ADVERTENTIEN. Kennisgeving. Tei gelegenheid van het Pinksterfeest zullen onze kantoren op Maandag 24 Mei a. s. gesloten zijn. NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ Sub-Agentschap : Medan Sub-Agentschap : Tebing Tinggi Sub-Agentschap : Tandjong Balei. NEDERLANDSCH INDISCHE HANDELSBANK Agentschap : Medan CHARTERED BANK OF INDIA, AUSTRALIA & CHINA Agentschap : Medan. 9273 Gevestigd: A. C. Bobbert Arts. Officier van Gezondheid. Spreekuren: Mil. Hospitaal van 10-11 v. m. Demrneniweg No. 7 van 4VS- 51/» n. m. No. 9280 Handelshuis te Medan zoekt vertegenwoordiger voor haar filiaal te Tebing-Tinggi. Salaris nader overeen te komen. Zonder goede getuigschriften onnoodig zich aan te melden. Brieven No. 9263 Admie. Sumatra Post.
De Sumatra post
- 21-05-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 21-05-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 118
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
N. V. Motel Mij. de Boer VERGADERING van AANDEELHOUDERS Vrijdag 27 Mei 11 uur v. m. ten kantore der Maatschappij. 9278 Familie te Medan vraagt voor het toezicht op 2 kinderen, alléén des daags, een net Indisch meisje. Brieven met opgave van verl_Sgd salaris onder No. 9265 Admie. Sumatra Post. Gevraagd Chineesche passar-klerk. Goede vooruitzichten voor geschikt persoon. Brieven onder No. 9264 Admie. Sum. Post. Ne Weeskamer te Medan, curatrice in het ** faillissement van J. KONING Jr. wonende te Medan, geeft aan tchuideischers in dat faillissement kennis, dat bij beschikking van den rechter Commissaris dd. 20 Mei 19i5. ia bepaald : le. dat de schuldvordering bjj deze Kamer ingediend moeten worden vóór den 24 Juui 1915; 2e. dat de verificatie-vergadering zal plaat» hebben op Maandag den 12 Juii I9ló de* voormiddags ten 9 ure in het gebouw vao den Raad van Justitie te Medan. Medan, den 21 Mei 1915. Namens de Weeskamer v_. De Secretaris, Ö2Bl GOSENSON. Liet by vonnis van den Raad van Justitie t» ■■ Medan ddo.lo April 1915 uitgesproken failLssement van IBKAHIMSAH, koffiehuishouder wonende te Laboean Dcli, is by beschikking van genoemden Raad ddo.7 Mei 1915 opgeheven. Medan, den 21 Mei 1915 Namens de Wee_amer-Curalrice De Secretaris 9270 GOSENSON.
TELEGRAMMEN. Nederl.-Indië. 20 Mei Dr. H. J. Lovink.
De Javabode meldt dat dr. H. J. Lovink, directeur van het departement van landbouw, nyverheid en handel, voorloopig nog te Tosari zal blyven, wjjl de malaria niet wil wyken.
De zaak- E. H. Pückel.
Het Bat. Handehbl. verneemt uit S.erabaja dat de uitspraak van den Eereraad in de zaak van den eersten luitenant der artillerie E. H. Pückel, te voren leeraar aan de H. B. S., vermoedelijk wel tot diens ontslag uit 's lands dienst zal leiden.
Sic transit.....
De Nieuwe Midden Java meldt: Uit een onderzoek is gebleken dat Raden Bei Poespa di Sosro er van verdacht wordt, de leider te zyn geweest van den rooftocht dien autobauditten indertyd iv het Poerworedjosche hielden De verdachte zal voor den Raad van Justitie te Semarang terechtstaan, daar hij een afstammeling is van den Sultan van Djokja.
De handel te Soerabaja
De suikermarkt te Soerabaja is lusteloos. De rysthandel aldaar is voonoopig stopgezet.
Mutaties.
Aan den assistent-resident van Ngawi C. A. de Munnick is met ijgang van 1 September, wegens langdurigen dienst, een jaar verlof veileend.
De overvel op West Ceram.
