Het auteursrecht ran don inhoud ran de ondenolgende telegram men wordt rerzekekcrd volgens de wet ran 21 Dec. 1912 (I.ditoh taatsblad No. 600.] 28 Augustus.
De Sumatra post
- 28-08-1913
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 28-08-1913
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 201
- Jaargang
- 15
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Uit den Archipel. Telegrammen.
Mutaties.
Ontslagen is op verzoek na volbrachten diensttijd eervol uit den militairen dienst de majoor der infanterie B. H. Franssen Herderschee.
Verleend is na zevenjarigen dienst negen maanden verlof naar Europa aan den eersten luitenant der artillerie R. F. C. Smith en een jaar verlof wegens langdurigen dienst aan den kapitein der infanterie A. H. Bennewitz.
Verleend is na negenjarigen onafgebroken dienst in Ned.-Indie elf maanden verlof naar Eu ropa aan den militairen apotheker der eerste klasse D. Raven.
Wegens zevenjarigen dienst in Ned. Indie negen maanden verlof naar Europa aan den kapi tem der infanterie J.P. Hendriks.
Jubileum N. I. S.
De loaomotief 'deelt mede, dat met het jubileum van de Ned.-lndische Spoor, Mij., op 27 dezer, niet alleen de ambtenaren van den eersten tot en met den vierdsn rang een gedenkpenntng en de andere ambtenaren en ook de werklieden, ingeschreven in het ondersteuamingsfonds, een gratificatie ontvingen, maar ook in het pensioensreglement nog verbeteringen zgn aangebracht, waardoor het weduwenpensioen zai worden gebracht op een minimum van vierhonderd gulden.
Werkstaking geëindigd.
üe Javabodt verneemt uit Semarang, dat de werkstaking op de werf van het Semarangsche Veem gtëindigd is. De werklieden meldden zich weder aan. Geen hunner eischen werd ingewilligd.
De actie op Timor.
De militair commandant van Timor meldde dd. 4 Augustus: Op 80 Juli sneuvelden bij het ravijn te Moetilan op Pantar door het vuur van enkele in zwaar begroeid terrein achter steenen opgestelde schutters 8 Inlandsche fuseliers. De pensioenen van het personeel der N. I, S. De Java-Bode meidt dat de conferentie van de directie der Ned. Indische Spoorweg Mij. en autoriteiten van de Staatsspoor betreffende een regeling van de pensioenen van het personeel, thans nog in dienst van de Ned. Indische Spoorweg Mij., voorloopig is uitgesteld. Her Comité van beheer der Ned.-Indische Spoorweg Mij, verwacht instructies uit Neder land. Enkele stations krjjgen andere benamingen.
De Rubbertentoonstelling te Batavia.
Ue Jav*-Bode meiai a»t de heer Liefrinck, directeur van het Departement van Financiën, die op de Maandag gehouden rubberplaatersvergadering te Batavia, aanspoorde tot deelneming aan de rubbertentoonstelling met congres te Batavia, succes heeft gehad. De planters hebben e» de vergadering besloten tot deelneming. Voor eenige duizenden is reeds ingeteekend. De collectieve inzending is krachtig begonnen.
De arbeid der gevangenen.
De Java-Bide meldt dat de opbrengst van den arbeid der gevangenen m geheel JNed.- Indië over 19*2 bedraagt 2 /, millioen, wat de helft van de uitgaven voor bet gevangeniswezen ■_ De verhouding wordt steeds guustiger.
De «entrale gevangenis te Meester Cornelis. De Java Bode meiat, dat man sinds eenige weken bezig is te Meester-Cornelis een terrein geschikt te maken voor den bouw van ren centrale gevangenis. De bouw zal 4 jaar duren. Het bouwplan werd gewgzigd, vooral wat de zukeninrichtmg betreft. Een groot terrein zal worden beplant met Java-jute, te gebruiken voor de vervaardiging van de gevangemskleeding.
Klandestiene opiumsmokkelarij.
Ue Java-Bode meldt dat aan boord van het stoomschip Tjmanoel door da politie in het matrozenlogies achterhaald zijn 48 aarden potjes met gesmokkelden opium.
Ontevreden spoorwegpersoneel.
