en deswege veroordeeld tot f 25 boete en in de kosten.
Een nieuw Paleis van Justitie.
De Java-Bode, melding makend van de aan den heer H>sijligers verleende dispensatie inzake de protocollen van den door h«m tijdelijk vervangen notaris Schuurman, ..vestigt dat Themis hier een nieuwe woonplaats krijgt. Er bestaan zelfs plannen om een monumentaal gebouw op te richten — maar die verkeeren nog in een stadium..... van voor-be-rei-ding.
Het onderwijs-rekest.
Wij geven hier den tekst van het rekest, dat langs telegrafischen weg (in nog eenigszins bekorten vorm) aan den Landvoogd zal gezonden worden : Landvoogd Buitenzorg: Geven met verschuldigden eerbied te kennen, ondergeteekenden, ingezetenen van Medan, dat de formatie van cursus mulo vastgesteld is op twes onderwijzers naast hoof! der eerste lagere school. dat de formatie van eerste lagere school momenteel is vier onderwijzers naast zelfde hoofd. dat het aantal leerlingen op eerste lagere school honderd zeventig bedraagt, zoodat aan deze inrichting moeilijk onderwijskrachten onttrokken kannen woeden. dat sedert oprichting cursus mulo hiervoor slechts ééi onderwijzer baschikba.r is. dat tengevolge hiervan het hoofl der school een groot deel van zijn beschikbaren tijd aan den mulo-cursus moet geven, hetgean niet met de belangen van de eerste la^er. school is overeen te brengen. dat hierdoor op de eerste lagere school eene verdeeling van werkkrachten noodzakelijk is, die niet anders dan van naleeligen invloed op bet gebeele onderwijs kan zij o. dat het onderwijs van mulo-cursus en eerste lagere school in twee afzonderlijke gebouwen wordt gegeven, waardoor behoorlijk toezicht yan het hoofd der scUiol niet mogelijk is. dat bovendien met ingang van zes Vugustus as. aan den eersten onderwjzer der eerste lagere school wegens ziekte verlof is verleend, hetgeen den thans reeds on houdbaren toestand nog zal verergeren dat aanvulling van leerkrachten uit andere scholen blijkbaar niet mogelijk is. dat in verband met bovenstaand naar onze meening de belangen van het onderwijs aao beide genoemde inrichtingen ernstig geschaad worden en aanvulling van leerkrachten dringend noodzakelijk is. Reden waarom wij Uwe Excel - lentie eerbiedig doch dringend verzoeken, het daarheen te willen leiden, dusdanige maatregelen te doen nemen, waardoor een zoo groot maatschappelijk belang als het onderwijs niet langer hier ter kuste verwaarloosd worde. * * * In bovenstaand re_ess is duidelijk da onhoudbare toestand blootgelegd. Gelegenheid tot teekeüeh bestaat nog voor ieder die voor het onderwijs belang voelt, ook voor niet-ouders. Nog niet meer dan een twintig ouders hadden hedenochtend geteekend.
De Hagespelers.
Het de la troup e". Verkades gezelschap zou Zaterdag jl. met de Van Noort naar Dsli vertrekken, de laatste pleisterplaats vóór den terugkeer naar Eiropa. H'.ienmiddng werd de Java-boot voor de bank te Balawan verwacht, zoodat we de Hagespelers waarschijnlijk eerst morgenochtend te Medan zullen zien. Voor zooveel wij kunnen nagaan, is het tableau de la troupe" thans als volgt: EJuard Verkade, leider; Paul de Groot, Charles Samson, Dien van O lefen, L.vis van Gisteren, Polk rt Kramer, L>ydus van Asten, Elze van Daijo, S.phie Hermse, en Tollie Wessels. Een huwelijk onder Lodewijk XV. Donderdag 25 dezer als eerste voorstelling : //Een huwelijk onder Lodewijk XV", blijspel in 4 bedrijven van Alex. Du_»as pè'e. Ten gerieve van de lezers buiten Medan geven wij reeds heden den korten inhoud ervan weer : E;n in een testament vastgesteld huwelijk tu=-ic_e,i neat en nicht, die elkaar nimmer meer na hunne kinderjaren ontmoetten, wordt door een onden, goedeneenenden oom doorgedreven. De Coïite le Cindale, toonaangevend Parij zenaar, huwt dus met de zeer jonge, onschuldigs Mademoiselle De T.rrigny: hoewel hij e-ne Marquise meer bewondert en hoewel zij een broer van ecu vriendin, Le Chevalier de Valclos, dien zij in het strenge klootte ■• te S >issoa, waar zij is opgevoed, nu en dan in tegenwoordigheid van de zuster heeft ontmoet, de kinderbelofte heeft afgelegd: »hem trouw te blijven na haar huwelijk, haar man slechts te beschouwen als een broer.' Beide partijen zijn dus volkomen tevreden, wanneer zij ieder een vleugel van hun groot huis betrekken. De Canale gaat ze fs reeds op zjjn huwelijksdag met de Marquise dineeren, wanneer hij de deur van de romantische, angstige Comtes^e gesloten vindt. De Chevalier de Valclos, de vriend uit het klooster van de comtesse, versahijnt en door jalousie komen de twee jong-gehuwden tot elkaar, na velerlei verwikkelingen. Da oade oom heeft de voldoening, te zien, dat „het huwelijk uit convenance" een „huwelijk uit liefde" wordt. Heden waren omstreeks 150 plaatsen voor de openingsvoorstelling besproken.
