(Vaa ojjflj m«dn f o r ker.)
Aog. 1913 VII. Est sn drinkgels gsn heden.
Wat de vreemdeling in Londen al spce" dig mist, het stjn ds eigenlijke caté's, zooals men ze kent op de Par ijscfce boulevards. Er ii eenvoudig geen gelegenheid waa* men aan den straatkant buiten kan sitten. Er zijn daarentegen vele bars vat velschillende soort sa zq wordsn drukbezocht. Vrouwen mogen sr niet binneu komsn en zoo ziet men hier en daar dat voor een nauwe deur vrouwen mst kindsren B Ook bierhuizen naar Duitsehen trant zijn in Londen niet bekend Of eigenlijk toch ééa dat er op lijkt. Het heet , V olde Cambrinu»" ia Rsgemsfraat by Picca il y Circus, een restaurant dat eenigermate asn onze Poort van Cleef doet denken. Het is eso gelegenheid, dis veel door Duitschers wordt bezocht en waar man kans heeft ook Hollanders aan te trtfisn, die geregeld Londen bezoeken. Bijzonde/ «select* is dit biei huis -restaurant echter niet, maar het veidient vermelding als een variëteit. De E&gslschman heeft geen behoefte aan bet café-leven zooals wij bet kennen. Da mindere man vergenoegt zich met de spuh" (public bar), ds heeren fijn allen lid van een der talloose clubs, die bij grooter comfort te vergelijken zgn met onze sociëteiten, hoewel ffde Witte" in dsn Haag, noch eenige andere in ons land se nabij komt. De ontzaglijke gebouwen in het West End en aan de Theems, waarin de; • clubs zijn gevestigd, bevatten alle mogelijke waalde en geriaflqkheid. Bij introductie kunnen ook niet-leden daarvan prefi «aren, maar er blijven altijd vele rui» ter, waarin uitsluitend leden mogen kom»». D» clubgebouwen zijn tegelijk hotels, waar zelfs honderden Engelschen blijvend wonen. Een der prachtigste van den nieuweren tijd is dat van de Engelsche automrbielclub, waar groote kapitalen zijn besteed aan de inwendige inrichting, zoodat er een fabelachtige lnxs beeracht. In het vore: staande heb ik bij de vermelding van de vele lunchrooms ala dia van Lyons, tegelijk ook reeds vele restaurants aangeduid waar men kan dineerer. In het West End zrjn bovendien een aantal befaamde restaurants, als Criterion, Holborn, Monico, Horseshoe, Trocadero en verschillende hotelr, die tegelijk als restauraties naam hebben. Daarbij zijn er enkele als het Ritz Hotel, die alleen voor millionnaire schijnen bestemd. Ean der fraaiste restaurants hasft voor Hollanders altijd nog zekere aantrekkelijkheid. Het is Frascati in Regentstraat, dat een goede twintig jaar geleden werd gebouwd door den Amaterdamschen architect Jan Springer als ••n onderneming van K asnapolsky. Er was •»n aanziet lijk kapitaal aan besteed en de verwachtingen waren groot. Is den aa»-v*Bg ging het zeer goed. Ds weelderige inrichting en de schilderachtige bouw ■naakten dit reataurant, toen in Londen in zijn soort een nieuwigheid, tot een groot» attractie. Er kwamen toen menschen nit de hoogste sfanden, zoodat «Kras" rtedi zeker was van het succes. Frascati kad echter een groot nadeel: het was niet ge» legen in het eigenlijke centrum van de voornaamste theaters en music halls. N-* eenigen tijd, toen het nieuwtje er af was, verdween de aristocratie en zij werd opgevolgd door een lagere klasse van b*z*s« kers en de demi-monde. Toen ia er d* klad in gekomen en Kras hssft niet bet*; weten te doen dan zich met groot verlies uit de geheeia zaak terug te trekken. EVascati is daarna in verschillende andere handen gekomen. ledere nieuw* eigenaar kon de onderneming goedkooper inkoopeu totdat eindelijk een maatschappij de zaak brutaal aanpakte en er opeens een miliiesn gulden aan besteedde. De tijden waren nu gunstiger geworden, want h»i verkear had zich verlegd en JFtatoati lig1 ligt thans bater bereikbaar. De zalen zijn jp een sprookjesachtige manier, mat duizenden gloeilampjes in een weelde va; loovet verlicht. De inwendige bouw —• aan den gemalen Jan Springer te danken — werkt er toe mee om het denkbeeld te «even van een toovertuin en daarbij komt men onder de bekoring van de uitstekend» moziek, die voortdurend wordt uitgevoerd. Zoo is P.ascati tegenwoordig weer esn bloeiende onderneming, die zeer diuk word?; bezocht. Da waarheid is deze, dat hst publiek voornamelijk bestaat uit vreemdelingen sn uit Engalecheo, dit ru juist niet tot ds upper ttn b Al spreekt man aog altijd van sen Eagelsche keuken, toch ia ia alle restaurant» feitelijk de F.ans che keuken in zwang gekomen. Het esmge werkelijke verschil dost zich gevoelen in het gemis aan groenten zooals wij gsvroon zijn. Ze zija geheel bijzaak en onvoldoende klaar gemaakt. In soover zijn de Eo .gelachen trouw gsblsvsn aan ds traditie ra» de nationale keuken,, waarbij vleesch aa nog sam vleesch het hoofd ■ b;itanddeel was. D e uitdrukking «-grill room* voor eetsaal, doet i log altijd aan het voorvaderlijke braadspit denken, maar overigens is het ouderwets «he menu geheel osder Franschen invloed veranderd en uitgebreid. Om een denkbeeld te krijgen van een ioiddagaaal naar oud-Eagelschsn trant,; moet men in het Strand naar sSimpiou's<* «ean. Het is het «eniga eethuis in Lan-: l*n, waar 80? in cicbt oud-jEngelschen stij' «ordt opg«di*cht i«n het ia daarom ood*r *li« Engelschen beroemd. Allen kan er als ekksrbek zeer duur a la carte dineeren en b. v. een fyn viichdiner bestellen, maar de gewone prijs voor een middagmaal ts niet meer dan „two and»ix"off 1.50 Soep hipt achierwsïe, men krijgt direkt ie keus uit vier vleesehsoorte n, b.v. lamsbout, rcaatbeef. schspenvleesch en kalfskop. In de groots zalen rijden te.» uhen de werkelijk keurig geserveerde t&feiljes, w&genj*s rond, waarop do stukksst vleesch in blinkende pennen onder even blii ikende koepelvormige deksels te vuur «.'aan bo*en spintuavlammen. Die wageeij ss worden voortgeduwd door in het wit gs'deede koks met brsede witte mutsen op. A Is men daa keüner het verlangde vleasch bgeft aang*weze», kosttt eea der -rele rolv ragens naar Uw tafel, de kok heft hei deksel op eo bg begiet onder Uw tnozicht ht>t prachtige stak vleesch aan te snijden en een groote portie ta aerveeren. Wat ge ook hebt «itiskozeD, het is «onder t wijjfe! prachtig, onvergelijkelijk goed vleesob,. E is»envaudig niets op aan t» merkee. Volgens program krijgt ge ook jsvegetp bles", maar de in water gekookte ko 01, wa; Mop wij twee middagen werden gein ictserd, gaf niet meer dan een herinnering aan echte groente. Na dea eersten schotel 'kaa men een tweede po?de krijgen vaa dszsifde Tleeschsoort, «aar evengoed vaa m n der a&iere die op hst menu van den dog staan en zoo kan men voortgaan, steeda nieuwe porties bestellende, viermaal, vq finaal, ttf nog meer, zoolang tot men verzadigd is. fi 'iemand onzer, — waarby de Leids, jhe studt rot, die zich ia e.n zeer geiond Zoo krijgt men in Simpson's Restaurant een goed idee van de oude Engelsche keuften volgens het grill syrteem. De habitua* geven aan den koks allerlei instructies door bepaalde |sde«ltsn van bet atnk aan tt wijsan, wat meer vet of wat meer mager ts verlangen. Men moet een Britscae car nivoor xijo om het verschil ts proeven. Wij kunnsn ons niet begrepen, dat iemand sich i*g*!ijks op deza manisr vosden kan, hoe uitstekend zolk etn diner in zy» soort ook mag weren. Het restaurant is overigens *en merkwaardigheid en het wordt, in weerwil van den lagen prijs van het uj nat iinnertf door «en zeer goed publiek bezooh . Dat dit eethuis, reeds in 1828 opgericht, •*og altijd esn going concsrn is, wordt zeker hierdoor bswczan, dat hst nog in het 7orige j-tar aanzienlijk werd uitgebeld met •en paar nieuwe zalen aan hst dure Strand. ;Het tafellinnen, het vaatwerk, zilver-en glaawe-k is hier alles van de eerste qualiteit en de gsheele stoffering zondar overlading, maar van verzorgde degelijkheid. Wanneer een Eogeischmao eens wil ervaren hoe men eigenlijk op het continent iiossrt, met hors d'oeuvres, entiéss, eatrsmets en andere dingen die hij als on • oodigao poespas beschouwt, dan gaat hij naar Soho, de internationale buurt, waar veel Italianen, Zwitssr*, £ -^schan en aa ders vreemdelingen wonen. Het is vo! strekt geen deftig kwartier, hst ruikt er naar olie, uien en kmfliok, en overal leest msn opschriften in vrsemde talen Bier zijn tal van aardige kleine restauraties, waarvan vele esn groote reputatie bebben en ook verdienen. In de smalle straten van Soho, dis metst uitloopen op Shaftesbury Avenue —zq heeten Old Compton-, Wardaur», Rupsit- en Gerrard Street —vindt men deze keurignetts eethuisjes, waar men allseri te zorgen heet* wat vroeg te komen (het Engelsche 9 e«Buur is half acht) om plaats te vinden. De meest gezochte heeten d'ltsües, «Petit Riche", |-Ptnoli«, «Rin dsz«Vous«. wPlorence*, „Rjche" en „Villa- Villa". Van de beide eerst kaa ik met ondervinding spreken, want in beide h*b> ben we en familie gedineerd. Het waa esn eigenaardige gewaarwording, in het hart van Londen in een geheel vreem de omgeving te zija verplaatst eu beter m< t JFransch dan met Bagelsch terecht te kunnen, 't Was of *• opeens op Montaaartre zaten. Ia hei Restaurant d'ltalie bestond de geheele bediening mei den eigenaar inkluis, uit Italianen en onder sikaar brabbelden z