' ll'' • ■'/• ■ 'I is dood.» klonk het nu door de buurt. » Hebt W ''' gehoord? Frans van den meester is dood, » en i'h.i6' 7°" velen kwamen om de ouders hunne rouvvtjd ""'de te deelen , toen hoorde men niets , dan het 't, .S&iiiik der moeder en de woorden des vaders: > t "ij wel geborgen. • ''toen er zoo velen spraken, dat het zoo zalig J"'ig te sterven; toen schudde de meester het "i : lf,en begreep hij, » dat het zalig was te weenen i|j(f,n weenende» , omdat het de opgekropte smart fkf p" boe moeijelijk het viel, al die redeneringen lijd''"tgevingen aan te hooren, waar het hart koud bij 1 %C Cn het gevoel mede strijdt. c'e buurman , die wij in bet begin van dit ver'"troffen , had den meester een bezoek gebragt, \ '' bij in de woning wederkeerde, vroeg zijne I uwsgierig: iA Nvas het met Willem?. |.\,lrtle stumpert,» was het antwoord, » toen hij °'i moeder sclireijeu zag, vroeg hij, terwijl hij !rJ°rs knieën stond: ('/.al ik nu voortaan Frans 1 ';'jk vromv, 't was of ik op dat oogenhlik door \ri°nr' ZoT,fc i want die woorden sneden mij als een 'Cn duor dp ziel. » Weende de meester toch niet ? »
» Hij drukte het kind aan zijne borst en zei : 't was Gods wil, Willem! maar toch Hij beproeft ons zwaar.» > Ja , ja , Gods wille , • sprak de buurvrouw, en die is vaak zoo verschillend van de onze.» IV- Wanneer de dood , als door een onzigtbare hand bestuurd , ons verraderlijk aangrijpt , en hen die we 't krachtigste waanden als met éénen slag ter neder velt, dan sidderen wij , en gevoelen meer dan ooit de onbestendigheid van dit leven; dan heffen we den door tranen verduisterden blik omhoog , en zien in Dien , die ons eenmaal in het leven riep . zoo duidelijk den Aliringtigen, dien we zoo vaak ligtzinnig vergaten; maar wanneer die engel des doods traag kruipende zijne prooi velt , om niet zaehtte slagen het broo/c ligchaam te verwoesten , dan wordt het ons waar, wanneer een ook nu reeds verscheiden dichter zingt: 't Is vrees'ljjk al» de dood traag kruipend toegeslopen , Den lijder on'zijn huis met vreezen kwelt en hopen, Kn tienmaal dreigt den éénen sla;;. want die slag, hij wordt gevoeld, ook nadat het leed geëindigd is. Dat zien we ook in het huisgezin des meesters : het was hem aan te zien , dat hij veel veranderd was na die bange ure .en dat hij veel onuitsprekelijk veel had geleden; wanneer hij dan, met de hand onder het hoofd in het midden zijner leerlingen stond , en peinzende voor zich zag, niet meer gelijk voorheen zich luchtkasteelen scheppende , maar terugdenkende aan het bittere verleden , toen hij eens zijn lieveling onder zijne leerlingen telde. De man , die voorheen op eigene krachten gesteund had , die zich boven zoo velen verheven waande , was dezelfde niet meer,,maar aan het kind gelijk geworden, dat op de stemme zijns meerderen zwijgt, ofschoon het een gevoel met zich omdraagt, dat het niet naar regt behandeld wordt.
7>ijn lust voor de studie was vervlogen en zijne schooluren waren hem een pijnbank, en wie der dorpelingen hem des avonds bezocht, hij vond den ouden meester niet terug, maar een door het leed verstompten grijsaard.
Wie hem tot spreken dwong, hij gaf hem antwoord; maar als men de eerste niet was , dan kon men verscheidene uren bij hem zijn , zonder dat er een woord van zijne lippen kwam en had hij vroeger troost en levenswijsheid uitgedeeld bij hen . wie hij meende dat het in zulk eene hooge male ontbrak, en hen geleerd stil te zijn, en lo vertrouwen en gewezen op den \ ader daar hoven, thans was bij bijna doof voor de redenen die anderen mogten aanwenden , en ofschoon bij het geloof aan Dien éénen niet verstiet , toch was het regie vertrouwen bij hem niet aanwezig.
Want de droombeelden zijns levens waren vervlogen en voor het eerst gevoelde hij dat hem de aarde geene blijvende Woonplaats was.
Maar anders was het niet zijne Margerete, hoeveel 7e leed en hoewel het haar uiterlijk niet getuigde, toch was daar binnen eene diepe smart verborgen.
