IHandeisvereeniging „F. KEHDING"! I Medan - Bindjey - Tebing Tinggi - Beiawan. I EEHIfI AfIEHTSCHAP 1 I VAN § Remscheidi. | I Medan, 28 October 1914. I
De Sumatra post
- 10-11-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 10-11-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 263
- Jaargang
- 16
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
mmmmmmmm_m_^_mm_mm_m_m_m_l_w_w_mmm_mmt_mmm_mm—m^m^—mm_m_w_m_^m^ . ' '"" "usa'Hll--^---Ba-----*---------*-*------***l*****iHHHMHVßHß^^H| | LINDETEVES-STOKVIS. | I Ontvangen: GROOTE VOORRADEN: I I Balk- Eternit Platen. I I Kanaal- IJzer. Drijfriemen. i Staaf- Philips Gloeilampen. Moerbonten. Carbolineum Piantariin. 1 Patjols. Calcarinm. | enz. enz. 1 RIPOLIN ïn 55 kleuren. 1 Brieven-adres: Telegram-adres: Telefoon No.: I - LINDETEVES-STOKVIS. LINDETEVES. 106, MEDAN. I
Mengelwerk. Engelsche persstemmen.
Lord Rosebery over Duitsche beschaving.
Lord Rosebury, die bij al zijn andere ambten' waardigheden, bedieningen en betrekkingen ook Lord-Lieutenant (Commissaris des Konings) van Midlothian in Schotland is, heeft „een vriendelijk praatje met zijn buren" gehouden, zooals hij een rede noemde, die hij uitsprak voor de boeren- en fabrieksarbeiders in het westelijk deel dezer provincie.
Hij stelde in het licht, dat er in Europa zeker 20 millioen man onder de wapenen staan, waarvan niet meer dan 150,000 Engelschen zijn. „En toch is voor ons het belang der zaak even groot en gewichtig als voor die millioenen. Engeland vecht niet alleen voor België's neutraliteit, niet voor de beschaving in het algemeen, doch voor zijn eigen bestaan, zijn eigen onafüankelijklieid, zijn eigen vrijheid. En eik die het belang vau dezen oorlog inziet, zal geen oogenblik aarzelen om het vaderland zijn diensten aan te bieden.
De inbreuk op België's neutraliteit dwong ons tot den oorlog; doch al ware dit niet zoo, dan zouden we toch zeer weinig later gedwongen zijn gewoiden om mee te doen. Engeland bad onmogelijk werkeloos kunnen blijven toezien als zijn bondgenooten aangevallen werden, hun land verwoest werd en hun inwoners bet slachtoffer werden van de onbeschrijfelijke martelingen van een Duitschen veldtocht.
Waar wjj tegen strijden is de militaire kaste van Pruisen.
Ik maak een scherp en groot onderscheid tusschen Pruisen en overig Duitschland. De politiek van overheerschen en domineeren is op en dop Pruisisch, zij is niet Duitsch. Zij is niet Saksisch, zij is niet Hanoveraansch. Zij komt noch van Wurtemberg, noch van Baden, noch van Beieren. Zij is van het begin en gedurende al den tijd van haar bestaan zuiver Pruisisch en niets anders.
Frederik de Groote drukte een stempel op zijn land en die indruk wordt nimmer uitgewischt, daarvan ben ik in gemoede overtuigd, wanneer dat volk niet diep vernederd wordt.
Hun staatsleer is: Macht is Recht,
Als dit de staatsleer van Europa wordt, als het beginsel zegeviert dat traktaten breekt en ze beschouwt als 'n „voddig stuk papier", dan is de wereld rijp ter verdoemenis.
Die leer is geworden een vloek voor Duitschland en de omwonende natiën ; zy heeft genoopt het zweet en het bloed der volkeren ongelooflijk zwaar te belasten, om haar bewapening in stand te kunnen houden. Volgens de nieuwe wijsbegeerte van Duitschland beteekent Macht de overheersching van allen. Geen stem zou zich in Europa kunnen verheffen, zonder Pruisen's verlof en elk land wordt feitelijk Pruisen' vasal.
In de dagen van Prins Bismarck, die een wijs eu voorzichtig staat-man was, was Pruisens politiek meer ingetogen, doch zy, die hem op zy schoven en zyn plaats innemen, koesteren den wensch de wereld te beheerschen en blyken bereid, daarvoor Duitschland bloot te stellen aan de kansen van een oorlog.
En welken zegen willen ze hun nieuwen onderdanen schenken 't Duitsche beschaving. Wy hebben al ons leven over Duitsche beschaving hooren spreken alsof die iets is waarnaar wij arme Schotten en Engelschen niet kunnen talen. Zij is iets geheel buiten ons bereik.
Doch het is ook waar, dat zy historische gedenkteekenen hebben verwoest op een wijze die de groote barbaar niet zou hebben toegepast.
Is dat beschaving 't Schijnt het niet eer alsof de invioed dier veertig universiteiten teweeg heeft gebracht, dat men begon alle andere universiteiten - in de eerste plaats die van Leuven te vernielen ? Heeft men niet België te vuur en te zwaard verwoest? Leuven, Mechelen, Senlis geven het antwoord.
Is dit Duitsche beschaving, die men brengt op de punt van de bajonet, een beschaving die Pruisische soldaten over de geheele wereld verbreiden ?
Zoo ja, dat moeten wij de invoering van zulke beschaving weerstaan met al wat in ons is. Want onder den invloed der militaire kaste is Duitschland beneveld door het „Macht is Recht", tot een graad die de Duitsche natie van 1870 niet kende.
Dit heeft zulk een oimatuurlijken staat van zaken in het leven geroepen, dat deze oorlog moest uitbarsten. En als de oorlog moest komen, is het beter dat bjj nu kwam en niet later, en in elk geval: onze plaats is vooraan in de rijen van hen, die Pruisen's staatsleer weerstaan.
Engeland kan niet werkeloos blijven waar het een strijd geldt voor de vrijheid . En niet alleen staan de vrijheid en onafhankelijkheid van andere natiën op het spel, doch ook hun aüer beschaving. Het is een strijd op leven en dood. het is er een, waarin wy niet geslagen mogen worden, die strijd wordt niet gestreden ver weg, doch bij de drempels uwer huizen.