üe Malangsche dokters-djawa ziju ontevreden over het werk der pestbestrijding. Aller■wege is het oordeel, dat de tegenwoordige wijze van bestrijding der pes. absoluut onvruchtbaar is.
De Sumatra post
- 19-01-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 19-01-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 15
- Jaargang
- 16
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Uit den Archipel. PER TELEGRAAF. 19 Januari. Ddokters-djawa en de pestbestrijding.
De trambotsing bij Gedari.
De Vrijdagmiddag plaats gehad hebbende botsing van de laatste train van Djokja naar Magelang hij de suikerfabriek Gedari met de tram in ile richting viv« Magelang naar Djokja is hier aau te wijten, dat het personeel van de op telefonische order verlegde kruising onwetend was. Eén passagier is zwa.tr. vier zijn licht gewond. 1),: materie van locomotieven en wagens is aanzienlijk.
Een klacht over de K.P.M.
Hel Soer. Hbld. meldt, dat bij corpscommandant te Soerabaia een klacht is ingekomen tegen de Koninklijke Paketvaart Mij. wegens slechte behandeling van twee zieken aan boord van de Van Diemen.
De stranding van de „Tasman".
Het Soer. Hbld. verneemt de volgende bijzonderheden omtrent de onlangs plaats gehad hebbende stranding van de Tasman: bij Thurday Island kwam liet schip door verkeerde strooming op een rif bij Brambellcay. dagen later is het losgesleept door de ■lapara en de Komaru. Het schip maakte veel water, zoodat de toestand eenige oogenblikken critiek was: door pompen wist men zich evenwel drijvende te houden, hoewel het licht niet meer branden wilde. De zangeres Nordiea is op Thursday Island achtergebleven. Passagiers vreezen, dat zij daar zal worden begraven, wijl zij ernstig zenuwziek is en over de zestig jaar.
De „De Haan" terecht.
De directie der Kon. Paketvaart Mij. bericht, dat het stoomschip De Haan weer terecht is. Het schip was bij Timor-Koepang langs een rif geschuurd en had daarbij zijn schroefbladen verloren. Thans ligt het veilig ter reede van Reo op Flores. Zaterdag vertrok de Borneo uit Makassar om de De Haan naar Makassar terug te slepen.
Eva Gauthier.
Naar wij in de Locomotief lezen, maakt de bekende zangeres Eva Gauthier wederom een tournee over Java
Einde Februari gaat mevrouw Gauthier voor 5 maanden naar Europa en Amerika op tournee, dan terug naar Java en eind 1914 naar Australië.
Journalistiek.
De heer Beignieier heeft volgen* de Ja rabode de redactie van De Banier neergelegd.
De gégé te Soerabaja.
Zaterdagavond 10 Januari halftien. Op de Willemskade te Soerabaja voor de kazerne heerscht diepe stilte ais in een doodenstad. Slechts de regelmatige pas vau den schildwacht weerklinkt flauwtjes door de nachtelijke duisternis. Binnen in de kazerne heerscht eveneens" rust, de commandant van de wacht is zachtkens ingesluimerd en slaapt den slaap des vermoeiden. Aan een tafeltje zit de adj.-onderoff.-instmcteur Gr., die belast is met een onderzoek inzake ecu gestraften fuselier en cle rustige avond-uren benut voor zijn minuwerkje. Plotseling wordt de „rustige rust" verbroken door het schellen van de telefoon. Gr., den wachtcommandant in slaap vindend, begeeft zich naar de . en de toeluisterende soldaten volgen met stijgende verbazing den volgenden ..monoloog"': Hallo. Ja, hier hoofdwacht.