Hieromtrent werd door bemiddeling san den Nederlandschen gezant te Peking de volgende mededeeling ontvangen: l^oor de Chineesche Regeering is onlangs besloten tot de oprichting van verschillende proefstations. Om te beginnen zullen dit jaar worden opgericht te Nantung-hsien in Kiangsu drie proeftuinen voor katoen en te Fengyangbsien in Anhui twee stations voor veefokkenj; alsook èèn voor suikerriet en een voor bebossching te Chanchinghsien in Shantung. Het Ministerie van Landbouw rekent voor de oprichting van deze zeven stations met een bedrag van 150.000 doll. te kunnen toekomen. Het ligt in de bedoeling het aantal proefvelden voor suikerbouw en bebossching lateielk tot drie uit te breiden.
De Sumatra post
- 27-04-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 27-04-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 98
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
De oprichting van proefstationsinChina
Financiën en Handel. Verkoopkoersen.
Javasche Bank. Medan, 24 April 1915. Medan Tandjong-Poera Tandjong-Balei Béng kalis: Amsterdam zicht. . . . 99V_% T.T. . . . 997,7. Provinciën Vi "/» duurder. Straits zicht en T.T. f 1431/. Hongkong „ . « _ H 3 A Amoy . ■ ■ • ü2— Shanghay , , ,/ . 143\\
Wisselkoersen.
Nederl. Handel Mg. Amsterdam zicht Bank I. f 100 -N. f 99'/. TT. . I. fioo~N. f 991/. Provincieplaatsen >/, % duurder, ritraits Z/TT Bank $ 100 I. f 1427 , Hongkong id. id. , 100 =1. fll3— Amoy . _ _ ioo -1. f 109— Swatow . _ , 100 I. f 112 VS ■-^■—u—_-m—__Mn___^_^_«_^_^_^_^_i__^_M__^
Advertentie
ADVERTENTIES. * Vendutie wegens vertrek naar Europa op Woensdag, 28 April 1915 des avonds on 6 uur ten huize van den WEG. Heer F. H. VAN SCHUIJLENBURGH ambtenaar bij de B. O. W. Prins- Hendrikstraat Medan van een keurig netten nieuwen inboedel w. o. Java djatti meubilair (donker gecireerd) alles één stijl. Diverse kasten w. o. een mooie spiegelkastallen met kop^-r beslag. Een Irureau-mitiis're en boekenkast Een mooie klok met speel- en slagwerk. Tafels en wasch'afeU met marmeien bladen. Een eetkamer ameublement compleet, met uitscnnifbaie etenstafel waar-van kasten en buffet ook met koperbeslag. Eiectrische kroon- en muurlampen. Ledikanten, schilderden, porcelein en koperwerk. Een mooi stel glaswerk. Est! piano merk „Grotian-Stein weg" i Inmiddels E°n auto merk „Waltham" Juitdehand Ben dame» motorfiets 'te koop. Een Heeren fiets merk „Humber". Een Remmingion Schrijfmachine Een teekentafel, en een jaargang 191 tv/h Technisch leesgezelschap. Kijkavond Dimdag, 27 April \an 5-7 uur. Met opdrachten belasten zich gaarne de Venduhouders LAUTENBACH & Co. Teleïoon No. 68, huis No. 428. 8988 ._^^^^^__c^^^^^M^HM__________________E^__l^_____n_^_____^___________________E^_________i Geopend de Bloemenhandel FLORA PETISSA BINDJEIJWEG Telefoon No. 454 Houdt zich beleefd aanbevolen voor het leveren van diverse bloemstukken en bouquetten. 8803 Mevr. M. TEN CATE.
Cultures en Nijverheid. Bestrijding van de rijstboordersplaag
De Loc. ontving een brochure van hei depsrtement van landbouw, uitgegeven bij de firma Vorkink te Bandoeng, over „rjjstboorders en bun bestrijding", door dr. K. W. Dammerman.Na een uitvoerige en geïllustreerde uiteenzetting van de plaag geeft de schrijver de volgende bestrijding der rjjstboorders aan:
De voornaamste bron voor de boorderplaag is gelegen in de op het stoppelveld overblijvende rupsen, dus moet een bestrijding in de eerste plaats gericht zjjn op het vernietigen van deze hoorders.