Blykens een bericht van deu militairen commandant van Amboina en Ternate weiden op 29 April by de beschieting van een patrouille naby Loemoli, Wes-t-Cerarn, gewond de inlandsche fuseliers Motodikron o, stbkno. 91072, Redjosentiko, stbkno. 68378 Gansar no. 78857, Rioet ro. 69106, Tamm no. 69037. Troenodikromo, stbkno. 77509, Keeserjacobs, stbkno. 43810. en Manasfoeli, stbkno. 73300.
De zaak Brinkman Söffing.
Heden werd de behandeling vnn deze zaak voor den Raad van Justitie te Batavia voortgezet met het verhoor van Sölfing, die mededeelde, gisteren in zoover te hebben gelogen, dat hjj Abdoel Hadap de cyaankali niet uit, een aardigheidje liet si kken, doch hem ulleen a!s proefkonijn gebruikte, daar l'riukman d« werking van het gift wilde kennen. Hg had gisteren Brinkman nog niet meer willen bezwaren. Daarna werd Brinkman gehoord. Zyn lezing van het moordgeval was aldus: Beiden wilden samen Aisa naar Konings brengen om Schaafsma te doen bevrijden. Bij de begraafplaats maakte Söffing plotseling den lust kenbaar om Aisa te bezitten. Brinkman moest hem niet hinderen, maar bij de spoorbaan wachten. Brinkman wachtte een half uur. Toen kwam Söffing terug met de mededeeling : „Ze ligt daar. Ik heb haar een jaap gegeven. Zij was niet willig". Brinkman zeide, dat hg hevig ontstelde, doch niet vroeg, hoede zaak zich had toegedragen, wjjl Söffing een eigenaardige kerel is, die je direct af-snauwt. Zij gingen samen huiswaarts.
De president wees Brinkman op het onwaarschijnlijke daarvan, wijl, to^n Söffing plotseling lust kreeg om zyn zinnen by Aisa te bevreiigpn, zjj dadclyk het geheele doel van dtu nacntelijken tocht opgaven. Brinkman persisteerde bjj zijn verklarii g. Söffing zat voortdurend te lachen om Brinkmans verklaringen.
Nederland. Nederland en de Oorlog.
Men zegt, dat het lid der Tweede Kamer voor Nymegen, Mr. Jhr. O. P. A. M. Nispen tot Sevenaer benoemd zal worden tot ty'deljjk Nederiandsch gezant by het Vatikaan.
De liberalen zyn len opzichte van de aanstelling van een buitengewoon gezant by den Paus verdeeld.
Het stoomschip Niobe, op weg van Kopenhagen naar Amsterdam, werd aangehouden en iaar Cuxhaven opgebracht. Toen overtuigend bleek dat b6t schip geladen was met mitrailleuses, bestemd voor de Nederlandsche regeering, werd het schip weer vrjjgelaten.
Door de Regeering wordt een onderzoek ingesteld naar ongeregeldheden, te Durban voorgekomen en waarby eigendommen van Rotterdamsche handelshuizen ernstig beschadigd werden.
Een door de Regeering ingediende suppletoire begrooting voor buitenlandsche zaken voorziet in de benoeming en de salariëering van een buitengewoon gevolmachtigd minister bg den Pauselyken Stoel. Het bedrag is f 12000.—. Uit de memorie van toelichting blijkt, dat de Regeering aan den Paus een schrijven richtte, waarin zjj hare sympathie betuigde met het streven van den paus om het sluiten van vrede te bevorderen op het moment dat de oorlogvoerende partyen daarnaar zouden verlangen en waarin zij te kennen gaf, dat zjj daarin gaarne met den Paus wilde samenwerken. De Kardinaal-secretaris voor buitenlandsche zaken betuigde daarop schriftelijk aan minister Loudon de waardeering van den Paus voor dit plan, doch wees er daarbij op, dat 't nuttig zou zijn, het gevoelen der Nederlandeis by bet Vatikaan te doen vertegenwoordigen door iemand die te Rome gevestigd zou moeten zyn om eventueel met den Paus samen te kunnen werken. Minister Loudon deelde dit inzicht. In de Tweede Kamer stelden de centrale sectiën voor, deze aangelegenheid in de sectiën te doen behandelen. Donderdag drongen in de Kamer de heeren De Meester, Schaper en Tydeman aan op uitstel der behandeling van deze zaak tot na Pinksteren. Minister Cort van der Linden voerde daartegen aan, dat uitstel ten dezen schadelijk zou zyn. Het voorstel-Tydeman werd daarop met pen kleine meerderheid van stemmen verworpen.