De Java Bede verneemt nit Soerabaia dat onder de opzichters en machinisten op de OosteTlijnen groote ontevredenheid heerscht over de Regeeringsbepaling, volgens welke met ingang van 1 Januari 1913 vijf procent ui worden gekort op het mijlengeld ten bate van het weduwen- en weezenfonds.
De heer Coenen, het nieuwe lid van den Raad van Indië.
De Java Boae meldt, dat Woensdagmorgen te Priok met de Van Overstraten uit Makassar de heer Coenen, het nieuw benoem de lid yan deu Raad van Indië, arriveerde. Hij werd niet officieel oatvangen.
Piognostics bij de rechterlijke macht. Naar de N. Soer, Cf. verneemt, is de aanbeveling door de beperkte vergadering van het hooggerechtshof voor het presidium van deu raad van justitie te Soerabaja aldus opgemaakt: Mr. H. Matthes, mr. J. C. Hubreglse, mr. J. Th.de Lussanet de la B»bloniére, mr. 1. Du pare en mr. A. J. van Buuren. Open zijn op het oogenblik het presidium van den raad te Medan [door de benoeming van mr. Duparc tot advocaat generaal] en van den raad te Soerabaja. Door een eventueeie benoeming van mr. Hubregtse of mr. De Lussanet komt een der kleine raden van justitie opea, door de benoeming van mr. Dnparchet ad i ocaat- generaalsc hap. Men zou zoo- zeggen, merkt het Soerabajasche blad op, dat voer ieder van de vijf heeren dus zeker een mooie betrekking open is, De drie kleine raden en de groote raad van Soerabaja moeten ieder een president hebbeu en het advocaat-generaalaohap zou bij benoaming van mr. Duparc te Soerabaja vacant i komen, \ Nu" is" de betrekking-van president van den raad van justitie te Soerabaja alles behalve een sinecure; zeker behoort ze tot de meest verantwoordelijke betrekkingen in de rechterlijke macht, aoodat wel niet alle vjjf de heeren daarvoor in gelqke mate in aanmerking zullen komen. De beide eersten op de ljjst zijn kort ereleden voor het presidium van den raad te Batavia niet benoemd, hoewel door de beperkte vergadering destijds aanbevolen, en mr. Dijkstra is hun voorgegaan.
Het zou dus waarschijnlijk zgn, dat mr. De Lussanet de beste brieven heeft, te meer omdat deze geruimen tgd lid geweest is van de civiele kamer te Soerabaja en nu en dan het voorzitterschap van die kamer ook met succes heeft waargenomen. Maar bij zulk soort benoemingen komen allerlei factoren in aanmerking en als Buitenzorg het weer niet eens is met het hof, dan kan ons nog een verrassing wachten.
Voorloopig mag men het echter wel op nummer 3 van de voordracht houden.
Ons Dagelijksch Nieuws. Mhdan, 28 Augustus. Mutaties.
Men seint ons: Benoemd is tot tijdelijk adjunct-boekhouder bij het Vendukantoor te Medan de klerk op hei Vendukantoor te Batavia E. J. van den Broek.
Geplaatst wordt bij aankomst bg de troepenmacht ter Sumatra's Westkust ler nadere indeeling de kapitein D. Bakker, vau verlof uit Nederland terugverwacht.
Overgeplaatst is van den dienst van aanleg te Pangkalan Brandan naar het subsistentenkader te Batavia, ter beschikking van den chef van het wapen der infanterie, de majoor der genie H. van Tongeren.
Van den gewestelijken en plaatselqken geniedienst van de derde militara afdeeling op Java te Soerabaja naar den dienst vau aanleg der Atjeh-stoomtram te Pangkalan Brandan de majoor der genie R. R. Gastens.
De overplaatsing van den ontvanger Fisher, tijdelijk werkzaam gesteld als verificateur te Tandjong Poera, is ingetrokken.
Werkzaam gesteld is als ontvanger en overgeplaatst van Batavia naar Tandjong Poera de verificateur Brugman.
Duitsche en Madras-mail.
Naar ons mt Penang geseind wordt, is de Duitsche mail heden per ss. Malaya, de Malrasmail per ss. De Ksck van daar naar Dcli verzonden.
