f.. _"art. met dekschuiten, binnenschepenen R a»rtuigen met geringe capaciteit, is door r|| enge vorst in het Neordzeekanaal, 1!' de dokken gestremd. Ue sleepboo- K{r,?rden thans van ijsploegen voorzien en •ien nog geen noemenswaardige ver- De ijsbrekers I en IL-hebben hedenstoom opgemaakt en zullen heden(een tocht naar IJ muiden maken. ''•et oog op de vorst is heden een gemaakt met de blussching en afvan de aceton flikkerboeien in de '^i "rdamsche haven. Reeds zijn drie dezer \ Sebluscht, afgetuigd en opgeborgen en -t j uhen successievelijk bij aanhoudende vorst aog brandende flikkerboeien, binnen Jagen en gedurende de ijsperiode verzijn. De aceton boei Dl voor het '"andergat zal echter blijven bestaan, daar \ i"3 staande op vasten opstand geen ge- G;st °Pt voor beschadiging door het ijs. ! VfVrenmiddag ie 1 uur zijn de ijsboomen kvz^wijk gelegd, zoodat de vaart over het wj^jekanaal gestremd is. Om aeze reden 'I 3 de sleepbooten _ »Van der Garden, nos. fct i. 12* met drie 'ongeladen licnterschepen % 'tolland—Amerika-iijn, gisterenavond van Jj-Oj. *ar Rotterdam vertrokken, de route nu '""da Amstel via Gouda genomen. Van * stoomde de »Van der Garden No. 4* VJsPloeg de twee booten ie gemoet om '.H ■ -hulp
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 30-12-1908
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 30-12-1908
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 18646
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
GEMENGD NIEUWS. IJstoestand.
Het mes.
vaa. e *e ein fterd Zondaea—'OiJ levens- V'jJ met messteken in hoofd en rug veröttj.' °e marechaussees van Beek arresteerden «ai den vermoedelijken dader.
IJsongevallen.
_■_ droo6te cD ys voer de stoomboot de .£ aad" met vele passagiers aan boord op Nd _afstand van de naven van Texel aan den \ j' Men wachtte op het vloedgetij In de hoop ' dan genoeg water onder de kiel zou komen. . ij"l 8-jarig dochtertje van R. te Nes fs door Js der Ringsloot gezakt en verdronken.
Brand.
aennacht brak brand uit in een melksalon _ br Uüeditschestraat te Amersfoort. Ofschoon .et randwe_r zeer snel aanwezig was, brandde H k,rceel Beheel uit- De bewoners konden nau- Hi' s net lij* bergen en vluchten nagenoeg ont.H ca. Een dienstbode en een kind werden door Ver.lskersknecht 2ered- De aangrenzende uit- van den heer De Zoete bekwam water- Xe_b°ven den mclksalon gelegen monster'y i._ van de flrma J- Kool ziïn eveneens ge- ""'gebrand. Alles was verzekerd. Müij Breda brande gisteren in de Zuidstraat een _ Ike uit' waarin een .vliegende" confectie- Vjni gevestigd was. De onderneming had geiVfa enkele weken haar geluk te Breda be.ifA het W3S zoon bekende .opruiming" van , ba, • De brand heeft nu alles finaal opgeruimd. Nd. ln den namiddag was (5 uur) kon de ?l dg r. sP°edig aanrukken en wist zij hel vuur % ? winkel te beperken. Aangrenzende huizen, 5' _op aangetast waren, werden door een paar &_ Van vuur gezuiverd. Aan de overkant, bij S <;-a Huysman, blakerde een gevel en sprong Wiegel™».
RECHTZAKEN.
(Vonnissen. Nor tse Kamer der Amsterdamsche rechtbank %.m ulde heden o,m- de zwetfster, die uit 5 _t hierheen was gekomen, in haar onderhoud .h"de te voorzien met het verkoopen van K6a j elka_rten, doch uit gebrek een paar vrou" _ pken ontvreemdde van een zolder op Rapenifi "aar vonnis luidde 2 maanden gevangenisstraf. $fc> _ai B. kreeg 2 jaar gevangenisstraf wegens _t *f van 6 iietslantaarns uit een smederij aan .. f"nnenveer te Weesp. Dit Is de elfde maal _>_ e*e 30-jarige man veroordeel moest worden. Nktp ' die van een kamefaad» niet wien hij k\ ,e> een zilveren horloge ontvreemdde, werd log maanden veroordeeld. Bovendien weid hij \ Veroordeeld tot 5 maanden wegeis diefstal _ },„etn ander horloge van een anderen kameraad fy ei schaftlokaal, waar hij werkte. V|!f ___ die een door hem gehuurde handkar had -1. „ - • werd veroordeeld tot 3 maanden ge*>cnisstraf.
Melkvervalsching.
