Heden geopend 66 ~ Vondelstraat — 66 Heschep's Importhuis inORIOINEELE Perzische en Smyrna Tapijten, antieke en moderne Kleedjes en vele andere Oostersche en Europeesche Kunstartikelen, ook Schilderijen, Aquarellen enz. van Hollandsche moderne meesters.
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 13-11-1916
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 13-11-1916
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 21168
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
DE VERHOOP VAN VARKENS TE FHILIFPINE, door den Ontvanger der Registratie ert Domeinen te Hulst, gaat niet door.
Advertentie
Publieke Veiling op Maandag 20 November 1916, des namiddags ten 2 ure, in de veiliiigzaal van de Korenbeurs te Amsterdam, tloor de Commissie voor den Graanhandel te Amsterdam, als gemachtigde van de Regeering van: circa 6000 balen Amerikaansche Tarwebloem „Patenf VAN MIN OF MEER AFWIJKENDE QUALITEIT, liggende te Amsterdam onder verschillende Veemen. VeilingsconditiSn zijn van Woensda» 15 November af, verkrijgbaar aan het bureel der Commissie, Korenbeurs, Amsterdam.
OLDONNELL.
Frank Hugh O'Donnell, vroeger een der meest bekende leden vau de lersche parlementaire partij, is overleden. O'Donnell werd in 184« geboren en werd reeds in 1874 als parlementslid gekozen, als home-ruler. Wegens meeningsverschillen met de leiding der partij brak hij geleidelijk zijn betrekkingen met de lersche partij af. ln lerland stond hij iv lalere jaren bekend als .Crank Hugh O'Donnell", de malle O'Donneil. Hij,heeft in zijn parlementaire loopbaan eens een hevig incident in het Lagerhuis ontlokt. In 1881 n 1., toen hij een feilen aanval deed op den Franschen ambassadeur en üladstone het voorstel deed niet langer naar hem te luisteren.
Verscherpte uitvoerbepalingen in Zweden.
Naar de „Vossische Zeitung" uit Stockholm verneemt heeft de Zweedsche regeering nieuwe, scherpere bepalingen op den uitvoer van be- Êaaide artikelen naar Rusland uitgevaardigd, lezeartikelen zijn in hoofdzaak: geneesmiddelen, verschillende chemicaliën, verfstoffen, wapenen, munitie en krijgsmateriaal. Teneinde aan deze bepalingen beter de hand te kunnen houden is er langs de grens eene zone van 10 kilometer breedte gevormd, waarbinnen de bedoelde artikelen slechts met goedvinden der overheid kunnen ingevoerd worden. De smokkelarij wordt hierdoor moeilijk gemaakt.
De Noorsche antwoordnota aan Duitschland
„Derlingske Tidcnde" verneemt dat in Christiania de meening heerscht, dat het Noorsch- Duitsche conflict met de Noorsche nota van ' antwoord aan Duitschland nog niet uit de wereld is. Het antwoord van Duitschland wordt met groote spanning tegemoet gezien.
De beschieting van Reims.
W. B. verdedigt het bombardement van Reims als vergeldingsmaatregel voor de Fransche aanvallen op huuen achter het Duitsche front door de mededeeling, dat de wijnkelders te Reims vol soldaten liggen, dat de stad een vesting is, dat de Franschen tijd genoeg hebben gehad om de inwoners eruit te verwijderen, dat jn het zuidelijk deel van Reims, waar de beroemde abdij van St Remi staat batterijen zijn opgesteld eu ten slotte, dat de Franschen zelf systematische kunstwerken vernielen te Etain, St. Michiel, Dixmuiden en b.v. de kathedraal van St. Quentin.
BINNENLAND. PRINSES JULIANA.
Naar wij vernemen, is de toestand der Prinses goed vooruitgaande.
DE „KONINGIN REGENTES".
Het Wolfi-bureau seint niet-offlcieel uit Berlijn : Ter zake van het reeds vermelde opbrengen van de Nederlandsche mailboot „Koningin Regentes'", op weg van Vlissingen naar Londen, vernemen wij nog: Dadelijk, nadat het schip aangehouden was werden een aantal zakken, die naar het scheen poststukken bevattenr over boord geworpen. Een daarvan werd door de bemanning van den onderzeeër opgevischt. Hij bevatte in hoofdzaak couranten voor het ministerie van buitenlandsche zaken te Londen.
Dertig voor den militairen dienst geschikte onderdanen van vijandelijke staten, die aan boord van het schip waren, werden gearresteerd, o.a. een Engelsch soldaat uit een Nederlandsch interneeringskamp, die met verlof was.
