C. H. DE VRIES - AMSTERDAM N. Z. Voorburgwal 316, bij het Spui. (fflgß- Fabrikant van Kunst-Borduurwerken. KERKORNAMENTEN. - Tel. No. N 6913. ( Ad
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 09-11-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 09-11-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 20443
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
Ingezonden Mededeelingen PENSION ST. JOAN DE DEO voor R.K. Jons;eiiii en uit den nellen burgerstand. KEIZERSGRACH i 65 - AMSTERDAM. LOUIS DRABBE, Delft. (92) Schildersbenoodigdheden. ~Fa. J. P. VAN ZON, Hoï7anlMrt~ - Stoomwasscherij „'t Hert." — H. F. C.MAASS,REGULIERSBREESTR.4O. BROOD VOOR SUIKERZIEKEN. AARDAPPELEN- en GROENTENKANDEL, lh. f. J. Ut HAAS & Zu., Betlianieustr. 16. lei. 4866. MEESTER. - Gewapend" Beton. - Adam.
GEINTERNEERDE VLAAMSCHE STUDENTEN.
Door als militairen geïnterneerde Vlaamsche studenten is tot de Utrechtsche Studentenafdeeling van het Algemeen Nederlandsch Verbond het verzoek gericht, om zich ook hunne belangen op geestelijk gebied te willen aantrek, ken. Om hieraan te voldoeft, tracht het bestuur der genoemde afdeeling te komen tot de vorming van een keur-bibliotheek van moderne Nederiandsche wetenschappelijke werken, welke ter beschikking der studenten zal worden gesteld. Laar aeze werken op de Belgische universiteiten nog weinig verspreid zijn, heeft de kennismaking hiermede, behalve voor deze studenten, ook voor Nederland haar belang. Het genoemde bestuur verzoekt aan allen, die tot dit doel willen medewerken,, om, hetzij goede, moderne, Nederiandsche, wetenschappelijke boeken — ook op het gebied der technische wetenschappen — hetzij geldelijke bijdragen, portvrij te willen zenden aan het secretariaat der afdeeling, Catharijnesingel 4, te Utrecht. In het bijzonder wordt ock tot de Nederiandsche uitgevers het verzoek gericht, om één of meer exemplaren der door hen uitgegeven werken te willen afstaan.
Overwogen wordt, om de boeken, nadat zij aan deze bestemming voldaan zullen hebben, aan te bieden aan de bibliotheek van Leuven.
Men herinnert er aan, dat aan het boven opgegeven adres uitgeweken Belgische studenten op schriftelijke aanvraag inlichtingen kunnen krijgen in het belang hunner studie en omtrent huisvesting. Voor een bejjerkt aantal studenten bestaat in Utrecht gelegenheid tot tijdelijke kostelooze huisvesting.
De Ministers van Financiën, van Landbouw a, i. en van Oorlog geven deze week geen audiëntie.
Bij K. B. is aan de gemeente Elburg een voorschot toegekend van /56.C00, cm te kunnen overgaan tot den bouw van 31 arbeiderswoningen, en aan de gemeente Huizen van ƒB5 000 voor den bouw van 44 arbeiderswo. ningen.
's GRAVENHAGE, 8 Nov. B. en W. hebjen den Gemeenteraad voorgesteld, te beslui.en aan de Commissie tot stichting van een 'Van Karnebeekbron» ter huldiging der Carlegie-stichting toestemming te verleenen om het door haar ontworpen gedenkteeken te, doen oprichten in het plantsoen op den hoek van den Scheveningscheweg en de Carnegielaan. Het monument is ontworpen in roomkleurige terra-cotfa met daarin aangebrachte verseringen, opschriften enz.; het is de bedoeling, de traptreden te maken van gele klinkers, het verlaagde terras te beleggen met tegels en het daarvóór liggende plateau te verharden met schelpen. Dit plateau zal c. g. aan weerszijden worden afgesloten met een eenvoudig ijzer, hek, eindigende in tweehardsteenen voetstukken. 's ORAVENHAGE, 7 Nov. In de week van 56—;1 October werd door het Steun-Comité 1914 den Haag aan 2"19 gezinnen ondersteuning verleend tot een bedrag van f 9544.—. Pc totale som der uitgekeerde ondersteuningen Kiem ciaarmeae tot / oj.ku, terwijl aan ginen totaal werd ontvangen ƒ 136.593.