®t\_ iecntDank deed heden uitspraak ui de vol- On ZaaU : %f 1 Jan. 1908 hield de veldwachter van Bus<« j,t etn Kar aan van de Wed. Viesing—Bogaard J*_et Laarden, waarop vervoerd werden drie bussen % h. °Pslhrm ..Voile melk", terwijl de inhoud liet ek alles behalve volle melk te zijn, daar deze -u,saan de eischen bleek te voldoen. De Hilverr. . kanonrechter meende echter, dat dit niet • M .ewezen was en sprak haar vrij, maar het Oe'.S'ng in hooger beroep. *oc..t lieer Koning te Bussunr had de melk onderjAik. en kwam tot het volgende resultaat: soorte- V Sewicht der melk in bus 1 was 1.02307, van l%{ d' 1.022.0 en van bus 3, 1.024.7; de cijfers %e,-.e 'gehalte respectievelijk 2.2, 4.5 en 2.4 ; die «n g„ende het verdampingsresidu 8.620, 10.777 .n j 20- De_e cijiers waren zeer laag. De off. -W^ilie eischte dan ook f 25.—boete. De ÜJs v ar'k bevestigde echter het vrijsprekend von- kantonrechter.
KUNST EN LETTEREN. Gevaert.
J'km 2waar verlies heeft dezer dagen de mv;% D Wereld geleden door het sterven van ti(>uslg!schcn toonkunstemar en muziekge"l ["„^raugois August Gevaert, geboren op Vjê ' '-v -sse in Oost-V laanderen. > die op de hoogte is van de Fransche muziek der laatste 50 jaren, den mannenkoorzang beoefent of de uitvoeringen onzer liedertafels bezocht, kent en waardeert den overledene niet als componist van groote beteekenis ? En wie zich heeft toegelegd op de studie van de geschiedenis der toonkunst of van de theorie aer muziek, moet zonder twijfel den diepsten eerbied gevoelen voor hetgeen Gevaert in deze richting heeft verricht, vooral gedurende de laatste dertig jaren van zijn leven, sedert hij aan 't hoofd was geplaatst van het Conservatorium te Brussel, d. i. sedert 1871. In gemeld jaar toch werd hij tot opvolger benoemd van Francois Tétis, directeur dier instelling, die op 26 Maart was overleden. Te voren had Gevaert gewoond te Gent en te Brussel, te beginnen met 1849, kunstreizen gemaakt, en daarbij een ruim jaar vertoefd (1850—1851) in _panje en bi;na een jaar in Italië (1851—1852) om zich dan weder in eerstgenoemde stad en vervolgens te Parijs te vestigen. In de Fransche hoofdstad werd hem in 1866 opgedragen den post van .directeur de chant* aan de Groote Opera, dien vóór hem door Halévy was, bekleed, doch na diens dood (1862) onbezet gebleven, en op dezen bleef hij werkzaam tot 1870, toen de oorlog hem noodzaakte naar zijn vaderland terug te keeren. Gedurende zijn verblijf in Spanje schreef hij in opdracht van den minister van Binnenlandsche Zaken een verhandeling over den staat der muziek in dat land, welke verscheen in de «Bulletins de I'Académie Royale* en componeerde hij een ouverture op Spaansche melodieën, welke grooten opgang maakte en Koningin Isabella II zoo zeer beviel, dat deze hem tot ridder in de orde van Isabella Catolica benoemde.
De eerste compositie, welke Gevaert naam bezorgde was de cantate »België«, die door de «Maatschappij voor Schoone Kunsten« te Gent werd bekroond, (1847) kort nadat hij de muziekschool in die stad, waar hij van Sommère onderricht in het pianospel en van Mengol in de compositie les ontving, had verlaten, en organist was geworden aan een der kerken te Gent. In 't zelfde jaar verwierf hij aan het Conservatorium te Brussel den »Prix de Rome« met zijn cantate -JacqueS van Artevelde werd zijn Psalm- »Super flumina Babylonis« op een groot zangersfeest gezongen en zag zijn eerste opera »Hugues de Somerghem* het licht. Zij had bij haar première te Gent f 1848) echter niet veel succes. Een tweede opera »La Comedie a la Ville* (ook Gent) viel daarentegen algemeen in den smaak. Doch het componeeren werd nu zoo goed als geheel onderbroken door het reizen en eerst in 1853 deed Gevaert weder een dramatisch toonwerk verschijnen »Georgette opéra comique- op tekst van Gustave Vaez, welke in het Théatre lyrique* te Parijs ten uitvoering kwam, slaagde aldaar en gevolgd werd door »Le Billet de Marguériteop woorden van de Leuven en Brunswick. Het succes, dat ook dit werk behaalde, bracht Gevaert in relaties met de »opéra comique*. Voor deze instelling schreef hij nu zijn meest gevierde opera's. »Quentin Durward* (1853), waaruit het terzet voor tenor, baryton en bas nog dikwijls wordt gezongen, »Le Chateau Trompette» (1860) en _e Capifaine Henliot* (1865). Maar meer dan door deze grootere werken is Gevaert hier te lande bekend door zijn composities voor mannenkoor. Van deze behoeven slechts genoemd te _ worden >Ws Emigrants Irlandais«, »Fraternité«, »de Nomen«, »Saul's Lierzang*, om de harten der beminnaars van mannenzang te doen gloeien van geestdrift en voor hun geest te doen reizen, tooneekn en beelden van overwinning en vreugde. Van zijn werken op muziek-historisch en theoretisch gebied, kunnen als de voornaamste gelden: »Traité d'lnstrumentation et d'Orchestrations »Histoire et Theorie de la Musique de I'Antiquité*, »La Melopée antique dans le choeur de I'Eglise latine*, _es Origines du chant grégorien,« »les Gloires de I'ltalie, chefs d'oeuvre de la musique vocale italienne aux dix-septième et dix-huitième siècles» en, pas kort voor zijn dood verschenen, »Traité d'Harmonie*.
