De betrokkenen bij onzen fruitoogst belei ven goede dagen. Er is zeer veel fruit, vooral • appelen en de prijzen zijn hoog, daar Duitsch- I land enorm trekt. Appelen en peren toch • mogen worden uitgevoerd, daar deze geacht I worden luxe-artikelen te zijn.
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 02-11-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 02-11-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 20436
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
LANDBOUW. Onze fruitoogst.
Ingezonden Stukken. Ongewenschte belangstelling.
Geachte Redactie, Het confiskeeren van de auto van den heer Laane brengt mij er toe, af te wijken van mijn gewoonte, onze pers niet met „Ingezonden Stukken" lastig te vallen. Ik betreur de onaangenaamheden, waaraan de heer en mevrouw Laane werden blootgesteld, temeer daar ik van nabij bekend ben met de groote diensten, die beiden aan de zaak der uitgewekenen hebben bewezen. Vooral mevrouw L. heeft zich als lid van het plaatselijk Damescomité buitengewoon verdienstelijk gemaakt.
Ik ben overtuigd, dat beiden niet de reis over de grenzen hebben gemaakt uit nieuwsgierigheid, maar wel degelijk om uit eigen aanschouwen te leeren, wat er nog ten bate van de vluchtelingen kan en moet gedaan, worden, ook met het oog op de repatrieering. Desondanks komt het mij voor, dat de heer en mevrouw L. in dezen behooren tot de categorie van goeden, die onder de kwaden moeten lijden. In kan mij de houding der Duitsche autoriteiten in België volkomen begrijpen. Dag aan dag worden de door hen bezette streken overstroomd met heele karavanen van kijkers, wien het er alleen om te doen is een interessant reisje te maken, dingen te bekijken, die waarlijk niet eiken dag te zien worden gegeven, om er later op te kunnen roemen, dat zij er óók bijzijn geweest; die overal hun neus insteken en degenen, die er werkelijk wat te doen hebben, voor de voeten loopen. Thuis gekomen poseeren zij als ooggetuigen en — wat het ergste is — zij haasten zich om „'n stukkie in de krant" te schrijven. Met gevolg dat onze pers overvuld wordt met artikelen en berichten, die, hoe goed bedoeld ook, niet alleen elkaar lijnrecht tegenspreken, maar dikwijls met den waren toestand in strijd zijn. Dat dit ten slotte de autoriteiten kriegel moet maken, zoodat zij, in hun ijver om dit euvel te keeren, alle bezoekers over één kam scheren, valt waarlijk niet te verwonderen.
Hoe het, in dit opzicht, in België toegaat, kan men begrijpen uit hetgeen er, op verkleinde schaal, hier te lande geschiedt. Legio is het aantal stuurlui aan wal. Het Amsterdamsche Gemeentebestuur bijvoorbeeld, dat, bij al zijn beslommeringen in dezen crisis-tijd nog de zorgen voor duizenden vluchtelingen op zich had te nemen, staat bloot aan een critiek, die soms de grenzen van het oirbareoverschrijdt. Personen wier belangstelling in het lot der uitgewekenen nooit naar buiten is kunnen doordringen, en wien het, de hemel weet hoe, gelukt is de verblijfplaatsen dier ongelukkigen binnen te dringen, ventileeren hun daar opgedane leekenindrukken in ingezonden stukken, die degenen, welke hun arbeid en tijd aan deze veelomvattende taak wijden, onaangenaam treffen en de Amsterdammers in den waan brengen, dat zij zich eigenlijk moeten schamen over hun hartelooze stadsbestierders. .
Men komt, scharrelt wat rond, kijkt zonder te ! begrijpen omdat men de bevoegdheid mist op , de begeleiding en het advies van ter zake kun' digen, vindt de latrines niet goed, omdat men niet weet, dat de planken, welke men ziet, daar : slechts voorloopig zijn aangebracht tot de ont| worpen closets gereed zijn, en wil maar niet ' begrijpen, dat de woonplaatsen voor duizenden i personen, van hoe tijdelijken aard hun verblijf ; ook zij, niet zoo spoedig kant en klaar kunnen zijn als een Ingezonden Stuk. B. J. V.
BERICHTEN OPGENOMEN IN DE LAATSTE EDITIE VAN ONS VORIG NUMMER. CONDITIONEELE CONTRABANDE.
In een Buitengewone Staatscourant brengt de Minister van Buitenlandsche Zaken ter kennis ' van belanghebbenden, dat de Fransche Regee' ring aan de lijst van artikelen van conditioneele , contrabande heeft toegevoegd: ijzer en staal en ' ijzeroxyden, ijzersulfuren en ijzercarbonaten, 'koper, lood, nikkel, ferrochroom, glycerine,huiden en teder, binnen- en buitenbanden voor ' automobielen en de stoffen, dienende voor de vervaardiging daarvan.
