Heden had le Soerabaya de opening plaats van het nieuw-gebouwde bijkantoor van de Ned. Ind. Levensverz.- en Lijfrente Mij.
De Sumatra post
- 31-07-1912
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 31-07-1912
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 188
- Jaargang
- 14
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Uit den Archipel. Telegrammen. 31 Juli. Nillmij.
Gezondheidsinspectiedienst te Soerabaya.
_Na beëindiging van de werkzaamheden van het Gezondheidscomifé, zal vermoedelijk, op initiatief van den inspecteur van den geneeskundigen dienst, te Soerabaya, een vaste inspectiedienst worden ingericht, om tot instandhouding van het thans bijna beëindigde restauratiewerk, geregeld toezicht te kunnen uitoe-
fenen.
Verkade's financieel succes op Java.
Verkades suctèa te Batavia vinden we in de Java-JJode in cijfers U3igedrutt; het biad schnjlt:
.Nu men 38 gaan berekenen wat Verkade heett overgehouden van zijn tourtée in Indië hebben wij getracnt te weten te komen wat de' neer Veraade in Batavia met zijn voorstellingen heeft ontvangen.
Van 14 Maart af heeft Verkade aan gemeentebelasting betaald rmm t 2286; dat wijst erop dat hij heeft ontvangen aan entrees f 22.860.
Voor de voorstellingen, die hij hier vóór 14 Maart gaf, was htj geen belasting op de publieke vermakelijkheden schuldig, daar deze verordening nog niet in werking was. Ongeveer 30 voorstellingen heeft hij in dien tijd gegeven. Rekent men nu de bespreekgelden enz. erbij, dan mogen zijn ontvangsten bij elkaar op f 50.000 gerekend worden.
ln 't Soer. Hbl. lezen wij het volgende : ln enkele dagbladen werd vermeld, dat Verkade met een zoet winstje van „een ton* naar patria terugkeert. Men wete dat de tournee der Hagespelers een financieel succes ig. Ver kade heeft geld verdiend, doch bij lange niet zooveel. Hij, die in tegenstelling met andere leid rs van tooneelgezelschappen hier bezadigd leefde en niet den gebraden haan aithing, heeft een zeer betamelijke winst gemaakt, dte hem veroorlooft in Europa teruggekeerd eenige maanden uit te msten van zijn vermoeiende touri.ee in Indië. H3ermee is alles gezegd.
Politieke belangstelling... . elders.
De te Batavia gehouden verkiezing voor een lid van den Gemeenteraad, vacature Ginjoolen, had tot uitslag dat op den heer Tigler Wybrandi 188, op den heer Van der Horst 103 stemmen werden uitgebracht, zoodat de eerste is gekozen. Als men weet, dat het aantal kiezers in onze stad 2168 bedraagt, zegt de Java-Bode, dan kan niet gezegd worden, dat de belangstelling der kiezers in gemeentezaken zeer groot is. Nog geen 14 pet. hebben van hun kiesrecht gebruik gemaakt. (Zie den Brief van Leo op de hoofdpagina).
Voor het openbaar onderwijs.
Naar de Locomotief meld', gaan er te Semarang plannen voor de vorming van een sub-comité voor het steunen van de stembusactie der vrijzinnigen in 1913. Wellicht — voegt bet blad daaraan toe — kan dan hieruit het advies naar Batavia gaan, om met de vaststelling van elk werkplan te wachten, totdat met een in Nederland te vormen indisch verkiezingBcoo_ité goed overleg zal zijn gepleegd.
Ons Dagelijksch Nieuws. Inhoud van dit nummer. Medan, 31 Juli.
Eerste Blad: 1. Politiek in Indië, door Leo. Ean oordeel over Deli-toestanden- Kol. Zaken. 2. Uit het Buitenland: Toenadering tusschen Duitschland en Engeland. 8. Terloops: Bij de Trappisten. 4. Feuilleton. Tweede blad: 1. Voor Vrouwen: Gelijke rechten voor mannen en vrouwen!; De sluier derOosterpche vrouwen; Een babbeltje over hoedeD. 2. Agenda. Postsluitinsjen. Fam.-berichten. 8. Gemengd Nieuws. Derde Blad: 1. Financieeie Berichten: Van de Neder, landsche Fondsenmarkt, 111, door BeursmaD; Tabaksaandeelen; Nederl. Rubber Mij; De rijstmarkt; De Britsche Tabaksmarkt; Wisselkoersen. 2. Uit den Archipel. 3. Ons Dageiijksch Nieuws. Laatste Nieuws. 4. Uit 't Moederland.
