Ingezonden Mededeelingen. (Ten minste zes regels) per regel 40 ets. DE GEZONDHEID AAN ALLEN hergeven zonder geneesmiddel, door het heerlijke gezondheidsmeel DU BARRY, uit Londen, de REVALENTA ARABICA. Onder den titel: Het Vegetarisme: „wij eten te veel vleesch!" geeft de gezaghebbende „Medical Gazette" het volgend uittreksel van den geleerden expert en scheikundige Dr. Griffiths, van de Universiteit van Edinburg (Schotland): „Ik heb dikwijls Du Barry's Revalenta Arabica „Voedsel onderzocht, en heb het altijd van gelijkmatige samenstelling bevonden; het is rijk „aan phosphorzouten, salpeterstof (caseine, „enz.) en potaschzouten — de hoofdbestanddelen van de hersens, zenuwen, beenderen, „bloed en spieren; derhalve bevat Du Barry's „Voedsel al de levens-ingrediënten tot herstel „van zenuwen, spieren, verterings-organisme, „enz.; en de bestanddeelen van het voedsel „zijn in zoodanigen vorm, dat zij door de „zwakste personen gereedelijk worden opgekomen. Voor ongesteldheden van de maag, „het bloed, de zenuwen, hersenen, enz., is de „Revalenta Arabica ongeëvenaard. Ik kan het „aan geneesheeren en anderen gerust aanbevelen als een volmaakt voedsel voor zieken „en kinderen." Dokter Elmslie schrijft dienaangaande: „Uw Revalenta ls goud waard 1" Viermaal voedzamer dan vleesch, zonder te constipeeren, is zij 50 maal goedkooper dan geneesmiddelen. In bussen f 1.25; f2.25; 1 kilo f 4. Franco toezending tegen postwissel. Verkrijgbaar bij alle voorname Apothekers, Drogisten en Kruideniers. Hoofdepöt: Verkoophuis, 59 Kromboomsloot, Amsterdam. Depot te Amsterdam : A. van TUYLL, Paleisstraat 13; Apotheker HENRI SANDERS, Rokin 8; M. CLÉBAN & Co., Heiligenweg 42; LEDEBOER &Co., Kalverstraat 156.
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 15-02-1908
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 15-02-1908
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 18382
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
GELOOF EN WETENSCHAP.
Men schrijft ons uit Leeuwarden:
Gisteravond trad op uitnoodiging van de R. K. Vereeniging .L'Union" In de zoo goed als geheel bezette zaal .Amicitia" de Eerw. pater Hendrichs S. J., voozitter der Amsterdamsche Vereeniging .Geloof en Wetenschap" op, teneinde te trachten, in deze stad een dergelijke vereeniging op te richten. Na een inleidend woord van den voorzitter der vergadering, den heer M. Schrage, nam de spreker van den avonci het woord. De talrijke opkomst is hem een blijk van belangstelling en doet hem vertrouwen, dat de zaak, waarvoor hij zal strijden, reeds half gewonnen is Dit verheugt hem, omdat de vereenigingeu ,G. en W." tegenwoordig tot de onmisbare elementen van het kath. leve:n behooren. Wie er tegen is, begrijpt niet het testament van Leo XIII en het werken van Pms X. Ncoit zijn de vijanden des geloofs zoo talrijk geweest, noch zoo sterk en georganiseerd. Daarom mouten ook wij, Katholieken, één kamp gaan vormen en als één ;nan strijden. In zijn rede beantwoordde hij drie \r_igen. 1. Wat is een vereeniging .Gel. en Wet."? 2. Hoe wordt ze opgericht ? 3. Waarom is zij noodig? Men versta onder dergelijke vereeniging geen corporatie van in de wetenschap vergrijsde lieden. Dan zou ze op slechts enkele plaatsen kunnen bestaan. .leen, zij past zich aan bn de plaatselijke omstandigheden. In haar eenvoudigsten vorm bestaat zij, wanneer ze in 't winterseizoen bv. om de maand een spreker uitnoodigt tot het houden van een conferentie. De toehoorders der conferenties moeten niet zijn een toevallig bijeengekomen vergadering. Het moeten vaste leden eener vereeniging zijn, want alleen de gedurige herhaling geeft waarborg voor het inwerken der voordrachten. Zoo alleen vormt men een phalanx van ontwikkelde katholieken. De vereeniging • dient dus ook te hebben een vast bestuur, dat niet om eenig aanzien des persoon, gekozen wordt, maar bestaat uit mannen, die hart voor de zaak hebben. Een ongelukkige keu/ze is de dood voor de jonggeborene, en.... men beproeft de oprichting maar één keer in langen tijd. Daarom doe men deze zaak dadelijk goed. De vereeniging moet hebben een moderator, die haar op het alüjd eenigszins gevaarlijk terrein als leidsman dient, maar daarom nog niet een overheerscher wordt.