DE „BATAVIER II".
Het stoomschip „Batavier II" wordt nog steeds door de Duitschers te Zeebrugge vastgehouden. Volgens de „Tel.**, die mededeelt, ;dat er geen kans bestaat, dat de „Batavier 11"' voorloopig zal worden vrijgelaten, heeft de [Nederlandsche regeering, al het mogelijke gedaan. Het allereerst werd geïnformeerd naar *le reden van het opbrengen. Dit werd gerechtvaardigd door het feit. dat de „Batavier II" conditioueelc contrabande aan boord had. Voorts werd medegedeeld, dat over het lot van het vaartuig door een prijzengerecht zou worden beslist.
De Nederlandsche regeering verzocht daarop om de „Batavier II" tijdens de behandeling der procedure vrij te laten. Dit werd door de Duitsche regeering geweigerd. Sinds dien zijn door derlandsche regeering geen stappen meer ondernomen inzake de „Batavier II".
ONLUSTEN IN INDIE.
Op den speclal.en trein, waarin de gouverneur-generaal .gezeten was, ls tusschen MadJoen en Djokjakarta met bamboe-stokken geworpen. Het balcon van het salonrijtuig werd liadigd, niemand werd gewond. Uit Weltevreden wordt d.d. 11 Nov. aan de „Tel." geseind : De onlusten op de Aroe-eilanden zijn het werk van een inlandsche vereeniging. Deze vereeniging heeit ook de hand gehad In onge- Idheden op de eilanden, welke den 6den Juli vau dit jr.ar plaats vonden.
Nadengoeriawan,.berucht door zijn kuiperijen in het Djambisehe, is gedwongen als vice-president van den centralen Sarikat Islam af te treden en vervangen door Abdoeimocis.
KAMERVERKIEZINGEN.
Naar wij vernemen is ter ve'kiezing van een lid der Tweede Kamer in het kiesdistrict Haarlemmermeer, ter voorziening in de vacature ontslaan door de verkiezing van den heer Van Wiehen tot lid vau de Eerste Kamer, de candidaatstelling bepaald op Dinsdag 21 November, de eventueele stemming op Vrijdag 1 December eu de eventueele herstemming op Vrijdag 15 December. Verder wordt vernomen, dat ter verkiezing van een lid der Tweede Kamer in het kiesdistiict Tiel ter voorziening in de vacature, ontstaan door het overlijden van den heer Tydeman, de candidaatstelling is bepaald op Dinsdag 28 November tn de eventueele stemming en herstemming op resp. 7 en U December.
GEINTERNEERD.
p Sumatra zijn geïnterneerd in het belang publieke orde en veiligheid de ex-regent ipodoertg Radja en het hoofd Rongobontoengero, die beschuldigd worden, de hand te hebben in de opstootjes in Celebes. „Tel."
BOTER.
Naar wij vernemen, heeft de Minister .van Landbouw bepaald, dat gedurende de week van 12 tot lü November voor 50 pCt der boterproductie certificaten van uitvoer zullen v. orden verieend en 50 pCt. voor het binnenlandsch verbruik zal moeten worden beschikbaar gesteld, alsmede dat de bewijzen van toelating tot uitvoer van boter, afgegeven door ue Rijkscommissie van Toezicht op de Boteriging op grond van die certificaten zuiden tot Dinsdag 28 November a.s., des vóormiddags 12 uur.
EIEREN.
ij vernemen, heeft de Minister van Landbouw bcpaajd, dat voor de dagen 12 tot en met ls Nov. voor iedere hoeveelheid «van 100 volversche lópeieren, waarvoor consent tot uitvoer wordt gegeven, een hoeveelheid van he kipeieren beschikbaar moét uesteld. Andere eiersoorten behoeven niet voor binneniandsch verhruik beschikbaar te worden ge-
VLEESCH.
Naar wij vernemen, /.tl het Jiewichtspercenior den uitvoer van varkensvleesch z00-... , November tot en met 2 December 1916 100 be- | dragen. De afkoopsprijs zal gedurende de rferiode. eindigende 2 December a.s.. bedragen 40 ets. uier K. G.
UITVOER.
Verboden is de uitvoer van reukstoffen en alle specerijen.
MAIS TEGEN ROGGE.
De Minister van Landbouw maakt bekend; dat van heden tot en met Zaterdag ls Nov. d.a.v. de prijs van maïs. uitsluitend bestemd om aan gemeentebesturen te worden verstrekt voor ruiling tegen rogge- van den oogst 1916, bedraagt voor alle soorten ƒ235 per last vau 2000 K.G. of /8.22Y, per 70 K.G.. zoowel te Rotterdam als te Amsterdam te ontvangen.