' De Britsche regeering heeft aan de lijst van ' artikelen van absolute contrabande toegevoegd: . zwavelig zuur, afstandmeters en hunne kenmer\ kende onderdeelen, hematiet-ijzererts en hemamatiet-ijzerblokken, ijzerpyriet, nikkel-erts, nikkel ferrochroom, chroomerts, koper (onbewerkt), > lood (in blokken, platen of buizen), aluminium, '.. ferrozilver, prikkeldraad en de werktuigen, jom het te bevestigen of door te knippen; i motorvoertuigen van alle soorten en hunne ; onderdeelen, motorbanden, rubber, minerale Oliën en benzine, behalve smeeroliën. De Britsche regeering heeft aan de lijst van - artikelen van conditioneele contrabande toegevoegd : zwavel, huiden van alle soorten, gedroogd of versch, ruwe of bereide varkens' hulden, ruw of bereid leder, geschikt tot het I vervaardigen van zadelwerk, tuig of militair • schoenwerk.
: De Duitsche regeering heeft aan de lijst van •artikelen van conditioneele contrabande toe• gevoegd: koper (ruw); en lood in blokken, ' platen of buizen.
Leeszaal voor R. K. dames.
Voor de R. K. dames van Amsterdam zal j het zeker een blijde tijding zijn, dat het bc. stuur van «Geloof en Wetenschap*, Heeren; gracht 4l 5, in samenwerking met de commis< «ie uit den R. K. Vrouwenbond, de leeszaal ! naar de eischen des tijds heeft ingericht. , Behalve de katholieke bladen, zijn daar nu
: reeds een 2f>tal tijdschriften neergelegd, die ; hoofdzakelijk vraagstukken behandelen, voor de • vrouwen van het hoogste belang. Het be: stuur deelde ons mede, dat het aantal perio' weken nog sterk zal worden uitgebreid, zoo™* de tijdsomstandigheden weder de geregelde toezending der buitenlandsche uitgaven toe. '"ten. Eveneens zullen nieuwe boeken, die de . 'e*mg waard zijn, geregeld ter leestafel ver"Cmjnen. Wij hopen nu maar, dat de AmsterjT^sche dames, die, naar wij vernamen, sinds h« ïfl, dergel']ke inrichting wenschten, door ; "w drukke opkomst, blijk zullen geven van «wtemming en waardeering. : worden vriendelijk uitgenoodigd tot w« bezoek, dat, naar wij vertrouwen, aanleiding zal worden voor haar, die het nog niet zijn, tot toetreding als lid der vereeniging. i l
Binnenbrand.
Zaterdagavond brak door het omvallen van een petroleumiamp brand uit op de tweede verdieping van een perceel aan den Korten Nieuwendijk. De brandweer die spoedig aanwezig was poogde door middel van klimladders in de bovenverdiepingen te komen, daar er een valsch gerucht liep dat er nog kinderen daar aanwezig waren. Het bleek echter dat de bewoonster van
drie hoog haar kind had meegenomen om boodschappen te doen. Een achterkamer en keuken brandde geheel uit, een andere kamer gedeeltelijk. Een en ander gaf in dit drukke stadsgedeelte heel wat stagnatie in het verkeer.
Een aanklacht.
Mr. S. Louts, van Amsterdam, deelde den correspondent van het „Handelsblad" te Winschoten mede, dat hij bij den Minister van Justitie een klacht zal indienen tegen den officier van justitie en de rechtbank te Winschoten, wegens vrijheidsberooving tegenover den paardenhandelaar Lazarus, te Winschoten, die ter zake van poging tot verboden uitvoer van paarden in oorlogstijd preventief gevangen werd genomen en tegen wien Donderdag een jaar gevangenisstraf werd geëischt. «
Auto-aanrijding.
Het Hoog Militair Gerechtshof veroordeelde den luitenant-vliegenier L. F. E. C. tot één maand hechtenis, wegens het op den Amersfoortschen weg roekeloos aanrijden met een auto van een op een rijwiel gezeten apothekersknecht, die daardoor zoodanig letsel opliep, dat hij voor 20 a 25 pCt. invalide zal blijven. De krijgsraad t* Arnhem had hem veroordeeld tot 2 maanden hechtenis en een geldboete van f 25.—. Onmiddellijk na de uitspraak werd de veroordeelde naar het Huis van Bewaring te Utrecht overgebracht.
Vrijgesproken.
J. H. H. C. werd door den krijgsraad te Den Bosch veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf met vervallenverklaring pan den militairen stand, ter zake dat hij te Hoensbroek zijn broeder zoodanig met de bajonet in de borst zou hebben gestoken, dat deze daarvan overleed. Beklaagde berustte in dit vonnis. De advocaat fiscaal kwam echter bij het Hoog Militair Gerechtshof in hooger beroep en eischte zes jaar gevangenisstraf, met in stan.d houding overigens van het beroepen vonnis, maar met verbetering van de omschrijving. Het Hoog Militair Gerechtshof sprak beklaagde nu echter vrij, daar het 't ten laste gelegde niet wettig en overtuigend bewezen achtte.
Beklaagde werd onmiddellijk in vrijheid gesteld.
Het optreden van Turkije.
BORDEAUX, 2 Nov. (Havas). Be gezanten van Rusland, Frankrijk en Groot-Brittanië hebben gisteren hun paspoorten gevraagd aan de Ottomaansche regeerüig. Zij moeten vandaag Konstantinopel verlaten. De gezant der Vereenigde Staten is belast met de behartiging van de belangen der Fransche onderdanen.