HCORN, 7 Ncv. In de Gemeenteraadsvergadering werd de begroeiing voor 1?15 op / 51^.356.! iy, vastgesteld. De iaTwedde der beide wethouders werd op /' 703 gebracht.
NIJMEGEN, 7 Nov. In de hedenmiddag gehouden raadsvergadering -was de ra:id spoedig door de weinig 'beteekenende agenda heen. Een voorstel vm B. en W. cm nog 12 woningen in de Zwaneugaé — thans na halve cmbouwing Piersonsiraat gedoopt — onbewoonbaar te verklaren, werd goedgekeurd. Ue plaatselijke afdeeling der K. S. A. verzocht in een adres aan B. en W. te verbieden, dat Zondags vóór 12 uur voetbal- of andere wedstrijden gespeeld worden op gemeente-terreinen. . Dit adres werd in handen gesteld van de commissie voor de strafverordeningen.
STADSNIEUWS. Ned. R.K. Volksbond.
De Afd. Amsterdam hield Zondagmiddag een huishoudelijke vergadering, waar de penningmeester, de heer vanßoijeti, het half jaarlijksche financieel verslag uitbracht, dat sloot met een batig saldo van f 63.21 H. De voorzitter, de heer Th. Weesing, bracht den functionaris dank voor zijn ijverig en nauwgezet beheer. De voorzitter richtte een krachtige opwekking tot de bondsleden, om ijverig te werken met de steunlijsten, ten einde financieelen achteruitgang van den bond, als gevolg van het groot aantal werklooze leden, te voorkomen. Een uitvoerig overzicht werd gegeven van het totstandkomen van het comité tot het verschaffen van ontwikkeling en ontspanning aan de werkloozen, waaruit bleek, dat de bond, in samenwerking met de K. S. A. hier ter stede, in deze krachtig voor de katholieke belangen is opgekomen en in de gelegenheid is gesteld dit zoowel in het algemeen en uitvoerend comité als in de sub-comité's te blijven doen. Namens Pater Kok, die eerstdaags naar het missieterrein in Britsch Columbia hoopt te vertrekken, bracht de voorzitter hartelijk dank voor den steun daartoe van de Bondsleden ondervonden.
- Aanstaanden Zondag 2 uur zal op het kerkhof St. Barbara een plechtige Zielenvesper werden gehouden voor de overleden Bondsleden. Nog werd aangespoord een nuttig gebruik te maken van de avonden van den Socialen Cursus en van de bibliotheek, die, dank zij de goede zorgen van den geestelijken adviseur, thans in uitstekenden toestand is.
De voorzitter gaf een uiteenzetting van het nut der gesloten retraiten en beval, onder verwijzing naar een desbetreifend artikel in „De Banier", de deelneming warm aan. Nu volgde er een geanimeerde bespreking over verschillende huiselijke aangelegenheden, waarna werd gesloten met den christelijken groet.
Priesterjubileum.
Heden, 9 November, herdenkt de zeereerw. heer G. P. Bom, pastoor der parochie van den H. Augustinus te Buitenveldert, den dag, waarop hem voor 12H jaar door- Z. D. H. den Bisschop het pastoraat dezer parochie werd opgedragen. Op uitdrukkelijk verlangen van den jubilaris werd het feit alleen kerkelijk herdacht en wel gisteren Zondag 8 November. In de smaakvol versierde kerk droeg de gewijde feesteling om 10 uur een plechtige H. Mis op, waarbij de zeereerw. heer G. L. I. Hogeman fungeerde als presDyter-assistens, de weleerw. heer Th. P. Blom als diaken en de weleerw. pater Henricus Brandsma als subdiaken. Het zangkoor voerde de diverse gezangen uit volgens de Benedictijnsche opvatting. Na het Evangelic besteeg de zeereerw. heer Hogeman den kansel, om pastoor en parochie beiden te feliciteeren. Na de H. Mis werd door een veertigtal kinderen een meerstemmige cantate gezongen, gevolgd door een feestlied van alle geloovigen. In den loop van den middag werd den Zeereerw. Pastoor door een feestcomité een geschenk ter hand gesteld, dat op verlangen van den Zeereerw. feesteling gestort zal worden in het fonds, dat benoodigd is, om te komen tot de stichting van een kapel met lichttoren op het kerkhof. In de pastorie was een maquette en teekening aanwezig van dit toekomstig monument voor het schoone Buitenveldertsche kerkhof.
