Vendutie wegens vertrek der familie op Maandag 29 Maart 1915 o 1 es avonds om 'i uur ton huize van deo H» er €. 1. JOHN SOM ambtenaar bij de Eastern Extension Telegraph. Co. Medan, Prins Hendrikstraat van een zeer goed onderhonden INBOEDEL: w. o. Djatti- en rottan meubilair, hang- legen dispenskasten- Petrdleu.n hang-en muurlampen enz. en/. Te bezichtigen op deu dag der verkoop van af 4 uur 's namiddags. Mei. opdrachten belas en zich gaarne De Venduhouders LAUTENBACH & Co. Telefoon No. 68 huis No. 428 SS4.S Vendutie op 1 April 1915 des morgens iü uur teu huize van den \lear A. G. C. Körner Bekalla. van den goed onderhouden INBOEDEL w. o. een Rensbuggy op ï übberwielen, een gramophoon met 60 platen enz. enz. Met opdrachten belasten zich gaarne : de Heer J. H. KCIJPER. Bekalla. Ernst LOCHER. Medan. en de Heeren van Bekalla. 8821
De Sumatra post
- 29-03-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 29-03-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 74
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
advertentiën: Felicitas Rosé: De Eiks van Eichen Roman uit een kleine stad, prijs f 2.90 Boekhandel J. HALLERMANN Medan — Tebing Tebing
Advertentie
••••®®®®®®®®®®«.®®c«B®®®©s®®®®® m mm Bffif Mphlpib Jt* fin • Avl AMivHAvM IK VU» Leveranciers van Ie kwaliteit * Telopli. 22 ïSI f@«@®®®e:®®tt®®®®®«!e®c®®®®®®«®@s®@ "^■bé^bhe*Mß—n__~■__~_mKWin_Ki_n-i_____uMM«a«««^n_at^naMmm««M__*_*^ DAVID BBIME & Co's: Universal Washing Maeerating Washing örêpelng Sheeting Blanketing Machines. Inlichtingen en prijsopgave verstrekken gaarne VAN NIE & Co. 2325 Medan-Belawan-Tandjong Balei.
Uit 't Moederland. 25 Dec.-11 Jan. Nederland en de oorlog. Landsverdediging en aanbesteding.
Het leraal orgaan de Fakkel schreef 1; Februari : „Wg vernemen van betrouwbare zijde het In d^. tweede helft vau 1912 werd door de Hoil. IJzeren Spoorwegmaatschappij aanbesteed hei maken van. bruggen ten behoeve van het baar aan te leggen tweede spoor op de orinchem—Geldermalsen. Deze lgn loopt dwars door de inundatie-lijn Arkel—Leerdam, in de onmiddellijke nabijheid van de forten, die den toegang .tot de in geval van oorlog te inundeeren terreinen moeten verdedigen. den bouw werd onder meer ingeschrev'v _i'-or de firma Klönne te Dorimund, tegen ecu zóó lagen prgs, dat naar ieders overtuiging daarop een groot bedrag verloren moest worden. Ofschoon dus voor de hand lag, dat bijzondere omstandigheden haar zoo begeerig en doen zijn het werk te kiijgen, werd her haar, ais vereweg de laagste inschrjjfster, toegewezen. Half 1913 werd de arbeid aangevangen, en kort vóór den oorlog was hjj voltooid. Een jaar lajjg hebben Duitsche ingenieurs, werkmeesters en arbeiders, vermoedelijk allen reser.¥ƒ o ffi eieren en sergeants, benevens toekomstige Duitsche soldaten, de gelegenheid gehad dat deel onzer defensie nauwkeurig te bestudeeren, waartoe zij anders niet licht in staat zouden geweest zjjn.
Wij maken van het gebeurde geen verwijt aan de H, IJ. S. M. De schuld ervan ligt in de lichtzinnige onverschilligheid, steeds door ecu overgroot deel van ons volk getoond waar het onze landsverdediging en de mogeliikheid van oorlog betrof. Zal men in de toekomst voorzichtiger zijn ? Zal een minister van oorlog deze dingen onmogelijk maken F"
Diamant te Scheveningen.
