In de Maandagavond gehouden vergadering van de Kiesvereeniging te Soerabaja is candidaat gesteld voor de vacature in den Gemeenteraad Mr. Plate, rechter-commissaris bij den Raad van Justitie aldaar.
De Sumatra post
- 21-08-1912
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 21-08-1912
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 206
- Jaargang
- 14
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Uit den Archipel. Telegrammen. 21 Augustus. Gemeenteraadsverkiezing Soerabaja.
Mutaties.
Benoemd tot bataljons-adjudant de eerste luitenants der infanterie F. H. Ilgen en M. Uhl.
De vroaw in 't spel.
Maandagavond om half negen had een moord plaats in een kampong te Priok. Een koelie bij de Gemeentewerken werd door een messteek in de hartstreek verwond. Bij onderzoek bleek de vrouw in 't spel te zijn. De moordenaar is gevlucht, doch de politie zoekt hem ijverig.
Journalistenbond
Te Batavia bestaat — althans volgens een telegram aan het Soer. Hb 1 d., — het plan tot de oprichting van een nieuwen journalis« tenbond.
Koeliewerkcontract voor Java.
Uit Bandoeng werd aan het Soer. Hblad. geseind:
Door het bestuur van het N. I. Landbouwsyndicaat zal op 15 dezer te Jogja een conceptverordening betreffende een werkcontract voor koelies op Java, voor den duur van 6 maanden, worden besproken. Die verordening wordt ten dienste der regeering gereed gemaakt. Het geven van voorschotten wordt uitgeschakeld, doch de poenale sanctie wordt in het ontwerp opgenomen.
Koloniale Tentoonstelling Semarang.
Ons wordt bericht: Wegens a.s. langdurige afwezigheid heeft de heer F. K. J. Beukema toe Water zijne functie van Directeur-generaal nedergelegd.
In de vergadering van het Hoofdbestuur van 9 Augustus 1912 werd benoemd:
tot Directeur-generaal de heer W. H. Hioolen, Chef van den dienst van Beweging en Handelszaken der Ned.-Ind. Spoorweg-Mij., en
tot Secretaris van het Hoofdbestuur de heer M. G. van Heel, afdeelingschef bij den dienst van Beweging en Handelszaken der Ned.-Ind. Spoorweg-Mij..
Het voorzitterschap der afdeeling I (sectie V), Koloniaal Beheer, werd aanvaard door den heer B. Coops, gewestelijk secretaris der residentie Semarang.
Voor de „tijdelijken."
Bij Gouvernements-besluit is aan de in tijdelijken dienst zijnde ambtenaren bij den Waterstaat en 's Lands Burgerlijke Openbare Werken toegekend het recht op vrye geneeskundige behandeling en kostelooze verstrekking van geneesmiddelen.
Heil. Inlandsche scholen.
Door de vereeniging Boedi O.tomo werd het verzoek gedaan om op dezelfde wijze als voor de Cnineesche kinderen ook voor 101. kinderen Holl. Inl. scholen op te richten.
De Chineesche consul.
Op 11 dezer is de Chme.sche consul te Batavia van Singapore aangekomen. Hij werd opgewacht door het bestnur van Tiong Hoa Hwee Koan en naar het gebouw te Patekoan gebracht. Hier hield de consul een toespraak, waarin hij erop wees, dat door zijn komst geen verandering wordt gebracht in den politieken toestand der Chineezen hier.
Uit vele woningen vau Caineezen hing de republikeinsche vlag, en 's avonds werd geïllumineerd.
Een nieuw stadhuis.
Naar de J a v a*B ode verneemt, hebben de plannen tot den bouw van een nieuw stadhuis aan hei Koningsplein een vasteren vorm aangenomen. Zijn we wel ingelicht, dan zai reeds op de begrooting van 1913 een post voorkomen in verband met de bouwplannen.
II. J. Wigman Sr.
De officieele berichten brengen het eervol ontslag, verleend aan den Hortulanus bij het Departement vau Landbouw, den heer H. J. Wigman Sr.
Het ontslag is verleend vonder dankbetuiging voor de door hem bewezen goede diensten."
Ned. Ind. Universiteitsvereeniging.