Het beste middel daartoe is, dat het stoppelveld zoo spoedig mogelijk na den oogst diep ondergeploegd wordt, alle in de stoppels achtergebleven boordörs worden hierdoor vernietigd.
Is het niet mogelijk het veld te bewerken, dan moeten de stoppels afgebrand worden, maar ook dit zoo spoedig mogelijk na den oogst, daar anders de hoorders reeds zoo diep in de ondergrondsche stengeldeel en zyn gekropen, dat ze door het wegbranden van het bovengrondsche gedeelte van de plant niet meer geschaad worden.
De rijst moet afwisselen met een andere kuituur, hetzij tweede gewassen, hetzij tabak of suikerriet. In geen dezer gewassen leeft de rystboorder, behalve de vooral in droge rijst voorkomende paarse boorder, die ook in mais en suikerriet leeft.
Wanneer aldus gedurende eenige maanden achtereen geen rgst te velde staat, zullen de rijsiboorders zich gedurende dien tijd niet of zeer moeilijk kunnen voortplanten, en zoo goed als verdwenen zijn, wanneer men opnieuw rjjst plant.
Alleen in streken waar men ook gedurende den oostmoesson veel water heeft, en zgn sawahs geregeld en goed kan bevloeien, is het aanplanten van rijst na rijst geoorloofd, wanneer men althans zijn velden over gl >ote uitgestrektheid tegelijkertijd kan bewerken en beplanten. In streken m6t onvoldoende watertoevoer in den oostmoesson is afwisseling van de rijst me1 andere gewassen aan te raden, waarby de grond zoo goed mogelijk bewerkt dient te worden.
Blijven velden braak liggen, dan moeten zg zoo spoedig mogeljjk na den oogst goed afgebrand worden.
Begint men met den nieuwen rij staan plant, dan moet men zorgen, dat zooveel mogelijk de velden tegelijkertijd worden bewerkt, althans regelmatig na elkander en wel zoodanig dat alle velden in den omtrek bewerkt zijn voordat er uitgeplant wordt. Dit heeft dit voor dat pas uitgeplante rijst dan niet door boordervlinders kan bezocht worden, die gekomen zgn uit nabijliggende en nog niet bewerkte stoppelvelden, want ook al zjjn die stoppelvelden afgebrand geworden, dit afbranden kan zelden 200 volledig geschieden, dat alle aanwezige hoorders zijn gedood.
Een andere maatregel, die men steeds moet toepasser, is het van hoorders vrij houden van de bibit.
Daartoe moet de bibit elke 5 dagen nagezien worden of er ook boordereitjes op de bladeren zitten.
Wanneer nu de kweekbedden groote aaneengesloten stukken vormen, dan is het afzoeken lastig en kan niet volledig geschieden. Daarom moet men de kweekbedden aanleggen in lange strooken van niet meer dan I Meter breedte en aan alle kanten omgeven door een smal paadje, zoodat men gemakkelijk van beide kanten de jonge plantjes kan nakjjken en afzoeken.
Met het zoeken van de eihoopjes moet men heginnnen als de bibit een week oud is, en dit elke 5 dagen herhalen, want anders zgn intusschen de jonge rupsjes reeds uitgekomen en in het plantje gekropen, waar men ze niet meer ziet.
Het beste kan dit afzoeken geschieden door kinderen, ek kiijgt een klein blikje mee, half gevuld met water, waarop een laagje petroleum is gegoten. In dit blikje worden alle eitjes en ook vlindertjes gedaan welke op de kweekplantjes gevonden worden. Door de petroleum sterven ze spoedig. Hier zij er meteen op gewezen, dat tegelijker tijd ook allerlei ander ongedierte van de kweekbedden kan afgezocht worden, zooals wantsen en bladvretende rupsen ; dit op kweekbedden we<_zoeken van de eerstverschenen vijanden komt den lateren aanplant zeer ten goede.