Hoe wordt ze opgericht ? Men deelt aan de vergadering briefjes uit. Wie sympathiseeit met het doel der vereeniging stelle daarop zijn adres en naam, zonder zich verder tot iets te verbinden. Eenigen van dezen worden aangewezen tot het vormen eener commissie, ten einde een concept-reglement te ontwerpen. Is dit klaar, dan worden zij, die geteekend hebben, opgeroepen ter vergadering, teneinde het reglement, al of niet gewijzigd, vast te stellen. En eerst daarna Verklaart men zich definitief, of men lid der vereeniging wil zijn. Na het wooid herhaald te hebben van Leo XIII in 1898 gesproken tot Willem Allyata, dat Hem hoogst aangenaam zou zijn het oprichten van vereenigingen in Italië, die de bestudeering der geloofswaarheden zich ten doel stelden, behandelde spreker de derde vraag. Herinnerend aan het woord van den ongeloovigen Goethe: „De eenige strijd, waarom zich alles beweegt in de geschiedenis der wereld, is de strijd tusschen geloot en ongdoof," deed hij nader uitkomen, dat hierin alleen reeds ligt de reden van noodzakelijkheid van het bestaan der vereenigingen .Gel. en Wet."
X>i c-n Wetenschap«. Zeker, 't één zoowel als ;t anuer, en 't is zelfs uitstekend, dat een groot deel der behandelde otuierwerp.n de wetenschap betreffen.
Waar onze tegenstanders zeggen: »Er bestaat geen verband tusschen geloof en wetenschap, « daar moeten wij belijden : »De God der Wetenschap kan niet liegen.»
Ten slot;e vroeg spreker met klem en nadruk : »Zijt gij bereid te aanvaarden, wal ik heb gezegd?. Hij kon niet denken aan eenige aarzeling cm de vereeniging op te richten, waar de Paus zelf ze aanmoedigt. Nog pas eenige maanden geleden schonk Hij zijn noogen Vaderlijken zegen aan «Geloof en \Veteriseh_p« te Airsterdam, omdat deze streed den goeden slrijd des geoofs. Na nogmaals een krachtigen opreep te hebben gedaan tot aansluiting, «inspreker zijn indrukmakende rede.
&] het ophalen der biljetten bleek, dat ver over de honderd aanwezigen zich !>ercid hadden verklaard tot voorloopige toetreding.
Nadat spreker een enkele vraag had beantwoord, sloot de voorzitter onder dank aan paler Hendrichs .en de aanwezigen de vergadering. Op verzoek verklaarden de heeren J* H. Jansen, A. G. Th. de Neyn van Hoogwerff en L. van der Meulen zich bereid, de commissie te vormen, tot het ontwerpen van het conceptreglement.
RIJKSVERZEKERINGSBANK.
Uit Kaatsheuvel wordt aan de »Rsb.«. gemeld, dat er in de jaren 1903 tot 1905 door de schcenfabrikanten voor de z.g. thuiswerkers geen premie aan de R. V. B. betaald is, wijl deze zelve destijds aan de schcenfabrikanten verklaard heelt, dat die thuiswerkers niet vielen onder de Ongevallenwet. Toch zond de R. V. Bank verleden jaar aan vele fabrikanten beslissingen tot bijbetaling van die premie. De heer Van Ghert te Kaatsheuvel is daartegen in hooger beroep gegaan op grond van gemelde verklaring der R. V. B. en op grond, dat van de ongvalien, indertijd bij die thuiswerkers voorgekomen, geen aangifte is gedaan en de R. V. B. daarvoor geen ririco droeg. Verleden week Zaterdag deed de Raad van Beroep te 's Hertogenbosch uitspraak en bevestigde de beitreden beslissingen der Bank.
GEEN „DIENSTORDER" EN GEEN „AANSCHRIJVING".
Naar aanleiding van het gisteren door ons Overgenomen verbeterde bericht van »Land en Volk«, dat de veelbesproken «dienstorder* van den directeur-generaal der posterijen een geheime aanschrijving was, deeldt men aan bet »Vad.« nog het volgende mee :
Nadat de, later ongegrond gebleken, klacht tegen eenige zeer sterk aan politiek doende ambtenaren (zij betrof het beweerd achterhouden van strooibiljeUen), was onderzocht en afgedaan, na daarover geraadpleegd overleg tusschen den afgetreden minister en den directeurgeneraal, is van die afdoening, zooals bij de behandeling van zaken van algemeenen aard ste?ds geschiedt, afschrift gezonden ook aan de bij dat geval niet beirokken inspecteurs, ter kennisneming en voorlichting van die ambtenaren.
Er was dus evenmin sprake van een «aanschrijving!*-, in den zin die gewoonlijk aan dat woord wordt getocht, als van een
LIBERALE UNIE.
De heer K. Reyne, lid der Tweede Kamer, heeft ontslag genomen als bestuurslid der kiesvereeniging Liberale Unie te Haarlem. Het „H. D." verneemt, dat de aanleiding tot dat besluit is gelegen in de laatstleden Zaterdag ter algemeene vergadering der Liberale Unie aangenomen motie, tegen welker inhoud bij den heer R. bezwaar bestaat, inzonderheid wat betreft het bedeelden-kiesrecht en den sternplicht. ,
TIETJERKSTERADEEL.