Het bestuur van de Ned.-Ind. Uni.er_iteitsvereenigmg, bestaande uit de heeren dr. Noord hoek H.gt, mr. I. Hen en mr. Cowan is door den Gouverneux-generaai in ecu particuliere audiëntie ontvangen, waarin voor den landvoogd werden uiteengezet de plannen tot oprichting van een technische Hoogeschool.
Fabricius en de aanval in de Java Post.
De Java-Post handuaaft de anouymitsit van den inzender, die den heer Fabricius, hoofdredacteur van het Bat. Handelsblad, beschuldigde gepoogd te hebben de katholieken in 't gevlij te komen door met zijn blad rechts te sturen, toen den katholieken een bepaaide som gelds te hebben gevraagd en nadat die geweigerd was, naar links te zijn omgedraaid. De redacteur van het katholieke w.ekülad acht het overigens vanzelfsprekend dat hij thans de verantwoordelijkheid van het stuk draagt. De heer Fabricius heeft nu in een zeer lang stuk in zgn blad de beschuldiging besproken. Ue tusschen-persoon, die een tijdlang aan 't Bat. Hbi. werkte en den inzender in de Java-Fost mededeelingen over de richting van het biad deed, kan volgeus den heer Fabricius niemand anders zijn dan de heer A. J. Verbeek van de Sande Jr., iemand, dien hij niet au sérieux kan nemen. /Genoemde heer Verbeek van der Sande heeft — schrijft de heer F. — /»... maanden vóór hij bij mij in dienst trad, bij de katholieken moeite gedaan om steun voor een courant, waarvau onder andere hij redacteur aou worden, tig vroeg bij de katholieken steun voor een bladjwaarin voor anti-katholicisme geen plaats zou zijn; steun dus niet voor een katholiek blad, maar voor een niet. anti-katholiek blad. Dat deed hij in 1910, maandenlang vóór ik er aan d_.cht, hem in dienst te nemen. Ik kan dit natuurlijk bewijz e n. De heer A. J. Verbeek van d.l Sande kan het bewijs hiervoor op denzelfden dag gepubliceerd krijgen als waarop hij dat verlangen uitspreekt".
En dan verder:
„Uit heel de attaque van den duisterling in de Java Post schijnt te mogen worden afgeleid, dat de heer A. J. Verbeek van der Sande junior ook na in mijnen dienst te zijn getreden zijn pogingen heeft doorgezet, om steun van de katholieken te krijgen voor het blad, waaraan hij met prijzenswaardigen ijver een prokathoheke tint trachtte te geven. Hiervoor treffe hem geen verwijt. Hij ijverde voor zijn overtuiging, en hjj ijverde te goeder trouw voor het blad, dat hij op zijn manier trachtte te dienen."
Ten aanzien van den anoniemen aanvaller verzekert de heer F., dat hem aangaande dezen zelfs op dit oogenblik nog niets met eenige stelligheid bekend is.
He beschuldigingen omtrent het „draaien" van zyn blad ontkent de heer F. pertinent. De heer Verbeek van der Sande, zelf katholiek, probeerde vaak zijn godsdienstige ideeën in bet blad te demonstreeren, wat hem in een onbewaakt oogenblik wel eens gelukt is. Wat de beschuldiging van het geld vragen betreft, de heer F. zegt er dit op:
„Ik tart u, mg ééa woord waar te maken van al die leugen woorden—l enge n woorden : 8t ü k voor stuk: —, die gij daar uit aw schuil'noek naar mijn hoofd werpt. Ik 'art u!
„Noem iets, het doet er niet toe wat, maar noem iets waarmee ge een dééi, een héél klein deel van wat ge schrijft b e w ij st. Ge kunt het niet, ik tart het u, en als ik u sarren kon, zou ik u sarren tot ge in woede uw krenkende on waarheden vertiendubbeldet en hopeloos gingt rondtasten naar 'n sfóór van een bewijs. Gekant niet, ge wéét niets, want er is niets. Niets is er dan uw eigen onzichtbare figuur en die van uw belachelijken „kennis met zgn „ godsdienstige ideeën", die de hemel hem moge vergeven."
Of de heer Fabricius de zaak door den rechter zal laten uitmaken — hij deed reeds voorbereidende stappen — zal voor een deel afhangen vau de pogingen, welke de Javapost zal aanwenden om goed te maken wat zij misdeed.