Naast de feestgave der parochie kon de feestcommissie een tlink bedrag overhandigen, dat het Bestuur ontvangen had van belangstellenden uit Amsterdam.
's Avonds half zeven had een plechtig Lof plaats met „Te Deum" tot sluiting van den feestdag.
Belgische vluchtelingen.
Voor den extra-trein, die hedenmorgen op den gewonen tijd van het Centraal-Station zou vertrekken, hadden zich 75 vluchtelingen aangemeld. Deze trein is evenwel niet vertrokken, tengevolge der weigering van het Belgisch spoorwegpersoneel, om den trein van Roosendaal naar Antwerpen te bedienen. Een gevolg van deze weigering was, dat 145 vluchtelingen, die gisteren vertrokken, niet verder konden dan Roosendaal. Een honderdtal hunner ging naar Bergen-op-Zoom, om vandaar met de tram Antwerpen te bereiken. De overigen keerden naar de hoofdstad terug.
GEMENGD NIEUWS. Geïnterneerden.
Gisteren zijn te Eindhoven 3 Belgische militairen ter interneering binnengebracht. Vrijdag is er nog een Belgisch sergeant geïnterneerd, die van Antwerpen kwam en na lang omzwerven de Nederiandsche grens bereikte.
Logger gezonken.
Gistermorgen omstreeks drie uur kwam de logger MA 43, bestemd voor Maassluis, den Nieuwen Waterweg binnen. Ter hoogte \an het openbaar exportslachthuis voer het schip tegen een ducdalf, waardoor het een lek bekwam en langzaam begon te zinken. Te zeven uur waren nog slechts de toppen der masten zichtbaar.
De bemanning werd door in de nabijheid zijnde vaartuigen opgenomen.
Dankbaarheid.
De Belgische vluchtelingen, die te Gorkum zijn ondergebracht, hebben uit dankbaarheid een zilveren medaille aan de burgerij geschonken.
Inbraken.
Te Zaandam is Zaterdagavond, terwijl de bewoners afwezig waren, ingebroken bij den heer J. van Zalen, aan de Heerengracht. De heer van Z. is onder de wapenen, terwijl zijn echtgenoote afwezig was om haar diensten te verleenen in den .sigarenwinkel van den heer v. Z. in de Westzijde. Van deze gelegenheid, dat het woonhuis onbeheerd was, hebben de inbrekers gebruik gemaakt om hun slag te slaan. Een bedrag van f 125 aan geld, benevens eenige gouden en zilveren voorwerpen, wordt vermist. Ook werd de gasineter opengebroken, waaruit het aanwezige geld (f 1.25) mede buit werd gemaakt. De daders zijn onbekend.
Een geoorloofde naam?
Ook te Zuilen (U.) heeft men een kind aangegeven met den historischen naam „Mobila". Dit is dus het tweede geval in ons land.
Op de Noordzee.
Men meldt ons uit Katwijk : I Te Katwijk aan Zee is binnengekomen de >,K- W. 110» »Gi]'sbrecht Karel van Hegendorp<', van de reederij N. Parlevliet. De schipper van de ->K. W. *0C«, O. van Duivenbode deelt het volgende mede : Donderdag voor drie weken was het schip uitgevaren en had in veertien dagen maar twintig kantjes haring gevangen. Verleden bondag zagen wij drie mijnen drijven, die wij eerst voor geankerde tonnen hielden. In den nacht van Zondag op Maandag, even na middernacht, zouden wij de vleet gaan schieten. Juist toen wij een net buiten boord hadden, hoorden wij dat in de nabijheid een kanonschot werd gelost. Het vuur wa 3 duidelijk zichtbanr. Wij zagen een anderen logger, geen Katwijker die dadelijk takelde en wegzeilde. Deze had dus blijkbaar zijn vleet gekapt. Wat van onze netten buiten boord was, werd ingehaald en ock de »K. W. 110* zeilde weg. Om twee uur 's nachts werd op een andere plaats weer een halve vleet geschoten; toen des mprgens ongeveer 9 uur gehaald werd, zat er geen haring in de deiteu en lieten we ook de rest van de vleet in zee. Terwijl de visschers aan boord netten zaten te boeten, kwam een Engelsche stocm'rawler, die later bleek te zijn de »Hull ?33 St. VincenU recht op de »KT W. 110* afstocmen. De trawler had marinevolk en kanonnen aan boord.