Kapitein Darlang en de aviatiek.
Men sesnt ons:
Het Soer. Ebl. verneemt dat kapitein Darlang, thans in Atjeh, met verlof naar Europa gaat, met het doel, zich aan de aviatiek te wijden. Hij reist buiten bezwaar vau 's lands schatkist.
Personalia.
Met ingang van 4 November 1912 is benoemd tot resident van Benkoelen de hoofdambtenaar L. Knappert, thans tijdelijk ter beschikking van den Directeur van Binnenlandsch Bestuur, laatstelijk benoemd resident van Timor en Onder hoori gheden.
Hier ter Oostkust was de heer Knappert eenige jaren werkzaam als assistent resident van Asahan, welks Sultan hij destijds op diens Europa-reis vergezelde.
Tot resident van Ternate en On lerhoorigheoen is benoemd de ambtenaar Ch. L. J. Palmer van den Broek, laatstelijk assistenteresident van Simeloengoen en Karolanden, die van buitenlandsch verlof wordt terugverwacht.
Het rekest van de V. v. A. in Deli.
Wat er terechtgekomen is van het bekende rekest der Vakvereenigiag aan de Tweede Kamer, verzoekende maatregelen in 't belang van de veiligheid van de planters, dd. 16 Mei? De commissie voor de verzoekschriften der Tweede Kamer heeft voorgesteld het verzoek neer te leggen ter griffie, ter inzage van de leden. Dit wil zeggen dat de commissie zelve er zich verder niet over uitlaat en aan de leden overlaat of die aanleiding vinden er iets over te zeggen. De Kamer heeft dit voorstel aangenomen. Aan de Locomotief komt de verdienste toe, deze beslissing uit de „Handelingen der Staten-Generaal" te hebben opgediept.
Nu de Indische Regeering reeds begonnen is om den voornaamsten wensch, in het rekest vervat — verscherping van de krakalstraf—, in te willigen, komt het er weinig op aan wat er nu verder met het rekest gebeurt. Misschien komt het bij de groote jaarlijksche koloniale revue, welke Indische Begrooting heet, nog eens aan de orde.
Mutaties.
Men seint ons
Belast, gerekend vanaf 1 Juli, met de waarneming van de betrekking van tijdelijk civielgezaghebber bij het Binnenlandsch Bestuur op de Buitenbezittingen A. Bedier de Prairie, thans waarnemend tijdelijk civiel gezaghebber, met opdracht van de functiën van controleur met bepaling, dat hij geplaatst blijft in de residentie Oostkust van Snmatra. * * *■ Ingetrokken is de benoeming tot plaatselijk commandant te Meester-Cornelis in verband daarmede teruggevoerd van ij. la suite van zijn wapen en overgeplaatst bij bet 3e dep^t-bataljon, de luitenant-kolonel eervol ontslagen militaire commandant van Palembang en Djambi J. F, H. Bontenakel.
Overgeplaatst is van Padang naar Fort de Koek als administrateur van het hospitaal aldaar, de adjudant onderofficier kwartiermeester Pieterse (algemeen stamboek No §2293); van Fort de Koek naar Soerabaja als kwartiermeester yan het 13e Bataljon infanterie de Adjudant onderofficier kwartiermeester Spiers (algemeen stam* boek No. 64679); van Fort de Koek naar Ba. tavia als beheerder van het garnizoenskleedingmagazijn te Weltevreden, de Adjudant onderofficier magazijnmeester de Vries (algemeen stamboek No. 63344). Belast is met het bestuur der afdeeiinct Palembangsche Bovenlanden de pas-benoemde assistent-resident H. P. »and« Horst.
Toegevoegd is aan den chef der eerste sectie bij de Staatsspoorwegen te Palembang de bouwkundige Cb. E. E. D'irand. Overgeplaatst is bij het el£de bataljon de eervol ontslagen militaire commandant van Riouw R. de Bruya. Geplaatst is te Si Borong Borong Toba-hoogvlakte] de controleur H. K. Manupassa. Toegevoegd is aan den chef van den aanleg der lijn in Zuid-Sumatra de tijdelijke machinist G. K. P. Beljasrs.