De grondwetsherziening.
De regeeringsvoorstt-llen tot herziening der grondwet zyn toegezonden aan den Raad van State.
Buitenland. Haagsche Dienst.
De Vossische Zeitung erkent, dat men in de officieele kringen te Washington van raeening is dat Duitschland de actie van duikbooten tegen passagiersschepen, voorzoovoel betreft het aanvallen zonder voorafgaande waarschuwing, zal staken, op voorwaarde dat die schepen ontwapend zullen worden. Daartegenover zou Amerika zyn invloed bij de geallieerden aanwenden, om te verkrjjgen dat de toevoer van levensmiddelen naar Duitschland zal worden toegestaan. I^e „Tyd", verneemt, dat er eenige aanwijzingen zijn waaruit blykt dat de Duitschers rekenen op een terugtocht in België.
Speciale dienst.
van Soer. Handelsblad en Sum. Post. De toestand in Italië is thans klaar en duidelijk. De oorlog is nog wel niet verklaard, maar toch zeker. De pers, die Giolitti bijviel en de handhaving van de neutraliteit aanbeval, spreekt, thans van het zich verzamelen rondom den nationalen standaard. En de Katholieke bladen, die tegen den oorlog waren gestemd, zwygen thans. Alleen de Socialistische organen grommen.
De Oostenryksche regeering begon ree7s in Oosteniyk verbljjf houdende Italianen te arresteeren. Het goederenvervoer tusschen ItaliS en Duitschland via Zwitserland is reeds bjjna geheel gestaakt. Maandagavond vonden te Rome indrukwekkende betoogingen plaats. Vele duizenden begaven zich naar het Kapitool, kreten aanheffende voor het vaderland, het leger en Salandra. Voor het gebouw van hst Fransche gezantschap vonden eveneens betoogmgen plaats en werden vaderlandsche liederen gezongen. Volgens de bladen zal de regeering aan hel parlement verzoeken, baar tjjdelyk een discretionnaire macht te verleenen. De consuls-generaal van Duitschland en Oostenrijk hebben reeds hun paspoort ontvangen, en meu verwacht elk oogenblik het vertrek van de Oostenryksche en Duitsche gezanten. Aan de Dardanellen worden hardnekkige gevechten geleverd. De Turken lyden enorme verliezen.
Calcutta. In het telegram aan den onderkoning wordt het Russische echec in West- Galicië beschreven. De Duitschers hadden daar een groot aantal troepen van het westelijk front geconcentreerd, waai door de Russische opmarsch in de Karpath?n gestuit werd. Ten slotte ontvingen de Duitschers zuike talrjjke versterkingen, dat de Russen zicii uit hunne oorspronkelyke versterkte posiiiën in Weet- Galicië moesten terug trekken. Echter konden de Duitschers nergens door het Russische front heen breken.
Bjj den terugtocht bleef de orde volkomen gebandb afd, terwyl aan de Duitschers enorme verliezen werden toegebracht. Het Russische derde legercorps nam vervolgens stelling langs de rivieren San en Pilica, ten einde de aangrenzende legers iv staat te stel.eu, zich met het derde legercorps te veieeuigen. Het nieuwe front nadert thaus zijn voltooiing. Ofschoon nu de Russen uit de Karpathen moesten terug trekken, traden zy' tegelijkertijd in Oost-Gahcië offensief op en brachten daar den Oostenrijkers een ernstig nederlaag toe op het Dniester Aiow-front.
De Italiaansche dagbladen beschouwend den oorlog als feitelijk reeds verklaard dooide algeheele overeenstemmiug tusschen koning, regeering en volk.
Men verwacht dat by de reconstructie van het Britsche kabinet Balfour de portefeuille van marine zal nemen, en dat Lioyd George aan het hoofd gesteld zal wordeu van een uieuw, afzonderlyk departement voor de verzorging van de fabricatie van krygsmiddeh-n. Bouar Law zou als minister van financiën optreden en Hendersón als vertegenwoordigei der arbeiderspartij in het ministerie zitting nemen.
Reuter-dienst.