Zij maakten ons duidelijk dat wij de netten moesten inhalen, dsar wij anders naar Yarmouth zouden worden opgebracht. We gingen onmiddellijk halen, maar waren daarmede nog maar kort bezig, toen de trawler terugkwam met het bevel, dat we harder moesten halen, wat we dan ock deden. Daan a werden wij nog eens gesommeerd sneller te halen, waarbij de kanonnier te ksns, wanneer de lc^;er ons naderde, het kanon op ons richtte. Toen de »Hull l-> 33» voor de vierde maal» op ons afkwam, werd het kanen geladen en in de lucht afgeschoten. Van schrik en angst en ook van den schok vielen wij allen plat op het dek. We hadden toen zoowat vijftien netten ingehaald, ma r de trawler gaf bevel de rest van de vleet te kappen. We kipten den reep met een bijl en sneden de netten door ; toen konden we wegvaren. Wc bleven echter in de buurt, omdat we niet graag onze v'eet verloren. Later keerden we terug en hadden het geluk de netten op te pikken. In den nacht van Maancag op Dinsdag voeren we over een andere vleet heen, die ook gékïpt wa 3. Dinsdagmorgen hoerden we kanongebulder in Noordelijke ' richting, dat zoo zwaar was, dat het schip er van dreunde en bijna een half uur aanhield. Een half uur later ontmoetten wij acht Duitsche oorlogsschepen, een viertal vierpijpers, twee driepijpers en twee tweepijpers. Wij groetten en de Duitschers salueerden onmiddellijk terug. Kort daarna praaiden wij de »K. W. 137« van dezelfde reederij. Deze vertelde ons, dat hij 's nachts een logger had gepraaid, die zijn vleet had moeten kappen voor de mijnen en die hem had gewaarschuwd, zijn vleet des nachts vroeg in te halen. We vernamen toen ook wat met de »VL. 40» was gebeurd en besloten naar huis te gaan. We hadden in het »dikke« water, juist waar de mijnen waren gelegd, bijzonder veel gevangen, wan! terwijl we in veertien dagen maar twintig kantjes vingen, haMden we daar met drie keer schieten vijftien last haring binnen.
UIT DE STAATSCOURANT.
E-ij K. B. zijl benoemd tet lid der Staatscommissie voer de herziening van het Indisch privaat- en strafrecht mr. dr. M. S. Koster, oud-lid van den Rasd van Ned.-Indië, mr. E. H. Winkelman, cud-advocast en procureur te Batavia, en mr. B. H. P. van der Zwaan, óud-procttreur-generaal bij het Hooggerechtshof van Nederlands-h-ïndi?. -
LAND- EN ZEEMACHT.
Eij K.~ b. is m; i.ig. van 21 iwv., eij de zeemacht bevorderd tot officier van adminiie 2e kl. H. Riem.
ONDERWIJS.
Tot hcofd der R. K. school te Mijdrecht, U., is benoemd ac heer F. van Wegen, thans onderwijzer aan de St. Ludgerusschool te Utrecht.
Examens Wiskunde M.O., akte KI.
's GRAVENHAGE, 7 Ncv. Opgeroepen en opgekomen 3 candidaten. Teruggetrokken 1- Afgewezen 1. Geslaagd de heer A. van Harten, te Amsterdam.
Examens Wiskunde L.O., art. 86.
's GRAVENHAGE, 7 Ncv. Opgeroepen en opgekomen 3 candidaten. Afgewezen 1. Geslaagd mejuffrouw J. Terra, te Zevenbergschenheek; en de heer I. van 't Hof, te Rotterdam. . Examens Middelbaar Onderwijs Geschiedenis. 's GRAVENHAGE, 7 Nov. Geëxamineerd en afgewezen één candidaat.
Examens Apothekers-assistent.
GRONINGEN, 7 Nov. Geslaagd: de dames T. Boersma, M. van Ham, L. Schipper, A. Terpstra.
Examens vrije- en, orde-oefeningen.