De Haagsche redacteur van De Tijd schrijft naar aanleiding van zijn bezoek aan de sociëteitslokalen van de Hollandsche club Antwerpia, die heel den winter geïnstalleerd is iv Hotel Altenburg, op Scheveningen:
„Het ruime lokaal was geheel gevuld met menschen van allerlei nationaliteit, waren Hollanders, Oostenrijkers, Italianen, Spanjaarden en Belgen, allen lieden, die geïnteresseerd zijn bjj den Antwerpschen diamanthandel en die nu een veilig sanknoopingspunt te Scheveningen gevonden hebben. De toevloed, aangewakkerd door vrienden en verwanten, werd zóó groot, dat het bestuur sefeoiie noodig achtte, de contributie verhoogde en ballotage instelde. Ue „grooten"—ongeveer 800 in getal — komen nu in Altenburg, de „kleineren" in het Circus-caf'é.
Het ging er woelig, maar toch vriendschappelijk toe eu toen ik in de geheimen der conversatie was ingewijd, bemerkte ik, dat er een fornieele beurs werd gehoudeo. Daar waren handelaren in ruwe en geslepen diamant, de laatste weer in allerlei kwaliteiten en karaals, van donker-gele af tot het helderste water toe, groote, kleine, ja, allerkleinste. Op verzoek van den heer Dotsch, den uiterst welwilienden secretaris, werden mij allerlei partijtjes getoond. Oe bezitters droegen die op de meest nonch?lante wijze bij zich, in de bekende papierverpakkingen, opgeborgen in den binnenzak van-het vest. Sommigen hadden voor dui•i en tienduizenden big zich en in totaal was er naar ruwe schatting voor meer dau een millioen gulden in het lokaal aanwezig. De handel beduidde in de laatste dagen niet veel, verzekerde men mij,, maar vóór de blokkade, waren dagelijks veel Amerikaansche handelaren aanwezig. Het waren meest wel interessante typen, nagenoeg allen van joodsche afkomst. Donker uiterlijk, pientere gezichten, levendige gebaren. Jongelieden, mannen van geposeerden leeftijd, grijsaards met lange haren en baard. Een voor my geheel vreemd wereldje.
Allerlei bepalingen zijn door het beursbestuur gemaakt in het belang van den reëelen handel en, naar men mjj verzekerde, kwamen er geen onaangenaamheden voor. Het ruime, hei-lichte lokaal — veel licht is noodig bij de waardeering der steentjes — dient tevens als sociëteits- en ontspanningslokaal. Het bestuur heeft plannen, om een eigen, tijdelijk gebouw te stichten.*
De heer Henri Polak, naar aanleiding van het bovenstaande gepolst, sprak als zgn overtuiging uit, dat voor de toekomst niets te gi.-sen valt. Hij merkte daarbjj op:
In Scheveningen zyn in dit seizoen reeksen woningen, gemeubileerde villa's enz. te huur. Groote en kleine beurzen vinden er keuze. Dus zijn de heeren daar neergestreken. Dat de geheele Antwerpsche diamanthandel te Scheveningen of Den Haag zou blijven, daar Was sprake van. Die menschen weten immers niet hoe 't met Antwerpen zal gaan na den oorlog. Niemand kan op dit oogenblik vaste piannen hebben en over een zoogenaaamde verplaatsing van een handelsbranche, vooral van den eigenaardigen diamanthandel, moet men niet licht denken. Daarvoor is enorm veel geld noodig en dan richt men nog niets uit zonder goede krachten. En die zgn te Amsterdam !
Op een stoomtreiler geschoten.
De „N. Kt. Crt." dd. 29 Jan. meldt
Gisteravond vertrok van IJmuiden, vermoedelijk zonder het v.ereischte permit, de stoomtreiler Elisabeth IJ M 181 uit de visschershaven. Een dienstdoende schildwacht loste op den treiler eerst het waarschuwende schot, eu teen daarop de treiler niet stopte, werden er meer schoten gelost. De treiler stoomde door, doch werd op zee aangehouden door de inmiddels gewaarschuwde loodsboot en de in dienst van het rjjk staande sleepboot IJmuit den, die den treiler onder militair toezichnaar de visschershaven terugbrachten, in afwachting van de nadere strafbepalingen, die op het schip zuilen worden toegepast.