Op de te Leeuwarden gehouden vergadering van den Prov. Bond van „Patrimonium" in Friesland werd de wensch uitgesproken, dat de vacature- Talma door een der Friesche voormannen van „Patrimonium", n.l. door den heer J. Van der Molen Tzn. te Leeuwarden mocht bezet worden.
In de burgemeesters-vacature te Utrecht worden behalve de reeds genoemden, nog opgesomd, Jhr Mr A. Roëll, burgemeester van Arnhem en Mr Dr F. A. C. Graaf van Lynden van Sandenburg, lid van Gedeputeerde Siaten van Utrecht.
„Het Vad." spreekt het bericht, dat de oudminister van Binnenlandsche Zaken mr P. Rink zich te 'sGravenhage als praktiseerend advocaat gaat vestigen, tegen en zegt, dat de persoon ln kwestie nog geen beslissing genomen heeft.
Door wijlen den heer mr H. D. Guijot, overleden 10 Januari j.l. te Groningen, is aan de Maatschappij van Wefdadigheid te Fredederiksoord gelegateerd eene som groot f 1000, zonder vrijstelling van het recht van successie.
ROTTERDAM, 15 Febr. Uit het Jaarverslag der R. K. Propaganda-club »Kat. Leven,» blijkt dat het ledental met ongeveer 70 steeg en thans 252 b-draagt; 90 donateurs en 49 begunstigers traden toe.
In het aigeioopen jaar kwan.en tot stand de wijziging van de statuten en huishoudelijk reglement, noodig geworden door de sterke uitbreiding der vereeniging. Dit jaar werden door de club verspreid 159,274 stuks lectuur, waarvan 123,950 gratis. Uit het financieel vsrslag stippen we aan dat de uitgaven bedroegen ƒ 1506,49 ; de inkomsten ƒ l-CöjlS1/, ; alzoo een nadeelig saldo van jf'3,351.. — Naar wij vernemen, wordt de St. Willibrordusschool der Rott. Ver. voor Kath. Onderwijs op 30 Augustus a.s. opgeheven en is dientengevolge het gansche personeel (hoofd en 11 onderwijzers) met ingang van boyengenoemden datum ontslagen. »C«
KERKNIEUWS.
Z. D. H. Mgr. Drehmans heeft benoemd tot algemeen geestelijk adviseur der Limburgsche Hanze den WelEerw. heer J. Schram, kapelaan te St. Odiliënberg.
Aan den WelEerw. heer H. Bloemen, kapelaan te Maastricht, werd op zijn verzoek eervol ontslag verleend.
Men schrijft ons uit Beek en Donk: Na eene tweejarige visitatiereis over Congo en Zuid-Afrika is de Eerwaarde M. Paula, Generaal- Overste der Missiezusters van het Kostbaar Bloed per stoomschip „Admiral" van de Deutsch-Ost- Afrika-Linie in het vaderland teruggekeerd. Het behoeft niet gezegd, dat er vreugde heerschte in het Moederhuis dier Congregatie alhier.
STADSNIEUWS. Begrafenis van G.P.A. Borg.
Onder groote belangstelling had hedenmorgen de begrafenis plaats van wijlen den heer G. P. A. Borg. Nadat in de kerk van den H. Ignatius talrijke stille H. H. Missen voor de zielerust van den overledene waren gelezen, droeg te 8 ure de Ze.rEerw. pater I. Vogels S. J., pastoor der parochie, de plechtige H. Mis van Requiem op. Het priesterkoor was in zwaren rouw gedrapeerd. In het middenschip hadden achter de familie plaats genomen de leden van den Bijzonderen Raad der St. Vincentiusvereeniging, het bestuur en de leden der St. Ignatius-conierentie en talrijke ledenvan andere conferentiai, het collectanten-college der O. L. Vrouweksrk, vertegenwoordigers van den Vriendenkring ter eere van het H. Sacrament, de Aortsbroederschap der H. Familie, de R. K. Vereeniging van Boekhandelaren en andere corporaties. De meeslen naderden onder de H. Mis tot de H. Tafel. Pastoor Vogels verrichtte na de H. Mis de absolutie.
Te kwart voor tien werd het stoiielijk overschot uit de kerk naar den gereedsfaanden lijkwagen gedragen. Vijftien rijtuigen volgden in den stcet, die langs de Prinsenstraat, Prinsengracht, Haarlemmerstraat en Spaarndammlerstraat, hef kerkhof »S_ Barhara» bereikte. Aldaar werden de gebruikelijke ceremoniën verricht door pastoor Vogels. Door de leden der St. Igraatius-conferentie werd het stof ielijk overschot van hun beminden president grafwaarts gevoerd. De leden van het bestuur hielden de slippen van het lijkkleed. Na de beaarding verlieten elk aanwezigen diep onder den indruk der droeve plechtigheid, den doodenakker.
Werklooze diamantbewerkers.
De commissie uit den Bondsraad meldt >n het »Weekblad van den A. N. D. B(s dat hij haar tal van brieven zijn ingekomen van leden wien recht op uitkeering was ontzegd en die alsnog uitkeering verzochten. De Commissie ceelt mede, dat het haar bij de behandeling dezer brieven billijk en noodig bleek, de bestaande bepalingen met eenige aan te vullen.