O. k kan men de vlindertjes van de kweekbedden afhouden door in de nabijheid buisjes te p!_at_en roet vanglampen. Als de rijst reeds uitgeplant is, zou men te veel lampen moeten plaatsen, bovendien is het ook beter de eerste vlindertjes zooveel mogelijk te vangen, daar dit de voorouders zgn van de groote massa hoorders die later optreden. Dus alleen bg de kweekbedden loont het met lampen de vlindertjes weg te vangen.
Gaat men uitplanten, dan moet men geen zieke bibit uitplanten, en alle door hoorders aangetaste plantjes, dus die welke verdroogde spruiten vertoonen, verzamelen en nog denzelfden dag verbranden. Men moet die plantjes niet maar weggooien, want anders kruipen de rupsjes eruit en zoeken andere plantjes op en ook niet een dag of langer laten liggen voor ze te verbranden, anders ontsnappen de hoorders toch. Zoo ook moeten bjj.het wieden zulke aangetaste planten uitgetrokken worden met wortel en al, want breekt men den halm alleen maar af, dan is er veel kans, dat de hoorder juist in het onderste gedeelte van den stengel blijft zitten. Ook deze planten worden verzameld en nog denzelfden dag verbrand. De landbouwer neemt ook zelf wel eens maatregelen tegen hoorders, bv. door een is ander in het leidingwater le werpen. Het of natuurlijk niet onmogelijk, dat daaronder stoffen zijn die door de plant opaenomen, in staat zgn de daarin levesde hoorders te dooden. Mocht een deer lezers zulke middelen kennpn dan houden wg ons zeer aanbevolen voor mededeeling daarvan. Ook wel wordt door den Inlandschen landbouwer ler bestrijding -an de hoorders de stand van het water op •ie sawahs verhoogd en het water eenige dagen achtereen op die hoogte gehouden. Het is niet onmogelijk, dat door den grooteren druk als gevolg van dien hoogeren waterstand, het water gemakkelijker in de steeds dicht bjj den grond gelegen vlieggaten van den padiboorder en den witten rjjstboorder «an binnendringen en dat bierdoor een aantal dier hoorders wordt gedood, maar eenige zekerheid hieromtrent hebben wjj nog niet. De gestroepte rrjstboorder zal echter op die wjjze niet bestreden kunnen worden, daar hjj, althans in de oudere aanplantingen, zich op een te groote hoogte in den stengel verpopt. Nog moeten wij waartchuwen, dat men bjj bestrijding van een zoo ernstige plaag als die der hoorders, zich niet moet bepalen tot een der bovengenoemde maatregelen, welke men het gemakkelijkst vindt toe te passen, maar dat men ernaar moet streven alle genoemde maatregelen uit te voeren, alleen dan kan men de boorderplaag, die in vele streken telken ,jare groote schade aanricht, met succes bestrijden, en de schade tot een miuimun beperken.
WEERBERICHT van het DELI PROEFSTATION. MEDAN, 26 April 1915
JMMaMMMtMM____________-li-MMMMa»n-M--»--W--M-.-M»W» Barometer. , Temperatuur m.M. bjj o°. C. in °C. val 7 v-m. 12 ra. 5 iim. max. min. mm.M. 755.6 ' 756.51 754.7 32 4 22.2 j 0 | 27/4 ! 27 '4 23.5 | 0 % Relat Duur en vochtigheid. intensiteit van denzonneschan 7 v.m. 7 v.m. I2n_. 5 n.m. tot snm. 91 71 86 4.5
Advertentie
-" ..... . ..... i IN VOORRAAD «LAIEN RUBBER =CUPS= *MBMMmmmmmmm*BMMÊ^^mMmMMMßm Harrisons S Crosfield, 11 Telef. No. 200. Import Afd. 707Ö DE DEU SLACHTERIJ. MEDAN EN PEMATANG SIANTAR Bericht hiermede dat van nu af steeds eiken Woensdag Lams_.v'w_mb_'___li_-« l m mê\imamaßaaißmKTrimtmMßßMßßsmm vleesch en eiken Zondag Kalfs_o__B_i_B--H_BB_S________-Bn MHlll_lW__H__llllHl-_i !■ lllWlS________B______H_______B___l vleesch verkrijgbaar is. Beleefd aanbevelend, J. C. MANN Jr. Telefoon Medan zaak 264 „ „ huis 336 „ P. Siantar ui
Het spinnen van kapok.