ONDERWIJS.
De heer J. G. C. Volmer, benoemd tot buitengewoon hoogleeraar in de bedrijfsleer en het boekhouden aan de Technische H°ogesc_ooï, zal dit ambt aanvaarden op 6 Januari a.s. met het houden eener redevoering.
Middelbaar onderwijs.
's GRAVENHAGE, 29 Dec. Fransch akte A. Geëxamineerd 1 vrouwel. en 2 mannel. candidaten. Geslaagd mej. A. L. van Hoogstraten te Teteringen en de heer W. P. Weber te Haarlem.
Fransch akte B. Geëxamineerd en afgewezen twee mannel. candidaten.
Staathuishoudkunde K X. Geëxamineerd twee candidaten. Geslaagd mej. A. J. F. van Rhienen te Nijmegen.
Staatsinrichting K XI. Geëxamineerd 4 candidaten. Onder het mondeling examen teruggetrokken één. Geslaagd de heer H. 1. Mion-en, Den Haag.
Schocnschrijven N. Geëxamineerd 6 candidaten. Geslaagd de dames: }. M. Cussend en M. J. Schalck van Vucht; en de heeren W. H. de Jong, Grootegast en J. F. Storm, Rotterdam.
Hoogere Wiskunde K V. Geëxamineerd twee candidaten. Afgewe_cn 1- Geslaagd de heer K. H. W. Visser, Schiermonnikoog.
Mechanica enz. K II- Geëxamineerd 2 candihaten. Afgewezen 1. Geslaagd de heer G. J. Kloezeman, Den Haag. GRONINGEN, 29 Dec. Engelsch akte B. Geslaagd de heeren D. E. Froe, Arnhem en H. Teerink, Haarlem.
Lager onderwijs.
's GRAVENHAGE, 29 Dec. Wiskunde art. S 6. Geëxamineerd 5 candidaten. Afgewezen 1. Geslaagd mej. M. J. de Bruyn, Enkhuizen, en de heeren J. H. C. S°rber, Buren; I. Wallien, Amsterdam, en A. van de Weg, Oldebroek.
STATEN GENERAAL EERSTE KAMER. Vergadering van 29 Dec.
(.Slot.)
De heer VAN LöBBN SELS betoogde de wenschelijkhe.'d, dat voor hei v-rvolg Koloni.n, Oorlcg en Marine meer een lijn zullen volgen bij de aanschaffing van Oorlogsmateriaal. Zoodoende zou men ook de deskunaiah.id bevorderen van ds commissie van proefneming n. De heer VAN NIEROP wilde aan aang_ia genen in de inkomstenbelasting ruimer ge .eg nheid g^v^n tot reclame, md.en de b.asüngcommissie zich niet vereanigt met hunne aantooningen van kapitaalvermindering. De haer DOJES sl°ot zich bij den he:r VAN KESSENICH aan in zake de aanstelling van personeel bij het boschwezen en andere takken van cultuur. Spreker verklaarde zich voor e:u flinke suksidietoek.nning voor deelneming aan de Brus-elsch.3 tentoonstelling. De heer VAN DER DOES achtte die deelneming ook zeer gewenscht. De MINISTER VAN KOLONIËN antwoordde aan dm heer Staal, dat hem niets bekendis, dat er wijziging is gebracht in het vooniemm, om den he.r Liefrinck als Regeer nss-comnüssaris naar Atjeh te zendm. Gouverneur Swart van Atjeh heeft verklaard, dat h.i zich met die uitzending vereenigt, hoewel zij hem niet aangenaam is met het cog op zijn prestige tegenover den Inlander. Daar. m twijielde hü ol die opdracht wel ecu goed resultaat z„u hebben, een twijfel welke echter niet door ven gouverneur-generaal wordt gedeeld. Wellicht staat hiermede in verband hei couranten- ericht om .nt een conieientië van gouverneur Swart met den Oouverneur-Oei'eraal te Buitvnzcfg, hoewei van ecu dergelijke conferentie aan den Minister niets officieel bekend was.
Ds Minister de.ld- voorts mede, dat eens. ppletoye Indische begrooting voor de deelneming aan de Brusseische tentoon stelling reeds zün departement heeft verlaten. Naar aanleiding van de uitgeoefende criiiek legen de aanstelling van vreemde houtvesters bij het boschwezen, merkte de Minister op, dat het hi^r be:reSt ■ t ij de 1 ij k personeel, dat later door Nederlanders kan worden vervangen. Van voorliefde vo°r vreemdelingen is geen sprake. De M nisier vestigde er bovendien de aandacht op, dat hij heeft toegezegd nadere overweging om wellicht nog door gediplomeerde boschbouwkundigen, die aan de Wageningsche school hun opleiding ontvingen, d.benoodigde plaatsen in Indii te do,n bezetten. De Minister betoogde tegenover den heer Van den Biesen, dat, dank zij de Regeeringsmaatregelen, het opiumkwaad wel degelijk vermindert. Morgen voortzetting.