Personalia.
Naar wg vernemen, zal de heer L. Weigand, hoofdadministrateur van de Sanembah-Mij., in November e. k. voorgoed naar Europa vertrekken ca dan wordeu opgevolgd door deu heer A. Tameling, tnaus hoofdadministrateur der Medan Tabak Mg.
De passar-malam.
Le waren vandaag op de Esplanade weer ijverig in de weer met het voltooien der verschillende kraampjes. E.-n enkele bouwde zijn ruimte nog wat uit, zette er 'n atap-verlengstukja bij en bracht er reeds zgn barang en zgn potjes, vlaggetjes ca kleurig doek voor de garneering van 't inwendige en front der kraampjes, ten einde morgen reeds zoo vroag mogelijk met de zakea te kunnei beginnen. Vijf dagen lang dan dagen van „banjak oentoeng', — naar zij hopen en verwachten.
Nieuwe Telefoonaansluitingen.
Bindjey 20 Tjoeng Njau Kaïn, Luit. Chin. g 21 Goh Chiau Tam. Medan 382 Secretaris Cuituurraad. g 383 J. W. Metz. Patisah. f 884 Hoofdingenieur B. O. W. Manggalaan. g 385 General Rubber Cy. Hüttenbachstraat 13. T. Tinggi 69 Politiestation Dolok Masihoel.
Opgeheven aansluitingen.
Medan 101 Bareau Topografische Dienst. T. Tinggi 69 Politiestation Mendaris.
Bataksche coöperatie.
De Batakscbe coöperatie, hoofdzakelijk in 't leven geroepen ter wille van het aardappelbedrijf op de Karo-floogvlakte, is met 1 Augustus formeel in werking getreden.
Het pandhuis in poeasa-tijd.
v\g neboen er eens naar geïiformeerd hoevele panden er in den poeasa-tijd wel in 't pandjeshuis beleend worden. Ruim duizend per dag, antwoordde men te bevoegder plaatse, wat dus ruim dertig duizend panden in één maand tijds beteekent.
Op gewone dagen is 't gemiddelde 500, of 150U0 panden per maand.
Voor toeristen in de Bataklanden.
In een advertentie in dit nummer wordt aan het reizend publiek bekend gemaakt, dat de paeangrahans te Sariboe Dolok, Harangaui en Tiga Ras voortaan alleen toegankelijk zijn voor hen, die zioh voorzien hebben van een schriftelgke vergunning van het Hoofd van Plaatselijk Bestuur te Pematang Siantar. Een dergelijke vergunning is mede noodzakelijk voer het gebruik van de motorboot »Kok« op het Toba Meer. * De vergunningen z\jn te bekomen bij den assistent-resident ter beschikking te Medan, den controleur te Loeboeq Pakam, den civ.-gezaghebber te Kaban Djahé en het Hoofd van Plaatselijk Bestuur te Pamatang Siantar. Deze maatregel van orde is blgkbaar getroffen in verband met het sterk toegenomen toeristen-verkeer in de omgeving van het Toba- Meer. Hij valt zeer zeker te billijken met het oog op de beperkte ruimte en is in het belang van reizigers zelven. 0* «'II '
Resident Rahder.
Men seint ons uit Batavia: Ontslag is verleend op verzoek met ingang van 3 October na volbrachten dienst, eervol, uit 's Lands dienst, aan den resident van de Oostkust van Sumatra, den Heer W. J. Rahder. "
Mond- en Klauwzeer.
Men deelt ons mede dat op de ondernemingen Lau Boentoe en Soengei Roean mond- en klauwzeer onder 't vea is uilgebroken. Zoo ook onder dat in de sajortuinen rond Brahrang
Telegraaf.
Het verkeer langs den telegraafkabel Batavia—Singapore is hersteld.
Voorsluiting Engelsche Mail.
Met het ss. Alma is^heden post naar Penang verzonden voor de Engelsche Mail naar Europa.
Nieuw roolreglement.
Het ontwerp voor een nieuw rooireglement voor Medan wordt een omvangrijk stnk wetgevende arbeid. Het zal vermoedelijk om streeks October, na behandeling van de gemeentebegrooting voor 1914, aan de orde kunnen komen.