De operatie der Russen.
PETROGRAD, 1 Nov. (Reuter). Volgens het communiqué van den generalen staf maken onze troepen vorderingen op het Oostelijk front der Duitschers in de streek van Vladislavoff- en het Romentigenwoud. De vijand staakte de aanvallen in de streek Bakalarjevo, na groote verliezen te hebben geleden aan gene zijde der Weichsel. Wij trekken overwinnend voort over het geheele front en namen Petrokoff, Opochne en Pjaroff.
De maritieme actie tusschen Rusland en Turkije.
PETROGRAD, 1 Nov. (Reuter). Het bericht aangaande de maritieme actie tegen een Turksch eskader, is vcl'comen onwaar.
In Zuid-Afrika.
LONDEN, 2 Nov. (Reuter). Kolonel Alberts dreef de rebellen terug in de streek van Litenburg. Zij verloren 13 dooden, 30 gewonden en 2- 0 krijgsgevangenen.
De bezetting van Epirus door Griekenland.
Alle mogendheden, aldus meldt de »Times«, hebben aan de Grieksche regeering doen weten, dat zij de redenen, die Griekenland tot het besluit brachten, cm noordelijk Epirus le bezetten, volkomen billijken. i
Een merkwaardig onderhoud.
Een correspondent van het Persbureau Vas Dias van de Westkust van België te Vlissingen aangekomen seint het volgende verslag van een onderhoud, hetwelk hij had met iemand, een Duitscher, die verklaarde te zijn een gedeserteerd marinesoldaat van het Duitsche leger. Het was deze man gelukt in burgerkleeren en voorzien van Bejgische papieren over de Hollandsche grenzen te "komen. Hij vertelde in Mexico te zijn geweest en daar te hebben meegevochten in de Balkan te hebben gestreden en het vechten dus gewoon te zijn. Hij verklaarde zelfs vechten „als een soort sport te beschouwen". Mef-zeer veel genoegen was hij dan ook dadelijk na het uitvaardigen van het mobilisatiebevel scheep gegaan om voor zijn vaderland te vechten. Maar de strijd en de wijze van strijdvoeren was hem zoo tegengevallen, dat hij het tenslotte niet meer kon uithouden.
Ingedeeld bij de Marine-reserve meende hij als marine-soldaat te zullen dienst doen. Hij werd met zijne kameraden over Aken en Luik naar Antwerpen gedirigeerd. Van Antwerpen werd hij verder naar den strijd aan den Yzer gezonden. De Marine-soldaten hadden, zoo verklaarde de man, — en wij deelen dit alles onder voorbehoud doch curiositeitshalve mede — geen flauw begrip van het maken van loopgraven. De menschen wisten niet hoe zij zich behoorden te dekken tegen het geweer- en granaatvuur. Toen dan ook de eerste granaten kwamen, gingen zij te hoop op den grond liggen met het resultaat, dat er honderden tegelijk werden gedood. De officieren, welWt de marinesoldaten aanvoerden, waren ook niet op de hoogte van het gevecht te land. Tengevolge hiervan was van het begin af de geest onder de marinetroepen, welke in de veldtocht werden gebruikt, al veel minder gunstig dan de uitstekende geest, welke bij de landtroepen heerschte. Dit werd er niet beter op, vertelden mijn Duitscher — aldus de correspondent — tengevolge van het optreden der officieren.
Terwijl de officieren van het landleger in den oorlog kameraadschappelijk met hun soldaten omgaan en het van de Duitsche officieren van het landleger gezegd moet worden dat zij met hun manschappen deelen wat zij kunnen krijgen, treden de Marine-reserve officieren op een wijze op, welke hun troepen volkomen van hun vervreemden. Zelf zorgen zijdat zij alles en in overvloed krijgen wat zij noodig hebben, maar wanneer een mindere zich een fiesch wijn of een goed stuk brood weet te verschaffen dan wordt dit als diefstal gestrafd. Het is gebeurd, vertelde mijn zegsman, dat soldaten 3 dagen lang moesten leven van beschimmeld brood en een klein stukje spek en water uit de slooten langs de weg _ het was hun verboden vuur te maken om koffie te zetten — terwijl de officieren zich te goed deden aan kip en wijn. Het ergste was echter dat vele officieren van de marine niet voorgingen in het gevecht. Een officier, die geregeld zorgde eenige honderden meters achter het front te blijvei hadhet ijzeren kruis gekregen, terwijl zijn soldat, n bij hoopen gevallen waren. Dit alles bedien de geest onder de soldaten volmaakt en er waren er heel wat, die, indien zij kans zagen, maakten dat zij weg kwamen, ofschoon zij daardoor groot gevaar liepen. Met nadruk vertelde de man, dat dit alles evenwel uitsluitend geldt voor de marinereserve, bij het landleger en de vaste marinetroepen is de geest uitstekend, daar gaan de officieren steeds voor in het gevecht. De reden, waarom ten slotte de Duitscher de plaat had gepoetst, was, omdat hij streng gestraft v/as, wijl hij aan *een Belgische krijgsgevangene een sigaret had gegeven.
Een „stormaanval” met vijf man.