Het besluit van den Bondsraad, dat leden, die meer dan twee weken schuld hebben, van uitkeering verstoken blijven, blijft echtervan kracht. In de week van 2—B Febr. waren werkloos 4487 leden, tegen 4500 in de vorige week. Aan 3120 werklooze leden werd een bedrag uitge keerd van f 16.955.
Vakorganisatie.
Naar men ons mededeelt, zal de Maandag in ïBdlevue, door de algemeene Winkeliersvereenigingt te houden vergadering over vakorganisatie, precies te half negen aanvangen. De inleider, de heer J. S. Meuwsen. zal zijn voordracht zoo inrichten, dat een belangrijk deel van den» beschikbaren tijd voor het te voeren debat bestemd kan worden.
Winkeliers en klein-industrieelen, niet-leden der »Algeineene Winkeliersvereeniging*-, hebben toegang tot deze vergadering, op vertoon van introductiekaarten, welke Maandag van 9 tot 5 uur verkrijgbaar zijn aan het secretariaat der vereeniging 334 N. Z. Voorburgwal.
Bevolking.
Volgens het gemeentelijk statistisch maandbericht over December is de bevolking in 1907 gestegen van 564,194 tot 565,662. dus met slechts 1468 zielen. De gemiddelde geboorte-, sterfte-, vestigings- en vertrekcijfers waren: 25.54, 13.40, 46.95, 56.49.
St. Cecilia.
De netto opbrengst van de Liefdadigheidsuitvoering door de R. K. Vereeniging St. Caecilia, gegeven ten bate van het St. Franciscus' liefdewerk, heeft bedragen f 351.90.
GEMENGD NIEUWS. Verbrand.
Een treurig ongeval had te Geldernulsen plaats. Een vierjarig kind van v. U. op het Roth kwam bij hei spelen in aanraking mei de brandende kachel, waardoor het ztuke ernstige brandwonden kreeg, dat net na een smartelijk lijden is bezweken. »'s Hert. Ct.«
Branden.
Te Kapelle (Z.) is vannacht de boerderij met schuur en stal van den landbouwer A. Blommers tot den grond afgebrand, _ varkens en 12 kippen kwamen in de vlammen om. Alles is verzekerd. De oorzaak is onbekend.
Te Blauwesluis (N.-B.) is vannacht door onbekende oorzaak de balckerij met woonhuis yan den heer Van der Malen tot den grond afgebrand. Niets kon gered worden. Alle 3 is verzekerd.
Diefstal.
Hedennacht is dief ,s_d met braak gepleegd ten nadeele van Jacobs te Roermond. Uit een ijzeren kistje is een bedrag van ƒ 300 ontvreemd. Ondanks het strenge onderzoek der politie is van de(n) dader(s) niets bekend.
Misdaad.
Onder de gemeente Beesel is het lijk opgehaald uit de Maas van een onbekend man, naar schatting.3s jaren oud, De man is netjes gekleed. Op het lijk werd o.m. gevonden een verandering van woonplaats ten name van Ch. Taube, geboren 1871 te Aken. Het lijk had een witten zakdoek in den mond. Daarover was nog een anderen zakdoek gebonden. Men meent dat misdaad in het spel is..
Het lijk is door de politie in beslag genomen, en gerechtelijk geschouwd door de doctoren Stijns van Roermond en Janssen van Venlo. De uitslag van dat onderzoek is niet bekend. ■
Staking te Almelo.
Nadat door '__ cfit-èfi? der textielfabriek gevveigerd was met een commissie uit de arbeiders ie spreken, werd door laatstgenoemden onmiddellijk een vergadering belegd, waarin besloten werd den vastgestelden looneisch van 10 % loonsverhooging bij 101/. uur per dag werken of 20 % bij 8!/_ uur per dag, te handhaven.
Alleen het vaste personeel is nog gebleven. De weverij »Textiellabriek vqprdeen H. en B. Scholten«, meer bekend onder den naam van »De Grenzen«, is een naamlooze vennootschap, waarvan directeuren zijn de heeren J. E. Scholten en H, Soeters. Er werken ongeveer 250 personen.
Doodleggen van een kind.
Uit Enschedé wordt in verband met 't gister gemelde bericht van dan dood van het kindje in de Groningerdwarsstraiat, nader bericht dat, na de schouwing door de justitie en medici, het lijkje begraven is. De vermoedelijke schuldigen zijn voorloopig op vrije voeten gesteld.
Arnhemsche Bank.
Naar de >A. Ct.« meldt, was de totaal-indruk van het verhandelde in de vergadering, van crediteuren in het faillissement der Arnhemsche Bank, flat de meerderheid der aanwezigen met de commissie van oordeel is, dat de aanneming van het door mr G. W. Pliester a_ng_boden aceoord in het belang dar crediteuren moet worden geacht.
Landverhuizers.