Serdang Tabak Maatschappij.
De administrateur dt.- Serdang Tabak Mij. de heer G. R. G. Jeppe, deelt ons mede dat hjj naar Europa vertrekt en gedurende zijn afwezigheid de heer J. Wolff, administrateur der onderneming Adol i n a, met de waarneming der administratie is belast.
'n Diefachtig bediende.
Door de politie is zekere fUaen Goerbilah gearresteerd, die als bediende werkzaam was bij den Inlandschen arts op Ramboetan. De verdachte moet met behulp van 'n valschen sleutel een bedrag van ongeveer 100 gulden uit een der kasten van den inlandschen arts hebben gestolen. De man ontkent echter alles.
Een apodictisch telegrammetje.
Het Baiaviascae M. v. d. Ü. vestigt de aandacht op ecu grappig telegrauuaetje uit Medaa aan het Bat. Fwnbl. van 20 dezer:
Wie iij n de Schuldigen? De huidige aanvallen op assistenten bewijzen, dat deza geen tact hebben met koelies om te gaan. „Wij hebben overal gezocht naar verdere wijsheid van den correspondent —zegt hat N. v. d. D.—inzike die altijd belangwekkende kwestie der verhoudingen tusschen assistenten en koelies in Deli. Doch wg vonden verder geen woo r d 1 De correspondent had in die drie regels bljjkbaar alles gezegd, wat hij op het hart had, en wat er over de Kwestie te zeggen iB. Wie er nu nog een andere beschouwing op nahoudt, is een ezel, een botterik, tegen wien niet te redeneeren valt! ,De aanvfcllen op assistenten b e w e ze u, dat deze geen tact heboeu om met koelies om te gaan. gHabit I ffMeu zou kunnen aanvoeren, dat de koelies niet alleen assistenten aanvallen. Zg plunderen ook wel eens een paar kedehs, vermoorden sado-koetsiers, ja zelfs gebeurt het, dat zjj met elkaar vechten. Maar d»n hadden die kedehhouders gsen tact, eu die sado-koetsiers niet, en....
„De zaak is nu toch duidelgk genoeg! „Mtar waarom er luikeen haast achter zat, dat het geval geseind moest worden, dat alleen is ons tot nu toe nog niet heelewé&l duidelijk.'
„Swiep en Max" met Indische liedjes.
Binnenkort zullen We IWisse en Blokzijl weer in Medan zien. Volgens het Haagsche Vaderland hebben ze ean eigenaardige nieuwe bekoring weten te schenken aau hnn program door een paar Indische voordrachten.
Ze traden er mee op in 't Cabaret Artistique te Scheveningen. Het Tai. schrijft er over: Bescheidenlijk begint Pisuisse met te zeggen, dat hij en zijn collega — dikke, zwarte kerels aan een zwarten vleugel — eigenlijk beelemaal ongeschikt zija om de reine, teere poëzie van het Oosten voor te dragen, die men hooren moet uit verre verte uit den mond van feeïge meisjes en die moet worden voortgebracht door de goud.glanzige gamelang. Ook vermeet de voordrager zich geen oogenblik den waan, dat hij 't Maleisch goed zeggen zou. Doch men neme het aan, zooals het bedoeld is, namelijk als een eerbiedige hulde aan het heerlijke Insulinde en haar sympathieke bevolking en als een uiting van dankbaarheid voor de gastvrijheid daar genoten en het genot daar gesmaakt.
„Pisuisse droeg daarop „een nsïaf minneliedje en een droomerig slaapliedje voor, beiden getoonzet door Constant De Wal. Het eerste liedje, naïef en ernstig, gaat uit van de vraag: Waarmee zal men een lamp aansteken, als er geen pit in is? Ter inleiding van de stelling, dat men ook geen maagdeke lieven kan, tenzij er ernst en trouw in haar hartje leven.
„Ook aaa ons is het niet gegeven, de kwaliteit dezer Indische voordracht te benaderen en daarom zij alleen meegedeeld, dat onder Pisuisse's bewerking het eerste lied klonk als een gedragen litanie en het tweede als een wat te luide elegie.