De Java-bladen behelzen nog kolommen druks over het geval. De heer Verbeek van de Sande is ook al geïnterviewd, en wel door mr. Dijkstra.
(Verbeek, van der Sande) verklaarde, dat hij maanden geleden aan de Roomsche pastorie te Weltevreden heeft medegedeeld wat in den aanval in de Java-Poxt te lezen staat."
#Verder (verklaart Verbeek van der Sande), dat het juist is, dat hij zelf met een ander en met katholieke hulp een dagblad te Semarang heeft willen oprichten."
#Namens den heer Fabricius heeft de heer V. van der Sande (volgens zijn beweren) ongeveer een jaar later aan den apostolische" vicaris (monseigneur) te Weltevreden een som gevraagd voor het /'at, UandeUolad. Het bedrag herinnert hij zich thans niet. Verder zou het de bedoeling van den heer Fabricius geweest zyn zelf naar den bisschop te gaan, als deze niet geweigerd had".
Het Bern. Hbld., dat 't interview toegezonden kreeg, voegt er o.a. aan toe, dat de „entiée en scène" van den heer V. v. d. S. de zaak leelijk vertroebelt, daar deze heer onder de journalisten (op Java) niet „au sérieux" wordt geno men. Zijn gemis van „indringingsvermogen" was te Batavia spreekwoordelijk bekend.
De Java-Pest zal nu haar beschuldiging hebben te preciseeren en met bewijzen dienen aan te komen.
Ons Dagelijksch Nieuws. Mudan, 21 Augustus. Inhoud van dit nummer.
Eerste Blad: 1. Een-en-ander: Adel en diplomatie. Amsterdamsche Brieven: Zomerweelde, door Omega. Kol. Zaken. 2. Uit het Buitenland: De Britsche vloot, I. 3. Terloops: Chinoiserieën, door Jevea. Tweede blad: 1. Voor Vrouwen: De nieuwste snufjes door Lucy d'Audretsch. 2. Feuilleton: Dienen. 3. Agenda. Postsluitingen. Fam.-berichten. Derde Blad: 1. Financiëele Berichten: Chineesche Cement; Petroleum My. Moeara Enim; Tarakan Petroleum Mij.; ital.ë's financiën; Wisselkoersen. 2. Uit den Archipel. 3. Ons Dagelijksch Nieuws. Laatste Nieuws. 4. Uit 't Moederland. Vierde Blad: 1. Gemengd Nieuws.
Koninginnefeest te Bindjey.
Men wil er weer ouderwetsch aan de fuif, in de Boven-Langkatsche hoofdstad.
Maandagavond vergaderde de commissie tot voorbereiding van de feesten te Bindjey en werd het voorloopig programma vastgesteld.
Het feest is vastgesteld op 16 September a.8., maar begint voor de inlanders den 15 en 's avonds. Den 16en 's morgens om 7 uur schietwedstrijd, met ontbijt en vatbier, van 9 uur tot 1 uur volksspelen en 's avonds om 9 uur diner, daarna roulet veor geintroduceerdent bal en illuminatie.
Op het feestterrein zal een restauratietent worden opgericht, waar tegen vast en matig tarief zoowel eten als drinken geserveerd zai worden.
Er wordt nog gemompeld over allerlei verrassingen, welke de feestvierenden verder te genieten zullen krijgen.
Op een groote opkomst van belangstellenden wordt gehoopt.
Gemeenteraad van Medan.
Een openbare vergadering van den Gemeenteraad van Medan is uitgeschreven tegen Woensdag 28 Augustus 1912, des morgens te 8 uur.
De agenda luidt
1. Goedkeuring der notulen van de vergadering gehouden op 3 Augustus 1912 (in afdruk rondgezonden).
2. Behandeling van het antwoord der Regeering in zake de grondquestie (missive Resident Oostkust van Sumatra dd. 12
Augustus 1912 en schrijven Voorzitter dd. 20 d.a.v. No. 429).