Beperking van het aantal Regeeringstelegrammen.
De regeering overweegt volgens de Java-Bode het volgeude plan om tot bemerking van het noodeloos ambtelijk gebruik ,van de telegraaf te komen. Zij wil het kosteloos seinen afschaffen. Ten b»ho>ve van de tot het verzenden van telegrammen bevoegde au^rifeiten zullen dan jaarlijks de voor de verzending noodig geactite telegramkosten beschikbaar worden ges'eld, terwijl de rekeningen periodiek door den telegraafdienst zullen worden ingediend. Mea verwacht, dat zoodo.nde de niet te outkenneu gewoonte van sommige ambtenaren om, zonder dat daartoe noodzakelijkheid bestaat, aan da lijn te trekken of om onnoodig lange telegrammen te verzenden, getemperd zal worden, vooral indien de voor dat doel toegestane gelden niet al fe ruim berekend worden.
Millioenen droomen.
M -nno van Meeteren Brouwer w.rkt nu voor het Bat. Aieuiosblad In 't Zaterdagnnmmer van 18 dezar vinden we een plaat, tot titel dragend: Millioenen-drooman; Loke-Kakadorus op de kermis, de boereD- en burgerlui in zn tent drijvend: „Treed binnen heeren. Een gulden per aandeel — spotgoedkoop l" B:j bosjes drin gen ze naar de dikke juffrouw aan de kas.
Races te Bandoeng.
Op 2 Augustus zal een extra race .-orden verloopen om den aangeboden door het dagblad #De Expres- en verscheidene belangstellende heeren uit Bandoeng en omstreken. De race is open voor paarden van alle rassen. De afstand bedraagt 3200 meter, het gewicht 50 Kg., plas 2 Ksr. overwicht voor eike gewonnen race vanaf 1911, tot een maximum gewicht van 62 Kg. De prijs is minstens f 10.000. Deze race wordt beschouwd als een officieele race. De inschrijving staat open tot Vrijdag 8 uur des avonds.
Cholera op de China-boot.
Gistermiddag is de Signal, met 938 Chineesche koelies voor 't Immigranten-Bnreau, te Belawan binnengekomen, de gele vlag voerende. Aan boord zijn, kort na het vertrek uit Swatow, twee Chineezen overleden aan cholera. Kort voor aankomst op Dcli zijn er nog twee overleden, waarvan het eveneens vaststaat dat za cholera hadden. Het laatste sterfgeval had eergisterochtend plaats. De Chineesche dokter, die de reis meemaakte, heeft de besmettelijke ziekte geconstateerd. De koelies zijn gisteravond, na het gebruikelijke geneeskundige onderzoek, per extra trein naar het Quarantaine-station overgebracht, waar ze voorloopig voor 5 dagen in observatie zullen blijven. Een drietal, die ongesteld waren bij aankomst, zonder echter verdachte verschijos le u' te vertoonen, zijn in het hospitaal opgenomen. * * • * Bij de overbrenging van de koelies naar het Quarantaine-station deed de gewapende politie dienst, welke de inrichting ook bewaakt om een volstrekte afzondering te handhaven. Ter voorkoming van verkeerde begrippen omtrent deze quarantaina-msatregelen onder de koelies, werd door tolken, die zich tusschen hen bewogen, de bcteekenis ervan uitgelegd.