„Het gehoor waardeerde hoogeljjk de goede bedoeling en was eenvoudig over het heele optreden ou*,er bloedeigen chansounaurs verrukt. Het applaus werd een ovatie en het wilde niet bedaren voor de heer Bargmann met een niet te drenken droogte kwam verklaren: »Die Herren sind schon abgereist".
SCHEEPSTIJDINGEN.
De Mout vertrekt a.s. Zondagmorgen om 8 unr naar Sabang. Postsluitingen 5, 16 u. nm. op 80 Aug., 5.30 u. op 31 Aug. De Rembrandt vertrok 19 August, van Suez, richting Indië. De Sindoro vertrok 24 Aug. van Colombo, richting Indië. De Goentoer arriveerde 25 Aug. te Mar» seille, richting Holland. De Koningin der Nederlanden passeerde 18 A_ws. te Qenne, richting Hollend,
Inbraak.
Gisteravond werd door de politie een Chinees gearresteerd, die bjj twee sajor-Chineezen op Petissa ingebroken en verschillende goederen gestolen had. De man werd nog in 't bezit der ontvreemde goederen gevonden. Ook bleek hg in 't bezit van valsche passen.
'n Rampok-partij.
In den avond van den twintigsten dezer —'t geval werd eerst vijf dagen later gerapporteerd — werd op dea weg van Dcli Taewa naar de Bataklanden door 'n achttal Javanen omstreeks half acht een Bataksche kedeh overvallen. De Bataksche kedehhouder werd door de rampokkers gegrepen en gekneveld, terwijl ook diens vrouw, moeder en kind weerloos werden gemaakt. Vervolgens sloegen de roovers hun slag, stalen veertig gulden aan contanten uit 'n kast en namen verder een karrevracht tinnetjes, kains, tabak en andere artikelen op hun vlucht mee.
Be recherche, welke zoo»ls gezegd eerst vij dagen later gewaarschuwd werd, deed nog na sporingen tot Goenoeng Rinteh toe, doch zonder resultast.
Vermoed wordt, dat de Javanen contractanten van daar dicht bij gelegen ondernemingen zijn geweest.
De „onschendbaarheid" der zelfbetaurders.
In artikel 4 van het reglement op de rechterlijke organisatie wordt bepaald dat, alvorens tegen vorsten, regenten of andere Inlandsche grooten in rechte kan worden opgetreden, daartoe het verlof vereischt wordt, voor zoover Java en Madoera aangaat, van den Gouverneur-Generaal ; ten aanzien der Baitenbezittingen, van den hoogsten gewestelijken aezaz Uebber. 8 s
<*1? SJÏ h"L*Tt' *' van een kon- besluit (btbl. 18#7 no. 10) den raad van justitie tot de competente rechtbank om van vorderingen tegen zoodanige vorsten enz. gericht, Kennis te nemen.
Art. 84. R.R. houdt reeds de bepaling in als een staatskundigea regel, welken mea ge' wenscht achtte ia verband met het ,eigenaardig standpunt dat Inlandsche hoofden en ambtenaren in de Indische maatschappij innemen* zooals de regeering eens het beginsel toelichtte.