3. Benoaming van ecu belasting-commissie (missive Voorzitter van 21 Augustus 1912 No. 433).
4. Benoeming van een r ooimeester en van adjuuct-rooimeesters (missive Voorzitter van 20 Augustus 1912 No. 431).
5. B.noeming van een Voorz tter der Commissie voor het beheer op de begraafplaatsen (missive Voorzitter dd. 20 Augustus 19 i 2 No. 430).
Ds. C. M. van Oosterzee J Jzn.
Den 19 Juli is te Aken overleden ds. O M van Ooste r z e e J.Jzn., Ned. Herv. predt. te Boxtel, in den ouderdom van 58 jaren. Ds. v. (.asterzee werd predikant te Elden in 1873, te HeukelamJUSSl/te Sliedrecht 1886. Ia 1891 werd hij benoemd tot predikant in ludië. Daar stond hij te Kota-Radja en Fort de Koek en werd in 1902 belast met het bezoeken der Europeesch-Protestantsche gemeente. Na een verlof in Nederland werd hij in 1903 predikant te Medan en in 1904 gepensionneerd. Van 1904 af heeft hij te Boxtel
gestaan.
Java-boot.
Tegen 6 uur, gistermiddag, zou de Van Noort binnenkomen. Er zou een extras-trein loopen. Vrienden en kennissen van „verwachte passagiers" trokken naar de haven. Men wachtte....
De boot werd door den uitkijk tegen half zeven gesignaleerd —en een uur later meldde de man op de observatie post dat de Van Noort voor anker was gegaan en alleen de twee gebruikelijke lichten had aangehouden. De extra-trein liep, maar zonder Java-passagiers. Hedenochtend vroeg kwam de. Van Noort Belawan binnen. Daar z:ch aan boord een pokkengeval had voorgedaan, werd besloten, alle dekpassagiers voor alle zekerheid in te enten.
Pokken in Boven-Kwaloe.
In de Jav, Crt. vinden we een staatje van pokkengevallen, voorgekomen in Boven-Kw aloë. In Mei kwamen 4 gevallen voor, in Juli 10, waarvan 1 met doodelijken afloop, in Juli 2, waarvan 1 sterfgeval.
Senembah -Maatschappij.
De Administratie der Senembah Maatschappij deelt ons mede, dat deze maatschappij de Sumatra Cultuur Maatschappij in haar geheel heeft overgenomen en zij dientengevolge eigenaresse is geworden der landbouwondernemingen Lobo Pakam en Paggar Marbau.
De boofdadministratie over deze ondernemingen zal voortaan door haar gevoerd worden, terwijl het beheer der onderneming Lobo Pakam blijft opgedragen aan den heer G. W. Deenik, en het waarnemend beheer der onderneming Pagar Marbau aan den heer K. Pluim Mentz
Ned. Oust.-Indië en de Berner Conventie.
Men deelt ons het volgende mede
De heer A. H. W. Schlegel, Adjunct-Directeur van het te Jogjakarta op te richten Bureau voor Auteursrechten, is te Batavia aangekomen,
Hij heeft in opdracht achtereenvolgens te Batavia, Bandoeng, Jogjakarta, Soerakarta, Soerabaja, Semarang, Padang, Medan, Palembang en Makassar correspondenten aan te stellen, die ieder, in verband met de communicatiemiddelen, een nauwkeurig afgebakend gebied ter organisatie zullen verkrijgen.
Z.oals bekend, zal het Bureau voor Auteursrechten te Jogjakarta de alleenvertegenwoordiging hebben van de navolgende internationale Auteuisvakverbonden : de S.cié é des Auteurs, Cumpositeurs et Eliteurs de Musique, de Sociéió des Auteurs et Compositeurs Dramat'ques, de Socié é des Gans de Lettres en de Soc.éié Gécérale Internationale de 1' Edition Phonogr.fique et Ci; ématografique en de met deze internationale verbonden in relatie staande nationale auteursvakvereenigingen als de Duitsche Genossen.chaft Deutscher Tonsetzer en Anstalt für musikahsches Auffüarungsrecht, de Oostenrijk-Hongaarsche Gesellschaft der Autoren, Komponisten und Musikverleger, de Spaansche Sociedad de Autores E.panoles en de Italiaansche Societa Italiaua degli Autori alsmede vau enkele niet-georganiseerde binnen en buitenlandsche Auteurs en Uitgevers.