Uit Umuiclen werd nog aan het blad gelei nd :
Een nscler onderzoek heeft ons aangetoond, •Lit reeds tweemaal door de militairen moest wo! den opgetreden tegen schepen, die in gebreke waren gebleven de militaire orders na te komen. De eerste maal gold het een logger din zonder permit uitging ; daarbij werd evenwel geen gebruik van vuurwapens gemaakt. Met de Elisabeth is de toedracht als volgt: Alle uitgaande stoom- en zeil vaartuigen moeten een permit hebben, om te mogen uügisan. Aan den dierstdoenden schildwacht aan het siuiseinde wordt een schriftelijke opgaaf verstrekt van de nummers van de visschersvaartuigen, die een permit hebben. Hij donker wordt dan het schip gepraald en om het nummer geroepen, dat bjj opgaaf vergeleken wordt met de ljjst en bij aceoord-bevinding mag het vaartuig passeeren. Daaraan woidt stierg de hand gehouden en zulks is aan alle reederjjen en schippers van lsschersvaurtugen bekend.
De Elisabeth had een permit. De no. 181 stond op het lijstje, werd aangeroepen, doch om een onverklaarbare reden door den schipper riet beantwoord. Deze stoomde door, waarop de dienstdoende schildwacht 5 schoten scherp in de lucht afschoot. Toen daarop de treiler nog niet stopte, werden 10 schoten scherp op den treiler gelost, die niet geraakt werd en doorstoomde. De bemanning verklaarde, niet begrepen te hebben, dat zulks op hen gemunt was. Eén der kogels is aan de overzijde van de Vi.sebersbaven door de ramen en gordijnen gedrongen van de kantoorlokalen vau de firma Volker en Bos.
Zooals we reeds meldden, is de treiler op zee aangehouden en onder strenge militaire bewaking gesteld, gedurende den gansenen nacht, waarop geen enkele opvarende den treiler mocht verlaten.
Nadat een onderzoek had aangetoond, dat niets kwaads bedoeld en geen opzet in het spe! was, mocht de treiler uitvaren, doch den schipper werd verboden de reis mede te maken.
Jubilee J.M.K. Pennink.
De heer J.M.K. Pennink, directeur der gemeentewaterleidingen te Amsterdam, vierde 10 Februari zijn zilveren jubilee. Den lOen Februari 1890 werd de heer Pennink namelijk benoemd tot ingenieur der Duin watermaatschappij. Hij was er speciaal belast met de werken in de duinen hg Leiduin. Bij de overneming dezer maatschappij door de gemeente, op 1 Mei 1896, werd hy benoemd tot chef der technische afdeeling, en den len Maart 1897 tot ingenieur-onderdirecteur. Eerst den len Juli 1899 trad het personeel der Duinwatermaatschappjj definitief in gemeentedienst.
Den len Februari 1900 volgde de heer Pennink den heer J. vau Hasselt als directeur der gemeentewaterleidingen op.
Den 29en Mei 1906 viel hem vanwege het Koninklijk Instituut van Ingenieurs de onderscheiding der Conrad-premie ten deel, die eens in de vijf jaar wordt toegekend. Die onderscheiding gewerd hem voor zgu als technische verhandeling omgewerkte voordracht over de prise d'eau der Amsterdamsehe waterleiding (1904) en zijn voordracht over de beweging van het grondwater ('905), verschenen in !'e Ingenieur.
Binnenkort zal, naar het Amst. Hdbl. vernam, van gemeentewege ecu werk in vier talen verschijnen, dat een verzameling is van alle proeven, in het laboratorium der gemeentewaterleidingen onder leiding van den heer Pennink in de jaren 1903 en 1904 genomen, inzake de beweging van het grondwater iv zuiver zand. Het werk zal een groot aantal afbeeldingen bevaten met toelichtenden tekst; eenige dezer afbeeldingen kwamen reeds voor in uenoemd artikel iv De Ingenieur.