Len medewerker te Berlijn schrijft ons: In een aan den >B. Z. nu Mittag* ter beschikking gestelden veklposfbrief van oen rechtervleugel in Frankrijk vertelt een :.Einjariger« uit Hamburg : ■Onze sectie zwermt uit, plant de bajonet op het geweer en met geveld geweer en een hoeraatje bestormen we den vijand in de loopgraven. Hier scheen a'.ies vact te hebben geslapen, want het grootste deel eter vijanden liet zich zonder tegenstand gevangen nemen. Dat was de eerste loopgraaf. We wierpen ons achter den dam neder, cm de daaropvolgende loopgraaf onder vuur te nemen. Tot onzen schrik bemerkten we echter, dat we opeens van links uit de flank vuur kregen. Hier was namelijk door een ongelukkig toeval onze schutterslinie afgebroken en een opening ontstaan. Uaardoor was een vijandelijke loopgraaf geheel onaangetast gebleven. Ik verbond snel nog een paar kameraden en kroop toen naar rechts, waar ik mijn sectiechef vond. Hier kwamen langzamerhand nog drie man van onze sectie aan. We waren de laatsten. We legden ons zoodanig neer, dat we van links gedekt waren en namen nu devoot ons liggende loopgraaf onder vuur. Liet zich maar een vijand onvoorzichiigerwijze zien, dan werd hij neergeschoten.
Ik had intusschen al over de 2?0 patronen verschoten, zocdat de loop van mijn geweer gloeiend was. Ock werd onze sectiechef door een schampschot gewond, wat ons razend maakte. We besloten toen maar op eigen houtje een «stormaanvals op de vijandelijke loopgraaf te ondernemen, en wel te liever, daar er links versterkingen kwamen' opdagen, die de vijandelijke loopgraaf begonnen te beschieten. We brulden als bezetenen, ieder voor drie I Maar nauwelijks waren we uit onze stelling opgesprongen, of daar kwam aan den overkant ook al de' witte vlag te voorschijn. Onze sectiechef riep op zijn Fransch, dat de »Messieurs« ieder apart en zonder wapens uit de loopgraaf moesten komen. We dachten, dat er neg zoowat 10 of 23 vi;anden in zouden zitten, maar wie beschrijft onze verbazing, toen we er f.O telden, 5,), 60 en eindelijk 35 man 1 De heeren waren natuurlijk ock stom verbaasd, slechts 5 Duitschers aan te treffen; maar dat hielp nu niets meer, want ze hadden immers hun wapens in de loopgraaf achtergelaten. Geresigneerd wierpen ze ock nog hun ransels en patroontasschen weg en moesten maar «bonne mine a mauvais jeu* maken. De ntóesten vielen direct op hun in groote hoeveelheid meegebracht brood aan en schenen best tevreden. Een klopte me op den schouder en verzekerde in gebroken Duitsch : »Bon camarade, isse besser so.« Ik had nadien nog gelegenheid een blik te werpen in de loopgraaf. Man aan man lagen daar de vijanden, een ontzettend tooneel. Cic roode broeken, die bleeke gezichten ; daartusschen wijnflesschen en brood, alles met bloed gedrenkt. We trokken toen met onze gevangenen naar het regiment terug, waar we zeer geprezen werden. We zijn allemaal voor een onderscheiding voorgedragen.
Van der Velde aan het front.
Aan een correspondent van de »Matin«, die met den Belgischen sccialistischen ministervan staat Van der Velde een onderhoud had toen deze uit Nieuwpoort terugkeerde, verhaalde Van der Velde, dat Koning Albert hem toestemming verlejnd had om naar de linies te gaan en hij daar op verzoek van een der hoofdofficieren da troepen had toegesproken. Staar.de in den auto — aldus Van der Velde — kon ik aan die helden zeggen, met alle aandoening van mijn, door hun vuur ontvlamde ziel, welk' een trotsch gevoel het in mij verwekte, hen thans te zien strijden in dat groote en geduchte kger, reikende van België tot de Vogezen, en welk een eer dat voor hen was ! Ik sprak tot hen over het doel van dezen oorlog omtrent d 2 groote zaak, waarvan zij de verdedigers zijn, de bevrijding van België, en ik veelde mij diep bewogen tegenover de dappere zonen van ons land, zoo eenvoudig en toch zoo energiek, die mijn woorden telkens met herhaalde kreten van >Leve België!* begroetten. Welk een onvergetelijk geheel! In de verte, op zee de ontzaglijke stem van de lange kanonnen der Franschen en Engelsche kruisers en torpedo-bcoten, wier groote granaten over onze hoofden floten. Daar, ter linkerzijde, ons veldgeschut, goed verborgen, dat zijn projectielen wierp. Tegenover ons de Duitschers, die ons met granaatkartetsen bestookten, terwijl ter rechterzijde onze kanonnen bulderden. De cacaphonie was vreeselijk en indrukwekkend. Eensklaps hield alles op. »Men is overeengekomen, zei een onzer artillerie-ofïicieren, om op dezen tijd een oogenblik te rusten.» Ik begaf mij toen in de loopgraven.- Sommige manschappen aten hun brood, anderen waren zich rustig aan het scheren, weer anderen speelden kaart en er waren er, die even vreedzaam lagen te slapen als in een goed bed 1 Men kan zich zulk een kalmte op het terrein van den strijd niet goed voorstellen. Maar het kanongebulder weerklinkt opnieuw en de Duitschers beginnen de brug van Nieuwpoort te beschieten. Van der Velde 'verhaalde verder, hoe hij in een aardig Vlaamsch stadje arriveerde, waar men tot hem zeide: »Kom gauw de revue zien !« En waarlijk, daar defileerden de Fransche en Belgische troepen voor koning Albert in persoon, onder trompetgeschal en terwijl de muziek de >Marseillaise« speelde. Maar in de verte buldert het kanon. Het gevecht wordt hervat, nog heviger dan tevoren.