Was haar veel ontnomen , ze had toch nog haren Willem , maar die nog 700 veel verschilde van den overledene, en zoo weinig iv beterschap toenam, en evenwel had ze hem regt lii-|' gekregen toen ze Frans had moeten verlizecn ; haar jiligl was het nu, hein bare zorgen toe te wijden , en daaraan zocht zij dagelijks le voldoen.
Wanneer bij dan in zijn oude hoekje gezeten, zich Frans weder herinnerde, en vroeg wat hij reeds zoo herhaalde malen gevraagd bad . of Frans dood was , dan poogde zij het hein zoo duidelijk le maken , maar immer te vergeefs.
» Dood , • sprak hij dan . » en sterven en den langen 'llargei.to werd weemoedig gestemd , als ze hem zoo hoorde spreken, en wanneer zij vader den ongelukkigen met zekere huivering van zich zag afstooten , dan trof dit haar meer dan men wel dacht. Zoo kon en gt Int echter niet voortgaan, bad zij gezegd ; haar man moe.t jegens Willem veranderen, het mogt kosten wat het wilde. Maar de tijd verliep onder 'zorgen en tranen en er kwam geene verandering en hoewel de tijd de wonden heelt . hier kouden ze niet geheeld worden. V. Bet is na jaren tijd, dat wij den meester xvrdcri-en. Hoe is dat alles veranderd ! Margareta vermagerd , door het lijden en Willem nog altijd dezelfde. En'in die bedstede, achter die groene snaij<-n gordijnen , ligt een man mei het gelaat naar hel licht gekeerd. De zon werpt hare stralen in de keuken, en laat ze spelen op den vloer en ze rigt buiten als door 700 vele weidoende Kogelen, de dnor den nacht rond gehogene grasbaln.eii op, en ze verkwikt hier den afgematien snijder. Nu rigt de zieke zich bij het geluid van den wind op. die in den srhn islecn speelt , ei. die wederkeerende lenteliodm t*_ doen een (blauwe herinnering hij hem ontwaken, ''ii hij si*—kl zijne vermagerde baud ml 0111 die zwevende stralen te grijpen , iu.«ur te vergeefs !
want de arme die ze in zijn leed verkwikten. _* * 11«"' _JL niet vatten, en hel gelukskind , die ze niet noodi. i,*» en er niet aan denkt, kan ze ook niet bij zich "" want heiden behoonn ze en beide zijn ze gca /\ den een om ze op le beuren , den ander ou e aan te denken. )fill*V En hij, die mismnedigd zich weder op zijn '"j','|ir.t' sen neerlegt, is meester Thijssen; door de t',|c, ' jj , toen werd er een ander in zijne plaats i aitges ,iti den dorpelingen heter beviel en meester I '"J"" ynii ving zijn ontslag, met nog eene kleine toelaH gemeente. . i^'y /iet . dat was het wat hem den doodsteek " ■■ o* f . . .. , ■ .Al. HU ,l|lbragt, en meer dan ooit mijmerde en peiu-nr. zijn overledi-ii Frans; o. dan kon hij opsta'" «f**, wankele schreden /ich naar de bdesiede hi'gc' |,pl''':'jjl in zijn kind den dood snik gegeven h.ul.en "' de oogen en gevouwen banden omhoog bl)'ik hij zaclilkens preveide •
,'"?., i • dat hjj nog eens ontwaakte en de oogen op,tl in Tll wanneer dan zijne droombeelden ijdel blejll ve 7'!"- d.in wreef hij zich het voorhoofd en sloeg 'Ht .W|'deriieii blik om /ich heen, terwijl bij bel zich \\ U|deiijk te maken dal hij dood, waarlijk dood U-knig , «ogenblikken en terwijl Willem zich alleen •iei'.f-, 'ev'indt, vinden wij den ouden man op zijnek he ii Jt, s .''7' zal komen !. zegt hij, terwijl hij zich op,''|i'n'Ui Ui 'J'l komst is gewis! Wee! wee hem, dien Hij '''il "mdt, die ontwaakt in den nacht, waarin nie,,N,.„n'PPr n w«-k»*n kan. Wt,t'1 vervolgde hij zich uit het bed begevende, Li.j"1" beeft hij Frans niet gevonden.. K'die . ".'{pu immers dat het goed ie jong te sterven, S*p||Hian '""' 7lJn • die?.... verdoemd zijn ze. lacht J" "i,'_',"!,'> ''" ■•<■?• V"i'\vj''i "lo,'der roepen » hernam de knaap beangst, "'ii,,, '. '"j aan de deur , zijne moeder niet luide * *lu| i". 'P ' "prak de waanzinnige: k' Ks{ . !"d , maar neen! geen mal kind. God zegene %-n '"^, Ja "Ü ■e'7e■"' "• want u beeft de Heer Moeder Margrete, nog immer de getrouwe zachtzinnige moeder , had onder al de drukkende zorgen baalvast geloof op hooger steun niet verloren ; ze had om kracht gebeden en die ontvangen van Hem, Wiens hand ons vaak zware slagen kan toebrengen , maar immer kracht naar kruis schenkt.