BREDA. Geslaagd: de heeren A. J. J. M. Ackermans, J. E. van de Walle, Bergen-op- Zoom; L. M. H. Ruijs, Dinteloccd; A. H. E. T. de Bakker, 's Heitogenbcsch; de dames A. W. H. Timmerman, Dengen; C. M. van de Westelaken, Schijudel; M. H. Miljoen; M. H. Miljoen, J. E. van Oosten, Utrecht. DEVENTER. Geslaagd; de heeren P. C. van der Ree, J. Vos en H. B. Wijgmans, Deventer; J. H. Walmink, Bonneker, H. Grclle, Baarn; C. van Huyzen, Amersfoort; de dames C. I. Verspoor en C. de Wekker, Apeldoorn; N. "I. M. A. Schilder, Kampen; M. Th. Keete, Öud-Leusden; J. E. E. Pluim, Baarn; G. Visser, Amersfoort. GRONINGEN. Geslaagd: de heeren M. van der Veen, Wcudershoude; J. N. Elgersma, Beetgumermolen, T. P. J. Bolee en M. W. Vroom, Groningen en de dames A. C. Feddema, Leeuwarden; J. K. Noorman, Warffum; J. Nienhuis, Eenrum.
RECHTZAKEN. Spionnage ?
Op 21 Sept. j.l. deed in de dagbladen het bericht de ronde, dat te Naarden twee Duitschers wegens spionnage waren gearresteerd. Hoewel men sinds dien van deze zaak niets meer hoorde, bleek zij toch niet vergeten, daar n.l. Vrijdag voor het kantongerecht te Hilversum de Duitschers (broeders) zich ter zake hadden te verantwoorden.
Óp genoemden datum zouden zij zaken doen met een inwoner van Naarden. Op weg daarheen werden zij getroffen door een aardig schouwspel, een paar ldnderen op klompen staande op de ophaalbrug bij Zandbergen aan den straatweg van Laren, ongeveer 10 minuten gaans van de vesting. Een van de Duitschers, die op reis steeds een foto-tcestel bij zich heeft, nsm toen een kiekje. Een sergeant nam het bedrijf der Duitschers waar en meende hier met spionnage te doen te hebben, in welke meening hij nog werd versterkt door het feit, dat beiden alleen Duitsch spraken. Hij arresteerde hen en bracht ze voor den groepscommandant. De luitenant-adjudant Driessen ging de zaak onderzoeken, wat het gevolg had dat de goede trouw der gearresteerden werd aangenomen Desniettemin moesten zij vervolgd worden, daar het in de gegeven omstandigheden verboden is foto's van de vesting Naarden te maken.
Aldus stonden zij terecht. Genoemde officier verklaarde, dat de door luitenant Bartels «mvviKKeluc luto s van dien aard waren, oai bij vergrooting het Zuid-Oostelijk deel der vesting, o.a. het ravelijn bij de Utrechtsche poort, duidelijk zichtbaar zou zijn. Het O. M. eischte f 10 boete oi 10 dagen hechtenis, met vernietiging van het in beslag genomen toestel. (»Hbld.«)
KUNST EN LETTEKEN. St. Gregorius-blad. November-Atievering.
Het v/as oudtijds de gewoonte, aldus Rector Beukers, dat de geiocvigen zelve na het Evangelie, de offergaven naar het aiiaar • brachten. Ueze anhi nale zang werd later verand;rd in eert resp.ns..ria;e, w„a.jn etn Cantcr te v.erzcn zong eu het koor de antifoon, welke na ie;ler vers geheel oï gedeeltelijk herhaald werd. Een overolijfeel hiervan heibtn wij nog in hei Offerterium der' Requiemmis. T-_en echter in later tijd dat cfïeren van het volk ophield, verdwenen ook de verzen; nu werden de antifonen me-r versierd en slnd, dien tijd begon n.en ook het Offcrtoriutn langzamer te zingen.» Vervolgens behandelt Rectcr Beukers het Offert -rivm van den 23en Zondag na Pinksteren. De heer Borrenbeigs verricht een goed w-rk docr eens. te wijzen ep de kunstwaarde van het Gr.goriaansch. Het is een betreurenswaardig feit, dat op de meeste onzer kerkkoren het Greo-riaansch te der en zielloos, met te weinig gevcel en uitdrukking wordt afgezongen; dat niet zelden bij de voerdracht van het Gre goriaansch sleur en gedachteloosheid v Top hoogtij