Men zou dus kunnen meenen, dat eene aanspraak, tegen een der lands vorsten Kericht in rechte voor den raai van justitie („ v„kl£ gen verlof) zou kunnen worden geldend „. maakt. Men vraagt derhalve zich grondend op de genoemde bepalingen, residentieel verlof om dezen of genen landsvorst te mogen dagvaarden en... het verlof wordt geweigerd. Want er is iets, sterkei'dan verordening, klemmender dan wet voor dea voorzichtigen, zich zelf re specteerenden bestuurder, —er ia eene Buitenzoigsche circulaire welke de regeeringsopvatting ten deze aan de Gewestelijke hoofden van oestuur (meer speciaal aan den resident van SnfmrlJbt,H lfa°- V°6) mededeelt' Schrgtr Sgt Yu^"^ " ** *"' HU'
Dat geen resident erover denkt, ia strijd me deze regeenngsopvattin g het gevraagde verlof te verleenen,- niets is begrijpelijker dan dat Maar de leer van het gc'ieï nt fs toch wel zeer zonderhng en voert tot een resul" taat, waarop de vorsten in verknechting in de allerlaatste plaats we hebben durven reenen. Bij art. 19 van het tusschen het gouvernemen en de sultans aangegaan Politiek Contract is aan da zelfbesturen de eigen rechtspraak (oehou deus regeermgstoezicht) overgelaten. Oofc deze rechtspraak ». elk die haar ooit medemaakte weet net,-als alle andere symbolen van hun vorstendom, een naam zonder meer. Maar on verwacht brengt dit feit han toch dit zeer bizondere en werkelijk zeer ongewone voorn ht "fl mhdenreBi bekten ™ van he woord onschenabaar*worden en geheel en . buiten het bereik «n welke aanspraak ook, die .egen hen mocnt worden aangevangen. Want de regeering heeft eenerzijds in hare circulaire als hare meening te kennen gegeven dat onder de vorsten en inlandsche Loten, voor welke het forum van den raad van justitie was aangewezen, geensz.ns die zelfbesturen"* vorsten waren begrepen, welke i„ het 'eDot eener eigen rechtspraak waren gelaten * Eu waar ander^s die ei * J' een adat-rechtspraas i 3 .».«« «. pMk net forum bepalen dat over hem iZ* wordt reent gesproken, To^Z'. IZ^T Ï2in we°llmnrr°Za;orBtBfl,ia ™ reenten kan worden^getdl ""* "^ ,D Het behoeft nauwelijks «ez«_„i a«. *. x schroomvallige eerbied 'WÏ^^J» heid dezer grooten i 8 geweest, we ke deze^J" «Hing van regeringswege hééft doen on Staan" ondergrond van meer, j. yan zeer »lled_w! senea aard aan ten grondslag ligt. * g W»nt onze vorsten zijn zeer spilziek van aanleg en koopen van de, gretig aanhoudende w nkeaers misscuien wel eens meer dan zH zich Kunneu veroor,oven: J
Len verlof tot dagvaarding zou waarschijnlijk beslag, executie, faillissement en tal van andere onaangename dingen ten gevolge hebben welke men, m het eenmaal aangenomen stelsel' beter acht te vermijden. Daarom . . te' geve geen verlof en spore daarna naar eene uitlegging, welke die weigering rechtvaard.gt Het is natuurlijk mogelijk dat bij de regeering andere overwegingen hebben voorgezeten, noch niettemin, het resultaat is hetzelfde. O echter de weg goed is, of het maar mogelHk moet worden geacht door eene simpele gouvernementeele mededeelintr aan ..t.u. * u welke aan duidelijkheid "SLS^VSSi3-laten en welke aan het publiek tot baken atJek ken, hunne kracht te ontnemen, ieenevta„ welke weleens metnadrak mochten \Zffi U beantwoord haar ontkennend; mLhien anderen niet
Het lijk een vrouw gevonden.
Vanmorgen omstreeks elf uur werd 't commissariaat van politie door den heer van Yzeren, van het Immigranten-buteau, gewaarschuwd, dat er in de steenen parrit loopende langs de spoorbaan naar Bindjey ter hoogte van het pompstation door den overwegwachter 'n lijk gevonden zou zijn.
On middel Ijk begaf de heer van Daalen zich met 'n muntri-politie derwaarts en in zijn tegenwoordigheid werd het lijk uit het op die plek samengestroomde vuil opgehaald en op 't daarnaast gelegen grasveld neergelegd, 't Bleek 't Ivjk te zija van een krachtige, nog jouge vrouw, gekleed in sarong en wit kanten kabaja. Voor zoover uit de bijna onherkenbare gelaatstrekken viel na te gaan, moet 't het ljjk van een Indo Chineesche vrouw zijn en wel van Jiemand in goeden doen, althans naar de kleeren te oordcelen. Kostbaarheden werden op 't lijk niet gevonden. En evenmin zichtbare sporen van geweld. Slechts werd bij dea hals 'n z.vart-roode streep opgemerkt en kleurde er wat bloed bij neus mond.
Het lijk was al eenigermate in staat van ontbinding en is thans naar 't stadsverband ter schouwing opgezonden.
In het quarantaine-station werd oogenblikkelgk na de voorloopige schouwing van het lgk, appel onder de daar in de hongs ingekwartierde vrije en contractvrouwen gehouden. Doch daarbjj bleek, dat er niet een van haar ontbrak.