— "..»■ • *- — V.U __ - 4 '.-..,. _.____,.an tr... __-- •V, — -..-, van §amenang over Bongko Sandaran Agoeng en Soengai Penoeh naar Tapan (res. Djambi en gouv. Sumatra's Westkust) de aan den inspecteur voor de verkeerswegen op de Buitenbe.ijjtingen toegevoegden adsp, ingenieur J. fj- Blok en ie tijd adsp. ingenieur S. E. Asmussen, met bepaling ist als kring hunner werkzaamheden wordt aangewezen fysfc terrein gelegen tusschen Pamenang res. Djambi en Tapan.^ (gouvt. Sijmatra's Westkust). Tijdelijk is ter beschikking gesteld van den Resident van Palembang, de benoemde Controleur bij het B. B. op de bezittingen buiten Java en Madoera, J. C. van der Meulen.
Benoemd is in de rssidesjtie Tapanoeli tot inlandsch officier van Justitie met den titel van djaksa bij de Rapat te Sipirok, de djaksa bij de tlapat te Natal, Si Moesa gglar Marah Baginde : Natai, de djaksa bij de Rapat t_ Sipirok. Si Djoendjoeng gel&r Soetan Batang Taris. Overgeplaatst is van Tjilatjap naar Riouw de wd. havenmeester der 3de kl. U. A. Ragen ; van Riouw naar Soerabaja de onderhavenmeester H. van Schreven. Toegevoegd is aau den chef van den aanleg dtr lijn in Zt. Sumatra de cjmmesTh. K. van Kuyk. Belast is met de waarneming der betrekking van tijdelijk C3vielgezaghebber bij het 8.8. op de bezjttiugen buiten Java en Madoera en geplaatst 3n de residentie Riouw F. d», Ridder, ambtenaar op non act3viteit, te yfjren tijdelijk civiel gezaghebber van Parigi (Midden- Gelebes.}
Gratie-verzoeken afgewezen. De te Tebing Tinggi.
Eenigen tijd geleden werd door den Landraad, alhier, de Chinees Pie A Soe, tandil bij de firma van Nie [te BelawanJ veroordeeld tot zeven dagen dwangarbeid „wegens het pijlen van gewelddadigheden tegen een bedienend beambte in de waarneming vau zijn bediening,—onder verzachtende omstandigheden", De Raad van Justitie bekrachtigde dit vonnis.
Pie A Soe, de bewuste Chinees, zette zich toen voor zijn schrijftafel en fchreef een verzoek om grgtie naar Bogor.
Dagen en dagen verliepen, weken en weken gingen er voorbij, tot eindelijk dan het langverwachte officieele stuk hem bereikte — het antwoord op zijn smeekschrift.
Etlacie, 't bracht hem geen verblijding,— zijn gratie-verzoefe werd afgewezen.
Lim Tjoe Tjoan, Lim Tsjoen Soa en Lim Nioek T*e, Chineesche handelaren in deze gemeente, die door den Lmdraad respectievelijk,— „wegens het plegeji van meineed (voor het Magistraatsgerecht) in een itrafzaak ten nadeele van beklaagde",—tot drie, twee en twee jaren dwangarbeid buiten den ketting werden veroordeeld, — welke straffen later door den Raad van Justitie gewijzigd waren in twee jaar en één jaar en zes maanden voor beide laatstgenoemden, — hadden 't eveneens geprobeerd van den Gouv. Generaal gratie te verkrijgen, doch ook hdn verzoeken werden, niet ingewilligd.
Hagespelers Het optreden van de Hagespelers te Tebing Tinggi is een groot succes gewees*. Den hoogen entrée-prijs (f 10 p. p.) ten spijt, waren er ruim 100 personen naar den ,s-houwburg" opgegaan. Tot ver uit Asahan waren er menschen gekomen in auto's en wasrens. Zoo was er de Holland Amerika Plantage Mij. met een maximum aantal auto's ruim vertegenwoordigd
De voorstelling werd in het bangsawan-en bioscoop-theater gegeven, dat, dank zij de hulp van Soosbestuur en ingezetenen, er toch nog behoorlijk uitzag en zelfs een gezelligen indruk maakte.