Den juisten datum van oprichting van het Bureau is nog niet vastgesteld. Hij zal zoodanig bepaald worden, dat de heer Schlegel met zijn geheele organisatie op Java en de Buitenbezittingen gereed kan wezen en alle contracten, op bedoelden datum van kracht wordende, afgesloten kunnen zijn en door de Besturen der Vakverbonden goedgekeurd.
Naar schatting zal de Organisatieperiode, zijnde de periode tot den openingsdatum van het Bureau, minstens ééa jaar, zoo niet langer duren.
De betaalplichtigen zullen dus ruimschoots den tij i hebben om maatregelen te treffen, welke hen voor financiëele schade vrijwaren.
Om echter, zoowel de Correspondenten als de Directie vaa het op te richten Bureau, buiten bezwaar van de Vakverbonden, fondsen te verschaffen, noodig ter bestrijding hunner oprichtings- en organisatiekosten, wordt gedurende bedoelde Organisatieperiode van ieder betaaiplichtige een bijdrage in die kosten gevorderd, berekend volgens de later geldende tarieven, doch met 75 pCt. rabat, terwijl c. g. in stede van zes telkens slechts drie gereserveerde plaatsen van den duursten rang voor koopers van de z. g. Billets d'Auteur zullen beschikbaar moeten gesteld worden.
De Groodkwestie.
Uit de heden gepubliceerde Raadsagenda blijkt, dat het Grondvraagstuk in de eerstvolgende vergadering aan de orde komt. Het Regeeringsantwoord op het advies van den Gemeenteraad is namelijk ontvangen. Het moet in 't algemeen gunstig luiden. Morgen zullen wij in de gelegenheid zijn het te publiceeren.
Begrafenis van Toengkoe Amir.
Men schrijft ons uit Tandjong Balei
Vrijdag jl. had de plechtige begrafenis plaats van den kroonprins van Asahan. Da plechtigheid, welke eerst op Donderdag was gesteld, was tot deu volgenden dag uitgesteld, aangezien verscheidene Delische vorsten en familieleden nog niet waren aangekomen. Vrijdagmiddag om drie uur precies vertrok men uit het Sultan.-paleis, nadat bijna alle genoodigden zich in het sterfhuis hadden verzameld. Vooraan in den stoet liepen de dragers der rijkssieraden van den ontslapene en daarna kwam de rijk—gemonteerde draagbaar. Vlak hierachter gingen ZH. de Sultan met den Assistent-Resident, den heer Hellwig. Daarna volgden de Europeesche burgerij en verscheidene vertegenwoordigers van ondernemingen, Inlandsche vor.ten, rijkBgrooten en hoofden, terwijl de stoet gesloten werd door de onderdanen van het Asahansche Sultanaat, die, om hun vorst de laatste eer te bewijzen, van heinde en verre hierheen waren gekomen.
De emigratie.
Per s.s. Johanne zijn 669 Chineesche koelies voor Dcli aangekomen. De Fan Noort bracht 410 Javaansche contractanten mee.
De Java-mail
kwam hedenochtend om half-tien in Medan aan
Mutaties.
Geplaatst is in de residentie Tapanoeli de tijd. adsp. civiel-gezaghebber A. P. H. van der Beek.
Geplaatst ia bij het korps maréshaus.ée te voet in Atjeh de kapitein vaa het veertiende bataljon H. B. Townsend.
In de residentie Amboina, is geplaatst controleur G. A. van Di urnen, thans in de residentie Benkoelen.
Benoemd is tot controleur en geplaatst in de residentie Benkoelen, H. Radersma, ambtenaar van buitenlandsch verlof terugverwacht, laatstelijk die betrekking bekleed hebbende.
Benoemd is tot lid van de Wees- en Boedelkamer te Makasser (Celebes en onderhoorigheden), de secretaris van de Wees- en Boedelkamer te Padang, J. A. H. M'sero;
tot secretaris van de Weas- en Boedel kamer te Padang (Sumatra's Westkust), de adjunct secretaris bij de Wee?- en Boedelkamer te Semarang M. L. M. van der Linden;
tot adjunct-kassier bij het Vendukantoor te Semarang, de ambtenaar op non-activiteit, E. D. L. Verwoord, laatstelijk commies op het residentiekantoor te Palembang.