Vergadering vau 30 Dec. De Voorzitter stelde bij den aanvang der vergadering voor, om, naar aameiding van decourantenberichten meldende de omzettende ramp in Italië voorgevallen, waarbij duizenden en duizenden slachtoffers zijn gevallen, steden zijn verwoest en onnoemelijke materieele schade is aangericht, aan den Italiaanschen gezant bij ons Hof ts verzoeken aan zijn Regeering mededeeling te doen, dat die noodlottige berichten door de Kamer met innige deelneming en medelijden zijn vernemen. De vergadering vereenigde zich bij acclamatie met dit voorstel. Daarna is voortgezet het debat over de Indische begrooting. De heer HAVELAAR herinnerde aan het oud-Hoüandsch spreekwoord, dat 't verkeerd is twee kapiteins op één schip te plaatsen, opperde bedenkingen tegen de uitzending van den heer Liefrink naar Atjeh. Spreker betoogde, dat men tusschen gouverneur Swart, die geschikt werd geoordeeld en den gouverneur-generaal geen tussohenpersonen moét plaatsen om controle uit te oefenen.
Hierdoor verzwakt men de verantwoordelijkheid van gouverneur Swart. Minister Idenburg stelde in het licht, dat de opdracht, aan den heer Liefrinck gegeven, volstrekt niet is zooals de heer Havelaar meent. De heer Lieïrinck gaat volstrekt niet om controle uit te oefenen op alle daden van gouverneur Swart. Het levende contract, dat door zijn uitzending verkregen wordt tusschen Kota Radja en Buttenzorg, sluit volstrekt geen gebrek aan waardeering van de bekwaamheden vanden heer Swart. Het levende contact, dat door zijn uitpericdieke bezoeken van den heer Lieïrinck hebben slechts ten doel te zorgen, dat de Gouv.- Generaal in zake de gevolgde gedragslijn ter bereiking der pacificatie op de hoogte bli(ft, hetgeen aldus beter kan geschieden dan door schriftelijke gedachtenwisseling. De Minister wees er bovendien op, hoezeer de Gouv.-Genrraal en ook de heer Liefrinck prijs stelt op een goede verstandhouding tusschen laatstgenoemde en gouv. Swart. Dit blijkt wel hieruit 't best, dat de heer Liefrinck nog niet is vertrokken en de gouv.-generaal alles in 't werk stelt om de bezwaren weg te nemen. De Indische begrooting is daarna aangenomen.
BERICHTEN OPGENOMEN IN EENIGE EXEMPLAREN VAN ONS VORIG NUMMER.
Benoemd tot Pakhuismeester bij hef kolonlaa etablissement Amsterdam J. B. Luersen Hzn., thans eerste pakhuisopzichter.
Maandag 18 Januari des namiddags te 3 uur zal Dr. J_ D. van der Waals Jr., benoemd tot gewoon hoogleeraar in de natuurkunde, zijn Hoogleeraarsambt openlijk aanvaarden door het uitspreken eener rede in de aula der Universiteit.
De uitleveringsprocedure Siegfr. Jacobson.
Naar wij vernemen, heeft de Regeering nog steeds geen beslissing genomen inzake de uitlevering van den koopman Siegfried Jacobson, die verdacht wordt betrokken te zijn bij de millioenen-verduistering aan de marinewerf te Kiel en wiens uitlevering werd aangevraagd, nadat hij hier ter stede was gearresteerd. De voor de Rechtbank alhier gevoerde uitleveringsprocedure heeft zoovele tekortkomingen in de overgelegde stukken aan den dag gebracht, dat onze Regeering, alvorens een beslissing te nemen, gemeend heeft de Pruisische Regeering te Berlijn te moeten uitnoodigen, nadere inlichtingen te verschaffen. (H.)
De aardbeving in Italië.
PALERMO, 29 Dec. (Reuter.) De spoorwegverbinding tusschen Catano en Messina is hersteld. Een trein met vluchtelingen en gewenden uit Messina kwam te Catano aan. De vluchtelingen zijn allen bijna krankzinnig van schrik. Zij vertellen dat het hotel Trincaria verwoesten dat het geheele personeel en 90 reizigers onder de puinhoopen begraven liggen. Ook het stadhuis, de beurs, het post- en telegraatkantoor en kazernes werden verwoest. Bevestigd wordt, dat dsor de vloedgolf buitengewone schade en verwoestingen zi.n aangericht, en een groot deel van de stad teisterde. De oud-ondersiaatss.cr.taris Nic_]o Farlei behoort onder de docd.n. De piefect en zi'm familie zijn gered. ROME, 29 Dec. De afgevaardigde Felice telegrapheerde uit Messina dat er 10.000 slachtoffers zijn, De Beurs is gesloten, ten teeken van rouw. Vijf honderd dooden zouden onder de puinhoopen liegen. Admiraal Aubry seint, dat de toestand te Messina ontzettend is. De prefect van politie en zijn gezin, de bisschop, generaals en afgevaardigden zijn onder de slachtoffers. BERLIJN, __-) Dec. De »Lokal Anzeiger« verneemt nog : De afgevaardigde Defelice is per auto van Catania naar Messina gereisd en telegrafeerde dat hij Messina niet meer terug heeft gevonden. De stad scheen verdwenen. Het jacht van den vorst van Monaco in brand TOüLON, 29 Dec. (Reuter). Er is brand uitgebroken aan boord van de «Princesse Alice«, het jacht van den vorkt van Monaco. De brand dreigt groote afmetingen aan te nemen.
Sneeuwstorm in Engeland.