• Kom» sprak ze, den ouden zaehtkens naar bed geleidende, • kom vader, ga nu weer rustig liggen. • Hunner is bet Koninrijk der hemelen ! » fluisterde hij llaauw lagehende, » weet ge dat wel?, en toen lei' bij het hoofd rustig neder eil scheen jn te slapen. Kn het was de rustige slaap, dien hij inging; een ongeiihlik nog ontwaakte hij en schnnf het gordijn open. • Margrete » sprak hij, ■ i!' Wïrd g'-rnepen ! Heilige stemmen (luisteren vrede van hoven. ,\.|. js de nacht gekomen , en de Heer wenkt mij! ziet ge daar den dood niet achter mij? Daar? zie, hij nopuit mij hij de baud, en Frans is bij hem ja ik kom ! ik kom! » en zijn hoofd zonk op het kussen neder, een onmerkbare beweging dri- horst, en de lijder had volslreden. Daar lag bij uu, door één ademtogt geveld; de man, die zich vroeger zoo groot bad gewaand, maar door de onbestendigheid van dit leven in een kind wis veranderd. Moge daar voor hein, waar leed noch rouwe meer /ijn zal, eene eeuwige poczij het proza van dit leven vervangen hebben. Toen nu de opvolger van Thijssen . na den dood zijns voorgangers, de weduwe kwam vertroosten, en daar het lijk aanschouwde van den zoo zwaar misleide, toen schudde hij het hoofd en dacht: » Gij dwaas!» en toen de regen daar buiten tegen de vensiers kletterde, en de wind over den schoorsteen streek, toen suisde een ligte logt over de doodkist en langs den nieuwen meester beide, en zij sprak tot den onizielde: »Gij ongelukkige!» en streek langs bet oor des levenden, alsof zij zeggen wilde: « Ook voor a staat die weg open ! » Toen huiverde de meester en eene koude rilling ging hem door de leden; maar het was van het lijk zoo hij meende. Toen daarna het overschot werd weggeborgen in de aarde, en Willem aan de band zijner buien den zwarten si net volgde, toen klonk er een slem hij de geopende gr.il'k'iil : • Die in Mij gelooft zal niet sterven!» Maar \\ illein begreep hein niet ; en tnen hij daarna hij zijne moeder iv de stille woning trad. zette hij zich in zijn hoekje neder en weende bitterlijk. In zulke oogenblikken zien de engelen Gods niet welgevallen op ons neder, en diagen onzen naam mt voor den troon dv^ Almagiigeii, die dézen opschrijf' in bet boek des levens, om eens daar ons bed iv vreugde te herscheppen.
"MEESTER TRIJSSEN. (vervolg en slot.)". "Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie". Batavia, 1853/09/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 13-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482859:mpeg21:p001
"Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie". Batavia, 1853/09/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 13-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482859:mpeg21:p001
Bevuilen vrii eene DOCHTEK C. E. van Blommrstein , Daniels. Batavia, 20 September 18.3. (8-io) Op don _lsten dezer overleed alhier, in den ouderdom van .3 jaren, de heer Ernesl Hardouin, in leven ktinstsehildiT. Debiteuren en crediteuren worden verzocht om binnen I) weken aangiften of betalingen te doen aan. Den mede testamentairen Executeur, (871) F. P. VOERMANS. Batavia, 27 September 1803.