KOOLRAPEN EN PAARDEPEEN.
De Minister van Landbouw brengt ter keunis, dat met het, oog op de heerschende schaarschte aan veevoeder geen vergunning zal worden gegeven voor den uitvoer van koolrapen en paardepeen. Het is noodig, dat de geheele oogst dezer gewassen in het binnenland wordt verbruikt, daar in geen 'geval van uitvoer sprake kan zijn.
VERBODEN DOORVOER.
De doorvoer door Duitschland is verboden van : gecondenseerde melk, melkpoeder, alle visch, met uitzondering vau versehe (levende en Tiiet levende), alle toebereidingen van visch. Het doorvoerverbod is niet van toepassing op zendingen, geadresseerd aan die Oosterreichische Zentral Einkaufsgesellschaft d. G. te Weenen of aan die Kriegsproducten d. G. te Boedapest.
SOCIALE CURSUS.
Van H—ló December u.s. wordt in het Centraal Bureau voor de K. S. A. te Leiden gegeven de derde week van den grooten Socialen Cursus van vier weken, in overleg met het R. K. Vakbureau, gegeven voor de voormannen uit de R. K. Vakbeweging. *
In deze derde week wordt als algemeen onderwerp behandeld : De Sociale Wetgeving. Achtereenvolgens worden voordrachten gehouden over deze onderwerpen : De Katholieke Kerk en de Sociale Kwestie. — De.Staat en het Arbeidersvraagstuk. — De Wet op het Arbeidscontract. — Taktiek en leiding in de Vakbeweging. — Arbeidswet, Veiligheidswet. — Woningwet, Gezondheidswet. — En in de middaguren : De Paus. — Kapitaal en Kapitalisme. — Interest en Woeker. — Des avonds oefeningen over het 's morgens behandelde onderwerp. De deelnemers verbinden zich alle voordrachten bij te wonen.
Ingaande 15 dezer zullen de treinen 8.42 en 8.59 Nijmegen—Cranenburg, en 2.21 en 26 D. Oldenzaal—Bentheim niet meer loopen.
Ingaande 14 dezer wordt een niéuwe Dinsdagsche trein ingelegd le, 2e en 3e klasse van Zaandam, vertrek 8.16 's morgens naar Purmerend, aankomst 8.34.
AMSTERDAM. Een conflict bij de Sint-Vincentiusscholen.
Voor den Raad van Beroep v»n Art. 59 der Wet op het Lager Onderwijs is wederom een geval aanhangig van verzet tegen een beslissing van het Bestuur der Sint-Vincentiusscholen alhier.
Ditmaal betreft het de bewering van een onderwijzeres, die tijdelijk was aangesteld, dat aan het einde van den proeftijd niet de bij contract geregelde termijn zou zijn in acht genomen voor de beslissing, of zij voor vast zou worden aangesteld.
Directie Handelsinrichtingen.
B. en W. vragen den Raad machtiging het vooimaligc Rijksadministratiegebouw in het Oude Entrepotdok aan het Kadijksplein te doen inrichten als kantoorgebouw voor den dienst der Handelsinrichtingen en voor de uitvoering f 40,000 beschikbaar te stellen.
ƒ 30,000 aan effecten gestolen.
Zaterdagnacht heeft, zooals reeds kortelings werd gemeld, bij de firma P. N. van Kampen & Zn. aan den Singel 330, op brutale wijze een inbraak plaats gehad. De vrouw van den conciërge, die in het perceel woont, bemerkte Zaterdagmorgen, dat de ketting van de deur, die des nachts altijd vast gemaakt werd, los was. Zij bemerkte ook, dat een van de deuren van het kantoor openstond en dat de brandkast, die zich op het kantoor bevond, opengebroken was. Er bevonden zich bij het slot vele gaten, zoodat blijkbaar met een breekijzer de deur geopend was.
Onmiddellijk waarschuwde de juffrouw de politie, die terstond ter plaatse verscheen en een uitgebreid onderzoek instelde. De dief of dieven hebben bij hun werk, om zöo min mogelijk argwaan te wekken, de deuren gesloten en de gordijnen laten zakken. De politie slaagde er tot op het oogenblik niet in een spoor van de daders te vinden.