Laat mij u rsg zeggen, besloot Van der Velde, dat koning Albert trecht trotsch is op onze troepen, op onze dappere soldaten, zwart van stof, in verscheurde en vuile uniformen, maar prachtig van energie, van glimladhende kalmte, allen besloten om te sterven, strijdend voor hun vadïrland.
Het Albaneesche politieke huishouden.
Een bericht uit Boekarest aan de »Timcs« meldt, dat er nu zes Italiaansche oorlogsschepen voor Valona liggen, en dat daar een sanitair station zal worden ingericht ten behoeve van de Albaneesche vluchtelingen uit Epirus. De taak, om de besluiten van de Londensche ambassadeurs-conferentie te handhaven, zal waarschijnlijk worden opgedragen aan Italië, als de eenige neutrale mogendheid onder de onderteekenaars van de Albaneesche • regeling. Het schijnt, dat Oostenrijk hierin ook heeft toegestemd. Op het oogenblik bestaan er zes verschillende regimes in Albanië. Skoetari en omgeving wordt bestuurd door een plaatselijke cc mmissie, samengesteld uit Mohamedanen en Christenen. Valona wordt eveneens door een commissie bestuurd. De Mirditen vormen een afzonderlijken staat, onder Prenk Bib Doda. De Malissoren blijven geïsoleerd onder hun patriarchale instellingen. De zuidelijke districten zijn door de Grieken bezet. Durazzo en de centrale districten gehoorzamen aan Essad pasja, die den titel voert van minister-president en door de internationale commissie is erkend.
Laatste Berichten. Ongelukken.
Men seint ons : Een vcermanskar vermorzelde een vijfjarig dochtertje van Jan Neggers, te VegheL
Vertrek der gezanten.
KONSTANTINOPEL, 2 Nov. (Wolffbureau). De Fransche en Engelsche gezanten zijn met het gezantschapspersoneel om negen uur per extra-trein vertrokken. Zij reizen naar Dedeagatsch, waar zij aan boord gaan van een stoomschip. Bij het vertrek der gezanten heerschte volledige rust en orde.
Von der Goltz.
BERLIJN, 1 November (Wolffbureau). Een Engelsch nieuwsagentschap heeft het bericht verspreid, dat de Gouverneur-Generaal van België, von der Goltz, een aanvrage tot ontslag heeft ingediend. Dit bericht is een verzinsel.
Turkije en Italië.
BERLIJN, 1 November. (Wolffbureau). In eenige Italiaansche bladen is de bezorgdheid uitgesproken, dat nu de vijandelijkheden in het Oosten zijn uitgebroken, de Islamietische beweging ook naar Lybië zou kunnen overslaan. Wij kunnen echter constateeren, dat de Porte verzekerd heeft, met het oog op de Italiaansche belangen, alle maatregelen te nemen om deze beweging van Lybië verre te houden.
De Belgische vlag te Baarle-Nassan.
BAARLE-NASSAU, 2 Nov. Zij heeft er zeer lang gewaaid, de Belgische vlag op het mooie grensstation der Staatpoorwegen te Baarle Nassau. Hoog in de lucht, op de kap van dat station stond links de Belgische rechts de Hollandsche driekleur. Dat was een unique gezicht en zal wel nergens anders in dezen tijd vertoond zijn. Maar de grens loopt dóór dat station; is daar zelfs, in het gebouw aangegeven door een tegeltjeslijn met de woorden België-Nederland. Langen tijd stonden ook aan de Belgische zijde op het station de Belgische carabiniers. Ze waren reeds in September wat prikkelbaar. Woensdag j.l. zijn er Duitschers op dat gedeelte van het station geweest, 's Middags te drie uur kwam de bezetting, bestaande uit 1 officier en 40 man. Zij zijn ingekwartierd bij de Belgische burgers op Belgisch gebied en in het Belgische gedeelte van het lange, ruime station. Donderdag d.a.v. zijn ze weer vertrokken naar Antwerpen. Ook te Turnhout waren op het station Duitsche soldaten. Een 250 tal, maar die zijn j.l. Donderdag vertrokken, uitgenomen een paar officieren. De Duitsche vlag waait daar op het station. Treinen van Baarlc-Nassau naar Turnhout vice-versa loopen er niet meer. De Belgische vlag op het station Baarle-Nassau waait niet meer. Tien dagen geleden is ze ingehaald.
„De Stem uit België”.
De bekende pater Bernard Vaughan S. J. maakt, bekend, dat ten bate der 60 a 70.000 vluchtelingen, die alleen Vlaamsch spreken, een klein Vlaamsch weekblaadje: „De stem uit België" zal worden uitgegeven.