Gedurende het jaar 1907 passeerden Oldenzaal voor de richting Rcittoroam naar Amerika niet minder dan ongeveer 300.000 landverhuizers, van wie voor cic Ned. Am. St. Mij. alleen 24.500 en voor de Candiaa Paciiic over Antwerpen ca. 2000, de overige voor Engelsche maatschappijen en de Zuid-Amerikalijn te Amsterdam. Dezen allen behooren tot de volgende nationaliteiten: Russen, Polen, Oostenrijkers, Duitschers en Zweden, benevens eenige gezelschappen Duitsche Mormonen. In omgekeerde richting van Rotterdam over Oldenzaal, in de richting Duitschland en bestemd voor dat Rijk, Rusland, Polen en Oostenrijk, trokken in 1907 terug ca. 25,000 personen. Dezen kwamen met de stoomschepen der Holland-Amerikalijn van New-York en werden uitsluitend met extra-treinen over Oldenzaal uit. gevoerd. Dat dit aantal zoo groot is, in vergelijking met dé vertrokken emigranten, vindt zijn verklaring hierin, dat ruim 70 pCt der terugkeerenden Oldenzaal passeeren, terwijl het aantal vertrekkenden, dat over Oldenzaal gaat, ongeveer het vierde deel bedraagt van het geheele aantal emigranten uit die landen.
Influenza belette.
Ten stadhuize te Monlfoort vervoegde zich gistermiddag een jeugdig paartje, dat gaarne door de banden des huwelijks verbonden wilde worden. Edoch, ambtenaren van den Burgerlijken Stand waren momenteel niet .voorradig». Twee stuks van dit genus lagen te bed mèt, no. 3 was op reis zonder influenza. Per saldo: uitstel der trouwplechtigheid tot Influenza benadering der ambtenaren van den Burgerlijken Stand gedoogt.
Niets bekend.
Naar van betrouwbare zijde wordt medegedeeld is van een ln dagbladen medegedeeld ongeluk, dat bij het te Nieuwedlep binnenkomen van Hr. Ms. pantserschip de Ruyter zou zijn gebeurd door het siippen van een zware manillatros, niets bekend.
UIT DE STAATSCOURANT.
Bij Ken. besluit is: aan mr A. P. L. Neliseen, ep zijn daartoe ie kennen gegeven verlangen, een eervol ontsla*. Ircrlccnd' uit ziir.e betrekking van Raadsheer in den Hoogen Raad der Nederlanden;
aan J- Westendorp, hoold-agsnt van politie te Zaltbcmmel, bij bevordering, de eere-medaiüe der orde van Oranje Nassau in zilver toegekend;
benoemd tot amanuensis bij het Rijks archief van- Limburg, J. M. van de Venne, thans volontair bij dat.archiei; opnieuw benoemd tot schoolopziener in het arrondissement Apeldoorn, J. C. Ruys, te Apeldoorn; bencemd t:t klerk bij het Rijksarchief in Noord-Holland, H. L.- Driesscn, te Haarlem, thans tijdelijk als zoodanig werkzaam; benoemd tot adjunct-commies bij het Rijksarchiei in Zeeland, G de Waard, thans conciërge-boekbinder bij dat archief.
ONDERWIJS Academische Examens.
AMSTERDAM. Bevorderd »l arts: O. N. A. Ketting, geboren (e Beesd. Geslaagd voor het eerste gedeelte: A. Barge, H. A. Lubbers. UTRECHT, and. Ned. letteren: E. Ch. G. Brunner. Üxamen Nuttige Handwerken. 's GRAVENHAGE, 14 Febr. Geëxa-nineerd 15, geslaagd 8, nl. de dames: J. Bloct en A. Wassink, Leiden; H. W. M. Smit, Rotterdam; G A. Brave, A. Douma, H. Swart, allen Amsterdam; P. M. Biezeno en A. M. C. de Winter, Zaandam. ZWOLLE, 13 Febr. Geslaagd de dames: A. Duppen, T. Langen, H. M. van Oorschot, S. E. Voorthuijsen, J. C Th. M. Vrolijk, M. Q. van der Wal en D. Westenberg te Kampen; A. H. Smits te Steggerda en ]. G Veltmeijer, te Assen. 14 Febr. Geslaagd de dames: T. F. Docd, T. van der Goot, W. A. A. Gorter, O. Knol, W. N. G Poort, J- M. de Ruiter, A. G, Siemelink, E. F. Swart, A. I. v. der Veen, N. Wcli'fs, M. Zuideveld, O. Westra te Groningen en Tj. A. Nauta te Sneek, M. A. J. Oosierveen te Horgeveen en A. Meijer le Korlezwaag. BREDA, 14 Febr. Geslaagd de dames: G. Everts, GJ. M. van Duynen, Ph. J. G. Jansen, allen van Nijmegen; M. Q. Prins, Arkel; E. M. Kalkman, Kinderdijk; M. L. A. Mommers, E. M. Arntz, E. A. M. Hendrikse, allen van 's Hertogenbosch; G A. H. M. van Son, Breda. 's GRAVENHAGE, 14 Febr. Geslaagd: C. A. Brave, A. Douma, H. Swart, allen Amsterdam. Examens Stuurlieden. 's GRAVENHAGE, 13 Febr. Geslaagd grocte stoomvaart, 2e stuurman: J. J. Best, J. Fevy, ]. M. van 't Hoen. 3e stuurman: P. Flik, J. A. Gitz, N. Haak en I, W. Jonker.