De opvoering van rD e Gardeluitenant" had zeer veel succes. Eduard Verkade was in 't tweede bedrijf bij.oader goed op dreef. Sophie Hermse gaf een prachtige vertolking van de vrouw van den tooneelspeler en van Gasteren's uitbeelding van den kunstcriticus had ook groot succes, Naieder bedrijf moest een paar maal „gehaald" worden; de dames kregen bloemen en Verkade werd met een krans vereerd.
Tebing Tinggi was zeer in zijn nopjes met de komst van de Hagespelers. Men beijverde er zich om het den artisten zoo aangenaam mogeljjk te maken en men was den heeren, die 't initiatief tot deze voorstelling hebben genomen, zeer dankbaar.
„Fröbelsehool”.
Gisterenavond had in Hotel de Boer onder voorzitterschap van Dr. Romer de jaarlijksche algemeene vergadering plaats van de gVereeniging tot instandhouding van een Fröbelschool." Nadat de notulen waren voorgelezen en goedgekeurd, werd overgegaan tot behandeling van het door den secretaris-penningmeester uitgebrachte jaarverslag, dat eveneens met algemeene stemmen werd goedgekeurd. Wij stippen uit dit verslag aan, dat het aantal leerlingen, dat brj den aanvang van het cursusjaar 41 b«droeg, in de maand April van dit jaar was gestegen lot 59. De toeneming van het aantal leerlingen noodzaakte het bestuur, drie achtereenvolgende jaren het personeel telkens met 1 helpster te versterken, zo *dat het thans bestaat uit de leidster Mfj. G. Angenent en vier helpsters. Dit yerschijnsel wordt aangemerkt als een bewijs, dat dé school steeds m^r gewaardeerd wordt, wat niet iv bet ulinst geweten wordt a^n dè toewijding van het personeel en dp goede zorgen van het dames-comilé, bestaande uit de d»mes Kroese en De la Parra, — waarvoor dan ook een woord van waardeering in het verslag voorkomt.
Het schoolgebouw verkeert in goeden staat. Het zal — aida» wordt verondersteld, blijken binnen eenige jaren echter noodzakelijk — in verband aiet den bloei van de school haar te vergrooten 6t althans tot groote reparaties over te gaan.
Voorts zij vermeld, dat terwijl bij den ainyang van het boekjaar de vereeniging 28, leden en 4 donateurs telde, dit aanUl dqor vertrek en bedanken slonk. Pogingen intu?scheu aa _^we^ om het ledeutal weer op te voeren, hallen een gunstig resultaat, zoodat de ledenlijst ultimo Juni 42 namen telde ; het aantal donateurs echter was toen nipt. mpp.r Jat» 2.
De Loge Dcli verleende, eveusls yori^e jarsn, een maandelijksche bijdrage van f 25
Uit het financieeie gedeelte van het verslag blijkt, dat de inkomsten de uitgaven met f 50 04 overtroffen, welk bedrsg op voorstel van het Bestuur jn het Reservefonds zal worden srestort
Toen de verslagen waren afgehandeld, werd overgegaan tot de bestuursverkiezing. Door de vergadering werden de aftredende leden L. W. v. §ochtelen ca J. P. R>gnier herkozen, terwijl als nieuw lid in de vacature-Koster gekozen werd de heer J. 0. v. d. Bic; door de ï,oge Dcli werden opiieuw al» bestuursleden aangewezen Je heeren Vr. F. Eöner [voorzitter], Baart [secr.-penuingai.j en 4? Ti de Boer eu als nieuw lid in de vacature-Lusink de heer H. P, Lautenbach.
Van de zijde van het EJestuur werd ter vergadering nog medegedeeld, dat er een aanvrage was ingekomen om aan een kind van Chineesche ouders plaats te geven op de F'öbclscliool, maar dat het Bestuur daarop afwijkend had beschikt. H't Bestuur was er echter voor te vinden om, wanneer ey een steker aantal v&n dergelijke aanvragen inkwam, een afzonderlijke klasse voor deze Chineesche kinderen in te stellen. Overigens is, onafaankelijk van boveu vermelde aanvrage om toelating, da mogelijkheid var. de oprichting van cc i fröb'lklasse voor Chineesche kinderen, sis tej[enwrcht tegen het streven der Chineezen hierterstede om Engelsch C.ineesche scholen op te richten, reeds overwogen. Het bestuur der Vereeiiging zal op dit punt zijn atndacht gespannen houden.