De eigenaar, die van het geval verwittigd werd, was eveneens na eenigen tijd op zijn kantoor.
tot dusver kon worden vastgesteld, dat er een bedrag van ƒ 800 aan bankpapier gestolen was, terwijl voor ruim f 30,000 aan effecten vermist werden.
De nummers van de effecten zijn bekend
Inhouding melktoeslag.
Tengevolge van het bepaalde bij artikel 6 van de toeslagregeling inzake melkvoorziening, is de toeslag van den zoetboer-melkslijter J. Roozendaal, Schagerlaan 31, te Watergraafsmeer ingehouden.
Voor de militairen.
De Commissie voor Wetenschappelijk* Lezingen voor Militairen organiseert op Woensdag 15 November haar eersten voordrachtavond in de aula van het R. K. Gymnasium aan de Hobbemakade (ingang Nie. Maesstraat). Alsdan zal dr. Starcke een lezing met lichtbeelden houden over „De Pokken en de vaccinatie". Heeren officieren met hunne dames, voorts alle in uniform gekleede militairen, hebben tot deze voordracht vrijen toegang.
Ongelukken.
Door itisschenkomst van den Gemeentelijken Geneeskundigen dienst is Vrijdagmiddag een man naar zijne woning aan de Westerstraat vervoerd, die, bezig zijnde met het wasschen van glazen aan een perceel in de le Boomdwarsstraat, van een ladder was gevallen en daardoor vermoedelijk inwendige kneuzingen had bekomen. Het ongeval ontstond, doordat een wagen tegen de ladder aanreed
Diefstallen.
Door twee agenten van politie is Vrijdag op de Prins Hendrikkade een schuitenvoerder aangehouden, die aldaar 8 K.ü. tabak aan iemand voor f 0.40 verkocht. De aangehoudene verklaarde bedoelde tabak tg hebben medegenomen van "een schuit, welke hij in een der dokken had helpen losten. Bij onderzoek bleek, dat hü heden nog 20 K.ü. aan denzelfden persoon had verkocht.
Door een bewoonster der 3e Oosterparkstraat is aangifte gedaan, dat sedert 6 dezer eeoi man een zijkamertje bij haar had gehuurd en dat deze man sedert Donderdagavond spoorloos verdwenen is, na uit den bak van den muntgasmeter en uit den bak van den electrischen muntmeter het geld te hebben ontvreemd. Zaterdagnacht hebben twee vrouwen, vermoedelijk in de Bloedstraat aan een man een bedrag van f 340 aan bankpapier ontstolen.
L. S. K. Stelling van Amsterdam.
J Dienst voor de week van 13 tot en met 19 i November. Vrijdagavond 8 uur bijeenkomst voor H.H. officieren,ter Beurze. Zaterdag 18Nov. Korpsoefening te Overveen. Vertrek Centraal-Station 1.56 uur, terug 6.05 uur. Aantreden 1.30 uur. Tenue: marschtenue met overjas, zonder ransel. le Compagnie: Maandag 8 uur kaderopleiding, Oranje Nassaukazerne. Woensdag 7.30 uur, verplichte oefening, Oranje Nassaukazerne. Marschtenue, overjas aan. 2e Compagnie: Maandag en Vrijdag B—lo uur ter Beurze. Woensdag 8 uur verzamelen, Tolhuis over het IJ. Zaterdag, Overveen. 3e Compagnie: Maandag 8 uur Beurs uitrukken. Donderdag 8 uur Beurs, opleiding, ongewapend. Zaterdag 8 uur Beurs, opleiding, marschtenue. 4e Compagnie: Woensdag B—9'/, uur Beurs, theorie, enz. Donderdag 9-11 uur vaandiigscursus. Zaterdag 3 uur, aantreden Concertgebouw, oefening lt. C. Keg.; 7^—9 uur, Oranje Nassaukazerne, schermefa en gymn.; 71/,—9 uur Beurs, meestgevorderde\ theorie en excercltie. leder Nederlander van 17 tot 60-jarigen leeftijd kan zich voor den dienst bij den Vrijwilligen Landstorm aanmelden, 's avonds van 8 tot 10 uur ter Beurze, ingang tegenover de Oudebrugsteeg, of 's morgens van 9 tot 5 uur op het Korpsbureau, Rokin No. 162, behalve Zaterdags,
Bioscoop.
Programma 10—17 November. Cinema „De Munt". Ongeschikt.
GEMENGD NIEUWS. Belgische vluchtelingen.
Men meldt ons uit Roosendaal, d.d. Zaterdag: Er zijn weer een 130-tal jonge Belgen over de grens gekomen. Hoewel de Duitschers hun beloofd hadden, dat zij geen straf zouden krijgen, indien zij binnen 8 dagen terugkeerden, wilden de meesten toch niet naar België terug.