- Wa Wa Wa Wat zegt U. jjj j ja Ek Ek Ek Excellentie, ik zal er onmiddellijk voor zorgen, avond Excellentie, neemt Uw Excellentie me niet kwalijl; dat ik niet in groot 1 ben. . . ." Gr. belt af en niet doodsbleek gelaat blijft hij eenige oogenbiikken als versuft tegen den muur leunen. Daarna belt hij opnieuw het telefoonkantoor op en buldert, den mandoer toe : Simpang sembilanrab Twee minuten later is hij verbonden niet den plaatselijken commandant. De overste, die uit een belangrijk artikel uit zijn krant geroepen was. roept kortaf: Hier plaatselijk commandant. Overste, ik moet U even mededeelen dat de gouverneur generaal in Soerabaia is en morgen inspectie zal houden over de troepen, genochtend om acht uur moeten alie manippen in groot tenue aantreden. . . — Kerel. . ben je dronken ? Ben je het zelf. Gr. ? i .gen persoon, overste, de gouverneurgeneraal heeft me zelf zooeven opgebeld. De overste laat den commandant vau de wacht aan den telefoon komen en vraagt dien: sergeant, wie staat daar naast jou ? tjudant Gr., overste. Is hij het zelf? Ja overste. Laat hem nog eens aan de telefoon komen. Gr. komt aan den telefoon. Zeg, Gr., je belt onmiddelljjk den gouverneur generaal nog ü op en vra; _. hij logeert. Weet je het nummer? -Ja, overste, nummer ond.— Overste kijkt iv het boekje en ontdekt dat de landvoogd verblijf houdt in het inlandsche Darmo. Even later wordt, zoo vertelt het Soer. Handelsb'ad. opnieuw opgebeld door den snuggerenadjudant, die hem mededeelt: Overste. ik heb Zijn Excellentie nog eens opgebeld eu hjj heeft me danig uitgevloekt. omdat ik hem niet onmiddellijk heb geloofd. De overste zegt dat het goed is en dat de inspectie ondanks de bevelen vau zijn Exi ientie niet doorgaat. Hoofdschuddend keert Gr. naar zijn werk terug en denkt: Moet-ie zelf weten,
>;; vVöUVy >gOÜ« v emeur-generaal, die plotseling naar Soerabaia was gekomen, om op Zondagmorgen inspectie-te houden en die gevloekt heeft. Maandagmorgen bracht de snuggere adjudant onderofficier-instructeur in het bureau van den plaatselijken commandant een benauwd half uur door.
Wie die mop heeft uitgehaald, is de overste te weten kunnen komen.
Soesman's kantoor.
.Soesman's administratie-maatschappij zal te Batavia een afscheep-kantoor openen.
Generaal van Daalen.
liet gerucht loopt, dat generaal van Daalen zijn pensioen-aanvraag ingetrokken heeft, zetrt het Bat. ISfbl.
Een-g.g.-prijs.
De landvoogd onderhandelt met de Bataviasche Jachtclub over de beschikbaarstelling van een wisselprlis, waarschijnlijk bestemd voor een hingen-afstand-wedstrijd.
Bioscoop-organisatie.
Het Ikit. Nbl. verneemt, dat binnenkort de oprichtingsvergadering eener vereeniging van bioscoop-exploitanten in Indië gehouden zal worden.
De Solo-vallei.
Volgens het Bat. Nbl. heeft de landvoogd een rapport gevraagd inzake den toestand der Solo-vallei-werken aan den directeur der 8.0.W. Boman van der Heide.
Ons Dagelijksch Nieuws. MEDAN. 19 Januari. Inhoud van dit nummer.
Ketste Bla d: 1. In Kiirtini's geest, door Omega. — At.jehkroniek. ■_'. L'it het Buitenland: Lloyd George jongste rode, — Menelik 11. 8. Mengelwerk: Kerstmis in Londen. Tweede Bl ad : 1. Spelen Sport: Voetbal. — Nederlandsche vliegeniers. 2. Velerlei: Open Brief' aan cle Eleetrische. door Tobia9. i>. Agenda. Postsluitiiigeu. 4. Gemengd Nieuws. Derde Blad: 1. Financiën en Handel: De Straits in KUtf 11. — Cultures en nijverheid: De rubber-crisis in Bolivia. 2. Uit den Archipel. — Ons Dagelijksch Nieuws — Laatste Nieuws. :.. Uit 't Moederland: De Holland.ehe tooneelspeler.
Langkat Tabak Mij. en Deli Mij.