Huizennummering.
In de Jav. Crt. vau 12 dezer is afgekondigd het door onzen Gemeenteraad vastgesteld nieuwe artikel van de Ordekeur, luidende :
leder eigenaar of besitter of ingeval van hun afwezigheid, hun vertegenwoordigen, en bij ontstentenis van dezen de huurder of bewoner van een gebouw in de gemeente Medan is verplicht op een yan den weg goed zichtbare plaats, hetzij aan het gebouw zelf, hetzij
aan den ingang van het daarbij behoorende
erf, een door of vanwege den voorzitter van den gemeenteraad aan te gevea nummer aan te brengen.
De nummercijfers moeten mins'ens tien centimeters hoog zjjn en volgens de aanwijzingen van 's raads voorzitter in duidelijke kleuren worden aangebracht. Op 11 Augustus treedt deze bepaling in werking.
PASSAGIERS. Aangekomen
30 Juli per s.s. „Rumphius" van Batavia, de heer eu mevr. Se vering met 3 kind, de heeren Ooster, van Lier, Onderwijzer, Arthur Peel, Hissiok, Kleijn, Buijs, Ceelen, mevr. vau Emmerik, de heer Zadelhof, mevr, van Sandick met 1 kind, de heer ten Bruggencate, de heer en mevr. Dr. Bucker en de heer Springer, ben. dekpassagiers.
Ter=zijde....
Deterding, de koning der Koninklijke, werd ten Hove ontboden voor 't vertellen van de waarheid in den olie-strijd.
Van de raadgevers der Kroon een geniale gedachte, waarvoor Minister Heemskerk patent verwierf. Die zal haar debiteeren als de methode der „directe informatie*», het passe-partout voor elk netelig probleem. Hij wil : den Japanschen Marine-minister vragen om een voor Indië pasklaar vloot-systeem ; in Downing-street bestellen een ontwerp voor Vlissingschen forten-bouw; den nestor der Enkhuizer visschers laten beslissen omtrent de droogmaking van de Zuiderzee; met de uitvoering van de auteurswet belasten den boekenman Cohen. Wie neemt patent voor de kolonie? Benvoul en doeltreffendheid gegarandeerd. Effect verrassend. Informaties te b^kouien bij Deterdiug. ZEG9MA-V.
De propaganda-lamp van de Algemeene.
Op den hoek van den Kesawan brandde gig» teravond en nacht nog de groote propaganda* lamp van de „Algemeene'. Natuurlijk in den roes der overwinning vergeten, maar toch ook weer net wat voor Indië, het land, waar men in de dagbladen Sint Nicolaas- en Kerstmis-advertenties vaak no% in Februari aantreft.
Arbeidsinspectie.
W^ bonden deaer da_;en meedeeltin dit de dienst der Arbeidssuspectie met twee adjuacten zou worden uitgebreid. Het officieele nieuwsblad brengt nu de benoeming :
Tijdelijk belast: Met de waarneming der be; trekking van adjunct-inspecteur van den arbeid, de ambtenaar op nonactiviteit J. M. P. Kooreman, laatstelijk adjunct-inspecteur voor 4e landelijke inkomsten en verplichte diensten en de ambtenaar op wachtgeld W. M. Palm, laatstelijk controleur bij het Binnenlandsch B .stuur op de br-zitiingen buiten Java en Madoera, thans tijdelijk gesteld ter beschikking vau den Directeur van Gouvernements Bedrijven.
Dair de wnd, adjunct-inspecteur J. A. vau Hoogstraten, te Bindjey, is overgeplaatst naar Batavia, zal een der nieuw benoemden waarschijnlijk ter Oostkust worden geplaatst.
SCHEEPSTIJDINGEN.
De Sindoro arriveerde 24 Juli te Suez, richting Holland. De i-rotins vertrok 24 Juli van Suez, richting Indië. Het s.s. Oranje arriveerde 22 Juli t§ Genua, richting Hofland. De Goentoer vertrok %'{ Juli van Colombo, richting I_.d.ë. De Kawi arriveerde 13 Juli te Marseille, richting Holland,
Do Ophir vertrok 2. Juni van Rotterdam.