Van verschillende zijden ontving de jubilaris op dezen dag blijken van belangstelling.
Wethouder Wibaut kwam als waarnemend wethouder der gemeente-bedrjjven —de hetude Vries was ongesteld — den heer Pennink gelukwenschen.
Het personeel der gemeente-waterleidingen verraste den directeur met een album — dat door gebrek tan tgd van voorbereiding nog niet geheel voltooid was — waarin waren bijeengebracht een Zr.er gl'Jot aantal futografieën van terreinen, werkeu, gebouwen, enz. van den dienst der waterleidingen. Dit album bevatte tevens de portretten of alleen de vamen van vrjj wel alle ambtenaren en werklieden van het waterleidiugenbedrijf. Als sen bizonderheid zij vermeld, dat de toto's ongeveer alle waren vervaardigd door deu ambtenaar, den heer J. H. Martelhoff.
De S. D. A, P. en de Godsvrede.
De afdeeling Amsterdam IX der S.D.A.P. heeft, naar Bet Volk van 10 Februari meldt, de volgende congresmotie ingediend ; „Het Congres der S. D. A. P., overwegende, dat het Kopen haagsche congres van 1910 aan de sociaal-democratische partijen heeft opgedragen om, ingeval een oorlog mocht uitbreken, de daarbjj optredende politieke en economische crisis te benutten om de arbeidende klasse wakker te schudden; overwegende, dat de Partijleiding dit deel van de Kopenhaagsche resolutie niet terstond na het uitbreken van den oorlog heeft uitgevoerd, maar door het aanvaarden van den Godsvrede heeft veroorzaakt, dat de Partij haar aauvalskracht had verloren, o.a. tegen de leeningswet van minister Treub, waardoor de sociale wetgeving ernstig wordt bedreigd ;
keurt de houding van de Partijleiding ten opzichte van den Godsvrede af."
Advertentie
Vendutie wegens vertrek op Donderdag, 1 April 1915 des morgens ten 9VS ure in het oude Doktershuis te Loeboe Dalam' van den goed onderhoaden INBOEDEL van den WehEd.Gteb. Heor Dr. J. ADAMS w. o. hang-, leg-, etens-, spiegel- en boekenkasten : bureau-ministre, buflet, tafels met marmeren blad, planten in porten en tonnen enz. enz. Vrij vervoer der goederen naar Station Kwala Begoemit. Met opdrachten belasten zich gaarne de Venduhoudeis LAUTENBACH & Co. Kesawan H, telefoon 68. huis 428. 8866 . , Vendutie op Donderdag, 1 April 1915 des morgens 91,., uur in het Bioscoopgebouw te Pematang Siantar van deu nelten en gced onderhouden Inboedel van den Heer B. ÖPPENHHIM Simbolon» Estate w.o. 1- en 2 persoons- le.likinten, hang-, n: uurstaande en schemerlampen, rotlan- en djattimeubels, Singapore meubels, fotografietoestel, planten en chevelures in potten enz. te veel om te specificeeren. Met opdrachten belasten zich gaarne de Heeren van Simbolon Estate eu de H<-e;en : 6. B. C. VAN AAKEN, Naga Hoeta Estate. F. KOHLHASE. Pematang Siantar. V. FEYER, Bangoen-Estate. 8874 Hef beste adres UH-NÏÜE-HEE is Herman t. Lefèbre Medan Telef. 271 8489
Advertentie
■ mmmm^mwmwm^mmmu^masmi I Speciaal tarief. Handelsvereeniging J. A. LIND. I Medan tei. 246 T. Tinggi tel. 31 " ' " "■'■" ' - I LI I [ CARBID 500 EHG. POND f 75--50 8- JJ ÜW JJ JJ JJ ü' „ 5 KILO „2.10 j. jl MoiKort & Zoon. I Engineers I