Men seint ons uit Den Haag
De transactie tusschen de Langkat Tabak Mij. en.de Dcli Mij. betreffende den verkoop door eerstgenoemde van de ondernemingen Ludwigsburg, Augustburg en Stabat zal vermoedelijk niet, doorgaan, aangezien de Langkat Tabak Mij. wegens geschillen met haar aandeelhouders geen schoone overdracht kan waarborgen. Vermoedelijk zal mitsdien de firma Hoboken te Rotterdam geen werkkapitaal voor oogst '914 verschaffen.
Een officieel standje.
Naar aanleiding van een verzoek van den minister van koloniën om maatregelen• te ne-
men ter voorkoming van vertraging in de
toezending der gegevens voor het Koloniaal Verslag, als in de laatste jaren heeft plaats gehad en tot gegronde klachten in de Staten (leneraal heeft geleid, worden de chefs der departementen van algemeen bestuur en den adviseur voor de decentralisatie verzocht, voortaan uiterlijk op de aangegeven tijdstippen de Indische bijdragen aan de regeering in te dienen. In deze „herinnerings"-circulaire wordt nog meegedeeld dat de landvoogd meent er op te mogen rekenen, dat de gestelde termijn in geen geval meer zal worden overschreden. Naar het toch '/.. E. voorkomt, valt bij een oordeelkundige werkwijze geruimen tijd tevoren uit te maken, of zonder bijzondere maatregelen een of ander onderdeel van het Koloniaal Verslag niet tijdig zal klaar komen en kan en moet dus — waar noodig — tijdig tot het treffen van zulke maatregelen worden overgegaan.
Grafschennis.
In verband met de een dezer nachten op het Chineesche kerkhof nabij Bandar Klippa gepleegde grafschennis zijn thans, naar wij \ern, twee vrije koelies aangehouden, die in 't bezit bleken van een nieuwe schop en bijl. welke vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.
Heel veel aanwijzingen heeft men met dat al nog niet tegen de twee verdachten.
„Schoonmaak" in 't Serdangsche.
Ter beteugeling van het rooverwezen, is ook de gewapende politie in 't Loeboe Pakamsche er op uitgetrokken eu heeft een dertigtal Chineezen zonder passen gearresteerd, wier identiteit nog niet vaststaat. Ze zijn gevankelijk naai- Loeboe Pakam gebracht.
'n „Razzia" door de gew. politie.
Ter aanvulling van ons bericht over het optreden der Gewapende Politie in de buurt kampong Halaban. wenschen wij nog te vermelden, dat deze tocht door den Divisie-Commandant in overleg met den heer van Yzeren, admin. van liet Immigranten-bureau, was op touw gezet. Behalve deze beide heeren, werd de tocht nog meegemaakt door drie assistenten en een gr iot aantal tjentengs, in dienst van het Immigranten-bureau, aan wier hulp voor een orioot deel het behaalde succes is toe te schrijven.
Afschaffing van de speel pacht.
Hlijkens de Indische Begrooting voor 1914 bestaat bij de Regeering het voornemen om de pacht van de Chineesche dobbelspellen te Djambi en Moeara- Saba en te Palembang met ingang van 1 April van dit iaar te vervangen door een licentie-stelsel, geldende voor de gewesten Djambi en Palembang. Wij kunnen nu meedcelen, dat er ook sprake is van afschaffing van de speelpachi ter Oostkust van Sumatra. Ook deze loopt met 1 April af en men kan wel als zeker aannemen, dat ze niet zal hernieuwd worden. Of ook hier het licentie-stelsel zal worden ingevoerd, daaromtrent is nog geen besluit genomen. Er wordt hierover thans nog van gedachten gewisseld. In elk geval verdwijnt hiermede weeleen van de karakteristieke dingen van „Oud-Peir.
Mutaties.
Men seint ons uit Batavia : Geplaatst zijn bij den spoöraanleg in Znid- Suinatra als derde sectiechef aan de Telok Betong-zijde de adsp. ingenieur Valkenburg en de ambtenaar ter beschikking J. j. Brans.
Frivolity Freear.