vieren. Of het een Antifocn, een Credo of Coromunio, dan wel een Hymnus, Introitua cf Alleluja-jubilus betreft, 't is voortdurend, eenerlei en heizelfde, wat men end'sr het cpzicht van voerdracht te hoeren krijgt. Natuurlijk dient er onderscheid gemaakt tusschen uitdrukking en uitdrukking. Om bloot uiterlijke effecten mag het bij de voordracht van den liturgiscnen zang nooit of nimmer te deen zijn. Uiterlijke muzikale effecten hebben alleen recht en reelen van bestaan, wanneer en voorzoover ze ongezocht en rechtstreeks voortvlceien uit den idealen inhoud van het toenstuk en tevens ; trekken kunnen cm het gebedsleven der H. Kerk, zooals het zich uitspreekt in het liturgische woerd, krachtiger te doen werken ep het gemced der hoorders. Niemand echter zal willen beweren, dat ze hij den kerkzang geheel buitengesloten moeten blijven. In goeden zin aangewend, zijn ze een niet te verwegen schoonheidselement van de voordracht. Niet met een mond alleen, maar met geest en hart; niet in een gebrekkig, stamelen, maar in volle, luidklinkende jubeltenen; plechtig en waardig, d ch vol glanzende schoonheid: zoo behoort Gcde lof te worden gezongen. Misschien zullen sommigen zeggen: hoe wil men van die dorre, langdradige Qregoriaansche melodieën iets malf?n, dat den naam van voordracht verdient ? Nog, altijd is het aantal dergenen, voor. wie de Gregcriaaneche kunst cc.i gesloten beek is, vrij talrijk; die in de Gregoriaansche zangwijzen niets anders zien daneena verzameling van grillige slingers en arabesken, interessant neg aheen als kunstuiting eener vroe gere beschaving, dech volstrekt niet meer passend in het kader van het muzikale voelen en denken van den tegenwoordigen tijd!... Docr herhaaldelijk goed Gregoriaansch ta hoeren uitvoeren zal men die eeuwenoude melodieïn leeren bewonderen, lief krijgen; tot de cvertuiging kernen, dat ze de studie overwaard zijn, en dat eene kunstvolle voerdracht die schijnbaar docde vennen om kan tcoveren tot levendige, waarachtige kunst, welke de zielen der zangers zelven. maar ook van de geloovigen in onze kerken niet slechts zal stichten, maar zelfs zal meesleepen door haar hemelsc'-e schoenheid. Hoe in den loep des tijds kunstbegrippen en muzikale, smaak zich mogen gewijzigd hebben, de scheppirg, waaraan de groote Paus Gregorius zijn naam verbond, is nog in geenen deele verouderd, doch staat nog immer in jonge, volkrachtige schoonheid voor ons. De Gregoriaansche melodie n zijn ontstaan in een tijd, teen de meuscheiijke geest geheel opging in het bovennatuurlijke, teen het menschelijk hart zich ophief boven zelfzucht en grootheidszin, en in zijn kalme rust niet gestoord werd door de gejaagdheid en beslommeringen eener moderne samenlöving; teen men dag en nacht het woerd der Schriften overwoog en geheel liefde voor ascese en liturgie. Vandaar dat ze doorad'enid zijn van een gewijden ernst en een heiligen vrede, een hoogen eenvoud en een verheven kalmte, ook al moeien zij vertolken schrikkelijke waarheden en uiting geven aan de hevigste zielsontroering. Slec'is zelden leent de Gregoriaan-che melodie zich tot de schildering van uiterlijke toestanden en gebeurtenissen, maar in het weergeven van zielsaandoeningen is zij onuitputtelijk, heeft zij haars gelijke niet. Ten slofte licht de schrijver zün interessant artikel tee met eenige welgekozen voorbeelden. Praeses van Schaik brengt verslag uit over de Gregoriaansche Leergangen in het Aar'sbisdem, die vooral met greoten ijver en bijzondere belangstelling zijn gevolgd. Verder: Organaria en Boekbesprekingen.