Engeland de vijand!
Warner Sombart bespreekt in het „Berliner Tageblatt" „Onze vijanden" en zegt: Tegenover de Franschen voelen we wel allerminst afkeer, laat staan haat ; in w?arheid hebben wij absoluut niets tegen de Franschen; alleen zij hebben veel tegen ons; wij eeren en achten ze als ridderlijke vijanden. Ja, met dè heldhaftige Franschen voelen wij als het ware iets als het medelijden, dat men met een ernstig aangeschoten edel wild voelt; maar ook zelfs tegen Rusland heerscht bij ons volk geen eigenlijke haat, dat nu is met de Engelschen iets geheel anders. Wij beschouwen Engeland als den vijand; wij voeren den oorlog tegen Engeland, wij zullen den oorlog niet als afgeloopen beschouwen, zoolang niet Engeland verpletterd en voor alles in zijn eigen innigst bewustzijn vernederd en in het stof getreden is.
Op het slagveld.
Bij een patrouillenrit — aldus vertalen wij uit de „Köln. Volksz." — kreeg een officier een schot door de lendenen en viel van zijn paard, dat wegvluchtte. Den volgenden morgen bemerkte hij, dat hij tusschen de vuurlinie lag, 100 M. ongeveer van de Fransche loopgraven en 4000 M. van de Duitsche troepen. Zes dagen en zes nachten woedde rondom het gevecht, waarbij hij door een shrapnellsplinter nog aan het oor gewond werd. Hij leefde al die dagen van een raap. Daarna werd hij door een Duitsche ambulance opgenomen.
Laatste Scheepstijdingen. KON. NEDERL. STOOMBOOT MIJ.
net st >Amor« vertrok 30 Oct van Almeria naar Cascaes.
Het st »Apollo« vertrok 30 Oct. van Almeria naar Liverpool. Het st »Agamemnon« vertrok 31 Oct. van Valencia naar Faro.
Het st »Calypsoc arriv. 1 Nov. van Aarhuus te Kastrup. Het st >Diana« vertrok 1 Nov. van Almeria naar Amsterdam.
Het st >Flora« vertrok 1 Nov. van Karlskrone naar Amsterdam.
Het st »Fortuna« vertrok 1 Nbv. van Kopenhagen naar Langvor. Het st »Hectorc vertrok 1 Nov. van Livorno naar Napels. Het st »Iris« arriv. 2 Nov. van Londen te Rotterdam.
Het st >Lunac vertrok 31 Oct. van Almaria naar Londen. Het st »Mars« arriv. 2 Nov. van Londen te Rotterdam.
Het st »Minerva* arriv. I Nov. van Londen te Middiesbro'.
Het st »Pluto« vertrok 31 Oct. van Almeria naar Bristol.
Het st >Pollux« vertrok 31 Oct. van Lissabon naar Gibraltar.
Het st »ïhemis« arriv. 31 Oct. van Swansea te Alicante.
Het st » Tellus* arriv. 1 Nov. van Malaga te Londen. • i
ROTTERDAMSCHE LLOYD.
Het st »Delic, thuisreis, is 1 Nov. Sagrea gepasseerd. Het st »Djemberc, uitreis, is 1 Nov. Wight gepasseerd. Het st »Kediri«, thuisreis, is 1 Nov. Kaap Blanc gepasseerd. Het st »Merauke«, uitreis, vertrok 1 Nov. van Suez. Het st »Ternate«, uitreis, is l Nov. Deal gepasseerd. |
HOLLAND-AMERIKA-LIJN.
Het st -Rijndam-, van Rotterdam naar New- York, pass. 1 Nov. Dungeness. Het st -Soestdijkc arriv. 1 Nov. van Rotter* dam te New York. Het st -Zijldiik., van Rotterdam naar New York, pass. 1 Nov. Dungeness.
KON. HOLL. LLOYD.
Het st »Delfland«, uitreis, pass. 31 Oct. Fernando Noronha.
Het at' »Eemland« vertrok 2 Nov. van B. Ayres naar Amsterdam. Het st >Zaanland«, uitreis, vertrok 31 Oct. van Santos.
DIVERSE STOOMVAARTLIJNEN.
Het st »St. Croix* vertrok 1 Nov. vanGravesend naar Paramaribo.
FINANCIEELE MEDEDEELINGEN.
Reuter seint uit Londen: Part. disconto 31/10 pCt. Zilver 22 3/16 d.
WISSELKOERS. AMSTERDAM, 31 Oct.
Londen zicht cheque f 11.92 k f IZO2 Berlijn, Hamburg „ . . 53.65 , , 54.15 Parijs.. „ „ . 47.35 . , 47.85
ROTTERDAM, 30 Oct.
Londen ƒ 12.02. Berlijn ƒ 54.—. Parijs ƒ 47.50.
HANDELSBERICHTEN. AMSTERDAM, 2 Nov.