Overgeplaatst is vau de school te Wiingi naar die te Palembang als hoafl der school de onderwijzer eerste kl. W. Schuit.
Geplaatst is bij het elfde bataljon, de onderluitenant bij het subsistentenkader te Koetaradja G. G. R. van der Laar ao 57622;
bij het achttiende bataljon, de onderluitenant bij het le garnizoensbataljon van Atjeh A. Groenendijk no 629 36.
Ingetrokken is de overplaatsing van den commies der 3e klasse, bij de Post en Telegrafie, J. L. Simons van Palembang naar Bandoeng. Overgeplaatst van Kalianda naar Siboga de commies der 3e klasse J. C. da Crooij, met intrekking zijner overplaatsing naar Palembang; van Siboga naar Weltevreden de commies der 3e klasse J. D. H. Vane.
De civiel gezaghebber F. de Ridder is geplaatst in de Indragirische Benedenlanden, met standplaats Tembilahan.
Palembang wordt duur.
Het Palembangsche Nieuwsblad blijft steen en been klagen over den nieuwen ,/boom", welke zoo ver van de stad werd aangelegd en het leven nog maar weer duurder zal maken. De menschen gaan er naar den ouden, levens gevaarlijken boom terugverlangen. Naar wij vertrouwen, zegt't plaatselijke orgaan, overweegt het Gouvernement reeds het verleenen van extra toelagen aan ambtenaren en officieren, die te Palembang geplaatst zijn, en die zich moeten tevreden stellen met salarissen uit den goeden ouden tijd, terwijl de levensmiddelen, huishuren en de loonen van bedienden hier alleen de laatste tien jaren reeds ruim 75 pCt. duurder zijn geworden. Over de financiëele gevolgen voor de Paiembangers van het bouwen van den nieuwen boom mijlen en mijlen buiten de kom der gemeente, zijn wij nog lang niet uitgepraat. Jaren lang werd der Regeering op de bezwaren gewezen, die verbonden zijn aan het verleggen van den boom zóó ver buiten de hoofdplaa's Toen het nog tijd was, om op een dwaas besluit terug te komen, heeft het Gouvernement koppig vastgehouden aan eene beslissing die ons nu schatten gelds kost; de Europeesche en inlandsche bevolking wordt zwaar getroffen door een maatregel, die wel de meest onpractische is, die men zich in dit gewest denken kan. Nu het gestichte kwaad niet meer te keeren is, achten wij het een daad van billijkheid, dat de Regeering hare ambtenaren, in alle rangen, en de officieren en mindere militairen tegemoet kome met extra toelagen, voor het dure leven te Palembang. Over de gehuwde ambtenaren, en klerken die hier met een salaris van f 200. — af 250. — onmogelijk meer kunnen rond komen, zuilen wij het een volgend maal hebben.
De toestand iaat zich inmiddels hoogst ernstig aanzien, want de Europeesche werkkrachten voor de bureaux en handelsinrichtingen van f 75. tot f 125 's maands [voor ongehuwden] zijn heelemaal niet meer te krijgen. Palembang krijgt eea slechten naam, en geeu wonder 1
De ongunstige plaatselijke toestanden staan de schitterende toekomst die ons gewest wacht, sterk in den weg.
„English Public School".
Wij hebben onlangs de ontdekking" maegedeeld, dat de bekende „English Public School" te Medan, waar Chineesche en Maleische kinderen door Chineesche onderwijzers met 't Engelsch als voertaal worden onderricht, uitgaat van de Amerikaansche zending, en meegedeeld dat een zendeling zich n. aan 't hoofd van die inrichting stelde. Uit een advertentie in een Overwalsch blad blijkt nu dat een „lady teacher" voor de Medansche school wordt gezocht; for small boy. and girls" staat er bij; de nationaliteit wordt niet genoemd. Sollicitanten mosten zich nu weer tot de „Anglo"—Chinese School te Penang richten.
Afgewezen.
Het verzoek van C. A. E. Cr. om remissie der hem bij 's Raad.|vonnis te Medan opgelegde straf ter zake van verduistering, al 3 buitengewoon deurwaarder gepleegd, van 1 jaar gevangenis, is afgewezen.