Uit Washington wordt gemeld, dat Italië en Oostenrjjk Amerika hebben verzocht zich, zoo 't tot een breuk tusschen Italië en Oosten - ryk komt, te beiasten met de verzorging bunner belangen te Weenen, voorzooveel Italië, en te Rome, voorzooveel Oo*,tenryk betreft. Amerika heeft daarin toegestemd.
Het Britsche Persbureau deelt mede, dat de brigade van generaal Cox op Galipoli op den i2en Mei een Turkschen aanval afsloeg met zware verhezen aan de zijde der Turken. Een compagnie Gurkha's rukte den 12en een halve myl voorwaarts en bevestigde desnacht-, de iieuwe positie ondanks de krachtigste tegenaanvallen. Een -erritoriale divisie van Lancashire maakte in den nacht van den lö"" aanmerkelijke vorderingen en rukte den volgenden nacht nog verder voorwaarts. Op den 7en Mei bliezen de houwitsers der geallieerden, geholpen dtor aëroplanes, een aantal ammumtiewagens van het Turksche zware geschut op en beschoten hter het Turksche urtillerie-front. Een Australisch corps vernielde eenige Turksche loopgraven en artillerieparken. Eiken dag verbetert de positie der Britsch- Fransche troepen, en volgens de berichten lyden de Turken zware verliezen.
In een by eenkomst van LigerLuisleden der werkliedenparty is besloten, de uitnoodiging van minister Atquith, om zich te doen vertegenwoordigen iv een natio:.aal ministerie, aan te nemen. Men zegt, dat Bendere n in bet Kabinet zal worden opgeuouien eu dat B.uce en nog een ander lid de° party tot eenige lageio posten iv de regeering zurlen worden geroeppn.
Io het Lager!l vis heeft minister Asquith medegedeeld, dat een reconstructie der regeering op een breeder grondslag wordt overwogen. Een aantal ministeriëeie afgevaardigden drongen erop aan, het vrywilligers-systeem by leger 6n vloot op te geven. Tennart, hun antwoordende, verzocht het Hui.-, wel te bedenken, wat zulk een verandering zou bete?kenen. Hy wilde echter niet ontkennen, dat de tyd zou kunnen aanbreken, dut zulk eene veraidering wenschelyk zou moeten worden geacht. Minister Asquith verklaarde, dat nog niets definitief geregeld is, doch, teneinde misversUn i te voorkomen, wilde hy toch reeds drie dingen duidelijk maken : le, dat de verandbring ia het ministerie niet de geringste wjjziging zal brengen in de positie van den premier bn minister Grey ; 2e, dat evenmin een;ge wjjziging zal worden gebracht in de politiek, voorzooveel belreft een hardnekkige voortzetting van den ooilog (luide en langdurige toejuichingen) met alle beschikbare krachten, en 3e, dat bij de reconstructie der regeering geen enkel der politieke idealen dezer regeering zal worden prys gegeven of een onderwerp van onderhandeling zal zyn. Aan de Britsche Jockey-club is verzocht, ■alle races na het einde oezer week op te schorten, met uitzondering alleen van de Newmarket-wedstryden. Uit Pary's wordt gemeld, dat een wetsontwerp is ingediend tot het \erleenen van een crediet aan de regeering ter betalirg van de lading der Dada aan de Amerikaanschejjeigeniren. De eigenaars eischen 3.820.756 francs, doch de betaling zal geschieden op de basis der marktwaarde, welke de goederen te Rotterdam zouden hebbeu.
Uit Rome wordt gemeld, dat een aantal Kamerafgevaardigden als vrijwilligers dienst zuilen nemen in het leger.
Telegrammen aan Java-bladen.
Uit Amsterdam wordt aan de Locomotief geseind, dat in Montenegro ellende en gebrek aan levensmiddelen heerschen doordien Oostenrijk den invoer van voedingsmiddelen belet.
Te Ramsgate vlogen verscheidene huizen in brand door de bommen van de Zeppelin die de stad aanviel.
De Corriera della Sera zegt, dat de Turken aan de Dardanellen ree Is 50.000 man verloren hebben.