Kof üe op termijn: Santos Robust» Ocht. Midd. Ocht. Midd. November 1914 32K f 32*< December , 31H 3H, 32X 34H Januari 1915 — Februari... . — —— —— Maart , 29H 29H Mei!.'"'.'.'.'.". , 29M 29* Augustus.. » —- September . 28K 28K October.... ; 33K 33* prijsh vast nomin. nomin. Omzet Santos 3600 bn. Omzet Robusta 250 bn. Suiker. Noteering op termijn: Met certificaat voor uitvoer. Zonder certificaat vo« uitT 1 30 Oct. 30 Oct. Gebod. Gelat. Gebod. Gelat. October IZ— 12.16 October 11JB 1140. November.. 12.— 123 November- 11JB 11.20: December.. 12.2 12.4 December... 11.11 1143: Oct./Dec... 12.- 12.16 Oct./Dec... —.— —.—I Januari 12.8 12.23 januari —*— —.—1 Februari.... 12.14 IZ3O Februari-... —.— -%—! Maart 32.16 J 3- Maart 1127 12.7 j Jan./ Maart.. 12.13 12.29 Jan./ Maart.. —.— —.— ■ April 12.20 13.4 April —.— —.—! Mei 12.24 13.7 Mei 12.— 12.12 Juni —.— 13.10 Juni —.— —.—• Juli —.— 13.13 Juli —.— _.—; Augustus.... —— 13.16 Augustus.... IZB IZ2O September. —'— —,-r September. —.— —.—. Omzet 1500 zakken. Omzet 500 zakken. Stemming lusteloos. I Stemming kalm Aardappelen. De prijzen waren heden als volg. Friesche borgers ƒ 2.10 a ƒ 2.20, dito blauwen ƒ 2.40 a f 2.70, dito bonten / Z4O a ƒ 2.75, Rad-Star /O.— * /o.—. Zeeuwsche bonten f 2.70 k t 3.—, dito blauwen / 180 k / 3.—, dito Eigenheimers ƒ 2.20 i / 2.40, Eigenheimer pooters 't !.80 k f 1.85, Drentsche Eigenheimers f 2.— a , / 2.10, Hillegommer Eigenheimers / o.— k f o.—, dito kralen f o.— a r o.—, IJpolder borgers / o.— a / o.—, Geldersche blauu-en / 2.70 a /' Z75, IJpolder brava's / o.— a X o.— alles per mud. Aanvoer 4 ladingen. Vee. Ter markt waren heden aangevoerd 381 vette i Koeien. De prijzen waren: le qual. ƒ 0.79 4 ƒ 0.84,2 e qual. f 0.74 a ƒ 0.77, 3e qual. f 0.65 a ƒ 0.71, — vette Ossen ƒ o.— I a ƒ 0.-. Stieren ƒ o.— k ƒ o.— per kilo, 83 Melk- en Kali- ' koeien f 200 kf 310, — vette Kalveren le quaL / o.— k ■ f o—, 2e qual. ƒ o—, 3e qual. ƒ o.—, — Oraskalveren / o.— I a ƒo.—, 82 nuchtere Kalveren ƒ IZ— 4 ƒ ia—, 45 Schapen ƒ22 a ƒ 28, — Lammeren f — k f —.—, 445 vette Var- ; kens: Hollandsche Ie qual. ƒ 0.58 a ƒ 0.60, 2e en 3e qual. f 0.56 a ƒ 0.58, OverzeescHc en Geldersche /o.— k ƒ o.— 2e en 3e qual. f o.— k f o.— per kilo. Olie. Noteeringen per 100 kilo: Raapolie. 30 Oct 31 Oct Vliegend / 46M «« per H.L. 43- f — — — AuP[iT- - Z Z Z Z 'Z Z Z Juli/Augustus... * — — — — " — — — November „ 44>j — — — — «• — — Nov./December , 44K — — — — ,— —"'• Lijnolie. ' Vliegend 33K 33- per H.L. 31K . — — — Januari/ApriL... . 29X 29} i ___;—_»- i juli/Augustus....— — — — — *— — — ■ November 32X 32>T 32;, — — .32 — — i Nov./December.. 31# — — ___ — — , December.- ______ 31^ _ — N o t e m u s k a a t Noteering op termijn October 36— ApriL. ! November.. ". 36— Mei „ — I December 36— Juni Januari 36— Juli t— : Februari.. 36— Augustus. •»—; Maart 36— September. „, —: Stemming kalm. Omzet — kisten. Peper op termijn. Zwarte Larapong in entr. October 32# April ; — November.... 34K Mei —' December 32H' Juni „—- Januari 30— Juli —, Februari 29yi Augustus —— Maart 29K September ' Stemming willig. Omzet 1600 balen. Kruidnagelen. Notecrin;» op termijn Zanzibar in Entrupót Contract October 47— April .'.', —, November 46U Mei „,.., — December 40>» Juni —— Januari 36>» Juli _—; Februari 36>," Augustus — Maart 3bX September —w' Stemming kalm. Omzet 200 matten.
ROTTERDAM, 2 Nov.