In de Daily Graphic van 15 Febr. '15 komt de volgende mededeeling voor over nieuwe met kapok genomen proeven.
Na eenige bijzonderheden over den aard van kapok en de landen, waar deze vezelsoort groeit, wordt medegedeeld, dat gebleken is, dat ieder kleedingstuk, hetwelk slechts 1 lb. gekaarde kapok inhoudt, iemand die geheel gekleed is en niet zwemmen kan, voor onbepaalden tijd boven water houdt en het onmogelijk maakt dat hoofd en schouders beneden de oppervlakte van het water zinken.
Kapok is thans n.l. nog waardevoller geworden.
In verband met de kortheid van den stapel was het tot dusver onmogelijk kapok te spinnen, ja zelfs te kaarden. Thans is het echter aan een bekend Fransch geleerde, den heer M. J. M. de Saint Réné, een der grootste experts van het artikel kapok, na een onderzoek van 14 jaar gelukt dit probleem op te lossen. Hg is er in geslaagd kapok niet alleen te kaarden, maar ook te spinnen, kortom de vezel in zoodanigen toestand te brengen, dat zg op dezelfde wijze behandeld kan worden als zijde, wol en katoen, zonder dat de kapok intusschen de merkwaardige eigenschappen verliest, waardoor zij zoo belangrijk meer waard is dan deze andere grondstoffen.
In overleg met eenige Engelsche firma's heeft de heer de St. Kené te Londen in het openbaar eenige proeven genomen, om de voornaamste eigenschap van kapok, n.l. het f-nornifi drjjfvermogen, aan te toonen.
Deze proeven, welke genomen werden in een openbare badinrichting te Londen, toonden aan, dat iemand, die slechts een kleedingstuk, van kapok geweven, aanhad, uren lang boven water werd gehouden.
Naar aanleiding van deze proeven, heeft de Kapok Garment Coy, welke zich van de uitvinding van den heer de St. liété heeft verzekerd, reeds de handen vol met bestellingen. Allerhande kleedingstukken worden gemaakt, terwijl ook zolen om in schoenen te leggen worden vervaardigd, daar gebleken is, dat deze een uitstekend voorbehoedmiddel zijn tegen wintarvoeten.
Gebleken is verder, dat ongekaarde knpok ongeveer drie kwart van zjjn drijfvermogen verliest en daardoor veel minder waard is dan gekaarde kapok.
Door het blad, waaraan deze mededeeling is ontleend, wordt ten sterkste aangedrongen op uitgebreide proeven van Rpgeeringswege, opdat men het meest rmjgeijjke voordeel van deze uitvinding zal kuunon trekken.
Scheepstijdingen.
De Prinses Juliana arriveerde 22 April te Amsterdam. De Koningin der Nederlanden vertrok 24 April van Colombo, richting Indië. De Rembrandt vertrok 24 April van Colombo, richting Holland. D. Wilis passeerde 23 April Perim, richting- Holland. De Sindoro arriveerde 22 Apri' t. Suez, richting Holland. De Oranje arriveerde 20 April te Suez, richting Holland. De Tambora arriveerde 15 April te Rotterdam. De Kembanang arriveerde 15 April te Amsterdam. Do Rindjani arriveorde 18 April te Colombo, richting Indië.