LONDEN, 29 Dec. Een vieeselijke sneeuwstorm wcedt over Groot-Britannië, wellicht de hevigste, welke sinds 1881 werd beleefd. Het telegraphisch verkeer is vcrstooid en de tre.n.n zijn geblokkeerd. Het verkeer te Londen staat stil. Vele pe.s.n.n z.jn van k.ude omgekomen.
Laatste Berichten. DE AARDBEVING IN ITALIË.
De commandant van den torpedoboot _afio, dia ia de haven van Messina voor
snker lag, teen de ramp p.aa.s vond, veriiaalt a.s volgt de schrikkelijke toedracht der gebeurtenissen :
Het kon ongeveer half zes in den morgen zijn, toea piot stenig het- meer opzwol tot een -hoogen berg, — die brulde. Alle schepen, die in de haven lagen, werden in de hoogte gesleurd en daarna naar beneden tegen eikander gesmakt, terwijl over -den gebroken havendam een vloedgolf sloeg. Even later was de haven overdekt met kapot geslagen vaartuigen, kisien, ladingen enz., en beven de stad verhief zich eea cacniK van rook en stof, waaruit een ijselijk noodgeschrei k!cnk. Het is beschrijving ie geven van dat verschrikkelijk oogenbnk. Toen desche. mering kwam,, verlichtte zij een tot puinen neergestorte, eertijds bloeiende stad, waarin zich hier en daar gescheurde muren verhieven, maar hooger nog bloedige vlammen. •
Ik veer met mijn torpedotboot voorbij een Russisch schip en de Oostenrijksche stoomboot Audrassy, beide deerlijk beschadigd, om hup te brengen aan eenige bewoners, die ik hier en daar vlucliten zag. De gevangenen waren losgebroken en p'underden het Sici'iaansche Bankgebouw. Jammer genoeg mceste;i wij hen in die eerste ooganblikken van den rampspoed laten begaan, daar wij maar met weinig manschappen waren, en de arme slachtoffers van ingestort puin en woedende vlammen onze eerste hulp vorderden.
H. M. de Koningin ontving gisteren den voorzitter der Tweede Kamer, jhr Röell.
De Regeering heeft telegrafisch hare deelneming betuigd aan de Italiaansche Regeering met de verschrikkelijke ramp der aardbeving.
's GRAVENHAGE, 30 Dec. De Prins met zijne béide gasten bezochten onder geleide van Dr. Bredius het Mauritshuis. Bij de bezichtiging der kunstverzameling in zijn woning door den Prins en den Hertog-Regent van Brunswijk waren deze aan diens tafel genoodigd. Het diner werd bijgewoond door den Minister van Buitenlandsche Zaken en Prof. Kraemer. Heden bezochten de Prins en zün gasten eenige landsgebouwen, o.a. de Grafelijke zalen en de Trèveszaal. De hertogelijke gasten woonden even de zitting der Eerste Kamer bij.
HANDELSBERICHTEN. AMSTERDAM, 30 Dec.
Koffie. Noteering van Santos op termijn Vorige OcM. Midd. December , 190 S , , . 17'/, Januari. . 1909 . . . 17=/, 17'/, 17'/, Februar 17% 17'/, 17'/. Maart . . I . . . uf. 18- i__- April 17'/, 18- 18- Mel. 17% 17'/, 17'/, Ju.m 17»,'_ 17'/, 177, •>ull •. i73/_ i 7'/, 17'; Aunistus . . . • . 17% 17'/, 17'/, September ... ... 17% 17% 17»/. Octobet . . ... 17% 17% 17% Novembei . , . . , 1?% 171/ _-jv December ..... 17% 17% 17% prijsh prijsh prii_,li Omzet 3500 ba. Suiker, .-tejrin» op terui.jti. genoteerd in / 1/32. Gebod. CelaL Gebod. Getal. December.., .2— 12.2 Juli 1 12,16 12.16 ..anuari 12.— 12.2 Augustus... I 12.14 12.17 Februari.... 12.4 12.7 September.. I 12.4 1220 Maart 12.6 12.9 October..... 11.14 11.18 Jan./ Maart.. 12.2 12.5 November.. 1 11.14 1118 April 12.9 12.12 OcL/Dec.. I 11.15 11 19 Mei....l9ÜS 12.11 12.14 Omzu'. 2000 balen. Juni.. 12.11 12.14 Stemming kalm. Tin. Stemming op termijn fiauw, Banka Billiton Straits Gem.con December . 1903 80— 80— Januari ... 80— 80— Februari. . . 80% 80V, Maart. . . . 80'/, : 80% April. . , . 80% 80% Mei . . . , 80% 80% Olie. Noteeringen per 100 kilo Raapolie. 30 Dcc 29 Dcc M _end ' 33% 33'/t per HL. 31- j — » in de stad . — Mei 30'/, __ Sept./Dec 29 * 29 Jan./Apiil.... — * Januari.... , * __ Lijnolie. Vü _end /23 22% oer H.L 21% / — Januari 22% 22% 22% 22/, . 22% 22% 22% Jan./ April 22% 22% , — '* FebrvApril 22% . 22% 22% 22% Mei/Aug 22% 22% 22% . 22% December — _ " Sept./Dec 21'/, 22— " — Vee. Ter markt waren heden aangevoerd 145 vette Kalven Prijzen: le qual. ƒ 0.92 a / 0.95, 2e qual. / 0.34 a / 0.88, 3e qual. ƒ n.78 a / o.— per K.G. — Graskalven ƒ — a ƒ—, 34 nuchtere Kalven f 10.— a / 17.—, — Schapen ƒ — a ƒ — 471 vette Varkens: Hollandsche le qual. / 0.45 a f 0.47, 2e en 3e qual. ƒ 0.43 a / 0.46, Overzeesche en Gelderschele qual. / 0.45 » 1 ü.47, 2e en 3e qual. / 0.42 a / 0.44 per K.O. Aardappelen onveranderd. Geen aanvoer.