Het conflict in de Tilburgsche Textielindustrie voorkomen.
Men schrijft ons uit Tilburg: Op het allerlaatste oogenblik is het conflict, dat de textielindustrie bedreigde, voorkomen kunnen worden. De fabrikanten hebben eieren voor hun geld gekozen. Men weet, het ging over het invoeren eener uniforme loonregeling voor. alle werklieden, staande buiten de spinnerij en de weverij. Zulk een regeling was enkele maanden geleden toegezegd, doch niet gegeven. Een voorstel van arbelderszijde ingediend was eenvoudig als onmogelijk, en dus onaannemelijk, afgewezen door de fabrikanten, terwijl een regeling, korten tüd daarna door de fabrikanten buiten de organisaties der werklieden om, afgekondigd, geen genade kon vinden bij de arbeiders. Deze loonregeling was dan ook zoo dwaas ineengezet, dat aan de vakmenschen minder loon werd betaald, dan aan de niet-vakmenschen. De Fabrikautenbond wilde Intusschen niet van toegeven weten, weshalve de werklieden-organisaties op een 4tal fabrieken op staking aanstuurden. Dit hielp. Vrijdag zouden de ontslagbriefjes worden geteekend, doch vóór het tijdstip daar was, willigde de Fabrikantenbond de eischen der werklieden in en kwam nu in gemeenschappelijk overleg een behoorlijke loonregeling tot stand, met een minimum-loon van 19 cent. Deze loonregeling is thans voor alle fabrieken geldende tot einde Juli 1917.
In een des avonds gehouden vergadering der werklieden werd een en ander met algemeene stemmen goedgekeurd.
Thans wordt gewerkt aan een uniforme loonregeling voor de wevers.
Vergiftiging.
Bij een familie te Hillegom heeft zich een ernstig geval van vergiftiging voorgedaan. Het geheele gezin, bestaande uit 6 personen, is er door aangetast. Een meisje van 7 jaar is reeds overleden. Als oorzaak wordt genoemd het eten van ondeugdelijk vleesch. (O. H. Ct.)
Autodienst stopgezet.
De autodienst Boskoop—Lelden wordt door de slechte wegen gestaakt.
Doodgestoken.
In den nacht van 3 Sept. is te Balloo de 20--jarige Oostenbrink doodgestoken. Als verdacht van doodslag bevindt zich sinds dien tijd te Assen in ai rest A. K. Deze heeft eerst thans zijn schuld bekend. Het was niet zijn voornemen om te dopden; doch waar zijn meisje, met wie hij 2]_ jaar omgang had, door een ander werd lastig gevallen, heeft hij het mei gestoken met het noodlottig gevolg.
Inbraak in een clubgebouw.
Te Zaandam is Vrijdagnacht ingebroken in het clubgebouw van Z.V.V. aan den Westzanerdijk. Na door verbreking eener ruit binnen te zijn gekomen werden alle sloten van binnendeuren geforceerd alle kasten opengebroken en de inhoud over den grond uitgespreid. Ook het buffet kreeg een beurt en de ongenoode bezoekers deden zich aan verschillende dranken te goed. Ook werden nog eenige flesschen limonade buit gemaakt benevens een kistje kwatta reepen.
ONDERWIJS.
Academische Examens.
GRONINGEN. Doctoraal examen rechtswetenschap (cum laude) de heer A. A van Rhijn.
R. K. Bewaarschoolonderwijs.
VENLO 11 Nov. Acte A. Geëxamineerd 8 candidaten.
Geslaagd: C. Mouësan, Baarlo; A. M. Stapt, Weert; M. Visser, Wijk-Maastricht; C. Veldhuizen, Gronsveld; M. Verberne, Sittard; M. Widdershoven, Maastricht; J. Wintmans, Heer en A. Zinke, Hom.
KUNST EN LETTEREN. TOONEEL.
Royaards: Doodendans .