"Familiebericht". "Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie". Batavia, 1853/09/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 13-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482859:mpeg21:p001
Na een langdurig en smartelijk lijden , overleed den _7s(en September, in den ouderdom van 27 jaren, de Heer Johannes Christiattn Rijnberg, diep betreurd door zijne vrienden. (871) 11. E. GOUYX. Na eene gelukkige eelit vereeniging van 23jaren, overleed heden mijne geliefde echtgenoote Anna Cafharina Wegnschenk, in den Ouderdom van 48 jaren, mij nalatende elf kinderen , waarvan de meeste te jong zijn om dit voor hen onherstelbaar verlies met mij le kunpen beseffen. Vrienden en bekenden gelieven den als eene bijzondere kennisgave aan te nemen. CHERRIE VAN BROVCKHORST. SoERAKARTA. 16 Scptc lllbci' 1883. (802) Na eene langdurige en smartelijke ziekte . overleed teTjipannas , op den 16den dezer, in den ouderdom van ruim 51 jaren, de WelEdele Heer Johan Christiaan Stevens, in leven koopman te Buitenzorg. Hoe die slag zijne betrekkingen en vele vrienden getroffen heeft, kunnen alleen zij begrijpen, die den ach - tingswaardigen overledene van nabij hebben gekend. 7,ijne assche rust in vrede ! Zijne nagedachtenis zal nog lang bij velen in dankbare zegening blijven ! Uit naam van de familie en vrienden van den overledene. (847) L. WEBER. Buitenzorg , den 19 September 1858.
"Familiebericht". "Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie". Batavia, 1853/09/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 13-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482859:mpeg21:p001
, De uitgever van den Java-Bode vindt *>cli verpligt beleefdelijk te verzoeken j*e le plaatsen Advertentien, uiterlijk half twaalf ure van den dag der "'[save, ter Drukkerij van liet Blad, te 'Hen doen bezorgen, zijnde het hem j!, derde: Enz. "«a-rift, enz. Accordeert met voorschreven register, De Algcmeene Secretaris, A. PRINS. tl" i, " beschikking van Zijne Excellentie den Minister van Koloniën , iia v) Junij 1853 lilt. A no. 1, is aan den Oosl-lndischen amhlew, T. J. A. A. Leemans, met verlof in Nederland, verleend eene \, '"ging van verlof voor den tijd van zes maanden, buiten bezwaar n «en lande. Civiel J> e]> arte m ent. i ■ _ o i ■ s: 'm eersten substituut-griffier bij het hoog-geregtshof -van Neder'andsch-Indie, mr. G. C. P. Poelman, thans eerste substituut- Sfiffier bij den raad van justitie le Batavia. > GESTELD: "eschikking Tan den gouverneur van Sumatras Westkust, ten einde bij het binnenlandsch bestuur te worden geplaatst, J. J. .*» Graaf. Advertentien. Belasting on de Slaven. tig j. ('( k |'recteur der middelen en domeinen herinnert bij deze dat \- Rating 0p slaven , over het loopende jaar moet worden vol-I^' 'oor ultimo September aanslaande; zullende tot ontvangst 'ik belasting , voor zoo veel de residentie Batavia betreft, met vari. gering van zon- en feestdagen, dagelijks worden gevaceerd len b re van den algemeenen ontvanger te Weltevreden. n*VIA ' «5* Directeur voornoemd, <^"fn Julij 1853. VAN Ut GRAAFF. iiTTt Sjr. es,dent der Preanger-Regentschappen, daartoe geautoriseerd, \^. n'its ,|c~e bekend, dat len gevolge van liet gouvernements '•«te i,n °*n 17den September 1853 No. 2, op Maandag den \: October en Dingsdag den lsten November aanstaande te Tjitalj 'r Parden- en rundermarkt zal worden gehouden op den vol'A 1 v°Rt: 'Si l>airden en runderen zullen worden toegelaten, welke niet 'i,f . besmettelijke ziekten zijn aangedaan en waarvan de geleidere i» {>enaai-s -voorzien zijn van behoorlijke passen. 'l||. "anvoer, koop en verkoop van runderen zijn aan geene be<• van regten hoegenaamd onderworpen.