Faillissement
Het faillissement van den Heer A. Heinzmann, uitgesproken bij vonnis van den Raad van Justitie te Medan dd. 13 December 1911, heeft een einde genomen.
Ingezonden stukken.
(Buiten verantwoordelijkheid van de Redactie)
Midan, 20 Augustus 1912.
Midan, 20 Augustus 1912.
Geachte Redacteur ! Volgens ons schrijven di. 17 dezer bedroeg het totaal ontvangen bedrag voor Plantoen- S»n f 548.- Sedert mochten wij nog ontvangen van: J.H. M. te B. f 20.— P. C. W. v. d. W. te M. , 10.— w 10-— „ 40.— zoodat wij heden naar Java nebben kunnen overmaken. f 588.— Met vriendelijken dank voor de plaatsing Hoogachtend, D. Sandbl en G. J. Kroese.
Penang—Medan spotfeesten.
Op de onlangs gehouden vergadering van het—Penang Medan Sport Comiié werd de afrekening door den S.cr.taris-Penningmeester voorgelegd, sluitende met een tekort van ca. 100 gulden. E.aige sportenthou.iastea hadden zich bereid verklaard om een eventueel klein nadeelig saldo bij te passen, waarvan het Comité een dankbaar gebruik beeft gemaakt. Met een woord van dank aan allen die hebben medegewerkt tot het sagen van dit Sportfee„t, Het Comité voornoemd, L. W. van Suchtelen R. W. Maclean W. P. Pinckney P. O Wols van der Wel R. D. Jongencel L. B. Heemskerk
Secr.-Penn.
Laatste Nieuws. 20-21 Augustus. Eigen-telegramdienst. Gedecoreerd.
Benoem! is tot Ridder in den N.derlandschen Leeuw professor Dr. G. Kal ff (hoogleeraar aan de Universiteit te Laiden in dè Ned. letterk. gesch. en aesthet. critiek), als ex-voorzitttr van „Volksweerbaarheid."
Een zee-officier als aviateur.
De f x iuitenant-ter-zee der tweede klasse li. G. van Steijn, bekend door _ijn ballontochten in Indië, vertrok naar Etampes ter verkrijging van zijn brevet als aviateur.
De Djambi-concessie.
In Baurskringeu wordt geoordeeld, dat de voorwaarden voor de uitgifte vaa terreinen in Djambi een voorsprong geven aan de Koninkl lijke. Mitsdien is er een voortgaande koersstijging, welke door buitenlandsche aankoopen *) wordt gesteund.
*) Gaan er aandeelen van deze zuiver-nationale maatschappij naar het buitenland!?
Volgens de Java-Bode wordt in de petroieumwereld verwacht, dat in Februari de beslissing inzake Djambi zal vallen. Red.
Oostenrijk en Turkije.
De Vossische Zeitung deelt mede, dat de Turksche regeering het vooratel-Barchtold beschouwt als een terugkeer tot de oude interventie-politiek en als van ongunstigen invloed op de Albaneezen. Mitsdien is er te Konstantinopel ontstemming.
Reuter-telegrammen. De mogendheden en Turkije.
Eageland heeft Ojstenrijks voorstellen betreffende den toestand op dan Balkan aanvaard.
Crisis in Peking.
Er is te Peking een crisis ontstaan tengevolge van het feit, dat Yuan Shi Kai twee generaals uit Hankow voor den krijgsraad liet veroordeeien en onthoofden op diging van een nieuwe revolutie te hebben gepropageerd.
De Zuid-Chineezen zijn woedead ca wektea de vertegeawoordigende vergadering op om een interpellatie tot de regeering te richten, ca mocht dat niets uitrichtea, daa willea zij Yuan Shi Kai of de heele regeering in staat van beschuldiging stellen.
De Panama-kanaal-wet.
In weerwil vaa de vertoogea van Taft's vrienden wordt in Tafi'a boodschap aan 't congres aangedrongen op een amendement voor de Panama-kanaal-wet, strekkende om vreemde naties te vergunnen de billijkheid te onderzoeken van de vrije doorvaart- bepalingen. Taft wijst er in een noot bij zijn verklaring op, dat mets in de wet de privileges verzwakt, welke door de vreemdelingen bij diverse verdragen zijn bedongen.