Vee. Op de heden gehouden markt waren aangevoerd, — Paarden, 326 vette Runderen, 199 vette en Graskalveren 2449 Schapen en Lammeren, — nuchtere Kalveren, —• vette en Kalfkoeien, 1279 Varkenis, — Biggen, 2 Bokken of Qeiten. De prijzen waren heden als volj't: vette Koeien le qual. ƒ, 0.84 a ƒ 0.86, 2e qual. ƒ 0.78 aƒ U 80, 3e qual. ƒ 0.74; Ossen le qual. ƒ 0.82 a ƒ 0.81, 2e qual. ƒ 0.78, 3e quaL ƒ 0.72; Stieren le quai. ƒ o.— k ƒ o.—, 2c qual. ƒo.—, Kalveren le qual./ 1.10 a ƒ o.—, 2e qual. ƒ 1.-- 3e qual. ƒ0.90; Scha-; pen le qual. ƒ 0.65 a ƒ o—, 2e qual. ƒ 0.62, 3e quaL ƒ 0.58 per kuo; Lammeren le qual. ƒo.— a ƒO.-, 2e quaL ƒo.— • 3e qual. ƒ o.—, Graskalveren ƒ — p er stuk. Varkens le qual. ƒ 0.62— a ƒ 0.63, 2e qual. ƒ 160 a ƒ 0.58 3e qual. ƒ 0.56 k f o.— licht soort /EL-i f o—, alle* per kilo.
ROTTERDAM, 31 Oct.
Kollie op termijn: Santos. Robusta. Ocht. Midd. Ocht Midd November. 1914 32— 32— » 30H SOK December. . 30K 30>i — Januari 1915 30— 30— 30— 30— Februari... „ 29* i 29»*' Maart . 29K 29>i April 29Ji 29K 29- 29- Mei( s- a- — September „ . __ —— October. _. „ m— nomin. nomin. I nomin. nom. Omzet Santos 3500 bn. Omzet R obusta — ba.
SCHIEDAM, 30 Oct.
Mouiw ijn ƒ 19.25, Jenever/ 24.25, Amsterdamsche Proef/24.75. Beurscommissie f IBJS afstemming kalm. Ruwe Spirit ut f Bh a/0— Spoeling f IJ».
PER TELEGRAAF. LONDEN, 31 Oct.
Lijnzaadolie uitvoer 19S, Rotterdam 30. Katoen uitvoer 7SOO, omzet 7600 prijshoudend o nveranderd. T*rpentijn en olie onveranderd. Suiker en Jute rustig, Rij s t pr.ijshcudend. T h e e vast
NEW YORK, 31 Oct.
Slotkoersen. Beleeningen 6 pCt Wisselkoers op Londen Cable Transfers 491.— a —.—, dito op Parijs 513>i. Zil v e r in baren 48K. Goederenmarkt. Katoen. Dage lijksche ontvangst In de havens der Vereenigde Staten 43,00 0 bn. Uitvoer naar Groot-Brittannië 11,000 bn; naar bet Va steland 7,000 bn. Middling Upland (New-Orleans) 7*%. P e t r o 1 e u m, geraft in kisten 10.50, Credit balances 1.45, Sta ndard White a-, dito (Philadelpia) B.—.Terpentijn4sJi;a .Reuzel, Western Steam 11.15. Talk, Prima Cil y 6^. Suiker, Fair Ref. Muscovados 352, 96 Test Centrtfugal 3.64 a o.—. Meel, Spring Wheat Ciear 4,95 8 5.05. Tarwe voorjaar- No. 1 North. loco 125—, roode winter- 113—, Dcc 124—, Mei 130?.. Mais, Western loco 83». Kof il e Rio No. 7 loco 6H, Straits Tin 40. Vracht van Katoen naar Liverpool —. Vracht van Oraan naar Londen —. Petroleum, Reuzel en Meel prijshoudendi. Tarwe ongeregeld, Mals en Koffie vast. Suiker flauw.
BERLIJN, 31 Oct.
Tarwe 261— a 264.-. Rogge 222.-a22&—. Haver prima 226.— k 232.—. Haver middel 223.— 4 225.-,, Mais —«.— t —.—. Tarwemeel 33.— a 39.50. Roggemeel 29,60 k 3L70.
WATERSTANDEN.
2 Nov. (8 uur voorm.) ==- A MSTHRDAM in 24 uur Plaatsen. > o 2 Nov. yg. hoog. lager Keulen 37.46 — 0,03 Kan-ialwater. Lobit 10.33 0.02 — Bu. 0.49-AP Nijmegen.... 8.29 0.05 — 12 u.«0.49— , StAndr.Waal 3.37 0.12 — 2u. 0.49-, Arnhem 8.15 0.04 — Stadswater. Vreeswijk... 1.04 0.13 — 8u.Q.49— AP Westervoort. 8.74 0.04 — 12 u. 0,49— „ Deventer.... 2.83 — — 2u. 0.49— , Kampen —0.33 0.24 — Amsttlwater. Maastr. brug 41.39 — 0.19 Bu.o.d9—AP , hoofdsl. 41.29 — 0.22 12 u. 0.49- „ Venlo 9.30 — 0.29 2u. 0.49— . Grave ' 5.63 0.05 — Zuidtrx. water StAndr.Maas 1.92 0.22 — Bu. O.43—AP 12u.0.1&- , 2u. 0.12- .
Advertentie
Kerk zuver werk Ateliers N.Z. Voorburgwal 252, Amsterdam. I g Tel. Interc Noord 4832. Jj