Witte Societeit.
Op 31 Juli zal de halfjaarnjksche algemeene vergadering vau de Witte Sociëteit worden gehouden.
De Resident
vertrekt heden met het Gouvernementsiospectievaartuig Gla t i k op dienstreis naar Bengkalis en zal waarschijnlijk drie weken wegblijven.
Zuid-Sumatra vooruit.
De Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij deelt mede, dat zjj in verband met den spoorweg-aanleg in Zaid-Sumatra en de dientengevolge te verwachten ontwikkeling dier streken besloten heeft, eerstdaags te Telok- Betong een kantoor te openen.
Landraad.
Het mes. Vanmorgen stond voor den Landraad, alhier, een Javaansche staljongen uit Tebing Tinggi terecht. Dat jingemensch had, blijkens de dagvaarding, op 12 Jan. j.l. getracht een anderen Tebing Tinggiër, met wien hij hoog lcopende ruzie kreeg, van 't leven te berooven door hem verschillende wonden toe te brengen met een klein, scherp Inlandse, mesje. Thans, voor den Landraad, verklaarde beklaagde niets van 'n mesje te weten. Wel had hij met dien bewusten plaatsgenoot, — een Javaansch kleermaker — gevochten, doch een mes had hij toen absoluut niet in zijn handen gehal, laat staan er mea gestoken. En of de oppasser, die hem gearresteerd had, nu ook al onder eede verklaarde, dat hij hem dat mesje uit de hand had gerukt, bekl. hield vol niets van een mesje te weten. gOl 'n spook dan misschien die steekwonden op het lichaam van den hoofdgetuige had toe gebrach?" vroeg de Landraadsvoorzitter toen in verontwaardiging. yTida taoe, toean...", was al wat hij daarop antwoordde. De hoofigetuige, de Javaansche kleermaker, verklaarde, dat hij met bekl. ruzie had gekregen in de kammar bolah, — zooals hij 'n Inlandse. kroegje weidsch noemde. Wat kennissen waren daar aan 't biljarten en bekl. en hij hadden toen gewed op de stooten. Bekl. was daarbjj wat ongelukkig gewest, had enkele keeren mts geraden en had hem dan steeds zoo en zoovtel duiten moeten betalen. Op 'n gegeven moment, dat hij weer verloor, was bekl. zoo driftig geworden, dat hij hem, get., te l\jf ging en 'n paar opstoppers toediende, welka get. echter mat interest teruggaf. Dat had toen plots 'n heele hurrie in 't kroegje verwekt. De andereu hadden nog getracht hen te scheiden en hen vervolgens naar buiten geduwd. Daar was 't gevecht echter voortgezet en had bekl. hem met dat mesje bewerkt Git. was toen bewusteloos ineengezakt en vervolgens naar het hospitaal vervoerd. Vooral de wonde aan 't hoofj, moet, volgens het door den dokter djawa te Tebing Tinggi opgemaakt visum repertum, vrij ernstig zijn geweest. Andere Inlandsche getuigen brachten niet veel licht meer in de zaak, gaven over 't geheel nogal verwarde mededeelingen. Maar dat bekl. en de Javaansche kleermaker met elkaar gevochten hadden, werd dan toch wel door allen bevestigd.. .. Beklaagde, jo.ge kerel met gluiperigen oogopslag, hoorde zich vonnissen tot vier jaren dwangarbeid buiten den ketting met aftrek van dria maanden voor preventief. Verder veroordeelde de Landraad hem ook tot betaling der kosten van dit geding.
PASSAGIERS. Aangekomen
21 Juli per s.s. ffP.rak* van Penang, de heer S. C. Johannes, ben. dekpass. Vertrokken 22 „ per 8.8. -Malaya* naar Penang, mej. Brandsms, mej. Slotemaker, de heer en mevr. Klaassen met 1 kind, de heeren Pykett, Postman, v. Riemsdijk, Ruckmann, Schinoutziguer, Mann en Gordon Hare, ben. dekpassagiers. 22 „ per s.s. jrlndragiri* naar Penang, de Klingaleezen Are Sami en Ponosami, benevens dekpassagiers. 22 „ per s.£ //van Hogendorp* naar Asahan, de heer P. W. Springwel, de heer en mevr. de Saheemaker, de heer W. Th, F. van Hom, benevens dekpassagiers.