ROTTERDAM, 29 Dec.
Koffie. Goed ordinair Java 35— et, nood average Santos 22% et. buikcr iets vaster.Jan. f 11^ geboden. Tln prijsh ; Banka Aoril / bü% gedaan. Margarine Afgedaan ILO trs Hatrissod en 80 tts United / 76, 75 trs Stern en 75 trs Overany / 75' 70 trs Consolidated f 74.
ROTTERDAM, 30 Dec.
Koffie. Noteering van Santos op termijn. Vorige Ocht. Mldd. December . , 1908 , , 17% Januari . . . 1909 . , 17% 17% 17% Februari ~ ' . . . 17% 17% 17% "aart „ 17% 17% 17% AP. . 17% 17% 17% Mei 17»/, 177/. 171/ J,UP. 17% 17% iW, -ui' . 17% 17% 17% Augustus ..... 17% 17% 17% September. . . , . 17% 17% 17% October 17% 177/ 171/ November ..... 17% 17% 17% December .... 17% 17% 17% prijsh prijsh prijsh Omzet 4500 bn,
ROTTERDAM, 29 Dec.
Vee. Ter markt waren lieden aangevoerd: 63 Paarden, — Veulen, — Ezel, 9JO magere Runderen, 43< vette id.. 338 vette en Graskalven, 193 nuchtere Kalven, — Schapen of Lammeren, — Varkens, 48 Biggen. Prijzen: vette Koeien le qual. 70 a — ets, 2e qual. 64 ets, _ qual. _ ets; Ossen le qual. 70 a — ets, 2e qual. 64 ets, 3e qual. 54 ets; Stieren 1 e qual. 60 ets, 2e qual. 52 ets, 3e qual. — ets; Kalven le qual. 100 a 105 ets, 2e qual. 90 ets. 3e qual. 80 cis, alle. per kilo. Handel goed. Mager vee. Melkkoeien / 135 a ƒ 250, Kalfkoeien / 155 a / 2Go, Stieren / 90 a ƒ 185, Pinken / 90 a f 185, Graskalveren / 25 a / 65, Vaarzen / 90 a / 155, Paarden ƒ 30 a ƒ 70, nuchtere Kalven f 7.— a / 13.—, Fokkalven / 12.— a ƒ 22.-. Biggen / 5.— a / 14.-, alles per kilo. Handel over 1 algemeen matig.
SCHIEDAM, 30 Dec.
Moutwijn / 10.50. Beurscommissie / 9.75 n /—, Jenever I 14.50. Amsterdamsche Proet ƒ 16.—. Stemming traag. Ruwe Spiritus / 9% a / _.- Spoeling / 1.70.
BODEGRAVEN, 29 Dec.
(Bericht van Henri Freeiicks). Kaas. Aangevoerd lil wagens, te zamen p. m. 5678 siuks, wegende pi. m. 27,365 kilo. Prijzen: Goudschele soort / 27.— a / 28SO. 2e soort ƒ 25.- a ƒ 26.—, zwaardere f 29.- a / -.-; Derby le soort / 28.- a / 29.50 2e soort / —.— a f —,—;, Edammtr le soort j 29— a ƒ .—, 2e soort f — sl f —: Leidsche zwaardere / —. Handel matig.
PER TELEGRAAF. LONDEN, 29 Dec.
Suiker. Beet- per loopende maand 10/1%. Liinolle loco 21/9-, dito pc: Jan./ April -l/7'/a, dito-u Muil 20/41». Straits lm loco £ 132.7.6, dito per 3/m. £ 134.2.6. Chili Koper loco £ 63.17.6, dito per 3/m. £ 64.13.9. Zink loco £ 21.—. Spaansch Lood loco £ 12.7.6 a 13,—. IJzer. Cleveland Mo. o 49/1 contant, 49/31/, op 1 maand.
LONDEN, 30 Dec.
Tarwe. Aan de kust aangevoerd 1 ladingen, ten verkoop aangeboden — ladingen.
LIVERPOOL, 29 Dec.
Katoen. Verkocht 5000 bn, waarvau 200 op speculatu en voor export. Loco-stemming Amerik. kalm, 0.0,3 Brazil. 0.03 hooger. Oost-Ind. onveranderd. American iinddliny luco 4.99, dilo 00. Basis midd. lev. Dec./Jan. 4.79. dito ulto f-'ebr./Maart 4.77, dit. dito April/Mei 4.77, dito dito Juni/Juli 4.78. Op termijn prijshoudend.
LIVERPOOL, 30 Dec.
Katoen. Afgedaan 10,000 bn. Aangevoerd 34,000 ba. Slem. ming matig gevraagd.
LIVERPOOL, 30 Dec.