Ue artist van den lach, die 't druipnat geregende Singapore weer in de stemming wist te brengen, is hier aangekomen en zal aanstaanden Zaterdag in de Witte Sociëteit optreden. Voor bizonderheden verwijzen wij naar de advertentie. We mogen niet verzuimen te vernielden, dat de heer Freear, die er een specialiteit van maakt de lachspieren van staatshoofden te kittelen, o.a. toegang heeft gehad tot 't Sultanspaleis te Yildiz Kiosk en den grimmigen.. Sultan aan 't lachen maakte — ('t was natuurlijk vóór de Balkan-verwikkelingen) —, dat hij Gladstone in diens snipperuren, wanneer de staatsman niet toevallig bezig was boomen om te hakken, den ernst der politiek deed vergeten en dat hij alle Maharadja's van Britsch-Indië en nog eenige dozijnen anderen uit den deftigen plooi heeft gebracht. De schriftelijke bewijzen ziju er voor aanwezig. Nu, we hebben hier juist zoo iemand noodig om allerlei Delische onverkwikkelijkheden weg te lachen. En er zijn er hier, aan wien hij meer eer kan behalen dan aau den heelen Sultan van Turkije.
Harakiri.
Naar men ons mededeelt heeft een Japanner afkomstig van Singapore gisteravond in een der roemahs koppi aan den Luitenantsweg, waar hij tijdelijk verblijf hield, harakiri gepleegd. Met een vlijmscherp kort zwaard haalde hij zich den buik open.
Door dadelijke tusschenkomst van den tawkay der inrichting kon de bewuste Japanner nog tijdig per brancard naar 't hospitaal worden vervoerd. Tot dusver is de Japanner nog in leven.
Poging tot brandstichting.
Op cle onderneming Saëutis bemerkte de beheerder van cle opiumverkoopplaafc. tijdig, dat men allerhaud voorbereidingen getroffen had om 't huisje in brand te steken. De heele omwanding van 't gebouwtje was althans met petroleum besmeerd. De opium-verkooper verdenkt vijf Chineezen van deze poging tot brandstichting, daar dat vijftal 's middags va sluitingsuur nog geprobeerd zou hebben wat opium te krijgen en allergeweldigst te keer ging. toen dit hun geweigerd werd.
Een planters-hospitaal te Langsa.
In de Jav. CU. komen de statuten voor van de vereeniging „Centraal Planters-hospitaal" te Langsa. Het volgende is eraan ontleend : Het doel der vereeniging is: Het oprichten en in stand houdeu van eene ziekenverpleging zoowel voor Europeanen als voor Inlanders. Het aanstellen van een gediplomeerd geneesheer, alsmede het noodige hospitaaipersoneel, voor het aanschaffen van genees- en verbandniiddelen benevens de instrumenten, vereischt in ecu modern ziekenhuis, teneinde bij cle behandeling dor zieken aan de hoogste eischen te kunnen laten voldoen. Het in de gelegenheid stellen, geregelde heel- eu geneeskundige behandeling te genieten voor hare leden en hun Europeesch en Inlandsch personeel, alsmede hunne gezinnen. Het verschaffen, zoo mogelijk, van geneesen verbandniiddelen aan en de verpleging en behandeling van zieken, die niet lid der vereeniging zijn, of tot hot personeel dier leden behooren. In het algemeen hulp verschaffen aan de lijdende menschheid. van welken stam of' rus ook, en het bevorderen der volksgezondheid, voor zoover het in de macht der vereeniging ligt en niet iv strijd is met de belangen der rechthebbenden. Leden kunnen ziju ondernemers van landbouw en nijverheid, zoowel personen als vennootschappen. Om als lid toe te treden, moet men zich schriftelijk tot het bestuur wenden. Over toelating van een nieuw lid beslist de algemeene vergadering. Eik toegetreden lid verbindt zich: aan de statuten alsmede aan het huishoudelijk reglement te zullen gehoorzamen, hunne contributies en verplichte bijdragen geregeld te betalen, eiken laatsten der maand een opgaaf te doen aan het bestuur vau het aantal werklieden, aanwezig op de onderiieining(en) onder zijn beheer. Leden, die mochten toetreden na de oprichting der vereeniging, betalen hetzelfde als de oprichters, doch bovendien aan entreegelden een som. als in het huishoudelijk reglement bepaald.