Handels personalia.
pc heer Jan Dinger, directeur van de Nedlod. Escorcpto-Mij., is, naar 't Bat.Nbl. m<.lt, weer op de terugreis naar lndië.
Bij donker uitgerukt...
Ongeveer te^en zeven uur moesten de maunetjes van het gew.stsÜjk politie corps gisteravond op 't plein voor hun tangsi aantreden in vollrdige uitrusting met patroontaaschen, veldflesch en klewang aan den koppel en 't geweer aan den bandelier. Bij het wankel schijnsel van enkele lantaarns werden toen de circa vier honlerd man opgesteld en verdeeld in kleine afieelingen, elk onder commando van een groepscommandant, die weer te luisteren hadden naar hun detacbementscommandanten, terwijl aan het hoofd van het geheel — verdeeld in twee hoofdgroepen —de divisie-commandanten Mulder en Zadelhof!' stonden. Snel ging dat in zijn werk die opstelling en toen de manschappen vervolgens op de hoogte waren gebracht van het doel van dezen nachtelijken m.rsch, verliet de troep met kranigen stap bet kazerne-terrein en marcheerde via Kam pement Bahroe en Petissa den Bmdjey-weg op. Toen begon eigenlijk eerst de oefening, het moeilijke deel vau den avond, want zoo omzichtig en zoo snel mogelijk toch moest nu naar Soengei Sikambing worien opgemarcheerd, omdat de manager van die estate in den vooravond d»n commandant der gewestelijke politie verwittigd had, dat er een row op zijn kebon had plaats gehad en twee dor belhamels, die hadden weten te drossen, er nu de omgeving onveilig maakten, — terwijl op een ander gedeelte van zijn tstate 't ook nog verre van rustig w&s. Zwijgend werd dus verder gerukt, zooveel mogelijk langs een der wegkanten, opdat de nadering van deu troep niet opgemerkt zou worden. Bruggen warden op de teenen gepasseerd en alle commando's weden zoo mogelijk slechts do jr teekeus gegeten. Na cc 1 stevig_i tippel vtu'n goed uur werd zoo S jeng-i Sikambmg oareikt. B.j den bekenden driesprong werd nog even gerust en beraadslaagd on vervolgens werd toen we derom omzichtig verder gemarcheerd tot de hoofd-groepen zich scheidden en eik een eigen richting uitgingen, ten einde 't terrein zoo noodig zoo goed mogelijk te kunnen omsingelen. Ean dar groepen ging op zoek naar de gedroste balhamel*, terwijl de andere afdeeling naar het nog onrustige estate-gedeelte optrok en daar 't terrein verkende. De hoofdgroep rukte dan naar een der droogschuren op, omdat volgens enkele kampongers de bewuste belhamels daar schuil hadden gezocht. 't Doel was nu dus in kleine groepen die schuur zoo snel mogelijk en onopgemerkt zien te bereiken, ten einde haar vervolgens te omsingelen en do belhamels, die zioh daarbinnen verscholen hadden, tot overgave te dwingen. 'n Interessant gedeelte werd dat van de oefening en 't was inderdaad verrassend, hoe snel en onhoorbaar bijkans die kleine groepen door droge parrits en over het kale, rulle terrein zich wisten voort te bewegen, om ten slotte, toen da droogschuur bereikt was, op practische, afdoende wijze dat geweldige bouwsel te -omsingelen" door afzetting der hoeken. Gaen sterveling kon nu de droogschuur uit of hij kreeg een kogel uit één der geweren, terwijl de tactische opstelling der manschappen de mogelijkheid geneel had uitgesloten, dat de politie-mannen elkaar zouden kuanen trefian. Natuurlijk was de groep, waarmee thans gewerkt werd, overbodig groot, doch de opzet van dit nachtelijk uitrukken was dan ook: eens te zien, wat de in die weinige maanden zoo keurig afgerichte manschappen nn wel zouden kunnen prestoeren, zoo plotseling hua hulp werd ingeroepen. Die prestatie van gisteravond nn was voorzeker zeer bemoedigend 1
Ojk op den terugweg werden zoo af en toe nog enkele oefeningen gehouden en kapitein Bchaeffjr, die later den troep op zijn fiets kwam tegemoet gereden, lacïite tevreden, toen hij dit manoeavreeren van ziin corps zag.