Baart het leven u nog niet genoeg verschrikkelijkheden en is uw werkelijke lijdensweg U nog niet voldoende, om enkele uren hel op aarde te beleven : laat u door Strindberg trappen op de ziel en laat Royaards u de polsen knellen in de pijnschroeven van een fatalistische levenspesslmisrne. Urenlang hijgt ge onder de doemenis van twee echtelieden, die, naar elkanders dood hunkerend, vijfentwintig jaar in strijd en haat, en berusting tevens, naasteen hebben geleefd, maar toch niet van elkander gaan. omdat ze nu eenmaal niet buiten elkander kunnen. „Liefde-haat, die uit den afgrond is" definieert de vriend dit fatalisme. — Totentanz....-
„Mlr wird gehasst, dass es schwer ist zu atmen". — En aan 't slot vergeet ge door applaudissement drie spelers te huldigen, die heel een avond mei hun gedrieën slechts u in de obcessie van Strindberg's afgrijselijkheid gekluisterd hebben ; maar gje ontvlucht snel den schouwburg als een plaats van verschrikking. Welk een troosteloosheid !
Wij kunnen niet dit inonttoombare aanvaarden, dat elke supernatureele impuls uitsluit, welke onze bitterste levansetlende schilderen kan en tot een hoogere orde omscheppen. Hier is kunst, maar daarom te stiggestiéveen, te ouaannemelijken. Al kan er voor den gerijptere ln denken geen beletsel gesteld voor bijwoning.
Reeds poogde ik tijdens de Reinhardt-opvoeringen dit stuk te karakteriseeren. Strindberg v er b ij z o tl' d e r t.» Hij geeft niet het al-menschelijke, (ofschoon wel het meij^chelljke). Hij geeft excessen ! Uitwassen ! Moezeer wij in de op het eenzame eiland twistend naastelkander levende vestingeoinniand.ini Kdgar en de oudtooneelspeelster Aliee in den beginne mensehen herkennen, die wij telken dage tegenkomen, zijn deze mensehen, in deze oinstafidigheden, met deze vreeselijkheden zeldzame wezens. Hier is een niet willen gelooven, gepaard aan een bang-zijn voor hoogere machten : geen kracht zoeken voor het dragen van eigen kruis bij de Gods-genade. maar de berusting eischen van het noodlots-idee iv het onontkoombare.-
Dit fatalisme bracht de opvoering der Duitschers wel gruwelijk de zaal in. En nu Royaards zoo spoedig met .hetzelfde tooueelwerk komt, noopt dit tot vergelijking. Een vergelijking, die ten voordeele van de Hollandsche kunst beter kan uitvallen dan bij Verkade. Doch erkend dient, dat de Reinhardt-opvocring gruwbaarder, sterker, fatalistischer was.
Twee waarachtige kunstenaars kunnen nimmer hetzelfde geven. Zoo moest de Edgar van Royaards wel een heel andere worden dan die van Paul Wegener, en moest ook de regie een andere zijn. Bij de Duitschers was alles nog soberder, strakker, snijdender. De tooneelaankleeding was nagenoeg dezelfde : een torenkamer van een vroegere gevangenis. Levenssymbool. Als eenmaal iets zóó goed gedaan ls, dat men niet iets eigens-beter kan scheppen, late het dun hetzelfde blijven, zal Royaards wijselijk gedacht hebben, nu hij vooral zijn speelkracht naast die van den Duitscher wilde zetten. Maar in enkele onderdeelen was in zijn tooneelaankleeding en regie toch meer licht. Hier was niet alles zoo hopeloos. Bij- Reinhardt was er grootere troosteloosheid óók in het uiterlijke. Paul Wegener speelde den Edgar als een. 'door zijn kwaal ondermijnd menschelijk vleesch-blok, als een ttitgebranden krater, die bijwijlen, wanneer de levensgloed hem nog vergunt, de laatste resten lava uitbraakt. Paul We'gener was meer de uitgeleefde nijdas, in wien de haatbevliegirigen den bittergistenden geest het ineenvallend lichaam doet stuipen tot schimkracht. Royaards geeft minder excessen, geeft meer de ineenvloeiïng der eigenschappen van een gesloopten man, in wiens wezen de eindelooze bitterheid van vijfentwintig lange jaren zich uitlijnt. Er schijnt grooter leed, door een ander aangedaan, in Royaards' creatie, terwijl Paul Wegener scherper het begrip omlijnde, door den vriend aangegeven : „das ist kein Mensch mehr !" Wegener gaf meer.den bruut, Royaards meer den verfijnd-wreed geworden kwelgeest. In den afzichtelijken dans van Wegener bonkten de oude ledematen in uiterste inspanning van het spierweefsel, terwijl in Royaards bewegingen nog lenigheid achterbleef.
Twee opvattingen van de rol : voor beide ,is plaats ; de uitbeelding van Royaards werd aannemelijker, die van Paul Wegener sterker.