SPORT EN WEDSTRIJDEN
jacht. Door Ged. Staten van Limburg is bepaald, dat de jacht op grof wild, klein wild en waterwild wordt geopend op 14 November, met dien verstande, dat de opening niet geldt voor eene strook van 5 K.M. langs de Rijksgrens. Voetbal. Uitslagen der belangrijkste op Zondag 8 November gespeelde wedstrijden. West. Ie Klasse. Haarlem: H.F.C.-D.F.C. 4-0 Rotterdam : V.O.C.—U.V.V. 0-0 Utrecht: Hercules—H.V.V. I—3 Den Haag: H.8.5.-Sparta 2—l Quick—Haarlem o—2 Afdeeling B. Haarlem: Haarlem 11-Militair I 3—l Amsterdam : D.E.C.—Blauw-Wit I—o „ V.V.A.—Spartaan I—s A.F.C.-H.F.C. II 2-2 Ajax-V.R.C. 3-0 Afdeeling C. Rotterdam: Neptunus—S.V.V. o—l Sparta 11-R.F.C. 3—l } " D.V.S.—V.O.C. II 1-2 1 Dordrecht: Dordrecht—Xerxes o—l s „ D.F.C. 11-Unitas 1-1 I Afdeeling D. f Den Haag: D.V.V,-H.B.S. II 1-2 Leiden: Ajax—Quick II B—l Delft: Concordia—H.V.V. II I—2 Afdeeling E. Utrecht: Hercules ll—Hilversum s—o U.V.V. ll—Rapiditas I—3 Hilversum: Victoria—Kampong I—l Bussurn: Allen Weerbaar—'t Gooi 2—l Afdeeling F. Alkmaar: Holland-Z.F.C. 2-0 Wormerveer: W.F.C.—Purmersteijn Terrein afgekeurd. Zaandam: Z.V.V.-Hollandia 2-0 Afdeeling G. IJmuiden: Stormvogels—Kinheim 2—2 Oost. lste klas. Hengelo: Tubantia—G.V.C. . I—o Arnhem: Vitesse—Quick N. 2—2 Deventer: Go Ahead—U.D. I^-0 Afdeeling B. Enschede: Tubanters—Hengelo 2—2 Almelo: Herakles—Enschede I—3 Afdeeling C. Zwolle: P.E.C.—Daventria 2-1 Zuid. Afdeeling A. Vlissingen: Vlissingen—Zeelandia II 9—o Goes: Zeeland Vooruit—E.M.M. o—2 Middelburg: M.V.V.O.—Zeelandia I o—l Afdeeling B. Den Bosch: Wilhelmina—Willem II 2—2 Noord. Afdeeling A. Veendam : Veendam—Förward ü—3 Afdeeling B. Groningen: G.V.V.-S.O.S. 1-0 Overzicht. Wat wij in de westelijke klasse schreven betreffende de uitslagen der gespeelde wedstrijden is vrijwel uitgekomen. Alleen bevreemd 't ons eenigszins het resultaat der ontmoeting H.B.S.—Sparta.waarin H.B.S. niettegenstaande het gemis van J. Boutmy toch w.st te winnen. V.O.C.—U.V.V. speelden gelijk en' geen enkele goal werd gemaakt. Bij. de Utrechtenaien' heeft zich nu ook de oud-Ajaxspeler Swarttouw gevoegd. Dat zijn er dus te zamen drie. Hercules deed het heel knap in Den Haag, om maar met I—3 van het geduchte H.V.V. te verliezen. H.F.C., waarin 4 oud- D.F.C'ers speelden, wist van het verjeugdlgde Ü.F.C, te winnen met 4—o. Wel eenigszins tragisch zoon ontmoeting en voor Dirk Lotsy geen aangename taak zijn mannen tegen zijn oudmedestrijders te moeten aanvoeren. Quick verloor tegen Haarlem met I—21—2 een uitslag, welken men kon verwachten. In het oosten verraste Go Ahead ons met een, zij het dan magere, I—o1—0 overwinning op haar mede stadgenooten U.D. De oude, aan elkaar gewaagde tegenstanders Vitesse en Quick deelden de punten en de goals 2—2, terwijl de ontmoeting Tubantia — G.V.C, een normaal verloop had n.l.e en overwinning van de Hengeloërs. De stand in de westelijke eerste klasse is thans: goals gesp. gew. gel. verl. v. teg. pt. H.V.V. 6 5 0 1 26— 7 10 Haarlem 6 3 3 0 14— 7 9 H.F.C. 6 4 11 18—10 9 Sparta 6 3 12 12— 8 7 H.B.S. 6 2 2 2. 