"Advertentie". "Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie". Batavia, 1853/09/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 13-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482859:mpeg21:p001
» Volgeus plaatselijk gebruik zal alleen voor den koop en ver» koop van paarden een regt worden betaald aan het lnlandsch l.e--» stuur. » Dit regt zal niet meer bedragen , dan êén per rent van den ver» koopprijs van elk paard, Ie betalen door den kooper en den vera kooper , ieder de helft. » Daarentegen zal het inlandsche bestuur zorgen voor hekwerk » ter bevestiging der paaiden gedurende de marktdagen . zoomede » voor koekralen , hoezeer voor den lanvoer , koop en verkoop vau o rundvee geene regten worden gevorderd. « Tjiah-Jo-R , De Resident voornoemd , den 23sten September 1853. STEINHETZ. _*o*.l_a_toor. De direktcur der Postenjen ma kt bekend, dat op Vrijdag 30 dezer, 's middags len 1 ure, op bet postkantoor'te Weltevreden, briefpakketlen zullen gesloten worden voor de Westkust van Borneo, per Z. M. stoomschip Borneo, luilenaot-ler-zee Iste klasse, W. C. Klis. Ven tl ik ie n. Op Donderdag 29 September, door Voute en Jacobsen, voor het woonhuis van den heer de Looper, wegens vertrek , op Rijswijk, naast den beer Roselje. En Des avonds ten 7 ure, in een der localen van de Sociëteit de Harmonie, door den boekhandelaar //. jr. van Dorp. ZieadvcrtNo. 851. Op Vrijdag 30 September, voor het commisiehuis van Voute en Jacobsen. Op Zaturdag 1 October, in het locaal der Beurs. Op Maandag 3 October, voor het woonhuis van mevrouw de wed. Overhand op Molenvliet, door Vaupel en Co. Op Dingsdag 4 October, voor het commissiehuis van A. van Ommeren en Co. Nagelaten Boedels. De Weeskamer te Batavia roept, bij advertentie van 26 September op, de crediteu n en debiteuren in de boedels van wijlen S. M. Vestten, James Cook, Joliannes Liernur en Fruncina Jacoba Voyclaar, weduwe C. D. Ebeling, om binnen drie maanden aangiften of betalingen te doen. De agenten der Balaviasche Weeskamer te Benkoelen roepen, bij advertentie van 19 September op, rle crediteuren en debiteuren in den boedel van wijlen C. Tcrmeulr.., om aangiften of betalingen te doen biunen drie maanden. Aangekomen Vreemdelingen. Van 22 tot en met den 25 Sept. 1853. Rotterdamse!! Hotel. Th. Busch, van de Binnenlanden —A. Cullbcrg, van Melbourne. — Wolfson, van Batavia. — E. Pradcneauet, van Ile de la Reunion. —G. W. F. Moeth, van de reede. Marine Hotel. R- J. Scholten, van Probolingo. — K.K-van Leewaarden en familie, van idem. —J. A, Knaap , van Samarang. —L. G. Verbeek, van Rotterdam. —E. Jongencel, van Amsterdam. — M. F. Remmers, van Pekalongan. — Baron van Boecop, van de reede. — Jhr. Berg, van Samarang. —F. llugenholtz en echtgenoote, van idem. — 11, Wcginan, van Singapore. —/. Giltjes Gz. van Passaroean. — ff. Chcvalier, van Padang — /. C. A. 11. Ilachcz, en familie , van idem. — R.J. Ilouck, van Soerabava. Batavia Hotel, *•'. A. Kroon, van Poerwakarta. — G. TT. C. Clarissen , van Krawang. Ad ver tent i ë n.
"Advertentie". "Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie". Batavia, 1853/09/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 13-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482859:mpeg21:p001
VERKOOPL\G VAN BOEREN Jft i Op Donderdag den 29 September zal door •L^'den Boekhandelaar 11. 31. van Dorp in een jßjj^Sfder localen van de sociëteit de Harmonie publiek worden verkocht : Eene fraaie verzameling boekwerken waaronder een volledig exemplaar van Merlin, Questions et Bepertoire avec la table de Hondonneau ai vol. Duranton le Code civil Francais 12 vol. Pothler Oeuvres 19 vol. Voordt-ijn -Sederlandsche wetgeving. Staatsblad van iNederlandscb-liidie. 1816 t/m. 18.9 alle net ingebon den, benevens vele der beste lelterarische werken, eene Fraaije collectieMuzijkvoorYioolen Fluit, Partitions en Piano muzijk EEN MGUERREOTIJPE TOESTEL. Aanvang des avonds ten 7 ure. (851) Op de vendntie van den SOsten dezer, zal mede worden verkocht; wegens vertrek. 1 Pianino, zijnde tevens een fraai meubel. benevens 26 stuks Leggers. 26 stuks Kruiwagens. diverse rijtuigen, waaronder 1 gansch nieuwe palanquin. (854) VOUTE & JACOBSEN. WORDT GEVRAAGD: Lokaliteit voor een Kantoor, liefst in de nabijheid van het Stadhuis. Adres van Haren :\omaii en Kolff . alhier. (878) a> A. W., wensebte gaarne het dubbel boekhouden te leeren ; iemand hiertoe de bekwaamheden bezittende, adresseren zich bij de heeren van Haren A'oman en Kolff. (857)
"Advertentie". "Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie". Batavia, 1853/09/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 13-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482859:mpeg21:p001