Een maatri-politie is intusschen ook naar de bangsals der Deli-Spoor gegaan om daar een 8 te informeeren of er soms een vrouw vermist wordt, aangezien de parrit, waarin 't lijk gevonden werd, ook langs die bangsals loopt. De mogelijkheid bestaat natuurlijk nog, dat 't lijk tengevolge van de bandjirs der laatste dagen van boven door 't water is voortgestuwd. Het onderzoek in deze zaak wordt inmiddels voortgezet.
Laatste Nieuws. Per Telegraaf.
Het -H-Wursrecl-t rsn den inheud van de ondervolgende telegramh men wordt verzekerd volgens de wet vsn 31 Dec. 191 S Undisc- Staatsblad No. 600.) 28 Augustus.
Nieuws uit Nederland. Gepensionneerd
is de gezaghebber van de Gouvernementsmarine P. Engelkes, en de hulpprediker C. J. I. Slnyk, (E. T.)
Overleden
is de beer Van Randwijck, ex-chef-secretaris van het Departement vaa Financiën in Ned.- Indië. (E. T.)
De „Koninklijke".
De Koninklgke heeft te Regensburg, io Beieren, een benzinefabriek opgericht. (E.T.)
De opening van het Vredespaleis.
Verleend is het Grootkruis der orde van Oranje Nassau aan Carnegie, den schenker, en Jhr. van Karnebeek, president van het Fonds voor het Vredespaleis.
Benoemd is tot Commandeur van de Oranje Nassau-orde Cordonnier, de ontwerper van het bouwplan en het Kamerlid Paigo, secretaris van het Vredespaleis-fonds.
Benoemd is tot ridder in de orde van den Ned. Leeuw de architect Van der Stenr.
Carcegie is onopgemerkt in Den Haag aangekomen. Hij bezocht gisteren het Vredespaleis. De electriciens staken. Echter is deze staking zeer beperkt en mitsdien schadeloos voor de illuminatie, welke door de politie extra wordt bewaakt. (E.T.)
Het nieuwe Kabinet.
Morgen heeft de beëediging van de nieuwe Ministers plaats (E. T.)
Nederlandsch vliegenier.
De Nederlandsche vliegenier Lao van Steijn is gistermorgen om 5 uur te Etampes opge< stegen en te 111/» var >n Hs»g geland. [E. T.]
Nieuws uit het Buitenland. De vertreden „stars-and-stripes,"
Uit Ottawa (Canada] wordt gemeld dat bij de militaire parade te Sasfcatoon een hoornblazer aan een vrouw die in een auto gezeten was, een vlag van de Vereenigde Staten, die hem in 't gezicht fladderde, ontrukte, niet het gevolg dat de vlag vertreden werd. De hoornblazar weigerde ziju verontschuldiging aan te bieden en kreeg ziju ontslag van den kolonel. Minister Hughes vernietigde vervolgens het besluit, daar aangenomen werd dat de hoornblazer was uit. getart.
Het incident wordt op verschillende wijzen in de pers besproken. (R.T.) *j
*) Z>u 't niet maar 't beste zijn, wanneer Ca Dada en Amerika er een flinken, modern, barbaarschen oorlog om gingen voeren P Zulke onaangename bagatellen worden 't best in menschenbloed opgelost Red.
Nanking gevallen.
Er komen uit verschillende bronnen besliste berichten dat Nanking zich heeft overgegeven aan de Regeeringstroejpen (R. T.)
Europeanen in Mexiko vermoord.
De bitigeischman Artbur Liwton en een Duitscher zijn door roovers vermoord in een «rancho' (een keet) te Michoacan in Mexiko.
De Regeering heeft beloofd de moordenaars te zullen straffen. (R. T.)
Engelsche diplomatieke dienst.
Ambtelijk is bekend gemaakt dat de Engelsche gezant te Weenen Sir F. L. Cartwright om* particuliere redenen aftreedt. Sir M. W. E. de Bunsen, de gezant te Madrid, volgt hem op,- terwijl Sir A. H. Hardinge ven Lissabon wordt overgeplaatst naar Madrid, (R. T.)