Ter-zijde..
Zoolang Vaa Heutsz iandvoogdij voerde, hid hij zich los te worstelen uit de telkens hem omslingerende polypen-armen der bureaucratie. En zat h'j dan afgemat wat uit te blazen op zn eenzaam stukje strand, dan bedreigde hem dra de wassende vloed van ambtelijke paperassen. Het was een stage strijl op le?eu en dool, waaraa. hij niet dan d >or de vlucht is ontkomen. En nu, in zn nasoezend rustend-burgerschap, ziet hij in spokige herinnering de graaiende monster-armen opnieuw...: de R^gesring wil hem.in de commissie voor de Indische Defensie. Hij blikt met verstarde oogen naar het griezelig vizioen — ziet weer zn strandje en de gruwelen vau t stijgend water —en schrijft aan minister Heemskerk dat hij voor de eer bedankt. —- zegt Van Heutss, en de bleekheid van vijf jaren nachtmerrie staat hem op de kaken. Zegsman.
Herstelling.
Men leze in 't artikel: -Eduard Verkade en zijn kunst' 20 e regel: f. ...i.iet alleen de brenger van 't moHerne salonstuk aan 't, daartegenover nog onwennige Hollandsche puiliek...' enz.
SCHEEPSTIJDINGEN
De Nat u n e vertrekt morgenochtend om 10 uur naar Sing.pore. De Indragiri vertrekt 24 Juli 's nam. om 2 uur naar Batoe-Bahra. Postsluitingen 12 uur en 12 u. 30 min. De van Noort vertrekt 24 Juli 's nam. om 4 uur naar Singapore, Batavia, Semaraug en Soerabaja. Postsl. 1 uur en 1 u. 80 nia. De v. d. Parra vertrekt 2. Juli 's nam. om 4 uur naar Penane. Postsl. lu.enlu. 30 m.
Laatste Nieuws. Reuter-telegrammen. 22—23 Juli. Mishandelde koelies.
In het Ligertiuis werdon vele interpellaties gehouden naar aanleiding van de beweerde wreedheden, gepleegd op West-Indische koalies, werkend in de rubberplantages van Pultiemago in Peru. De Britsche eu de Amsrikaansche Rageering zijn het over de daartegen te nemen maatregelen volkomen eens. Een speciale agent is oj weg na ir die streken, om er toe te zien of Peru wel zijn belofte om de schuldigen te straffm, hoult.
Het opdringen in de Dardanellen.
De ltaliaanscne nieuwsbladen vermelden, dat de terugtocht van de torpado buten uit de Straat der Dardanellen zonder beschadiging plaats had, dank zij het slechte schieten van de Turksche kanonnen. De torpedo-booten zijn 20 mijlen in de Straat opgedrongen, een heldendaad, welke door de (ltaliaansche) bladen als de schitterendste uit de marine-geschiedenis van de heeie wereld wordt gequalificeerd. Later: Uitvoerige berichten te Rome ontvangen betreffende het opdringen in de Dardanellen m lden, dat de schade aan de torpedo-booten toegebracht:, onbeduidend is.
De toestand van den Mikado.
Het laatst verspreide bulletin vermeldt geen verbetering in den toestand van den Mika do. In het geheele keizerrijk heerschtda innigste smart. Schouwburgen en andere plaatsen van amusement zijn overal gesloten.
De Turksche kabinetscrisis.
Ghazimalhtar P.cna is tot grootvizier benoemd en werd b-last met het vormen van een kabinet. Tewfik Pacha weigerde den hem opgedra'an post, tenzij de Kamer ontbonden werd, waartegen de Sultan zich echter verzette, wijl hij dit ongrondwettig vond. Tewfik Pacaa blijft nu in Londen ambassadeur. Ia Constantinopel overheerscht da meening bij tot oordcelen bevoegden, dat de zaken in Turkije een ernstigen keer zullen nemen. Het comité van den Bond van Vooruitgang werd door leger en vloot verlaten, maar is niet geneigd zich vreedzaam terug te trekken voor de ernstige gebaren, welke het bedreigen, en wil zijn macht tot het laatst toe bewaren Doch de stemming in het leger wordt duidelijk gekend uit zijn eisch, den Sultan voorgelegd, waarbij wordt aangedrongen op de aanstelling van l_iamil Pacha tot groot-vizier en deont| oindiug van do Kamer.