Voordrachtavond van mevrouw Martin Kalff.
Lu 'I huiselijk aangekleede zaaltje van liet Medan-Hotel heeft Zaterdagavond mevrouw Martin Kalft' voor een bijna niet te noemen klein publiek voorgedragen. Het was haast mogelijk, zich te verbeelden ergens rop bezoek" te zijn. waar een der gasten anspruchslos verzen voordroeg, en, het zóó beschouwend, kon men. om den oumiskenbaren aanleg van de voordraagster, hare prestaties wel roemen. Maar als'dilettantische uiting was het toch inderdaad uiet bedoeld, en daarom trof hier wel sterk het ontbreken van de onvoorwaardelijk vereischte teclin i e k. Het is nu eenmaal niet voldoende „beschaafd te spreken", zoolang dit nog niet synoniem is met volkomen .correct" .preken, het zeggen van de juiste g en r. zonder gutturalen klank, het zuiver uitspreken van de vocalen, en al wat dies meer zij. Ook 'lf mimiek vereischt nauwgezette studie, daar ze immers innig heeft verbonden te zijn met het gesproken woord. Ecu ietsje te veel. een ietsje te weinig, doet afbreuk.
Mevrouw Martiu Kalff heeft onmiskenbaar voordracht-talent. Het bleek 't meest in de "■evoeliee liedekens van Adema van Scheltema,
die ze geeft met den lossen zwier en de verteedering waarmee de jonge dichter ze moet hebben neergeschreven. Ook in 't nog meer guitige genre weet ze den juisten toon te treffen, en ze geeft vooral blijk, het Kind te begrijpen. De „Kindersproke" van Marie Boddaert. van 't meisken dat vóór het slapen gaan met de sterren spreekt, was allerliefst, en hierin kwam 't nu werkelijk op de techniek niet aan, ja, het ontbreken ervan maakte er ten deele de bekoring van uit.
Maar t Heksenlied Dat moet-mevrouw Kalff hensch niet meer doen. Het vereischt zóó ontzaglijk veel, en de \ rouw, die het voordraagt, is bij voorbaat al „gehandicapt". We hooien dat er misschien nog sprake is van een voordrachtavond voor kinderen. Dat kan héél aardig znn. ANTONEL.
Gisteravond beeft ..grootmoeder" gretig gehoor voor haar sprookjes gevonden bij de Brandansche jeugd, en Donderdagavond wordt te Brandan een avond voor de volwassenen gegeven.
Afgewezen.
Men seint ons uit Batavia: De afwijzende beschikking vau den üouneur van Atjeh op de aanvraag van den heer Unterhorst tot het doen van mijnbouwkundige opsporingen, in dit gewest, is bij gouvernementsbesluit bekrachtigd.
Dobbelaars.
Omstreeks tien uur werden Zaterdagavond in de nabhheid van de in-aanbouw-zijnde fabriek der firma Harrisons and Crosfield in Kampong Gloegoer door een Europeesch hoofdagent en enkele rechercheurs achttien Inlanders op heeterdaad op dobbelen betrapt. Het speelgereedschap en verdere voorwerpen, alsook de inzet van het „speelpotje" werden in beslag genomen. Tegen de gokkers werd proces-verbaal opgemaakt.
Landraad.
' u Aanval o p ' n assistent. Voor den Landraad stond hedenmorgen een Chineesch koelie van Bangoen Estate — in "t Simeloengoensche — terecht, onder beschuldiging 'n poging tot doodslag te hebben gepleegd op den Duitschen assistent Itoetnpp van die estate, onder wien bekl. werkte. Ter rechtszitting bleek dat de Chineezen ontsticht waren over de wijze, waarop door den assistent op hun loonen gekort was in verband met de door hen reeds opgenomen voorschotten.
Hoe zij daar echter ook tegen geprotesteerd hadden en zelfs met 'n „repolutie* dreigden, de assistent bleef bij zijn eens genomen besluit.