Laatste Nieuws. 30—31 Juli. Eigen-telegramdienst. Tijd om uit te razen.
De beruchte vrouw Roerdinkholder, de vrouw van een oüt§!ageii cq.icierge van de i^.agsche tram, is wegeas baie'dgiagen en 't veroorzaken van relletjes veroofteeld tot zeven maanden.
De Britsche vlootcommissie.
De instelling van de Britsche vioot-cömmis-fie wordt nu officieel bekend gemaakt, ln de opdracht staat, dat er rapport zal moeten worden uitgebracht over de middelen tot aanschaf^ fiug en bewaring van vloeibare brandstoffen voor de vloot in tijd van vrede en ia tijd van oorlog en naar de toepassing er van in de machines van de schepen. Admiraal Fisher is voorzitter van de commissie.
De waterleiding-quaestie te Semarang.
Bij den Gemeenteraad te Semarang is ingekomen het ontwerp voor het slot-gedeelte van de waterleiding, nl. voor de geheele stadsindee. ling. Behalve een volledig stel leidingen voor de geheele gemeente, zijn er leidingen met 242 hydranten in de kampong». In de ontwerpen is gerekend op 70 liter dagverbruik voor niet Europeanen en 150 liter voor EuropeaneD. De Locomotief noemt de financieeie resultaten buitengemeen gunstig. De begrooting van den ingenieur van aanleg beliep f 1.317.000. Thans blijkt f 210.000 minder noodig. Van dit bedrag wordt f 160.000 bestemd voor leidingen in het heuvelterrein en voor materiaal voor 19* brandweerposten. De geheele beschikbare bate is f 50.000, tetwjjl aanzienlijke, op vroeger niet gerekende reserves al berekend zijn. Ofschoon ook nog geieend is voor rentedekking gedurende den aanleg, is bovendien nog f 150.0C0 over.
De heer Koster berekent, dat het bedrijf van de waterleiding in de jaren 1914/1918 een totaal nadeelig slot van f 171.0 0 geven za!, zoodat de op de begrooting van 1912 nog gereserveerde som voor eventueele tegenvallers van de waterleiding reeds nu een andere bestemming krijgen kan.
G root-notaris-examen.
Voor het groot-notaris-examen slaagde H. Ribben.
Uit Batavia.
Leo schrijft ons dd. 26 dezer uit Batav3a:
Over de afgeloopen twee weken valt niet veel te melden. Het gezelschap Verkade, dat thans ten uwent vertoeft, is hier uitgeleide gedaan met een ware ovatie, ue sympathieke kunstenaar heeft een leegte achtergelaten, welke velen zwaar gevoelen. Hij heeft zich hier vrienden gemaakt, die hem niet gauw zullen vergeten.
Nu leven we in afwachting van Catharina zoozeer vrees ik voor het lot van de Utrechtsche kinderzaDghervormster. Haar optreden en haar streven is hoogst aantrekkelijk en lofwaardig, doch het lijkt mij mets vcor onze mtgaaude wereld om daar nu warm op te loopen. Ze 38 nu al 3n de zestig, mtj. Van Rennes. Wat doet ze in de warmte 1
Ecu verdacht cholerageval en een gerucht dat men hier nu ook valsche baukjes van tien netft ontdekt, vormen de stof voor ue kletstafel. Het eerste bracht de heele benedenstad in rep en roer. In een prauw vau het West Java Prauwenveer, liggende in de kali voor het gtbouw vau de firma Maiutz en Co., was een ïnlandtr diod ge>oiiden onder verschijnselen van cholera. Onmiddellijk waren een aantal autoriteiten erbij, vanaf den djaksa tot en met den stadsgeneesheer in hoogst eigen persoon. Ook nog een andere arts werd 3u consult geroepen en bc3de heeren concludeerden voorloopig, in atwacnting van net resultaat van 't microscopisch onderzoek, tot cholera. Waarscuijunjt zal ueze diagnose wel juist zijn. De man werd dadelijk begraven en de omgeving met carbol ontsmet.
Voor de inenterij breken nu weer goede dagen aan.