LANDBOUW. Hengstenkeuring.
Bij de te Maastricht gehouden rijksvcorjaars hengslenkeuring werden van de 19 ingeschreven hengsten gcedgekeurd: «Bayard. van Wed. Vaessen, te Heerlen: »Max« van J. Hartmans, Margraten; «Marquis d'Eijck. van A. Hotis, Maeseyck; »Mars« van O. L'Orteije, Wylré; Vieux-Système« van S. Hulsenmakers, Witten»; en >Vos« van L. Brewers te Schinnen.
AANBESTEDINGEN.
Te Nieuwenhagen heelt de aanbesteding plaats gehad van den bouw eener school met onderwijzerswoning. Er waren 7 geldige biljetten ingeleverd. Minste aanbieding voor beide gebouwen was van J. Romkers, aldaar, voor f 22,000. Het werk werd, behoudens goedkeuring van den minister, voorloopig gegund aan J. van Oroenendaal te Venlo, voor de som van f 22,720.
Voor de schoolmeubelen waren eveneens 7 inschrijvingen. Hoogste O. v. d. Bergen te Maastricht, voor f 2900, laagste ■J. Oroufars te Maastricht, voor f 1965- Voorloopige gunning aan den heer J. Wijsbek te He?rlen, voor eene som van f 2600.
BERICHTEN OPGENOMEN IN EENIGE EXEMPLAREN VAN ONS VORIG NUMMER. HOOGE RAAD.
Wij vernemen, dat het in de bedoeling vaneen groot aantal Kamerleden ligt, voor de aan de Koningin aan te bieden voordracht voor een lid in den Hoogen Raad (vacature De Pinto) hun stem uit te brengen op den afgetreden minister van justitie, mr E. E. van Raalte. (H.)
VISSCHERIJ.
KRALINGEN, 14 Febr. Deze week werden ter markt aangevoerd 421 winterzalmen, prijs / 1.40 a / 2.— per 5 ons.
HANDELSBERICHTEN. AMSTERDAM, 15 Febr.
Koffie. Goed ordinair Java 37'/» et, good average Santos 22»/, ets. Afgedaan 113 bn Lib. ex .Prins Regent Luidpold, 63 bn Usambara alh. ged. ex div. schepen en 222 bn Maeasser (Boengie en Patjoh) ex „Linden. - Sulker prijshoudend. Febr. / 11$ en Mei fr. 12'/» te koop Aug. / 12& en Oct./Dec. f 11'/, geboden, Vanlelje bp inschrijving komen op 21 dezer 9 kn ca 383 kilo Java- ex „Riudjani". Katoen vast, Tabak. Na de inschrijving op gisteren werden van de opgehouden partijen nog verkocht 443 pn Java*, als: 176 pn Djoho/WA/1907 tot ca 18 et, 194 pn KedoljT tot ca 31 et en 73 pn B/DH/W tot ca 19 et. Olie. Noteeringen per 100 kilo Raapolie. 15 Febr. 14 Febr. Vliegend f — 144 43»/» per H.L. 40'/j , in de stad . —- » — Maart — ■ — Mei 41- • 41V, 41'/, 41»/, Sept./Dec — ' 38»/» Lijnolie. Vliegend / — /25 24»/» per H.L. 23'/, „ ln de stad , — ■ —- Februari , — »' — i. aart - . 24',; 24'/, 24'/, Ma:irt/April — .24 Febr./April — . Mel/Auj 22'/, . 22'/, Sept./Dec — , . 22% Omzet 2500 br*. Suiker. Noteering op termijn _enoteerd in / 1/32. Oebod. Gelat. Gebod. Gelat Febr...1908 11.29 11.30 October..... 1111 12.13 Maart 11.29 11.31 November.. 11.12 11.13 April 11.31 122 December... 11.14 11.16 Mei 12.3 12.4 OcL/Dec... 11.12 11.13 Juni 12.5 12.7 .anuari 11.18 IH2I JuU 12.7 12.10 Jan./ Maart.. 11.22 11.25 Augustus... 12.10 12.12 Omzet baler, September.. 12,2 12.10 J Stemming prijsh. Koffie. Noteering van Santos op termijn Vorige Ocht. Midd Februari. . 1903 ... 19- 19- 19— Maart 19'/» 19*/» -9V. April 19V» 19'/, 19' k Mei 19/*- 19V» 19V» • Juni. . . T ... 19'/. 19','i 19V» Juli 19"/, 19'/, 19'/, Ausustus 19'/, 19% \fla September ..... 19'/, 19',. 19'/, October 19'» 19'/, 19-f. November ..... 195/s 19'/» 195/, December 19'/» 19'/» IS',» Januari . , 1860 , . , Maart . . , ... 19'/, 19'/, »% kalm prijsh kalm. Peper op termijn. Zwarte I.ampong in entr. Februari . . 1908 18— ets September. . 