Het Berliner Tageblatt betoogt dat Giolitti iv het Italiaansche parlement geen krachtige actie tegen de regeering zal voeren, daar verscheidene zijner partijgangers niet in het parlement aanwezig zullen zyn en andere thans de zjjde der regeering zullen kiezen. Alleen de Socialistische party zal tegen de oorlogscredieten stemmen.
Uit de Straitsbladen.
Milaan, 14 Mei. Een reusachtige menigte demonstreerde ten gunste van den oorlog. Zjj marcheerde in optocht tot zy op troepen stuitte. De demonstranten brachten ovaties aan de soldaten en juichten voor Trentino en Trieste. Ecu aantal menschen, gestemd ten gunste van de neutraliteit, steenigden de demonstranten en losten op hen revolverschoten. De demonstranten vielen de neutralen aan, die vluchtten. Een voorbijganger werd gedood. Verscheidenen werden gewond. Melbourne, 15 Mei. — Senator Pearce, de minister van Defensie van het gemeenebest, kondigde de sluiting af van alle Duitsche clubs in Australië.
Washington, 13 Mei. — De Duitsche ernbassadeur te Washington heeft de nieuwsbladen geinstrueerd, de advertenties weg te laten, die waarschuwen tegen het reizeu met schepen van oorlogvoerende naties. Londen, 15 Mei.— Groote pro-oorlog-demonstraties vinden door geheel Italë plaats. Signor Salandra ontving by een rit door Rome de ovaties van burgers en militairen. De welbekende Ryksdagatgevaardigde Erzberger werd door een menigte op straat aangevallen. De laatste telegrammen zeggen, dat Signor Giolitti's manoeuvres de crisis veroorzaakten en het land in opschudding brachten door zyn verloochening van de Triple Alliance. Algemeen wordt gevraagd wat Giolitti zal doen om de quaestie op te lossen.
Londen, 16 Mei.— E*_ telegram uit Washington mci.it, dat 1)9 rn brug de Vereenigde Staten verlaat, blijkbaar ais het gevolg van een wenk van het ministerie van Binnenlandsche Zaken, waar sommige zy ner opmerkingen worden beschouwd als den trouw der Duitsch- Amerikanen te ondermijnen.
Petrograd, 12 Mei.— In den Kaukasus hebbeu de Turken de vallei Hooga ontruimd. De Russen maakten vorderingen tusschen Weichsel eu Karpathen.
Madrid.— Een draadloos telegram uit Lissabon zegt dat de revolutie is bedwongen. Kapitein Martin Lima heeft het commando over de republikeinsche troepen op zich genomen. Volgens geruchten zyn de Spaansche oorlogsschepen Espana en Carlos Quinto naar Lissabon gezonden. Twee regimenten zijn naar Badajoz gezonden. Twee telegrammen uit Lissabon zeggen, dat de eenige bedoeling der revolutie was een nieuw Ministerie te benoemen om de republiekte verdedigen en te consohdeeren. Het comité kwam samen aan boo; d van de Vasco de Gama om een kabinet te kiezen. Joas Chagas zal waaiscbynlijk premier worden.
Londen, 13 Mei. — In het Hoogerhuis deelde Viscount Haldane mede, in verband met de discussies over het vraagstuk der conscriptie, das in geval van dringende noodzaak de re geering het vrijwilligers stelsel zou hebben te herzien, maar dat op het oogenblik genoeg recruteu ter beschikking van de regeering waren. Petrograd. —Te Rojanha hadden hevige gevechten plaats. De Oostenrjjkers werden verjaagd. Zy lieten honderden dooden achter. In den Savornick-keten namen de Rusten het offensief, vele gevangenen makende. De vjjand liet 5000 dooden achter. In de streek van de Djnester vermecsteiden de Russen zes kanonn-T, acht maxims en maakten 5000 gevangenen.
Allerlaatste berichten. Tabakstaxaties.
Amsterdam, 19 Mei Aantal pak. et. 545 Padang Brahrang 91 418 Soengei Gerpa 70 271 Padang Tjermin 70 391 Ramoenia 61 218 Tamboenan 81 368 Adolina 58 350 Soengei Krapoh 57 322 Dolok Masihoel 95 311 Titian Oerat 47 6U7 Pabatoe 64 126 Dolok Merawan 28 200 Bahsoemboe 27 367 Badja Linggi 74 328 Gloegoer 122 38 Gloegoer 53 780 Amplas 59