In de Holandsche vertooning is er nóg ruünte voor verademing. Wanneer Alice in den vriend den hartstocht doet opvlammen voor bevrijding te krijgen, doch die vriend de vlucht neemt, begint het lê"Ven als voorheen. Strindberg durft het aan, om begin en slot volkomen gelijk te 'doen zijn. Reinhardt deed dit ook in de regie uitkomen.
Met een kaartpartij tusschen de twistende man en vrouw begon en sloot het spel. Bij Royaards staat de terugkeerende echtgenoote in de kamer, zinnend om haar taak van voorheen weer op te nemen, terwijl Edgar zicli aan de speeltafel neerzet. Hier is meer kans op betere toekomst, ondanks alles. Strindberg's fatalisme werd door de Duitschers sterker gegrepen. Ook in de huivering van het seintoestel en van de openwaaiende deuren en vensters, die bij Royaards te dwaas klepperden als raamloos latwerk, ofschoon de storm in onze gedachten toch door ruitgerinkel wordt gesymboliseerd.
Magda Janssens bleef als Alice, hoe goed haar uitbeelding op zich zelf ook waren, een heel stuk beneden Rosa Bertens. Ze zette reeds onmiddellijk te hartstochtelijk-burgerlijk in. Magda Janssens werd de kijvende burgervrouw, Rosa Bertens de kwijnende, stekende „savante". hetgeen met Alic's verleden meer overeen kwam.
Waar haalde deze Alice in-eens die mooie kleedrj vandaan, toen ze wilde vluchten ? Reinhardt deed haar, veel aannemelijker, een onderwetsche kleeding aantrekken : schoonheid, uit vroeger dagen.
Ko van Dijk was als vriend verre de meerdere van zijn Duitsche collega. Bij de Duitschers stond de vriend geheel en al op het achterplan, werd ondergeschikt aan het spel van de echtelieden. Ko van Dijk wist beter de bedoeling van de figuur in het geheel van het spel te symboliseeren. Door hem werd 'de vriend niet een toevalligheid, maar een noodzakelijk element in het stuk : niet een bijfiguur zonder meer, maar een het geheel beïnvloedende en dwingende kracht zonder hinderend op den voorgrond te treden.
Het geheel : Doodendans bij Royaards minder sterk maar evengoed : Strindberg ! Een hel op aarde en brok groote ellendigheid. Troosteloos.... troosteloos.
L. v. d. B,
Stadschouwburg.
In „De Tweelingbroeders" het blijspel van Plaulus treden heden in den Stadsschouwburg alhier op de dames; Holtrop van Gelder, Carelsen en van Bèrckel en de. h.h. Reule, van Kerckhoven Jr., Gilhuys, Laurentius, Frenkel. De regie is van Herman Roelvinck. Louis Couperus zal naar gemeld is, deze voorstelling met een voordracht inleiden.
Ons „Geïllustreerd Zondagsblad".
In ons .Geïllustreerd Zondagsblad", waarin gedurende de laatste weken o. a. enkele fraaie etsen worden gepubliceerd van den veelbeloovenden jongen kunstenaar Gerard Hoppen, is deze week een begin gemaakt met de plaatsing van een oorspronkelijke novelle door den weleerw. heer Fr. Knittel. Het verhaal speelt in onze dagen van oorlogsellende en schildert de moreele beproevingen, die de reeds lichamelijk in den krijg verminkte strijders te dragen hebben. Maar ook wordt geschetst de groote zedelijke troost, die de godsdienst en edele zielen kunnen brengen.
SPORT EN WEDSTRIJDEN. Voetbal-uitslagen.
Westel. le klasse:' Haarlem D.F.C. 6—l, H. sparta 2—3; Blauw Wit Hercules 0—0: V.O.C. -H.E.C. I—o. Wat ons het meest verwondert is wel de uitslag Haarlem—D.F.C. De roodbroeken blijven hun traditie getrouw: ..Zij geven steeds verrassingen"" en een bepaalde conclusie te trekken uit vertoonde praestaties blijft bij hen steeds gevaarlijk. Jubileercnd H.V.V.: (jhr. Eeith speelde zijn 30lle wedstrijd) serioor van Sparta met 2—3. Deze uitslag, gevoegd bij het gelijke spel van Blauw Wit, dat tegen Hercules op het Stadion speelde, doet de Amsterdammers stevig op hun ingenomen plaats staan. Wij hebben de Amsterdammers gistermiddag bezig gezien en geven gaarne ioe, dat hun enthousiasme prettig aandoet, doch moeten even grif erkennen, dat het beste van het spel (en hoe weinig kwam dit gistermiddag voor) toch aan den kant van Hercules gegeven werd. Het was een spannende ontmoeting en de strijd boeide het vrij talrijke publiek den geheelen middag. De uitslag V.O.C.—H.F.C, beantwoordde ook niet aan de verw achtingen die men van de Rotterdammers koesterde. Daarvoor was de overwinning te mager. In het Oosten (le klasse) bereikten ons de volgende uitslagen: Go Ahead—Robur et Vel 2—2: Enschedé—Tubantia o—l en Be Ouick —Vitesse. De krachtsverhoudingen aldaar zijn niet in het oogspringend. Alleen trof ons de overwinning vau Tubantia op het jeugdige vrij sterke Enschedé, welke weder bewezen hoe moeilijk het is, juiste gevolgtrekking uit vertoond spel te maken.