Katoen. (Telegram van A. J. Busion &Co.) (Medegedeeld duor Joannes Paris, Amsterdam) 29 December. 30 December. 11 ii. -i 4*u. 10 10 u. _ Januari o.— d. o.— d. o.— d. Januari/i-'cb .... 4.78 . 4.79 . 4.7 S , l-'ebruari/Maart. -1.77 , 4.78 . 477 . 4.77 . 4.77 . 4.77 „ April/Mei 4.77 „ 4.77 , 477 , Mei/Juni 4,77 . 4.78 . 4.77 , Juni/Juli 4.77 4.7 S „ 477 _ Juli/Augustus... 4.77 . 4.77 477 , Aug./Sept 4.1)9 „ 4.69 4.69 , Sept./Oct 4.64 » 1.05 4.65 OcL/Nov 4.6.' . 4.62 . 4.61 „ Stemming: prtjth. prijsh. prijsh.
BERLIJN, 30 Dec.
Tarwe nei Dec. 208.75, Mei 211.25. l-gge __t Dec. —.— Mei 177.50, Juli —.— Raapoltr per Dec. 6150, Mei 59 70 Slotpr.jzen: Tarwe pei Dec. .08.25, ..el 211.—. Ragge
per Dec. —.—, Mei 177.25, Juli —.—. Raapolie per Dcc, 63.53, Mei 60.—.
HAMBURG, 29 Dec.
Reuze!. Steam loco 49'/,, Petroleum Pennsylvanie P.O.C loco 7.95. Raapolie loco 66—.
Koiiie. Omzet op termijn 2S Dec. 6,500 bn. Santos ?nc.i average op levering per Dec. , Maar: 30—, Mei 297. Sept. 29'/, Stemming prijsh. Spiritus per Dec. 28—, Jan./Febr. 28—. Stemming prijsh
BREMEN, 30 Dec.
Reuzel. Tubs & Firkl s loco 52—, dito Doppeleimer 53— Stemming prijsh. Koffie vast. ivatoen kalm. Middling Upland 45=/..
KEULEN, 30 Dec.
Raapolie. Dadelijk 67.50, dito per Mei 63 — Weergesteldheid: helder. Rijnhoogte te 11 uut 0.86 AL
HAVRE, 29 Dec.
Koffie. Santos good average. Verkocht 25.000 |_. Priis en ■ p leveriiiß per 50 K.0.: Dcc 4!.—, Jan. 40.25, Febr. 39.75 Maart 39.E0, April 39.—, Mei 38.75, mv 35.75, Juli 35.25, Aug 38.25, Sept. 38.25, Oct. 38.25, i^ov. 38,25. Suuioi. prijsh. Ontvangsten te Rio 28 Dec. 12,000 bD, te Saulo» 12.000 bn. Wol. crossbied lev. volg. maaud 167.—.
PETERSBURG, 29 Dec.
Tarwe Samarka — kop. per pud. Rogge 116/117 Solotuil; I 81 kop. per pud. Haver Beneden-Wolga — kop. per pud i Lijnzaad 95 pCt loco 158 kop. per pud. Talk gesmolten loco \ —, dilo lev. —.
COUPON-NOTEERINGEN. AMSTERDAM, 30 Dec.
Oo^tenr.Pap.ln Kr. / 50.05 Russ. in Goud Roeb. / 1.87,. dito Zilver . .50.12'/, dito in Zilv. Roeb. , 1.24'"' Divers f . 11.3 U dito in Pap, Roeb. . 1.23 ' dito £ met aliid. . 11.90 Poolsche p. Ziiv.l,. . 1.50 Portugeesche . —.— Spaaus.buitenl.fr. „ 47.6 J Fransche .47.60 Spaans. binn.Piast. , 2.— Belgische .47.50 Amerik. Ooud Doll. . 2.457. Diverse Rijksmark. , 58.50 Mexic Dollar . 1.19 Hamburger Kussen . 121 Japansche Yen.... , 1.19
WISSELKOERS. AMSTERDAM, 30 Dec.
Parijs kort / 47.98»/4g Italië. 3/m. / 4720-2 ■ 2/m. . 47.65-g Petersburg. 3/m. , 154. g Belg.Bankpl. kort . 47.85-g Weenen 3/m. . 49.62... ■ 3/m. . 47.40—g Oostßankpl.3/m. . 49 37',ög Zwitsers, dito kort , 47.95—g Duits.Bankpl.kort. 58.88-.jij' 3/m. . 47.30—g 3/m. . S&22/2 - Spanje 3/m» 2.07—g Londen. kort, 12.05... Portugal..,,. 3/m ,-^ g 2/m. . 11.99—^ .
ROTTERDAM, 29 Dec.
Kort 3 mnd Londen per £ ... f 12.04% / 11.97 Parijs per 100 fr. . 47.27,-, , 47.67., België . 47.82,2 . 47.48% Duitsche Bankpl. per 100 R.m . 58.87% .18 40'
BEURSBERICHT. New-York, 29 Dec.