Twéé dagen later op den tweeden Sept. van 't vorige jaar besloten de koelies toen 't er niet bij te laten. En bekl. zou dan hun woordvoerder zijn. Hoe hij zich van dien plicht kweet, bleek dienzelfden dag nog. Want op 't moment toch dat de assistent — va te voren reeds door tandii en hoofdtandil te zijn gewaarschuwd — ook bij bekl. eens naar 't werk kwam kijken, begon deze opeens weer over de loons-kwestie en protesteerde andermaal met stemverheffing daartegen.
De assistent bleef er evenwel kalm onder, wat bekl. vermoedelijk nog meer prikkelde, zoodat hij opeens zijn tjancol oprichtte en juist 'n slag naar bekl. wilde doen, toen de tandii die naast bekl. stond, plots bekl.'s rechtenarm tegenhield en hem de tjancol ontgriste voor hij den slag nog had kunnen toebrengen.
Later op den middag is bekl. door zes gewapende politie-mannen van de onderneming gehaald en naar Siantar opgezonden.
De poging tot doodslag is met dat al niet vast komen te staan, met dit gevolg, dat, te daar er zelfs nog geen slag gedaan was, bekl. moest worden vrij gesproken van 't hem ten laste.
Faillissementen.
Naar men ona mededeelt, heeft de Raad v. Justitie te Medan hij vonnis ddo. 16 Jan. 1914 in staat van faillissement verklaard den heer Uenghammer. vroeger wonende te Peinantang (Siantar). thans op de onderneming Priok (Dcli en Serdang), en tot Rechter-Commisaris benoemd het Raadslid Mr. J. F. Knnst.
Verder heeft de Raad van Justitie te Medan bjj vonnis ddo. IG Jan. 1914 ook in staat van faillissement verklaard den heer J. Maekay, laatst gewoond hebbende te Tebing Tinggi (Dcli en Serdang),, thans wonende lc Medan, en tot .(echter-Commissaris be noeind bc. Raadslid Mr. .1. F. Knust.
Een minister die het voorbeeld geeft.
Vaa de ernstige opvattingen vnn den nieuwen Minister van Koloniën vonden wij een paar teekenende staaltjes. Een medewerker van het Bat. XbL. schrijvende over het feit dat minister Pleyte den heer Douwes Dekker op 't ongewone uur van 's avonds achten ontving, merkt daarbij op : Het is waar dat ministers niet gewoon zijn in de avonduren audiëntie te verleenen, maar vooreerst woont de heer Pleyte trouw de politieke discussies in de Tweede Kamer bij, welke thans in vollen gang zijn en in de tweede plaats komt deze excellentie, sedert hij de verantwoordelijke taak van minister heeft aanvaard, iederen avond om acht uur aan zijn departement terug om er tot elf uur en ook tot middernacht te blijven. Dat noem ik nog eens werken, en wat zegt u? Als onder een minister van koloniën met zooveel ijver en werkkracht, niet veel in het belang van Indië tot stand komt. dan weet ik het niet meer. Het is overigens niet verwonderlijk dat de minister deze werkwijze heeft gekozen, want hij heelt in Den Haag nog steeds geen eigen „home". Hij heeft zijn intrek genomen in pension Krulder in de Sophialaan, terwijl ziju familie nog altijd in Amsterdam verblijft. Eiken Zaterdagmiddag vertrekt de heer Pleyte naar
.. Mokum" om Maandag weer vroeg in den ochtend in de residentie terug te zijn. Minister Heemskerk had ook de gewoonte op deze wijze heen en weer te trekken, maar zijn avonden bracht hij gewoonlijk gezellig door iv . . . de Witte!'