POSTERIJüW tN icLEORAPHIE. Mail voor Noord-Amerika.
De directeur van het postkantoor te Amsterdam brengt ter kennis, dat ecu bricvenmaal zal worden verzonden naar New Vork met het stoomschip „Rijndam" der Holland- Amerika Lijn. In deze brievenmaal wordt uitsluitend opgenomen correspondentie op verzoek der afzenders, blijkende uit een desbetreffende aanwijzing. Laatste buslichting ten hoofdpostkantore 15 November 8 uur 's avonds, terwijl aangeteekende stukken kunnen worden aangeboden tot 6.30 's avonds. Geen „Shipping documents."
CORPESPONDENTIE
Van de Kl. — Het recht van successie wordt geheven van het bedrag der waarde, welke door ieder, na aftrek van zijn aandeel in de schulden en lasten, wordt geërfd of verkregen.
Laatste Berichten. FRANSCH LEGERBERICHT.
PARIJS, 13 Nov. (Reuter.) Officieel. De Franschen voltooiden de verovering van Saillisel. De verliezen der Duitschers zijn zeer zwaar. Tal van lijken bedekken den grond; het getal der ongewonde gevangenen bedraagt tot dusverre 220 man, benevens 7 officieren; de buit 8 machinegeweren.
Scheepstijdingen.
IJMUIDEN, 11 Nov. Wind Z.W., dik van mist. Vertrokken: „Willy" st. Newcastle ; „Betsy Anna" st. dito. NIEUWE WATERWEG, 11 Nov. Wind W.Z.W. Binnen : „Flores" st. Buenos Ayres, geassiteerd door de sleepboot „Zeeland". Vertrokken, 11 Nov.: „Lupus" st. Bergen, met een lichter op sleeptouw; „Noord-Holland" st. Newcastle: „Olof Wyk" st. Gothenburg; „Vestfeld" st. W.-Hartepool; „Kieldrecht" st. Newcastie.
New Yorksche Beurs. New Vork, 11 Nov.
1 De beurs opende onregelmatig, daalde daarna onder druk van verkoopen, doch behield hare onregelmatige stemming. Tegen speculatieve fondsen werd sterken druk uitgeoefend, waartoe beroepsspeculanten ruimschoots het hunne bijdroegen. Er was sterk aanbod, dat de vraag verre overtrof. Over het algemeen viel over de geheele lijst een gedrukte toon te bespeuren, terwijl zij tevens aan sterke wisselingen onderhevig was. Later op den dag vond een belangrijk herstel plaats. Het slot was onregelmatig. De omzet bedroeg 940,000 shares. Slotkoe.ser: N>v. N£, N» N>0°v_ Beleen.on call. nom 2J—< N.4pctConv. O. 143 143 Wiss.Lond.CTr. 476.45 476.45 N.-Y.Ont.cSW.A. 30 30H „L.6od.iichl 471.25 471.25 Pennsylvania „ 574 51H . Parijs , 5844 58H, Philad.&Read., WIH 108*4 .Berlijn . 69»; 60.T. Hh.&Kead.lep. 43 43 4tpct.O.Ver.St. 894 99.4 South. Railw. . 27',» 284' At. Top. * 1034 dito do. pref., 60 60 Centr.Lcath.g.A. 113 „ 1(1% Louisv.&N.v. „ 135 135 Intern. Merc. Missouri Pac, 94 10 Mar.44 pet Obl. 109* 103* Miss. K..STex. „ 7*4 84 Interc.Rubb.g.A. 15 15 do.2ehypQ.Ob., 51 51 Interb. Alelr. . IB>i ;94 Mex.Nat.lepr, 13 13 dito pref. 76 764 ■ idem2epref.» 7 7 • Plttsb.Coal.a. » 504 504» N.-Y.C.