Aroebaai.
Uit de volledige memorie van antwoord op het afdeelingsverslag over de Suppletoire Indische Begrooting blijkt dat de Msnister Aroebaai niet vergeten wi). Na de bekende plannen omtrent Belawan te hebben gememoreerd, zegt de Minister:
„Dit neemt intusschen niet weg, dat op den duur ook rekening zal zijn te houden met het feit dat in de Aroebaai reeds een niet onbel vngrijk verkeer bestaat, en dat dus ook het oog zal moeten gevestigd worden op de esscheu, welke dat verkeer stelt en in de toekomst waarschijnlijk nog in meerdere mate stellen zal."
Dat is de jmste opvatt3ng. Hser heeft altijd gegolden : ot Aroebaai, of Belawan, terwijl elk dezer twt.6 havens iiaar eigene beteekems heeft. Aroe èa Belawan, zoo hoort het.
De lananners in rouw.
up net ui)ft;ll?nv_flera.AnaülHwvau vev n.e:, zer van Japan, hebben de Japansche ingezetenen van Medan hun zaken gesleten en hun zonneen sterre-vlaggen met kripbanen halfstok uitgehangen.
Dolok Robber bstates Ltd.
De administrateur der Uuiok üuuber Estate Ltd. deelt ons mede, dat gedurende de afwezigheid van den heer W. lnhelder de heer P. Wimger als waarnemend administrateur en gemachtigde der Maatschappij en waarnemend administrateur der oudemeuiiug Dolok-'lalo^n Saragih optreedt.
Schietwedstijden.
Naar wij vernemen worueu er op Zondag 1 September a.s. op de banen te Soengei >.ikamb3ng scluetwedstrijden gehouden door Het Vrijwilligerskorps „Sumatra s Oostkust".
Evenals in, vorige jaren zullen de schutters ook dan, na afloop der wedstrijden, zich vereenigen aan een scautlersmaaitijd.
Krogsraad.
Bij vonnis van den Krijgsraad te Kotta R.dja is de korporaal F. J. Verhoeven alg. stam., uo. 67458 wegens dufstal veroordeeld tot zes maanden militaire detentie.
Duitsche mail en passagiers.
De N. L). l_loyi.ag.meu ontvingen van Ptuang telegrafisch bericht, dat het N. D. L. s.s. Kleist op heden tegen 2 uur 's-middags te Penaug zou am veeren.
Aan boord van genoemde boot bevinden zich c< m. de volgende passagiers voor Dcli :de Hee' Eduard Broese en de Heer J. G. Houtmanll*
Het s.s. Malaga kan met de mail passagiers op Vrijdag, 2 Augustus tegen 6 uur 's-ochtends te Belawan verwacht worden.
De toestand van Paci.
Men seint ons: PaC3's kwetsuur noodzaakt hem, eenige weken rust te nemen.
Gepensionneerd.
De luitenant met verlof E. K. A. de j^eve is gepsnsionaeerd wegens lichaamsgebreken.
Groote brand.
Te Wormerveer zijn vijftien graanpakhuizen, een meeifabnelj ca een ojsefabnek verbrand, De schade Iqjpt ja cl. mit'iaenen.
Geen aanvallen meer op de Turksche kust.
De reservisten van Smyrna ca de Dardanellen gaan huistoe, waardoor de veriekering aan Engeland wordt versccafr, dat Turkije een htirhal3og van de kmtaauvallen niüt b-hosft te vreezen.
Alweer vredes-geruchten.
Uit Italiaansche bron komea nieuwe vredesger3ichten
Reuter-telegrammen. Britsche arbeidskwesties.
De heer Arbell, een der leden van hst stakingscomité, deelde mede, dat de staking wel weer hervat zou worden, maar dat dit niets zou afdoen aan de situatie in de dokken, waar het werk nu voortgaat met voortdurend aangroeiend personeel. Zouder twijfel zijn vsel arbesders in de laatste weken we*.r aan 't werk gegaan. Maar duizende anderen vinden hua plaatsen ingenomen door anderen. De werkgevers volharden bij hun krachtige houding.
Op Aanbeveling van den bond van stevedoors zijn er 60 f Ct. van de stakende stevedoors aan het werk gegaan. Men verwacht, dat er spoedig meer zullen terugkomen.