1908 18'/, ets Maart ... . 18— . October. . . . 185/g . April ... _ 18— , November. , , 18»/, . Mei.... . 18'/» . December . , „ IS5/, . Juni. ... » 18'/» ," Januari . . . 19^9 . Juli .... , 18'/, _ Dmzet balen. Augustus. . , 18*1, • Stemming kalm. Kruidnagelen. Noteering op termijn. Zanzibar in Entrepot Contract. Februari 27*/« Augustos_. ..... 28V, ' Maart 27'/, September 28'/, April 27*1, October . . 28»/, Mei 27=/8 November ... . 28'/, . Juni 27,, December. . . . , 28'/, , 'Juli 281/, Januari ...... ——— Stemming kalm. Omzet — matten. Aardappelen onveranderd. Aanvoer 3 ladingen. Katoen. Weekbericht van 15 Febr. 1908. Voorraad Aanvoer Verzonden* 1 Jan Itot 15 Febr. tot 15 Febr. i N.-Amerikaansch 200 100 100 0.-Indisch 250 — 25 Diverse» — — — 450 100 125 Noteering op levering zeilende en te verschepen. Heden Verleden week Febr/Maart „.„. nolm. 32"/,/33— et 33V./33'/. et.; Mei/luni 32*1,/33*1, . 33»/,/33-/a . Aug./Sept 33-/33'/, . 33«/,/34- . Zichtbaar totaal quantum, waarin begrepen de voorraden in Amerika en aan de europeesche markten op 14 Febr. 1908 - 4.305,000 bn. ♦Waarvan In deze week — bn Amerik. ROTTERDAM, 14 Febr. Koffie. Goed ordinair Java 37'/, c£ good average Santo» 23»/» et. Suiker kalm. Febr. ƒ 11$ genoteerd. Tln prijsh. Banka April f 77*1, biedend. Margarine. Afgedaan 70 trs Swift extra en 25 tr» Armour extra stoomende ƒ 60, 25 trs dito ƒ 64, 37 trs Ocean Qtieen afwijkend fs7en 62 trs Pocaset geheim; voorts op aflading 70 trs Armour extra, 150 trs United en 500 trs Cudahy packlng extra, alles ƒ 59, 500 trs Chicago / 68, 70 tr» Lake ƒ53,; Markt zeer vast, ROTTERDAM, 15 Febr. Koffie. Noteering van Santos op termijn. Vorige Ocht Midd. ' Februari. . , 1908 , . 19- 19- 19- Maart ...... 19- 19- 19- j April. e , . , , . 19'/, 19'/, 19'/, . M-i . . . , . . . 19'/» 19'/» 19'/» Juni 19*1, 19'/, 19'/, Juli .... , , . 19'/, 19-;. 19'/, Augustus 19'/, 19'/, 19'/, September 19'/. 19'/, 19"/, October 19'/» 19'/» 19"» November . , . . : 18'/» 19'/» 19'/» December ..... 19'/» 198/» 19'/. Januari ... ■ . • prijsh kalm prijsh. Omzet 10500 bn. i SCHIEDAM, 14 Febr. Moutwijn / 10.75. Beurscommissie ƒ 10.— a /—, Jenever / 14.75. Amsterdamsche Proef / 16,25. Stemming flauw. Ruwe Spiritu» / 9'/, a / 9'/,. Spoeling / 2.—.
PER TELEGRAAF.
LONDEN, 14 Febr. Friesche Boter 14Q a 144. Suiker, beet- pei loopende maand 9/lOy». Lijnolie loco 23/9—, dito per Febr./April 21/10',., dito le Hult 22/41/». Straits Tln loco £ 128.10, dito per 3/m. £ 127.10. . Chili Koper loco £ 58.12.6, dito per 3/m. £ 59.—» , Zink loco £ 21.10, Spaansch Lood loco _M 4.5.—. IJzer. Cleveland No. 3 48/7 _ contant, —-/— op 1 maand. . LONDEN, 14 Febr. Granen. Aanvoer van Eng. Tarwe 3400 qrs, vreemde 40,300 qrs, Eng. Oerst 900 qrs, vreemde 300 qrs, Eng. Haver 1300 qrs, vreemde 30,600 qrs. ..... ... Tarwe en Meel flauw Gerst en Mais kalm. Haver lusteloos, Tarwe 3 a 6 p., Meel 6 p. lager aangeboden. Mais en Oerst •' nu en dan '/» lager. LONDEN, 15 Febr. Tarwe. Aan de kust aangevoerd — ladingen, ten verkoop aangeboden — ladingen. LIVERPOOL, 14 Febr. Katoen. Verkocht 3000 bn, waarvan 200 op speculatie en voor export. „„-, Loco-stemming: Amerik. lusteloos. 0.05, BraziL 0.05 lager, Oost-Ind. kalm, Jg lager. American midminj; loco 6.21, dito Go. Basis midd. lev. Febr./Maart 5.75, dito dito April/Mei 5.74, dito dito Juni/Juli - 5.72, dito dito Aug./Sept 5.60. Op termijn kalm. LIVERPOOL, 15 Febr. Katoen. Afgedaan 3,000 bn. Aangevoerd 5,000 bn. Stem-, ming prijsh. BERLIJN, 15 Febr. Tarwe per Mei 210.