9—lo 6 Hercules 6 2 13 9—12 5 U.V.V. 6 1' 2 3 5—13 4 D.F.C. 6 12 3 6—21 4 V.O.C. 6 114 5—9 3 Quick 6 114 11—18 3 In de afdeeling B gaat Ajax voort met haar overwinningenreeks en daar èn Blauw Wit, dat tegen D.E.C, verloor met o—l èn ook A.F.C., dat met H.F.C, gelijk speelde 2—2, het geen van beide tot een overwinning wisten te brengen, zit Ajax nog steviger op de eerste plaats dan voorheen. Het Ajax-elftal speelt vlug en enthusiast met in de voorhoede Broekman als uitmunter, ih de middenlinie Terwee en Pelser en inde achterhoede Frans Schoevaart. Er werd aardig gespeeld tegen het, door het gemis van Zweere vooral, verzwakte V.R.C, en de overwinning was verdiend voor de oud-eerste-klasser,s hoewel I—o1—0 beter ware geweest. De eerste twee goals moeten op rekening van den doelverdedigerplaatsvervanger geschreven worden. Met aanhoudende oefening kan Ajax het weder een heel eind brengen. Wat ons ten slotte ook nog bevreemdde was de groote nederlaag van V.V.A. tegen Spartaan. Die V.V.A.'ers zijn wispelturige spelers 1 Voor de rest der ontmoetingen raadplege men het lijstje.
VISSCHERJI. Verzoek afgewezen.
Op een verzoek aan den Aiinister van Marine door een commissie uit de verschillende reede;s en uit de Vereeniging van schippers van stoomvisschersvaartuigen te IJ muiden, om het lichtschip »Haaks* weder op zijn plaats te _ doen liggen, is bericht ingekomen, dat de Minister onmogelijk aan den wensch kan voldoen door den nu heerschenden toestand.
De haringvisscherij.
Aan het inspectie-rapport van de »Wodan« is het volgende ontleend: De vangsten in de week van 25 tot 31 Oct. waren ongunstig, in de afgeloopen week evenwel gunstig. Men had steeds met harden Z. 0., wind en hooge zee te kampen. De vloot bevindt zich grootendeels tusschen 52 gr. 30' en 53 gr. N. en 3 gr. en 2 gr. 30" 0.L., echter bevindt zich een gedeelte der vloot op de grens of ten W. daarvan, dus in het gesloten gebied. Dit gedeelte der vloot stelt zich aan groote gevaren bloot, cmdat de Engelsche regeering alle visschersvaartuigen, die zich in het gesloten gebied bevinden, als mijnenleggers beschouwt; tevens is genoemd gebied niet vrij van mijnen.
De gezondheidstoestand op de vloot was gunstig, in zeven gevallen werd geneeskundige hulp verleend. In twee gevallen kon geen geneeskundige hulp verleend worden, cmdat de hooge zee geen verbinding met de schepen magelijk maskie. Eén patiënt met zeer zware inwendige ziekte werd aan bcord gencmen en in IJmuiden iü het hospitaal gebracht.
Ingezonden Stokken. „Haarlemmerpoort en omstreken”.
Volgens Statuten en Huishoudelijk Reglement van de Koninklijk goedgekeurde Vereeniging »Haarlemmerj3Cort en Omstreken*, behartigt deze Vereeniging alleen de belangen der Buurtbewoners. Uit deze statuten blijkt voorts, dat door deze Vereeniging niet wordt gedaan aan het beoefenen van zang, muziek, tooneelspèl, het houden van kinderfeesten enz. Het is bestuurders evenwel gebleken, dat men in de buurt, en wellicht eek daarbuiten bij de groot-industrie gelden tracht te verkrijgen namens »H. en 0.«. vcor doeleinden, waarvoor door de Kon. Goedgekeurde Verg. »H. en ü.« nooit gelden worden gevraagd. Het Bestuur van voornoemde Vereeniging verzoekt derhalve de groot-irdustrie alsmede den Buurtbewoners, wel zeer voorzichtig te willen zijn met het geven vau gelden en voorts er rekening mede te willen houden, dat alles, wat uitgaat van deze Vereeniging met betrekking tot financieele hulp steeds is geieekend door het Dacrelijksch Bestuur. Het Dagelijksch Besiuur van »H. en O.*, f. H. VAN HET HOOFT. Voorzitter. F. O. DE WEERD, Secretaris. W. FERMIE Jr., Penningmeester.