De Geldmarkt was vast. De Fondsenmarkt opende hooger en was weder levendig gestemd. De houding was echter niet • zoo willig als de voorgaande dagen. In den loop; van den dag trad op aanbod eene daling in, doch deze werd weldra weer gevolgd door een herstel.' De koersstijging van Steelswaarden lokte slot- * beurs echter opnieuw verkoopen uit, waarna de: markt levendig doch op lagere prijzen, sloot. De omzet bestond uit 910.000 aandeelen, waarvan 71.000 Readings, 74,000 Unions en 53,000 Steels. Zonder twijfel was de omzet gisteren ter New- Yorksche beurze vrij wat geringer dan den vorigen : dag, ofschoon aanvankelijk getracht. werd, de' koersen der verschillende toonaangevende fondsen: eene verdere verhooging te doen ondergaan. Daar-'. voor kwamen in de eerste piaats in aanmerking: de South. Railway shares, die' door sommigeinsidersgroepen werden gesteund, waardoor eenig' avans te boeken viel. Ook werden toen even Steels ■ tot 55 pCt. opgezet, terwijl verder Wabashwaarden : en enkele speciale soorten koopers vonden. Maar van harte ging het opzetten niet en onmiskenbare sporen van vermoeidheid vielen na het tweede beursuur waar te nemen, waardoor het aanvankelijk: Dehaaid avans spoedig te niet werd gedaan. En zoo bleef de markt gedurende de eerste uren van den namiddag lusteloos op de koersen ronddobberen, tot zich plotseling weer eenige vraag voor Denver Rios en Steels bleek voor te doeri. Doch die vraag was weldra bevredigd en toen trad eene tamelijk scherpe reactie in, die zich in j Eries, South. Rails Rocks en vooral in Industrials; deed gevoelen en waardoor min hoogst onbehagelijk werd gestemd. De markt sloot dan ook flauw,. ongeveer op de laagste koersen van den dag,' alleen pref. Wabash maakten eene gunstige exceptie. '■ De heer Gary van de Steeltrust is voor de' heeren van het Congres geweest en heeft daar verzocht om toch alsjeblieft de invoerrechten opstaal en ijzer niet af te schaffen, daar Engeland; volmaakt in staat zou zijn te kunnen concurreeren.; Verder vernam men dat de ontvangsten der Steeltrust niet bar vooruitgaan en dat er dus geen' reden is om nu reeds door sterk hausseerende koersen de kansen eener onzekere toekomst lei discenteeren. Intusschen sloot de markt beslist' flauw en lusteloos.
Londen, 30 Dec.
In navolging van New-York was heden het bc-, loop voor Amerikaansche waarden ter Londensche beurze meerendeels iets flauwer, terwijl in vele; soorten eenig aanbod viel op te merken. De opening was kalm met eenige winstnemingen in de leidende soorten als Steels, Unions,Topeka en Scuthern Pacifics. Het publiek realiseerde in Missouris, Eries en Southern Rails, waardoor een kleine; achteruitgang tot stand kwam. Later werd dei stemming prijshoudend, en meldde men ons, dat; van de zijde van het publiek eenige kooplust was, op te merken in enkele soorten als Southern Rails. De markt verliep verder kalm, doch prijshoudend.;
Amsterdam, 30 Dec.
In verhouding tot de New-Yorkscne slotkoersenvan gisteren, opende heden de Amsterdamsche beurs voor de Amerikaansche afdeeling in nogal! vaste stemming, deels door de oploopcnde Lon-! densche prijzen, deel-, door eenige kooplust in: diverse soorten. Unions, Steels enTopckas noteer-; den een fractie lager, evenals de meesie lichteresoorten, w. o. Eries, Rock Islands en Marincshares, doch de achteruit ;;ar.^ was van niet veel beteekenis.' Na de opening wa_ het merkbaar, dat in de lichtere sooiten ons publiek als kooper optrad,-waardoor de prijzen in den loop van den ttiidda - konden worden gehandhaafd. Steels v/aren voo provinciale rekening gevraagd, evenals Kansas Citys, hoewel deze laatsten een fractie moesten prijsgeven. De markt verliep verder opgewekt en ia-, meiijk prijshoudend. Nat. Staatsfondsen aangeboden en ter-ugloopende'; voor Certificaten en Obligatiën. Buitenl. soorten ongeanimeerd voor Russen. Peruvians iets aangenamer, voornamelijk voor Preferenten, waarvoor eenige meerdere belangstelling bleek te bestaan. Dominicanen stil. Culturen iets minder voor Resc. Handelmaatschappij, doch aand. Vorstenlauöen prijshoudend. Tabakken aangeboden en reageerende voor de leidende soorten. Petroleums aangeboden voor Koninklijke, waardoor de koers een fractie achteruitging, Enims en Sumpals tamelijk prijshoudend. Mijnen prijshoudend voor Cobars, Oost-Bornto's' opnieuw gezocht en verbeierend.
NIET OFFICIEEL.
Simau 490. Explor. 163J4 Hondures lü 1/16. Sepingan 132.
LONDENSCHE BLURSNOTEERINGEN.
30 December. (Greenwich-tijd). Vor. slot 11.25 12.32 | 1.10 Atchison 103% '03 1C3% — - Baitimore 114% 113% Chcsap. 60 .9 59'/, Denver 39% 39% 40 Erie V_37/a 35% Missouri 43'/, 43% 43Q 43*; Nor(o!_ 87 ] ' South. Pac. 123% 123 > l_2tf ~ Ra" 27% 27 27 V. 27% Unions ISS% 18S Steels Com. 567„ Ü6__ £6V8 , Pref. 115% •--'- ■' Gr. T _ 20% 20' . 20% . ld. 3e pref. 49% «>., 49% ; Amalgarnat. -— !