—, Juli 209.75. Kogge per Mei 202.75 Juni 199.50, SepL —.—. Raapolle per Mei 72,—, Oct. /o.— Slotprijzen: Tarwe pei Mei 210.—, Juli.2lo.—. R.Jge per Mei 203.25, Juni 200.—, Sept. —.—. Raap.lic per Mei 72.10 Wisselkoers op Amsterdam per 2/m —.—, kort 169.33. HAMBURG, 14 Febr. Reuzel. Steam loco 373/». Petroleum Pennsylvanie P O.C , loco 7.65. Raapolle loco 75—. Koffie. Omzet op termijn 13 Febr. 21,500 bn. Santos good average op levering per Maart 33—, .vlei 33_, Seot. 34— Dec. 34'/». Stemming kalm. Spiritus per Febr 3'2'j,, Maart/April 32'/». Stemming vast. BREMEN, 15 Febr. Reuzel. WÏlcox loco 38'/,, Armour loco 38';>, Cudahy loco 397», Choice Crocery loco 391/», White Label loco 39'/». Stemming mat. Koffie prijsh. Katoen kalm m. pr. Middling Upland 59— KEULEN, 15 Febr. Raapolie. Dadelijk 77.50, per Mei 76 50. Weergesteldheid: betrokken. Rijnhoogte te 11 uur 1.55 M. HAVRE, 14 Febr. Koffie. Santos good average. Verkocht B.OCO bn. Priizeu op levering per 50 K.G.: Febr. 43.25, Maart 43 35, April 43.25, Mei 43.25, Juni 43.25, luli 43.25, Aug. 43.25, Sept. 43.25, Oct. 43 25, Nov. 43.25, Dcc 43.25, Jan. —.—. St-mm. n.prijsh. Ontvangsten te Rio 13 Febr. 11,000 bn, te Santos 14.000 Dn. Wol. Crossbred lev. volg. maand 176.—.
COUPON-NOTEERINGEN.
AMSTERDAM, 15 Febr. 00-tenr.Pap.in Kr. / 49.95 Russ.in Goudßoeb. / 1.88 dilo Zilver , .50.02'/, dito in Zilv. Roeb. . 1.24. Diversü , U-30 dito in Pap, Roeb. . 123 dito £ meVaffld. . 11.90 Poolsche p. Ziiv.R. . 1.50 Portugeesche „ —•— Spaans, buitenl. rr, . 47.50 Fransche .... 47.50 Spaans, binn.Piast, . 1.95 Belgische' "47.40 Amerik. Goud Doll. , 2.46>,_ Diverse Rijkimark." 1 58.50 Mexic. Dollar . 1.20 Hamburger Russen , 1.21 Japansche Yen,... , 1.15
WISSELKOERS.
AMSTERDAM, 15 Febr.
Parijs kort / 48.—-g 2/m. . 47.67','jg Belg. Bankpl. kort . 47.9G*/»g b 3/m. . 4r.27';.g Zwitsers, dito kort . 47.92 ';2g 3/m. . 47.25—g Spanje 3/m . 2.07—g PortugaL..., 3/m » —. g Italië 3/m. f 47.25—g Petersburg. 3/m. . 123.62'/,g Weenen.... 3/m. . 49.37-,.!* Oost.BanUpl.3/m. . 4912';, g Duits.l3ankpl.kort. 59. g 3/m. . 58.02V_g Londen kort , 12.08,.g 2/m. , 11..&„_
ROTTERDAM, 14 Febr.
Kort 3 mnd . Londen per -e ... / 12.08 / 11.95 ' Duitsc'hë'Bankpi./per 100 R.m 58.92'/. ■ 530.
BEURSBERICHT.
Amsterdam, 15 Febr.
In navolgiing van de willige koersen, die wtj van N_w-York ontvingen, opende heden de Londensche beurs in vaste en opgewekte stemming. De meeste soorten waren belangrijk hccger, vooral Steels, Unions, Southj Pacific» en Topeka's. In eerstgenoemde werden vele aan» koopen verricht in verband met het bericht, dat de derde boodschap van president Roosevelt aan het Congres, voor deze maatschappij gunstige verklaringen zal bevatten. De markt sloot evenwel stil doch vast.
Ook de Amsterd. beurs was heden zeer vast gestemd, en de meeste soorten konden zich belangrijk verbeteren, vooral American Cars, Bteels, Unions, Topeka's en South. Pacifics. Vele dekkingskoopen werden er in Steels verricht, en de markt verliep verder zeer vast. Nat. Staatsfondsen prijshoudend. Buitenl. soorten iets aangiaiaimer voor Russen. Peruviams lager. Domingo's kalm. Culturen vaster voor aand. Vorstenlanden. Tabakken meerendeeïs beter gestemd. Petroleums vast. voor Koninklijke, Enims en Palembangs. Mijnen verbeterend voor Cobars en Ketakoens.