Het Kamerlid Marchant heeft blijkens de „Handelingen" bij de Begrootingsdebatten o.m. gezegd : Jn de Memorie van Antwoord is reeds gezegd, dat de minister afstand had gedaan van de commissariaten, welke hem bonden aan Indische ondernemingen. Ik acht het van algemeen belang te zeggen, wat mij persoonlijk bekend is, n.l. dat de minister verder is gegaan en zich een belangrijk verlies heeft getroos! door zich te ontdoen van zijn Indische waarden, omdat hij zichzelf absoluut vrij wilde gevoelen bij het nemen van ambtelijke beslissingen op elk gebied. ..Men heeft gezegd : dat was niet noodig. Mijnheer de voorziter! Dat mag niet noodig zijn, maar het is goed, dat de staatsambtenaar die bovenaan den hiërarchieken ladder staat, het voorbeeld heeft gevolgd, eenmaal door Keuchenius gegeven ; dat hij zelfs heeft gedaan wat niet noodig was. Dat voorbeeld van den minister moge op de Indische ambtenaren gunstig werken in breeden kring."
Hoe zullen, na dit hooge voorbeeld. de toewijding en de onkreukbaarheid in alle rangen beoefend worden !
Koelie doodgeschoten.
Naar wij vernemen, heeft op de onderneming Soengei Krio, van de Tabaks Mj. Arendsburg, hedenmorgen ecu assistent schoten op Chineesche koelies, vau wie hij er één met 'n revolverschot doodde. De aanleiding is op dit oogenblik nog niet bekend. De officier van Justitie van Medan is er heen om een onderzoek in te stellen. * Nader vernemen wij dat de assistent, de heer Schuitemaker, uog slechts kort bij de Maatschappij werkzaam was: te voren was hij een paar jaren elders in Indië in de cultures. Naar verklaring van den heer Sch. werd hij in de kebon door Chineesche veldkoélies aangevallen en heeft hij. om zich te verdedigen, met de revolver die hij bij zich droeg geschoten. Hij zelf heeft bij de vechtpartij, welke na het schieten ontstond, ook kwetsuren opgedaan. Voor zooveel op 't oogenblik valt na te gaan. is na het doodschieten van een koelie geen tweede getroffen. Wel is er bij de vechtpartij 110 g een gewond.
Passagiers.
Aangekomen 17 Jan. per s.s. ."Malaya" van Penang. de heer en mevr. W'erntluiL. John l'etri. C. Strengaort,.. E. Wernthal. ('. Hiley. \V. Bornemann. G. Maclean, C. Paterson, f», van Vloten, de .lap. vrouwen Josuyoen Isozakisan. deChin Chuah Kay Ping en Chnah Kay Kau. benevens dekpass.. IK » por s.s. «van Hogendorp" van Asahil heeren Sehlundt, Jung, Laurent, Rouch, Ginguagel, Dr. Soenkono met ecbtgen.. iongeh. Soemantrié, Inl. vrouwen Inih. Kaïjw Soetinah, benevens dekpassagiers. Vertrokken 18 )ier >.-. .van Lansberge' naar Sabang, de heeren S. de (Traaft, .). de Groot, G.Lulofx. A. P. Honeoop. W. Schadee. F. E. Larmené met echtgenoote. boneyens dekpassagiers.
Scheepstijdingen.
Het ss. Indragiri vertrekt 20 Jan. om 12 uur naar Penang. Postsl. 10 u. en 10 u. 30m. voorm.. Het ss. van Hogendorp vertrekt 22 Jan. v.m. om 10 u. naar Asahan. Paneh en Singapore. Postsl. Ti u. 45 min. en 7u. 15 min. voorm.. De Runiphins vertrekt '21 .tan. om lo uiir v.m. naar Singapore, Batavia, enz. Postsl. 6u. 15min. en 7u. 15 min. voorm.. De dc Weert vertrekt morgenmd. om i u. naar .lava. Postsl. 1 uur en In. 30min.. De Tabanan is 17 Jan. te Rott. aangekomen. Ue Kawi is 17 Jan. te Snez aangekomen. riefiting Holland. De Rindjani i- 17 Jan. Perim gep.i richting [ndië. De O ran je vertrok 10 Januari van Colombo, richting Holland. De Prinses Juliana is lti Januari aangekomen te Genua, richting Holland. De Tambora arriveerde 10Januari te Marseille. richting Holland. De Koning Willem 11 arriveerde 1:. Janaari te Amsterdam. De Ophir arriveerde 26 Dec. u- HarseUl^ ting Holland,